תזונה

דיון מתוך פורום  גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית

25/12/2011 | 19:27 | מאת: נטע

שלום נטע אני אענה לך בצורה כללית. באופן עקרוני הרפואה הסינית מאבחנת את הסינדרום של המטופל/ת: למשל- חסר דם חולשת טחול סטגנציה של הכבד חולשת כליות וכיו"ב ועל פי האבחון מותאמת תזונה מדוייקת. בנוסף לכך הסינים מחלקים את מחזוריות האשה ל- 4 שלבים: השלב הראשון - שלב הדימום שלב שני- שלב בניית היין והדם שלב שלישי - שלב הביוץ= השלב היאנגי שלב רביעי- שלב הצ'י- השלב שבו הכבד ופעילותו במרכז הבמה. לפני המחזור רצוי לאכול מזונות מניעי צ'י ולבצע פעילות מניעה.: להלן תזונה והמלצות לאורח חיים שיכולים לסייע לאיזון זרימת האנרגיה של הכבד (שמשמעותי בתקופה שלפני הדימום הווסתי): תזונה: אסטרטגיה טיפולית: המלצות תזונה להקלת כבד סטגננטי חיוניות מכיוון שכמעט כל חוסר איזון של הכבד מקורו בסטגנציה של הכבד. הנחיות ראשוניות בכל מקרה של חוסר איזון (למעט תת-תזונה): 1. לאכול כמויות קטנות בכל ארוחה, ללעוס היטב ולהשאיר מקום בקיבה. 2. לסלק את המזונות הגורמים לחסימה. 3. להימנע ממזון המכיל כימיקלים. 4. להפסיק לאכול כ- 3 שעות לפני השינה. 5. אורח חיים- מתח, עצבנות, תסכול וכעסים הם גורמים עיקריים לחסימת צ'י הכבד מומלץ תרגול טכניקות להרפיה והרגעה דוגמת: יוגה, טאי צ'י, מדיטציה וכו'. 6. להנעת חסימת צ'י הכבד מומלץ לעסוק על בסיס יום-יומי בפעילות גופנית , פעילות מומלצת: הליכה, שחייה, ריקוד , גלגיליות וכו'. מזונות שיש להימנע מהם הנחשבים כגורמים לסטגנציה: - מזונות שומניים: שומן רווי, שומן צמחי מוקשה, מרגרינה, שומן שעבר חימום, פיצוחיים קלויים. - סוכר לבן וקמח לבן. סוכר לבן וקמח לבן - יוצרים לחות וליחה החוסמים את תנועת הצ'י. - קפאין לסוגיו: קפה, תה , קולה, קקאו, קפה נטול קפאין ( תהליך ההפקה שלו רווי בכימיקאלים). - ממתיקים מלאכותיים לסוגיהם השונים: מלטיטול, סורביטול וכו'. - אלכוהול. - חומרים משמרים, צבעי מאכל , מייצבים. - מזון מעושן, מזון שהוכן "על האש" ומזון חרוך. - מזון מרוסס בחומרי הדברה - אלו מצטברים ברקמות שומן, בכבד ובכליות. - בשר מעובד המכיל ניטריט או ניטראט ( נקניק, נקניקיות, המבורגר, שניצל מוכנים וכו'). - מזון חריף ומתובל מאוד. - משקאות קלים (מכילים זרחן, מייצבים סינתטיים וכימיקלים נוספים). אלכוהול - משקאות אלכוהוליים הם חריפים ולזמן קצר נלחמים בסטגנציית הצ'י אולם - בסופו של דבר הם גורמים להרס תאים ולכן עדיף להימנע מהם. - דגים השוחים קרוב לפני המים ובסמוך לנמלים - לדוגמא דגי בורי (המכניסים לגופם שמן, דלק ופסולת רעילה). - מזון מוכן, מהיר ומעובד ( ג'אנק פוד). - מונוסודיום גלוטמט. - אגוזים וזרעים בכמות גדולה מדי - עתירי שומן. o - מזון מעושן - יוצר תרכובות כימיות המעוררות סרטן. - בשר - מכיל הורמונים, אנטיביוטיקה, ריסוס נגד קרציות וריסוסי שדה. מוזרקים אליו פוספטים רעילים המונעים את התאיידות המים מהבשר, המבורגרים, נקניקיות ונקניקים מכילים צבע סינטטי מנפט ופחם