בעיית טיקים לילד בן 8

דיון מתוך פורום  פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים

03/09/2024 | 15:14 | מאת: מוטי ש

עזרה בטיפול בבעיית טיקים של ילד בן 8 יש לנו ילד כבן 8 . מקסים שהחל כיתה ב' שאף אובחן כמחונן. באופן כללי הילד לומד ומתפקד בבית ובבית הספר, ילד טוב לב ולא מציק/פוגע. עם סקרנות רבה ורצון ללמוד. הוא די רגיש ונוטה לחשוש /להתעצבן במצבים שונים , אך לא עושה משהו חריג. פחות אוהב לשחק עם חברים או לשתף רגשות עם חברים. אוהב לעשות משימות לבד. הוא גם לוקח קשה הפסדים למשל במשחק מול ילדים (לא משחק כדורגל בגלל זה..) אך לא בשל כך פנינו. הבעיה: לילד יש בעיה של טיקים בכתפיים / ראש שהחלה בסוף מאי 2023 (כשנה ו-3 חודשים) הבעיה החלה אז לראשונה בסוף מאי 2023 (אז היה לקראת סוף כיתה א' בן 7) במהלך מופע מסיבה המונית (עם סאונד) של הבן בבית הספר בנוכחות ההורים. הילד מאוד מאוד התרגש וציפה למסיבה ובפרט כשהיה צריך "לשמור סוד" על מה יהיה. במהלך המסיבה עצמה הוא ביצע בפעם הראשונה טיקים ללא הפסקה: תנודות רבות בראשו (הורדת הראש באלכסון /הצידה) ובאופן קיצוני - ללא כל חבלה או סיפור פיזי. כשהמסיבה הסתיימה- הטיקים נעלמו ובימים שלאחר מכן הם הופיעו רק מעט מדי פעם. מאז האירוע (מאי 2023) המצב משתפר ומחמיר ב"גלים", אם כי היקף החומרה לא חזר למה שהיה באותו אירוע בודד עד סוף חופשת הקיץ הנוכחי (כשנה וקצת יותר אח"כ). נציין כי ברוב הגדול של הזמן לא היו לילד טיקים, אך מדי פעם יש לו טיקים של תנודות בראש (קצרות יחסית למה שהיה בעבר) לאחרונה (מעט לפני החזרה לבית ספר) התופעה שוב חזרה והפעם בעיקר היו לו משיכות כתפיים רבות בשתי הכתפיים . זה קרה כשישב יחד עם ילדים לפעילות מסויימת עם מנגינה בפארק. ממש משיכות בשתי הכתפיים אחת אחרי השניה. במידה מסויימת נראה ששוב הבעיה חזרה ולעיתים באופן די בולט, אם כי נראה לנו שפחות מהפעם הראשונה בה זה התחיל. באופן כללי: שמנו לב שזה קורה לו בעיקר במצבים ספציפיים: למשל במופע מוזיקה (רועש מאוד) היו לו משיכות בכתפיים ובאופן די בולט. לאחר מכן (שהסתיים המופע) כבר לא היה. כשיש מסיבה/אירוע (כמו חתונה) עם שירים למשל- לפעמים (לא תמיד) זה קורה. זה חוזר גם באירועים עם מוזיקה חזקה/ מופעי בידור , למשל מופע סטנדאפ רועש. היו לו הרבה טיקים משולבים בכתפיים (משיכות כתפיים למעלה), אך ללא טיק קולי. מדובר במופע שמאוד שמח לראותו. מצד שני זה קורה לילד (באופן מתון יותר) גם כשהולכים ממקום למקום בהליכה ממקום למקום עצמו. למשל: כשיוצאים מהבית לבית הספר. בבית (לרוב) אין לו, בבית ספר אין לו (לפחות מה שאנו רואים) , אבל בדרך עצמה לבית הספר יש לו. זה דפוס שחוזר על עצמו במצבים אחרים בדרך מחדר במלון לבריכה (בבריכה ובחדר אין לו) ועוד. לפני כשנה התייעצנו עם נוירולוג (ללא נוכחות הילד) הוא אמר שאין צורך בשימוש בתרופה כלשהיא לפי תיאור הבעיה. ושוב הבעיה חזרה כאמור ממש לפני כמה ימים ובאופן די חד קשה לנו מאוד לראות את המצב הזה וזה די מדאיג אותנו... הבנו שיש שיטות טיפול במימדים שונים. אנחנו לא מעוניינים כעת בטיפול בו הילד נוכח , אלא בטיפול דרך הדרכת/הנחיית הורים אם אפשרי עם המטפל/מטפלת/ יועץ/יועצת הטובים ביותר בנושא. נודה אם תמליצי לנו מה ומי הכי מתאים מנוסה ויעיל במצב הזה? הרבה תודה!

היי, אני מתרשמת שאין לכם הבנה ממשית של מה עובר על בנכם, מה מפעיל אותו, מלחיץ אותו, מעורר אותו...מה מעורר בו מתח והצפה מנטאלית ורגשית, המובילה לפורקן בצורת טיקים. לכן ההמלצה שלי היא הדרכת הורים עם מטפל/ת רגשי , העובד בגישה פסיכו- דינמית ( לעיתים פסיכולוג קליני אבל לא רק) ושאתם ההורים תוכלו לחשוב ביחד איתו את בנכם, את צרכיו ואת האופן שעליכם להיות עבורו עדי להיטיב איתו. בברכה, ירדן

מנהל פורום פסיכולוגיית ילדים ומתבגרים