פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת
מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת
לפני כשש שנים אובחנתי כסובל מדלקת פרוסטטיטיס(הייתי בארהב וטופלתי שם) מאז אני עדיין סובל,הדבר העיקרי שאני סובל ממנו הוא מתן שתן פעמים מרובות מאוד במהלך היום. נראה כי אני לא מרוקן את השלפוחית(לפעמים אני משתין בהפרשים של רבע שעה) ישנם ימים שיותר רגוע וישנם ימים שאני מבקר בשירותים עשרים פעם ביום ולפעמים יותר הבעיה התחילה בגיל 24 והיום אני בן 32 ועדיין סובל מאותה בעיה בדיוק הייתי רוצה להתחיל שוב איזשהוא תהליך לריפוי אך הפעם להתמקד בבעיה העיקרית של אי ריקון השלפוחית בכל המידע שקראתי באינטרנט מעולם לא נתקלתי בבעיה דומה אצל חולי פרוסטטיטיס ואני כבר מתחיל להאמין שאין לי פרוסטטיטיס אלא משהו אחר,מה דעתך על הבעיה שלי?מאיפה להתחיל
אלי שלום רב. הכותרת של מצבך "דקלת כרונית בערמונית" היא כותרת כללית של מצבים שונים של הפרעות באיזור האגן וריקון השלפוחית.בהחלט יכול להיות שהמקור לבעיה היה בתחילה זיהום, אבל ברוב המקרים התופעות נותרות גם אחרי שכבר אין חיידק במערכת. תחושת הצורך לרוץ הרבה פעמים - "תכיפות", או תחושת הצורך העז להטיל שתן וקושי בהתאפקות-"דחיפות", הם תסמינים מוכרים בחולים של דלקות כרוניות בערמונית. אם אתה מרגיש שאינך מתרוקן הבדיקה היעילה ביותר לכך היא אולטראסאונד של דרכי השתן כולל השלפוחית- בתחילה עם שלפוחית מלאה, לאחר שתיה של מס' כוסות מים, ואח"כ לאחר התרוקנות- כלומר ישלחו אותך להטיל שתן בשירותים ותחזור לבדיקה לראות כמה שתן נשאר בשלפוחית. בהתאם לתוצאות תדע אם אכן אתה לא מרוקן, ובהתאם לכך ניתן להציע לך טיפול. ממליצה לך לפנות לאורולוג דרך קופת חולים, להביא לו את כל הבדיקות הקודמות שעשית ואת כל הטיפולים שעברת בחו"ל, לעבור אצלו בדיקה גופנית ולקבל ממנו הפניות להמשך הבירור וכמובן טיפול. יש הרבה דרכים לעזור לך: טיפול תרופתי, התנהגותי, שינוי הרגלים ועוד ועוד- והכל כמובן יהיה תלוי בתוצאות הבדיקות שתעבור.
שלום דר' שירה תודה רבה על התשובות שלך מיום 12.1.11 ו-20.1.11 ואני מתנצל שוב שאני כותב לך.כזכור אני עברתי שתי ניתוחים.ומציעים לי שוב ניתוח.לתיקון ההיצרות.ואומרים שזה יכול לחזור, אני כל כך מודאג.השאלה שלי אם אני לא הולך לניתוח.האם המצב שלי יכול להחמיר. בתודה מראש
שלום חיים אין לי דרך לדעת זאת, אבל יש לשער שבלי קשר להיצרות בשופכה שלך, עם הגיל גם הערמונית תגדל ותפריע לריקון השתן ולכן המצב עשוי להחמיר. שוב אמליץ לך להביא את כל החומר שלך למומחה לשופכה ולקבל ממנו את כל המידע כדי להגיע להחלטה מושכלת ונכונה לגבי המשך הטיפול שלך.
אני בן 62. עברתי עד היום 6 ביופסיות שהאחרונה היתה במאי 2010 בהרדמה מלאה. נלקחו 36 דגימות, לא נמצא סרטן.בחודש נובמבר 2009 עמד ה- PSA על 14 והחופשי על 0.16 . החודש ( 7 חודשים לאחר הביופסיה הרוויה ) עמד ה- PSA על 17.1 והחופשי 0.15 . בביופסיה התגלה כי קיימת דלקת בערמונית. בעבר נטלתי חודש אנטיביוטיקה שלא הורידה את ערכי הPSA . שאלתי: האם יש לבצע ביופסיה נוספת או שהבדיקה הרוויה (36 דגימות) גרם לעליה בערכים? מה לדעתך יהיה המשך המעקב המומלץ? תודה
משה שלום לך, אתה יחסית מאוד צעיר וכבר עברת הרבה מאוד ביופסיות, כולל רוויה, שהוכיחו דלקת כרונית בערמונית.נכון שאין דרך חד משמעית לוודא שמקור ה PSA המוגבר הוא רק דלקת ולא סרטני, אבל גם אם כן- יש רושם שמדובר במחלה מינימאלית ביותר, וכרגע הייתי נמנעת מביצוע ביופסיות חורות ונישנות אלא משאירה אותך במעקב. טיפול אנטיביוטי ארוך טווח במינון נמוך או נטילת תרופה כגון "אבודרט" אם יש לך ערמונית גדולה והפרעות בהשתנה- יכולים לתרום לירידת PSA. אם אתה עד כדי כך מוטרד משאלת סרטן בערמונית- אפשר גם לבצע בדיקת PCA3, שאינה בסל, לנסות לקבל עוד מידע בכיוון זה.
שלום רב אני בן 60 ויש לי ערמונית מוגדלת קיבלתי קסטרל 10 להשתנה מוגברת בין יתר התגובות עליה בדופק וטשטוש בבוקר האם המצב תקין מה הטיפול שמתקבל עקב שימוש בתרופה ?
בני שלום לך, מטרת ה"קסטראל" שהיא תרופה מקבוצת חוסמי-אלפא, להקל על ההשתנה ולשפר את זרימת השתן בכך שגורמת להרפיית שריר הסוגר. ההרפיה קורית בשל חסימת רצפטורים בשריר שבצוואר השלפוחית (מסוג אלפא), המצויים גם בשרירים שבכלי הדם ולכן כחלק מתופעות הלוואי אתה עשוי לחוות שינויים בדופק, ירידת לחץ דם- ואלה מביאים לתחושת הטישטוש שתארת. אם התרופה גורמת לך תופעות לוואי משמעותיות רצוי שתפסיק אותה ותפנה לרופא שלך לקבלת תרופה אחרת. בקבוצה זו מס' תרופות וניתן להחליף ביניהן לכאלה שעושות פחות תופעות לוואי(לדוגמה תרופות כגון "אומניק" / "טמסולין" / "אומניק-אוקס"). אם זה לא ממש עוזר, ואם העמונית שלך גדולה ניתן לשלב טיפול ב"אבודרט" מקבוצה אחרת של תרופות(מעכבי 5 אלפא רדוקטז) שתקטין את הערמונית ואולי בכך תשפר את ההשתנה. יש גם תרופה צמחית "פרמיקסון" שעוייה להקל עליך את התסמינים. כמובן שאם בסופו של דבר התרופות אינן מועילות לתסמינים או גורמות תופעות לוואי רציניות- אזי עליך לשקול ניתוח להסרת הערמונית.
תודה על המענה המפורט וההסברים אילו מהתרופות המוצעות עם מעט תופעות לואי ואינן משפיעות על עליה בדופק -אני מבצע פעילות גופנית והעליה בדופק משבשת את היכולת לבצע פעילות רגילה-או תרופות צמחיות שהינם בעלות השפעה דומה
אבא שלי כבן 88 יש לו סרטן ערמונית מוגדלת מאוד היום הוא עשה אולטרסאונד כליות וגילו ציסטות בכליות תשובה תהייה בעוד שבועיים תוכלי לומר לי אם זה מדאיג אודה לך מאוד מאוד.
חני שלום רב, ציסטה היא למעשה שלפוחית המכילה נוזל, וזו יכולה להופיע בכל איבר רקמתי בגוף כמו כליות, כבד, אשכים, שחלות, שד וכו' ולרוב אין להן כל משמעות קלינית ובטח לא משהו מסוכן. אם לא נכתב שהציסטה "חשודה" או "מכילה מחיצות" או "מורכבת" אין צורך בדאגה או בהמשך בירור. אם משהו מצריך המשך בירור- רצוי לבצע CT בטן (זאת יקבע הרופא שלכם בעקבות התשובה הרשמית של פענוח הסונר). אין כל קשר בין ציסטות בכליות לסרטן הערמונית.
שלום ד"ר בן 31 חולה בפרוסטטיטיס מזה 10 חודשיים. טופלתי ברוצפין ודוקסילין, אולטרה סאונד דרכי שתן הראה ערמונית מוגדלת מעט. בתרבית זרע חידקים קוקים גרם חיובים. תרבית שתן תקינה. אולטרה סאונד אשכיים מעט נוזל באשכיים. נרשם אופלודקס שבועיים, רספרים פוטה 3 ימיים עם החמרה. חודשיים 1000 מג ציפרופלוקסצין ביחד עם פרוקטוגליבנול בנרות. עם שיפור משמעותי בסימפטומים. אורולוג משש את הערמונית והרגיש מעט דלקת בצד שמאל ודלקת נעלמה בצד ימין. בתרבית זרע צמחיה מעורבת. כדוריות דם לבנות בודדות בזרע. לאחר נרשם טיפול ל 3 חודשיים של ציפרופלוקסצין של 500 מג יחד עם פרוקטוגליבנול. לאחר חודש החמרה של הפרוסטטיטיס ותופעות לוואי של שימוש ממושך באנטיביוטיקה טיפול בפרמיקסון של 4 חודשיים. סדרה של 10 עיסוי לערמונית עם הקלה מסוימת בסימפטומים. אולטרא סאונד דרכי שתן תקין אולטרא סאונד אשכיים הידרוצלה קלה. כיום הסימפטומים כוללים כאבי אשכיים חזקים. כאב בשפיכה. כאב בירך לחץ בין הרגליים שמתחזק לאחר יחסי מין. זרם שתן חלש ומפוזר לא מצליח להגיע לשפיכה. שלחו אותי לאולטרא סואנד רקטלי TUS על מנת לראות אם יש גושים בערמונית טרם הלכתי כרגע מטופל הפרמיקסון כבר 4 חודשיים האם אוכל להמשיך בטיפול בפרמיקסון לתקופה ממושכת? האם יש תופעות לוואי או נזק מצטבר בשימוש ממושך בפרמיקסון? האם ממולץ לבקש מהאורולוג מרשם נוסף? בנוסף אישתי לא מצליחה להיכנס להריון כבר חצי שנה. האם יש קשר בין פרוסטטיטיס לבין פריון הגבר?
שלום דוד. כפי שאתה מציין ורואה- דלקת כרונית בערמונית היא בעיה מציקה וממושכת. לרוב לא תמיד מוצאים את החיידק ויש תסמינים ללא מציאת הגורם. אצלך כן היות חיידקים בתרביות ולכן האנטיביוטיקה חייבת להנתן בהתאם. היתי נמנעת מקווינולונים כגון ציפרו או אופלדקס, ונונת לך נסיון טיפולי באזניל דרך הפה וזריקת רוצפין. אם יש לך הפרעות התרוקנות אתה יכול לנסות חוסמי אלפא כגון קסטראל/אומניק/טמסולין ודומיהם. (כל התרופות שהזכרתי כמובן במרשם רופא). כרגע היתי נמנעת מTRUS או כל גירוי אחר לערמונית, כולל עיסויים- תן לאיזר "לנוח". אין שום בעיה להמשיך פרמיקסון באופן קבוע אם אתה מרגיש שזה עוזר. מדובר בתרופה טבעית עם מרכיב אנטי-דלקתי. אם עד כה לא נגרמו לך תופעות לוואי בשימוש של כ-4 חודשים בתרופה אין סיבה שזה יקרה עכשיו. אתה יכול לנסות גם נורופן/אדוויל/אדקס ודומיהם לאותה מטרה. רצוי כמובן לעקוב אחר תפקודי הכליות והכבד בשימוש ממושך עם תרופות אלה ולהזהר מכיב פפטי בקיבה. אמבטיות ישיבה עם מים חמימים וקמומיל יכולות גם להקל עליך. לגבי הפרעות פריון- אתה יכול לבצע בדיקת ספרמטוגרם- ספירת זרע . אם יש דלקת משמעותית וטיפול אנטיביוטי ממושך יש סיכון מסויים של ירידה בספירות ופגיעה בפוריות אך לא בטוח שדווקא זו הסיבה, רצוי לבדוק בתשובות סונר האשכים אם לא היתה עדות לוריקוצלה, וגם סטרס, עישון, אלכוהול , מחלות כרוניות ועוד הרבה הרבה סיבות יכולות לגרום להפרעות בפוריות..
שלום אני בן 55 מטופל באלפו קל עקב ערמונית מוגדלת .התרופה גורמת לי לשפיכה אחורית ,ואין לי פליטת זרע.תופעה זו מטרידה אותי ואת זוגתי מאוד . האם יש טיפול אחר על מנת להפסיק את תופעת השפיכה האחורית ולקבל שפיכה ופליטה טובה יותר ? האם ניתן להגדיל את כמות נוזל הזרע ?
מיכאל שלום, שפיכה אחורית היא תופעה מאוד מוכרת בגברים הנוטלים חוסמי אלפא כגון "אלפו-קל" בשל הפרעות בהשתנה עקב הגדלה שפירה של הערמונית. התופעה קורית בשל הרפיית שריר הסוגר, שמטרתה למעשה להיטיב את ריקון השתן. רוב התרופות מקבוצה זו עשויות לגרום לתופעה, אך בד"כ היא הפיכה -כלומר אם תפסיק את התרופה זה ישתפר. אולי תנסה תרופה אחרת מקבוצה זו כגון "אומניק" או "אומניק-אוקס" שאמורות לגרום פחות שפיכה אחורית. בכל מקרה עליך לזכור שאין משמעות לתופעה הזו- כלומר היא אינה גורמת לירידה בתחושת האורגזמה או ליכולת להגיע לזקפה, פשוט הזרע לא נפלט. אם אתם מתכננים הריון אכן לא מומלץ להשתמש בתרופות אלה.אפשר גם לנסות תרופה צמחית בשם "פרמיקסון" שעשויה להיטיב את ההשתנה ללא תופעות אלה, אך כן עשויה להוריד מעט את החשק המיני. אם מדובר בירידה באיכות הזקפה- זו אינה תוצאה של התרופה שאתה לוקח ורצוי שתתיעץ לגבי קבלת ויאגרה /סיאליס/לויטרה לשפור התפקוד המיני. אם הפרעות ההשתנה שלך משמעויות ואינך מסתדר עם התרופות מבחינת תופעות הלוואי אולי כדאי שתשקול ניתוח ערמונית.. אך גם לאחריו השפיכה תרד מאוד או תעלם- כי הערמונית המייצרת את נוזל הזרע תוסר. שוב- אין זה אומר דבר על פגיעה בתפקוד המיני, כלומר- לא אמורה בעקבות הניתוח להיות הפרעה בזקפה או בתחושת האורגזמה. רק הכל יקרה ללא פליטת נוזל זרע.
תודה על המענה ,אן לי בעיה בזיקפה, אני פעיל מינית מאוד ומתפקד מעולה.והאורגזמות אכן טובות ולא מושפעות מהתופעה.רק העובדה שאין פליטת זרע מטרידה אותנו מאוד ובעיקר את בת הזוג. אני יודע שאם אפסיק לקחת תרופות חוסמי אלפא זה ישפיע לטובה על השפיכה ,אולם מאידך יהייה שוב קושי במתן שתן עקב הערמונית השפירה שאלתי:האם יש תרופה אחרת שאותה אפשר לבקש ולנסות,אשר תשפר את הפליטה ולא תיפגע במתן שתן?ניסיתי גם אומניק לסוגיו אולם ללא שינוי משמעותי. תודה
האם לעבור את הניתוח לכריתת דיברטיקולה בגלל כשל כיס השתן (צורת אגס) עקב חסימה ארוכת שנים. מה השלכות של הניתוח וסיכונים ואם זה יעזור? יש לי בעיה של התרוקנות וחייב לצנתר. אני רוצה להגמל מצינתורים רוצה לשנות את איכות החיים.
שלום ליאור, ע"פ דבריך יש לך סעיף בכיס השתן. דבר זה מראה שכיס השתן שלך אינו עובד כראוי ויש בו לחץ גבוה שגרם ליצירת הסעיף(כפי שציינת עקב חסימה ממושכת), ומשום כך אתה מצנתר את עצמך.האםהחסימה היתה בשל ערמנית מוגדלת? המטרה בהסרת הסעיף היא בקצרה לחזק את דופן השלפוחית החלש, ואולי בעקבות הניתוח תצליח "להיגמל" מהצורך בצינתורים לשלפוחית.בד"כ אם הערמונית היא הגורם החוסם את השלפוחית הניתוח ישלב גם את כריתתה. חשוב מאוד לעבור בירור מקיף לפני ההחלטה על הניתוח מבחינת גודל הסעיף וגודל השלפוחית(בסונר או ציסטוגרפיה), כמות השאריות ואולי אפילו אורודינמיקה כדי לקבל את מירב הפרטים - וכמובן להתייעץ עם מנתח מנוסה- לעיתים הסרת הסעיף תביא להקטנת נפח השלפוחית וזה חייב להלקח בחשבון, כך שלא יווצר מצב בו הניתוח מרע את מצבך, כי לא זו מטרתו.
החסימה היא לא מהערמונית אלא מהיצרות השופכה שתוקנה לאחרונה, עשיתי את כל הבדיקות (סונר, ציסטוגרפיה, אורודינמיקה וציסטוסקופיה) אני הבנתי שבניתוח מורידים את הנפיחות של השלפוחית ומחזירים אותה למצב הקודם. תשובת הרופא המנתח מנהל המחלקה בשערי צדק- "שוב להדגיש אין ביטחון שניתוח לכריתת הסעיף ישפר ההשתנה וימנע הצורך לצנתר, אולם יש לכך סיכוי סביר".
שלום רב שירה! אין בידי כרגע מהו ה psa שלי בבדיקות האחרונות אך רופאת המשפחה שלי אמרה לי שזה בסדר ועקב כך אין לי צורך ללכת לאורולוג שאלה מספר 1 : אם רמת ה psa בסדר זאת אומרת שאין לי ערמונית מוגדלת ? כך לפחות קראתי בכתבה שבאתר ואם זה נכון אז איך זה שיש לי בעיות במתן שתן בבוקר . כגון בהמשכים, ואני צריך להתאמץ שייצא לי, זרם מקוטע רק בפעם הראשונה בבוקר,רציפות מתן השתן כל שעה וחצי עד שעתיים ועוד סימנים רובם ככולם בעיקר בהתרוקנות הראשונה בבוקר. עליי לציין אני בן 53 הפעם הראשונה שערכו לי בדיקה ידנית של הערמונית הייתה לפני 4.5 שנים וזה היה בסדר. אני מתכונן ללכת בחודש הבא לערוך בדיקה נוספת של הערמונית ,שאלה 2 : מה היעילות של בדיקה ידנית של הערמונית. עד כמה הרופא יכול לדייק באבחנה. והאם אין אפשרות מדויקת יותר כמו סי.טי או צילום רנטגן רגיל שאני לא שש כלל וכלל לבצעם בגלל הקרינה,והאם רצוי לבצע פעם בשנה בגילי את הבדיקה הזו. אודה לך מאוד על תשובתך המנומקת. דוד
דוד שלום, בגילך (מעל 50) הערמונית משתנה בשל תהליכים הקורים בגוף באופן טבעי מגיל זה. בחלק מהגברים השינוי הזה אומר שהערמונית גדלה. זה שהיא גדלה לא אומר בהכרח שהיא סרטנית. השינויים קורים בגוף הגבר מגיל זה יכולים גם להשפיע על ההשתנה, עם כל התסמינים שתיארת. גודל הערמונית ורמת ה PSA אינם אלה שיקבעו את חומרת התסמינים. PSA הוא חלבון שמופרש לדם מהערמונית, ונחשב לסמן סרטן אך אינו ספציפי למחלה זו אלא לערמונית. כלומר- שינויים כלשהם בערמונית (כגון גודל,דלקת וכן- גם סרטן) יכולים להעלות את רמתו. אבל גם גורמים אחרים כגון מחלה אחרת בגוף, זיהום, הפרעות בריקון השתן, מגע מיני ועוד- גם משפיעים על רמת ה PSA, ולכן הוא לא ספציפי ולעיתים בעייתי. המלצה למעקב בגברים היא בעיקר לאלה שיש להO קרובי משפחה מדרגה ראשונה כגון אבא או אח שחלו בסרטן ערמונית?(היות ויש למחלה זו נטייה משפחתית)- אזי מגיל 45 רצוי לבצע בדיקה אצל רופא- מישוש באצבע של הערמונית דרך פי הטבעת וגם בדיקת דם ל PSA כל שנה. הרופא הבודק מעריך את גודלה של הערמונית והאם יש בה נוקשות או בליטה חשודה שעשויה לרמז על סרטן. רוב האורולוגים מנוסים בכך מאוד והוכח שהשילוב של בדיקה רקטאלית ידנית של הערמונית יחד עם PSA חשוב ביותר לאבחנה מוקדמת של סרטן ערמונית. לצערי שום בדיקת הדמיה כגון US או CT לא יכולה לקבוע אם מדובר בסרטן או לא. זאת תקבע רק ביופסיה. בUS כן ניתן לקבל הערכת גודל מספרית (בס"מ) של הערמונית. ושוב- הגודל שלה לא יקבע עד כמה היא תגרום להפרעות בשתן. אם אתה סובל מהפרעות במתן השתן רצוי שתלך להבדק אצל אורולוג ותקבל טיפול מתאים- יש הרבה תרופות יעילות מאוד. אתה יכול לראות תשובות נוספות שפורסמו כאן בפורום לשאלות דומות לגבי הטיפולים השונים להפרעות במתן השתן.
עשיתי ניתוח TURP לפני 6 חודשים לאחרונה במיוחד בלילה יש קשיים להטלת שתן.קיבלתי כדורים אומניק וזה לא עזר.בבדיקה אורודינמית לא הצליח הרופא להכניס הקטטר.נשלחתי לצילום VCUGתוצאות יש היצרות בשופכה האחורית.בגלל שאני קם בלילה 4-5להטיל שתן ועם קצת קשיים.הרופא נתן לי כדורים מינירין מלט 120 האם בגלל שיש לי היצרות אני יכול למצוץ אותם ללא חשש. הוצע לי לעשות ניתוח.אם אני לא אלך לניתוח האם המצב יכול להחמיר בתודה מראש
חיים- אם אני לא טועה כבר עניתי לך תשובות ארוכות ומפורטות בפורום כאן ב 11-12/1/11 אם יש לך היצרות בשופכה זו הסיבה לקשיים במתן השתן ולכן לדעתי השימוש במינירין מיותר.
שלום שירה אני בגיל 63 בריא עם עודף משקל בינוני. ערכי בדיקות psa עולה בהדרגה ב-4 השנים האחרונות היו 3 ביאופציות בהן לא נמצאו סימני סרטן למזלי,בבדיקה האחרונה כ- 15 דקירות. אני מודאג בעיקר מעליית ה- psa זמן מתן שתן ממושך, האם יש לך הצלצות לטיפול?לא ניסיתי תרופות האם מומלץ?
אלי שלום לך, הסיכוי למצוא מחלה בערמונית בביופסיות חוזרות ונישנות הוא נמוך מאוד. PSA 3 אינו משמעותית גבוה בהתאמה לגילך,אבל PSA 30 כן. אולם בדיקות PSA בסמוך לביופסיות אינן אינדיקטיביות שכן הגירוי מהביופסיה עשוי לעשות את עלית ה PSA. כמו כן צריך לדעת מהו גדולה של הערמונית שלך- שגם הוא משפיע: ככל שהערמונית גדולה יותר כך גם ה PSA עולה. בוודאי שגם רצוי לבדוק האם ציינו בתוצאות הביופסיות שעברת אם היו סימנים של דלקת כרונית בערמונית- ואם כן, בהחלט יכול להיות שזו הסיבה לעלייה. כן הייתי מנסה להמנע כעת מביופסיות חוזרות, ולתת לך טיפול אנטיביוטי לתקופה של כחודשיים-שלושה לראות אם יש שינוי, או באם הערמונית שלך מעל 40 סמ"ק, ואולי גם לתת לך לנסות טיפול ב"אבודרט" ובודקת שוב PSA לאחר 3-4 חודשים. תרופה זו אמורה להקטין את הערמונית וגם להוריד את הPSA ואם זה מגיב באופן משמעותי אז כנראה שאכן מדובר רק בהגדלה שפירה. אם לא נבדק לך יחס של PSA חופשי לכללי( FREE-TO-TOTAL PSA) או PCA3 , היתי ממליצה לך לעשות בדיקות אלה טרם ביופסיה נוספת- זה יכול גם לכוון אותך יותר לאבחנה.
