פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

ברוכים הבאים לפורום "אבחון טרום לידתי". בפורום זה יענו שאלות העוסקות בייעוץ גנטי בהריון, ובבדיקות שניתן לבצע לזיהוי הריונות בסיכון ללידת צאצאים עם תסמונת גנטית, מומים ו/או פיגור שכלי. ניתן להפנות שאלות בנושאים, כגון: בדיקות סקר בהריון, שקיפות עורפית, סקר שליש ראשון, בדיקה לאיתור תסמונת דאון בדם האם (NIPT) חלבון עוברי, וסקר שליש שני, מומים בעובר, בדיקות סקר גנטיות וכן בנושאים הקשורים לבדיקות האבחנתיות סיסי שלייה ומי שפיר. בנוסף, אשמח לענות על שאלות בנושא אבחון גנטי טרום השרשה של עוברים שהושגו בהפריה חוץ גופית. חשוב להדגיש כי התשובות שניתנות בפורום אינן מהוות בשום מקרה תחליף לייעוץ גנטי פורמלי, ואין לראות בהן המלצה רפואית מחייבת. שלכם, פרופ' יובל ירון וד"ר עדי רכס.
6622 הודעות
6363 תשובות מומחה

מנהלי פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

המון תודה על המענה, זה לא מובן מאליו. שם השינוי הגנטי: ואריאנט הטרוזיגוטי מסוג פאתוגני HCN4c 1454C>T,p. Ala485Val האם מציב אותי בקבוצת סיכון לסתמונת ברוגדה? האם תינוק שיוולד עם הגן הזה נמצא בסכנת לפיתוח הפרעות קצב בבגרותו?

שלום אכן מדובר בגן הקשור למחלות קצב לבביות לרבות תסמונת ברוגדה. השינוי מוכר בקרב יוצאי מרוקו, בין היתר לאור מורכבות מצבים אלה, מציעה לגשת ליעוץ גנטי אישי, רצוי במרפאה העוסק בקרדיו-גנטיקה. מוזמנת אלינו באיכילוב, יש מרפאה גם בבלינסון ויתכן גם במכונים נוספים בהצלחה!

היי, קיבלנו תוצאות מי שפיר נמצאה תוספת של 1444kb של דנא בכרומוזום 21q.22.2 חופף עם 17 גנים מתוכם 1 omin morbid נמצא חסר של 103 kb של דנא בכרומוזום 18.q21.1 חופף עם גנים מסוג omin לחוצים בטירוף. עשינו ציפ גנטי גם לעצמינו מחכים לתןצאות, עד כמה הנתונים האלה מדאיגים? בתודה והערכה רבה

שלום מצריך יעוץ גנטי פרטני עם פרטי ההריון פרטי המשפחה שלכם והמיקום המדויק של השינוי שאותר (המספרים הארוכים שבדוח). לפנות למכון בו בוצעה הבדיקה ולבקש יעוץ גנטי פרטני.

20/08/2024 | 22:04 | מאת: אורית

האם יש בעיה לקחת קלונקס במינון נמוך חד פעמי בשבוע 9?

להתייעצות עם מומחה לטרטולוגיה. בהצלחה

20/08/2024 | 10:12 | מאת: עדי

שלום רב לרופאים, אולי תוכלו לעזור לי. בוצעה אצל בת הזוג שלי בדיקת מי שפיר בתאריך 6/8 בבית חולים נהריה. אתמול חזרו התוצאות ואנחנו מאוד מודאגות. גם הסכמנו לבצע אקסום, תוצאות רק עוד 3 שבועות והמתח נוראי. בבדיקה אותרו 2 איזורים הומוזיגוטים (במצטבר מעל 5MB) בכרומוזום 11 . חלבון עוברי תקין. יש גם פירוט לכרומוזום 11 אני אעתיק לפה בתקווה שלא יהיו טעויות הקלדה. אשמח אם תוכל להסביר קצת מה חוות דעתך: arr[GRCh37] 11p11.2p11.12(46,240,817_51,550,787)x2 hmz arr[GRCh37] 11q12.3q13.1(62,836,184_65,867,726)2x hmz   האם זה נראה שיש סיבה לדאגה ממשית שמשהו לא בסדר? תודה מראש, עדי

שלום התשובה מראה אם הבנתי נכון כי ב 2 איזורים לעובר יש זהות גנטית (תרומה של הורה אחד). בהרבה מקרים זה חסר משמעות, ברם יתכן לעיתים שנמצאת שם מ וטציה פרטית - שאולי אכן תאותר עי בדיקת אקסום.

17/08/2024 | 15:27 | מאת: ליאל37

היי, במהלך בדיקות גנטיות לקראת כניסה להיריון התגלה גן הטרוזיגוטי HCN4. השאלה שלי, האם הנוכחות של הגן יכולה להשפיע עליי בעתיד ומעמידה אותי בסיכון לפתח הפרעות קצב או דום לבבי לעומת האוכלוסייה הרגילה? ברקע יש mvp בדרגה קלה, ברדיקרדיה גנטית ומעט vpbs שלא מחמירים במאמץ( בהולטר 2 אחוז פעמיות חדריות מוקדמות מסך כל הפעימות). וחוץ מזה אקג, אקו במאמץ, mri לב והולטר יצאו תקינים. ידוע לי שסיכויי ההורשה לעובר הם 50% - האם אני מסכנת את חייו של העובר אם אני בוחרת ללדת תינוק עם הגן הזה?( כרגע לא מעוניינת לעשות pgd אלא אם זה קריטי לחיי העובר) אני מנסה לזקק את השאלה-האם איך שאני היום =איך שהגן מתבטא אצלי או שהנוכחות שלו יכולה להמשיך ולהשפיע עליי בעתיד, כלומר טומנת בתוכה סיכונים על בריאות הלב שלי. קראתי שהגן הזה מקושר לתסמונת ברוגדה, האם זה משהו שיכול פתאום להופיע לי במהלך החיים בעקבות הגן?

17/08/2024 | 20:07 | מאת: ליאל37

מוסיפה פרטים חסרים: אני בת 35 והדופק הממוצע שלי הוא 47, ללא סימפטומים מיוחדים. אבא שלי ואחים שלי עם דופק ממוצע זהה וגם הם בלי סימפטומים, סה"כ בריאים. הם לא נבדקו לגן הזה אבל ההערכה של הגנטיקאית היא שלכל הפחות גם לאבא שלי יש את הגן hcn4. האם אנחנו בסיכון לפתח תסמונת ברוגדה?

