פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת
מנהל פורום ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת
בסוף 2008 נדרשתי לניתוח אורולוגי(פתיחת בטן תחתונה)לצורך ריקון תכולת ערמונית גדולה שגרמה לעצירת-שתן-חריפה. משך הניתוח הוערך ע"י מנהל המחלקה 'כ-שעה ורבע'.בדיעבד:נמשך הניתוח כולו כשש שעות וחצי (6.5 !), המהלך המקורי השתבש שם נפגעו כלי דם ראשיים ו"זכיתי" למנות דם רבות. עקב פעולות בלתי מוסברות נקראו כירורגים נוספים למהומה שם, והוחלט לבצע כריתה מלאה של 'הערמונית שהוצאו ממנה שני חלקים שלמים'. נרשם, כי בוצעה השקת צינור השתן ישירות לשלפוחית השתן. הנזקים הישירים התגלו לאחר כחודש:1)עצירת שתן מוחלטת כתוצאה מהצטלקות גדולה מאד במקום ההשקה לאחר הוצאת הקטטר. נדרשה החדרת צינורית ישירה לשלפוחית דרך חלל הבטן, כי כל נסיון להחדרת קטטר דרך השופכה נכשל. רק טיפול דיקור בשיטת הריפוי הסינית הביא לאפשרות הטלת שתן עצמונית אך נשארו הפרעות כאלו שנדרשה התערבות אורולוגים מקצועיים טובים באמת כדי להקטין את ההפרעות. 2) כריתת הערמונית המלאה קטעה לחלוטין את התפקוד המיני. העצבים , ככל המורגש, לא חוברו! כלי דם חיוניים "למילוי הפין" לא חוברו , כנראה כנדרש. אנא תשובתכם.
מיכאל שלום רב, לצערי מתאורך קשה לי להבין מה בדיוק קרה שם,ולכן לא אוכל להתייחס לבעיתך באופן ספציפי אלא רק אציין שחוק זכויות החולה במדינת ישראל מחייב החתמה על הסכמה מדעת לפני ניתוח כאשר הרופא המנתח צריך לשבת עמך ולהסביר לך מהו הניתוח, וגם מהם הסיבוכים שעשויים לקרות לפני שאתה נותן את הסכמתך. אולם, נוצרים לעיתים מצבי חירום במהלך ניתוח בהם הרופא במהלכו נצרך לפעולות דחופות, ואולי זה מה שקרה אצלך. מה שתארת נשמע מאוד נדיר בניתוחי ערמונית להגדלה שפירה ,אבל הכל יכול לקרות ולא תמיד ניתן לצפות מראש מה יהיה. ממליצה לך לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים ואת התיק הרפואי שלך ולקבל ייעוץ מקצועי ורציני, ולא דרך פורום באינטרנט.
אני בן 39 יש לי חלק מהסימפטומים של פרוסטטה מוגדלת כמו צורך תכוף במתן שתן , היסוס, זרם עדין משמעותית לעומת מה שאני זוכר לפני שנתיים ודליפה / טפטוף ז"א התרוקנות חלקית. אין לי צריבה במתן השתן. בנוסף יש לי כאב מסוים ואי נוחות בעומק העכוז , מעין דקירה עמומה. אני מרגיש את הכאב הנ"ל בעיקר בקימה אחרי ישיבה גם אם לא ממושכת.( אני מקיים גם יחסי מין אנאלים אבל וכאב הנ"ל לא מוכר לי) רציתי לדעת: א.הסימפטומים שציינתי מתקיימים באופן ברור. האם יש סיכוי שלא מדובר בפרוסטטה מוגדלת? ( ואני מבין שצריך להבדק..) ב. אם הופעת הכאב העמום בפנים העכוז מוכר/קשור? ג. האם יחסים אנאלים יכולים להשפיע על הופעת הפרוסטטה המוגדלת?
יורי שלום, התסמינים שתארת אינם בהכרח רק בגלל הגדלת הערמונית, אלא יכולים להיות גם בשל הפרעות אחרות כגון דלקת או פציעה באיזור. אם התלונות האלה מציקות לך, בהחלט רצוי שתיבדק. אין לך מה לחשוש מהבדיקה. עד כמה שידוע לי אין קשר בין קיום יחסים אנאליים להגדלה של הערמונית (הערמונית גדלה באופן פיזיולוגי כתוצאה משינויים הורמונאלים בגוף), אך מגע כזה כן יכול לגרום לגירוי של הערמונית ואולי להחמיר לך חלק מהתסמינים. כמוכן, הכאב בעכוז במקביל לשאר התסמינים שאתה מתאר יכול להצביע על מצב של דלקת בערמונית ולכן בהחלט רצוי שתבדק ותקבל טיפול. היתי מציעה לך בדיקה מקבילה אצל אורולוג וגם אצל פרוקטולוג, כי אולי הכאב בעכוז מקורו בפגיעה אנאלית שאינה קשורה לערמונית אלא לפי-הטבעת או לחלחולת(הרקטום).