הגודל לא ידוע לי ,psa מעל30 (לא 3 ),וממשיך לעלות בקצב. האם בדיקת pca3 נעשת ע"י הקופות? איפה ניתן לבצע? מה העלות? ושב תודה למידע!!! ,
שלום. גם לי יש בעיה דומה של PSA עולה בהתמדה ולאחר 3 ביופסיות תקינות. כאשר אני לוקח אנטיביוטיקה ה-PSA יורד . האם ירידת ה-PSA מוכיחה בודאות שאין זה גידול סרטני אלא דלקת כרונית ?
תודה למגיבים אני אכן ביצעתי בדיקת pca3כמובן יקר מאוד ,התוצאה מראה על סיכוי של 50% אני בדרך להתיעצות עם אורולוג מומחה, אשמח לשתף בתוצאות
שלום רב, בתחילת החודש מלאו לי 40 ומזה כמה חודשים אני סובל מבעיות בהטלת שתן. באוקטובר האחרון ביצעתי U.S (לאחר שתיה מרובה) של הכליות ודרכי השתן שיצאו תקינות לחלוטין. גודל בלוטת הערמונית: 2.1 * 3.3 * 2.4 ס"מ אך בגלל שארית שתן של 80 סמ"ק לאחר התרוקנות ביצעתי בדיקה חוזרת (ללא שתיה מרובה) שבסופה התרוקנתי עד ל 4 סמ"ק. האם יכולה להיות סיבה לקושי בהשתנה שלא נובעת מלחץ הערמונית?
שלום א'- מזל טוב ליומולדת! ראשית, כל מה שציינת מבחינת הבדיקות תקין לחלוטין- הערמונית בגודל תקין לגילך, וגם השארית- אפילו 80 סמ"ק לא נחשב משהו בעייתי, ועובדה גם שהתרוקנת עד תום בבדיקה החוזרת- 4 סמ"ק זה כלום. כדאי שתדע שגודלה של הערמונית אינו הקובע את דרגת התסמינים: כלומר- יכולה להיות לך ערמונית גדולה מאוד, אפילו מעל 6 ס"מ , שאינה מפריעה כלל למתן השתן, ולעומת זאת ערמונית תקינה בגודלה(כמו שלך) שתגרום הפרעה משמעותית. בגדול, ההפרעה להשתנה נובעת גם מפן דינאמי (הערמונית גדלה ו"לוחצת" על השופכה ומוצא השלפוחית ובכך מפריעה להשתנה) וגם מפן סטטי שקשור בשרירי הסוגר בצוואר השלפוחית- שעשויים להיות מכווצים ולהפריע בכך למעבר תקין של השתן. אם יש לך תסמינים של התרוקנות כגון זרם שתן חלש, תחושת חוסר התרוקנות, טיפטוף סופי וקימות ליליות להתרוקנות (נוקטוריה)- רצוי שתתיעץ עם אורולוג, תעבור בדיקה גופנית ותקבל טיפול תרופתי מתאים לתלונותיך, ויש הרבה אופציות. אנא עיין בתשובות קודמות שלי כאן בפורום לשאלות דומות, שם מפורט כל ההסבר על סוגי הטיפולים.בכל מקרה ריבוי שתיה בעיקר של חומרים כמו קפאין או משקאות ממתוקים מדי ואלכוהול יכולים להפריע- ורצוי להמנע מהם או להגביל את כמויותיהם. כמו כן כדאי שתקפיד להתרוקן באופן מלא בכל פעם.
התגובה שלך סוננה לדואר זבל ולכן לא ראיתי אותה.. תודה על התגובה המפורטת, אכן קיבלתי מהאורולוג כדורי קדקס וישנה הקלה מסויימת. המצער הוא שזה לכל החיים.
שלום רב לאחר אולטרסאונד אובחן אצלי ערמונית בגודל 23 סמק מעט מוגדלת . אני בן אדם גדול בן 21 שוקל כ115 קילו אובחן ממצא המתאים לציסטה אורכלית . יש לציין כי לפני כמה ימים לפני הצריבות עשיתי בדיקות HIV ו? STD שיצאו תקינות והאורולוג בדק ונמצא שהיא רגישה מעט והוא כתב רקטלית ערמונית 15 גרם אלסטית מעט רגישה . מה הסיבות לכך ומה הטיפול ? תודה
שי שלום לך, מה שכתבת קצת לא מסודר. אם הבנתי ממך סבלת מצריבה במתן השתן? הבדיקות שציינת- ערמונית 23 סמ"ק בסונר ו-15 גר' בבדיקה גופנית- הן תקינות ל ח ל ו ט י ן בגילך ולמשקלך ואין לך מה לדאוג מכיוון זה. ציסטה אורכלית לא קשורה בערמונית אז לא ברור לי מה שאלתך- האם זה ממצא שנראה בסונר? לרוב אם אין לך שום הפרעה אין צורך לטפל בזה. רגישות על פני הערמונית יכולה להיות "סתם" בעת בדיקה גופנית(כי זה לא תמיד נעים), או כסימן לדלקת בערמונית- גם אם כל התרביות היו שליליות ולא זוהה חיידק בדיוק. רצוי שתתייעץ עם האורולוג שלך ואולי תקבל אנטיביוטיקה שתקל עליך את הצריבה.
המשך מדף קודם.במכתב שחרור מאישפוז כתוב.נראתה היצרות קצרה יחסית בשופכה בולברית ורושם להיצרות בצוואר כיס השתן.ממלצים על ניתוח. ואני כל כך מודאג.השאלה שלי ממה זה נגרם לי ההיצרות.ואם אני אשאר במצב הנוכחי האם זה יכול להחמיר.והאם הניתוח הזה כואב מניתוח הערמונית ויותר מסובך. בתודה מראש
חיים שלום רב, ממה שציינת הקושי של הכנסת הקטטר לשופכה שלך מקורו בהיצרות שהודגמה בציסטוגרפיה. הכוונה בהיצרות היא שצינור השופכה שעובר בתוך איבר המין מוצר - ולפי הבדיקה המיקום של ההיצרות הזו היא בשופכה האחורית ובאזור הכניסה לשלפוחית השתן. היצרות נובעת מהצטלקות מקומית של צינור השופכה. המקור לכך יכול להיות מסיבות שונות: בעיה מולדת, דלקות חוזרות בדרכי השתן, זיהומים כמו מחלות מין (זיבה), מכשירנות לשופכה (למשל הכנסות קטטר חוזרות) או ניתוחים באזור. יכול להיות שמקור ההפרעות בהשתנה אצלך הוא ההיצרות בשופכה ולאו דווקא הערמונית ולכן טוב שעברת את הבדיקות ונמצאה הבעיה הזו. כעת לנושא הטיפול- אכן יש קושי בטיפול בהיצרויות בשופכה והוא תלוי באורכה של ההיצרות, במיקומה לאורך השופכה וביכולת שלך לשתף פעולה עם סוגי הטיפול השונים: ישנה אפשרות לבצע הרחבות לשופכה אך בד"כ לבסוף נאלצים לבצע ניתוח. במקרים בהם ההיצרות היא קלה הניתוח הוא מאוד קל ויעיל אך במקרים המורכבים יותר זהו ניתוח לא פשוט ולכן רצוי מאוד שתתייעץ עם אורולוג מומחה לשופכה - תראה לו את תוצאות הבדיקות שלך ואת הצילומים, וכדאי גם שינסו לערוך לך בדיקת ציסטוקופיה בהרדמה כדי להעריך את השופכה שלך באופן מלא. חשוב שתדע שללא שופכה תקינה גם אחרי הסרת הערמונית לא תוכל להשתין באופן תקין.
הייתי אמור לעשות בדיקה אורודינמית.עקב קשיים בהטלת שתן במיוחד בלילה.הרופא ניסה להחדיר צינור גמיש ולא הצליח.ניסה קטטר יותר גדול הצליח להכניס אותו.אך הצינור הגמיש לא חדר בתוך הקטטר.ניסה להכניס קטטר יותר גדול.וגם לא הצליח להכניס אותו.ולכן לא בוצעה הבדיקה ועקב כך נשלחתי לצילום VCUG בתשובה של הרופא המפענח.השופכה הקדמית בגדר הנורמה.הצירות של שופכה אחורית.אין לראות שארית שתן לאחר התרוקנות. המשך בדף הבא
אני סובל מערמונית מוגדלת,יש לי כמויות גדולות מהרגיל בעת השפיכה האם יש קשר לערמונית המוגדלת?
נדב שלום. תפקידה של הערמונית בגוף הגבר הוא לייצר את נוזל הזרע. מכאן שאפשר לשייך ריבוי שפיכה (מבחינה כמותית) לגודל הערמונית אך לא תמיד זה המצב. לא ברור לי מה כוונתך ב"כמויות גדולות מהרגיל"... אם הערמונית המוגדלת גורמת לך הפרעות כלשהן בהשתנה, או בתפקוד המיני- פנה לאורולוג לבדיקה ולקבלת טיפול. אתה יכול לקרוא כאן בתשובות קודמות בפורום על האופציות השונות.
שלום, ברצוני לשאול הסיבות מדוע אני מתעורר בלילות כ-5 פעמים משתין בזרם חזק ומתרוקן, ובכל זאת כל שעה צריך שוב להשתין, עלי לציין שזה מתחיל כבר משעות הערב ובמהלך היום זה הרבה פחות, בשעות הערב אני לוקח 2 כדורי קדקס 1 מ"ג + 2 מ"ג, חצי כדור נגד לחץ דם וכן כדור נגד קלוסטרול. אודה על תשובתכם
אלי שלום רב, מה שאתה מתאר נקרא "נוקטוריה". הסיבות לכך רבות. רצוי שתציין את גילך, ותבדוק גם מה וכמה אתה שותה במהלך היממה: אולי אתה שותה הרבה מדי?, אולי הרבה קפאין ואלכוהול בערב? אלה גורמים שיתון יתר. כדאי גם שתבדוק כמה בדיקות דם ושתן כולל רמות סוכר לשלול שאינך מפתח חלילה סכרת. בנוסף מקור התופעה יכול להיות הערמונית שלך, שינוי בטמפרוטורה כגון קור, תרופות (כגון משתנים לטיפול ביתר לחץ דם) וגם לחץ נפשי. כדאי שתדבר עם הרופא שלך- אם הקדקס ניתן לך כטיפול ללחץ דם ולא כטיפול לתלונות ההשתנה -רצוי לקבל טיפול נוסף בתרופות, אחרי שתעבור את הבירור המלא: בדיקה גופנית בדיקות דם ושתן, רישום שתיה והתרוקנות במשך 3 ימים רצופים והחלטה אם ש צורך גם בהדמיה כגון US.אם אתה איש צעיר ובריא(פחות מ-50) בהחלט יכול להיות שרק שינוי הרגלי שתיה יקל עליך. יש הרבה טיפולים שיעילים לבעייתך.
לא שותה הרבה
היופ,פעם ראשונה נכנסתי לפורום ושמחתי לגלות איך שדוקטור תחומי עונה,מגיבה לשאלות.כל הכבוד הלואי ורופאים אחרים,בפורומים השונים יתייחסו כך לשואלים. כ ל ה כ ב ו ד.
בעלי יצטרך לעבור נתוח עקב הגדלת הערמונית. הוא חושש מסבוכים הקשורים לתפקוד מיני. כ"כ הייתי רוצה לדעת על השיטה החדשה של ד"ר גורן. תודה
מלכה שלום אם בעלך מיועד לניתוח כמובן ממליצה לו לבחור מנתח מצויין עם שם טוב והמלצות, שבקיא בעבודתו ובר נסיון. גם בניתוח הרגיל והמוכר יש תוצאות מעולות וסיכוי נמוך ביותר לפגיעה כלשהיא לרבות פגיעה בתפקוד מיני. שיטת ד"ר גורן אינה מוכרת ע"י איגוד האורולוגים הישראלי כקו טיפול מוכר,ואין הרבה פרסומים בספרות(למעט שלהם עצמם) עליה. פרטים על השיטה אני מאמינה שתוכלי למצוא דרך האינטרנט או בפניה ישירה אליו.
