פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

ברוכים הבאים לפורום "אבחון טרום לידתי". בפורום זה יענו שאלות העוסקות בייעוץ גנטי בהריון, ובבדיקות שניתן לבצע לזיהוי הריונות בסיכון ללידת צאצאים עם תסמונת גנטית, מומים ו/או פיגור שכלי. ניתן להפנות שאלות בנושאים, כגון: בדיקות סקר בהריון, שקיפות עורפית, סקר שליש ראשון, בדיקה לאיתור תסמונת דאון בדם האם (NIPT) חלבון עוברי, וסקר שליש שני, מומים בעובר, בדיקות סקר גנטיות וכן בנושאים הקשורים לבדיקות האבחנתיות סיסי שלייה ומי שפיר. בנוסף, אשמח לענות על שאלות בנושא אבחון גנטי טרום השרשה של עוברים שהושגו בהפריה חוץ גופית. חשוב להדגיש כי התשובות שניתנות בפורום אינן מהוות בשום מקרה תחליף לייעוץ גנטי פורמלי, ואין לראות בהן המלצה רפואית מחייבת. שלכם, פרופ' יובל ירון וד"ר עדי רכס.
6612 הודעות
6354 תשובות מומחה

מנהלי פורום אבחון טרום לידתי וייעוץ גנטי

10/11/2014 | 17:04 | מאת: רותם

ערב טוב לך רופאה יקרה יש לי שאלה, האם מצב שעובר באולטרסואנד נראה כאילו היקף הבטן שלו קטנה מהשבוע שבו הוא נמצא, (היקף הראש מתאים לשבוע)האם זהו מצב שיכול להשתנות במהלך הריון, או שזה דבר ההבדל בין היקף הבטן ולראש אמור להיות אם קיים מתחילת ההריון??? זאת אומרת האם ייתכן מצב שבו עובר במימדים תקינים בתחילת הריון, ואז בהמשך ההריון המדדים משתנים ? מקווה ששאלתי מובנת תודה רותם

הבדל של שבוע במדדי העובר אינו בעייתי כלל. מה שכן, יתכנו חריגות מהמדדים הצפויים - ל 2 הכיוונים. במצב כזה יש לפנות לרופא מטפל ולשקול הרחבת ברור בהצלחה

09/11/2014 | 13:08 | מאת: יעל

שלום רציתי להתייעץ בקשר לנושא הפוריות מבחינת גנטיקה. בן זוגי הוא אחד משבעה ילדים. לבן זוגי יש אח שבמשך שנים ארוכות (15 שנים) לא היו לו ילדים ואחר כך נולדה לו בת. יש לו גם אחות שנשואה 7 שנים ללא ילדים. מלבדם יש אח ושתי אחיות שיש להם ילדים ועוד אח רווק. האם אני צריכה לחשוש שאולי גם בן הזוג שלי ייתקל בקשיי פיריון? הוריו בני דודים ראשונים. יש קשר לזה? עשינו את בדיקת "דור ישרים" לגילוי של 16 מחלות גנטיות וקיבלנו תשובה שהכל בסדר. אשמח לדעת אם יש סיבה לחשש ואם הבעיות שנתקלו בהם אחיו ואחותו יכולות חלילה להשפיע גם עליו. אני בחורה בת 30 פלוס (פלוס) ומאד חשוב לי עניין הילדים. תודה

ישנם גורמים גנטיים המשפיעים על פריון. אחד לדוגמא הינו מצב בו במשפחה קיימת נשאות לטרנסלוקציה מאוזנת בכרומוזומים. במקרה כזה הכרומוזומים- אותם מבנים בתאים המכילים את החומר הגנטי- קיימים כולם אך מסודרים כך שעלול להווצר מצב בו תאי הביצית או הזרע אינם מאוזנים מבחינת החומר הגנטי בהם. במקרה כזה יתכן אי פריון ממושך, הפלות חוזרות או חלילה ילדים עם מומים ובעיות. דור ישרים אינו בודק מצב כזה. כמובן יתכנו סיבות נוספות מציעה בפועל, אם קיים קושי להרות, לגשת ולהתייעץ בנושא עם מומחה לפריון, ובמידה והוא ממליץ, להרחיב גם לכיוון הגנטי. בהצלחה

08/11/2014 | 07:45 | מאת: מאיה

שלום, בעלי ואני בני 31 ללא בעיות פוריות. אני מטופלת pgd לקראת מחזור טיפול מספר 4 רציתי לדעת האם מצב בו שואבים לי בכל מחזור טיפול הרבה ביציות ונשארים ביום השלישי מעט מאוד עוברים הוא תקין. לדוגמא: 29 ביציות - 8 עוברים, 24 ביציות - 3 עוברים. האם ייתכן שיש בעיה?

אכן לצערנו יתכנו מצבים ב IVF - ולא רק ב PGD - בהם יש מספר הפריות נמוך ביחד למספר הביציות. יכול לנבוע מביציות צעירות, לא בשלות. בעיה בזרע או בעיה אחקת בביצית. ממליצה לשוחח על כך עם צוות ה IVF והמעבדה האמבריולוגית במקום בו את מטופלת. בהצלחה

07/11/2014 | 14:30 | מאת: עדי

שלום, בחודש יולי 2010 עשיתי בדיקות גנטיות. לקראת הכנה להריון שני הלכתי לבדוק האם יש בדיקות נוספות שאני צרכה לעשות. אחות הייעוץ הגנטי עברה על כל הבדיקות,נאמר לי שאני צרכה להשלים שתיים שאותן עשיתי. לפני כמה ימים חברה שלי הלכה לאחות אחרת,באותה הקופה, ונאמר לה שמאחר שעשתה בדיקת x שביר לפני 2011 היא צרכה לחזור עליה (הפעם באופן פרטי). מוזר שלי לא נאמר דבר. האם זו אכן ההמלצה?

אכן קיימת המלצה לעבור על בדיקות ל X ש ביר שבוצעו בעבר בטכניקות ישנות. אם בדיווח של המעבדה לא מופיעים 2 מספרי חזרות על כל אחד מכרומוזומי ה X מומלץ לחזור על הבדיקה. באופן ספציפי- הראי את תשובת המעבדה שלך לרופאה/יועצת גנטית על מנת לקבוע האם גם את צריכה (יתכן ולא- כאמור תלוי בתשובה הספציפית שלך)

06/11/2014 | 15:40 | מאת: רועי

שלום :) נראה לי שאני מפספס משהו לגבי רמת הדיוק של השקיפות עורפית. מדוע? מצד אחד תוצאות הבדיקה מדברות על יחס של (לדוגמא) 1:750 על בסיס הסקירות. לעומת זאת, על פי הגדרה (ויקיפדיה, וכו') שקיפות עורפית מדויקת רק ב85 אחוז מהמקרים. אז מה בסופו של דבר ההסתברות למום? דוגמא 1: אם לפי הסקירה יצא 1:750 ומדובר בבחורה בת 40, כך שללא בדיקה הסיכוי הוא 1:90, האם ההסתברות המשוכללת יורדת ל1:651? (90*15 + 750*85)/100=651 דוגמא 2: אם לפי הסקירה זה 1:5000 ומדובר בבחורה בת 40, כך שללא בדיקה הסיכוי הוא 1:90, האם ההסתברות המשוכללת יורדת לכ-1:4200? (90*15 + 5000*85)/100=4253 שאלה נוספת: האם הסיכויים המדוברים הם עבור תיסמונת דאון בלבד או גם עבור מומים נפוצים אחרים הניתנים לאיתור בבדיקת מי שפיר? אגב, ברור לי שהצלבה עם בדיקות נוספות (חלבון עוברי וכו') מעלות את הדיוק. תודה רבה, רועי

קודם כל יש להבין כי כל הבדיקות, פרט למי שפיר או סיסי שליה, הן בדיקות סקר. כלומר מטרתן ויכלתן היא רק להגדיר מי נמצאת בסיכון - ומומלץ לה לבצע בדיקה חודרנית (כמו מי שפיר). ההגדרה של מהוא סיכון- נקבעה ב 1:380. היסטורית. ויש נשים העושות מי שפיר גם כשאינן בסיכון זה. לכל בדיקה רמת רגישות שלה לגילוי תסמונת דאון. יש כמובן אלפי תסמונות שלא מתגלות בבדיקות הסקר בפועל אלה שיטות שכבר היום נהפכות למיושנות, עם כניסתן של בדיקות ה NIPT - בדיקות לגילוי תסמונת דאון (ועוד) מדם האם, עם יכולת גילוי ודיוק (לא אותו הדבר) גדולות מאוד.