מדוע מתלווים לדלקת כרונית בערמונית כאבים נוירופטיים באגן?ומה הקשר לעצירות שמתלווה גם כן????ומדוע אין לרפואה הכל כך מתקדמת פתרון למחלה "פשוטה" דלקת בערמונית??כל מי ששומע נדהם ולא מאמין שדלקת יכולה לפגוע כל כך באיכות החיים וללא מענה מצד הרפואה.
דוד שלום לך, אכן נגעת בבעיה משמעותית, והצרה היא שדלקת כרונית של הערמונית היא רק אחת מני בעיות רבות רבות אחרות שאין לרפואה המערבית מענה וטיפול הולם להן (דוגמאות נוספות יכולות להיות מחלת השפעת, דלקת כרמונית של השלפוחית- INTERSTITIAL CYSTITIS , דלקת פרקים ועוד ועוד..)- ואלה כלל אינן מחלות "קשות" או מסכנות חיים, אלא מחלות מאמללות ומפריעות לאיכות החיים.. אני מבינה את התסכול שלך ולצערי יכולה רק להמשיך ולהסביר את שהסברתי כאן שחלק מההחלמה הוא קבלה שהמצב הוא כרוני ומצריך הרבה הבנה וסבלנות.במצבים כמו שלך, גם ללחץ נפשי ו STRESS באופן כללי יש השפעה ניכרת על הגוף וחלק מהתסמינים נובע מכך. בכל מקרה כפי שהסברתי בתשובה הקודמת, לפחות טיפולים מסויימים יקלו עליך ויביאו אותך למצב נסבל וסביר כך שאיכות חייך תשתפר.
כשנה לאחר דלקת ערמונית אקוטית ואין סוף אנטיביוטיקה.כאבים בלתי נסבלים באגן,ביציאות ובזמן ולאחר השתנה.חום עד 38 כל הזמן.בקיצור גהנום.שאלתי,מדוע לא מזריקים ישירות לערמונית אנטיביוטיקה?ומה ניתן לעשות??הדלקת אינה חיידקית.תודה.
שלום דוד, עד כמה שידוע, אין טיפולים לדלקת כרונית בערמונית הכוללים הזרקה ישירה של אנטיביוטיקה לתוך הערמונית. כמוכן, לדבריך, הדלקת אינה חיידקית, כך שאנטיביוטיקה לא תועיל כאן. בכל מקרה אם לא בדקת- רצוי לבצע תרבית 4-כוסות כדי לברר זאת באופן מלא, וגם לשלוח בדיקות פרופיל מחלות מין (STD) לחיידקים אטיפיים כמו גונוריאה, כלמידיה מיקופלזמה וכו', היות ואלה אינם מגיבים לאנטיביוטקיה "הרגילה" שנותנים לדלקות שתן/ערמונית. עליך להבין, המצב ממנו אתה סובל,נכלל בתסמונת בשם CHRONIC PELVIC PAIN SYNDROME , וחשוב שתנסה לטפל בכאבים באמצעות תרופות נוגדות דלקת כגון וולטרן, אדוויל ודומיהם, תקפיד על ריכוך צואה (להקל על הכאב), שתית מים מוגברת, ואם אלה לא עוזרים אולי תשקול אמצעים אחרים להקלת כאבים כמו טכניקות הרפיה שונות, ואפילו דיקור סיני ועוד אמצעי רפואה משלימה..אכן דלקת כרונית בערמונית היא מצב ארוך כואב ובעיקר מתסכל, אבל עם הרבה אמונה וסבלנות תצליח להתגבר על זה. ראה תשובותי לשאלות דומות כאן בפורום בנושא זה.
אני בן 60 וגילו אצלי ערמונית מוגדלת. התחלתי בטיפול באבודרט ואז הגיעה לאזני שמועה על כמונות מפרחי צבר בשם אופונטימל פורטה לגבר. רציתי לשאול האם להכמוסות הללו מהוות תחליף לתרופה קונבנציונלית והאם הן יעילות.
הפסק מיד להשתמש ב'אבודרט'!!!! "תרופה" זו מחסלת את היחום ואת התיפקוד המיני!!! ישנן תרופות מתאימות יותר לעצירת/הקטנת הערמונית, כמו 'דיאובן', או דומות לה.
קובי שלום רב, אבודרט היא תרופה מאוד יעילה להקטנת הערמונית, אך פועלת יחסית לאורך זמן. בכל מקרה אם אתה מרגיש טוב ואין לך תופעות לוואי אין בעיה שתמשיך בטיפול זה. לגבי טיפול צמחי בדקל ננסי או פרחי צבר- אלו חומרים שנחשבים יעילים להקלת תסמינים של הגדלה שפירה של הערמונית, אך רוב התרופות הצמחיות לא נבדקו באופן מלא ולא תמיד עוזרות לכל אחד. את התרופה שציינת כאן איני מכירה אך תרופות כגון "פרמיקסון" או "פרוסטמד" מוכרות בשוק (למרות שאינן בסל ויש לרכוש אותן במרשם פרטי) ואולי יועילו לך. שוב- אבודרט כן נבדקה באופן מלא במחקרים רפואיים ונחשבת מאוד יעילה בתחומה, אך התרופות הצמחיות לא נבדקו כמוה.
