פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
מנהל פורום פסיכיאטריה - ייעוץ והכוונה
שלום רב, אני רוצה לברר מספר דברים בנוגע ללקיחת כדורים (ע"י גבר) והשפעתם האפשרית על הריון. בעבר עשיתי בירור דומה טלפונית מול מכון כלשהו. אודה לעזרתך.
שלום רב, יש תרופות שיכולות לפגוע בתפקוד המיני ועל ידי כך לפגוע בפוריות. לא ידוע לי על תרופה פסיכיאטריתש משפיעה על הפוריות באופן ישיר או משפיעה על הגבר בדרך שגורמת לנזק לעובר.
שלום בת 40 מזה כ 15 שנים תולשת שיער עד עכשיו ללא טיפול רוצה לקבל טיפול לא דרך קופת חולים. לא רוצה רישומים האם קיים טיפול תרופתי לעניין? אם כן מהו? הייתי רוצה לקרוא בעניין למי עלי לגשת? אשמח לכתובת לפתרון בעייתי תודה רבה
שלום דנית, תלישת שיער (טריכוטילומניה) שייכת למשפחת ההפרעות בשליטה בדחפים כיוון שהיא מתחילה בדחף בלתי נשלט לתלוש שיער והרגשת פורקן מסויימת לאחר שעושים זאת. אפשר לטפל בהפרעה זו בטיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי ובטיפול תרופתי באנפרניל או תרופות ממשפחת ה- SSIR. תוכל למצוא חומר רב באינטרנט אם תחפשי על trichotillomania כדאי לגשת להתייעץ עם פסיכיאטר/ית. אם אינך רוצה רישום בקופת חולים כדאי שתפני לפסיכיאטר/ית פרטיים באזור מגורייך. בהצלחה,
שלום ד"ר אני בת 35 יוצאת עם בחור שנתיים לאחרונה עלה נושא מיסוד הקשר מהחבר דבר שאני בתוך תוכי רוצה מאוד,אבל יד לי פחדים חזקים שעוצרים אותי שמתגברים עליי כשאני ממש רוצה להתקדם כאילו זה עוצר אותי ואין לי את הכוח להשטלת על זה אני ממש מבקשת עזרה כי אני רוצה חתונה וממש מפחדת משהו חזק ממני עוצר אותי. מה לדעתך אני עוברת,מה זה? ומה הפתרון לדעתך? תודה רבה שירה
שלום שירה, אני חושב שאת עוברת משבר שנובע מקונפליקט בין הרצון שלך להתחתן והחשש שלך מפני הצעד. נישואין זה אחת ההחלטות הגדולות שאדם מקבל בחייו ולכן ברור שההחלטה הזו כרוכה בסערה רגשית. אבל אם את מרגישה תקועה והמצב גורם לך סבל רגשי- כדאי לשקול לטפל בזה. ממה שכתבת, נראה לי שמקור החרדה שלך מפני הצעד של נישואין לא לגמרי ברור לך. אם זה נכון אז יש כאן שאלה גדולה וחשובה, ללא תשובה. הדרך לעשות לענות עליה היא לדעתי באמצעות טיפול פסיכולוגי. ומה שלא תחליטי- שיהיה במזל טוב.
שלום שמי אפרת יצחק בת ה-29 מירושלים, ובימים אלו אני מתכננת הריון. ברצוני להבין האם יש מניעה או שמא ניתן להשתמש באסטו במהלך ההיריון או אף בזמן תכננו?? אשמח לקבל מידע בתודה מראש אפרת
עלול להיות שאסטו (ותרופות אחרות במשפחת ה- SSRI) מגבירות סיכוי למומים נדירים מסויימים. מכיוון שמדובר במומים נדירים, הסיכוי שייוולד ילד פגוע בגלל התרופה הוא קטן מאד ולכן זו אינה נחשבת לסיבה להימנע מנטילת תרופות אלה. יש גם לזכור שמצבים פסיכיאטריים מסויימים יכולים גם הם, אם אינם מטופלים, לפגוע בהתפתחות העובר והילוד וכנראה בהסתברות גבוהה יותר מנזקי התרופות. כדי לקבל החלטה האם להמשיך ליטול אסטו בזמן ההיריון ולאחריו צריך שתתייעצי עם פסיכיאטר/ית שמכירים את הנתונים והשיקולים האישיים שלך בטיפול התרופתי הזה. כדאי במקביל לפנות גם לייעוץ טרטולוגי. הכתובת לכך בירושלים היא המרכז ייעוץ תרופות בהריון והנקה, בית החולים הדסה ירושלים 02-6243663 או 02-6243669.
1.האם יש בעיה בשתיית קפאין אם לוקחים נוגדי דיכאון? 2. אני התחלתי לא מזמן לקחת פרוטין. אני מתחילה בשבוע הראשון עם חצי כדור. זה גורם לי לבחילות אז רציתי לשאול אם זה אמור לעבור? (אני עד עכשיו לקחתי חצי כדור 3 ימים).
1.האם יש בעיה בשתיית קפאין אם לוקחים נוגדי דיכאון? לא עם פרוקסטין (סרוקסט). 2. אני התחלתי לא מזמן לקחת פרוטין. אני מתחילה בשבוע הראשון עם חצי כדור. זה גורם לי לבחילות אז רציתי לשאול אם זה אמור לעבור? (אני עד עכשיו לקחתי חצי כדור 3 ימים). בחילות הן תופעת לוואי שעוברת לרוב תוך שבוע-שבועיים, גם אם ממשיכים ליטול את התרופה ואפילו אם מעלים מינון.
תוך כמה זמן התופעות לוואי של פריזמה עוברות? ואם לקחתי רק 4 ימים חצי כדור אני יכולה להפסיק בבת אחת ?
שירי שלום, פריזמה היא תרופה שהרמה שלה בדם עולה מאד לאט כשמתחילים ליטול אותה ויורדת מאד לאט כשמפסיקים. לכן אם את נוטלת פריזמה במשך 4 ימים את יכולה להפסיק בבת אחת. כמה זמן ייקח עד שתופעות הלוואי יחלפו, תלוי בסוג תופעות הלוואי.
שלום, יש לי בן דוד בן 24 עם בעיות קשות בדימוי העצמי. לפני מספר ימים נפרד מחברתו ומאז שקוע בדיכאון. שאל את המשפחה לגבי חברתו וביקש בתמיכה בלמה זה טוב שנפרד ממנה. אחרי שקיבל את התמיכה ,סימס שהוא חזר אליה ואמר לה שבגלל המשפחה שלו הוא נפרד ממנה. לפני כמה ימים סימס שהוא מאס בחיים ובמשך כמה שעות לא ענה לטלפון או בבית. הוצאנו אמבולנס ומשטרה לבית והוא בכלל היה בעבודה. השאלה היא איך אפשר לקחת אותו לפסיכיאטר הרי ברור שהוא זקוק לטיפול. בעבר היה אצל פסיכיאטר שנתן לו כדורים שככל הנראה לא מתאימים לו או לא מספיקים . אני חושבת שהוא לא מאובחן כראוי. השאלה מה ניתן לעשות בכדי שיגיע לאיבחון אצל פסיכיאטר? מה עושים במידה והוא מסרב וממשיך לאיים בהודעות? תודה על תשובתך נילי
שלום רב, איומי התאבדות הם דבר מלחיץ מאד לכל הסובבים, במיוחד אם זה אדם קרוב. את צודקת שיש צורך שבן דודך יפגוש פסיכיאטר/ית. הבעיה היא שאם הוא מסרב, אין הרבה מה לעשות אלא אם כן התנהגותו יוצרת סכנה מוחשית ומיידית לעצמו או לסובבים ואז ייתכן מאד שאפשר לפעול כדי לטפל בו אפילו נגד רצונו. במצב כזה (ואני מאחל לך ולבן דודך שלא יקרה מצב כזה), צריך קודם כל לקרוא למשטרה.