05/11/2014 | 19:23 | מאת: שלווה

ערב טוב ישלי שאלה מאוד כללית שקשורה בגנטיקה!!! הים לאחר שנולד בני עם בעיה גנטית כלשהי, וככל שאני מרבה לקרוא ומבינה כמה בעיות ותסמונות ומחיקות וכו... קיימות. אני שואלת את עצמי ואותך, האין זהו נס על כל ילד שנולד בריא?? אם יש כלכך הרבה "ליקויים" בגוף שלנו שגורמים לכלכך הרבה בעיות, הרי אדם שנולד בלי שום בעיה זהו פשוט נס!!! איך באמת עם כל הבעיות שיכולות להווצר, רוב האנשים בריאים ורק אחוז קטן נולד עם ליקויים?? (וכמובן שטוב שכך הוא הדבר)

לגבי ניסים ואמונות - אינני הכתובת לאשר או לשלול, נמצא מחוץ לתחום הבנתי

03/11/2014 | 20:12 | מאת: ענת

הי האם כדי לבחור את מין הילוד, מדובר על טיפולי פוריות? תודה

בחירה= לפני שנכנסים להריון. לא מכירה כיום שיטה אחרת יעילה שלא כולל טיפולי פריון

03/11/2014 | 20:10 | מאת: שמרית

הי שאלה לי, ילד בן 12 עם PDD בבוא היום, הילד הזה גדל והופך לאב... האם לאותו הילד יהיה בן גם עם PDD..?? תודה

קיים מרכיב תורשתי בכל הספקטרום של הפרעות הקשב-עד אוטיזם מלא. אבל זה לא אחד לאחד- כלומר קיים סיכון יתר ביחד לאוכלוסיה הכללית אך לא בהכרח יופיע בצאצאים. ממליצה לבן, בבוא היום, ואם ירצה, להתיעץ בנושא :)

03/11/2014 | 11:03 | מאת: אנונימית 25

היי דוקטור הגיע לי מחזור של שלוש ימים עם כאבים והכל ונפסק אחרי יומיים חשבנו אני ובעלי להביא ילד הוא גמר ולא יצא הזרע החוצה םשוט נשטר בפנים מאז אני כבר יומיים חשה עייפות מוגברת כאבים בחזה ובטן קשה ונפוחה ובלי חשק לעשן סיגריות זה מגעיל אותי פתאום יש לי גם בחילות מהבוקר עד הלילה בלי הקאות יש מצב שאני בהריון וזה היה דימום לא מחזור?

מציעה להתיעץ בפורום פריון או הריון ולידה. זהו פורום גנטיקה. בהצלחה

01/11/2014 | 21:43 | מאת: אני

הי, אני ובעלי, בני 29 ו-30 בהתאמה, מתכננים הריון ורצינו לברר האם יש צורך בבדיקות גנטיות כלשהן. אני חצי עיראקית וחצי מרוקאית, ובעלי חצי מרוקאי וחצי טוניסאי. שנינו בריאים, וכן הורינו ואחינו. האם יש צורך בבדיקות כלשהן? תודה רבה

בדיקות סקר גנטיוץ מומלצות לכל זוג המתכנן הריון, ללא קששר להאם הם בריאים או לא. מדובר במחלות שלא יודעים בדכ שנושאים אותן, אך יש סיכוי לצאצאים (ילדים) חולים. יש רשימה של בדיקות המומלצות על פי מוצאם של בני הזוג - ניתן לקבל ביעוץ בנושא בקופה. כמו כן קיימות בדיקות נרחבות יותר- למשל הבדיקה המוצעת בבית החולים בלינסון תתעניני :)

31/10/2014 | 22:47 | מאת: קטי

שלום רב, אני ממוצא רוסי ובעלי ממוצא מזרחי ( חצי תימני חצי כורדי). בעבר כשעשינו בדיקות גנטיות קיבלנו רשימה מאד מצומצמת של בדיקות כאשר טיי זקס לא נכלל ביניהם. הרופא המטפל שלי שאל אותי בזמן ההריון אם עשינו בדיקה לזה וזה נתקע לי בראש ומפחיד אותי שאולי היינו צריכים להתעקש לבדוק גם את זה. מה הסבירות למחלה ואיך אפשר לעשות בדיקה ( אנחנו בכללית )? תודה רבה.

הסבירות איננה גבוהה, אבל לא אפס. אם באמת רוצים לבדוק- אפשר לעשות בדיקה אנזימטית - נעשה בחלק מהמכונים הגנטיים. דרוש יעוץ גנטי לפני כן מציעה בכל נושא של בדיקות סקר גנטיות, ובכלל לפני הריון לבצע יעוץ גנטי מסודר, שמא יש צורך בבדיקות נוספות

שלום ערכתי בדיקת ציפ גנטי CMA לעובר בה נמצא תוספת של 847.3KB באתר 3P26.3 . נכתב שמדובר בתוספת שאיננה מוכרת מהבחינה הקלינית ושאני אי תודהנני נושאת אותה. מה פירוש התוספת הזו? להתחיל להלחץ או להתעלם כי אינה משמעותית?

תשובות של ציפ כנטי מתחלקול ל 3 בגדול: 1. לא נמצאו תוספות או חסרים באתרים שנבדקו (תשןבה טובה) 2. נמצא חסר או תוספת שידוע שהולך עם תסמונת גנטית כזו או אחרת (תשובה לא טובה) 3. נמצא תוספת או חסר, אבל שמשמעותו לא ידועה. מאלה יש כאלה שמוגדרים ככל הנראה שפירים - לא בעייתיים, או כאלה העשויים להיות בעיתיים. משמעות לא ידועה הכוונה שאין מספיק מידע חותך בספרות לקבוע לכאן או לכאן באופן גורף. לעיתים יש עבודות המספקות אינפורמציה אך לא בצורה שתנבא מה יהיה עם העובר בפועל דרוש יעוץ גנטי ספציפי על כל שינוי שנמצא. כולל זה שתארת. מציעה לפנות למקום בו נערך הציפ ולבקש יעוץ פנים אל פנים

28/10/2014 | 21:56 | מאת: שירלי

שלום רב.. ערכתי בדיקות גנטיות ולהלן תוצאות בדיקת דנ"א למחלת sma: מספר עותקים של אקסון 7 בגן smn הוא 2.. אשמח לדעת מה אומר ממצא זה... יש לציין שאני בהריון ואני קצת בלחץ... מסיכום הדברים נאמר שבבדיקה נמצאו לפחות 2 עותקים של אקסון 7 בגן smn1. אשמח לתשובתך המהירה. שירלי.

זה מה שצריך להיות :)

28/10/2014 | 20:08 | מאת: ליטל

היי אני בשבוע 34 ועשיתי היום בדיקה מכוונת למוח העובר, ואלה היו התוצאות:בבדיקה מכוונת למוח העובר מודגמים הגומה האחורית הצרבלום הורמיס הפלקס. מודגם הקורפוס קלוזום במבנה תקין. סולקציה מתאימה לגיל ההריון ללא הרחבת החדרים הלטרלים. מודגם קבום ספטום פולצידום מעט רחב. הקרנים הקדמיות של החדרים הלטרלים מעט רבועות במבנה. הודגמו ארובות ועדשות העיניים. האם אני צריכה לדאוג? יש לציין שכל הבדיקות הקודמות בהריון היו תקינות, אשמח לתשובה במהרה! תודה מראש.

קשה לי להגיד. מה זה "מעט מורחב"? תשובי לסוקר שלך ותשאלי אותו אם זה תקין הוא צריך לתת חו"ד

אני בת 33 , בהריון תאומים , לא זהים , BB , לאחר טיפול בגונל-אף. בדיקת שקיפות הערפית היתה תקינה ב-2 העוברים. בסקירת מערכות מוקדמת לא נצפו פגמים ב-2 העוברים , הכל היה תקין. כל הבדיקות הגנטיות תקינות. אני מתלבטת בין ביצוע בדיקת מי שפיר + צ'יפ גנטי (באופן פרטי מכיוון שיועץ גנטי לא המליץ על בדיקה) לבין בדיקת NIPT מסוג MaterniT 21 Plus שאמורה לזהות 13 תסמונות בהריון מרובה עוברים. מה היתרון של ביצוע בדיקת מי שפיר וצ'יפ גנטי על בדיקת NIPT ? האם באמת יש סיכון להפלה בדיקות מי שפיר ? האם הגורם להפלה הוא האפשרות של זיהום מי השפיר ? או שיש עוד גורמים שעלולים לגרום להפלה ?