בוקר טוב ד"ר, בן 40,לפני שנתיים סבלתי מחיידק שטופל אנטיביוטית וכיום כל הבדיקות לרבות האורולוגיות תקינות. אך שמתי לב שכל פעם שיש לי עלייה בלחץ תוך בטני,אני מרגיש כאבים בקצה הפין. לדוגמא אם השלפוחית לא ריקה ואני משתעל יש כאב כמתואר. שתייה אלכוהול,קפה מאכלים שומניים גם גורמים תוך זמן קצר לכאבים, בקצה הפין. יש דרך לטפל בכך? תודה
אמיר שלום רב, לעיתים לאחר דלקת בערמונית נותר "זכרון" של כאב ואי נוחות באזור, גם לתקופה ממושכת, אפילו אחרי שנה ויותר. מה שאתה מתאר מתאים לכך, ולכן הפתרון העיקרי הוא להמנע מאותם חומרים שמגרים את הכאב-כמה שניתן, ולהקפיד לרוקן את השלפוחית בפרקי זמן קצובים, כדי להמנע ממילוי יתר של השלפוחית שגורם לך לחץ בשיפולי הבטן וכאב בפין. אם המצב מחמיר ומופיעה גם צריבה בהשתנה או בשפיכה רצוי שתשלח בדיקות שתן כללית ותרבית, תרבית זרע ואפילו תרבית 4 כוסות לשלול שלא נותרה דלקת שמחייבת טיפול.
לד"ר ד"ר חתומי שלום, אני בן 35 ובשנים האחרונות יש לי בעיה בהשתנה. הבעיה היא שלמרות שאני מרגיש שיש עוד שתן זה פשות לא יוצא ואחרי שאני מסיים מהשירותים יוצאים כמה טיפות. בדרך כלל אני צריך להשתין בתדירות גבוהה, יחד אם זאת אני בדרך כלל מצליח לישון בליליה בלי לקום לשירותים. האם כדי לי להגיע לבדיקה? ואם כן, מה בדיוק עושים בבדיקה כזאת?
שלום דני, התלונות שאתה מתאר -טפטוף סופי, מאוד מוכר ובד"כ פיסיולוגי ואינו מצריך טיפול. פשוט לעצור ולנסות לרוקן שוב. בנוסף אתה מתאר "תכיפות"- הטלת שתן מס' רב של פעמים במשך היום. זה לא בהכרח אומר שיש לך ערמונית מוגדלת, בוודאי לא בגילך, למרות שיש כאלה שאכן הערמונית היא מקור הבעיות. ממליצה לך לבדוק כמה ומה אתה שותה- יכול להיות שזו הסיבה לגירוי יתר להשתנה( בעיקר קפאין, קולה, אלכוהול)וכדאי גם לבדוק רמות סוכר בדם, ואת השתן לשלול דלקת. ברוב המקרים שיפור של הרגלי שתיה (אדם בריא בגילך לא זקוק ליותר משני ליטר מים ביום) זה לרוב יפתור את הבעיה. אם אתה מרגיש שזה לא מסתדר אנא פנה לבדיקת אורולוג,שבה גם תבדק הערמונית שלך(הבדיקה כוללת את בדיקת הבטן ואברי המין, ומישוש באצבע דרך פי הטבעת של הערמונית), והוא יחליט אם יש צורך להרחיב את הבירור לבדיקות נוספות.
שלום, כ-3 שנים סבלתי מ-BPH ולקחתי תרופות. לפני חודש עברתי ניתוח TURP. אני בן 60. שבוע ראשון אחרי הניתוח סבלתי מחסימה במתן שתן, האורולוג נתן לי משחה להשחיל אחרי שבוע התסמונת הזה עבר. מאז אני קם 3 - 4 פעמים בלילה למתן שתן, ו כל שעה חצי שעה ביום כ 16 פעם ביממה בימים האחרונים. אחרי תרבית שתן (הרבה כדוריות לבנות ואדומות UTI) האורולוג נתן לי פנצילין לשבוע. המצב לא רק לא השתפר, אלא נהיה גרוע יותר יותר ריצות ביום ובלילה + ועכשיו גם בריחת שתן. ביקור שלישי אצל האורולוג והוא נתן לי DETRUSITOL SR לחודש. אני לוקח כשבוע ועדיין אין שינוי. אולי טיפה בשעות הבוקר אחרי מתן שתן ראשון. האם אני צריך רק סבלנות (קראתי מספיק בפורומים ושמתי לב שזה יכול לקחת ימים עד 3 4 חודשים להירגע), או יש מצב לבדוק חלופות אחרות? אני ממש מרגיש כנכה פוחד לצאת מהבית. תודה תודה מראש מייק
מייק שלום, לאחר ניתוח TURP יש הרבה שסובלים מדחיפות וקימות בלילה, היות והאזור של הניתוח (השופכה האחרוית וצוואר השלפוחית) עדיין מחלים, ומעבר השתן באזור מאוד מגרה ומכאיב. כפי שאמרת- צריך סבלנות.אפילו כמה חודשים. בהחלט אם יש דלקת בשתן זה מחמיר את התלונות וחשוב לטפל נכון: לצערי פניצילין אינו תרופה מתאימה בד"כ לדלקות בשתן, אלא תרופות כגון קווינולונים(ציפרו או אופלדקס) , צפלוספורינים(כגון זינאט או צפורל) או מאקרודנטין,ואולי כדאי שתטפל באחת מאלה. מעבר לכך משככי כאבים נוגדי דלקת כגון נורופן או אדוויל גם יכולים לעזור. דטרוסיטול אמור להקל את הדחיפות והקימות בלילה ולעיתים צריך לקחת אותו יותר מחודש... אם למרות כל הנ"ל אין שום הטבה עוד חודשיים- שלושה כדאי לחזור אל האורולוג שלך לביקורת ובדיקות כגון ציסטוקופיה ואולטראסאונד.