שלום מדובר בשאלה מאוד ספציפית ואישית. לא ברור מה השינוי שאותר אצלך, ומדוע נבדקת ובאיזו שיטה. הגן עצמו מקודד לתעלה בדופן התא ומתבטא במח וקשור להפרעות לבביות. מציעה להגיע ליעוץ גנטי במקום בו בוצעה הבדיקה ולשוחח עם גנטיקאי על משמעות השינוי ומה ידוע עליו בספרות

22/08/2024 | 13:07 | מאת: ליאל

תודה על המענה. מדובר על גם הטרוזיגוטי HCN4. נבדקתי בגלל שילוב של ברדיקרדיה וmvp, הוחלט לבצע בדיקות גנטיות מכיוון שגם לאבא שלי יש ברדיקרדיה וmvp ורצינו לבדוק האם זה גנטי. התייעצתי עם הגנטיקאית המטפלת בי והיא לא נשמעה מודאגת, ביקשה שאשאר במעקב קרדיולוגי אחת לשנה. השאלה שלי היא האם אני מסכנת את חיי העובר שיוולד עם הגן הזה והאם בעתיד אני יכולה לסבול מתסמונת ברוגדה בעקבות המצאות הגן? האם זה מעמיד אותי בקבוצת סיכון לפיתוח התסמונת?

שם השינוי הגנטי: ואריאנט הטרוזיגוטי מסוג פאתוגני HCN4c 1454C>T,p. Ala485Val

15/08/2024 | 16:30 | מאת: אנונומי

יש סיכוי או מקרים שעשו ציפ גנטי והתוצאה הייתה לא תקינה לתסמונת דאון ובסופו של דבר נולד תינוק בריא לחלוטין?

בדיקת ציפ גנטי המבוצעת ממי שפיר מתבצעת מתאים הקיימים במי השפיר. מקור תאים אלה הוא העובר עצמו- תאי עור ותאים ממערכת הנשימה של העובר. כך שאם זוהה בהם טריזומיה 21 (תסמונת דאון) - משמעות הדבר שלפחות ברקמות האלה יש תסמונת דאון. יש מצבים נדירים בהם רואים מוזאיקה (פסיפס) ולא מדובר בתסמונת דאון מלאה, אלא חלקית. גם במצב זה יש השפעה על הילד.ה העתידיים. לאמדובר בבדיקת סקר, אלא בבדיקה ישירה של העובר עצמו

בעת ביצוע אקו לב בחודש שישי (האקו נעשה בשל מום לבבי אצל האם)התגלה חור בלב העובר גילוי התוצאה היה מלווה בהמלצה ליעוץ גנטי. מה המשמעות? עד כמה מסוכן ?מה ניתן לעשות?

שלום. חור בלב מסוג ASD (בין העליות) או VSD (בין החדרים) הוא ממצא שכיח בעוברים (וילדים). הוא לגמרי יכול להיות אצל עובר בריא, אבל עשוי להוות סמן למחלה או בעיה גנטית - ולכן מצדיק יעוץ גנטי, מי שפיר וברור בהתאם. בהצלחה

31/07/2024 | 23:15 | מאת: בתיה

אני בתיה, עם ארתרוגריפוזיס מסוג contractures congenital multiple,(מתבטא בצליעה אצלי) ואני כרגע בשלב של חיפוש בן זוג, העניין הגנטי מאוד חשוב לי כי אני לא רוצה שחלילה יהיו לי ילדים לא בריאים וזה גם כמובן מרתיע את הצד השני אם זה גנטי עשיתי את כל הבדיקות הרלוונטיות ולא נמצא גן ספציפי אבל בכל זאת הגנטיקאית כתבה סיכוי של 'עד 50% להישנות בצאצאים' האם היא כתבה את זה רק כדי לבטח את עצמה בגלל שאין מספיק נתונים ברפואה? האם יש דרך לדייק את האחוזים יותר? (שמעתי משהו לגבי מחקרים אמפיריים) אשמח מאוד לתשובה, הנושא קריטי בשבילי תודה רבה!!

שלום בתיה. הגנטיקה מתקדמת בימנו, אבל לצערנו עדיין יש מצבים רפואיים שאותם אנחנו לא יודעים להסביר. יתכן ויש להם רקע גנטי, ברם גם עם מיטב הבדיקות הקיימות לא מאתרים אותם. אולי כי מדובר בגן לא מוכר, או באזור בדנא שלא מכוסה טוב על ידי הבדיקות הקיימות או במנגנון גנטי ייחודי. כדאי לוודא שבוצעו לך כל הבדיקות לפחות עד למה שניתן לבצע ב 2024 (פאנל מורחב, אקסום טריו ואולי אף בדיקת גנום) גם בהעדר אבחון גנטי תיתכן חזרה. המספר 50% נאמר אימפירית- על מנגנוני הישנות דומיננטיים - ולא כי אותרה הסיבה. אם מדובר במנגנון גנטי אחר יתכן והמספר שונה לעיתים ניתן לראות ארטרוגריפוזיס גם באולטראסאונד, כשיש הריון. מאחלת הרבה בהצלחה במסע שלך להורות

שלום, בת 31. בסקירה מוקדמת נכתבו שתי הערות: 1. לא ניתן לשלול מערכת מאספת כפולה בכלייה השמאלית. מרקם שמור ללא הרחבת אגנים. 2. תיתכן hemivertebra בחוליה l2. מעבר לכך הסקירה תקינה וכך גם כל שאר הבדיקות, ניפט בסיסי תקין. שאלותיי: 1. האם שתי ההערות מהסקירה מהוות כשלעצמן אינדיקציה לביצוע מי שפיר בהנחה שכרגע אין אינדיקציה אחרת? 2. האם הימצאותן מעלה את הסיכון למצוא ממצאים משמעותיים במי שפיר, מעבר לסיכוי הקיים לכל אישה? תודה רבה

שלום הועלה לחשד ל2 ממצאים, לא הוגדרו בוודאות. לגבי מערכת מאספת כפולה בכליה- מדובר על וריאנט של הנורמה, ולא מום. לגבי המיורטברה (הפרעה מבנית בחוליה) - צריך לבצע סקירה מכוונת על מנת להבין אם זה אכן קיים בעובר או לא. אם קיים- זה עשוי להיות קשור בתסמונות גנטיות, ברם קיים גם אצל אנשים בריאים.