לבדיקת NIPT יש יתרון שהיא לא חודרנית ולא לא קיים סיכון להפלה. הוודאות של גילוי תסמונת דאון והפרעה בכרומוזום 18 היא כמעט ודאית. כרומוזון 13 לא רע גם. אין בדיקה של הפרעות בכרומוזומי המין בתאומים. לגבי שאר השינוים שבודקים אני לא יודעת מה מידת הולידציה הקיימת בתאומים. בכל מקרה הבדיקה נחשבת בדיקת סקר מצויינת ביותר. מנגד מי שפיר אכן מאפשר ביצוע של בדיקות נוספות כולל קריוטיפ מלא וציפ גנטי, שלו תוספת גילוי של כ 1:200-500 בהריונות בסיכון נמוך. עם סיכון (אמיתי יש לציין) להפלה שורה תחתונה: יש להשוות - סיכוי להפלה של עוברים תקינים בעקבות הבדיקה או סיכוי שלא תעשי בדיקה שהיתה עולה על משהו שהיה גורם לך לשקול הפסקת הריון. אין תשובה נכונה או לא נכונה רק דעתך

26/10/2014 | 23:41 | מאת: אורלי

האם המחלות האלו מועברות בתורשה?

ידוע היום כי קיים רקע גנטי משמעותי בהפרעות פסיכיאטריות וכן בהפרעות מהטווח האוטיסטי. אם קיים סיפור משפחתי של קרוב מדרגה ראשונה קיים סיכון הישנות בצאצאים.

26/10/2014 | 20:50 | מאת: מיכל

ערב טוב רציתי לשאול לגבי תסמונת פראדר ווילי, ישנו מצב של דלשיין על כרומזום 15 האבהי וישנו מצב בו החולה קיבל 2 כרומזוים 15 מהאם בלבד!!! מה בעצם שאלתי היא, האם אותו המקטע(המחיקה ) על כרוזמום 15 זהו אותו המקרה עם הUPD. ז"א האם בUPD הקטע הקריטי שהילד לא קיבל מאביו, זהו אותו הקטע שחסר בדליישן, או שבUPD, העובדה שקיבל רק מאמא חסרים עוד הקשרים מכרוזמום 15 האבהי? מקווה ששאלתי ברורה תודה רבה לך

לא לגמרי הבנתי את השאלה אבל עונה באופן כללי: האבחון המולקולתי נעשה על ידי בדיקת מטילציה, בה בודקים את דגם ההחתמה imprinting באיזור הקריטי של פרדר ווילי - לראות האם אכן יש לחולה 2 העתקים ממקור אמהי. פרדר ווילי יכול להגרם על ידי חסר בעותק האבהי, 2 העתקים אמהיים UPD - או באופן נדיר גם בשל הפרעה בהחתמה עצמה על רקע שינוי תת מיקרוסקופי/ מוטציה (המצב הנדיר אך בעל סיכויי ההישנות הגבוהים ביותר)

27/10/2014 | 21:30 | מאת: מיכל

קודם כל תודה רבה, אך כנראה שלא כלכך הסברתי את שאלתי, האם המקטע שחסר במצב של הדליישן, זה המקטע היחיד שחסר בעובדה שלילד יש upd? שני כרומוזומים אמהיים?האם הקטע הקריטי במצב של הupd, זה אותו המקטע שחסר במחיקה במצב של המחלה בעקבות מחיקה על האבהי?

25/10/2014 | 13:43 | מאת: א

שלום ד"ר רכס, בסקירה שנייה הכל יצא תקין מלבד חדר מוח ימני בגודל 9 מ"מ (אסימטריו). לכן נשלחנו לסקירה מכוונת למוח. לאחר שלושה שבועות הגודל נשאר זהה ולאחר עוד ארבעה שבועות אותו המצב. מצד שני, בבדיקה נבדק גם הלב ושם הועלה חשד ל VSD אפיקלי קטן עם זרימה דו כיוונית. הטכנאי והרופא לא היו בטוחים עד הסוף והסבירו שמדובר במשהו מאד קטן אבל בכל זאת הם ממליצים על ייעוץ גנטי לגבי מי שפיר לא בגלל חדרי המוח אלא בגלל ה VSD... בכל מקרה: אני בשבוע 31, השקיפות והחלבון העוברי יצאו תקינות (משוכלל 1:1500), בת 37, וגם עשיתי בדיקת ווריפיי במקום מי שפיר והכל יצא תקין. הגודל של העובר, כמות מי השפיר - תקינות. אני חוששת מבדיקת מי השפיר מהסיבות הידועות אבל בעיקר חוששת ממצב בו הרפואה תשלח אותי לעוד ועוד בדיקות כמעט עד סוף ההריון ולכן רוצה לשאול: האם באמת הסיכון לתסמונות גנטיות עולה במצב הזה ? בכמה אחוזים ? האם יש בדיקות שאומרות בוודאות לא רק אם יש תסמונת אלא מה החומרה שלה ? (בהתחשב בעובדה שזה מום לב קטן ואפיקלי ושאין עד כמה שיודעים עוד ממצאים?) . אלא אם כן מדובר במשהו חמור עם סיכוי גבוה למצוא משהו בוודאות, אני מעדיפה להימנע מבדיקת מי שפיר. תודה מקרב לב וכל טוב

על פי מה שמסרת - חדרי המוח בגבול הנורמה. לגבי ה VSD - זהו ממצא לבבי שכיח. יש הרואים בו מום המקנה זכאות ואינדיקציה למי שפיר על מנת לבצע ציפ גנטי CMA בשל סיכון יתר קטן להפרעה גנטית. לא ניתן לנבא חומרה או היסתמנות במצבים אלה. הנודא אכן סבוך ולא פשוט, במיוחד לאור גיל ההריון. נכונה ההמלצה בעיני לפנות ליעוץ גנטי על מנת לדבר על הכל פנים מול פנים. זו רק שיחה ולא בדיקה ובה תחליטי מה מתאים לך לעשות בהתאם להמלצות. בהצלחה

25/10/2014 | 13:07 | מאת: סןיה

אבי היה חולה CMT וכן אחותו וילדיה. אחי גם הוא ירש זאת וני כנראה לא. לא נראה כי ילדי ירשו זאת בצורה דומיננטית. השאלה אם הם נשאים איך בודקים זאת ואם לא ניתן לבדוק האם ניתן לבדוק במי שפיר אם העובר חולה. תודה

על מנת לבדוק זאת יש צורך לאבחן קודם כל את אחד הפרטים הלוקים במשפחה. לוודא שאת לא ירשת. אם את לא בסיכון - אין מה לאבחן במי השפיר. הפני את אחד האנשים שירדו זאת לברור גנטי

23/10/2014 | 14:47 | מאת: מעיין

בעלי עשה בדיקת דם לבירור אם הוא נושא את גן הסרטן והתשובה יצאה חיובית נאמר לו שבמידה והוא ירצה נוכל לעשות בידוד של הגן כשנרצה הריון מה זה אומר בידוד של הגן? זה אומר הפרייה?? איך התהליך נעשה? והאם יש אפשרות על הדרך לבקש את מין העובר הרצוי??? תודה רבה מראש

אם הבנתי נכון בעלך לצערו נשא של גן הידוע כגורם לסיכון יתר לסרטן (לא פרטת) במצבים כאלה ניתן להימנע מלהעביר גן זה על ידי ביצוע PGD- אבחון גנטי טרום השרשתי הפריה חוץ גופית ובחירת עוברים שלא נושאים את הגן. לגבי בחירת מין עובר- מצריך לעבור ועדה מיוחדת עפי החוק בארץ

26/10/2014 | 22:35 | מאת: מעיין

האם ומכיוון שהגן הזה משפיע בפועל רק על נקבות בעתיד (הסיכוי שאם תהיה לי בת היא תהיה חולה בעתיד גדול מאשר אם יהיה לי בן שנושא את הגן) אינה משפיעה על כך שיאשרו לי כן לבחור את מים העובר ומכיוון שיש לי שני בנים בבית ואם כבר אני עוברת הפרייה כדי לבודד את הגן אז זה כדי שלא תהיה לי בת חולה אפ כי לזכר אין לח צורך לבודד את הגן כי אין זה משפיע על חייו בעתיד יש סיכוי שבמצב כזה יאשרו לי לבחור על הדרך מין יילוד? אם הבנת בכלל את דברי המבלבלים :-)

