יעוץ גנטי וסיסי שליה לאיתור פגם כרומוזומלי
דיון מתוך פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי
שלום. בתי בת שנה ו-7 ואובחנה כסובלת מתסמונת תורשתית. לאחר בדיקות גנטיות (שבוצעו באופן "חריג" - הופנינו ע"י רופא מטפל לפרופ' שעורך מחקר בתחום ובמסגרת המחקר ביצע את הבדיקות הגנטיות) וקבלת תוצאות מובהקות, עלינו לפנות ליעוץ גנטי. רק שיש "בעיה" אחת.. אני נמצאת בשבוע 7 להריוני השני, ועליי לפעול במהירות בכדי לקבוע תור ליעוץ גנטי, ע"מ שהרופא יפנה אותי לביצוע בדיקת סיסי שליה. ברשותך, יש לי מספר שאלות בעניין: 1. האם היועץ הגנטי הוא גם זה שמקבל לידיו את תוצאות הבדיקה ויהיה עליו לבחון אותן? במידה וכן, יסתייע בתוצאות המחקר בו השתתפנו, או שיהיה עליו לקחת דגימות דם חדשות ולבחון אותן? 2. בקבועי הזמן הנוכחיים (שבוע 7 להריון), האם זה ריאלי לבצע את התהליך של יעוץ גנטי והמשמעויות הנלוות לו + בדיקת סיסי שלייה וכל זה לפני שבוע 12-13?, או שהיית ממליץ לזנוח במקרה זה את הרפואה הציבורית (הכרוכה בהמתנה לא מעטה) ולבצע את התהליך באופן פרטי? לצורך העניין, התור הקרוב ביותר שמצאתי ליעוץ גנטי הינו ב- 12.01, כשכבר אהיה בשבוע 10+-. לתשובתך אודה, יעל.
לא פרטת במה אובחנה הבת. בכל מקרה של מחלה שהינה גנטית וכהגדרתך= "תורשתית" יתכן סיכון להישנות בצאצאים. סיכון זה עשוי להיות זניח וקטן, ועד 50% (ולעיתים 100%) בכל הריון עתידי. אם אכן הגיעו לאבחון מולקולרי-מעבדתי של הבת, ונקבע כי את/בן הזוג נשאים של מצב זה ועלולים להעבירו לדור הבא, ואתם מעונינים למנוע מצב זה- יש הגיון באבחון העובר. יש הבדל בין בדיקה מחקרים לבדיקה קלינית, ויש צורך לעיתים לוודא כי ניתן לבצע את הבדיקה בארץ, ומדגימה של העובר (סיסי שליה או מי שפיר). את זה עושה הגנטיקאי שעמו את אמורה להיפגש. אינני יודעת אם ניתן יהיה לבצע זאת בלוחות הזמנים הצפופים כפי שתארת- אין אלא להיפגש עם הגנטיקאי ולראות. בהצלחה
ראשית, מודה לך מאוד ד"ר רכס על התשובה המפורטת והמהירה. התסמונת המדוברת היא Ectodermal Dysplasia, היות ומדובר במחלה של כרומוזום X ורק אני הנשאית, להבנתי, הסיכוי להעברת המחלה עומד על 50%. בבדיקה שבוצעה, נמצא סוג המוטציה שנמצאת בגן EDA (מקווה שתארתי זאת כראוי). האם היועץ הגנטי המפנה, הוא גם זה המקבל אליו את תוצאות בדיקת סיסי השליה? יתכן ויוכל להיעזר בתוצאות המחקר שנעשה ע"מ לבחון את הבדיקה ובכך לקצר בזמנים? תודה מראש, יעל.
אם אותרה מוטציה שהוגדרה כפותוגית למחלה, יש צורך לאשר אותה/ את נשאותך בארץ. יש מספר מעבדות המורשות לעשות זאת עי משרד הבריאות. לכשתאושר- ניתן יהיה לבצע אבחון כי כפי שאמרת, סיכויי ההישנות הינם גבוהים במקרה שלך. מציעה לנסות להקדים את התור כדי שאפשר יהיה לאשר את נשאותך ושתספיקי לסיסי שליה. את הכל ניתן לבצע באופן עקרוני ברפואה הציבורית ללא תוספת עלות אבל עם סבלנות.