שלום רב בממצאים נאמר שלפוחית בקבולת תקינה דפנות מעט מעובים, מה משמעות הדפנות המעובים? ערמונית עם גבולות לובולריים ומרקם בלתי אחיד בנפח 36 סמק מהם גבולות לובולריים ומה משמעות מרקם בלתי אחיד תודה רבה
שלום לך מיכאל. צריך להבין שבדיקת אולטראסאונד היא בדיקה בעזרת גלי קול, שמשודרים מהמתמר של המכשיר אל הגוף, נתקלים ברקמות שונות בעלות מבנה ומרקם אנטומי שונה ואלה מחזירות גלי קול שמפורשים לתמונות ע"י המחשב, והרופא מאבחן בעזרתם את המבנה האנטומי/תפקודי של האיברים שנבדקו. "דפנות מעובים" של השלפוחית משמעם שקיר השלפוחית כנראה "עובד קשה" בשביל לרוקן את השתן כך שהדופן השרירי שלה מתעבה(כמו כל שריר שתפעיל פעמים רמות- הוא יתעבה ויגדל..תחשוב על מכון כושר למשל..). אולי הערמונית שלך מפריעה לריקון השתן, ואולי ככה אתה מתרוקן, באופן שמעמיס "עבודה" על השלפוחית. לעיתים ממצא זה מחייב משך בירור, בוושאי אם יש לך גם דם בשתן בבדיקות או צריבה- בבידקה שנקראת "ציסטוסקופיה". "גבולות לובולריים" זה גבולות שאינם חלקים- מדובר בתאור אנטומי של המבנה- במקרה הזה של הערמונית שלך. אין לכך שום משמעות קלינית. מרקם "בלתי אחיד" אומר שגלי הקול חזרו שונים בחלקים שונים בתוך אותו איבר, שכנראה מרקמם שונה וכך התמונה אינה אחידה או חלקה. שוב- מבחינת הערמונית אין לכך שום משמעות. בד"כ רצוי לפנות לרופא שהפנה אותך לבדיקה הזו להתייעצות חוזרת,בהתאם תסמינים אחרים שלך וממצאים בבדיקות שתן ודם ויחד עם תשובת האולטראסאונד להחליט האם צריך המשך בירור וטיפול או לא. עם הממצאים הללו
ד"ר שירה שלום רב אבי בן 84 מועמד לניתוח כריתת ערמונית סגורה (60 גר)בעוד שבועיים כבר נפגשנו עם המרדים שנתן אישור. לאבא אין שליטה במתן שתן. בדיקה תרשים זרימה +שארית תקינה-תרופות:אומניק, אבודרט,וספזמקס- למרות כל התרופות אין שליטה - השאלה האם הניתוח יעזור ואבא יפסיק לקום רטוב כל בוקר וישלוט במתן שתן אם לא חבל סתם לעשות הניתוח עם כל הסיכונים של חיידק בי"ח דלקות וכו תודה על הייעוץ בברכה הבת הדואגת
שלום לך, היתי ממליצה לאביך לעבור בדיקת "אורודינמיקה" לפני החלטה על ניתוח, היות והבעיה שאת מתארת היא בעיית שליטה בשתן ולא קושי בריקון. יש סיכון מסויים שהניתוח יחמיר את מצבו! לכן רצוי לבדוק באורודינמקיה את יכולת שלפוחית השתן להתכווץ, ואת יכולת הסוגר לעבוד, ובאם באמת יש חסימה במוצא השלפוחית בגלל הערמונית. אם כן- אזי הניתוח יעזור. אם לא- צריך לשקול מאוד בזהירות אם לנתח, כדי לא לגרום להחמרה עד כדי דליפת שתן מתמדת...
שלום לד"ר חתומי. אני בן 57, בריא. לאבי היה סרטן הערמונית, לכן כבר עשר שנים אני נבדק כל שנה ל- PSA. לפני מספר חודשים הייתה עליה בערך ה- PSA שלוותה בבעיות השתנה: זרימה חלשה ואי-התרוקנות ומדי פעם צורך לקום בלילה. הרופא המטפל רשם לי קדקס להרפיית השריר. יש שיפור גדול בזרימה, קצת פחות בהתרוקנות מלאה. מאז נטילת התרופה לפעמים יש לי הרגשה של כמעט בריחת שתן ואי-יכולת לשלוט בשריר. אין לי כל בעיה בתפקוד המיני. א. מדוע במקרים קלים מתחילים בתרופות ממשפחת חוסמי אלפא, שבעצם מטפלים בסימפטום -ולא בתרופות ממשפחת מעכבי 5 אלפא רדוקטאז שמטפלים בבעיה עצמה? עניין של תופעות לואי? מחיר? ב. בעלון המצורף לקדקס רשום שאין לצרוך אלכוהול בזמן הטיפול בתרופה. עד כמה זה קריטי? פה ושם אני אוהב להנות מכוס יין וקצת עצוב לי שאסור... בתודה, דני
דני שלום לך. ראשית מצויין שאתה עוקב אחר PSA היות ואכן אתה בקבוצת סיכון.כמובן רצוי גם לבדוק שלא דלקת היתה מקור ההפרעות שלך בהתרוקנות- ע"י בדיקת שתן כללית ותרבית. קדקס היא תרופה מקבוצת חוסמי אלפא שתפקידה אכן להרפות את שריר הסוגר ובכך לעזור להתרוקנות טובה ומלאה יותר. יש אנשים שחשים כמעט "אי לשיטה" לעיתים בעת טיפול זה. היות והיא נחשבת לתרופה הותיקה ביותר בקבוצה זו, אם היא לא ממש יעילה מבחינתך ניתן להחליפה לאחרת מקבוצה זו( למשל טמסולין/אומניק/קסטראל וכו). טיפול באבודרט- מקבוצת 5 אלפא רדוקטז שמקטינה את הערמונית נותנים רק למי שיש לו ערמונית מוגדלת מעל 40 סמ"ק, ואם הערמונית שלך קטנה, הטיפול הזה אינו יעיל!. למחיר יש חשיבות כמובן אבל זה לא השיקול של הרופא, אלא של המטופל שצריך לרכוש אותה. מבחינת תופעות הלוואי היות והיא עובדת על הטסטוסטרון בערמונית, טיפול באבודרט אכן יכול לגרום תופעות לוואי כגון ירידה בחשק המיני או רגישות בחזה. מבחינת טיפול בקדקס ושתיית אלכוהול- רצוי להמנע מהשלוב, אך אם אתה שותה פה ושם כוס יין,ואם אתה נוטל את הקדקס בבוקר או בצהריים, ושותה אלכוהול רק בערב זה כנראה לא יפריע כלל.אם אתה נוטל את הכדור בערב, רצוי לקחתו מוקדם יותר וכמובן לא לשתות אותו יחד עם כוס היין.. בכל מקרה, עליך לשים לב שלא מופיעות תופעות של סחרחורת או ישנוניות, ואם כן אז לא לשתות אלכוהול בזמן טיפול זה. אנסה לענות על שאלותיך:
אני בן 73. יש לי ערמונית מוגדלת ללא סימני סרטן מקבל תרופות: היטרין , אורגנין סובל מאוד מצורך להשתין לעיתים תכופות לפעמים כל חצי שעה בלילה ; הצורךלהשתין הוא מיידי, אין זמן ומיד מגיעה דליפה והרטבה של הבגדים. לעיתים רחוקות יותר ישנה עצירת שתן בלילה שנפסקת עם תחילת פעילות. הרופא המטפל ממליץ על הוצאת הערמונית בשיטת הלייזר. אודה מאוד לחוות דעת נוספת למייל המצורף. תודה
אליהו שלום. ראשית היתי שמחה לדעת מה גודלה של הערמונית שלך. מעבר לכך נשמע לי שהטיפול שלך לא ממש עוזר. אתה יכול לנסות לפני החלטה על ניתוח לשנות חלק מהתרופות- להחליף את ה"היטרין" אולי ב"אומניק-אוקס" או "קסטראל" שהן קצת יותר ספציפיות ויכולות להקל על ההשתנה והקימות בלילה. במקום אורגנין לנסות "דטרוסיטול"/"וסיקייר"/"ספזמקס". אם הערמונית שלך מעל 40 סמ"ק אפשר להוסיף לטיפול גם "אבודרט" שתעזור להקטנתה ואולי בכך להקל על התלונות. אם אתה לא מסתדר עם התרופות או שאינן עוזרות אכן ניתוח הוא הפתרון היעיל, כאשר את האופן שבו תנותח- פתוח(מהבטן) או סגור(מהשופכה, בגישה רגילה או בעזרת לייזר) גודל הערמונית יקבע, וכמובן בחירת מנתח נכונה. אנא ראה תשובות קודמות כאן בפורום לגבי השיטות השונות לניתוח ערמונית. בהצלחה.
לד"ר שירה שלום רב. אני בן 46 סובל מפרוסטטה מוגדלת כ 30 סמ"ק, PSA אחרון מיוני היה 1.5. מדי מספר שבועות סובל מבעיות במתן שתן שחולפות לאחר שבוע עד 10 ימים. במהלך תקופה זו אני לוקח פרמיקסון ולאחר מכן מפסיק. האם כדאי להמשיך עם הפרמיקסון באופן קבוע? האם כדאי לעבור לתוספים כמו פרוסטגארד או פרוסטאמד במקום פרמיקסון? ככלל האם טיפול מונע יעיל כאן? המון תודה.
דובי שלום רב, הערמונית שלך בגודל תקין לגילך וכך גם הPSA, אולם אתה סובל מתסמינים שחוזרים ומציקים, וכן מגיבים לטיפול תרופתי, לכן ממליצה לך להמשיך לקחתו באופן קבוע. פרמיקסון היא תרופה צמחית המכילה מיצוי של דקל ננסי(SERONA REPENS) שנבדק באופן מקיף ונמצא יעיל כנגד תופעות של הגדלה שפירה של הערמונית (גם פועל על הערמונית ומקטין אותה וגם מכיל תכונות אנטי-דלקתיות).מחברות אחרות יש את פרוסטמד שבה גם תוספים של ליקופן (מעגבניות), שמן זרעי דלקת, אבץ וסלניום- שגם נמצאו יעילים בחלק מהמקרים להטבת תסמינים שמקורם בערמונית. ופרוסטגרד שמכילה רק ליקופן. היות וכל אלו תרופות צמחיות הנחשבות ברוב המקרים לתוספי מזון, הן לא "קו ראשון" לטיפול, למרות היותן מאוד נפוצות. החלטה על בחירת התטיפול תהיה כנראה על סמך מחירן(בהתאם לחברה המייצרת אותן) ומי מהן שעזרה לך הכי הרבה.
אבי בן 80, מקבל טיפול כימותרפי, מזה כשנה וחצי, בשל סרטן קיבה עם גרורה בכבד. לאחרונה, מתלונן על קושי בהטלת שתן, ללא כאבים, אך רק היום שיתף אותי על כך. באולטרא סאונד, מלפני כשנה וחצי, נצפתה ערמונית בנפח 15.2 סמ"ק. PSA מלפני כחצי שנה היה 0.901. מהן הסיבות האפשריות לקושי זה? תודה מראש.
ריקי שלום, ישנן כמה סיבות להפרעה במתן השתן אצל אביך: ראשית הטיפול הכימותרפי שמקבל יכול לגרום לגירוי משמעותי בהשתנה ואולי המקור הוא בו.שנית זו עשויה להיות דלקת בשתן, וגם- למרות המדדים התקינים לגמרי שציינת בבדיקות של אביך בכל זאת עברה שנה וחצי, והערמונית בגילו היא לרוב מקור התלונות, גם אם גודלה תקין. ממליצה שתפנו לאורולוג שיבדוק את אביך, כולל בדיקת שתן לשלול דלקת ,והוא יכול להתאים לו תרופות שיקלו עליו את ההשתנה ואת התלונות שציינת.
