לצאת מחרדה ללא טיפול תרופתי
דיון מתוך פורום פסיכיאטריה
מזה מס' שנים אני מטופל תרופתית נגד תופעות חרדה ללא הצלחה מרובה . תופעת החרדה משפיעה על גופי בתופעות פיזיות קשות. מה יקרה אם לא אקח טיפול תרופתי? סה"כ אני בריא גופנית וכל הבעיה היא ב"CPU" שלי שזה המוח. האם אפשר למות מתופעות חרדה קשות? האם מקבלים התקף לב כאשר חשים תופעת חרדה של כאב בלב + הקרנה חזקה ליד שמאל? כל אילו ואחרים מוגדרים בשפה שלכם כתופעות פסיכוסאמטיות. חשבתי לרדת לגמרי מתרופות - כמובן בהדרגה ובזהירות ובפיקוח פסיכיאטר מומחה ולעבור לטיפול בצמחי מרפא תחת פיקוח הרבליסט. מה דעתכם בענין? איך עוברים למשל להיפריקום שגם משפיע על המוח? האם צריך תקופת שהות שבין הפסקת התרופות לתחילת השימוש בהיפריקום?
שלום לחושב, אחד המאפיינים של התקף חרדה הוא התחושה כאילו אתה "הולך לקבל התקף לב" (או במקרים אחרים "הולך להשתגע") אך זו רק תחושה, זה לא הולך לקרות באמת. זה הדבר שכל כך קשה בהתקף חרדה - זה מרגיש אמיתי למרות שזה לא. לא מתים מזה ולא מקבלים התקף לב. מה שעוזר להתמודד עם ההתקף הוא להפסיק לפחד ממנו, לדעת שכך אתה מרגיש, שזו רק תחושה אבל זה לא באמת ושזה יעבור תוך פרק זמן כלשהו. ללא טיפול תרופתי סביר כי תחוש את החרדה באופן חזק ותכוף יותר, אך לא יגרם לך נזק גופני באמת, רק סבל נפשי (אולי "רק" זו לא המילה המתאימה כי זה קשה בפני עצמו). אחת הדרכים להתמודד עם חרדה היא ללכת לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) שזהו טיפול באמצעות שיחה. יש מטפלים המתמחים בשיטת טיפול זו. הייתרון של השיטה בשונה מתרופות היא שהיא מלמדת אותך כלים להתמודד עם החרדה לטווח ארוך. תרופות עוזרות, אך כשמפסיקים אותן סביר כי תופעות החרדה יחזרו/יתחזקו. נהוג לשלב טיפול בתרופות עם CBT, אז היעילות הכי גדולה. במקומך הייתי מתחילה טיפול קוגניטיבי-התנהגותי וממשיכה עם התרופות כרגיל, לאחר שהייתי מרגישה שיפור כתוצאה מהטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי הייתי מנסה לרדת בצורה הדרגתית מהתרופות (או רק מורידה במינון) בתיאום עם הפסיכיאטר. אני לא מכירה ממש את ההיפרקום, אני מניחה שהוא פועל בדומה לתרופות פסכיאטריות המטפלות בחרדה ומשפיע על כמות הסירוטונין במח. אני לא רואה הבדל גדול בין התרופות לטיפול ב"צמחים טבעיים" היות ומדובר בהשפעה על אותם מנגנונים מוחיים, פרט לכך שתרופות פסיכיאטריות נבדקו יותר במחקרים ויש איתן ניסיון רב יותר בטיפול. אם היפרקום יעזור לך יותר מאשר התרופות שאתה נוטל עכשיו אז זה נהדר, העיקר שזה עוזר. גם לגבי תרופות פסיכיאטריות - יש הרבה סוגים של תרופות נגד חרדה, אולי כדאי לך לנסות סוג אחר ולראות אם ישפיע יותר טוב מהתרופות העכשיוויות. בהצלחה, אני.
אפשר אחת ולתמיד להבין מהו טיפול קוגנטיבי התנהגותי? פרוט בבקשה..........
לא ניתן למות לצערי רק מחרדה יש בעולמנו די והותר סיבות למוות אל תהיה חרד מהחרדה לא הייתי מזלזל בתרופות פסיכ' אלא דווקא בצמחי מרפא, שאינם יעילים מלבד לסוחרים בהם ולא פותרים את העניין אבל איש וענייניו...
מתח וחרדה קשורים להרבה מחלות גופניות, חלקן קשות. ידוע שאנשים מתוחים ולחוצים מועדים להתקף לב, או אירוע מוחי, יותר מאנשים רגועים ושלווים. כל רופא כללי יגיד לך שאורח חיים בריא כולל גם שמירה על הנפש ולא רק על הגוף. לא כולם צריכים ווליום או פרוזק, אבל אם צריכים, בכפוף לאיבחון ומעקב רפואי של מומחה, אז אין סיבה להימנע מטיפול. לגבי תרופות "טבעיות", מדובר במוצרים שנמכרים ללא מרשם ובלי פיקוח של רופא וכל האחריות של הטיפול, לטובה או לרעה, מוטלת עליך בלבד. חרדה איננה מחלה ולכן אין כאן עניין של "לצאת מחרדה". כל אדם נורמלי חווה תחושות של חרדה בדרגה כזאת או אחרת. ההחלטה אם לטפל קשורה בעצמה של הסיפטומים, הסבל שהיא גורמת וההפרעה לתפקוד. בכל סוג של טיפול רצוי להתיעץ עם מומחה בתחום.
לחושב מתח וחרדה קשורים מאוד לתוחלת החיים ואיכות החיים. ישנן מחלות גופניות לא מעטות שנגרמות/מוחמרות בגלל חרדות. החרדות משפיעות על הורמונים רבים בגוף, כמו אדרנלין, נוראפינפרין, רמת הסוכר בדם, חומציות בקיבה, מערכת החיסון והרשימה ארוכה. מצד שני לא כדאי ליטול תרופות שאינן עוזרות לך.... איני חושב שטיפול בחומרים טבעיים יעזור היכן שהטיפולים התרופתיים נכשלו. כמובן שהדבר החשוב ביותר להוסיף הוא פסיכותרפיה או שיטות הרפיה כמו ביופיידבק, יוגה וכך הלאה. ספורט ותזונה נכונה חשובים לא פחות. אפשר ללכת להתייעצות נוספת כדי לשמוע חוות דעת מאחד הרופאים הבכירים בארץ. אפשרות נוספת שכדאי לבדוק האם ברקע מדובר על בעיה של הפרעת קשב וריכוז. טוב, אני חושב שנתתי לך מספיק חומר למחשבה. שבוע טוב דר' גיורא הידש