במיוחד בשבילך אפי :-)

דיון מתוך פורום  מחלות זיהומיות

19/02/2002 | 01:57 | מאת: אורה

מישהוא שאל אותך לגבי המדען למרות שהכוונה לביולוג שהולך להדביק את עצמו בעזרת נגיף ה HIV ואמרת שהמקרה לא מוכר לך ,הנה הכתבה. מאת: תמרה טראובמן, הארץ ד"ר דיוויד רזניק, ביולוג אמריקאי, החליט להמר על חייו. רזניק משתייך לקבוצת מדענים קטנה הטוענת כי הגורם למחלת האיידס הוא לא נגיף ה-HIV, אלא קוקטייל התרופות שאותו נוטלים כיום מי שנדבקו בנגיף. הוא יזם התערבות, שבמסגרתה הוא ידביק את עצמו בנגיף ולא יטול את התרופות, ומנגד יתחיל יריבו להתערבות, פרופ' פיליפ מקאניק מדרום אפריקה, שדוחה את טענותיו של רזניק, ליטול את תרופות הקוקטייל למרות שהוא אינו חולה במחלה. ההכרעה בהתערבות, שרופאים רבים כבר הגדירו כ"שערורייתית", תהיה פשוטה - מי מהשניים שיחיה זמן רב יותר, יוכרז כמנצח. ד"ר רזניק עובד במעבדתו של פרופ' פיטר דוסברג מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי, שידוע גם בכינוי "מכחיש האיידס". השניים לא הציגו מעולם ראיה התומכת בטענותיהם. עם זאת, במשך יותר מעשור הם חוזרים וטוענים כי לא הנגיף, אלא תרופות הקוקטייל הן הגורמות למחלה. "המטרה שלי", הסביר ד"ר רזניק בראיון טלפוני ממשרדו בברקלי, "היא שהציבור יראה כיצד מזריקים לי את ה-HIV, ושלמרות זאת, לא קורה לי כלום". יריבו להתערבות, פרופ' מקאניק, הסביר בראיון עמו שמטרתו היא "להכריח את האנשים מהמחנה המכחיש את הקשר בין הנגיף לאיידס, להודות בטעותם". מקאניק הוא מדען מחשבים מאוניברסיטת ויטווטרסרנד שביוהנסבורג. לדבריו, החליט להצטרף להתערבות בגלל ההשלכות הרות האסון שיש לטענותיהם של רזניק ודוסברג על בריאות הציבור בדרום אפריקה. "גובל באי שפיות" בדרום אפריקה, לפי הדו"ח האחרון של ארגון האיידס של האו"ם, בערך אחד מכל ארבעה בוגרים נושא את נגיף ה-HIV. לפי ההערכות, אם לא יהפכו תרופות הקוקטייל לזמינות, תקטול המחלה בעשור הבא בין 5 ל-7 מיליון אנשים במדינה. "במצב הזה", אומר מקאניק, "הפצת טענות משוללות יסוד אודות העדר קשר בין הנגיף למחלה היא בעיני צעד נגד האנושות. אנשים יכולים לשמוע את הטענות האלה, ולחשוב, 'בשביל מה לי להשתמש בקונדומים?'. אני רואה בכך שלקחתי את האתגר מול רזניק, דרך לעצור זאת". רזניק מעריך שעלות ההתערבות היא כ-200 אלף דולר. "אני חושב שהמעשה של רזניק גובל בחוסר שפיות", אמר פרופ' שלמה מעין, מומחה לאיידס מבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. לדבריו, ההדגמה תסתיים במותו של רזניק, אלא אם הוא שייך במקרה לקבוצת האנשים שנולדו עם הגנה גנטית טבעית מפני הידבקות בנגיף האיידס, שמהווים שני אחוז מהאוכלוסיה. "בכל אופן", הוסיף פרופ' מעין, "יצטרכו לחכות כמה שנים לתוצאות, שכן המחלה מופיעה לפעמים רק אחרי 7-8 שנים". ד"ר רזניק מודה כי גם אם בסופו של דבר הניסוי לא ייצא אל הפועל, הרי שכבר הצליח להשיג את מטרתו. לדבריו, הוא מקבל מדי יום לפחות שיחת טלפון אחת מכלי התקשורת, והצעתו הפרובוקטיבית משאירה את הדיון הציבורי בטענותיו בכותרות.

שלום אורה, תודה על הכתבה. לאחר קריאתה נראה לי ששני המתערבים לא תורמים הרבה לעולם הרפואה המדעית, וחבל. הרבה בריאות אפי

מנהל פורום מחלות זיהומיות