השנתיים האחרונות היו לי קשות מאוד. רוב הזמן מצאתי סיבות להיות מצוברחת ולחוצה מכל שטות קטנה עד לכדי סבל מחוסר שינה, עייפות, סיוטים בלילות, עצבנות. יש לי חרדות קשות עם תסמינים גופניים קשים וגם עם פחד קשה שלא מוסבר, מועקה רצינית ופחד להיות לבד. פשוט מרגישה מפוחדת וחרדה וכל דבר גורם לי לבכות. אני בוכה כל היום ללא הפסקה. יש לי התקפי חרדה בגלל הפחד למות מהמצב הגופני שלי ועם רעידות חזקות ודפיקות לב חזקות- אני מרגישה פחד שקורה לי משהו ממש לא טוב, כל הלילה היו לי סיוטים קשים שמשפיעים עלי עכשיו. עד עכשיו אני רועדת ובפחד מהסיוטים. כל היום אני חושבת על החלומות בלילה החלומות היו קשים ועד עכשיו קשה לי לתפקד... איך אפשר להפסיק את המחשבות של החלומות? מה הגורם לסיוטים בלילה? היו לי בלילה הרבה פעמים שיתוק שרירים שגרם לכך שנשארתי משותקת כמה דקות לאחר ההתעוררות - והרגשתי שהתעוררתי אולם לא יכולתי לזוז והשיתוק היה בהזיות דמויות חלום. אני מרגישה שאני נהיית יותר חרדה לפעולות פשוטות של יום יום,מפחדת שיקרוס הבניין, פחד מכלבים שיהרגו אותי , דאגה יתרה לסובבים אותי, סיוטים בלילה . בגדול אני כל הזמן מדמיינת את הגרוע מכל בשבילי . אני מרגישה שאני כל הזמן חיה בדאגה קשה. ובחלומות אני מרגישה שנוגעים לי בראש כמו נמלים ונוגעים בי פיזית ואז אני מתעוררת עם שיתוק שינה עד שזה משתחרר ואני קמה בבהלה קשה. ואני כל הזמן שומעת בסיוטים צעקות. כל הזמן שומעת קולות שלא מפסיקים.! הצעקות שאני שומעת בלילה כל כך חזקות. כל הזמן אני שומעת אנשים שמדברים וצועקים בלילה ללא הפסקה. האם זה מחלת נפש? האם הקולות שאני שומעת בשינה זה נקרא "סכיפורזניה"? ממה הסיוטים האלה נובעים? איך אפשר להפסיק את הסיוטים האלה? האם מתפתחת לי מחלת נפש? מה ניתן לעשות?
שלום דנה, ממה שאת מתארת נשמע לי שהבעיה היא לא רק סיוטים בלילה. חשוב שתתייעצי עם פסיכיאטר/ית, כדי להגיע לאבחנה מדויקת. הפרעות שינה הן הרבה פעמים ביטוי אחד של מצב פסיכיאטרי שמשפיע על עוד תחומים. לעיתים מעבר לשיחה עם פסיכיאטר צריך לעשות גם בדיקות נוספות, כמו למשל מעבדת שינה. עם אבחון מדוייק יש אפשרות לתכנן טיפול. חלק גדול מהפרעות השינה ניתנות לטפול יעיל.
ערב טוב, אני נוטלת אסטו עם לאמיקטל מזה כחצי שנה, בהצלחה מרובה. הליקטל ניתן לי כי האסטו בהתחלה גרם להפרעות שינה. אני מבינה שזה משהו שמאפיין את האסטו ואמור לעבור בעצמו, גם בלי למיקטל, נכון? לא ברור לי למה עלי המשיך לקחת את הלמיקטל בשלב זה, כשהגוף כבר רגיל לאסטו. אני מוטרדת מלקיחת הלמיקטל בגלל הקשר בינו לבין ירידה בויטמין D והעלאת הסיכון לאוסטאופורוזיס. האם עלי לחשוש? ובמידה ואני מעוניינת להפחית בכל מקרה, כיצד עושים זאת? באופן הדרגתי? תודה רבה, שרונה
שלום שרונה, לשאלותייך: האם הפרעות שינה בעקבות אסטו אמורות לעבור לבד או שצריך תרופה כמו למיקטל? אסטו יכול לגרום הפרעות שינה. למיקטל אינו תרופת שינה ולכן אינו מתאים לטיפול בהפרעות שינה, אבל--- אסטו יכול לגרום לתופעות של מאניה, שחוסר שינה הוא חלק מהן. במקרה כזה, למיקטל יכול להיות תוספת שמטרתה היא מניעת התפתחות מאניה. כדי לדעת האם ולכמה זמן נחוץ לך ליטול למיקטל, עלייך לבדוק עם הפסיכיאטר/ית המטפל/ת למה בעצם הוא ניתן לך. האם יש סכנה לירידה בויטמין D ולאוסטאופורוזיס? למיקטל לא גורם לאוסטאופורוזיס ולמיטב ידיעתי גם לא לחסר ויטמין D.
ד"ר שלום אני סטודנט, בן 22. אובחנתי לפני כשנתיים אצל פסיכיאטר כ-סובל מהפרעת פניקה וחרדה כללית, בנוסף, עברתי אבחון בגיל 14 ואני לוקה בהפרעת קשב-וריכוז בנוסף לחרדות (כמובן שלכל אלה השפעה שלילית ומתסכלת על מצב הרוח שלי, אך אינני "סובל מדיכאון" במובן הפסיכיאטרי) כבר שנתיים שאני מנסה טיפול בנוגדי דיכאון\חרדה מסוג ssri וsnri (ציפרלקס, פרוזק וסימבלטה) וללא שום שיפור משמעותי במצבי הכללי. לפני כחודשיים הפסקתי את הטיפול ב"פרוזק". אפשר לסכם את תקופת הניסיון בנוגדות-הדיכאון הנ"ל בכך שהן הועילו בהפחתת החרדה, אך מנגד גרמו להופעת סימני דיכאון (שלא הופיעו בתקופה שלפני הטיפול), ירידה במוטיבציה ופגיעה בחשק המיני. מה שאני מתכוון לכתוב אולי ישמע לך מוזר, נראה שסוף-סוף מצאתי את ה"שילוב" המושלם, אמנם באופן עצמאי אך אין ספק שמתקבלת ההשפעה הרצויה, שהיא הפחתה בתסמיני חרדה ושיפור היכולת לשמור על ריכוז לאורך זמן. השילוב: ריטלין אל.איי 40 מ"ג, דרלין 10 מ"ג פעם\פעמיים ביום, סינופד ופרוטיאזין. דרלין, רופא משפחה רשם לי לטיפול בהופעת פניקה וחרדה-חברתית. פרוטיאזין, כנ"ל, רופא משפחה רשם לי לטיפול בנזלת אלרגית ותחושת אי-נוחות במערכת העיכול. ללא ספק הכדור שעשה את ההבדל המשמעותי ביותר עבורי, רק בעיה אחת: גורם לתחושת עייפות קיצונית. סינופד 60 מ"ג פעם ביום, עוזר לתחושת ערנות כללית ופועל מצוין בשילוב עם ריטלין. השאלה שלי: האם השילוב הנו בטוח ל-שימוש לאורך זמן או שיש להימנע משילוב 4 התרופות הנ"ל? בנוסף אני מקפיד על בדיקת לחץ-דם פעם בחודש. בפעם האחרונה לחץ הדם (בהשפעת ריטלין!) היה 110 על 74 אשמח לתשובה בהקדם, תודה.
שלום שלומי, אי אפשר להתווכח עם הצלחה בדיעבד, אבל מראש הייתי אומר שצירוף התרופות הזה לא מומלץ ולא בטוח בשימוש ממושך: 1. פרוטיאזין הוא כדור מצויין לטיפול בהתקף פניקה שנמצא בעיצומו, אבל הוא מרדים, כפי שאתה עצמך חווית ולכן אצל רוב האנשים הוא אינו מתאים לשימוש קבוע. 2. סינופד יכול לגרום לערנות כללית. הוא חומר מעורר, בדומה לריטלין אבל הוא יכול לגרום למגוון גדול מאד של תופעות לוואי מאד לא רצויות, כולל תלות. מנגנון הפעולה שלו דומה לזה של ריטלין והצירוף של השניים מגביר את הסיכון ולכן אינו מומלץ. 3. יש לך לחץ דם קצת נמוך ואינני יודע מה הדופק שלך. ייתכן שזה תוצאה של הדרלין וייתכן שזו נטייה טבעית (ובמקרה כזה- זה דבר מצויין), בכל מקרה בודאי שלא כדאי להעלות עוד את מינון הדרלין. לדעתי כדאי שתתיעץ על הטיפול שלך עם פסיכיאטר/ית.
