PSA גבוה

דיון מתוך פורום  ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת

29/07/2010 | 14:39 | מאת: אשר

יש לי PSA גבוה(בסביבות 11). עברתי בעבר שלוש ביופסיות שיצאו תקינות. בכל פעם שאני עושה בדיקת PSA ,הרופא נותן לי אנטיוביוטיקה לשבוע ואז ה-PSA יורד ל-7 . האם ירידת ה-PSA לאחר אנטיביוטיקה מלמדת אכן שהסיבה לא עקב גידול סרטני?

לקריאה נוספת והעמקה
29/07/2010 | 20:09 | מאת: יעקב לא רופא ולא מטפל

לאשר שלום. כדי לקבל תשובה רצינית לשאלתך חשוב שתציין את גילך . כמו כן חשוב שתציין את גודל הערמונית שלך במידה שעברת בדיקת אולטרסאונד. הסיבות לרמת PSA גבוהה הן : הגדלה שפירה של הערמונית, דלקת בערמונית, וסרטן הערמונית. ירידת רמת הPSA עם טיפול אנטיביוטי יכולה להצביע על דלקת , אבל כדי לאמת אבחנה של דלקת צריך שיהיו תסמינים נוספים כמו זהוי המזהם בבדיקות תרבית של שתן וזרע. ובעיקר תלונות מצד החולה על צריבה במתן שתן ,כאבים וכ"ו. כדי לשלול סרטן הערמונית אני מציע לך לבקש לעשות גם בדיקת PSA חופשי. (FREE PSA ). אם יש לך את היכולת הכספית אתה יכול לעשות בדיקת MRI מיוחדת לערמונית בהדסה בירושלים אצל ד"ר תמר סלע. בדיקה זו אינה כלולה בסל הבריאות אבל היא נותנת תמונה טובה על מצב הערמונית. אריכות ימים בבריאות . יעקב.

אשר שלום,PSA=PROSTATE SPECIFIC ANTIGEN ,הינו חלבון המופרש מהערמונית והוא ייחודי לה. אנו מתייחסים אליו כאל "סמן סרטן" אך חשוב לדעת כי אינו ייחודי לסרטן אלא ייחודי לערמונית. כלומר, כל מה שמשפיע על הערמונית עלול לגרום לו להיות מוגבר ברמתו. דוגמאות לכך יכולות להיות: דלקת בדרכי השתן או בערמונית עצמה,הגדלה שפירה של הערמונית,מגע מיני, מגע ישיר לערמונית (למשל לאחר בדיקה רקטאלית), זיהום כללי בגוף, אפילו דלקת בבלוטת הרוק, וכן, גם סרטן בערמונית. גם לגודלה של הערמונית וגם לגיל יש השפעה על רמת ה PSA, ולכן אלו פרמטרים שחשוב לציין. כלומר- ככל שהערמונית גדולה יותר וככל שהגבר מבוגר יותר, כך גם לרוב ה PSA יעלה. אבל, וזה אבל חשוב- כל עלייה שהיא וכל שינוי מרמות הבסיס של הPSA מחייבת בדיקה אצל אורולוג שתשלב בדיקה גופנית רקטאלית- להערכת גודלה ומרקמה של הערמונית, ובדיקות נוספות לאשש את האבחנה. הדרך הכמעט יחידה שיש היום לזיהוי סרטן בערמונית היא בביופסיות מונחות סונר ישירות לערמונית. זה נכון שבדיקת דם ליחס FREE/TOTAL PSA יכול לתת גם רמז לכיוון, וגם בדיקות לרמת PCA3 אך לא תמיד הבדיקות הללו נגישות, לא תמיד בסל, ויש הרבה תשובות שיוצאות ב"אזור האפור" ואינן חד משמעותיות, ולכן ההמלצה נותרה לבצע ביופסיה. MRI אנדורקטאלי אכן הופך בשנים האחרונות לבדיקה מובילה ויעילה אך גם הוא לא בסל הבריאות והיום לרוב מבצעים אותה כדי לברר האם יש פיזור מקומי של הסרטן(לאלה שכבר עברו טיפול כגון ניתוח, לפני החלטה על צורך בטיפול קרינתי.) לגביך,לא ציינת את גילך,לא את גודל הערמונית שלך ולא האם אי פעם עברת ביופסיות "רווייה" (ביופסיות מרובות מהערמונית). זה נכון שגם דלקת כרונית בערמונית יכולה לגרום לרמות PSA גבוהות וחשוב לברר עמך אם סבלת מדלקות כאלה בעבר, או אתה סובל כרגע. רצוי שתפנה לאורולוג המטפל שלך ותברר עמו את הצורך בהמשך בירור מעמיק יותר בהתאם לנתונים הנ"ל.

מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת