Fragile X Syndrome (FMR1)
דיון מתוך פורום פריון האישה והפריה חוץ גופית
שלום פרופ', למרות שזהו לא פורום גנטיקה, אולי בכל זאת באפשרותך להשיב. אציין שבדיקת X שביר אצלי תקינה. אני מעוניינת בתורם. בדיקת X שביר Fragile X Syndrome (FMR1) - תוצאה No disease-causing mutations detected; CGG repeat number within normal range FMR1, מהדוח: *GENE: FMR1 TRANSCRIPT: NM_002024.5 Normal triplet repeats observed: 20, 21. CGG repeat ranges: normal (<45 CGG repeats), intermediate (45-54 CGG repeats), premutation (55-200 CGG repeats), full mutation (>200 CGG repeats). The expected number of FMR1 alleles is one in a male and two in a female. Based on the reported sex of this individual, an unexpected number of alleles was reported. This may be due to biological or technical reasons, such as mosaicism, sex chromosome anomalies, sample submission errors, or a technical artifact. Correlation with additional genetic testing is recommended if clinically indicated. מצד אחד תוצאה תקינה מצד שני "בהתבסס על המין המדווח של אדם זה, דווח על מספר בלתי צפוי של אללים" במידה שהבנתי נכון, על פי התוצאה X שביר תקין? בדוח הבדיקות, משהו סותר או שתקין? אשמח לדעתך
רק אישה יכולה להיות נשאית של X שביר, מאחר שגבר עם בדיקת X שביר חיבית יהיה חולה. זאת מכיוון שלגברים יש כרומוזום X אחד וכרומוזום Y אחד, גבר שנושא את המוטציה על כרומוזום ה-X שלו יראה תסמינים של התסמונת, שכן אין לו כרומוזום X נוסף שיכול לפצות על המוטציה. כלומר, גבר שנושא את המוטציה יהיה חולה בתסמונת ה-X השביר. לעומת זאת, נשים נושאות שני כרומוזומי X, ולכן אישה שנושאת את המוטציה על כרומוזום X אחד עשויה שלא להראות תסמינים חמורים של המחלה, מכיוון שהכרומוזום השני יכול במקרים רבים לפצות. עם זאת, נשים נשאיות יכולות להעביר את המוטציה לילדיהן, ובמקרים מסוימים גם הן עשויות להראות תסמינים קלים עד בינוניים של התסמונת.
תודה על המענה. הבנתי את תשובתך הכללית. מצד שני לא הבנתי במקרה הספיציפ. מהסיבה שלתשובה הוסיפו הערה. מהתשובה של התורם שצרפתי אינו חולה X שביר? ולכן גם אין סיכוי שיעביר לצאצא? מה שלא ברור לי, מצד אחד תוצאה תקינה כתוב "אינו מוביל" מצד שני "בהתבסס על המין המדווח של אדם זה, דווח על מספר בלתי צפוי של אללים" או שתשובת הבדיקה אינה חד משמעית?
אני מציע שתתייעצי עם יועץ גנטי, אבל באופן כללי אין צורך לבדוק את בן הזוג ל- X שביר.