30/07/2024 | 22:18 | מאת: אווה

בת 37 בהריון בסיכון עקב הפלות בשבועות מוקדמים בהריונות הקודמים. נוטלת קלקסן ומיקרופירין (קרישיות) כרגע בשבוע 13. שבוע שעבר ביצעתי שקיפות לפי גיל יצא 1:205 בשכלול יצא 1:6452 שאני מבינה שאחלה. העניין הוא שב fbhcg יצא 50.25 - מבינה שזה גבוה מהרגיל ורוצה להבין מה זה אומר בעצם בהתחשב שהתוצאות הכלליות נראות טוב

יש לחזור על זה בסקר שליש שני, שם יש יותר משמעות ל BHCG

30/07/2024 | 11:16 | מאת: אני

התוצאה היא 1:180 מה אומרת ההתוצאה??

אם הכוונה לתשובת סקר שליש שני - אז המספר אומר מה הסיכון לתסמונת דאון בעובר (או עפי גיל או עפי גיל ושקלול הבדיקות). מדובר בבדיקת סקר ולא בדיקה אבחנתית. לאישור או שלילה- ההמלצה היא בדיקה חודרנית מאבחנת (מי שפיר)

היי. אודה לעזרה אתמול קיבלתי תשובה באתר לבדיקת ALPHA-FETOPROTEIN-AF נרשם ערך mcg/mL 9.03 לא צויין המילה mom בכלל !! שהבנתי לפי זה התוצאה נגזרת איך ניתן לדעת אם תקין?

אכן את צודקת ויש לפנות למעבדה / לקוות שזה יופיע בתשובה הסופית

24/07/2024 | 14:08 | מאת: לאה

שלום אני חודשיים אחרי לידת ואקןם, כשבוע לאחר הלידה התחיל לי צריבה חזקה בשתן , עשיתי תרביות לאורך כל התקופה שיצאו שליליות..רופאי נשים שבדקו אותי אמרו שמבחינה גיניקולוגית הכל בסדר רופא נשים אחד ראה שיש רקמת גרעון עברתי צריבה לפני 4 ימים עדיין צורב לי בשתן אני לא יודעת אם זה קשור לצריבה בשתן..עשיתי תרבית נרתיק יצא שיש לי חיידק בקטריאל וגינוזיס אבל הרופאה אמרה שזה לא גורם לצריבה בשתן..מה זה כבר יכול להיות אני ממש סובלתת..

שלום זהו פורום גנטיקה. מציעה לפנות לפורום גניקולוגיה. בהצלחה

23/07/2024 | 15:06 | מאת: דני חזי

היי האם בבדיקת fish בסיסי שלייה ניתן לגלות חוסר 15q13.2-q13.3חוסר ? או רק בתוצאות סופיות של סיסי שלייה ?

שלום יש לשאול את המעבדה המבצעת, זה מצריך סמנים ספציפיים לאותו האיזור ותלוי באופן הבדיקה ומתבצעת במעבדה. בכל מקרה מתגלה בבדיקת ציפ גנטי CMA

22/07/2024 | 18:01 | מאת: יורי

אם שני ההורים נושאים את הגן, יש סכנה שהילד יסבול ממוטציה מוגברת שלו? האם ניתן לזהות בבדיקות גנטיות?

נטייה לתשעורת היא אכן גנטית ותלויה גם במוצא אתני. יש מוצאים עם תשעורת נמוכה 0כגון יפני) ויש כאלה עם תשעורת מוגברת. גן מין הפרט משנה, כאשר גברים - להם טסטוסטרון מוגבר - נוטים להיות יותר שעירים.בגדול, אם המשפחה היא עם נטיה לתשעורת אז צאצא הוא עם יותר סיכוי למצב דומה. הביטוי משתנה בין פרטים שונים באותה המשפחה לשמחתנו יש פתרונות קוסמטיים, למי שזה מפריע לו/לה

22/07/2024 | 03:40 | מאת: אגן

היי, לפני הלידה עשיתי מי שפיר מבחירה וגילתי שאני ובעלי כנראה בעלי קרבת דם, כרומוזום 14 שלנו דומה ( נשלל upd כמו כן ביצענו אקסום). האם יכול להיות שבהריון הבא שלי אקבל את אותו תוצאה במי שפיר?

סליחה טעות שלי, הכוונה למיתלציה בכרומוזום 14, לא 15. כרומוזום 14 שלי ושל בעלי דומים, האם בהריון הבא בהכרח התוצאה הסו שוב תתקבל?

כיון שיש לכל אחד מכם 2 כרומוזומי 14, אז תלוי איזה מהם עובר לעובר הבא. יתכן שכן ויתכן שלא

06/07/2024 | 00:25 | מאת: דנה

שלום רב, אני בת 37, בעלת רזרבה שחלתית ירודה. מטופלת ivf שנתיים. כל ניסיונות ההשרשה שעשיתי (קרוב ל 20 עוברים) לא נקלטו ברחם. כל הבדיקות הגנטיות שלי ושל בעלי תקינות כולל קריוטיפ וגם היסטרוסקופיה, אולטראסאונד רחם וקרישיות תקינים. הרופא הציע לנסות סבב חדש בו העוברים ישלחו לבדיקת PGTA. עשינו סבב חדש והתקבל עובר אחד שהגיע ליום 5, נבדק ב PGTA ויצא תקין. מחזירים את העובר הזה לרחם. ברצוני לשאול מה סיכויי ההקלטות של העובר והשגת הריון במקרה כזה שהוא תקין? בנוסף, אם עושים PGTA לעובר שנדגם ביום 5, האם במקרה כזה האיכות שלו נפגעת וסיכוי ההיקלטות קטנים? או שמאחר ומדובר בעובר ביום 5 הדבר לא פוגם באיכות ובסיכוי ההיקלטות?תודה רבה