שלום ד"ר שירה חתומי, ראשית, תודה מקרב הלב על המענה שלך... על היחס שלך... על הזמן שאת מקדישה לענות לכה הרבה סובלים מסוגיות מחלה של מערכת האורולוגית. קראתי בעיון את המענה שלך. קודם כל, עוד בימים הראשונים (אני חודש אחרי TURP) אין לי שום כאבים. השתן זורם מהר וחלק (להבדיל מלפני הניתוח שהיה יוצא לאט ועם מאמצים). בעיה היחידה היא הOAB וOI. הרופא שלי, ד"ר יורם זיגל אמר שהבעיות נובעות כי יש לי עדיין פצע של הניתוח וזה לוקח זמן. אני אמור לבקר אותו בעוד 3 שבועות (חודש אחרי לקיחת ה דטרוסיטול). היום עשיתי עוד תרבית שתן והנה התוצאות של היום ושל לפני שבוע שבועיים: היום: Leucocytes (U) 500 Erythrocytes (U) 25 Protein (U) 30 לפני שבועיים: Leucocytes (U) 500 Erythrocytes (U) 250 Protein (U) 100 שאלה: האם התוצאה המאוד חריגה של Leucocytes צריכה להדאיג? ללכת שוב עכשיו לרופא שלי? או שזה גם ירד עם הזמן? אני ממש לא אטריד אותך... ברור לי שזמנך יקר. ותודה שוב על היחס האישי והיקר. מייק
האם הנ"ל לאחר גיל 50 עלול להזיק לגוף? תדירות?
אברהם שלום , אם אצלך התפקוד המיני תקין,ואתה בבריאות שלמה תהנה. אין שום בעיה לקיים מגע מיני מעל גיל 50 אם אתה מרגיש טוב!
סליחה, האם יש גוף מסוים המספק טיפים לתפקוד יעיל יותר?
שלום רב ד"ר, למה סובלים מדלקת כרונית עם תרבית שלילית צריכים לשתות הרבה מים,כי שמתי לב שברגע שיש הפחתה בשתייה מתפתח קושי. מה כמות המים המומלצת ליממה לאדם בגיל 50?. תודה
שלום עמי, המלצה לשתית מים, בעיקר בעת דלקת, מטרתה לעזור ו"לשטוף" את האיזור של השלפוחית והשופכה מחיידקים. בדלקת כרונית לרוב כבר אין ממש חיידק, אך מעבר המים כנראה מעט מרגיע. מבחינת כמות שתיה ממוצעת לאדם בגילך, במיחוד באזורנו החם - בין 1500-2000 סמ"ק ליממה (עד שני ליטר ליום) כי גם באוכל רגיל יש מים. אם יש לך קשיים בריקון השתן אולי רצוי גם לשקול טיפול תרופתי לשיפור פתיחת הסוגר והקטנת הערמונת בהתאם לגודלה ותסמיניך.
גברתי הנכבדה עברתי ניתוח להסרת הערמונית בינואר 2009 ולאחר הניתוח פי אס היה 0.26 ונשלחתי להקרנות בתל השומר 35 טיפולים שסימתי בינואר 2010 וי אס עשיתי בדיקת דם חודש פבר 2010 ופי אס ירד 0.07 ועשיתי שוב בדיקה בחודש אוגסט 2010 ןי אס ירד 0.01 תופעות הלואי צריבה בשתן אין אונות אפילו עם כדור ויאגרה שאלתי האם הצריבה בשתןתמשיך כל הזמן וצריך לותר על חיי המין אני בגיל 62.5
שלום לך יעקב, הבנתי שהנתוח שעברת היה כריתה רדיקאלית של הערמונית בשל סרטן, ובהמשך גם קיבלת טיפול בקרינה. רמות ה PSA שאתה מציין -בעיקר האחרונה- מראות שהמחלה למעשה כבר לא קיימת, וטוב שכך. מבחינת הפרעות בתפקוד מיני- אלה יכולות להופיע הית ובניתוח שעברת, שהוא ניתוח גדול ומורכב, עשויה להיות פגיעה בעצבי הזקפה שמקיפים את הערמונית. מציעה לך לפנות להתייעצות במסגרת של מרפאות להפרעה בתפקוד מיני- שיש בכל בית חולים, היות ואם כדורים כמו ויאגרה שנטלת אינם עוזרים לשיפור הזקפה אולי תצטרך טיפולים אחרים שניתן להציע לך במסגרת המרפאות הללו. לגבי צריבה בשתן, היות ובניתוח מחברים מחדש את השופכה לשלפוחית, היה לך מן הסתם קטטר לתקופה מסויימת, ולעתים נשארת תחושה של אי נוחות או צריבה קלה בעקבות זאת. אולם, גם עברת קרינה, שחלק מתופעות הלוואי שלה הוא בצריבה וגירוי במתן השתן- וגם זה תהליך שההחלמה ממנו ארוכה ולעיתים נשאר "זכרון" של צריבה ברקמה וזה מציק באופן כרוני. כדאי שתבדוק שאין לך דלקת בשתן שגם היא עשויה לגרום לתופעה שאתה מדבר עליה, .
ב 8 לנובמבר עברתי ביופסיה של הערמונית שהייתה תקינה.לאחר הביופסיה לא הופיע דם בשתן.ב 21 לנובמבר הופיעה הפרשה חומה בתחילת מתן השתן ולאחריה שתן צלול.ממה נובעת התופעה והאם יש צורך לפנות לאורולוג המטפל. בתודה מראש שמעון
שמעון שלום רב, ביופסיות הערמונית מבוצעות בהנחיית סונר ובמהלכן דוקרים את הערמונית לצורך לקיחת דגימה מאזורים שונים שלה. ולכן היא יכולה לדמם קלות.כך שחלק מתופעות הלוואי לאחר הביופסיה הן הופעה של דם בשתן(המטוריה) או בזרע(המטוספרמיה) ואפילו לעיתים גם בצואה. לרוב זה יכול להיות משהו מינורי כמו הכתמה חומה בזרע או בסיום ההשתנה(היות והשתן או נוזל הזרע עוברים בערמונית ויוצאים דרך השופכה, ובדרך יכולים להוציא עמם שיירים של דם בעקבות הביופסיה) ולכן אין מקום לדאגה. ממצאים אלה יכולים להופיע אפילו כמה שבועות ועד מס' חודשים לאחר הביופסיה, ואם הם מינימאליים ואינם מלויים כאבים, עליית חום או הפרעה בהשתנה- אין צורך לעשות דבר.במקרה ומופיע דימום אמיתי(ממש יוצא דם בעת השתנה או שפיכה, ולא רק כתם חום) בוודאי אם זה מתמשך או מופיע כל אחד מהתסמינים שתארתי-יש לפנות לרופא לבדיקה.
ד"ר שלום האם הטיפול בשיטת HIFU מתאימה לערמונית שפירית ? האם לשיטה זו יש סיכוי יותר גבוה לא לפגוע בעצב המין ? האם זה נכון שרק פרופ' סידי מבצע טיפול זה ? האם הוא כלול בסל הבריאות ? בוקר טוב
שלום שלומי, HIFU מבוצע רק כטיפול לסרטן הערמונית וגם על כך יש ויכוח מבחינת יעילות הטיפול.ה לא נחשב ל"קו ראשון לטיפול" ע"פ האיגודים האורולוגים בעולם. בארץ אכן מבוצעת ע"י פרופ' עמי סידי בוולפסון, ולו יש את הכי הרבה נסיון בטיפול זה. עד כמה שידוע לי זה לא כלול בסל הבריאות.
שלום ד"ר אני נוטל קרוב לשנה כדור אבודרט וקסטרל בגלל ערמונית שפירית מוגדלת. חל שיפור בתופעות הלוואי של הערמונית מחד אך יש לי בעיות זקפה -אני בן 60- קיבלתי "המלצה" להחליף האבודרט לפרמיקסון (פחות תופעות לוואי). שאלתי היא -האם החלפת הכדור לפרמיקסון תגרום לכך שהערמונית תגדל שוב עד שהפרמיקסון יגיב(על פי המידע הוא מתחיל להגיב רק לאחר מספר חודשים) תןדה.
רמי שלום, אם ההפרעות שאתה סובל מהן היו ירידה בחשק המיני- אזי אכן מומלץ להפסיק אבודרט. לרוב זה מסתדר. פרמיקסון היא תרופה צמחית, וחלק מהשפעותיה יכולות להיות גם על גודלה של הערמונית. אין מידע שבדק באופן מדוייק האם החלפה בין הטיפולים ישנה את גודלה של הערמונית, ותוך כמה זמן. חשוב לזכור שלא גודלה של הערמונית הוא זה שיקבע את חומרת התסמינים! ולכן בד"כ פשוט מנסים ורואים. אם התרופות לא עוזרות תמיד אפשר לשקול ניתוח להסרת הערמונית. בכל מקרה אם הפרעה בתפקוד המיני היא ירידה בחוזק הזקפה- מומלץ לשקול טיפול בPDE5I כגון ויאגרה/סיאליס/לויטרה, באמצעות מרשם רופא, או להתייעץ במרפאה להפרעות בתפקוד המיני.
אשמח לקבל מידע על סוגי ניתוחים ,או טיפולים אחרים, להסרת בלוטת הערמונית (פרוסטטה). אני מבין שקיים טיפול בהמסת הבלוטה שאינו מחייב הרדמה מלאה. הייתי שמח לדעת סיכונים שבטיפול כזה , אחוזי הצלחה והיכן ניתן לבצע טיפול כזה. כמו כן אשמח לקבל מידע לגבי בדיקת URODINAMIC . תודה רבה
אלי שלום רב, מפנה אותך לתשובותי לשאלות דומות קודמות כאן בפורום (למשך מתאריך 24/7 או 22/10) לגבי סוגי הניתוחים. בקצרה אחזור ואומר: שתי הגישות הניתוחיות השכיחות ביותר להסרת ערמונית בשל הגדלה שפירה (ולא סרטן) הן גישה "פתוחה" דרך חתך בבטן וגישה "סגורה" דרך השופכה (TURP). בגישה האחרונה מוכרים גם הלייזר וה"אידוי" שהם ניתוחים לכל דבר (גם אם אין חתך בבטן, כי החתך הוא פנימי) למרות שהם מפורסמים כ"לא ניתוח", דבר שאינו נכון. ההחלטה על הגישה תלויה בגודלה של הערמונית( לערמוניות גדולות גישה פתוחה, לקטנות גישה סגורה) . לרוב הניתוח בשתי הגישות הם בטוחים ודומים באחוזי ההצלחה גבוהים שלהם, ובעלי סיבוכים מועטים. הסיבה לסיבוכים יכולה להיות גם מצבו הכללי של המנותח, מחלות הרקע, ומיומנותו של המנתח. לכן חובה לבוא מוכן לניתוח עם אישורים מתאימים מרופא המשפחה לגבי הכשירות לניתוח(ויעוצים נוספים כמו קרדיולוג או המטולוג ובהתאם למחלות הרקע)הפסקת נוגדי קרישה באם נוטלים, הגעה עם תרבית שתן שלילית, ובחירה נכונה של המנתח. יש הרבה מאוד אורולוגים מצויינים בארץ, בכל קופות החולים ובתי החולים הציבוריים, וגם באמצעות ביטוח משלים או פרטי ניתן למצוא מנתח טוב. הסיבוכים המוכרים הם דימום(הערמונית מקבלת אספקת דם מרובה), זיהום (בשתן או פצע ניתוח) הפרעות בשליטה בשתן(כגון דליפה או קושי בהתרוקנות)והפרעות בזקפה (ואגב, לכל המנותחים לא תהיה שפיכה בעקבות הניתוח היות שמסירים את הערמונית שתפקידה לייצר את נוזל הזרע, אך דבר זה לא בוגם בהנאה מהמגע המיני). שוב- רוב הסיבוכים לרוב לא קורים ואם כן ברי טיפול. כל הניתוחים יכולים להיות מבוצעים בהרדמה חלקית(ספינלית- בזריקה בגב) או בהרדמה מלאה, בתאום בין המטופל למרדים. אם מדובר בניתוח בשל סרטן ערמונית(ולא בשל הגדלה שפירה) אזי הגישה היא רדיקאלית- דרך הבטן, בגישה פתוחה או בלפרוסקופיה, וכל הערמונית מוסרת, יחד עם בלוטות הזרע, והחלק האחורי של השופכה, וצינור השופכה מחובר מחדש לשלפוחית. וזהו ניתוח גדול ומורכב הרבה יותר עם יותר סיבוכים. לגבי בדיקת אורודימיקה- מטרת הבדיקה לראות את תפקוד כיס השתן והאם הפרעה בהשתנה מקורה בחסימה של מוצא השלפוחית בגלל הגדלת הערמונית, או שכיס השתן עצמו אינו מתכווץ ולכן הריקון אינו תקין. בדיקה זו מבוצעת בעזרת קטטר שמוחדר לשלפוחית ומנטר את הלחצים בתוכה בעת מילויה וריקונה(ושלפוחית תקינה היא כזו שמתמלאת ללא עליית לחצים), ונבדקת דליפת שתן, ותחושות הצורך לריקון וגם האם הריקון מבוצע בעזרת לחצים בבטן. בדיקה זו בד"כ מומלצת לביצע לפני ניתוח בחולים שכבר נותחו בעבר או בכאלה עם מחלות שונות שיכולות להשפיע על ההשתנה- שלפוחית רגיזה, מחלת פרקינסון, סכרת קשה ולא מאוזנת, חולים שעברו שבץ או סובלים מבעיות נוירולוגיות שונות.