לא לגמרי הבנץי. מניחה שאת מדברת על סרטן שד/ שחלות (?) שבו אכן יש יותר ביטוי בנשים, אך לא רק. יש בהחלט גם בגברים. בחירת מין עובר מותרת בישראל או כסוציאלית - אחרי 4 ילדים מאותו המין, כתלות באישור ועשה, ובמימון הזוג או כשיש הצדקה רפואית לכך- מחלה חמורה המתבטאת רק בבני מין אחד ונמנעת בשני, או בסבירות רבה. לא יודעת האם המצב שתארת עונה לקריטיריונים (חוששת שלא). אם זה חשוב לך- בררי

23/10/2014 | 03:45 | מאת: אור

שלום, נמצא רבדומיומה בחדר הימני בלב העובר (ממצא יחיד). עשיתי מי שפיר עם צ'יפ ויצא תקין. גם הרחבה של הצ'יפ תקינה. אקו לב עוברי תקין. האם למישהו יש מידע מחקרי עדכני, מה ההסתברות ל TS (טוברוס סקלרוזיס) כשמוצאים רבדומיומה ? (אנחנו לא נשאים). הציעו לנו לעשות ריצוף גנטי של הגנים. כמה הבדיקה (בהנחה שתצא תקינה) אכן תשלול את המחלה. האם יכולים להיות הסברים אחרים? האם זה שהבדיקה הראשונית הגנטית תקינה יכולה להעיד שגם אם יש TS, היא תהיה במופע קל? מי נחשב מומחה/חוקר למחלה הזו? תודה רבה ואשמח לתשובה מהירה...

לא ככ הבנתי איך תתכן רבדומיומה אם אקו לב תקין? כמו כן מה זה "הרחבה של הציפ"? אתם בעצמכם נבדקתם (=לא נשאים?). מה זה בדיקה ראשונית תקינה? ריצוף העובר?? ובאופן כללי- רבדומיומה הינו ממצא הנצפה באופן שכיח מאוד והינו גורם סיכון לTS בעוברים. עשוי להעלם בהמשך (אך הסיכון ל TS נשאר). ממליצה יעוץ גנטי פנים אל פנים כי זה מורכב מאוד לאינטרנט

23/10/2014 | 01:20 | מאת: שרון

היי הוריו של בן זוגי הם בני דודים ראשונים. ידוע לי שאף אחד מהילדים לא סובל ממומים מולדים (בן זוגי או אףד אחד מאחיו). רציתי לשאול אם אנחנו חושבים למסד את הקשר האם יש סיכון לילדיי אם אביהם בן של בני דודים? תודה מראש!

אם את ובן זוגך לא קרובי משפחה ולא מאותה עדה/מוצא התוספת סיכון למחלות אינו גדול בהנחה שהוא בריא

26/10/2014 | 01:28 | מאת: שרון

היי תודה בן הזוג שלי ואני שנינו אשכנזים ממוצא פולני. שנינו לא קרובי משפחה. יש מה שנקרא אצלנו "דור ישרים" לגילוי מחלות גנטיות שעושים אותם כל הצעירים הדתיים. האם על זה צריך להוסיף? (מדובר שם ב 9-16 מחלות גנטיות).

22/10/2014 | 15:50 | מאת: ח

שלום רב, אשמח לחוות דעת לאחר בדיקת אקו לב נמצא הממצאים הבאים בבדיקת לב נצפהvsd ממברנוטי קטן וvsd מוסוקלארי קטן . והומלץ לי ללכת ליועץ גנטי ואולי אף לעשות בדיקת מי שפיר אני מאוד חוששת מבדיקת מי שפיר נכון ליום הסיכון לתסמונת דאון חישוב גיל ובדיקה ז1:11000 טריזומיה 18 1:100000 עד כמה יש קשר בין הממצא לאפשרות חלילה ללדת ילד עם תסמונת דאון או בעיות אחרות . והאם בשבוע כזה מתקדם עושים או שיש טעם לחכות גנטי ? אשמח לשמוע את דעתך תודה רבה

22/10/2014 | 15:52 | מאת: ח

שכחתי לציין נמצאת בשבוע 24 3 בהריון ivf

דיקור מי שפיר בשלב החיות (אחרי שבוע 24) מצריך שיקול דעת ומחשבה שכן הסיכון הינו ללידה מוקדמת.לשאלתך- אכן עושים דיקורים בשבועות כאלה, אך רק כאשר יש הצדקה לכך. יש הממתינים עד שבוע 30-32, בו אם תתרחש לידה מוקדמת, מצב העובר יותר טוב לגבי VSD - יש קודם כל לוודא כי מדובר בממצא מבודד - כלומר אין ערוב של אף מערכת גוף אחרת, אולי אפילו בסקרירה מכוונת. בהנחה שזהו המצב, כתלות בגודל ומיקום הממצאים ניתן לשקול דיקור. ממליצה יעוץ גנטי פנים אל פנים על מנת לקבל את ההחלטה בהצלחה

בעלי ממוצע בולגרי וממה שאני יודעת זה לא אשכנזי וגם אחותו שעשתה בדיקות לא עשתה בדיקות של מחלות של אשכנזים אבל שאני הלכתי עכשיו לבדיקות אמרו לי שזה אשכנזי וממש הפחידו אותי שצריך לעשות המון בדיקות ושהוא צריך ללכת לעשות אז מי צודק ומה לעשות? איך מחליטים מה זה מה!? סקירה קלה שעשיתי בולגרי לא נחשב לאשכנזי... האם זו דרך פשוט להוציא ממני כסף?

אכן כל בולגרי שתדברי איתו יצהיר שהוא למעשה ממוצא ספרדי במקור אבל בפועל מתברר כי חלק מהבולגרים כן נשאים של מוטציות או מחלות שמיוחסות לאשכנזים. ולכן בשל החשש האפשרי וליתר בטחון מתיחסים אליהם כ"אשכנזים בפוטנציאל" מבחינת ההמלצות של בדיקות סקר גנטיות. אם את גם ממוצא חלקי או מלא אשכנזי, אני מסכימה עם ההמלצה לבדיקות. באשר מי יבדק- בן/בת הזוג עם הסיכוי הגבוה ביותר להיות נשא בהצלחה

21/10/2014 | 06:12 | מאת: קורל

מאוד מבולבלת ואשמח לעצתכם: יש לי ביטוח פלטינום שמעניק לי 8 בדיקות גנטיות במסגרת הביטוח ועוד בדיקה עם החזר מלא במכון שלא בהסדר. פניתי לאחד מהמכונים להרשם ובמקביל ליועצת גנטית של קופת החולים, שנאמר לי שדרכה אוכל לקבוע את יתר הבדיקות. אני מרגישה שיש כאן תחרות כלכלית מטורפת ולא כנה מכיוון שיועצת קופת החולים לא הבינה למה הופנתי לביח כרמל ל8 הבדיקות ודיי מושכת שנגיע אליה ואף לא נעימה בעליל בשיחת הטלפון מה הכי טוב לעשות ???

לא ככ הבנתי האם הכוונה לבדיקות סקר גנטיות לקראת או במהלך הריון? אם כן: יש רשימה מסודרת של הבדיקות על פי מוצא בני הזוג שמומלצות על ידי איגוד הגנטיקאים. חלק מהבדיקות אף חינם ובמימון מלא של משרד הבריאות כך שאינך צירה לשלם. מציעה לברר מול יועצת גנטית - ולא אחות היושבת מול תוכנת מחשב - מה הבדיקות המומלצות. צר לי אך בנושא החזרי ביטוח והסדרים כלכליים של חברות ביטוח/קופח אינני מבינה בהצלחה

20/10/2014 | 15:54 | מאת: שיר

האם בכל בתי החולים מבצעים את אותו ציפ גנטי ובמידה ולא איזה סוגי ציפ גנטי קיימים ומה ההבדלים בינהם

ברוב בתי החולים הגדולים מבצעים בדיקצ ציפ ציטוגנטי CMA. ההבדלים אינם גדולים ההבדלים בין הציפים הינם בטכניקה שלהם ומעט במידת ה"רגישות" שלהם - לטוב ולרע. לפעמים פרטים רבים מדי עשויים להקשות על הפיענוח, בעיקר בטרום לידה. כמו כן קיימים הבדלי גישות בפיענוח של הציפים

20/10/2014 | 01:13 | מאת: הדס

שלום, לבעלי ולשני בניי ישנה מערכת מאספת כפולה. בתפקוד היום-יומי הם אנשים בריאים ולא ניכר כי המערכת המאספת הכפולה פוגעת בבריאותם. כעת אני בהריון נוסף בשבוע 13.3 והיום בסקירה המוקדמת גילו לי עובר בלי כליות ושלפוחית שתן. הרופא הסביר לי כי אותו גן שגרם למערכת המאספת הכפולה אצל שני בני הראשונים גרם הפעם לעובר ללא כליות כלל. 1.האם לא היו צריכים לשלוח אותי לבדיקות גנטיות לחיפוש הגן הפגום עוד בהריונות הקודמים? 2. אילו בדיקות גנטיות עלי לעשות כדי לגלות את הגן הפגום? 3.האם ניתן לבודד גן שכזה להריונות הבאים? 4.אם לא ניתן לבודד את הגן-מה הסיכויים ששוב נעביר את הגן הזה לעובר הבא ושוב הוא יפגע? בהנחה שכעת מתוך שני ילדים לשניהם יש את הגן אך לא בצורה הרסנית. ולשלישי באופן מבטל חיים. אציין כי היה לי עוד הריון בו נפסק הדופק לבד בשבוע 8. לתשובתכם אודה, הדס.