שלום סוגיית ה PGT-A נמצאת בדיונים עולמיים ואין עליה תמימות דעים. יש גישה שאומרת שבמקרה של כשלונות השרשה חוזרים היא עוזרת ומגדילה את סיכויי ההשרשה, ויש הטוענים שלא. אחד הקשיים הוא העובדה שהדגימה נעשית מתאים שמייצגים את השליה ולא את העובר עצמו, ולכן הבדיקה לא בהכרח מייצגת את העובר. יש גם דיונים שלמים לגבי הטכניקה/טכנולוגיה בה מבוצעת הבדיקה. סיכויי ההשרדה- יש לדיין מול המעבדה , שכן זה תלוי גם הרבה בטיב ואיכות העובר, ולא רק בתוצאה של ה PGTA. ככל הנראה שהביופסיה עצמה, אם נעשית כמו שצריך, לא מקטינהמשמעוית את איכות ההשרשה. מה שכן, היא מחייבת הקפאה והפשרה, שאולי עשויים להקטין השרשה. עובר טוב ישרוד היטב מאחלת בשורות טובות וידיים מלאות

02/07/2024 | 19:32 | מאת: אוהד אסולים

שלום האם בבדיקת ניפט ובמי השפיר ניתן למצוא את הגנים לאוטיזם ? האם שניהם מראים אותם דברים ? או באחד מהם יש יותר דברים שמזהים על מנת לאתר אוטיזם ? אישתי עשצה ניפט ויצא תקין ואני מעוניין לדעת אם לעשות מי שפיר כי שם ניתן לזהות גנים לאוטיזם ? בעצם האם יש הבדלים במה שכול אחת מהבדיקות בודקת אציין שזה ניפט מורחב של כצט תודה רבה

בדיקת NIPT היא בדיקת סקר בלבד. היא מאתרת מצבי סיכון יתר להפרעות כרומוזומיות ואולי כמה תת מיקרוסקופיות. היא לא מחליפה את מי השפיר. במי שפיר ניתן לבצע ציפ גנטי מלא. שתי הבדיקות לא יכולות לשלול מצב של אוטיזם, שכן לא כל הסיבות לאוטיזם ידועות ומתגלות כיום. אבל חלקן כן נבדקות בבדיקת הציפ הגנטי שנעשה ממי שפיר.

02/07/2024 | 13:36 | מאת: מירי

שלום טרם ביצעתי סקירה מכוונת למוח. אבל שלושה ימים אחרי שאמרו לי בסקירה מורחבת שיש פער עשרה ימים בגודל של הצרבלום שהוא קטן מדי. הייתה לי בדיקה בסיסית דרך הקופה שלושה ימים אחרי שם הרופא בדק ולא אמר שיש איזה שהיא בעיה או משהו לא תקין. ואמר שהצרבלןם קטן בארבעה ימים כעת ואין לזה משמעות. איך יכןל להיות שהפער של יותר משבוע הצטמטם בשלושה ימים איך אני יןדעת איזה מהבדיקה אמינה יותר? העובר היה באותו מנח בשני הבדיקות והאם עדיין יש לבצע סקירה מכוונת למוח?

בטווח קצר של פחות משבועיים קשה לאתר שינויים משמעותיים בבדיקה ותיתכן בהחלט "טעות מדידה" שכזו עם הפרשים קלים. הדרך לפתור אותה היא לעשות סקירה מכוונת למח. מאחלת בשורות טובות

29/06/2024 | 22:41 | מאת: הריונית

בבדיקת שבב נמצא קריוטיפ תקין ללא חוסרים או תוספות הידועים כגורמי מחלה באתרים שנבדקו. ובכל זאת נכתבה הערה - כי נמצא איזור הומוזיגוטי מעל 10,000 מיליון אותיות בכרומוזום 15 ( אני ובעלי מאותו המוצא- מרוקאים) מה הסבירות שגילוי כזה חלילה יכול להיות בעיה כמו כפל גן (עותק מאמא או אבא כפול) או בעיה של גן שלי וגן של בעלי שיצרו מחלה בעובר ? העובדה שאני ובעלי מאותו המוצא לא יכולה להיות התשובה לכך ? שנמצא שטח כזה דומה? כמה חשובה בדיקת אקסום במצב כזה?

איזורים הומוזיגוטיים -אם יש עותק רק מהורה אחד, יתכן באופן מאוד נדיר כי אם יש נשאות מוטציה מהורה אחד, שמופיעה פעמיים - תתכן מחלה נדירה. הסיכי לכך נמוך. אפשר לבדוק ולהקטין סיכון בבדיקת אקסום מציעה לקבל יעוץ גנטי מהמעבדה המבצעת בהצלחה

24/06/2024 | 12:38 | מאת: רומי

שלום האם ילד נכה למשל ילד עם שיתוק מוחין אן אחזה תסמונת שגורמת לשיתוק בגפיים ןהןא גנטית. האם ילד כזה זז בתוך הבטן ועושה תנועות עובר באופן תקין? כלומר את השיתוק רואים רק אחרי הלידה אבל בבטן הוא כן יכול להזי את האיברים בתדירות תקינה? תודה

תזוזה ברחם לא שוללת הפרעה גנטית. מומלץ יעוץ גנטי לילד החולה.

19/06/2024 | 12:48 | מאת: ספירי

שלום, התחלנו טיפול ivf עקב חצוצרות חסומות. נקלטתי להריון בהחזרה הראשונה אך לצערי הייתה הפלה עקב חוסר בתפתחות של העובר. בנוסף ביקשו שנעשה בדיקת קריוטיפ - בדיקת קריוטיפ שלי יצאה תקינה והבדיקה של בעלי גם תקינה אך מצויין שיש אינורסיה של כרומוזום 9 ללא משמעות קלינית. האם עקב הממצא עלינו לעבור לPGD או להמשיך כרגיל ללא התייחסות לממצא החדש. תודה

אם מדובר בממצא ללא משמעות קלינית- בדכ אין צורך בברור או בדיקות נוספות. וסביר להניח שמדובר במשהו שקיים במשפחת בן הזוג אצל פרטים אחרים. ליתר בטחון אם יש ספק - אפשר לשאול את המעבדה המבצעת

19/06/2024 | 10:26 | מאת: חוסר פרופורציה במדדים לעובר

היי, עברתי תאונת דרכים בשבוע 25+5 ונסעתי למיון שם עשו בדיקת גודל עובר (הייתי בסקירת מערכות שנייה בשבוע 23+5 ואמרו שהכל תקין). בגלל שבאתי בשביל התאונה לא התרכזתי במדדים וכשיצאתי מהמיון עברתי על הסיכום וראיתי את היחסים הבאים, אשמח לדעת אם אני צריכה ללכת לרופא או שהמצב תקין: BDP- 25+0 HC- מתאים ל24+3 (כמעט שבוע ויומיים הבדל) AC- מתאים ל25+4 FEMUR- 25+5 אם אני מבינה נכון הראש ממש קטן ביחס לגוף. HC/AC- 1.07 משקל עובר 889 גרם תודה רבה על המענה!

מדובר בהבדלים קטנים מאוד. לא כל העוברים נמצאים בדיוק על אחוזון 50%. בכל מקרה אם יש ספק- אפשר לבקש סקירה מכוונת בהפרש של כ שבועיים מהמדידות. בהצלחה

20/06/2024 | 09:12 | מאת: jוסר פרופורציה במדדים לעובר

אני מבינה שלא חייב להיות על האחוזון השאלה אם זה שהראש קטן משמעותית מהבטן זה יכול להעיד על משהו? פשוט ההפרש של שבוע ויומיים מלחיץ אותי למה הוא לא מתפתח כשלפני שבועיים שעשיתי סקירה הכל היה בול ביום הרלונטי. אני הולכת לרופא ברביעי הבא השאלה אם להקדים?

15/06/2024 | 18:24 | מאת: רעות

היי , לאחר בדיקות סקר גנטי אני נשאית לsmn1 ולcmv negative. מעוניינת להביא זרע מבנק זרע בחו״ל . בחיפושים אני מוצאת תורמים שמתאימים לי מבחינת הנתונים האלו, אך עם פרופיל גנטי של 24/305 בדיקות גנטיות שונות . השאלה אם ה24 בדיקות מספקות? ושאלה נוספת במידה ונמצא שהתורם נשא לגן כלשהו האם בהכרח יהיה עלי לבדוק גם נשאות לגנים האלה? תודה על התשובה

שלום נושא התאמת תורם זרע הוא מורכב למדי. בעיקר בנושא SMA (הגן SMN1). כמה בדיקות עושה התורם זה גם פונקציה של איזה סקר את עשית. ממליצה בחום לגשת ליעוץ גנטי בנושא לוודא שאכן הכל מובן לך והכל נבדק בנושא CXMV- כדאי להתייעץ עם מומחה למחלות זיהומיות/ הריון בסיכון - פחות גנטי

שלום עשיתי סקר גנטי מורחב ויצא התשובה הבאה- ״נמצא שהינך בעלת מספר חזרות CGG בתחום הנורמה של הגן FMRi האחראי לתסמונת x שביר . ואז הייתה טבלה ובה רשום -אלל א -24 חזרות אלל ב - 37 חזרות . אני מתה מפחד אנחנו מתחננים ילד מה זה אומר שאני נשאית ? אשמח שתענו לי בהקדם זה מדיר שינה מעני

זה תקין

תודה לך על המענה ד״ר אני יכולה לשלוח אליך למייל אולי את כל התוצאות של הסקר המורחב ותגידי לי בבקשה אם הכל תקין? אמרו לי שבמידה ולא יצרו איתי קשר , אבל אני מפחדת שאולי פספסתי אותם כי יומיים הטלפון היה בתיקון ואני לא מצליחה להגיע למחלקה איפה שעשיתי את זה

10/06/2024 | 21:03 | מאת: אנונימי

גילו לי הכפלה של כרומוזום 22 במי שפיר בבדיקה של אקו לב עוברי הכל יצא תקין אשמח לדעת האם יתר המחלות מתגלות בדרך כלל בסריקות המכוונות ובסריקה המאוחרת? ומה האחוזים שכל הבדיקות ייצא תקינות ובכל זאת יוולד ילד עם פיגור שכלי/כל מחלה שהיא?

שלום יתכנו סוגים שונים של הכפלות בכרומוזום 22. חלקן חסרות חשיבות או עם תוספת סיכון קטן מאוד. וחלקן יותר משמעותיות. כך שהערכת סיכונים כדאי ללעשותמול המכון והמעבדה שביצעו את הבדיקה. אם יש שאלות- ממליצה לשוב ליעוץ עדכני בהצלחה!

שלום בסקירה מאוחרת בשבוע 22+2 נצפה צרבלום שתואם לשבוע 20+6 קטן בעשרה ימים וגם אי סימטריה בחדרי במוח 4.5 ו 8 אמרו לי ללכת לייעוץ גנטי וmri מוח האם זה יכןל להסתדר או בהכרח מעיד על בעיה? יש לציין שבסקירה מוקדמת הצרבלום תאם בדיוק את שבוע ההריון אז 16+3

המח הוא אחד האיברים שממשיך את ההתפתחות שלו גם שנה לאחר הלידה. לכן קשה לדעת באמצע ההריון מה יהיה בסופו או אחרי הלידה. זו הסיבה שממליצים על המשך מעקבים. בחלק מהמקרים זה בהחלט לא מחמיר ונולדים ילדים חמודים ובריאים ובחלק מהמקרים רואים החמרה בהמשך. מכאן חשיבות המעקבים

שלום עוד לא ביצעתי סקירה מכוונת למוח. אבל שלושה ימים אחרי שאמרו לי בסקירה מורחבת שיש פער עשרה ימים בגודל של הצרבלום שהוא קטן מדי. הייתה לי בדיקה בסיסית דרך הקופה שלושה ימים אחרי שם הרופא בדק ולא אמר שיש איזה שהיא בעיה או משהו לא תקין. ואמר שהצרבלןם קטן בארבעה ימים כעת ואין לזה משמעות. איך יכןל להיות שהפער של יותר משבוע הצטמטם בשלושה ימים איך אני יןדעת איזה מהבדיקה אמינה יותר? העובר היה באותו מנח בשני הבדיקות והאם יש צורך בעוד ברור? בנוסף ניסיתי לקבןע תור לייעוץ גנטי בעקבות המלצה של רופא פרטי. התקשרו אליי מביך חולים ואמרו לי שזה לא מספיק וצריך לשלוח סיבה למה אני צריכה ייעוץ ומסמכים רפואים? למה הפ מתכוונים? זה הרופא שלח אותי על סמך בדיקה אחת ולא אני על דעת עצמי …

10/06/2024 | 17:41 | מאת: שיר

הי זוג בצע בדיקת אקסום ואין נשאות משותפת. אצל האשה נמצא c.1187G>A;p.Gly393Asp בגן Mutyh רצינו לדעת מה מנגנון ההורשה של המוטציה הזו? בגסטרו אמרו לי שזה לא משו משעותי ופשוט עושים מעקב השאלה מה קורה עם הריון ולידה

נשאויות של גנים עם תוספת סיכון לתחלואה וממאירות בגיל המבוגר - מורכב מה עושים בהקשר של צאצאים. ממליצה להגיע ליעוץ אונקוגנטי מסודר, שידון בכך איתכם, בהתחשב גם בהיסטוריה המשפחתית האישית שלכם. פחות מתאים ליעוץ אונליין

09/06/2024 | 16:04 | מאת: מירה

יצא שאנחנו נשאים לסיסטיק פיברוזיס g542x w1282× - אלו המוטציות . האם בהכרח הן גורמות למחלה קשה? מאד רוצים לעשות טבעי ולהימנע מ ivf. כמובן נעשה סיסי שיליה..