אני אובחנתי השבוע כנמצא במצב פרה פסיכוטי והומלץ לי על טיפול בפרמנן כדור אחד לחמישה ימים ואחר כך שני כדורים ליום , במצב שלי אני צריך לפנות לקבלת קצבת נכות מביטוח לאומי? (נאמר לי גם שאני צריך להתאשפז) עם תודה מראש
שלום רב, מצב פרה-פסיכוטי הוא בדרך כלל אבחנה זמנית. הייתי מציע שתתמקד קודם כל בטיפול במצוקה או בקשיים שהביאו לאבחנה הזו וכהמשך כאשר דברים כמו האבחנה המדויקת והטיפול מתבררים והמשמעויות של כל זה לחייך מתייצבים ומתבררים סופית, תגיש תביעה לביטוח לאומי.
שלום, אני נוטלת מירו 30 מ"ג לצורך דכאון וקשיי שינה. לפני כשבוע שתיתי בירה 330 מ"ל 5.5% אלכוהול. אחרי כרבע שעה הייתי מטושטשת לגמרי בלי יכולת לקום. בבוקר למחרת ויום נוסף אח"כ סבלתי מסחרחורת ותחושה משונה כלפי הגוף כאילו אני עדיין בהשפעת האלכוהול. האם זו תופעה של האלכוהול או של התרופה? אני יודעת שלא מומלץ לשתות בזמן נטילת אנטי דכאוניים- אך האם מירו ספציפית באמת מסוכנת, או ששתיה פעמיים בשבוע של אותה כמות שציינתי זניחה וחסרת משמעות? תודה
שלום מעיין, אם שותים אלכוהול בזמן נטילת נוגדי דיכאון, השפעתו גוברת (כלומר משתכרים ממינון יותר קטן) ויכולה להיות שונה מהרגיל. זה כנראה מה שקרה לך. לנשים שאינן בהריון ואינן נוטלות נוגדי דיכאון מומלץ לשתות 15-30 גרם אלכוהול ביום לכל היותר. למי שנוטלת נוגדי דיכאון מומלץ לשתות מעט ככל האפשר. הסכנה בשילוב בין אלכוהול לנוגדי דיכאון חמורה במיוחד אם את נוהגת. עלול להיות שמבחינה חוקית לא תהיי שיכורה ולכאורה מותר לך לנהוג, אך מבחינת הפגיעה ביכולת הריכוז והמוטוריקה תהיי בסכנה. מירו לא שונה מנוגדי דיכאון אחרים בנושא זה.
מותר לקחת אדוויל ופריזמה?
יכולה להיות אינטרקציה בין 2 התרופות הללו. לרוב היא לא משמעותית, אך זה תלוי במינון ובקיומם של מצבים רפואיים אחרים (כמו מחלות כבד). כדאין להתייעץ עם רופא/ת המשפחה או הפסיכיאטר/ית.
אני בת 19. יצאתי מהצבא על מגוון בעיות שביניהן דכאון וחרדות, ומאז אני נוטלת ואבן כמעט כל יום. קראתי שלפעמים זה משפיע על הזכרון ושמתי לב שיש לי קושי בלזכור דברים מסויימים. חוץ מזה, החלה אצלי איטיות קשה בכל דבר אפשרי-קשה לי לקלוט חומר, להבין על מה מדובר, תגובות יחסית איטיות והריכוז שלי נהיה כמעט אפסי. האם יש אפשרות לשנות את זה? חשוב לציין שאני לוקחת כחצי כדור של 0.5 מג ואבן. תודה מראש!
שלום, אם אני מבין נכון, את מתארת שינויים קוגנטיביים גדולים (קושי בזיכרון, איטיות, קושי לקלוט חומר, קושי להבין, חוסר ריכוז) שהופיעו אצלך בעת האחרונה (כלומר לא היו קיימים בילדותך). אם את נוטלת באופן כמעט קבוע 1/2 כדור ואבן ביום, לא סביר שהתופעות הללו הן בגלל הואבן, כי את נוטלת מינון קטן יחסית והתופעות שיש לך הן די רציניות. כדי להיות בטוחה, כדאי, אם אפשר, לנסות להפסיק את הואבן לכמה ימים. ואבן נשאר בדם רק שעות ספורות ואין לו במינון זה, השפעה מצטברת. לכן כבר אחרי 24 שעות בלי ואבן, תפקודי החשיבה שלך כבר לא יהיו מושפעים ממנו. אם אחרי כמה ימים בלי ואבן את עדיין מרגישה שיש בעיות, אפשר לפנות לפסיכיאטר/ית בעל/ת ניסיון בהערכה קוגנטיבית, להתייעצות.
שלום ד"ר ברקאי , אני סובל מחרדה ואני לוקח סרוקסט + אביליפיי (2.5 מ"ג) , אני מעוניין להחליף את האביליפיי ולעבור לאינווגה. השאלה שלי היא כמה זמן צריך לחכות בין המעבר ? תודה, עמית
המינון של אפיליפיי שאתה נוטל (2.5 מ"ג) הוא נמוך מאד. לכן אין צורך בהמתנה. אפשר אפילו לעשות תקופה של חפיפה בין שתי התרופות.
הייתי תקופה ארוכה (שנתיים בערך) על וולבוטרין 300מ"ג וציפרלקס 20 מ"ג. הרגשתי טוב ורציתי להיכנס להריון, לכן (בידיעת הרופא המטפל) הפסקתי בהדרגה את כל התרופות. היום כחודשיים לאחר שהפסקתי לגמרי אני בדיכאון הכי גרוע שאני זוכרת את עצמי, בקושי רב מתפקדת ברמה בסיסית ביותר (לא עובדת, לא מבלה, לא נהנית משום דבר, ישנה כל הזמן, לא יוצאת מהבית בקושי וגם אין לי תיאבון), ברור לי שאני צריכה לחזור לקחת תרופות אך הייתי רוצה לקבל המלצה לגבי אילו תרופות ניתן לקחת בזמן הריון והנקה שכן לא הייתי רוצה להתחיל משהו ואז להחליף. מאד רציתי להימנע מתרופות בזמן ההריון אך לצערי זה כנראה לא אפשרי. אני שואלת את זה בפורום כי הרופא שלי קצת שאנן וחושב שהכל מותר בהריון. הייתי רוצה לבוא אליו עם הצעה לאיזו תרופה מומלצת.