שלום ד"ר בן 60 עם ערמונית מוגדלת 84 גרם (הבעייה התחילה לפני שנה -גודל הערמונית ירד מ90 גרם ל84 גרם בגלל האבודרט)-נוטל זה שנמה אבודרט וקסטרל -מדי חצי שנה דלקת שמטופלת טוב על ידי אופלודקס.psa ,תקין מתעורר להשתנה עד פעמיים ללילה. הבעייה האקוטית היא הטפטוף לאחר ההשתנה -בערב קצת צריבה בבטן התחתונה. האורולוג טוען שאין סיבה לנתח אותי במצב זה. האם אני מקבל את הטיפול התרופתי האופטימלי ? תודה
צבי שלום רב, טיפול משולב של קסטראל ואבודרט הוא הטיפול האופטימאלי.אני נוטה להסכים עם הרופא שלך שהתלונה נשמעת מינורית, ואם אין לך שארית שתן משמעותית בבדיקת אולטראסאונד אז באמת אין צורך בניתוח. לעיתים קשה למנוע את תחושת הטיפטוף בסיום ההשתנה, ולרוב ממליצים לבצע "התרוקנות כפולה" כלומר לסיים את ההשתנה ולנסות מיד שוב להטיל את השארית. אם עדיין זה לא עוזר, אולי תנסה "אורגנין" שהיא תרופה טבעית שעוזרת להקלת תחושה הדחיפות לריקון חוזר. תרופה זו ניתנת במרשם רופא.
שלום אני בן 49 וסובל מערמונית מוגדלת 36 סמ"ק ( באולטראסואנד). עשיתי ביופסיה בגיל 45 שיצאה תקינה עקב PSA של 4.7 . בפעם האחרונה שבדקתי לפני שלושה חודשים היה 4.8 כיום קם לפחות פעם בלילה להשתין לפעמים פעמים ( בשש שעות). בנוסף הזרם חלש מאוד ועם טפטופים בסוף, סביר להניח שכתוצאה מהערמונית המוגדלת. יש לציין כי במשך היום אני יכול לשתות כשני ליטר בשעתים אימוןלדוגמא( למשל בחדר כושר) וגם אז בהשתנה מיד אחר כך הזרם חלש מאוד מאוד הכמות קטנה יחסית כ100 סמ"ק. שעה שעתים מאוחר יותר הזרם מאוד משתפר והכמות מוכפלת לכ 200+ סמ"ק. ( בדקתי בבית) האורולוג בקופה אנטיפט ברמות וכשביקשתי ממנו לחזור על הבדיקה הרקטלית של הערמונית ( לאחר כ 4 שנים מאז הפעם האחרונה) סירב וטען שאין צורך ואם כל כך בא לי ישלח אותי לביופסיה נוספת. רשם לי פרמיקסון ושלח אותי לדרכי. שאלתי. בהתוויה ראיתי כי לא מומלץ לקחת את הכדור לאורך זמן. לצורך העניין מה זה אורך זמן סביר ומה המינון שכדי להתחיל.בנוסף, אם זה גורם להתכוצות הערמונית האם הפסקת הנטילה ישר גורמת לגידול מחודש של הערמונית? תודה
שלום אליקו קודם כל אם הרופא שלך לא מוצא חן בעיניך אתה רשאי להחליפו. שנית טוב שאתה עוקב ואתה צודק שצריך גם לבדוק אותך גופנית לפחות אחת לשנה. אם אין שינוי בPSA באופן משמעותי, והבדיקה הגופנית שלך תקינה בנתיים הייתי עוקבת ולא שולחת אותך לביופסיה. תמיד אתה יכול לבקש שיבדקו חוץ מ PSA רגיל גם את היחס בין PSA חופשי לכללי (FREE-TO-TOTAL-PSA RATIO) שיכול לרמז טוב יותר אם יש חשד לסרטן. זו בדיקה שאינה בסל ומבוצעת בבית חולים (בדיקת דם). לגבי פרמיקסון- אם זה עזר לך אין סיבה שלא תמשיך, אלא אם היו לך תופעות לוואי. אם מפסיקים את התרופה, ההשפעה המעכבת שלה על גדילת הערמונית חולפת, והערמונית תמשיך לגדול. אל תשכח שגודלה של הערמונית אינו משמעותי לגבי הסיכוי/סיכון לסרטן -אך ככל שהערמונית גדולה יותר ה PSA יהיה יותר גבוה. אם לא נטלת שום תרופה חוץ מפרמיקסון ואתה סובל מזרם חלש ממליצה לך לנסות במקביל לפרמיקסון טיפול באחד מתכשירי קבוצת חוסמי-אלפא כגון אומניק/טמסולין/קסטראל ודומיהם- במרשם רופא.
שלום ד"ר חתומי... אני נוטל מיזה חודשיים תרופה צמחית בשם פרמיקסון עקב בעיות תכיפות בשתן ללא שיפור ממש. הבנתי שלתרופה יש פעילות אנטי אנדרוגנית מסוימת, השאלה שלי היא האם נטילה של התרופה יכול לגרום לצמיחת שדיים בגבר (גניקומסטיה) וכמו כן האם התרופה יכולה לגרום לשיעור יתר בגוף תודה
שלום שמואל, לפרמיקסון אכן יש פעילות המשפיעה על רמת הטסטוסטרון, ולכן זה מצב שעשוי לגרום לדרגה מסויימת של גניקומסטיה בגברים הנוטלים אותה. לרוב התופעה חולפת כאשר מפסיקים את התרופה. על שעור- יתר לא יודע לי, אך כנראה שכל גבר מגיב מעט אחרת .אם כל אלה קרו לך מאז נטילת התרופה וזה מציק לך- מומלץ להפסיקה.
שלום לדוקטור. אני בן 46 עם ערמונית מוגדלת 33 סמק. PSA מיוני השנה היה 1.5 קריאטינין 1.3 זרימת שתן חלשה וקם פעמים עג שלוש בלילה למתן שתן. בעיה נמשכת כשנה וחצי, ביום בד"כ מתפקד טוב אך לעיתים יש קושי במתן שתן ביום שנמשך כשבוע שבועיים ואז משתפר. כעת מטופל בפרמיקסון במשך שבועים ללא הטבה. שאלתי, האם להפסיק פרמיקסון? בהתחשב בגילי - מה הטיפול הממומלץ עבור על מנת לפתור את הבעיה.
דובי שלום, לדעתי תן לפרמיקסון עוד קצת זמן. אולי תוך חודש חודשיים תתחיל לראות הטבה. אם בכל זאת זה לא עוזר ואתה קם הרבה בלילה כדאי שתנסה טיפול בתרופות "רגילות" ולא צמחיות, מקבוצת "חוסמי-אלפא" כגון אומניק/אומניק-אוקס/טמסולין/קסטראל- במרשם רופא. אתה ממש צעיר לבעיות ערמונית אבל יכול להיות שאתה פשוט "מתחיל מוקדם".. אם לא בדקת עד היום, כדאי שתשלח בדיקת שתן לשלול דלקת כמקור לתלונות שלך ותמנע משתיה מרובה של קפה ותה או קולה ואפילו אלכוהול בעיקר בשעות הערב והלילה.
בהמשך לשאלתי אני רוצה להוסיף,כפי שכתבתי 3-4 פעמים בלילה.וכל פעם זה לוקח זמן להתחלה, וזה מקוטע.
עברתי לפני 6 חודשים ניתוח TURP עקב ערמונית מוגדלת.אחרי הניתוח היו לי פעמיים אצירת שתן.אחרי חודש מהניתוח הראשון.עברתי שוב ניתוח נוסף.הרופא אמר שהכל בסדר חוץ מפניס קטן.וגם אחרי הניתוח השני היה לי שוב אצירת שתן.הכניסו לי שוב קטטר למשך יומיים נוספים.ומאז ביום אפשר להגיד שהכל בסדר. אבל בלילה אני קם 3-4 להתפנות. רופא אורולוג נתן לי כדורים אומניק לנסיון. לא היתה הטבה בלילה.יש לי בדיקה אורודינמית.בימים.הקרובים.אני משוכנע שהבדיקה לא תהיה כל כך בסדר.השאלה שלי מה עושים במידה והשלפוחית חלשה.ואזה טיפול אני צריך לקבל. בתודה מראש
חיים שלום רב, יש הרבה אנשים שסובלים מתלונות של גירוי ניכר למתן שתן כולל בלילה, בעקבות הניתוח. אתה עברת לדבריך שני ניתוחים בפרק זמן קצר יחסית ולכן כנראה הגירוי גבוה יותר. האורודינמקיה אמורה להראות האם אכן ההפרעה היא ששלפוחית השתן לא מתכווצת כראוי או שמא יש לך גירוי יתר בשל התכווצויות לא רצוניות של השלפוחית(שאצלך "מתורגמות" להרגשה של צורך לקום להתרוקן בלילה) או שיש לך עדיין הפרעה במוצא השלפוחית. בד"כ לשיפור ההתכווצויות הבלתי רצוניות יש טיפול תרופתי. לעיתים גם פיזיותרפיה של חיזוק רצפת האגן עוזרת. ברוב המקרים עם הזמן גם התלונות האלה יחלפו.
שכחתי לשאול, אבל השאלה הזו מדהימה ומטרידה שמעתי על הממצא מפי הרופא שלי וזה היה נשמע לא הגיוני לדבריו מצאו במדידות אובייקטיביות שלאחר הניתוח להסרה רדיקאלית של הערמונית יש קיצור קל של האבר. האם זה נכון. את יכולה להרגיע אותי ואולי גם אחרים הקוראים זאת?
יוסי שלום, צריך להבין: בניתוח כריתה רדיקאלית של הערמונית בשל סרטן, בעת הניתוח מסירים את כל הערמונית, שבתוכה עובר צינור השופכה האחורי (הוא הצינור העובר לאורכו של הפין ודרכו יוצאים השתן והזרע). לאחר הוצאת הערמונית מחברים מחדש בעזרת תפרים את השופכה אל השלפוחית ומותירים קטטר בשופכה למס' ימים כדי להקל על האיחוי המקומי ולאפשר לשתן לזרום החוצה בלי שיפריע להחלמת האזור. בעקבות השינוי האנטומי באזור, ולעיתים גם בעקבות הצטלקות ויצירת רקמת חיבור באזור (פיברוזיס), ואולי התנוונות מקומית של רקמות הפין בשל העדר זקפה- עשוי הפין להתקצר במעט. זה לא קורה בכל החולים אלא בחלקם. בכל מקרה אם מתבצע שימור של עצבי הזקפה בעת הניתוח והמטופל מקפיד על ביצוע תרגול לחיזוק שרירי רצפת האגן ואולי גם נוטל טיפול בתרופות כגון ויאגרה, סיאליס או לוויטרה לצורך הגברת זרימת הדם באזור הפין ולהשגת זקפה בתקופה הקרובה שלאחר הניתוח- אלו יעזרו במניעת התנוונות של הפין וקיצורו. ישנן מרפאות בהם מוצע בנוסף טיפול של מתיחה לפין. כל אלה לרוב תורמים למניעת התקצרות משמעותית והמטופל עשוי לחזור במהירות לשליטה טובה על השתן ולתפקוד מיני סביר ואפילו תקין.
דר' נכבדה שלום רב, אני עוקב אחר התשובות שלך וזה מדהים מידת הרצינות והמיקוד אצל אבי גילו סרטן הערמונית בגיל 65 אצלי המחלה התגלתה בגיל 56 אמרו לי שעלי לדאוג לילדי השאלה: מאיזה גיל אני צריך לדאוג להם (כעת הם בני 23, 17 ונראה לי שזה גיל צעיר מידי) ומה היית ממליצה כמעקב סריקה עבורם תודה רבה
שלום לך יוסי, אכן סרטן ערמונית היא מחלה ברת נטיה משפחתית. מומלץ לאור זאת שאת בניך תפנה לבדיקת PSA (בדיקת דם של חלבון הקשור בערמונית מתייחסים אליו כאל סמן סרטן) ובדיקת אורולוג (מישוש באצבע של הערמונית דרך פי הטבעת) מגיל 40, לפחות אחת לשנה.