שלום מדובר במוטציות מייסד מוכרות, שכיחות יותר במוצא אשכנז. גורמות למחלת ציסטיק פיברוזיס משמעותית. להורים עם שינויים אלה סיכון של 25% בכל הריון לצאצא שירש את 2 המוטציות ויחלה במחלה. מזמינה אתכם ליעוץ מעמיק יותר בדבר האפשרויות שעומדות בפניכם. מוזמנים בשמחה לאיכילוב למרפאת PGT במכון הגנטי.

ואפשר גם להרות טבעי ולבדוק, ב 75% מהמקרים, מדובר בילד שלא צפוי לחלות בציסטיק פיברוזיס :)

09/06/2024 | 11:01 | מאת: לינה

היי, אחרי מי שפיר כתוב בתוצאות נמצאו אזורי LOH מרובים (גודל מעל 10mb) בכרומוזום 7. ממה שהרופא אומר מצד אחד זה חריג מצד שני לא, הצליח מאוד לבלבל אותי בנוסף גם אמר שאם זה 2 3 אחוזים הוא קצת מגזים. העלות של האקסיום נורא גבוהה. האם זה ממצא חריג שבאמת כדאי לשקול את האקסיום?

שלום בדיקת הציפ הגנטי הראתה שיש אזורים בעלי דמיון אצל העובר, שיתכן וקיבלו עותקים אלה מהורה אחד בלבד. במצבים אלה, אם יש מוטציה נדירה באותו המיקום, תיתכן מחלה נדירה בעובר. כאמור- זה נדיר אבל ניתן לבדיקה. ממליצה לקבל יעוץ גנטי פרטני מהמקום בו בוצעה הבדיקה בדבר הסיכון האישי של העובר. בדיקת אקסום אכן יכולה לסייע, וכן- היא באמת מאוד יקרה.

07/06/2024 | 09:30 | מאת: דבורה

הגיעו לי תוצאות סקר שליש ראשון Papp-a 1.22 Hcg- mom: 1.23 Nt- mom 1.37 סיכון לפי גיל 1:240 שילוב גיל ושקיפות 1:910 טריזומיה - 1:10000 אני בלחץ נוראי אשמח לאבחנה ראשונית והכוונה לבדיקה .

07/06/2024 | 10:07 | מאת: דבורה

שכחתי לציין שאני בת 37.6 הריון ראשון תודה

הבדיקה שיפרה את הסיכון עפי גיל :) תוצאה משמחת.

06/06/2024 | 15:24 | מאת: מעין

שלום, לבעלי ולי יש את אותה מוטציה בגן tyr, והיא נקראת c.1205g>a מה המשמעות לגבי העובר במידה והוא יקבל את שני עותקים אלו? כיצד זה יכול להתבטא?

שלום מדובר בשינוי נפוץ ושכיח מאוד באוכלוסיה של יוצאי אירופה, שיתכן וגורם ללבקנות קלה. ממליצה יעוץ גנטי פרטני לדון במשמעות

05/06/2024 | 22:42 | מאת: נטע

האם זה אומר שהילד ייפתח שיעור יתר קיצוני? איך ניתן לבדוק?

נכון להיום אין בדיקה גנטית או הדמייתית שיכולה לאפיין את פיזור השיער של ילודים.

05/06/2024 | 17:59 | מאת: נטע

איך יודעים מה יהיה סוג השיער של היילוד? האם ניתן לבדוק?

נכון להיום אין בדיקה מכוונת לסוג או צבע השיער בילודים.

מה הסיכוי לבעיה גנטית או תסמונת שמתגלה לאחר הלידה כשכל הבדיקות כולל מי שפיר וציפ גנטי תקינות?

יש תמיד סיכון שארי. הוא תלוי מראש במצב העובר. האם נצפומומים או הפרעות בהריון? האם יש סיפור או היסטוריה משפחתית של מחלותאו בעיות? לכן כל מקרה לגופו. וכ 2% מהילודים נולדים עם הפרעות או בעיות שמקורן גנטיות

ד״ר שלום האם בבדיקות הגנטיות בודקים את הגן הזה ? תודה מראש

יש בדיקות גנטיות לחלק מהמצבים של קרישיות יתר. יש לקבל הפניה מהמטולוג לבצע אותם, אם רלוונטי. לא נעשה כחלק מהסקר הגנטי השגרתי

20/05/2024 | 23:11 | מאת: דנה

שלום, אשמח לחוות דעת. אני בשבוע 21 , בת 30(עםילדהבריאה) סיכון לפי שקיפות עורפית+גיל: 1:2071 סיכון לתסמונת דאון סקר שליש ראשון 1:1400 סיכון לפי חלבון עוברי שליש שני (בוצע ב19+5) 1:450 בדיקת NIPT תקינה ברור לי שבדיקת מי שפיר יכולה לזהות תסמונות נוספות מלבד דאון ולכן שואלת מבחינת הסיכון לדאון - האם יש סיבה לחשש מתוצאות החלבון עוברי וכדאי לבצע מי שפיר (כשאני בשבוע 21 כבר ) או שהnipt מספק? תודה רבה

בדיקת NIPT, כמו כל הבדיקות שתארת, היא בדיקת סקר. מאוד מאוד טובה, אבל בדיקת סקר. לכן בתאוריה יתכן מצב שבו הבדיקה הראשתה סיכון נמוך, ולעובר בכל זאת יש תסמונת דאון. הסבירות שזה יקרה קטנה מאוד. גם נוכח שאר הבדיקות שלך, שהדגימו סיכון נמוך, ואני מניחה שבדיקות האולטראסאונד היו תקינות. ואכן- אם עושים מי שפיר במצב כזה- זה בשביל הציפ הגנטי ושאר הבדיקות , שעשויות לגלות (חלילה) מחלות אחרות). מציעה, אם יש ספר, לגשת ליעוץ גנטי מקיף ולשוחח על כך עם רופא.ה גנטיקאי.ת או יועצת גנטית מנוסה. בהצלחה

12/05/2024 | 19:48 | מאת: ליבת

שלום רב, אני בהריון בשבוע 12 ביתי התינוקת אובחנה לפני כחודשיים עם CMV מאוד חוששת מהתוצאות שלי: EBV VCA IgG = Negative EBV VCA IgM = Positive TOXOPLASMA IgM = Negative TOXOPLASMA IgG = 0.00 Negative EBV IgG- EBNA = Negative CMV IgG = Negative CMV IgM = Positive CMV IgM (Add.-VIDAS)= CMV IgM NEG

שלום זהו פורום גנטיקה. לנושא CMV - מומלץ לפנות למומחה להריון בסיכון. בהצלחה!