שלום רב, כל התרופות נוגדות הדיכאון אינן מומלצות בהריון כי קיים חשש מסוים שהן יזיקו לעובר. אולם יש לזכור שדיכאון אצל האם יכול לפגוע בהתפתחות העובר, לפני הלידה ואחריה, מעבר לפגיעה באיכות החיים. לכן ההמלצה היא בדרך כלל לא להפסיק טיפול נוגד דיכאון שהביא להחלמה. אם הפסקת את הטיפול ותסמיני הדיכאון חזרו, מומלץ מאד שתיצרי קשר עם הפסיכיאטר המטפל ותתיעצי איתו על חידוש הטיפול. מבין כל האפשרויות הלא בטוחות, זו כנראה האפשרות שתיתן את מירב הסיכויים (למרבה הצער, לא ודאות) להיריון, לידה וחוויית אימהות טובים. בהצלחה
לפני כחצי שנה הייתי מטופל בSSRI עקב חשש לדיכאון, 30 מ"ג סרוקסט, לאחר מכן המינון עלה ל60 מ"ג, לאחר מכן חוויתי התקף מאני-פסיכוטי, כיום אני מטופל במייצב מצב רוח (למיקטל 200 מ"ג) לאחר שטופלתי בסוליאן האם זה שחוויתי התקף מאני-פסיכוטי שולל ממני את האפשרות להשתמש בSSRI? האם חוויתי את ההתקף מכיוון שהביאו לי מינון גבוהה מדיי למה שהייתי צריך? (60 מ"ג סרוקסט)? האם למי שסובל מהפרעה דו-קוטבית אסור להשתמש בתרופות שמעלות סרוטונין (SSRI)?? תודה מראש על המענה
שלום יאקי, לשאלותיך: האם מצב מאני פסיכוטי שקרה בזמן טיפול ב- SSRI יוצר איסור לתרופות אלה? לא. אדם שהיה לו מצב מאני פסיכוטי יכול להשתמש ב- SSRI, אך הוא חייב להיות במעקב פסיכיאטרי הדוק וליטול תרופה מייצבת (כמו למיקטל, 200 מ"ג). האם ההתקף הוא תוצאה של מינון גבוה מידי? קרוב לודאי שלא. 60 מ"ג סרוקסט הוא מינון מקובל (סרוקסט ניתן במינון של 20-60 מ"ג). האם למי שסובל מהפרעה דו-קוטבית אסו להשתמש ב- SSRI? לא. לסובלים מהפרעה דו קוטבית מותר להשתמש ב- SSRI, בזהירות ותוך נטילה של תרופה מייצבת מצב רוח.
התחלתי עם חצי כדור פריזמה אחרי כמה זמן אפשר לעבור לכדור שלם ?
שלום שירי, כעיקרון, יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת. פריזמה היא תרופה שרמתה בדם עולה מאד בהדרגה ממילא. לכן אם לאחר שנטלת 1/2 כדור פעם-פעמיים אין תופעות לוואי מיוחדות, אפשר להעלות לכדור שלם.
שלום דוקטור הייתי מטופל פעם עם זיפרקסיה הייתה גורמת לי תיאבון וישנוניות אבל לפחות הייתי יושן היום אני לוקח קספליון 100 מיליגרם שזה כמו אינווגה רק בזריקה, פעם הייתי לוקח רספירידל והחליפו לי כי זה לא עשה לי טוב וזה דומה לקספליון אבל הקספליון עושה לי לא טוב אחרת אני פשוט לא נרדם אני צריך לקחת כדורי שינה כדי להירדם וזה לא בריא וגם הכדורי השינה כבר משפיעים פחות גיליתי שאני לא היחיד שיש עוד אנשים עם קספיליון עם הפרעות שינה ועייפות כרונית ביום, אני רוצה להחליף לכדור שמעייף אבל לא גורם לתיאבון כמו זיפרקסה, הזריקה היא לא בכפייה, אני אלך לרופאה עוד מעט וצריך שמות של כדורים כאלו, עם זיפרקסה הייתי הכי הרבה זמן כמה שנים אבל אכלתי הרבה, צריך 3-4 שמות של כדורים מרדימים כי שמעתי שאביליפי מעוררת, תודה על העזרה.
שלום דוד, יש כמה תרופות אנטי פסיכוטיות שיכולות גם להרדים. כולן יכולות לגרום גם עלייה בתיאבון ובמשקל, אבל לא אצל כל אחד ובודאי לא כמו זיפרקסה. ביניהן: תרופות מהדור הישן כמו אנטומין. תרופות מהדור החדש כמו סרוקוואל. בהצלחה,
ד"ר ברקאי תודה על התשובה המהירה. רציתי לדעת בבקשה , האם עלייה של 75מג אפקסור יכולה להגביר תופעןת לוואי? (השמנה וכו')תודה
כן. יכולה.
http://yedaenosh.blogspot.co.il/ בלוג העוסק בידע ומידע בבריאות הנפש בהסתכלות מכוונת טיפול, החלמה, שיקום ומדיניות
תודה יקי.
בעלי שותה שנתיים זיפרקסה וטוען לאחרונה הרגשה של ראש רדום כך הוא מכנה את זה הרגשת כבדות יתכן שהכדור לא מתאים לו או האם ישנו קשר מה לעשות תודה
שלום נטלי, עייפות וכבדות יכולות להיות תופעות לוואי של זיפרקסה. ההחלטה מה לעשות בקשר לזה תלויה בהרבה דברים נוספים: המינון שהוא נוטל כיום, ההתוויה לתרופה, תרופות אחרות, גורמים רפואיים אחרים לעייפות וכבדות ועוד. לכן, לגמרי לא ברור לי ממה שכתבת שהתלונות של בעלך נובעות בהכרח מן הטיפול בזיפרקסה וכדאי שיתייעץ עם הפסיכאטר המטפל.
אני לוקחת אפקסור 150 מ"ג, ולאחרונה אני סובללת מדיכאון וחרדה, ותחושות של ניתוקים, הרופא המליץ לי להעלות את המינון ולהוסיף עוד 75 מ"ג, סה"כ 220מ"ג - שאלתי: האם מינון זה עובד על הורמון אחר במוח? האם העלייה אמורה להטיב עם הדיכאון והחרדות ? כי הבנתי שמינון כזה הוא טוב עבור הורמון ספציפי שלווא דווקא עוזר בחרדה. תודה
אפקסור עובד על סינפסות (מפגשים בין תאי עצב) במוח, שחומר ההולכה העצבית (נוירוטרנסמיטר) שלהן הוא נוראדרנלין או סרוטונין. במינונים נמוכים אפקסור פועל בעיקר על סינפסות של סרוטונין ובמינונים גבוהים מתוספת לו פעילות גם על סינפסות של נוראדרנלין. מכל מקום, עליית המינון יכולה להועיל לטיפול בדיכאון וגם בחרדה.
שלום לאורך תקופה של כ- 10 שנים נטלתי אפקסור במינון 75 מ"ג (כדור אחד). התחלתי את הגמילה מאפקסור בהליך איטי ביותר שנמשך 90 יום, ומזה מספר ימים איני נוטלת אותו כלל. לאורך כל תקופת הגמילה, ובעיקר עכשיו אני סובלת מסחרחורות. האם זה אמור לעבור לבד, יש איך לפתור את זה?
שלום עינת, איך בעצם נעשתה הגמילה ההדרגתית? נטלת כדורים של 37.5 מ"ג? שברת את כדורי ה- 75 מ"ג? - יש לזה חשיבות כי ייתכן שהגמילה ההדרגתית כרוכה בסופו של דבר בירידות מדרגה בשלב זה או אחר, במיוחד בסוף. מכל מקום- סחרחורת היא באמת תסמין טיפוסי בעת הפסקה של אפקסור. אם זה המצב, יש להניח שעל פני שבוע-שבועים הסחרחורת תחלוף לבד ולא יהיה צורך לעשות דבר. אם חולף זמן רב יותר מאז שהפסקת או שהסחרחורת גוברת והולכת, במקום לדעוך- צריך לפנות לרופא.
שלום, אני בת 40, שוקלת ממוצע ובמהלך חיי תמיד עם יד על הדופק לגבי המשקל ודיאטות פה ושם. העניין הוא שלאחרונה העליתי במשקל וזה משפיע מאוד על המצב רוח שלי ומגביר דיכאון ומצד שני כאשר אני מנסה לעשות דיאטה ולהמעיט בפחמימות, אני מרגישה דיכאון מוגבר. זה מין מעגל שאינני יודעת איך לצאת ממנו.שוב, אני מדוכאת בגלל המשקל, אך גם כשאני מנסה לעשות דיאטה(בפיקוח)אני מרגישה עוד יותר דיכאון כשאני לא אוכלת.איך יוצאים מהמעגל הזה?רציתי לקחת תרופות נגד דיכאון , אך הבנתי שזה עוד יותר גרוע, כי הו בעצמן גורמות לעלייה במשקל או לפחות מקשות על הירידה במשקל.
שלום aya, ממה שכתבת, לא הבנתי אם יש לך משקל יתר או לא וזה משנה. דיכאון, משקל ודימוי גוף קשורים זה לזה בקשרי גומלין מורכבים. לפני שתחליטי לגבי נטילת תרופות נוגדות דיכאון כדאי לעשות לפחות שני דברים: 1. להתייעץ עם רופא/ת המשפחה לגבי בדיקות רפואיות כלליות שיכולות לאבחן סיבות רפואיות כלליות למשקל יתר/תת משקל, אם יש. 2. להתייעץ עם רופא/ה פסיכיאטר/ית לגבי מצבים פסיכיאטריים שיכולים לגרום למשקל יתר/תת משקל או לבעיות בדימוי הגוף. בהתאם למה שעולה בהתייעצויות והבדיקות הרפואיות האלה צריך להחליט מה עושים הלאה. יש מגוון אפשרויות לטיפול, תלוי בסוג הבעיה. בהצלחה,
הבקשה שלי זה עבור חבר שלי שסובל מדיכאון אמוק, מיזה כפר כמה שנים,לפי דתי לא מתופל בצורה נחונה,תושב טבריה, במחפש רופא פסיכיאטר דובר ספרדית.אני בשם החבר שלי מאוד מודה למי שיכול לעזור.
מצטער, אני לא מכיר פסיכיאטרים דוברי ספרדית באזור טבריה.
אני אם לבחור עם פיגור בנוני תסמונת מרובעת האיקסים המלווה גם בהפרעות התנהגות לאחרונה מזה כמה חודשים בורח מהמסגרת בית.הספר ומביא את עצמו גם לסכנות לפני חודש נפגע מרכב .אנחנו אובדי עצות הפסיכיאטרית של בית הספר נתנה לו כדורים מסוג זיפרקסה וטופומקס משתמש כבר חודשים ואנחנו לא רואים שיפור מה עושים?האם יש אנשים שמתמודדים עם תסמונת כזאת?
שלום מלי, התסמונת שיש לבנך היא נדירה. לי לא ידוע על הנחיות טיפוליות ספציפיות בקשר אליה ואין לי ניסיון אישי בטיפול בה. אני מניח שהטיפול שניתן לבנך נעשה על בסיס של ניסוי וטעייה, בניסיון להתאים אותו לתסמינים ההתנהגותיים שיש לו. אם אין שיפור צריך לשוחח עם הפסיכיאטר על החלפה של הטיפול וניסיון של טיפול אחר.
שלום, אנו מחפשים פסיכיאטר נוירולוג לילדים באזור הצפון (רצוי טבריה / עפולה / נצרת עילית / חיפה) תודה
מצטער, אין לי המלצות לשמות ספציפיים.
הי, התחלתי אשפוז יום במרפאה הפסיכיאטרית בתל השומר.. אני מחולון, וקצת קשה + הרבה זמן להגיע - 2 אוטובוסים. הבנתי שיש עוד אשפוז יום - באברבנל בת ים וגם בבאר יעקב, שאלה קרובים בהרבה.. לבאר יעקב אוכל להגיע ברכב / טרמפ.. השאלה- איך שמה במקומות אלו? אם כדאי להתעניין ולעבור? או שעדיף שאשאר כבר איפה שאני כרגע בתל השומר, שזה שווה את המאמץ להגיע ולחזור משם כל פעם? תודה
האשפוז באברבנאל ובבאר יעקב הוא למיטב ידיעתי לפי שיוך אזורי. כל המקומות טובים והחשוב מכל הוא הקשר האישי עם הצוות המטפל. אינני יכול לעזור בחישוב של הקושי להגיע, אבל אם יצרת קשר טוב ויש לך אמון במי שמטפל בך, תשקול להישאר.
שלום, אני לוקחת פרוביג'יל (לבעיית נרקולפסיה) שמאוד מאוד עוזרת לי. הבעיה שלי שהתרופה גורמת לי להתקפי זעם ולעצבנות יתר ולאי שקט גדול מאוד איזה תרופות יכולות להפסיק את העצבנות והאי שקט? תרופות הרגעה כמו קלונקס לא עוזרות תודה מראש
שלום רב, עצבנות יתר ואי שקט הם תופעות לוואי מוכרות של פרוביג'יל (התקפי זעם- לא כל כך). לי לא ידוע על תרופות שמיועדות לטיפול בתופעות הלוואי האלה. אם הן נמשכות ובלתי נסבלות, צריך לדעתי לשקול את החלפת הטיפול. יש אפשרויות תרופתיות אחרות לנרקולפסיה (אם טרם ניסית). יש לזכור שלכל תרופה יכולות להיות תופעות לואי וצריך שתתיעצי על כך עם הרופא המטפל.
שלום אני לוקח כבר כמה שנים סרוקסט 50 מ"ג + ריספונד 1 מ"ג + סרוקוול 100 מ"ג ליום אני בן 47 ומעשן 30 סיגריות ליום עקב סיבה אישית אני רוצה לדעת אם בבדיקת דם אפשר לראות שאני לוקח את הכדורים האלו תודה
אין בדיקת דם שגרתית שבה אפשר לראות אם אתה נוטל את התרופות האלה. הסיבה לכך היא שהתרופות האלה מתפרקות בגוף וגם תוצרי הפירוק שלהן פעילים. ייתכן שמעבדות מחקר רפואי בעלות התמחות מיוחדת יכולות לבצע בדיקות כאלה. אינני יודע על כך.
הפרעות פסיכאטריות.תלותיות.דיכאונות וכו יש אבחונים לזה ?
יש מגוון אמצעי אבחון. כדי לענות תשובה יותר ספציפית, אני צריך שתשאל שאלה יותר ספציפית.
שלום! אני נוטלת כול יום כדור של 10 מ"ג של ציפרלקס במשך כחודש וחצי. התחלתי לקחת את התרופה בעקבות זוגיות הרסנית.בן זוגי היה בוגד בי ומשקר לי באופן כרוני, בעקבות זאת פיתחתי חרדות ,אובססיה ,דיכאון ולא ראיתי איך אני יוצאת מזה עד שהתחלתי לקחת את התרופה. לפני שבועיים החלטתי לעזוב אותו וחזרתי לגור עם ההורים. חשוב לציין שנטלתי תרופה עוד כשהיינו ביחד והייתה תקופה אחרי בערך חודש מלקיחת התרופה שהמצב רוח שלי השתפר נורא ונהייתי מאוד רגועה. לאחרונה אני שוב מרגישה מתוסכלת ושוב אין לי מצב רוח, אני כן מצליחה לתפקד( לעבוד , לאכול, וכו' ) אבל אין לי שום שימחת חיים, אני לא הכי רגוע נפשית ולעיתים קרובות אני חושבת על האקס. אני יודעת שאני לא רוצה לחזור אליו ובחיים לא אעשה את זה שוב, פשוט בא לי לשכוח אותו ולהיתקדם הלאה בחיים שלי. האם התרופה הפסיקה להשפיע או שאני צריכה להחליף אותה או לקחת מינון גדול יותר? אשמח לתשובה במהרה.. תודה רבה
שלום נופית, אם התרופה עזרה בהתחלה ואז הייתה נסיגה יש לדעתי 2 אפשרויות: 1. ההשפעה הראשונית הייתה בגלל אפקט אינבו (placebo) שדעך עם הזמן. 2. התרופה משפיעה אך יש לך משבר שעובר עלייך בעקבות הפירדה. נראה לי שבשלב זה קשה לדעת מה נכון. אם תחליטי להמשיך את הטיפול באותו מינון, הזמן ייתן את התשובה. אם מדובר במשבר אבל התרופה משפיעה, המשבר יחלוף עם הזמן והמצב ישתפר. במצב הזה כדאי להתייעץ עם פסיכיאטר ולהיות במעקב, כדי לקבל את ההחלטה לגבי המשך הטיפול או החלפתו בצורה הכי טובה בשבילך.
