הסתמכות על ערכי פי אס אי לצורך ביופסיה

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

18/01/2012 | 15:11 | מאת: לי

שלום,אני בן55 וסובל מערמונית מוגדלת מזה מספר שנים.לפני מספר חודשים אובחנתי כמקרה של דלקת ערמונית חריפה, היו לי כאבים עזים באזור הערמונית ,ערכי הפי אס אי היו בסביבות 100 וירדו בהדרגה לאחר טיפול אנטיביוטי לווריד ל4, התסמינים(כאבים באזור הערמונית) נחלשו אך לא נעלמו. בבדיקת זרע שבוצעה לאחר הטיפול האנטיביוטי הראשון זוהה חיידק והושמד על ידי אנטיביוטיקה נוספת מתאימה,בוצעה בדיקת זרע נוספת לווידוי השמדתו וכן מבדיקה זו עולה לפי דברי הרופא שאין ממצא לגבי דלקת לא חיידקית(לפי הכדוריות הלבנות אם אני זוכר), כמו כן הבדיקה הרקטאלית תקינה לחלוטין.עדיין התסמינים שהיו נשארו לאחר ההשמדה ללא שינוי זה אותו סוג של כאב באזור הערמונית שהיה בזמן הדלקת החיידקית בערמונית.ברצוני לציין עוד שמעולם לפני הדלקת בערמונית לא היו כל תסמינים וכן ששנה לפני פרוץ הדלקת ערכי הפי אס אי היו נמוכים (1.5) .הרופא מעוניין לבצע בדיקת פי אס אי ובמידה והערך יהיה מעל4 להפנות לביופסיה.עד כמה שהבנתי מהרבה מקורות(כולל מהרופא הנוכחי) סרטן הערמונית ודלקת ערמונית הינם שני מאורעות בלתי תלויים (בשני הכיוונים: סרטן הערמונית לא גורם לדלקת בערמונית ודלקת בערמונית לא גורמת לסרטן)לכן הסיכוי שהיה לי סרטן לפני פרוץ הדלקת ושאותו סרטן "החליט"ליצור סימפטומים זהים של כאב ו"להעלות" את ערכי הפי אס אי בדיוק בעיתוי! של סוף דלקת הערמונית כדי לשמור על המשך הסימפטומים וערכי הפי אס אי הגבוהים לאחר השמדת החיידק הוא קלוש הסתברותית בגלל האי תלות. אני לא יודע עדיין אבל מנחש שערכי הפי אס אי יהיו בסביבות 4, 5 לאור הסימפטומים שנשארו אבל מפריעה לי הסתירה הלוגית שציינתי ועצם ההסתמכות על ערכי הפי אס אי במצב כזה וכמובן הפניה לביופסיה אולי ללא צורך(אני עוסק במקצועי בהסתברות וסטטיסטיקה).האם יש הסבר אחר יותר סביר מאשר סרטן להמצאות הסימפטומים ולערכי פי אס אי גבוהים במידה ואכן ימצאו?

לקריאה נוספת והעמקה

לי שלום לך, אתה מעלה בדיוק את הבעיה המרכזית של היות ה PSA מדד "בעייתי". מדובר בחומר שהוא ספציפי לערמונית ולא לסרטן הערמונית. בוודאי שדלקת ערמונית אקוטית עם חיידק, וגם לצערנו דלקת כרונית ללא חיידק יכולות להשפיע על רמות ה PSA, וגם גורמים אחרים כמו הפרעות במתן השתן, מחלת חום כלשהי, זיהום גופני ממקור אחר, הגדלה שפירה של הערמונית, מגע מיני ועוד ועוד. חשוב לוודא שאין לך במשפחה סיפור של סרטן ערמונית (לאבא או לאח) כי אם כן אתה בקבוצת סיכון. ולכן, אם הPSA שלך ירד מאוד (סימן במקרה הזה להחלמה מדלקת) הייתי ממליצה לך "להתרחק" קצת מארוע הדלקת ולהמתין מס' חודשים ורק אז לעקוב אחר PSA, ואם אכן הוא שוב בעליה היות ועברת את גיל 50 כן הייתי ממליצה על ביופסיה.

19/01/2012 | 19:18 | מאת: לי

עזרת לי מאד בהחלטה .כדי לסגור את הנושא יש לי שתי שאלות כלליות נוספו: 1 עד כמה אמינה שלילת קיום דלקת ערמונית לא חידקית על סמך בדיקת זרע(כמדומני לפי דברי הרופא על סמך מצב הכדוריות הלבנות) 2 מהוא ההבדל בתוחלת החיים(האם קיימים מחקרים עם נתונים מספריים?) במקרה שבגילאי חמישים מתגלה בביופסיה סרטן ערמונית בשלבים התחלתיים ו"במצב טוב"וללא גושים נמושים בערמונית ומטופל בכל האמצאים המקובלים ברפואה הקונבנציונלית ,לעומת אותו מצב כאשר לא עושים כלום ולא מטפלים בכלל (אני מנסה להעריך את הרווח בתוחלת החיים מול הפסד פוטנציאלי מטיפול כמו מוות על שולחן הניתוחיים יצירת סרטנים אחרים עקב קרינה וכו'.מבחינתי לפחות, הירידה באיכות החיים עקב טיפול לא רלוונטית).

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת