לחץ דם וכושר גופני

דיון מתוך פורום  שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני

04/02/2009 | 13:28 | מאת: אישה-אישה

שלום אני בת 49. משקל תקין (67 ק"ג גובה 167) בריאה ומתעמלת בחוגי עיצוב. בשנה האחרונה התגלה שמידי פעם נמדדים ערכי ל"ד גבוהים, כאשר הדיאסטולי נוטה לעבור את ה-90 (במכשירים אלקטרוניים).ערכתי בדיקות כלליות והכל נמצא תקין. הרופא איתו התייעצתי טוען שדופק הלב שלי מעט גבוה וייתכן שיש להורידו באמצעות התעמלות או תרופות חוסמי ביטא. במשך 4 שנים לקחתי אסטרוגן עקב הורדת רחם ושחלות. לפני כחודשיים הורדתי את התרופה לחלוטין וללא תופעות לוואי. אני גם בעלת עסק עצמאי ובעלת אופי לחוץ ודאגני! לההלן מספר מדידות שנעשו בשבועיים האחרונים: 133/93 121/9, 128/87 116/91 ואף: 150/101. רציתי לדעת כמה דברים: 1. האם יש לך המלצה מסויימת לגבי? 2..איזו תוכנית אימון סיבולת לב ריאה מומלץ לנקוט? מה עדיף? ללכת למשך 30 דקות בקצב לב קבוע או לעשות ספרינטים? 3. כאשר אני מבצעת אימון ספרינטים: 1 דקה בריצה ודקה הליכה. דופק הלב הוא: 140-150 בבריצה אבל בדקת המנוחה הדופק אינו יורד מתחת ל-130. לאחר אימון של 20 דקות כאלו, לוקח לי הרבה זמן להוריד דופק והוא נשאר על 90-95. מה זה אומר? 3. האם לצפות שערכי ל"ד יירדו מייד בתום האימון (מה שלא כל כך קורה) או צריכים לחכות תקופה ארוכה יותר? תודה מראש!

לקריאה נוספת והעמקה

שלום רב, תודה על פנייתך. אכן לחץ הדם הדיאסטולי שלך מעט גבוה ורצוי להורידו מתחת ל- 80 ממ"כ. הפעילות המומלצת להורדת לחץ דם היא דווקא פעילות ממושכת ומתונה ללא ספרינטים. הפעילות הממושכת והמתונה היא זו שתגרום להפרשת חומרים המרגיעים ומרחיבים את כלי הדם. פעילות מאומצת תגרום לכיווץ כלי הדם ולא להרחבתם ואף יכולה לגרום להעלאת לחץ הדם הדיאסטולי במאמץ במקום להורדתו. הפעילות המתונה תגרום להורדת לחץ הדם הדיאסטולי תוך כדי הפעילות ובסיומה. ההשפעה אכן צריכה להיות מיד לאחר האימון ואף להימשך במשך מספר שעות אחריו. ההמלצה היא להתאמן כ- 5 פעמים בשבוע, פעילות אירובית כגון הליכה, שחייה, רכיבה על אופניים וכד' למשך 45- 60 דק'. הקצב אמור להיות כאמור בינוני, אינני רואה סיבה שתעברי את דופק 140 באימון. הדופק לאחר האימון אמור לרדת כ- 20 פעימות מזה שבאימון בשתי הדקות שלאחר האימון ולחזור לדופק מנוחה לאחר כ- 5 דק' של התאוששות לאחר אימון (במידה ונחת במהלך 5 דק' אלה). יכול להיות שהדופק נשאר גבוה כי אין לך סיבולת לב ריאה גבוהה עדיין וזה ישתפר בעתיד. לא ציינת את דופק המנוחה שלך, אך אם לאחר תקופת אימונים של כחצי שנה, דופק המנוחה לא יורד מה- 90 ולחץ הדם הדיאסטולי ממשיך בממוצע להיות מעל 90-95, יש לשקול בחיוב את הצעתו של הרופא לגבי שימוש בתרופה חוסמת בטא אשר גם מורידה את לחץ הדם וגם את הדופק. בשלב זה, אני לא ממליצה לבצע תרגילי כוח עם משקלים גבוהים. כמו כן, במידה ולחץ הדם הדיאסטולי שלך עובר את ה- 105 לפני פעילות גופנית, אין להתחיל את האימון עד שהוא יורד. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

07/02/2009 | 20:21 | מאת: אישה-אישה

יעל תודה רבה על תשובתך המפורטת. מאז האימייל שלי, רופא המשפחה המליץ על התחלה של טיפול תרופתי ואמנם ב- 4 הימים בהם אני נוטלת קרדילוק 2.5 מ"ג, ל"ד ירד בטווח הנורמה ויחד איתו גם קצב הלב. אם לפני כן היה לי כ-90 פעימות בדקה (בזמן מדידת ל"ד), כעת יש כ-70 כעת אני ממש מבולבלת לגבי האימון הגופני האירובי: לאיזה טווח דופק מקסימלי עלי להגיע באימון סיבולת לב-ריאה בהנחה שאתעמל כ-40 דקות? האם הנוסחה 70% מ- 220 פחות הגיל נכונה גם למי שנוטל תרופה להורדת דופק?

02/04/2009 | 12:58 | מאת: ב.ח.י.

שאלה דומה עבור בן 22... התגלה אצלי לחץ דם של 140/80... מה זה אומר? האם יש קשר לתונה לקויה? עליה במשקל בשנים האחרונות? האם אני צריך לחשוש מלבצע פעילות ספורטיבית כדי לא לפגוע בלב?

שלום לך, לא הבחנתי בהודעה עד היום. האם לחץ הדם שהזכרת אובחן לאחר מעקב של מספר שבועות ומדידות חוזרות? ייתכן והוא היה גבוה בעבר ולא ידעת. ישנן מספר סיבות אפשריות: 1. תורשה (כמובן) 2. עלייה במשקל (בדרך כלל במשקל גבוה וחריג בגיל שכזה) 3. כתופעה משנית למחלה אחרת כגון: בעיית כליות, לב וכד' (כמובן שיש לבצע בדיקות לשלול בעיות אלה). לגבי פעילות גופנית: רצוי מאוד לבצע פעילות גופנית 5 פעמים בשבוע הכוללת פעילות אירובית (הליכה, ריצה קלה, אופניים, שחייה וכד') למשך 45-60 דק'. פעילות זו הוכחה בהורדת לחץ דם! יש להימנע מאמצים מאוד אינטנסיביים בעיקר תרגילי כוח נגד משקלים גבוהים! רצוי לבצע תרגילי כוח עם התנגדות בינונית. כמובן שחשוב להמשיך לעקוב אחר לחץ הדם. בברכת כושר ובריאות, יעל פרניק

מנהל פורום שיקום ומניעת מחלות לב: אימון גופני