שלום רב, לפני כ-6 שנים טופלתי בציפרלקס בשל חרדות ומועקה. הטיפול עזר למשך 6 שנים. בשל כניסה להריון החרדות חזרו בעוצמה גבוהה על אף שעדיין נטלתי ציפרלקס 10 מג. לאורך כל ההריון סבלתי מחרדות ומועקה אך הצלחתי ללדת בשלום ולאחר הלידה העלתי את המינון ל-15 ולאחר מיכן ל-20. לצערי היו המון המון תנודות בחרדות (שבוע טוב ושבוע גרוע). הפסיכיאטר החליט שאיני מאוזנת ושהציפרלקס אינו משפיע עוד והחליף לי את הכדור ללוסטרל 100 מג. לאחר כחודש ללא שינוי משמעותי העלתי ל-150 מג. אני שבועיים אחרי ועדיין אין שיפור. (ישנם ימים טובים ואחריהם ימים קשים... אין רציפות. אני מאוד מתוסכלת מהמצב ואשמח לשמוע דעתך להמשך טיפול. האם יש מקום להחליף משפחת תרופות? איזו תרופה יכולה לעזור? חברה שלי מטופלת בסימבלטה, האם רלוונטית עבורי? כמובן שאיני מבצעת שום מהלך ללא הפסיכיאטר שלי אך חשוב לי לשמוע דעה נוספת.
שלום מאיה, האם את מניקה? אם כן, אז לוסטרל היא תרופה מוצלחת יותר מציפרלקס, לפחות מן הבחינה הזו. באשר לחרדות ולמועקה: לוסטרל (וגם ציפרלקס) הן תרופות ממשפחת ה- SSRI (משפחת הפרוזאק). לוקח להן 2-4 שבועות להתחיל להשפיע. אם את נוטלת ברציפות את התרופה במשך 6 שבועות, צריך לחשוב על החלפתה, בהתייעצות עם הפסיכיאטר המטפל. יש כמה אפשרויות. לאחר שלקחת 2 תרופות ממשפחת ה- SSRI, נכון לחשוב על תרופה ממשפחה אחרת. סימבאלתה היא אפשרות הגיונית, אך בהחלט לא יחידה. ההחלטה על הבחירה הנכונה תלויה בגורמים נוספים כמו: מצבך הרפואי הכללי, אלרגיות, תופעות לוואי שהיו בעבר או שאת חוששת מהן במיוחד, שיקולים כספיים ועוד. כתבת שאת מתייעצת עם הפסיכיאטר המטפל שלך ואני חושב שזה הדבר הנכון לעשות. בהצלחה.
שלום רב לפני מס ימים הפסקתי ליטול לוסטרל מכיוון שלא עזר לי. אני סובלת מחוסר מוטיבציה ושינויי מצב רוח בצורה די קוטבית ובנוסף מהתקפי אכילה בלתי נשלטים. הרופאה שלי החליטה לשנות את הכדור לאפקסור בטענה שהוא ממשפחה אחרת וסביר להניח שאינו מעורר תיאבון כמו הלוסטרל. מאחר וחשפתי בפניה את הרצון להיגמל מעישון החליטה שמתאים לי וולבטרין במינון 150 מג נכון לעכשיו.הסבירה לי שהוא מצויין לגמילה מעישון וגם יכול לעזור לי בהתקפי אכילה. הציעה שלאחר שבוע אתחיל לשלב טופמקס 25 מג פעמיים ביום כדור כשלעצמו מייצב מצב רוח ומדכא תיאבון. אשמח לשמוע חוות דעתך המקצועית על השילוב בין הכדורים והאם המינונים ובמיוחד של הטופקס יכולים לעזור בבלימת התקפי האכילה. ומה שהכי חשוב האם יש דרך ותכנון גמילה מסיגריות בעזרת הוולבוטרין?ותוך כמה זמן ארגיש הקלה במצבי מנסיונך? תודה מראש דנה
שלום דנה, שאלת כמה שאלות, אנסה לענות עליהן אחת לאחת: 1. מה דעתי על השילוב בין טופמקס לבין אפקסור? למיטב ידיעתי- אין בעיות בשילוב הזה. 2. האם טופמקס יכול להועיל בבלימת התקפי אכילה? בקצרה- כן. טופמקס מפחית תיאבון ויכול לגרום גם לירידה במשקל (בין אם זו תוצאה רצויה ובין אם לאו). 3.האם יש דרך ותכנון גמילה מסיגריות באמצעות וולבוטרין? וולבוטרין אינו מאושר לשימוש בגמילה מסיגריות, אך תכשיר אחר- Zyban שמיוצר על ידי אותו יצרן ומכיל אותו חומר פעיל, כן מאושר להתוויה הזו ולכן יש להניח שגם וולבורין יועיל. אם התרופה מועילה להתוויה זו, השיפור צריך להופיע תוך 7-12 שבועות. במרבית המקרים יש הפחתה במידה כלשהי בכמות הסיגריות, אך פחות ממחצית מהמטופלים מגיעים לגמילה מלאה בעזרת הטיפול הזה. לנושא הפסקת העישון קיימות כיום אפשרויות תרופתיות נוספות ויש לדון על כך עם הפסיכיאטר המטפל. מדובר בהרגל שקשה להיפטר ממנו אך המאמץ כדאי מאד, כי עישון הוא הרגל מסוכן ומזיק ביותר. בהצלחה.
שלום רב אני בן יחיד לאם חד הורית, סובלת מפריצת דיסק וסכרת סוג 2. התגרשה בגיל 30. כיום קרובה ל-50. החל משנות ה-20 בחייה הידרדרות בתפקוד, בעבודה, קשרים חברתיים וכו'. ב-20 שנה האחרונות כלל לא עובדת, רוב הזמן בבית, ללא חברה, ללא בן זוג, נטל על המשפחה, הזנחה (היגיינה, סביבה וכו') בגלל הסכרת ההזנחה יכולה להפוך למסוכנת. למזלנו עדיין לוקחת תרופות ומשתפת פעולה (בעיקר כשרואה תוצאות שליליות כמו פגיעה בעיניים שאחריה טיפלה היטב ועברה סידרה של טיפולי הזרקות לעיניים דרך קופת החולים בלי שהיינו צריכים לשכנע אותה). לאורך השנים מסרבת להכיר בבעיה, טוענת שהכל בסדר ולא מוכנה לשתף פעולה עם טיפול פסיכיאטרי/פסיכולוגי מעבר לכמה פגישות ראשונות ש"הוכרחה" ללכת על ידינו. בעבר אחד הפסיכולוגים העלה חשד לסכיזופרניה זחלנית, אך לא אומת על ידי פסיכיאטר. המשפחה מקבלת עצות ממרכז "שלנו" לתמיכה במשפחות המתמודדות עם פגוע נפש במשפחה. למדנו איך להתמודד איתה. עם זאת, עדיין יש חשש ויש תחומים בהם לא יודעים מה לעשות. לאחרונה שמתי לב גם לצמצום בהבעות, בתקשורת ובהצטברויות של כעס על בני משפחה (בעיקר ילדים) ש"לא מתייחסים אליה" לטענתה. השאלה המרכזית, היא האם סכיזופרניה או כל מצב נפשי אחר (למרות שלא אובחנו) יכולים לגרום להמשך צמצום התפקוד והתקשורת, עד למצב בו היא כמעט לא תתקשר איתנו ותהפוך לצמח? כמו כן, האם יש פתרון אחרון במצב בו היא מסרבת להכיר בבעיה ולשתף פעולה? תודה לעוזרים (:
שלום רועי, אני מצטער לשמוע על מצבה של אימך. זה לא פשוט להתמודד עם מצב כזה וכדאי שלא תעשה זאת לבד (כתבת שאתה בן יחיד, אבל בהמשך אתה מתבטא בלשון רבים, אז אני מקווה שאתה לא לבד בטיפול בה). לשאלותיך: 1. האם סכיזופרניה או כל מצב נפשי אחר יכולים לגרום להמשך צמצום התפקוד והתקשורת, עד למצב בו היא כמעט לא תתקשר ותהפוך לצמח? סכיזופרניה כולה לגרום לצמצום תפקודי, רגשי ושכלי, אך לרוב הצמצום הזה מופיע בשלב הראשון, הפעיל של המחלה ואינו ממשיך להתקדם במשך השנים. ליקוי תפקודי רציני כמו שאתה מתאר, שממשיך להחמיר לאחר שנים רבות, מעלה חשד לאפשרויות אבחנתיות נוספות, ביניהן בעיה רפואית כללית שטרם אובחנה. בכלל זה גם פגיעה במוח בעקבות הסכרת. 2. האם יש פתרון אחרון במצב בו היא מסרבת להכיר בבעיה ולשתף פעולה? שאלתך נוגעת לאפשרות של טיפול כפוי. מבחינה חוקית יש כמה אפשרויות פעולה, אך אינני יודע איזו מהן רלוונטית, אם בכלל. לשם כך עליך להתייעץ עם רופא שמכיר את כל פרטי מצבה של אימך. באופן כללי, כדי לטפל באדם ללא הסכמתו יש אפשרות למנות אפוטרופוס לגוף, או לטפל בו (או בה) במסגרת טיפול כפוי בידי פסיכיאטר מחוזי (אם זה טיפול פסיכיאטרי). אם אדם מאושפז בבית חולים ישנן עוד אפשרויות. החוק ובתי המשפט מטילים בנושא זה סייגים חמורים שנאכפים בקפדנות ולכן חשוב להכיר את כל פרטי המצב של אימך כדי להחליט איזה אפשרות פעולה נכונה, אם בכלל.