שלום דר בן 38,לפני כשנתיים טיפול אנטיביוטי עקב זיהום,אך נותרתי עם דלקת כרונית בשופכה. בדיקת תרבית/US/ציסטו הכל תקין. מאז ועד היום משתמש בחוסמי אלפה ודקל ננסי. בנוסף ובהתאם להמלצתך כפי שקראתי מהודעותייך מרבה בשתיית מים, ונמנע משתייה או מאכלים שמגרים את השלפוחית. שתיית מים עוזרת לי בין השאר לייצר כמות שתן שמאפשרת ריקון בזרימה טובה. הבעיה שיש לי קושי בריקון יזום.קשה לי להתחיל את השתן אם אני לא מרגיש לחץ להתרוקן. יצויין שגם ביזום לאחר שאני מתחיל את השתן הזרימה טובה,והקושי הוא להתחיל את השתן. מה לדעתך הבעייה והאם חיזוק שרירי האגן יכול להועיל כאן? כיוון שעקב הדלקת הייתי מעדיף להמנע מפרוצדורות שיחמירו את המצב. תודה ושבוע טוב תבל
תבל שלום סה"כ ממה שקראתי המצ שאתה מתאר נשמע תקין. צריך לזכור שיש הרבה אנשים שיש להם מעין "היסוס" בתחילת ההשתנה אבל הוא לא משמעותי מבחינה קלינית ולא צריך להטריד אותך, בוודאי לא אם זו הבעיה היחידה. חיזוק רצפת האגן אמור לעזור לאנשים שמתקשים בהתאפקות, ויש להם דליפה. הגיוני יותר שכשאתה רוצה להתרוקן עליך לנסות הרפייה ולא להתאמץ לרוקן(מה שעשוי לגרום לך לכווץ ולא לשחרר).
בן 49 PSA 0.48 סובל מנוקטוריה ומתכיפות כשש שנים ללא טיפול תרופתי(מתעורר פעמיים בכל לילה ובממוצע 10 השתנות בכל יום). לאחרונה התחלתי ליטול קדקס במינון 2 מילגרם ולאחר שבוע התחלתי להרגיש גם דחיפות האם זה יכול להיות,האם יתכן שכתוצאה מהתחלת נטילת הקדקס זה גורם לי לדחיפות ולחץ להטיל שתן,מה שלא היה לי בעבר.
אבי שלום רב, לעיתים בזכות העובדה שהתרופה מרפה את שרירי הסוגר וזרימת השתן משתפרת, יש דחיפות , אך לרוב זה אמור לעבור תוך מספר ימים. בכל מקרה, אם אתה רואה שההפרעות הן בעיקר הדחיפות והנוקטוריה ושהתרופה שאתה נוטל אינה מקלה עליהן, רצוי שתכתוב" יומן השתנה" כלומר- מתי וכמה אתה שותה, ומתי וכמה אתה מתרוקן, ב-24 שעות, למשך 3 ימים בציפות: זה ייתן מידע על הרגלי השתיה שלך וכך ניתן יהיה להתאים לך טיפול יעיל: אולי אתה שותה הרבה מדי? אולי הרבה קפאין? אולי עיקר כמות השתן יוצאת בלילה? (וזה נקרא" שיתון יתר לילי" ואפשר להציע לך תרופה נוספת- "מינירין" שתקל לך מאוד את נושא הנוקטוריה) אולי יש לך תופעות של שלפוחית רגיזה?(ולכך יש תרופות אנטיכולינרגיות יעילות מאוד דוגמת "אורגנין","דטרוסיטול","וסיקייר","ספזמקס" וכו')
לוקח כדורים כחצי שנה חל שיפור מ90ס.מ ל 47 ס.מ 1.כמה זמן צריך לקחת את הכדורים 2.כי זה מפריע לחשק המיני. 3.תודה ממטופל שלך בכללית
לכותב שלום. מהשאלה שלך מובן שאתה מטופל באבודרט . תרופה זו אכן מקטינה את נפח הערמונית אבל צריך להמשיך ולקחת אותה כל החיים !!! אם מפסיקים את התרופה הערמונית חוזרת לגדול. אריכות ימים בבריאות. יעקב.
שלום רב, אם אני מבינה נכון, אתה נוטל "אבודרט". תרופה זו מקטינה את הערמונית, וכנראה אצלך אכן עושה זאת היטב, ע"פ המדידות שציינת. אולם, מטרת הטיפול היא הקלה בתסמיני ההשתנה- ובעקרון על סמך זאת ייקבע אם כדאי להמשיך או להפסיק: כלומר, אם אכן יש שיפור בהשתנה כשאתה נוטל את התרופה הזו, מומלץ להמשיך לקחתה ללא הפסקה, כטיפול קבוע, לחיים. אתה מציין שיש לך הפרעה בחשק המיני: ואכן תרופה זו עשוייה להורדי את החשק המיני היות והיא משפיעה על רמת הטסטוסטרון. אם זה משהו שממש מפריע לך, לאחר הפסקת הטיפול לרוב התופעה נעלמת, אך הפסקת הטיפול עשויה להחזיר את בעית ההשתנה.. לכן מי שיקבע את דרגת החומרה של ההפרעה הוא אתה. לפעמים אפשר לנסות להחליף את הטיפול ב"אבודרט" ל"פרמיקסון" שהיא צמחית ויש לה פעולה דומה, ולרוב ללא תופעות לוואי. בסופו של דבר, אם התרופות לא עוזרות או תופעות הלוואי שלהן משמעותיות כל כך- כדאי לשקול ניתוח להסרת הערמונית.