שלום רב דר בת 28 השאלה שלי אולי קצת מוגזמת ,בתמונה האחרונה של העוברית בשבוע 27 נראית דומה מאוד לתסמונת דאון אני לא יושנת ומאז יש לי דפיקות לב מהירות וגלי חום .בדיקת שקיפות לפי בדיקה וגיל נצפה עצם אף 1:6450 סקר שליש ראשון לפי בדיקה וגיל1:44000 סקר שליל שני (חלבון עוברי) בדיקה וגיל1:100000 אחרי התמונה שראיתי עשיתי nipt ויצא low risk )תקין) ה hc תמיד היה קטן בשבוע ההריון עד עכשיו הכל תקין האם nipt יכול לתת תשובה לא נכונה אני מאוד מפחדת ולא מצליחה להכין את עצמי ללידה

שלום כל הבדיקות שבוצעו הן בדיקות סקר. כולל ה NIPT - שבודק DNA שמקורו בשליה ולא העובר עצמו. אז תאורטית יתכן תסמונת דאון. פשוט בסבירות מאוד מאוד מאוד קטנה. אם הנושאלא נותן לך מרגוע- לעיתים הדרך היחידה להתקדם היא באמצעות דיקור מישפיר ובדיקה ישירה של העובר. תוך סיכון קטן להפלה או לידה מוקדמת (כתלות בשבוע ההריון). מאחלת בהצלחה

06/05/2024 | 19:19 | מאת: הילה

שלום, בדיקות הדם שלאחר השקיפות העלו את הסיכון לתסמונת דם. ללא הבדיקה היה 1:870 (אני בת 30) ולאחר הבדיקות ירד ל1:220. הערכים: Papp a- 0.64 Hcgb- 1.96 Nt- 1.68 לפי מה שאני מבינה כל ערך בפני עצמו תקין. איך יכול להיות שהשקלול כה נמוך? האם יש סיבה לדאגה?

מדובר באלגוריטם שבודק את הערך בהשוואה לחציון (כל העוברים בשבוע ההריון הזה, והשוואה אליהם למדד שהיה בדיוק ב 50%). כשה free BHCG הוא מעל לחציון (מעל 1) וה PAPPA מתחת לאחת, גם נוכח שקיפות תקינה וערכים בטווח התקין - זה מעלה את הסיכון עפי האלגוריטם לתסמונת דאון. אפשר לבצע בדיקת NIPT לגילוי תסמונת דאון בדם האם (מימון פרטי) - לקבל תשובת סקר יותר אמינה ומדויקת. ואפשר אם רוצים לעשות גם מי שפיר (החל משבוע 17). ממליצה, אם יש התלבטות, לשבת לשיחה פנים אל פנים עם גנטיקאי.ת להסר יותר ארוך ועמ לסייע בקבלת החלטות. בהצלחה

06/05/2024 | 14:17 | מאת: תוצאות מי שפיר- עזרה בפיענוח תוצאות בדיקה

היי, קיבלתי תוצאה: female Normal 2x)X1-22,(arr צ'יפ נקבי תקין האם זה אומר שבדקו את הכרומוזימים וראו שיש לי בת, או בגלל שאני אמרתי להם שיש לי בת אז הם בדקו רק כרומוזמים נקביים? רמת חלבון עוברי: (Normal Level < 3.0 MOM) 0.8 MOM = 7.99 ug/ml מה המשמעות של MOM והרמת חלבון עוברי?

06/05/2024 | 14:18 | מאת: המשך שאלה

ורציתי לשאול עוד שאלה, עברו שבועיים וחצי מהבדיקה וכתוב תוצאות ראשוניות- איזה עוד תוצאות צריך לצפות?

ציפ גנטי - בת ללא שינוי תת מיקרוסקופי. זה מה שנמצא בדנא העוברי. רמת חלבון עוברי בטווח התקין. בהצלחה לגמרי תוצאה ראשונית או סופית - לשאול את המעבדה למה הכוונה. אולי ממתינים לדוח הכתוב

05/05/2024 | 15:02 | מאת: רותם

שלום רב, אנו חשן נגלר ורותם אבישי, סטודנטיות בשנה ג' לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן. במסגרת עבודת הסמינריון שלנו בהנחיית פרופסור יובל הלר, אנו עורכות שאלון בנושא בחירת התמחות בתחום הרפואה. נשמח אם תקדיש/י מספר דקות על מנת לענות על השאלון בצורה אנונימית. השאלון מנוסח בלשון זכר אך מיועד לכל המינים. אנא פנו אלינו במייל לכל שאלה על השאלון או כדי לקבל בקיץ עותק של הסמינריון לאחר השלמתו [email protected] או [email protected] תודה על שיתוף הפעולה! שלום רב, אנו חשן נגלר ורותם אבישי, סטודנטיות בשנה ג' לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן. במסגרת עבודת הסמינריון שלנו בהנחיית פרופסור יובל הלר, אנו עורכות שאלון בנושא בחירת התמחות בתחום הרפואה. נשמח אם תקדיש/י מספר דקות על מנת לענות על השאלון בצורה אנונימית. השאלון מנוסח בלשון זכר אך מיועד לכל המינים. אנא פנו אלינו במייל לכל שאלה על השאלון או כדי לקבל בקיץ עותק של הסמינריון לאחר השלמתו [email protected] או [email protected] תודה על שיתוף הפעולה! https://forms.gle/AjqoypEPRKdU22ms5

זהו פורום לשאלות גנטיות

03/05/2024 | 09:28 | מאת: אנונימי

האם קיימת בדיקה גנטית שיודעת לבדוק האם אני נשאית של הגן הג’ינג’י?