שלום, אני בן 50 ובשתי בדיקות ה-US שביצעתי, התקבלו התוצאות שהצביעו על גדילה ב-5 סמ"ק תוך שנה. האם השינוי מצביע על בעיה? האם יש לי סיבה לדאגה? האם יש צורך בטיפול כלשהו והאם הוא פולשני? תודה.
מיכאל שלום רב, לגודלה של הערמונית אין חשיבות- אם אין לך שום תסמינים. כל ערמונית בשלב כזה או אחר מגיל 50 ומעלה תגדל, יש אנשים בהם היא תגדל באופן מועט ויש שבאופן יותר משמעותי. הגדילה הזאת אינה קשורה בסרטן אלא בתהליך טבעי. אל תשכח גם שבדיקת אולטראסאונד לא תמיד מדוייקת והמדידות שם יכולות להיות מעט שונות בין בודק לבודק. מה שחשוב מבחינתך- לעקוב בבדיקת PSA (בדיקת דם) אחת לשנה, ולהבדק אצל אורולוג, כולל בבדיקה גופנית, אם יש לך תלונות כלשהן. המשך בירור מעמיק יותר או טיפול יינתן בהתאם לממצאים בבדיקות אלה ובאם יש לך הפרעות בהשתנה.ניתן תמיד להתחיל בטיפול תרופתי להפרעות במתן השתן לפני החלטה על ניתוח. אם תזדקק לניתוח- שם הגישה תיקבע כן לפי גודלה של הערמונית.
לד"ר שלום, אני בן 65 ומאד סובל מקימות להשתין בלילה. שמתי לב כי כמות קטנה יחסית של השתן גורמת להיווצרות דחף בעקבותיו אני מתעורר, לעיתים 4 פעמים בלילה . ביום איני מרגיש דבר.תקופה קצרה נטלתי מינירין- עזר באופן חלקי( 1-2 קימות ) וגם זאת במשך 3 לילות בלבד. לאחר מכן המצב חזר ל-3-4 קימות. עוד חשוב לציין שאני נוטל באופן סדיר קסטרל. מה לדעתך עלי לעשות?
אבישי שלום לך. ראשית כדאי שתבצע יומן השתנה: רשום כל מה שאתה שותה, וכמה ומתי אתה מרוקן שתן במהלך 24 שעות למשך כ-3 ימים ברציפות. כך נוכל לדעת האם אתה שותה הרבה מדי, או קרוב מדי לשינה, האם הרבה קפאין (שמשתן מאוד) או האם יש לך "שיתון יתר לילי" (מצב בו רוב כמות השתן היומית מופרשת דווקא בלילה) וכך ניתן יהיה להתאים לך טיפול. אם מינירין עזר, אולי כדאי שתחזור לטיפול, רק במינון גבוה יותר, כמובן עם מרשם רופא ומעקב רמות נתרן בדם בעת הטיפול. יש שממליצים להחליף בין תרופות מקבוצת חוסמי-אלפא (במקרה שלך קסטראל). אתה יכול לנסות "אומניק-אוקס" שאמורה להקל יותר על הקימות בלילה, אבל אסייג שלא תמיד זה עוזר.. לעיתים אם כל התרופות שנטלת אינן מקלות, ניתן להוסיף להן תרופה נוספת, מקבוצה אחרת, שתשפיע על השלפוחית, כגון אנטיכולינרגים דוגמת דטרוסיטול ,וסיקייר או ספזמקס- וגם כל אחת מאלה ניתן לקבל במרשם רופא. כמוכן חשוב שתקפיד להתרוקן לפני השינה, ואם אתה נוטל משתנים לקחת אותם בצהריים ולא בערב.
תודה לך דר' חתומי על תשובתך המקיפה . כמובן שאני נמנע משתיה בערב , גם מאלקוהול וגם קופאין. ערכתי לעצמי יומן שתיה השתנה כפי שיעצת והופתעתי בעצמי : הדחף להשתין בלילה בא ומפסיק לי שינה כשנצברת כמות שתן של פחות מחצי כוס (60 -100מ"ל) . בלילה גופי "מייצר" כ- 1.5 כוסות ומכאן ברור לי עכשיו מדוע אני קם 3-4 פעמיים. נתון זה מפתיע אותי מאחר שעת יובש מתחילה אצלי ב-6-7 בערב ושעת שינה מתחילה קצת אחרי חצות . ובסה"כ אני שותה (כולל פירות וסלט ) כ- 6 כוסות ביום. מכאן יש לי כמה שאלות: - היתכן שיש לי בעית שינה קלה מידי ? - האם זמן מחזר של נוזלים בגוף ( יותר מ-6 שעות בגוף ) הוא סביר? כיצד אפשר לטפל בעיה זו ע"מ לקצרו ? בתודה
ד"ר שירה חתומי שלום. במהלך השנתיים האחרונות בוצעו לי שתי ביופסיות של הערמונית בראשונה נלקחו 20 דגימות ובאחרונה לפני כ-שלושה חודשים נלקחו 30 דגימות. לא נמצאו ממצאים המצביעים על קיום סרטן. למרות זאת הבדיקה האחרונה של ה--psa הינה 12.37 (עלתה מ-7.83 במהלך 3 חודשים) נפח ערמונית היה 42.5 סמ"ק. עליית הpsa מטרידה אותי מאד . מה הסיבה להמשך העליה על מה זה מצביע? כמובן יש לי תור לאורולוג , כיום אני לוקח פרמיקסון כחודש וחצי ללא הטבה ב תדירות ההשתנה. להתיחסותך אודה
שלום גלעד. לא ציינת את גילך, אך ה PSA שציינת הוא לכל הדעות גבוה, ואינו תואם את גודלה (הקטן יחסית) של הערמונית שלך. היות וכבר עברת פעמיים מה שקרוי ביופסיות "רוויה" ולא נמצא סרטן הייתי כרגע רק עוקבת אחריך ולא חוזרת שוב על ביופסיה. הייתי מנסה לברר אם אין לך דלקת כרונית בערמונית ונותנת לך טיפול אנטיביוטי ממושך ועוקבת אחר ה PSA , לאחר הפסקה של מס' חודשים. התועלת בפרמיקסון במקרה שלך קצת שנויה במחלוקת, אך אם אתה נוטל אותו כדי להקל על ההשתנה זה בסדר. כמו שזה עושה רושם, גם אם יש מקור סרטני לעליית ה PSA אצלך, הוא כנראה ממש זעיר ואינו משהו שמסכן אותך (לא נמצא בכל כך הרבה דגימות..) כדאי שתברר שאין לך שום דלקת במקום אחר בגוף, ושאתה מגיע לבדיקות ה PSA לא בסמוך לביופסיה, לא בזמן "צינון" או שפעת ולא לאחר מגע מיני, כי המון דברים משפיעים על רמת PSA ולא דווקא סרטן.אם לא בדקת עד היום, יש בדיקה שנקראת PCA3 שאולי תמקד קצת יותר לכיוון האם בכלל מדובר בסרטן או לא, אל אני חוששת שבדיקה זו אינה בסל הבריאות ועולה כסף..
ראשית תודה והרבה הערכה על התשובה המהירה . ברצוני להוסיף נתונים נוספים אולי הם בעלי משמעות גילי 56 ' כפי שכתבתי עברתי ביופסיה לפני כחודשים וחצי. נימסר לי ע"י האורולוג שיש לי דלקת כרונית. שלושה ימים לאחר ביצוע הביופסיה (בהרדמה במדיקל) אושפזתי עקב דלקת חריפה בגין הביופסיה וטופלתי כשבוע באמצעות iv amikacin וכשבועיים לאחר מכם ב macrodantin כך שטופלתי באנטיביוטיקה. האם יתכן שהיה עלי לחכות זמן נוסף לפני ביצוע בדיקת ה- psa חוץ מזה ביצעתי את הבדיקה עפ"י כל הכללים אין לי בעיות של קושי בהשתנה אלא רק בתדירות הגבוהה.(בכל מקרה לא ניתן לבצע יותר ביופסיות) תודה.
בבדיקת CT לאחר ניתוח תוספתן התגלתה ההגדלה בערמונית.כל התסמינים שקראתי בפורום אינם קיימים אצלי.האם להתעלם או להפנות תשומת הלב של רופא המשפחה
שלום לך, לא ציינת את גילך, אך בכל מקרה אם אין לך שום הפרעות בהשתנה לגודלה של הערמונית אין שום משמעות. אם עברת את גיל 50 ובודאי אם יש לך קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן ערמונית ועברת את ה-40 היתי ממליצה לך להבדק אחת לשנה אצל אורולוג וגם בודקת PSA (בדיקת דם) המשמש סמן סרטן לגילוי מוקדם. בלי קשר, תמיד כדאי להראות את תשובות הבדיקות שביצעת לרופא המשפחה.
כך טוען ד"ר דיוויד סמאדי. תוכיחי לי שהוא טועה.
רמי, לא הבנתי את שאלתך. אני מניחה שראית כתבה בטלויזיה על ניתוחים לסרטן הערמונית שמבוצעים בעזרת הרובוט "דה-וינצ'י" ונחשבים לחידוש האחרון, והאורח שביצע ניתוח זה ברמב"ם היה ד"ר דויד סמאדי. בארץ הרפואה מתקדמת לא פחות מבארה"ב, ויש רופאים מעולים, כולל אורולוגים מובילים שהם מנתחים מהדרגה הראשונה. ניתוחים עם רובוט כיום במוצעים רק לסרטן הערמונית ועדיין אינם הדרך המובילה לטיפול במחלה זו- אך בשנים האחרונות תופסים יותר ויותר מקום, וכעת כבר מבוצעים גם בארץ, ולמיטב זכרוני בעיקר ב"הדסה" בירושלים, עוד לפני שהגיע המכשיר לרמב"ם. אם תרצה לפרט קצת למה כוונתך בשאלה אשמח לענות.
שלום רב, יש לי שאלה קצת מביכה. לפני כשבועיים עברתי ביופסיה בערמונית ,שיצאה תקינה. לא קיימתי יחסים בשבועיים אלה והיום כשקיימתי יחסים נוזל הזרע היה אדום חום. ההרגשה לא נעימה, לא לי ולא לזוגתי. שאלתי, האם הדימום חייב לצאת בנוזל הזרע או שנוזל הזרע יתנקה מעצמו גם ללא קיום יחסים או שפיכתו החוצה. מצטער על הפירוט של השאלה. תודה.
אדם שלום רב, ראשית אין מה להתבייש: הפורומים נועדות לצורך התייעצות, גם בשאלות מביכות. כל עוד הניסוח סביר ואינו גס אין סיבה לא להתייעץ, ולקבל תשובות. מה שאתה מתאר נקרא "המטוספרמיה"=כפשוטו: דם בזרע. התופעה הזו מאוד מאוד שכיחה לאחר ביופסיות ערמונית, היות ונוזל הזרע נוצר בערמונית ובעת שפיכה עובר דרכה בשופכה החוצה מהגוף. לאחר ביוספיה, שהיא למעשה דקירה ולקיחת רקמה מתוך הערמונית, הערמונית למעשה "נפצעת" ומכאן הדימום, שצובע את נוזל הזרע באדום או חום(דם שכבר נקרש). מצב זה אמור להתנקות לאחר מס' שבועות.(ותראה אותו מדי פעם בשפיכה). יש אנשים שגם סובלים מדם בשתן (המטוריה) ואפילו דם בצואה (היות והביופסיות מבוצעות דרך פי הטבעת והחלחולת). למעט העובדה שהצבע קצת מוזר, אם זה רק מדי פעם- אין לכך שום משמעות או סכנה. אם כל השפיכות שלך הן דמיות או שיש לך כאבים או חום- רצוי לפנות לאורולוג לבדיקה לשלול דלקת.
