מיפוי בלוטת המגן
דיון מתוך פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
ברצוני לברר אלו "הכנות" יש לבצע לפני ביצוע מיפוי לבלוטת המגן - Technetium scan. האם יש להפסיק נטילת אלטרוקסין ? אם כן - כמה זמן לפני המיפוי ? אשמח לדעת כיצד מתבצעת הבדיקה, ומה מטרתה ? בתודה, אנדי.
לאנדי שלום! מטרת קליטת טכנציום של בלוטת התריס היא לבדוק: א. האם הבלוטה קולטת את החומר- במצב של דלקת שפגעה בתאים לא תהיה קליטה ב. האם הקליטה אחידה- אם יש רקמה גידולית במקררים רבים היא אינה קולטת- הממצא נקרא גוש קר (חומר רדיואקטיבי נקרא חומר "חם" ג. האם יש איזור הקולט בהרבה יותר- יש מצב של פעילות יתר של הבלוטה הנגרם בגלל איזור חם שאינו תחת בקרה ומפריש כמויות גדולות של הורמון וגורם לפעילות יתר. ד. האם הקליטה בלתי סדירה - בדלקת של הבלוטה מסוג השימטוט בגלל הדלקת אין קליטה אחידה- בדרך כלל מיותר לעשות זאת מסיבה זו כי יש דרכים טובות יותר לאבחנה ה האם הבלוטה במקומה או במקום אחר? - יש פגמים התפתחותיים מלידה ביצירת בלוטת התריס. הבלוטה נוצרת בעובר בבסיס הלשון ונודדת למקומה הסופי בקדמת הצואר במהלך החיים העובריים. יתכן פגם התפתחותי בו הבלוטה תמצא בבסיס הלשון. בדיקת הטכנציום תגלה זאת הכנה לבדיקה: כיוון שרוצים לתת לבלוטה תנאים לקליטה מירבית של החומר צריך להמנע מחומרים המפריעים לקליטה. בגון חומרים המכילים יוד, אלטרוקסין. נהוג להפסיק אלטרוקסין כחודש לפפני בצוע הבדיקה. יש לעשות זאת באישור הרופא המטפל.
אני עשיתי בדיקה זאת לפי מס' ימים, ההכנה היחידה היא הפסקת אלקטרוקסין חודש לפני הבדיקה, מזריקים יוד לוריד והבדיקה נמשכת כרבע שעה בה צופים בבלוטת התריס, התוצאה מגיעה תוך שבוע