שלום אני בת 21. הבעיה שלי מורכבת: יש לי דיכאון, חרדות ו-OCD במשך שנים(לפי אבחנות פסיכיאטרים), ובנוסף יש לי משהו שמטריד אותי יותר מכל. יש לי חברה, שמכיוון ששתינו מבולבלות וחוששות ממערכת יחסים עם גברים, ולאחר שהתקרבנו מספיק הגדרנו עצמנו כבנות זוג כבר כמעט 7 שנים. הבעיה היא, שאני מרגישה תלותית בה מאוד, ומכיוון שהיא בחורה עם הרבה בעיות נפשיות גם, כל פעם כשהיא מדוכאת, או רע לה או כל דבר לא טוב שקורה לה - אני נכנסת לחרדה נוראית מזה וממש מפסיקה כמעט לתפקד. עולות לי מחשבות אובססיביות ודאוגות לגביה באופן תמידי. בגלל כל הבעיות שלה, קשה לה לעבוד וזה גם משפיע עליי! זה מכניס אותי לחרדות, ללחצים, אין לי חשק בכלל להשקיע בעצמי ואפילו לפעמים לחיות כאשר היא ככה. מרוב שאני טרודה לגביה אין לי סבלנות למשפחה שלי לפעמים. העניין הוא שאני מאוד מאוד דואגת לה ואוהבת אותה. ושלא יחשבו - היא לא מכריחה אותי לדאוג לה. פעמים רבות היא אמרה לי: אם קשה לך, אני מבינה אם תרצי להיפרד ממני. העניין הוא, שרק משפט כזה גורם לי לחרדה מטורפת ואני מרגישה שאינני מסוגלת לעזוב אותה, שהחיים שלי יתפרקו ומצד שני כבר אין לי שמחת חיים בגלל המצב הזה!!! אמא שלה נפטרה לפני כמה חודשים, היא בקשר גרוע עם אבא שלה, ואני היחידה שהיא קרובה אליה. אני מפחדת שאם אעזוב אותה, היא תפגע בעצמה או תתאבד ואז לא אוכל לחיות עם עצמי. ארגיש שזה קרה בגללי. האם זו נקראת הפרעת אישיות תלותית? ואם כן, מה ניתן לעשות בנידון? אני ממש אודה לעצה. אין לי כבר תקווה :(
שלום, פסיכיאטר נתן לי nardil ו remeron לטיפול בדיכאון וחרדה. אני סובלת מחוסר שינה, בכי, כאבים בגוף וחוסר כוחות נפשיים. הספקתי לקחת 5 כדורים מכל סוג. מצבי לא טוב! אני ביאוש מוחלט ולא יודעת כבר מה לעשות. הכדורים לא משפיעים והכאבים עדיין קיימים. 1. האם שילוב הכדורים מומלץ? 2. האם ניתן לשלב עם הכדורים את הכדור "קלמנרבין" (כדור טבעי ) ? אודה לתשובתכם! שירלי
שלום רב אני מטופלת מזה 10 חודשים בתרופה אדרונקס. כעת חשה טוב. מעוניינת להפסיק. איני יכולה להגיע לפסיכיאטרית שהיתה לי בשל בעיה ביורוקרטית. ודרך הקופה יש תור רק לנובמבר... אבל סיכמנו יחד שאפסיק אחרי הבחינות שלי. שזה עכשיו. הבנתי שצריך להפסיק בהדרגה - האם אפשר הדרכה איך לעשות זאת? תודה..
המינון שאני נוטלת הוא 6 מ"ג. כדור וחצי....
שלום רב, אחי אובחן לפני כשנתיים כסובל מהפרעת אישיות גבולית. אמנם הוא אובחן לפני כשנתיים אבל הוא סובל כ4 שנים: לא יוצא מהבית, לא עובד, בדיכאון, יש לו התקפי זעם, מרגיש באופן תמידי תחושה של בדידות וריקנות, אומר שאין לו מטרה לחיים ובשביל מה לחיות. הוא מטופל בכדורים פסיכיאטרים (לא יודעת את השמות). אני חוששת שהוא יעשה לעצמו משהו, אני לא יודעת מה לעשות ואל מי לפנות. אני ממש חסרת אונים. קשה לי לצפות מהצד ולראות אותו כ"כ סובל. שמעתי על שיטת DBT, עד כמה היא טובה? אתה מכיר מישהו שמטפל בשיטה בארץ? ואולי אתה יכול לייעץ לי מה לעשות בלי קשר לשיטה? למי לפנות? תודה!
שלום, טיפול בהחלט יעיל, אך לפי תאור שלך כדאי קודם כל לשכנע אותו לפנות לאבחון חוזר. לצערי בלי שיתוף פעולה מצידו לא יעזור שום טיפול. וכמובן אם את מרגישה סכנה מיידית מצידו לפגוע בעצמו כדאי לפנות למשטרה כדי למנוע את אסון...
אישתי סובלת 'פיוז קצר' מאוד. היא נתקפת בעצבים לא נשלטים כתוצאה מדברים לכאורה חסרי משמעות. החיים לצדה (שלי ושל ילדי הקטנים) נעשו בלתי נסבלים. התנהגות זו באה לידי ביטוי ביחסיה גם עם שאר בני המשפחה (הורי, הוריה, אחיה...) היא אינה מבינה שיש לה בעיה ולא מוכנה ללכת לאבחון/ טיפול / יעוץ. כיצד ניתן לעזור לה ?
כדאי לשכנע אותה לשלוט בדחפים או במצבים שהיא לא מסוגלת לשכנע בצורה עדינה לפנות לאיש מקצוע.
שלום רב, אני בחורה בת 29, בריאה באופן כללי 1.70 70 ק"ג. לפני כשלושה חודשים התחלתי להרגיש נימול בלשון, שפתיים ואח"כ זה התפתח לחלקים מהפנים ובמקביל גם ליד ורגל ימין בעיקר וגם מעט יד/רגל שמאל. בדיקת דם הכל תקין, רמת הסוכר תקינה (קרובה לרמה הכי גבוהה) עשיתי MRI שיצא תקין (טפו טפו). הדבר הפסיק לאיזה חודש וחזר כעת, אומנם בפחות "חוזק" מזה מספר ימים. יש לי בעיה נוספת שגם החלה לפני כחצי שנה, הייתה הפסיקה וחזרה בימים האחרונים של חוסר שיווי משקל בישיבה (ערכתי אקו, אקוקרטוגרפיה, הולטר, בדיקת אולטרסאונד וורידים בצוואר - והכל היה תקין טפו טפו). באותה תקופה לפני כחצי שנה הייתי בסטרס מאוד גדול, קשור למעבר עבודה, אבל כיום (שבמקרה אני מצויה גם במעבר עבודה) זה חוזר שוב אבל אני לא מרגישה בסטרס. הקרדיולוג והנוירולוג אמרו שיכול להיות אפשרות שהדברים הללו נגרמים עקב מתח נפשי. האם הדבר יכול להעיד? האם עלי ללכת לפסיכולוג או פסיכיאטר שיערוך אבחנה? תודה רבה.