צר לי על הממצאים בעובר. אם אכן אין לו כליות זהו מצב שלא מאפשר חיים. אינני בטוחה שהגורם למצבו הוא זהה למערכת המאספת הכפולה. ויתכן ויש ערוב של מערכות גוף נוספות מעבר למערכת השתן. יש לנסות ולברר את הסיבה לממצאים בעובר - נעשה לאחר יעוץ גנטי פרטני פנים אל פנים. אם על הפרק הפסקת הריון כדאי לשמור דגימה מהעובר על מנת שניתן יהיה לעשות זאת. אם תתברר הסיבה למצבו, ניתן יהיה להציע אבחון טרום לידתי בהריונות העתידיים בהצלחה

אני בת 41. הריון רביעי. שקיפות 1:340 בסקירה ממצא אקוגני בלב בצד שמאל חלבון עוברי 1:290 עם הערה סיכון מוגבר לתסמונת דאון. הייתי אצל יועץ גנטי לפני שקיבלתי את תוצאות החלבון והוא המליץ על מי שפיר. הבדיקה ביום שלישי. אבל המספרים כל כך נמוכים הגם ההערה הזו מלחיצה מאוד. האם זה בגלל הגיל או שיש סבירות שמשהו לא בסדר? האם יש בנות בגילי שלא נכתבת להן ההערה הזו על סיכון מוגבר?

הבדיקות שלך מצויינות. שימי לב מה הסיכון שלך על פי גיל בלבד. הוא פחות מ 1:100. כלומר שכל הבדיקות סקר שעשית למעשה הקטינו (!) את הסיכון על פי גיל. ניתן לקבל אומדן טוב יותר לגבי סיכון לתסמונת דאון על ידי בדיקת דם לא פולשנית לגילוי תסמונת דאון (NIPT) - בדיקה המבוצעת באופן פרטי על ידי מספר חברות. היא נחשבת גם בדיקת סקר, רק אמינה הרבה יותר מהסקר שליש שני "חלבון עוברי". 100% זה רק מי שפיר, עם הסיכון הקטן להפלה בהצלחה

19/10/2014 | 08:47 | מאת: שרון

שלום רב, לפני שנה עברתי הפסקת היריון בשבוע 23 בגלל מרקר כרומוזום במי שפיר. ( ביצעתי ציפ גנטי שהראה על מטען גנטי במרקר). אני מעוניינת לברר מה הסיכוי שיחזור בהיריון הבא? מה עליי לבצע? האם בדיקת דם מספיקה או יש צורך בסיסי שיליה. יש לי שני ילדים בבית שבהיריון שלהם לא ביצעתי מי שפיר. ( אני מתחת ל 35). תודה, שרון.

תלןי מאוד באיזה מרקר מדובר ובהיקף הברור שנערך. ישנם מצבים בהם קיים סיכון הישנות לאיזשהי הפרעה כרומוזומית, כולל מרקר. מציעה לגשת למכון הגנטי בו בוצעה האבחנה ליעוץ חוזר לקראת הריון הבא. בסבירות רבה תדרשי לעשות בדיקת קריוטיפ לך ולבן הזוג כשלב ראשון. בהתאם לתוצאות ולסוג המרקר תקבלי המלצות להריון הבא - כולל לגבי בדיקת העובר במי שפיר/ סיסי שליה בהצלחה

17/10/2014 | 16:57 | מאת: אלי

שלום. עשינו אולטרסאונד סריקת מערכות שבוע 15, והתגלה שיש לעובר אומפלוצלה. אמרו לנו שהבעיה היא תכנית בגדילה של העובר, לא נסגרה לו הבטן והאיברים נשארו בחוץ. נאמר לנו גם שניתוחים כאלו נעשה והילד חוזר להיות ילד ככל הילדים. האם הבטן עוד יכולה להסגר. רצינו לדעת האם אכן הילד נשאר ככל הילדים, או שנשארים לו סיבוכים שהו איצטרך במשך החיים לעבור ניתוחים וטיפולים? או שאכן הוא יעבור ניתוח והכל ישוב על מקומו בשלום. עוד נאמר לנו שהסיכויים מאוד גבוהים במידה והלב תקין לחלוטין וכיס השתן במקום. האם זה תלוי בעוד משהו? בסקירה בדיקת אקו לב, הלב תקין ב100% ואמרו לנו שכיס השתן במקום. האם יש עוד דברים שאנו לא יודעים וכדאי שנדע? למי אפשר לפנות כדי לדעת ולקבל תשובות בנושא זה? מה קורה אילו הניתוח חס ושלום לא מצליח האם זה מוות או שמא נישאר בנזקים? נשמח לתשובה. ותודה מקרב לב מראש על תשומת הלב. אנחנו מהצפון ונשמח גם להמלצה של גנטיקאי מומחה לתחום זה

קשה מאוד לתת יעוץ פרטני ברשת, שכן הפרוגנוזה תלויה מאוד בפרטים הקטנים. לגבי תוצאות של ניתוחים, סיבוכים אפשריים תחלואה וחלילה תמותה אני הייתי ממליצה להתיעץ ישירות עם הכירורגים המתנתחים, להם הכי הרבה נסיון בתחום. מאוד תלוי בגודל הפתח, באיברים שבחוץ, האם היהנזק לאברים שבמי השפיר, בכמות עור הבטן שיש וכמובן בהאם יש ערוב של מערכות גוף נוספות. ממליצה בחום יעוץ פנים אל פנים עם גנטיקאי מנוסה. בהצלחה

17/10/2014 | 14:16 | מאת: חיה

בסקירה המוקדמת ( שבוצעה בשבוע 15) נכתב ע"י הרופא- נראה וריד כבד, ובהמשכו פורטל סינוס פונה שמאלה ( במקום לימין) כיס מרה משמאל לוריד הכבד אנחנו מודאגים ולא מבינים את המשמעות, בגלל החגים התור לרופא רחוק נשמח להסבר על תוצאות הבדיקה והמלצות להמשך...

מדובר בממצא הנקרא גם Persistent right umbilical vein הכוונה היא בדכ למצב בו הוריד הטבורי הימיני איננו מתנוון ובמקומו מתנוון השמאלי. יש צורך לשלול קיומם של מומים נלווים במערכות גוף נוספות, לרבות אקו לב. אם הממצא מבודד הפרוגנוזה בדכ טובה. ממליצה לא להלחץ, ולגשת ליעוץ גנטי וסקירה מכוונת בתום החג בהצלחה

16/10/2014 | 05:44 | מאת: שיר

באיזה בתי חולים ניתן לעשות ציפ גנטי ומה ההבדלים האם יש שוני בינהם. האם יש רופא מומחה לאמפלוצלה?

