פרפור עליותז מיוקרדיטיס וחיסון
דיון מתוך פורום קרדיולוגיה - מבוגרים
שלום דר אבקש לנסות לקבל תשובה רצינית לחששותי לאור אלו שמנסים להפחיד אותי חולי לב לפני המנה השניה. חמש שנים לאחר ניתוח מעקפים אני סובל מדי פעם מפרפור פרוזדורים התקפי בעיקר כאשר הגוף קצת יוצא מאיזון למשל כאשר יש לי חום (כמו למשל לאחר המנה הראשונה של החיסון) היה לי יום חום ולמחרת היה לי פרפור איטי סביב דופק 75 (לקחתי אבל עוד תרופה באותו שבוע חדשה אז לא באמת בטוח מה גרם לפרפור). עבר תוך מספר שעות ולא הרגשתי בכלל אלא גיליתי את זה בבדיקת אקג מעקב בשירות שאני מנוי עליו. האם אתה סבור שיש סיבה לחשוד שפרפור עליות שהטריגר שלו זה פעילות הגוף לאחר חיסון יהיה מסוכו יותר מכאלה שנגרמים כתוצאה מיציאה מאיזון כתוצאה מתחלואה אמיתית , כמו כן האם אתה חושב שיש ביסוס לטענת כמה מהמפחידנים שהחיסון יכול לגרום למיוקרדיטיס? האם אתה ממליץ לי לקבל את מנת החיסון השניה?
ואני לא "מפחידן" ולא "מנסה להפחיד אף אחד". יש לי חשש, והעליתי אותו בפני מומחה. אני רואה שהקדמת אותי אז אני אנסח כבר פה את השאלה שלי לרופא: כידוע מוכרת התופעה של מיופריקרדיטיס בעקבות חיסוני אבעבועות שחורות. היא אמנם הייתה נדירה, כ-1 ל-5000, אבל באף אחד מהמחקרים שפורסמו בנושא לא היה ניסיון לבדוק באופן סיסטמטי את המתחסנים עם בדיקות כמו אק"ג, אלא הגילוי הסתמך על שאלונים לכל היותר. מכיוון שכידוע מיוקרדיטיס קלה זו מחלה שברוב המקרים היא אסימפטומטית ולא מאובחנת (לפי מאמר של ד"ר איילת שאואר ושות' מהדסה שפורסם ב-IMAJ מ-2013, זמין ברשת), אז יש בסיס להניח שהשיעור האמיתי שלה בקרב מתחסני אבעבועות שחורות היה הרבה יותר גבוה. אנחנו יודעים למשל שאצל כ-53% מחולי שפעת קלה יש ממצאים אבנורמליים באק"ג (DOI:10.1086/427282). אז לאור העובדה שהחיסון של פייזר הוא חיסון "יותר ריאקטוגני מחיסוני שגרה" (מתוך הרצאה של ד"ר רונזא נג'אר דיביני, מנהלת השירות למניעת זיהומים בביה"ל כרמל, עלתה ב-16.12 לערוץ היוטיוב של ביה"ח), שגורם לאחר המנה השנייה לחום אצל 11% מבני 55 ומעלה שמקבלים אותו ולעייפות אצל 51% (לפי תוצאות המחקר על החיסון שפורסמו ב-NEJM בחודש שעבר), מה להערכתך הסיכוי שהחיסון גורל למיופריקרדיטיס קלה וחולפת בקרב חלק מהמתחסנים? ולאור העובדה שקריטריון הקבלה למחקר של פייזר היה Healthy participants (ראה NCT04368728), כלומר המחקר על החיסון לא כלל חולי לב מאובחנים, מה זה אומר לגבי הסיכון הפוטנציאלי שלהם כתוצאה ממיופריקרדיטיס ריאקטוגנית כזו?
אנחנו יכולים בשלב זה להסתמך רק על התוצאות של המחקרים נכוןם שאין תוצאות לטווח ארוך אבל יש מעקב לטווח קצר בגלל נסיבות המגיפה ובכל עדרות אלפי המטופלים הן של פייזר והן של מודרנה לא היתה שכיחות יותר גדולה לא לפריקרדיטיס ולא למיוקרדיטיס. לכן אני חד משמעית ממליץ לקבל את החיסון גם הראשון וגם השני גם פרפור פרוזדורים לא היה בשכיחות יותר גדולה גם לא באנשים המבוגרים במחקר ידוע שישנם הרבה טריגרים לפרפור כמו חום או עצם החיסון עצמו אבל הפרפור לא יותר קשה לא יותר מסוכן ולכן מסקנתי - לכו להתחסן