אני כבן 65 ,סובל מתסמיני-BPH כבר קרוב ל-20 שנים,ערמונית 30 גר',US תקין,תפקודי כליה תקינים,psa 1.6 ללא דינמיקה, IPSS 14-16 ,לאורך כל השנים אני משתמש בקדקס/קרדורל כיום במינון 4מ"ג,עקב תופעות לואי של סחרחורות(במיוחד בקיץ,שכן יש לי לחץ דם נמוך יחסית70-110 )וראש כבד ,ניסיתי בעבר(לפני שלוש שנים) לעבור לתרופות אחרות,אך היו לי קשיי התרוקנות ולכןחזרתי לקרדורל ,האם יש כיום תרופות מאותה משפחה (חוסמי אלפא)עם פחות תופעות לואי. אגב,אמנם לא חלה החמרה משמעותית במצבי לאורך השנים עם תרופה זו,אך גם היום(עם קרדורל) הזרימה מאד מאד חלשה ואני קם בלילה 4 פעמים בממוצע
שלום לך אדורם קרדורל/קדקס נחשבת לתרופה ותיקה מבין חוסמי-אלפא, שהן קבוצת תרופות שמקלות על ההשתנה בכך שמרפות את שיריר צוואר השלפוחית. התרופות החדשות יותר- כגון אומניק,טמסולין או קסטראל נחשבות ספציפיות יותר לשלפוחית ופחות לכלי הדם ולכן נוטות לעשות פחות תופעות של סחרחורת או כאבי ראש. התרופה החדשה ביותר היא "אומניק-אוקס" ואולי כדאי שתנסה אותה. היא אמורה גם לתת לך פתרון טוב יותר לתלונות ההשתנה הלילית.תרופה זו אינה בסל, כך שתהיה כנראה מעט יותר יקרה מהקרדורל. אם ניסית כבר את כל התרופות האלה( לא ציינת שמות),ואם הן לא עזרו או גרמו לך יותר תופעות מאשר מה שאתה לוקח אין לצערי אופציה אחרת, בקבוצה זו של תרופות. לגבי קימות בלילה להתרוקנות- כדאי שתנסה תרופה מהמשפחה האנטיכולינרגית- כמו אורגנין, וסיקייר או דטרוסיטול, אולי הן יקלו על תלונותיך, וניתן לקחת אותן במקביל לקרדורל. כולן כמובן- במרשם רופא. באופן כללי, אם אתה נוטל תרופות כבר תקופה ממושכת ואין כל הטבה אולי בכל מקרה כדאי שתשקול ניתוח להסרת הערמונית: ע"פ הנתונים שציינת אתה מתאי לניתוח כריתת ערמונית דרך השופכה TURP כי היא קטנה יחסית.
דר' חממי-הרבה תודה על תגובתך המהירה והמפורטת. יש מעט מאד רופאים בפורומים השונים שמגיבים כמוך :במהירות, במקצועיות ובאופן כל כך ענייני ומפורט ועל כך מגיע לך -יישר כוח!! למיטב זכרוני לא ניסיתי בעבר ממשפחת חוסמי אלפא: את טמסולין, אבל כן ניסיתי את -אומניק ,לא את אומניק -אוקס,איזו מהן היית ממליצה לי לבדוק תחילה,והאם זמן התגובה להשפעה הוא מידי?
שלום ד"ר, בן 37 ולפני חצי שנה בעקבות קושי במתן שתן אובחנה דלקת כרונית בדרכי השתן. אני מטופל באומניק ואכן היתה הקלה נכרת. בשבועות האחורנים לאחר שמזג אוויר הפך להיות קריר יותר, התחילו להתפתח שוב קשיים,בעיקר להתחיל את השתן. בנוסף ניסיתי לחמם את אזור הבטן התחתונה בעזרת מים חמים, אך זה גרם להחרפה. יתכן שבגלל הדלקת יש קשר בין המתואר לבין קור? והאם גם חימום יתר משפיע לרעה?. בהנחה שיש קשר האם שימוש בתרופות כגון וולטרן יכול לעזור?. תודה מראש
שלום תמיר, יש אנשים שקור אכן משפיע להם על דפוס ההשתנה, וידוע במקרים של דלקת כרונית בערמונית או בדרכי השתן ששינויי טמפרטורה יכולים להפריע. אם בשל הקור לאחרונה סבלת מצינון ונטלת תרופות כמו טיפות אף (אוטריוין ודומיהם) אלו יכולים בהחלט לגרום להתכווצות של השריר באזור מוצא השלפוחית ולהפריע לריקון התקין של השתן, לכן רצוי להמנע מהן. תרופות כגון אומניק עושות בדיוק ההיפך ומרפות את השריר כדי לאפשר ריקון מלא ותקין יותר. מצד שני- חימום יתר גם עלול לגרות דלקת. נוגדי דלקת מסוג וולטרן יכולים להקל על התופעות שלך. בעיקר חשוב- לשתות מספיק מים ולהרפות בעת הריקון. הרבה בריאות.
שלום תמיר, דלקת בשלפוחית השתן, כרונית או לא, מטופלת היטב ולתמיד על ידי דיקור סיני. בהחלט יש משמעות לכך שקור או חום משפיעים על ההשתנה שלך. קור מכווץ ולכן פוגע בזרימה. חום מרחיב וכלן אמור להקל על הזרימה אך אם יש דלקת (ביטוי של חום) יכול בהחלט לגרום החרפה. אני ממליץ לך לפנות למטפל ברפואה סינית לייעוץ וטיפול. תרגיש טוב, צחי שגב
הי, ד"ר שירי. קראתי את התגובות שלך לאנשים, ואני מאוד מעריך את ההשקעה שלך בתשובות ארוכות ומפורטות, כי בד"כ, רופאים בפורומים נוהגים לתת תשובות קצרות, כלליות, ללא מחשבה רבה. או קי, עכשיו על הבעיה שלי. אני בחור בריא בד"כ, בן 31. לפני כ-10 שנים קיימתי יחסי מין לא מוגנים, אחרי שלושה ימים התחילו צריבות בשופכה בזמן השתנה, הפרשות,... טופלתי שבוע בדוקסילין, ההפרשות חלפו, אבל צריבה נשארה. מאז, הרופאים מאבחנים את הבעיה כדלקת כרונית בערמונית. במשך 10 שנים ניסיתי ועברתי הכל : הרבה רופאים מומחים ופרופסורים, אולטרסאונדים טראנס רקטליים, תרביות למיניהם, כולל תרבית ב-4 כוסות, בדיקות PCR של שתן וזרע למחלות זיהומיות, תמיד הכל תקין. עברתי עיסויים, אנטיביוטיקות אין ספור,אנטידלקתיים, הזרקת אנטיביוטיקה וסטרואידים לתוך ערמונית, היפרטרמיה, גלי הלם, הומאופטיה. בטח שכחתי משהו, אבל באמת ניסיתי כל מה שאפשר לקרוא עליו ולשמוע עליו. אבל, אני לא עיבדתי תקווה, כי א) התלונות שלי הם צריבה לאורך כל השופכה, אין לי כאבים בערמונית או באיזור האגן, וגם TRUS תקין תמיד, כך שלא בטוח מדובר בפרוסטטיטיס ב) אנטיביוטיקה כן עוזרת קצת !!! במיוחד ציפרו ומטרוז'יל. עוזרת, אבל קצת. ולא משנה כמה זמן אני לוקח, הבעיה לא נפתרת לגמרי. וחוץ מאנטיביוטיקה לא עוזר כלום, אנטידלקתיים לא עוזרים בכלל. רופאים אומרים שזה אפקט פלצבו, שאני לגמרי לא מסכים עם הטענה, הטענה הזאת פשות תירוץ לנפנף אותי.כך שנראה שבעיה שלי כן קשורה איכשהו למאזן מיקרופלורה בשופכה. ולדעתי, אם היה אפשר לחקור את מאזן מיקרופלורה בשופכה שלי, לראות מה הם המיקרואורגניזמים הדומיננטיים, לנסות לשחק במאזן בצורות שונות, היה אפשר להגיע לשיפור מצבי, או אפילו לרפא. הבעיה, שאני לא יודע איזה סוג מומחיות רופא דרוש לחקירה הזאת, וגם שרופאים בארץ מעדיפים להתעסק בדברים יותר פרספקטיביים ממה שתיארתי עכשיו... ואני ממשיך לסבול... אולי את יכולה להפנות אותי למישהו שיכול לעזור לי בנושא מאזן מיקרופלורה בשופכה ? אני מרגיש פשוט שאין עם מי לדבר, כי מומחים למחלות זיהומיות שאיתם דיברתי היו מוכנים לעשות רק בדיקות PCR למחלות זיהומיות וזהו... מצפה לתשובה ממך, תודה מראש !
ישראל שלום, הבעיה שאתה מציג אכן כרונית וקשה לפתרון. לצערי, ולפי מה שאתה עצמך תיארת, למעשה מיצית את כל דרכי הטיפול והגישה הידועות ונהוגות כיום לחולים שסובלים מדלקת כרונית בערמונית או כפי שקורייה כיום "תסמונת הכאב הכרוני באגן", וזו כוללת גם צריבה קשה לאורך השופכה, שאינה מגיבה לטיפולים. לצערי אין ביכולתי לתרום לך עוד תובנות למעט העובדה שאם יש משהו שאתה נוטל שעוזר- אולי כדאי שתמשיך איתו, כולל אולי טיפול מונע אנטיביוטי עם כדור בודד ליום, ושתיה מרובה של מים.אם עברת את גיל 50 ואם אתה מעשן- כשאי שתשלח בדיקת שתן לציטולוגיה, וכמובן תפסיק לעשן. אין לצערי שום דרך (לפחות לא משהו שמוכר לי) שבודק" פלורה של השופכה" למעט אותן בדיקות שציינת כמו PCR בשתן או תרבית 4 כוסות ובכל מקרה אם אין מציאת חיידק אז כעקרון אין מה לקחת אנטיביוטיקה. למרכיב ה STRESS והנטל הנפשי של בעיה זו יש משקל משמעותי במצבך וכדאי שתבין זאת ותקבל שהמצב הוא כרוני ועיקר הטיפול הוא הקלה על התלונות ולא ממש פתרון מוחלט ומציאת המקור להן.יש הממליצים על טכניקות הרפיה ופיזיותרפיה לרצפת האגן כמשהו שעשוי להקל על התופעות- ואם לא ניסית את אולי תנסה. צר לי שאין ביכולתי לעזור לך יותר.
מהם התופעות בהן מטפל הפרמיקסון,האם כדאי להשתמש בו בשילוב עם תרופות אחרות ,האם הוא גורם גם להקטנת הערמונית
אחיהוא שלום רב, פרמיקסון הינה תרופה צמחית המבוססת על צמח הדקל הננסי (Saw Palmetto) ומטרתה הקלת תסמיני השתנה שנובעים בשל הגדלה שפירה של הערמונית. מנגנון הפעולה של התכשיר אינו ברור לחלוטין והועלו סברות כי לצמח זה פעילות הורמונלית אנטיאנדרוגנית (משפיעה על רמות טסטוסטרון)ובכך עשוי להקטין את הערמונית, פעילות אנטי-דלקתית ופעילות המעודדת מוות של תאי הערמונית ומעכבת את התרבותם. במחקרים השוואתיים נראה כי Permixon יעיל בשיפור תסמיני הגדלה שפירה של הערמונית (BPH) בדומה לתרופות מסוג חוסמי α (כגון קסטראל או אומניק)ובעל פחות תופעות לוואי. פורסם גם בכתב העת New England Journal of Medicine מחקר השוואתי בין Saw Plmetto ובין פלצבו (תרופת דמה "אינבו"), ונמצא כי אין הבדל בין זרוע הטיפול וזרוע הפלצבו, הן ביעילות והן בפרופיל תופעות הלוואי. צריך לדעת שהנחיות איגוד האורולוגים האמריקני והאירופי( כמו גם הישראלי) מציינות כי קיימים בשוק מספר רב של תכשירים צמחיים השונים זה מזה בהרכבם ובפעילותם, ועד כה לא נצברו די ראיות מדעיות המאפשרות המלצה על שימוש בתכשיר צמחי כלשהו.ניתן לשקול שימוש בתכשירים צמחיים בחולים שסבלו מתופעות לוואי משמעותיות בטיפולים בתרופות "רגילות", או בחולים המעוניינים בשימוש בתכשירים צמחיים בלבד, תוך מתן הסבר על הסימוכין המדעיים המוגבלים ליעילות תכשירים אלה.