רוב בתי החולים מבצעים בדיקת ציפ ציטוגנטי CMA מבדיקת מי השפיר. ממליצה לברר טרם קביעת תור לדיקור. תלוי בנסיבות הדיקור, בחלק מהמקרים הציפ ממומן על ידי משרד הבריאות, וגם הדיקור, בהתאם להמלצת גנטיקאי. מבחינת הציפים - ההבדלים בין הציפים השונים אינם כה משמעותיים בעיני בטרום לידה. השוני הינו בפרשנות ובפיענוח של התשובות - הגישה של כל מכון גנטי בהצלחה

16/10/2014 | 05:43 | מאת: שיר

בסקירת מערכות ראשונה נמצא אמפלוצלה האם למהר ולבצע הפלה ? האם הציפ הגנטי ומי השפיר יהיו תקינים אז אני אוכל להסיק שניתן להמשיך את ההיריון ? איזה מעקב עליי לבקש על מנת לדעת מה חומרת המצב מבחינת האיברים שיוצאים? אני יודעת שהוא אמר בסקירה שהכבד בסדר ודיבר רק על המעיים האם יכול להיות שעוד יצאו עוד איברים? האם יש מצב שזה מסתדר בשבועות מאוחרים יותר?הבנתי שיש שני סוגי ציפ גנטי איך אדע מה מביניהם הטוב ושמעבר לציפ גנטי יש בדיקה מיוחדת בהדסה שהעתן לבקש מתקדמת יותר. אני ממש זקוקה לעזרה קשה לי

אומפלוצלה משמעו פגם בדופן הבטן של העובר. בשלבים מוקדמים של ההריון יתכן אומפלוצלה פיזיולוגי, ברם בהמשך יש צורך בברור. הפרוגנוזה תלויה בין היתר בגודל האומלפוצלה והאם אכן יש איברים מחוץ לחח הבטן - כגון מעי או אחרים, בנוכחותם של מומים נלווים, כולל לבבים וכאלה הקשורים בעמוד השדרה, בקיומם של הפרעה כרומוזומית מיקרוסקופית או תת מיקרוסקופית (ניתן לגילוי בדיקור מי שפיר עי "ציפ גנטי") ובממצאים נוספים - וכמובן ביכולת התיקון הניתוחית. דרוש יעוץ גנטי ספציפי לכל מקרה לא נכון בעיני לתת יעוץ מורכב אחרת בעיני בהצלחה

16/10/2014 | 21:06 | מאת: שיר

בסקירת המערכות אצל פרופ' ברונשטיין נאמר לי שעמוד השדרה תקין והלב תקין הכבד תקין הדבר היחיד שהוא אמר זה אמפלוצלה אבל לא ציין גודל האם מומלץ להתקשר ולשאול לגבי הגודל?

13/10/2014 | 22:15 | מאת: p3

שלום רב , לאחר קבלת תוצאה משולבת של שקיפות עורפית , סקר ביוכימי טרימסטר ראשון וחלבון עוברי טרימסטר שני התוצאה היא 1:6700 לתסמונת דאון. הם רצוי בכל זאת לבצע בדיקת מי שפיר או בהתחזב בסיכון שבבדיקה כדאי לוותר על בדיקת מי שפיר ? להלן התוצאות המדוייקות : כל היחידות הן MoM 0.95 NT 1.3 mm 0.38 PAPP-A 877.8mU/L 0.92 HCGb 24.1ng/mL 0.20 - 1.99 0.85 24.8 ng/mL AFP 0.16 - 2.99 0.60 11.1 U/mL HCG 0.16 - 4.00 0.85 1.0 ng/mL Estriol סיכון לתסמונת דאון : הסיכון הסטטיסטי לפי גילך בלבד 1:360 הסיכון הסטטיסטי לפי גילך בשילוב תוצאות הבדיקות מהשליש הראשון והשני 1:6700 הסיכון לטריזומיה 18 : הסיכון הסטטיסטי לפי גילך בשילוב תוצאות הבדיקות מהשליש הראשון והשני 1:10000 .חריג) לפי גיל(סי

גיל כפקטור בודד לניבוי תסמונת דאון הינו מיושן ולא מהימן. בדיקות הסקר הקיימות כיום מצליחות לתת מדד טוב באופן משמעותי לגבי הסיכון להפרעה זו. במקרה שלך הבדיקות מעודדות ביותר. ניתן אם רוצים לבצע גם את אחת הבדיקות של ה NIPT - לגילוי תסמונת דאון בדם האם, שנותנות סיכון זה בצורה מדויקות אף יותר, מבלי להסתכן בדיקות מי שפיר. ברם יש לזכור כי בכל המקרים מדובר בבדיקת סקר, מדויקת ככל שתהיה, עם סיכוי אפשרי לטעות. בנוסף, היתרון של מי שפיר הוא היכלות לבדוק דבקים נוספים לרבות בדיקת ציפ ציטוגנטי CMA לדיקור תוספת סיכון של כ 0.5% להפלה שורה תחתונה: החלטה שלך :) בהצלחה

13/10/2014 | 14:05 | מאת: שירן

שלום רב! מתנצלת מראש אם אני נשמעת חלילה גזענית אך יש עניין שקצת מטריד אותי. אני ממוצא מרוקאי (אני וגם הוריי ילידי הארץ) ובן זוגי חצי הודי וחצי תימני (גם הוא יליד הארץ). אני בת למשפחה יחסית בהירה מבחינת גוון העור. בן זוגי (למרות מוצאו) לבן מאוד אך הוריו ואחותו כהי עור בהתאם למוצאם. אני ובן זוגי מדברים לאחרונה על חתונה ורציתי לדעת מה הסיכוי שילדינו יצאו כהים למרות ששנינו בהירים אך כל משפחתו כהה מאוד?

גוון עור, כמו צבע שיער וצבע עיניים, מושפע ממכלול של שינויים המועברים בתורשה. ילדים נוטים להיות דומים להוריהם, אבל יתכן ששילובים גנטיים מסויימים יביאו להפתעה- ילד ג'ינג'י, כשרק סבא רבה במד אחד היה אדום שיער, אוזניים במבנה מיוחד שנראו לאחרונה בדור של הסבא, צבע עיניים ועוד. גם גוון עור נופל תחת קטגוריה זו. לא ניתן אם כן לנבא גוון עור עתידי לפחות בשלב זה

10/10/2014 | 22:38 | מאת: יוליה

שלום, הריון ראשון שלי שבוע 9 אחרי ivf icsi (בעקבות זרע ירוד איכותית וכמותית). אני בת 30, בעלי מבוגר ממני ב30 שנה. יש לו 3 ילדים בריאים . עשה קריוטיפ ובדיקת כרומוזום y הכל תקין. לא ידוע על תסמונות או בעיות גנטיות במשפחות שלנו. אני אעשה שקיפות, את שתי הסקירות, חלבון עוברי. מעוניינת גם לעשות את בדיקת verifi. האם ניתן להסתפק בבדיקת הדם verifi במידה ושאר הבדיקות (שקיפות, סקירה ) יהיו תקינות או שלאור גילו של בעלי מומלץ בכל מקרה לעשות בדיקת מי שפיר? פשוט לא מצאתי מספיק מידע המדבר על גיל הגבר, האם יש תסמונות האופייניות לגיל מבוגר בגברים שניתן לגלות רק במי שפיר ולא בבדיקת הדם? תודה רבה וחג שמח!

קיים קשר ככל הנראה בין גיל מבוגר של הגבר לבין הפרעות גנטיות, אך לא מהסוג שנבדק באופן שגרתי במי שפיר (או בבדיקת NIPT שווריפי היא אחת החברות שמבצעת אותן). מדובר בסיכון מוגבר מעל הסיכון לשינויים / מוטציות בגנים (ולא שינויים ברמת כל הכרומוזום כמו שקורה אצל אישה המתבגרת). הנושא סבוך ואין בדיקה אחת הבודקת זאת. ממליצה לקראת שבוע 17-18, שבו ניתן לעשות מי שפיר, לשוחח על כך עם רופא מטפל או גנטיקאי המתמצא בנושא. בכל מקרה בדיקת ה NIPT (שווריפי הינה אחת מהן) הינה בדיקת סקר מצויינת. שניתן לעשות משלבים מוקדמים ביותר בהריון בהצלחה

08/10/2014 | 16:55 | מאת: mamale3

הריון רביעי ספונטני. בת 41. שקיפות: 1:341 חלבון עוברי טרם בוצע. סקירת מערכות מוקדמת תקינה למעט ממצא אקוגני בצד שמאל בלב. הרופא לא התרגש ואף אמר שאני יכולה לשקול בדיקת דם במקום מי שפיר. אני חוששת מהסיכון להפלה. זהו הריון יקר (בת אחרי 3 בנים). שוקלת לבצע את בדיקת הדם מטרניטי21 שתוצאותיה הן חד משמעיות. איך אני מתגברת על הפחד ממי שפיר? ואולי פשוט בדיקת דם וזהו?