ושאריות שאינם בשר (נוצות, אפר וציפורניים) o כלי בישול מאלומיניום וטפלון מכילים חומרים רעילים העוברים למזון המתבשל בהם מזונות מומלצים: 1. ככלל הטעם הירוק הוא הצבע המאפיין את הכבד ונחשב למרגיע ומחזק עבורו. ירקות ירוקים נחשבים למחזקי דם ומשפרים את תפקודו של הכבד בייצור הדם. הטעמים המומלצים הינם החריפים (מעט) והחמוצים. הטעם החריף נחשב למניע ומפזר חסימות והטעם החמוץ מאפשר לרקמות לשחרר רעלים בשל תכונתו המכווצת. 2. מומלץ להרבות באכילת ירקות ירוקים: מלפפון, חסה, שעועית ירוקה, סלרי, תרד, כרוב, אספרגוס, ארטישוק (עליו נחשבים לבעלי פעילות מנטרלת רעלים), קישוא, במיה, ברוקולי, פלפל ירוק וכל ירק ירוק אחר. מבין הירוקים מומלצים במיוחד הם הנבטים. הנבטים עשירים מאוד בכלורופיל, ויטמינים ומינרלים, למשל: נבטי מאש, נבטי אלפלפה דקים, נבטי ברוקולי ונבטי סויה (טריים, מוקפצים, או מבושלים). 3. עשבי תיבול ומזונות בעלי טעם חריף עדיף: פטרוזיליה, כוסברה, טרגון, ריחן, טימין, גרגיר הנחלים, עלי חרדל, עלי דפנה, כורכום, בזיליקום, הל,מיורן, כמון,בצל ירוק, עירית, לימונית, לואיזה, שומר, שמיר, ג'ינג'ר, פלפל, לפת, רוזמרין, מנטה, מליסה, צנון, וקליפת הדרים. מזונות חריפים מדי כמו פלפלים חריפים וצ'ילי עלולים ליצור חום חזק ודווקא להחריף את המצב. 4.. מזונות מניעים: סלק אדום, אורז מתוק, אוכמניות, אפרסקים, דובדבנים, ערמונים, כרוב, קולורבי, כרובית, ברוקולי, עלים ירוקים (רוקט, אורוגולה, תרד, חסה, עלי סלרי) , נבטי דגנים, קטניות וזרעים, ירקות ופירות טריים. 5. במקום לצרוך סוכרים סינטטיים - ניתן לצרוך פירות, אך לא להגזים כי עודף מן הטעם המתוק גורם לסטגנציה, פירות רצוי להגביל עד 2 ביום. פירות ירוקים מומלצים: תפוח עץ ירוק, שזיפים ירוקים וענבים ירוקים (אורגניים, כי הרגילים עתירי ריסוס). במקום להמתיק מזון בסוכר רגיל, ניתן להמתיק בסטיביה- צמח דרום אמריקאי. ניתן להשיג בחנויות טובע בצורת נוזל, או אבקה. 6. טעם חמוץ : לימון טרי , אותו ניתן לשלב בתיבול סלטים . ניתן גם לשתות בכל בוקר כוס מים פושרים ובתוכה חצי לימון סחוט ( כ- 1/2 שעה לפני ארוחת הבוקר). לא להתמיד בכך לאורך זמן, עלול לגרום לחומציות יתר ואנשים הסובלים מכיב, צרבת או ריפלוקס, רצוי שימנעו מכך כליל. אפשר גם לשלב גרידת לימון במאכלים. אפשרות נוספת היא לתבל במעט חומץ איכותי כחומץ בן יין, חומץ בלסמי, או חומץ תפוחים טבעי ואיכותי. 7. מומלץ לצרוך לחם שאור ללא שמרים, שהינו בעל טעם חמצמץ. 8. מזונות שנחשבים לנוגדי רעלים על פי הרפואה הסינית הם: שעועית אזוקי, שעועית שחורה, נבטי שעועית, צנון, תאנים, טופו. כורכום - מומלץ לשלב בבישול. חליטות המומלצות לכבד: חליטות שן הארי, קלנדולה, ארטישוק. 9. חליטות צמחים מומלצות באופן כללי: נענע, לימונית, מליסה, לואיזה. 10. מזונות נוספים הנחשבים כמרגיעים את הכבד: דוחן, פטריות, דגנים מלאים, טחינה משומשום מלא, ממרח שקדים. המלצות לאורח חיים 1. תנועתיות: הליכה, לפחות 3-4 פעמים בשבוע. 