האם מישהו יכול לענות על השאלה?

דיון מתוך פורום  גינקולוגיה

11/09/2002 | 22:51 | מאת: דורית,

אולי בכל זאת מישהו או הרופא - שכל כך עזר לנו כאן באתר, יוכל לעזור לי - אנחנו מנסים כבר הרבה חודשים להכנס להריון. עשיתי את בדיקת הדם הראשונה להורמונים (ביום השלישי למחזור) והתוצאות שלה היו כאלה: ESTRDIOL-166, FSH- 4.6, LH-3.6, PROGESTERONE - 0.90, PROLATIN - 729. מה המשמעות של הבדיקות, מדוע הפרולקטין כלכך גבוה? מה זה אומר? אולי מישהו יוכל לפענח לי את הבדיקות - אני אמורה ללכת לרופאה רק בעוד חודש - לאחר כל סדרת הבדיקות, אבל אני קצת לחוצה... תודה מראש.

לקריאה נוספת והעמקה
12/09/2002 | 20:11 | מאת:

LH ו-FSH הינם הורמונים המופרשים מבלוטת יותרת המוח ותפקידם לווסת הפרשת הורמונים מהשחלה. הרמות אותם ציינת הינם תקינים לחלוטין ומעידים על כך שהשחלה הינה בעלת פוטנציאל תפקודי תקין (בניגוד למצבים כגון גיל המעבר או כשל שחלתי מסיבות שונות בהם רמות ההורמונים הללו גבוהות ומעידים לרוב על עקרות ממקור שחלתי). לסיכום נקודה זו - שחלותייך תקינות ובעלות פוטנציאל ביוץ. פרוגסטרון הינו הורמון המשוחרר למחזור הדם ברמות גבוהות רק לאחר הביוץ. לכן אין כל טעם למדדו בימים הראשונים של החודש. מדידתו האופטימלית הינה בשבוע שלאחר הביוץ, עת רמתו מגיעה לערכי שיא. רמות של מעל 15 נחשבות כביוציות. באשה עם מחזורים של כל 28 יום מומלץ לבצע את הבדיקה ביום ה-21 למחזור, ולאשה עם מחזורים כל 32 יום מומלץ לבצע את הבדיקה 4 ימים מאוחר יותר, וכדומה. הבדיקה הינה בעלת חשיבות מכרעת לקביעה האם את מבייצת או לא, ולכן יש לחזור על הבדיקה לפי הימים שציינתי על-מנת לדעת האם הינך מבייצת. רמות הפרולקטין אותם ציינת הינן מעט גבוהות מהנורמה. במידה ובדיקה חוזרת תראה שוב על רמות מעל 600 יתכן וקיימת הפרעה של הפרשת יתר של פרולקטין מבלוטת יותרת המוח. הפרולקטין הינו ההורמון האחראי על ייצור והפרשת חלב בשדיים, ורמה גבוהה שלו יכולה להוות "אוייב" של הפוריות, הן עקב עיכוב ביוץ, הן עקב דימומים לא סדירים, וכן מאספקטים נוספים. לכן, אם רמתו גבוהה יש לבצע CT של בלוטת יותרת המוח לשלילת גידול (כמעט תמיד שפיר) שיכול ללחוץ על עצבי הראייה. ניתן להוריד את רמות הפרולקטין ע"י תרופות כגון דופרגין, פרילק או פרלודל. במידה ורמות הפרולקטין החוזרות יהיו גבוהות משציינתי, ו/או רמות הפרוגסטרון יהיו נמוכות מערכים שציינתי בבדיקה המבוצעת כשבוע לפני מועד הוסת המשוער - יש לפנות לרופא לקבלת הטיפול המתאים להסדרת הבעייה. במסגרת הבירור רצוי מאוד לבדוק גם את ההורמון האחראי על ויסות בלוטת התריס (TSH), שכן רמה חריגה שלו יכולה להשפיע על רמות הפרולקטין לרעה, וכן לעכב ביוץ. בהצלחה!

13/09/2002 | 02:06 | מאת: דורית,

ד"ר רוזנק, אני מודה לך מאד על העזרה והפירוט. יש לי תוספת לשאלה. אני מבינה מדבריך שחוסר בפרולקטין יכול להיות קשור לחוסר בבלוטת יותרת המוח ואני מבינה שלעיתים יש צורך בבביצוע CT. חפרתי בזכרוני ונזכרתי שעשיתי לפני כשנה בדיקת CT עם חומר ניגוד, בגלל סחרחורות שיהיו לי לפני כשנה (עדיין יש). אודה ולא אבוש, כי לאחר שעשיתי את הבדיקה לא חזרתי אל הרופא המטפל (א.א.ג). בכל מקרה הממצאים שרשומים על התוצאות הם שהכל תקין. אבל נרשם: משמאל: "סקלרוזיס חלקי של תא המסטואיד". מה משמעות הדבר? האם יש לכך קשר לבלוטת יתרת המוח?. אציין בנוסף, שביצעתי בדיקה של בלוטת התריס והיא תקינה. מה שלא ברור לי הוא מה עלי לעשות כעת - האם ללכת לרופא כבר עכשיו או להמתין עד לסיום החודש וביצוע כל הבדיקות הנחוצות לחודש זה (בדיקת דם ביום ה- 12 ובדיקת זקיקים ובדיקת דם ביום ה- 21). אני שבה ומודה לך על העזרה שאתה מושיט לי. ומאחלת לך שנה טובה ומאושרת. דורית