על פי גילך בלבד קיימת המלצה לדיקור מי שפיר. מוקד אקוגני "תןרם" לכך במעט. אם את רוצה להעריך את הסיכון לעובר הלוקה בתסמונת דאון בצורה טובה יותר, ניתן בהחלט לבצע את אחת מהבדיקות של NIPT- אבחון לתסמונת דאון בדם האם, שמטרניטי היא אחת מהן. קיימות כמה חברות מסחריות הפועלות כיום בשיראל. אדגיש כי כל הבדיקות נחשבות עדיין בדיקות סקר בלבד ולא אבחנתיות. אינן מחליפות את מי השפיר! מאוד מדויקות בהקשר של תסמונת דאון, אך לא אבחנתיות (כלומר תתכן טעות, בסבירות נמוכה). כמו כן בדיקור מי שפיר ניתן לבדוק דברים נוספים, שלא ניתן לבדוק בבדיקה זו. מה שכן, לא מסתכנים בהפלה במקרה של התלבטות, ממליצה יעוץ פנים אל פנים עם יועץ גנטי בהצלחה

08/10/2014 | 13:24 | מאת: אוריה

שלום!אני ממוצא מרוקאי משני הכיוונים ובעלי חצי מרוקאי וחצי כורדי.לאחרונה עלה החשד שלאחי שנולד לקוי שמיעה יש תסמונת אשר.רציתי לדעת מה הסיכוי שהלקוי יעבור בתורשה?

בכל מקרה של מחלה תורשתית המופיעה במשפחה, קיים סיכון משמעותי לצאצאים חולים גם אצל שאר בני המשפחה הקרובה. במקרה שלכם, במדובן באחיין חולה. אחיך במקרה זה בהכרח נשא, ולך 50% סיכוי להיות נשאית גם כן. הסיכוי שהמחלה תעבור לצאצאיך תלויה בהאם בעלך נשא. כשמדובר במחלה הנפוצה באוכלוסיה סיכוי זה אינו מבוטל כלל וכלל! ממליצה לגשת ליעוץ גנטי בהקדם, שכן ניתן לבדוק זאת, ולמנוע עוד ילדים חולים, אם על ידי אבחון בזמן הריון או על ידי אבחון טרום השרשתי (אבחון עוברים בתהליך הפריה חוץ גופית) בהצלחה!

11/10/2014 | 20:26 | מאת: אוריה

תודה רבה על תשובתך.יש לי שאלות נוספות: 1. למיטב הבנתי תסמונת אשר היא שכיחה יותר בעדות אשכנז.אצל אחי זהו חשד,כמו כן במשפחתנו לא ידוע על מחלה תורשתית.שאלתי היא האם יש קשר בין התסמונת לבין אדמת בהריון?אני יודעת שלאמי היתה אדמת בהריון ואמרו לה שזה מסוכן ויש סבירות גבוהה שהעובר יצא עם בעיות בריאותיות קשות. 2. האם את הבדיקה הגנטית לתסמונת אפשר לעשות רק בהריון או שניתן לעשות לפני?

אין קשר בין תסמונות גנטיות למחלות ויראליות בהריון את הבדיקות כדאי ורצוי לעשות עוד לפני הריון מתוכנן ממליצה לגשת עם התוצאוץ של בדיקת האחיין ליעוץ גנטי עוד טרם הריון אם ניתן

08/10/2014 | 13:07 | מאת: עדן

שלום! אנחנו זוג עם היסטוריה של 5 הפלות ספונטניות ובעקבותיהן טיפולי פוריות בעזרת הזרעות ו IVF ICSI, בטיפולים היתה תמיד תגובה יפה של השחלות אך כל העוברים בין שהוחזרו לרחם או לא , לא המשיכו להתפתח. מכל הבדיקות שעשינו הממצא היחיד שאינו תקין הוא אחוז שבירות דנא גבוה בזרע 38%. קריוטיפ תקין. האם ממצאים כאלה מצדיקים PGD? אם כן כיצד מקבלים אישור לתהליך? תודה מראש, עדן

אבחון טרום השרשה נעשה על ידי בדיקת תא אחד מעובר מתפתח ביום 3 או מספר תאים ביום 5. יש צורך לדעת מה לבדוק כמובן. במקרה של כשלונות חוזרים ב IVF, נוכח קריוטיפ תקין של בני הזוג, אין מה לאבחן. יש הטוענים כי ניתן לבצע בדיקת PGS - בה "סורקים" את העובר לשינויים/ הפרעות כרומוזומיות ובתקווה כך מגדילים את הסיכוי להרות. אין הסכמה עולמית האם זה אכן מסייע לפציינטים, או רק לכיס הצוות המטפל. PGS איננו בסל, נכון להיום. בהצלחה

05/10/2014 | 11:21 | מאת: יעל

שלום רב שאלה לי בבקשה, בני בן כמעט ארבע, עם חשד סביר לNF 1 הגובה שלו לא בן הילדים הגבוהים בגן...ממוצע וקצת פחות... האם ייתכן קשר לגובה וNF. ? יש לציין כי אני 1.60 ובעלי 1.80 האם ייתכן קשר בן גובה לNF. תודה רבה

יש קשר בין נוירופיברומטוזיס וגובה סופי הנמוך מהפוטנציאל המשפחתי. חלק מזה סביב גיל ההתבגרות, כאשר לא מושג הגובה הסופי הגנטי הצפוי. ברם אין זה אבחנתי. ישנם קריטריונים ברורים מאוד לאבחון של NF1 והיום ניתן בקלות יחסית להגיע גם לאבחון גנטי מולקולרי.

05/10/2014 | 11:18 | מאת: יעל

שאלה לי בנוגע לNF 1 לא מזמן היה חשד לבני כלוקה בNF הרופאים אמרו לי ולבעלי לגשת לרופא עיניים ועור ע"מ להבדק בעצם מה שרציתי לשאול, האם ייתכן מצב בו אני ובעלי היינו חולים בNF1 ולא יודעים זאת

מחלת הנוירופיברומטוזיס 1 NF1 הינה מחלה עם ביטוי וריאבילי - כלומר יתכן ביטוי משתנה גם בקרב אותה משפחה, כולל שינויים קטנים ומינורים שלאו דווקא תשימו לב אליהם. מה שכן- ישנו ממצא אופיני בבדיקת עיניים, שבמבוגרים הינו כמעט אבחנתי וקיים בכל החולים (ואינו מורגש). צדק הרופא ששלח אתכם להיבדק בהצלחה

04/10/2014 | 20:39 | מאת: מירב

הי, האם ישנה בדיקת דם, שיכולה להעיד אם אדם לוקה באוטיזם? או שהדברים הם רק קליניים? תודה

כיום יודעים לאבחן גנטית כ 20% ממקרי האוטיזם הקליניים. אם מדובר במשהו קונקרטי, או יעוץ לקראת הריון עתידי- ממליצה יעוץ גנטי אישי כי כל מקרה לגופו בהצלחה

03/10/2014 | 10:30 | מאת: הילה

שלום וגמר חתימה טובה.. אני מטוםלת באיכילוב. עברתי אבחון גנטי.. הופנתי לד"ר שי בן שחר מפני שאני נושאת את הגן של nf1 לאחר פגישה איתו הוחלט על pgd/ בקרוב אעשה את הבדיקה המולקולרית לזיהוי הגן.. יש לי כבר תור ל pgd// ברצוני לדעת כמה זמן לוקח מהפגישה בpgd ועד שמתחילים את תהליך ה ivf/// תודהה רבה מראש.

מהרגע שידועה המוטציה בגן, יש צורך להעמיד את המערכת במעבדת ה PGD. שלב זה לוקח בין חודש ל 3 חודשים, כתלות במוטציה ובבנימשפחה נוספים. ברגע שהמערכת עומדת ניתן להתחיל ב IVF. כל זה יוסבר בפרוט גם ביעוץ לקראת ה PGD. בהצלחה

03/10/2014 | 08:24 | מאת: רוני

שלום. רציתי לשאול האם מומלץ לבצע בדיקת צ'יפ גנטי. קצת על עצמי - בת 37, הריון ראשון, בדיקות גנטיות לפני הריון תקינות וביצעתי לאחרונה בדיקת מי שפיר (טרם קיבלתי תשובה). הסקירה הראשונה והשקיפות העורפית היו תקינות, אך החלבון העוברי לא. האם ניתן יהיה לקבל אינדקציה טובה מספיק מבדיקת הצ'יפ או שהיא עלולה לבלבל יותר מאשר לעזור?

