התפתחות מאוחרת וטסטוסטרון נמוך
דיון מתוך פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
שלום פרופ' צדיק, בני בן 12.5,גובהו 148 ומשקלו 38 ק"ג. לפני מספר חודשים עשינו לו צילום והסתבר שגיל עצמותיו מתאים לגיל 10-11(לפי הרדיולוג 11, לפי האנדוקרינולוג-10) האנדוקרינולוג המליץ לעשות בדיקות הורמונליות ולפי התוצאות להיעזר בזריקות טסטוסטרון כדי ל"העיר" את המערכת...תוצאת הטסטוסטרון שלו היא 3.1 ו LH 1.2...תוצאות בלוטת התריס תקינות... לפי מה שראיתי יש לו ערך טסטוסטרון של גילאי 6-10 שנים, מצד שני אני מאוד חוששת לתת לו זריקות ומתלבטת כי אולי באמת צריך אותן... מבחינת התפתחות מינית... יש לו ממש מעט שיעור באיזור האשכים, מעבר לכך נראה ילד לכל דבר. מה עושים?! אגב, בשנה האחרונה הוא צמח בערך 2-3 ס"מ. תודה רבה מראש!
1) שיעור מיני אינו מבטא התבגרות מקורו ביותרת הכיליה. בבנים, גודל האשכים הוא המבטא התבגרות. 2) בעת ההתבגרות האשכים גדלים וככל שהם גדולים יותר הם מפרישים יותר טסטוסטרון. אין במידע שאת נותנת כל התיחסות לגודל האשכים 3) טווח ההתבגרות הנורמלית בבנים הוא בין 9שנים ל 13.5 שנים. כך שלבן אין התבגרות מאוחרת. גם אם האשכים עדיין לא גדלו. ורמות אלה של טסטוסטרון בגיל זה אינן מדאיגות. לפני כיל 13.5-14 אינני נוהג לקדם את ההתבגרות אלא בודק מדוע קצב הגדילה איטי. 4) קצב גדילה של 2-3 סמ\שנה דורש ברור. למשל האם יש חוסר בהורמון גדילה
תודה על תשובתך המהירה! עכשיו לצערי נוסף עוד מידע, הגיעה תוצאה של הורמון גדילה, 0.07... הבנתי שבדיקת חד פעמית לא בהכרח משקפת את המצב האמיתי... צריך לעשות איזשהו תבחין... תוכל בבקשה להאיר את עיניי מה עלינו לעשות? אנחנו מודאגים מאוד מהתוצאות הללו.
מבדיקת הורמון גדילה זו לא ניתן ללמוד דבר. הורמון גדילה נפרש בפולסום וביניהם ההפרשה יכולה להיות אפסית. על כן בדיקה בודדת אינה נותנת מידע. פרט לכך 1) קודם כל צריכה להיות הצדקה לבדיקה כמו: הילד נמוך יחסית להוריו, הילד יורד באחוזון הגדילה, גיל העצמות צעיר לעומת גילו, IGF נמוך מאד 2) אם יש הצדקה אנדוקרינולוג ילדים שולח לאשפוז יום לטסט בו נותנים חומר המגרה הפרשת הורמון גדילה ובמשל 2-3 שעות בודקים אם שיא הורמון הגדילה עולה מספיק מעל סף מסויים