סחרחורת ושינויים בדופק בזמן פעילות גופנית
דיון מתוך פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני
שלום רב, תחילה אציין שאני נהנית לקרא את התשובות שלך בפורום לשאלות הפונים. אשמח להתייחסותך לשאלה שלי, אני בת 29, אמא ל4 ילדים. חליתי בקורונה לפני שנה וחצי עם מעורבות ריאתית. מאז יש לי קוצר נשימה שהיה חמור בעבר ומשתפר בהדרגה אך עדיין קיים ובנוסף, חולשה, סחרחורות, כאבי ראש ובחילה (מטופלת בנקסיום קבוע). לאחר בדיקות אצל רופא ריאות נמצאה ירידה בתפקודי ריאות ובהמשך שיפור. בצעתי גם אקו-לב והולטר לב שיצאו תקינים. לפני חודש בערך בעקבות שיפור בקוצר נשימה, חזרתי לאימון כושר פעמיים בשבוע 45 דק' (פילאטיס ואימון תחנות). אני מרגישה שרמת התפקוד שלי בשיעורים ירדה לפחות ב 40% ביחס ללפני הקורונה (התאמנתי כמה שנים) וגם יש לי סחרחורת ובחילה משמעותית במשך כשעתיים אחרי האימון. מדדתי דופק תו"כ פעילות גופנית קצרה (20 פע' סקווט) וראיתי שבאמצע הפעילות הדופק יורד לי ל 29 ומיד כשאני מסיימת הוא עולה ל 129. כך פעמיים בדקתי. האם זה תקין? האם זה יכול להסביר את הסחרחורת? האם יש בדיקות נוספות שרצוי שאבצע? האם יש לך המלצה לבצע את החזרה לאימוני כושר בצורה נכונה יותר? שואפת כבר לחזור לתפקוד מלא בבית עם בעלי וילדי וגם בעבודה... אשמח שתכווני אותי איך לעשות את זה הכי טוב... תודה מראש, מוריה.
שלום מוריה, אין ספק שהמקרה שלך קצת מורכב, מאחר ועדיין רב הנסתר על הגלוי בכל הנוגע להשפעות ארוכות טווח של הקורונה על התפקוד הגופני. יחד עם זאת את מתארת שכיום כל הבדיקות תקינות ועל פניו אין סיבה לירידה המשמעותית ביכולת שלך. בעיקר לא ברורות לי התופעות של הבחילות והסחרחורות שמופיעות במאמץ ואחריו ואם הבנתי נכון, הן גם לא היו לפני הקורונה(?). מאחר וציינת שאת לוקחת נקסיום, כנראה שאת סובלת מבעיות במערכת העיכול או צרבות (אולי זה הקשר לבחילות). לגבי הירידה בדופק במאמץ, איני מאמינה שדופק ירד ל- 29 בזמן מאמץ כי סביר להניח שלא היית מתפקדת בדופק כזה, וכי ירידה בזמן מאמץ ועוד לדופק כזהאיננה אפשרית. הרבה שעוני דופק מזייפים בזמן מאמץ בגלל בעיה טכנית, הזעה וכד'. הדרך הטובה ביותר להבין מה קורה במאמץ היא לבצע בדיקת מאמץ (ארגומטריה) מירבית ואז הרופא יראה גם את תגובות הדופק במאמץ וגם את התופעות הקליניות שאת מתארת. ממליצה בחום לבקש מהרופא הפנייה לבדיקה זו. בברכה, יעל
יעל יקרה, תודה על התשובה המרגיעה והברורה. בהתאם להמלצתך ביצעתי בדיקת מאמץ שהציגה כושר גופני נמוך (METS= 9.3, ללא ממצאים בדופק, קצב או לחץ דם), הפסקתי את הבדיקה בשל סחרחורת משמעותית בעיקר ולא רק עקב התעייפות (יכלתי להמשיך עוד קצת אבל הטכנאית אמרה שאני לא צריכה להלחיץ את עצמי, אז הפסקתי ואני חוששת שזו טעות מצדי). השאלה האם זה הגיוני שהכושר הגופני שלי כל כך נמוך?? אני עובדת עם פעוטות על הרצף האוטיסטי ומבלה איתם הרבה בתנועה, מתעמלת גם פעמיים בשבוע מלפני 3 חודשים ומאז שאני ילדה אני זוכרת את עצמי כאדם חזק ופעיל... בשום שלב בחיי לא הייתי כל כך מתעייפת מהר ומסתחררת מתנועה. רק בשנה וחצי האחרונות מאז שחליתי בקורונה אני לא מצליחה לחזור לעצמי... ואכן מרגישה בכושר ירוד. תוכלי להמליץ לי על כיוון נוסף לבדוק או שאולי כדאי לי לבצע שוב מבחן מאמץ באופן פרטי? תודה רבה, אפרת.