בדיקת הציפ הציטוגנטי- CMA - מומלצת כאשר יש מום משמעותי בעובר, ממצא בקריוטיפ (מי שפיר רגיל) שמצריך עוד עיבוד או במקרים של מצבים משפחתיים מיוחדים. ברם מעבר לכך, בהריון בסיכון נמוך (לשמחתך זו את) הבדיקה מאפשרת גילוי של עוד כ 0.5% מצביםשלא ניתנים לגילוי בכל דרך אחרת. יש עלות כלכלית, וכן קיימת תוספת קטנה של ממצאים לא ברורים. ממליצה להתייעץ עם גנטיקאי ולקבל החלטה בהתאם למה שמתאים לך. בהצלחה

01/10/2014 | 22:16 | מאת: דנה

לאבי ( הבריא) , שני אחים בעלי פיגור בלתי מוסבר, לאמו (סבתי) לא נעשתה בדיקת איקס אינאקטיבציה. בהנחה שיש לה את הבעיה הזאת, האם גנטית אני יכולה להיות נשאית גם ולהוליד בן זכר עם פיגור על בסיס זה?תודה

אם מדובר בהפרעה בתאחיזה לכרומוזום X אינך בסיכון אבל אין כלל הוכחה לכך. יש מצבים נדירים (כגון טרנסלוקציות כרומוזומליות) שעלולות להקנות לך סיכון מוגבר. הדרך לבירור היא על ידי בירור גנטי של הדודים. פרופ' יובל ירון מגדל מרכז ויצמן רחוב וייצמן 14 קומה 18 תל אביב 64239 זימון תורים 057-2121349

01/10/2014 | 18:16 | מאת: juliya

שלום רב יש לי סיפור קצת ארוך אני בת 31 , לבקנית, יש לי מעי רגיז ( על סמך אבחנה עצמית שלי :) ) . אין לי בעיות בריאות אחרות לאחרונה - מזה כשנתיים מנסה ללא הצלחה להיכנס להריון כרגע אני מתחילה מחזור 3 של IVF. הבעיה שראו עד עכשיו היא עוברים לא תקינים וביציות לא תקינות. האם רק על סמך נתונים אלה כדאי לי לבדוק האם אני נשאית של HPS? אם כן איך אפשר לעשות את זה? תודה רבה

קשה לעשות אבחנה מדויקת רק על סמך התיאור שלך. יש מספר רב של סיבות גנטיות ללבקנות. כדאי שתבדקי תחילה על ידי גנטיקאי שיוכל גם לסייע לך לבחור בדרך הנכונה לאבחנה. פרופ' יובל ירון מגדל מרכז ויצמן רחוב וייצמן 14 קומה 18 תל אביב 64239 זימון תורים 057-2121349

02/10/2014 | 14:10 | מאת: יוליה

שלום רב אני נבדקתי על ידי גנטיקאית לפני שתכננתי להיכנס להריון היא לא הזכירה בכלל שיש תסמונת כזו כי השאלה שלנו הייתה האם ייתכן לנו ילד לבקן. אחרי שמצאו אצלי את הגנים ללבקנות חיפשו אותם אצל בעלי ולא מצאו. בזה נגמר הסיפור אני רוצה לדעת האם אי פיריון יכול להיות קשור לHPS והאם זו אינדיקציה בשביל להיבדק?

01/10/2014 | 16:07 | מאת: יסמין

שלום רב, אתמול קיבלתי את תוצאות בדיקת החלבון העוברי שעשיתי והafpיצא גבוה 2.46 . בסיכום נכתב שהסיכון המחטשב לפי גיךי בבשילוב תוצאות הבדיקה הוא 1:10000 אך הומלץ לי לבצע אולטרסאונד מכוון. מה זה אומר? האם כדאי לעשות בדיקת מי שפיר או בדיקת הרמוני לגילוי מומים? האם עליי לדאוג? אשמח לתשובה.

רמה מוגברת של חלבון עוברי- AFP (אחד המרכיבים של התבחין המשולש) עשוי להצביע על מום פתוח במערכת העצבים/עמוד השדרה או בדופן הבטן. לשם כך האולטראסאונד המכוון. אין המלצה לבצע מי שפיר להקשר הזה. בדיקת הרמוני, וכמוה שאר בדיקת ה NIPT לגילוי תסמונת דאון בדם האם אינן בודקות מבנה עוברי. מצויינות בשאלה של דאון - פחות רלוונטי

שלום, אני בת 36. 5 ילדים שנולדו לאחר הריונות ולידות תקינים ללא הפלות וללא סיפור משפחתי של הפלות חוזרות. בשנה האחרונה עברתי 2 הפלות רצופות כשבינהן הריון כימי אחד. אני מודעת לכך שבירורים עושים לאחר 3 הפלות ובכל זאת עשיתי כבר בדיקת קרישיות יתר והיסטרוסקופיה שיצאו תקינים. לפני כמה ימים קראתי שגם בדיקת קריוטיפ לבעל ולאישה מומלצת לאחר 3 הפלות. אשמח לשמוע מה דעתך? האם נכון לעשות זאת כעת לפני כניסה להריון נוסף? אין ליבעיה לשלם פרטי באם לא יאשרו לי... תודה.

שלום. בעקרון "הפלות חוזרוצ" הינו מצב המוגדר לאחר 3 הפלות, כשניתן תאורטית לכלול גם הריון כימי. טוב ונכון עשית שבררת קודם את נושא ההיסטרוסקופיה וקרישיות היתר. ניתן להשלים גם קריוטיפ לשניכם, אפילו לאחר 5 ילדים. כמו כן במידה וחלילה תהיה הפלה נוספת, ניתן לבדוק את החומר ההריוני מחלל הרחם עצמו

02/10/2014 | 09:26 | מאת: tali

תודה על המענה המהיר. השאלה היא אם לדעתך, בהתאם לסיפור שלי, יהיה נכון למנוע הריון עד לאחר קבלת התוצאות? או להמשיך ולנסות להרות? יכול להיות מצב שהבדיקה שלנו תצא תקינה ועדיין יהיה עובר עם פגם כרומוזומלי?

27/09/2014 | 11:21 | מאת: רקפת

שלום האם אוטיזים זה משהו שנולדים איתו? או משהו שיכול להופיע פתאום?? האם ישנם מצבים של ילד שהכל בסדר , ואז עם הזמן פתאום מדרדר ומאובחן כאוטיסט? תודה רבה

הפרעות מהטוות האוטיסטי כוללת קשת רחבה ביותר של מצבים, שהמשותף להם הוא קושי בתקשורת, בשפה ובקשרים חברתיים במידה זו או אחרת. ברוב המקרים המופע הוא הדרגתי, אם כי יש גם מקרים של "נסיגה" התפתחותית. יודעים לזהות כיום כ 15-20% מהגורמים לאוטיזם. אם השאלה היא על ילד או אדם ספציפי, אני ממליצה לגשת ליעוץ גנטי פרטני בנושא. בהצלחה

24/09/2014 | 14:31 | מאת: עידו

שלום, קופת החולים שלנו עשתה איתנו פאשלה רצינית ולא הודיעה לנו בזמן שנמצא שאישתי נשאית של FD (דיסאוטונומיה משפחתית) עד שכבר הגענו לשבוע 19. עכשיו הם הפנו אותי לבדיקה גנטית כדי לבדוק אם גם אני נשא, אבל התשובה תגיע רק בעוד שבועיים\שלושה במקרה הטוב ובמקרה הגרוע וגם אני נשא נצטרך לעשות עוד בדיקת מי שפיר לעובר וכל זה ייקח המון זמן. כרגע אנחנו מנסים לברר האם יש מקום שבו נוכל לעשות את הבדיקה הגנטית שלי באופן פרטי ולקבל תוצאות מהירות, והאם ניתן לעשות בדיקת מי שפיר לעובר כבר עכשיו ולבדוק עם הוא חולה לפני שנקבל את התוצאות שלי, כל זאת במאמץ לזרז הליכים בשלב המאוחר בו אנו נמצאים. נשמח לעזרה תודה ושנה טובה

קורה שמגלים על נשאות למחלות גנטיות גם תוך כדי ההריון. עדיין בלוח הזמנים שציינת ניתן להשלים את בדיקת הנשאות שלך ולהספיק, במידה ותמצא נשא, לבצע בדיקת מי שפיר לבדיקת העובר (הנעשית באופן שגרתי עד שבוע 23+6). על הקופה לתת לך מענה ולאפשר את בדיקת בהקדם האפשרי. כמובן שאם אתם עושים בדיקת מי שפיר, ניתן לשמור דגימה של העובר שמא יהיה צורך לבדק אותו בהמשך. ניתן גם לבדוק ישירות את העובר, בתשלום