מדד בשנים האחרונות היה7.6 בבדיקה עכשןות עלה ל12{מס ימים לפני הבדיקה לא לקחתי את הכדור קסטרל} האם אי לקחית הכדור משפיעה על העליה
שלום לך משה, אני מניחה שהמדדים שאתה מציין מתייחסים לרמת PSA- כי לא כתבת זאת. כמוכן, לא ציינת את גילך. לרוב רצוי לדעת מה היו ערכי ה PSA שלך בשנים האחרונות, כדי שיהיה למה להתייחס בהשוואה לתוצאות העכשיות.. בכל מקרה רמה של PSA מעל 7 היא לכל הדעות מוגברת, אלא אם אתה בן 90 או יותר. בוודאי ש 12 זה גבוה- ולכן רצוי שתבדק אצל אורולוג להמשך בדיקות ובירור ולפי צורך תופנה לביופסיות ערמונית, אלא אם אלו רמות ה PSA שלך כבר שנים. אין שום קשר בין קסטראל לרמת PSA. (הדבר היחיד שאולי יכול להשפיע הוא אם באותם ימים שלא נטלת קסטראל היה לך קושי ניכר ביותר לריקון השתן). לעומת זאת אם טופלת באבודרט והפסקת אותו, יכול להיות שזו הסיבה לעליית הPSA, אבל גם זה לא קורה תוך מס' ימים אלא חודשים. דברHם אחRים שיכולים להשפיע על שינויים ב PSA הם :גודל הערמונית, גיל המטופל, דלקת בשתן או במקום אחר בגוף, מגע מיני לפני הבדיקה ועוד ועוד- אך שוב: שאלתך היתה מאוד כללית וחסרת מידע חשוב ולכן קשה לי להתייחס אליה באופן מלא.
האם ערמונית מוגדלת היא תורשתית?
שלום חיים, ככל הנראה כן,אבל גם בלי קשר לתורשה, מעצם היותך גבר, כחלק מהתהליכיםשמתרחשים בגוף מגיל 50 - הערמונית גדלה. יש כאלה שאצלם ההגדלה תתבטא בהפרעה בהשתנה ויש כאלה שלא. אין קשר בין גודל הערמונית לסרטן ערמונית, אך אם למישהו ממשפחתך הקרובה כמו אבא או אח היה סרטן בערמונית זה כן מכניס אותך לקבוצת סיכון ומומלץ מעקב בדיקות אצל אורולוג וגם בדיקות דם ל PSA
אבא שלי בן 85, לפני שישה שבועות עבר צינטור. כרגע הוא מחובר לקטטר, מזה חמישה שבועות, ואחרי שני נסיונות של גמילה. לאחר כל מה שהוצע לו, רציתי לשאול האם ניתוח לייזר ושיטת האידוי הם אותה פעולה? תודה
דבורה שלום רב, אכן אם אין הצלחה בגמילה מקטטר זוהי התוויה מוחלטת לניתוח הסרת הערמונית גם באנשים מבוגרים. שיטת הניתוח צריכה להקבע קודם כל בהתאם לגודלה של הערמונית, בהתאם למצבו של אביך ובהתאם למנתח. ניתוח בלייזר או אידוי אלו השיטות ניתוחיות לכל דבר- גם אם הן מבוצעות דרך השופכה וללא חתך- ולמרות שהן פופולריות הן לא בדיוק הסטנסרט הראשי לטיפול, ע"פ האיגודים האורולוגיים בארץ ובעולם. בניתוחים אלה מסירים את הערמונית או בעזרת לייזר (שיטת לייזר ירוק) או בחימום ניכר שלמעשה מאדה את הערמונית.בכל מקרה שוב אדגיש: מדובר בניתוח לכל דבר כולל האופציות לסיבוכים כגון דימום, כאבים, זיהומים ותופעות לוואי כמו גירוי בהשתנה גם תקופה ארוכה לאחריו. כמו כן צריך לזכור שאין הוכחה חד משמעית לעדיפות של השיטות האלה על שיטות הניתוח הרגילות. ממליצה לך להתייעץ עם אורולוג מנתח מוכר וטוב, כדי לקבל את הטיפול המתאים ביותר לאביך.
שלום ד"ר שירה חתומי, פניתי אליך פעם ראשונה בסוף נובמבר באותה בעיה. אני עכשיו 7 שבוע אחרי ה-TURP. במענה האחרון שלך הצעת (בתגובה לתרבית שתן) שאבקש אנטיביוטיקה. באותם ימים לקחתיDetrustitol - סה"כ לשבוע. כי הלכתי לאורולוג (תדירות מתן / איבוד שתן גבר באותו שבוע) והוא החליף את הכדורים ל- TOVIAZ 8מ"ג. אמר לי לבוא לביקורת אחרי חודש. אני לוקח TOVIAZ מה 3-דצמבר. למרות שאני הרגשתי הקלה בימים הראשונים עדיין מספר מתן שתן ביממה מגיע ל 18 20, אין שליטה, כל יום יש איבוד שתן. דעתך בבקשה בבקשה. אני מרגיש אומלל ונכה. ללכת לאורולוג אחר לדעה שניה? תודה תודה מראש, מייק
שלום מייק, דטרוסיטול וטוביאס הן תרופות אנטיכולינרגיות שאמורות להקל עליך את הדחיפות למתן השתן ואולי גם למנוע דליפה אם מקורה הוא דחיפות (כלמור, שהשתן דולף כי אתה לא מספיק להגיע לשירותים, מתוך צורך עז להתרוקן). אם הדליפה היא בעת מאמץ(- כמו קימה מישיבה לעמידה, הרמת משא, שיעול או צחוק)- התרופות האלה לא מתאימות.אם זה המצב- דליפה במאמץ- לשיפור בעיה זו ממליצה לך לבצע תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן (ללמוד מחדש כיצד מתאפקים, בעזרת כיווץ של פי הטבעת, עצירת זרימת השתן בעת ההתרוקנות ועוד)- ניתן לבצע זאת גם במסגרת של פיסיותרפיה דרך קופות החולים. אם אכן הדליפה היא במאמץ ולא מדחיפות, אתה יכול לנסות תרופה בשם "יינטריב" שאינה בסל, כמובן- במרשם מהאורולוג, ולהפסיק את הטוביאס/דטרוסיטול. כחודשיים לאחר ניתוח יש אנשים שעדיין יסבלו מתלונות דומות לשלך, ואם חודש נוסף עובר ואין כל שינוי רצוי לחזור למנתח ולהסביר לו את המצב. אולי כדאי שתיבדק שוב: ציסטוקופיה, אורודינמיקה-אם עיקר ההפרעה היא העדר שליטה בשתן.
שלום ד"ר שירה חתומי, ראשית, תודה למענה המפורט ומסביר. מאוד מאוד מעריך זאת. הדליפה שלי מקורה בדחיפות בעיקר, ולא בעת מאמץ. כלומר ממש לא במקרים שציינת (קימה מישיבה לעמידה, הרמת משא, שיעול או צחוק) אבל לפעמים ב Bowl Movement, וב98% מהמקרים בגלל שלא מגיע לשירותים בזמן. כלומר מבין שנכון להמשיך לקחת טוביאס. יש שיפור קל-קל בימים האחרונים. אפילו הגעתי פעם ראשונה ל300 סמ"ק במתן שתן (מאז הניתוח עד אתמול לא עברתי 250 סמ"ק), וברוב המקרים עברתי את השעה בין מתן שתן. אהיה אצל האורולוג שבוע הבא לביקורת. שוב, תודה על היחס על התוכן! מייק
אני בן 30 לפני שנתיים נחבלתי במהלך פעילות כאשר בת זוג פראית הכניסה לי אצבע חזק באזור מתחת לאשך הימני. מאז אני סובל מרגישות נפיחות קלה באזור, ולעיתים כאבים ודימום תת עורי בעת התכווצות כתוצאה מסקס או קור בחורף. וגם לפעמים כתוצאה מישיבה ממושכת על כיסא. הדימום מופיע ככתם קהה על שק האשכים משני הצדדים. הכאב מאזור החבלה מאחורי האשך הימני ולעיתים פנימה במעלה הבטן לצד ימין. אורולוג אמר לי ששם צינור הזרע. מה הדיאגנוזה? מה הטיפול? אורולוג אחד אמר לי הכל תקין. שני מדבר על דלקת ואפשרות לקחת חודש אנטיביוטיקה. מה דעתך? המצב המתמשך גורם לי מועקה
רפי שלום, אולי כדאי שתבצע סונר דופלר לאזורהאשכים והמפשעות, בעיקר כשמופיע אותו כאב או "כתם" בשק האשכים- כדי לברר מה בדיוק קורה שם עם זרימת הדם. קצת לא הגיוני שזה שנתיים מדמם... זה נכון שרגישות באזור כבל הזרע או באשך ואפילו דלקתאו זיהום מקומי יכולים להיות בעקבות חבלה, ולכן בכל מקרה אין סיבה למה לא לנסות טיפול אנטיביוטי להקל על התסמינים: אם זה זיהום האנטיביוטיקה תעזור. אתה יכול גם לנסות נוגדי דלקת וכאב שאינם אנטיביוטיקה- כגון נורופן או אדוויל.
אני סובל מפרוסטטה מוגדלת ומקבל תרופות. יש לי בעיות של זיקפה, אולם זיקפת בוקר יש לי מדי כמה ימים. שאלתי האם יש קשר בין זיקפה רגילה לזיקפת בוקר?האם ייתכן שיש זיקפת בוקר צריכה להיות גם זיקפה בעת קיום יחיסם? או שאין קשר בין הזיקפות.האם אפשר להחשיב את זיקפת הבוקר ולומר שאין לי בעייה?
שלום לך מירון, זקפת בוקר קורית כתהליך רפלקסיבי, במהלך השינה, בד"כ במה שקרוי שנת-REM בה חולמים. זקפות אלה עשויות לקרות מס' פעמים בלילה, וגם לקראת בוקר בעת שיש עליה ברמות הטסטוסטרון. המטרה שלה היא למעשה הזרמת דם אל הפין, ולא תמיד קורית בשל גירוי מיני אלא כחלק מאותו תהליך רפלקסיבי בשינה. ולא, זה לא בגלל שצריך להשתין כשקמים בבוקר.. אם יש לך הפרעה בזקפה בעת קיום מגע מיני יש צורך לבדוק מספר דברים. חשוב שתדע שתרופות לטיפול בתלונות בהשתנה בשל הגדלת הערמונית אינן גורמות להפרעות בזקפה, אך כן יכולות להפריע לתפקוד המיני: חלקן יכול לגרום ירידה בחשק המיני (כגון אבודרט או פרמיקסון) וחלקן יכולות לגרום ירידה בשפיכה- למעשה "שפיכה אחורית" (כגון קסטראל/אומניק/טמסולין וכו'). היתי מציעה לך לפנות לאורולוג לבדיקה כולל בדיקת דם לפרופיל הורמונאלי, והוא ימליץ לך על המשך הבירור והטיפול בהתאם.
האם אפשרי לקחת אבודרט יחד עם קטסטל? האם ישנו סיכוי להקטנת הערומנית כדי שלא אזדקק לניתוח?
שלום גדעון, אין כל בעיה בלקיחת קסטראל ואבודרט יחדיו. למעשה זהו הטיפול האופטימלי בבעיות השתנה בשל ערמונית מוגדלת, היות והוא טיפול משולב: גם קסטראל- מקבוצת חוסמי אלפא- שמקלה על הזרימה, וגם אבודרט- מקבוצת חוסמי 5-אלפא-רדוקטז, שפועלת על הטסטוסטרון שבערמונית ועוזרת להקטנתה. צריך לזכור שאבודרט נותנים רק בערמוניות גדולות (מעל 40 סמ"ק). והטיפולאמור להקטין את הערמונית אך הוא לוקח זמן של בין 3-6 חודשים להתחיל לפעול, בעוד שקסטראל פועלת מהר יותר. כפי שכבר הסברתי בתשובות לשאלות דומות כאן- אין קשר ישיר בין גודלה של הערמונית לחומרת התסמינים או לסרטן! כלומר- גם עם ערמונית קטנה אפשר לסבול מאוד ועם ערמונית גדולה לא, ולהיפך.. כך שניתוח לא ייקבע על פי גודלה של הערמונית, אלא אם התרופות לא עוזרות, או אם אינך יכול לקבל תרופות בשל מחלת רקע או רגישות, או שיש לך תופעות לוואי קשות, או במקרים של התוויה מוחלטת לניתוח כמו אצירת שתן, דימום, או אבנים בשלפוחית. במקרה זה, גודלה של הערמונית יקבע מה תהיה הגישה הניתוחית: ערמונית קטנה- ניתוח "סגור" דרך השופכה ערמונית גדולה- ניתוח "פתוח" דרך הבטן.