2. מדיטציה. לגבי התקופה של בערך החל מן היום הרביעי למחזור הווסת התזונה המומלצת היא תזונה מחזקת דם: מזונות מחזקי דם: 1. מזונות בשריים (עוף ובקר) הם העשירים ביותר בברזל וב- B12 . דווקא אכילת מנות קטנות מדי יום תאפשר ספיגה טובה יותר של מרכיבי הדם מתוך הבשר – לעומת מנה גדולה X3 פעמים בשבוע. בשר מוכשר (שעבר הוצאה של הדם על ידי שימוש בכמויות גדולות של מלח) מכיל פחות ברזל ו-B12. כבד- הוא המקור העשיר ביותר לברזל ו- B12 , אך הוא איבר מזוהם ביותר- לכן רצוי לצרוך כבד אורגני. 2. דגים – על פי הרפואה הסינית הם מחזקי דם – אבל חשוב לזכור שכמות הברזל וה- B12 בהם הרבה יותר נמוכה בהשוואה לבשר. 3. מוצרי חלב וביצים- מכילים B12. מובן שרצוי לצרוך מוצרי חלב צאן המכילים עד 5% שומן. אלה קלים יותר לעיכול ולכן ספיגת הויטמינים מהם טובה יותר. 4. מזונות צמחיים עשירים בברזל- פולי סויה, שעועית, אפונה, שיבולת שועל, פירות מיובשים, שקדים, טחינה משומשום מלא, רימונים, גרעיני חמניות (לא קלויים), כרשה ואצות. 5. מזונות עשירים בחומצה פולית: אצות (סושי), נבטים, מזונות עליים ירוקים, דגנים מלאים, כבד, קטניות למיניהן, אגוזים. 6. מזונות ירוקים נחשבים למחזקי דם על פי הרפואה הסינית. הם עשירים בכלורופיל, הנחשב לאחד החומרים המחזקים ביותר. מזונות ירוקים מכילים גם ברזל ומנגן. 7. פירות וירקות אדומים – עגבניות, פירות יער, רימונים, סלק, אבטיח, פומלית אדומה, אשכולית אדומה, צנון, צנונית, פלפל אדום. 8. פירות וירקות כתומים. 9. דבש מלכות ופולן (לבדוק שאינו מהווה גורם אלרגני). מי שאלרגי לפולן יכול לצרוך מזון מלכות ללא פולן. 10. כדאי לצרוך עשב חיטה בצורת GREEN MAGMA. נספג היטב ונחשב למחזק דם. -חשוב לאכול מזונות מלאים. ספיגת מרכיבי המזון ממזונות אלה טובה יותר. -כדאי לשלב מזונות המהווים מקור לברזל סמוך לאכילת מזונות עשירים בויטמין C – פרי הדר, פלפל אדום, קיווי , עגבניות וגויאבות – מגביר ספיגת הברזל פי 4. -רצוי לצרוך חלק מהמזונות מחזקי הדם בצורת מיצים – מאפשר ספיגה קלה יותר. ניתן לשלב סוגים שונים של ירקות ופירות או לצרוך בכל פעם סוג אחר. מומלצים: רימונים, פירות יער, גזר, סלק, פלפל אדום (אפשר לשלב סלק טרי/ מבושל או פלפל טרי במיץ גזר). רצוי להוסיף למיץ כזה גם ירק ירוק או עלים ירוקים. כמו כן רצוי לשלב פרי המכיל ויטמין C לשיפור הספיגה. מיצי פירות אסורים לשתייה לחולי סכרת. אם מופיע צבע כתום בכפות רגליים/ ידיים יש להמעיט בשתיית הכתומים. - בישול בחומרים חומציים מאפשר פירוק טוב יותר של הבשר. ניתן להכין משרה המכיל נוזל חומצי כלשהו ובכך לשפר את ספיגת רכיבי המזון מתוך התבשיל , למשל: יין אדום, מיץ לימון, חומץ בן יין, רסק/ מיץ עגבניות, בירה, מיץ תפוחים. - בעת הצורך חשוב ליטול תוספי מזון – ברזל, ויטמין B12, חומצה פולית. מקווה שעזרתי הרבה בריאות M.A. DIP. ACU מיכל שלזינגר רפואה סינית, אייפק, NLP והומוטוקסיקולוגיה התמחות בגינקולוגיה ופוריות WWW.HEALTHYLIVING.CO.IL 052-8728526

מנהל פורום גינקולוגיה ופריון ברפואה סינית