Staphylococcus aureus בתרבית שתן תינוק בין שבועיים

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

08/05/2006 | 07:55 | מאת: ערן א

שלום ד"ר הלפרין, בני בן השבועיים הגיע שבוע שעבר למיון ילדים במצב של אי שקט מזה יממה. לאחר בדיקה כללית של רופא הילדים נמצא כי ישנו חשש לדלקת באוזן ימין. כנוהל ובהנחית משרד הבריאות כל ילוד מתחת לגיל חודש אשר מגיע אם חשד לדלקת צריך לעבור מספר בדיקות : תרבית שתן, תרבית דם, דלקת קרום המוח וכמובן לאשפזו עד לבירור התוצאות. יום למחרת ראה את התינוק א.א.ג וקבע שזוהי לא דלקת ואולי התחלה של דלקת באוזן במקביל החלו בבית החולים לטפל בילד בגראמצין ועוד סוג או שניים המחסים את רוב מחלות הזיהומיות אצל תינוקות בגיל זה. לאחר יומיים הגיעו תוצאות תרבית שתן (שדרך אגב נלקחה בצורה סטרילית עם מזרק דרך הבטן) ונמצא כי צמחו חיידקי Staphylococcus aureus וכנ"ל גם בדם. מייד הרופאים החליטו לשנות את סוג האנטיביוטקה ונתנו לו צפאמצין. יש לציין שלאורך כל תקופת האשפוז ולפניה לילד לא היה חום ובבדיקת רופא ילדים נמצא בריא. לאחר קבלת התוצאות החליטו לקחת שוב תרבית שתן ודם והתוצאות היו שליליות. ומכאן עולות בפני כמה שאלות: 1. האם יתכן כי בדיקת השתן היתה לא סטרילית? 2. האם יתכן שלילד היה בכלל משהו ויראלי ולא זיהומי? 3. כיצד חיידק זה יכול לחדור למערכת השתן והדם? 4. האם חיידק זה יכול להיות אלים (במיוחד אצל ילוד בין שבועיים) וכיצד ניתן היה למנוע זיהום אם בכלל או דרכי מנע? 5. לאור הממצאים והטיפול שעבר הילד האם נכון להרחיקו עד גיל חודש או חודשים מאנשים חוץ מהוריו אשר נמצאים לידו תמיד? 6. האם נדרש לנקוט באמצעים כמו לגעת בילד בכפפות, לבצע חיטוי באלכוהול של דברים הבאים מגע עם הילד, לבצע עיקור לכל בקבוקי בשתייה ואף למשאבת החלב לאחר כל שימוש? 7. האם לדעתך כדאי לבצע גם בירור פרטי אצל מומחה לזיהום לאחר היציאה מבית החולים? אשמח לשמוע את תגובתך והסבר נוסף על זיהום זה, תודה מראש, ערן א.

לקריאה נוספת והעמקה

שלום ערן, 1. כן, אך אם צמח אותו חיידק גם בתרבית דם וגם בתרבית שתן אזי יותר סביר שמדובר בזיהום אמיתי. 2. כן, אבל צמיחת החיידק הנ"ל בשתי דגימות שונות מגדילה את הסבירות שמדובר בזיהום חיידקי שנגרם על ידו. 3. בשתי דרכים אפשריות: הוא חודר לדם (למשל דרך פצע בעור) ומשם עובר דרך הכליה לשתן, או הוא חודר לשתן (דרך השופכה) ומשם עובר דרך הכליה לדם. 4. החיידק (שמצוי על העור של כל אחד ואחת מאתנו) עשוי (עם חדירתו לאזורים סטריליים) לגרום למספר זיהומים שונים, חלקם קשים, אך כיוון שבשלב זה לא ברור לנו מהי האבחנה של הילד קשה לדעת כיצד ניתן למנוע זיהום בחיידק זה. 5. לא, אני הייתי חוזר לחיי שיגרה רגילים. 6. כנ"ל. 7. כיוון שמקור הזיהום עדיין לא ברור, וכיוון שידוע שהחיידק הנ"ל עלול לגרום לזיהומים קשים (למשל בעצמות או במסתמים של הלב) כדאי להישאר במעקב צמוד של רופא/ה טוב/ה (אך לא בהכרח מומחה/ית למחלות זיהומיות). הרבה בריאות אפי

08/05/2006 | 15:30 | מאת: ערן א

כיצד משתנה תשובתך במידה והחיידק שנמצא בדם הוא Staphylococcus Coagulase negative ? תודה מראש, ערן א.

03/08/2008 | 12:43 | מאת: דניאל

לבת שלנו בת 13התחילה נפיחות בכתף עם אדמומיות חזקה ןחוסר תנועה של אותה יד. מאושפזת כבר 4 ימים. בבדיקת US לא התגלה נוזל. רנטגן תקין. מיפוי עצמות די תקין. הבוקר חזרה תשובה של דם שיש לה את החיידק הנ"ל Staphylococcus aureus מתחילת האשפוז קבלה אנטיביוטיקה בשם Zina Fed וביומיים האחרונים הוסיפו חצי כדיר נקסין. ללא שיפור בכאבים ובנפיחות. נולדה עם VSD קל שהלך ונסגר במשך השנים. מה כדאי לעשות??

מנהל פורום מחלות זיהומיות