שלום, אני מניח שכדאי לעבור בדיקה ואיבחון פסיכיאטרי כדי לשלול חרדות או סיבה פסיכולוגית אחרחת להפרעות שתיארת.
האם לאחר הפסקה הדרגתית בציפרלקס יש תחושה של "מיני דיכאון"? עייפות? מצבי רוח קיצוניים? תוך כמה זמן זה אמור לחלוף?
נכון, לפעמים יש תחושות האלו, אך תוך מספר שבועות הן עוברות במקרה שדיכאון או חרדות לא חוזרות...
אני מקבל 4 מ"ג דקינט ביום. האם ניתן לקחת אותם יחד בבוקר? הבנתי שלא מומלץ לקחת בערב כי הוא מעורר. אחה"צ לא מתאים לי. תודה
טאורטית מותר, אך כדאי להתייעץ עם רופא מטפל...
שלום רב, יש לי חשד כי אח שלי סובל מהפרעת אישיות גבולית. איני פסיכיאטר או פסיכולוג, ואחי מעולם לא נבדק אצל אחד ומסרב בכל תוקף להכיר בכך שיש לו בעיה תפקודית (חרדות, מצבי רוח משתנים, כעס רב, חרדת נטישה ופחד ממקומות לא מוכרים) ואף ללכת לייעוץ. האם יש טיפול בהפרעת אישיות גבולית? כיצד ניתן לשכנע אדם ללכת לייעוץ ו/או טיפול? תודה על תשובתך
שלום, כמובן שיש טיפול להפרעה, אך סיכוים להחלמה קלושים במקרה של חוסר שיתוף פעולה...כדאי לנסות לשכנע שוב ושוב את אחיך לפנות לאיבחון כמובן אם קיים סבל נפשי...
שלום אני נוטלת 200 מ"ג לוסטרל במשך 4 חודשים ופחות או יותר מתחילת הטיפול והתגבר בהמשך בעיה של נשירת שיער חמורה ביותר. אני לא מדברת על נשירה טבעית ונורמלית כמו שהיה ושיש לרוב. איבדתי יותר מחצי כמות השיער והיד עוד נטויה. האם יש קשר בין הנשירה ללוסטרל? תודה
שלום, לא ידוע לי בוועדאות, אך כדאי לעדכן רופא מטפל על תופעה ולשקול שינוי טיפולי לפי מצב קליני במקרה שקיימת קשר...
גם לי יש נשירה מהלוסטרל. אני צריך להחליף תרופה כנראה
שלום, אני בן 23 שוקל כ 70 קילו ויש לי מספר שאלות בקשר לצפרלקס האם לגילי ולמשקל שלי 10 מ"ג זה מינון לא נמוך מדי ? תוך כמה זמן אני צריך להרגיש שיפור ? מתע צריך לקחת את התפרופה לפני או אחרי אוכל ? תודה !
שלום, שאלות תלויות ממצב נפשי שלך, אז כדאי לפנות לרופא מטפל שהמליץ את הטיפול משיקולים קליניים שלו...
שלום רב, יש לי בעיות חברתיות, דכדוכים פאסיביות ועוד דברים שמעידים שיש לי הפרעה נפשית. אני מעוניין לטפל בהפרעות אבל שאלתי היא אם כשאני הולך להיבדק האם אני מדווח לגורמים נוספים במדינה? אני רק רוצה לטפל אבל אני מפחד מההשלחות (כמו: שלילת רשיון נהיגה, הורדת פרופיל צבאי ל-21, קשיים במציאת עבודה בעתיד, מפחד שיקירו בי כנכה ועוד.) אני רק רוצה לדעת אם יש דרך לקבל תרופות מבלי שגורמים נוספים ידעו על ההפרעה. אשמח לתשובה בהקדם
לא ניתן להבטיח שום דבר לפני בדיקה, אך חלק של אנשים משיקולים הדומים פונים לרופא פסיכיאטר פרטי...
שלום דר' רודרמן, האם ניתן לקחת ריטלין בזמן שימוש באיקסל?
שלום, שילוב לא רצוי, אך כדאי לדבר עם רופא מטפל וכמובן לפי מצב קליני...
אחותי מטופלת בטיפולים פסיכיאטריים קרוב לשנה בהם ניסו להתאים לה את התרופה המתאימה לה והיא עכשיו אמורה לנטול תרופה שלא זכור לי את שמה אך זוהי תרופה ידועה וחדשה יחסית ממשפחת SSRI נגד דיכאון וחרדה. הבעיה והשאלה שלי היא כשאני בתור אחותה זאת שיודעת עליה את הרוב והייתה הכי קרובה אליה לפני נישואיה. טרם עם תחילת הטיפולים כבר הבנתי שהיא סובלת מכפתיות טורדנית שידוע שיש לחולים הפרשה מופחתת של הסרוטונין מדוע לה נטילת תרופות כשידוע שתרופות פסיכיאטריות חדשות פוגעות בתהליך הספיגה החוזרת שלו ? הודה לך מאוד על התשובה !
שלום, טיפול תרופתי נותנים לפי מצב נשפי אחרי בדיקה פסיכיאטרית קלינית. רצוי שתדברי יחד עם אחותך עם רופא מטפל על פרטים חדשים מעבר...
שלום, סבתי סובלת במשך כ-10 שנים מפרנויה קשה, היא בטוחה שהשכנים רוצים להזיק ולפגוע בה ובמשפחה שלנו. כתוצאה מזה יש לה מחשבות טורדניות שמעסיקות אותה במשך כל היום. היא חיה בפחד תמידי, ישנה מעט בלילות, וכל הזמן מדברת על הנושא. היא בטוחה שזה אמיתי, וכל הניסיונות שלנו לשכנע אותה שאין לכל זה קשר למציאת באמצעות הסברים לוגיים לא מביאים לשום מקום. היא טוענת שהמחלות שלה נגרמות ע"י השכנים, שהם משבשים את מכשירי החשמל בבית ומגיעה לכך שהיא סוגרת את כל החלונות בבית כדי לא לנשום אוויר מורעל ע"י השכנים. היא חושבת שהשכנים שטפו לנו את המוח, ואנחנו לא מבינים את חומרת המצב שלה ושלנו, שנשקפת סכנה לחיינו. אנחנו מאוד רוצים לעזור לה, הזמנו הביתה פסיכיאטר לפני מספר שנים, אך היא נעלבה ולא רצתה לשוחח איתו כלל. אציין שוב, היא בטוחה שכל מה שהיא חווה אמיתי לגמרי! לכן טיפול תרופתי או אחר לא בא בחשבון מבחינתה. היא אישה משכילה, עבדה בתחום הרפואה בעבר, כיום בפנסיה. אני מבין שכל עוד היא לא מסוכנת לעצמה או לסביבה, אין אפשרות לכפות עליה טיפול תרופתי, ואני גם לא יודע עד כמה היינו רוצים להגיע לכפייה, ולפגוע ביחסים בינינו. מה אפשר לעשות כדי שהסבל הזה שלה ייפסק או לפחות יוקל עליה, וכך איכות החיים שלה תעלה. תודה רבה מראש!
שלום, כדאי לנסות לשכנע אותה לקבל טיפול ועזרה רפואית כמובן אחרי בדיקה פסיכיאטרית...
שלום ד"ר רודרמן, כמו שכתבתי, היא לא מוכנה בשום פנים ואופן להיפגש עם פסיכיאטר, כי היא בטוחה שאין לה שום בעיה, ושהשכנים מעוניינים שנחשוב שהיא משוגעת. ניסינו כולנו לשכנע אותה הרבה פעמים, אך ללא הצלחה. מה בכל זאת אפשר לעשות כדי לעזור לה? אולי יש דרך אחרת?