טיפול בRA
דיון מתוך פורום דלקות מפרקים
שלום, אני בת 28. לפני שנה ו-8 חודשים אובחנה אצלי RA לאחר מספר חודשים של תלונות על נוקשות בידיים, בצקות, נפיחות וכאבים עד לשלב של קושי בהליכה. מזה כשנה וחצי מטופלת במטרורקסד 17.5 מ"ג פעם בשבוע וסלזופרין 2X2 ביום. לפני כשבועיים החליט הרופא להתחיל בטיפול של HUMIRA אחת לשבועיים היות והדלקת פעילה מאוד, לא רק באזור הידיים. הרופא הסביר לי על הסיכון בהידבקות של מחלות זיהומיות רבות. בעלון לצרכן הדאיג אותי במיוחד לקרוא על אפשרות לחלות בלימפומה וסוגים שונים של סרטן עבור חולים שסובלים מהמחלה זמן רב. אודה להתייחסותך בנוגע לתופעות הללו והאם ישנן תרופות ביולוגיות מומלצות אחרות שניתן לטפל בRA בגלל החשש לתופעות הללו.
רחלי שלום נכון שיש סיכון מוגבר ללקות במחלות זיהומיות במתן של נוגדי TNF ( כמו HUMIRA, אנברל, רמיקייד) אך זהו סיכון קטן יחסית ורוב הזיהומים הם זיהומים וירליים בדרכי הנשימה העליונות. צריך לזכור שניתןוצריך לבצע הפסקה זמנית בטיפול סביב זיהום ואז ניתן לחדש את הטיפול. סטטיסטית- רוב החולים מתמידים עם התרופה זמן ארוך. לגבי הסיכון ללקות בלימפומה הנתונים אינם חד משמעיים. ידוע שהסיכון לחלות בלימפומה רב יותר בחולים עם דלקת פרקים שגרונית בכלל לעומת האוכלוסיה הכללית. ממעקב על אוכלוסיות גדולות לאורך תקופה של כ 10 שנים כנראה שהסיכון הזה אינו מוגבר על ידי מתן נוגדי TNF. יש שאלה נפרדת לגבי ילדים אך זה לא רלבנטי אלייך. ישנן כיום שתי תרופות ביולוגיות נוספות אך באופן מפתיע דרגת הסיכון לזיהום דומה לזו של HUMIRA והתרופות ממשפחה זו. תרופות אלו אינן מגבירות את הסיכון לממאירות אך במצב העינינים בארץ הם ניתנות רק לאחר כשלון של תרופות נוגדות TNF.
תודה רבה על תשובתך המהירה. להבנתי תרופות נוגדות TNF נמצאות בשימוש לבד או יחד עם מטוטרקסאט, והן יעילות ברוב החולים אך כמדומני התרופות שציינתי אינן נוגדות TNF. אגב, השימוש בפלקוניל הופסק פרק זמן קצר מאוד לאחר שהתחלתי להשתמש בתרופה בגלל בעיה שהשפיעה על עצבי הראייה (לא הייתה הוכחה שהתרופה גרמה לכך אולם הבעיה הופיעה יחד איתה). לצערי, הרופא שאמור לאשר לי את התרופה (מפקד שירותי רפואה בצה"ל) דחה פעמיים את הבקשה לטיפול בHUMIRA (ההמלצה ניתנה במקור ע"י ד"ר יאיר מולד בבילינסון) היות ולטענתו התרופה ניתנת רק במקרים של פסוריאזיס או קרוהן קשים ולכן מספר שאלות נוספות לי אליך: 1. האם באזרחות הקריטריונים לקבלת התרופה שונים? 2. האם אנברל, רמיקייד הן פתרון חלופי? 3. האם ניתן להגיע אליך לייעוץ דרך הצבא? תודה!