המעבדות הקליניות בישראל לא מבצעות בדיקה כזו (ממוקדות יותר במניעת מחלות). אבל יש כל מיני בדיקות של מעבדות בחול שהן direct to consumer - ללא תיווך גנטיקאי, שכוללות בין היתר מדדים של גון עינים/עור/שיער. אפשרלחפש אונליין. לא יודעת אם הן שולחות ערכות ארצה. בדכ מדובר בבדיקת רוק

02/05/2024 | 22:32 | מאת: ענבל

היי האם ביצוע בדיקת שקיפות ביום שישי ואת הבדיקת דם רק בראשון זה בסדר ?

כן בהצלחה

02/05/2024 | 01:54 | מאת: עמית

שלום רב לאחר הפלות חוזרות הופנינו לבדיקת קריוטיפ. לאשתי יצא תקין. אצלי מצאו שיש '' סטליטים בכרומוזום y''. בהסבר עם היועצת גנטית נאמר שיכול להיות שהסטליטים העודפים חסרים בכרומוזום אחר, ולכן המליצה על בדיקת צ'יפ גנטי. לדבריה לאחר התוצאות יוכלו להגיד אם יש צורך בבדיקת דיקור מי שפיר. אשתי כבר בשבוע 29, ואם נצטרך בדיקה היא תהיה בדיקה מאוחרת. השאלה שלי מה יכולות להיות התופעות של חסר בכרומוזום אחר( בהנחה ולי חסר ואני מתפקד בסדר), ומה הסיכויים לבעיה בעובר. עד כמה יש סיכוי שאם יש בעיה היא תהיה חד משמעית בדיקור ולא תיתן לנו תוצאה מעורפלת שלא נדע מה לעשות איתה. אציין שההיריון הנוכחי הוא עם נקבה. תודה מראש.

ברוב המקרים אל משפיע על עוברית, אפשר לבצע גם מי שפיר עבורה לוודא שאין הפרעה בכרומוזומי ה X שאצלה או באחרים (סבירות לכך לא גבוהה). בכל מקרה דיקור מאוחר נעשה סביב שבוע 32~ לערך ועד אז אמור להתקבל תשובת ציפ שלך (אני מניחה).

29/04/2024 | 16:09 | מאת: נטע

היי, בן זוגי ואני עשינו בדיקות גנטיות- סקר מורחב. אני נמצאתי נשאית למחלות גנטיות המועברות בתורשה רצסיבית. לבן הזוג לא נמצאו שינויים גנטיים. אמי ז"ל הייתה חולה במחלת ניוון שרירים. האם יש בדיקות נוספות לפני היריון שכדאי לעשות? תודה

שלום יש מגוון גדול של מחלות ניוון שרירים, המועברות בצורות תורשה שונות. מציעה להגיע ליעוץ גנטי אישי , רצוי עם מסמכים, על מנת להבין יותר טוב על מה מדובר

25/04/2024 | 12:45 | מאת: Manar

שלום רב עשיתי הערכת משקל לעובר בשבוע 31+1 Bdp 30+5 Ofd 31+3 Ac 30+3 Fl 31+6 יצא לי hc מתאים לשבוע 29+6 /27.37 סמ עד כמה זה חריג מודאגת ממש מ hc הרופא אמר בטווח הנורמה האם צריך ללכת לרופא אחר או לדאוג לעצמי בצורה אחרת?

אם יש ספק אפשר לבקש סקירה מכוונת, שנעשית בדכ עי מומחה בכיר לאולטראסאונד

שלום, עשינו צילום חזה בגיל חצי שנה - תקין, ומאז אני מפחדת שהקרינה תשפיע על התפתחות הילד - מוטורית, גנטית, תקשורתית, קוגנטיבית? יש קשר בין קרינת רנטגן בגיל חצי שנה לאוטיזם? יש השפעה כזו של קרינת רנטגן בשלב כל כך צעיר על התפתחות המוח או התאים או שהחשש שלי מיותר?

למיטב ידיעתי אין קשר בין צילומי חזה לאוטיזם

17/04/2024 | 14:24 | מאת: יובל

שלום, אני ובעלי רוצים להיכנס להריון ראשון. עשיתי בדיקות גנטיות ובדקו לי: Duchenne Muscular Dystrophy, Spinal Muscular Atrophy, טיי-זקס, מחלת אגירת גליקוגן מסוג 1, מחלת דיסאוטונמיה משפחתית, ציסטיק פיברוזיס, קנואן, ותסמונת הx השביר. הכל יצא תקין. בעלי מזרחי, ואני אשכנזיה. יש עוד בדיקות שמומלץ לעשות? בנוסף, כשאחותי עשתה סקר גנטי נמצא שהיא נשאית למחלת הגושה. אותי לא בדקו לגושה. האם שווה לבדוק בהינתן שבעלי מזרחי? תודה!

היי. סליחה, התבלבלתי. בן דודי הוא נשא למחלת הגושה. אחותי יצאה נשאית ל Hyperinsulinemic Hypoglycemia Familial 1(HHF1). האם שווה להיבדק למחלה הזו או למחלות אחרות אם אני אשכנזיה ובעלי מזרחי? תודה

הסקר של שמרהב מתואם על פי מוצאים של שני בני הזוג. אבל אם יש סיפור משפחתי או אתם רוצים להרחיב- אפשר לעשות סקר גנטי מורחב, שיבדוק כבר את שניכם יחד להרבה יותר מחלות

15/04/2024 | 16:26 | מאת: ליאן

האם בדיקור מי שפיר בבדיקת אקסום טריו ניתן למעשה לעשות בדיקת אבהות עקיפה (סוג של "על הדרך") או שבודקים רק תסמונות מסוימות ויש צורך בבדיקה ייעודית שבודקת אבהות? תודה!

שלום על פי חוק בארץ בדיקת אבהות נעשית על פי צו בית משפט לעניני משפחה. הבדיקה נעשית בדכ במעבדה לסיווג רקמות בתהש. להבנתי מורכב לקבל צו כזה בהריון לעובר, ולא לילד קיים. טכנית- אקסום עשוי לזהות מצב כזה, לא יודעת האם הוא ידווח לאור המורכבות החוקית הנל.

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > ... 133