שלום ד"ר בגלל ערמונית שפירית מוגדלת אני נוטל זה שנה כדורי אבודרט וקסטרל-כדורים אלו לא עוזרים לי וכנראה אצטרך לעשות ניתוח כריתה מאז שלקחתי את הכדורים יש לי בעיות זקפה-אני בן 60- האם יש סיכוי שלאחר הניתוח תשתפר בעיית הזקפה בגלל הפסקת נטילת הכדורים.(הבנתי מהאורולוג שכדורים אלו מחלישים את הזקפה) תודה
יצחק שלום, אכן אם הטיפול התרופתי שאתה נוטל כל כך הרבה זמן לא עזר יש התוויה לניתוח. את התרופות לא יהיה צריך להמשיך אחרי הניתוח. לרוב, "אבודרט" היא התרופה שגורמת לירידה בחשק המיני ולאחר הפסקתה זה בד"כ מסתדר."קסטראל" אינו גורם להפרעה בתפקוד מיני, אך כן יכול לגרום לירידה בשפיכה. צריך לזכור שכנראה לא תהיה לך שפיכה אחרי הנתח היות ולא תהיה ערמונית (שמייצרת את נוזל הזרע), אבל דבר זה אינו פוגם בתפקוד או בהנאה. תמיד אפשר יהיה לעזור לך בנושא התפקוד המיני באם תצטרך- ישנם טיפולים רבים ויעילים.
ערב טוב אבי עבר ניתוח turp לפני יומיים + צריבה חוזרת בניתוח נוסף(יום למחורת). מיום שיחרורו סובל מדליפת שתן, אך הוא כן מרגיש צורך ללכת לשירותים. האם התפעה עוברת אם כן אחרי כמה זמן לאחר הניתוח תודה מראש
גלית שלום, דליפת שתן וצורך להטיל שתן יותר פעמים הן תופעות מוכרות בימים הראשונים לאחר הניתוח שאביך עבר, ולרוב מסתדרות מעצמן. יש אנשים שהתלונות חולפות אצלן תוך מס' ימים, ויש שלוקח להם קצת יותר זמן, ואפילו כחודשיים שלושה. ממליצה לאביך לנסות להמנע משתיית חומרים מגרים להשתנה כגון קפאין ואלכוהול, להקפיד על התרוקנות יזומה של השלפוחית, בזמנים קצובים (לא להתאפק זמן ממושך מדי) ולבצע קצת תרגילים לחיזוק הסוגר :לכווץ את השריר של פי הטבעת ולהתרכז בתחושה של עצירת זרם השתן למס' שניות ואח"כ לשחרר, ולחזור על התרגילים הללו מס' פעמים ביממה(אולי כדאי גם להתייעץ עם פיסיותרפיסטית מומחית לתחום חיזוק שרירי רצפת אגן) ואם כל הנ"ל לא עוזרים עליכם לחזור אל הרופא המנתח לבדיקה והתייעצות, והמשך טיפול בהתאם.
טאני היתי משתין 30 פעם ביום לאחר בדיקות רבות ובדיקת ציסטקופיה הרופא איבחן את המחלה ספה אחורית של צוואר,,
my coworker yzhak is 72 years old and he has prostate cancer. his doctor prefers to give him radiation but not have him go with surgery he wants to know what what are the pros and cons on this. hebrew answer will be perfect. i can't type in hebrew sorry thanks hanna
חנה שלום, החלטה על טיפול בסרטן הערמונית תלויה בגורמים שונים כגון גיל ומצב כללי של המטופל,תוצאת הביופסיה, האם מדובר במחלה ממוקמת לערמונית או לא, מה היתה דרגת הגידול בביופסיה, מה היתה רמת ה PSA ועוד ועוד. לא כל אחד יכול לקבל את אותו טיפול משיקולים שונים. היות ולא ציינת את כל הפרטים האלה איני יכולה להתייחס לשאלתך באופן מלא. בקצרה אומר שטיפול ניתוחי- כריתה רדיקאלית של הערמונית וטיפול קרינתי (בין אם מדובר בקרינה לאגן ובין אם קרינה ממוקדת לערמונית=ברכיתרפיה) נחשבים כולם טיפולים שווים לסרטן ערמונית ממוקם ובעלי תוצאות הצלחה דומות, וגבוהות, לריפוי מהמחלה. כמובן לכל אחת מהן זמן החלמה ותופעות לוואי, שגם אותם צריך לקחת בחשבון כאשר מחליטים מה יתאים לכל מטופל.
אני מקבל אנטיביוטיקה זינט 10 ימים לטיפול בחיידק בדרכי השתן האם בתקופת הטיפול באנטיביוטיקה ניתן לצרוך תוסף וויטמינים לחיזוק המערכת החיסונית ולחיזוק בכלל תודה
בוקר טוב. אני בן 61, PSA 0.09 אבל עם כל התסמינים המעידים על ערמונית מוגדלת שגם בדיקה ידנית וUS מאשרים. מאידך; המצב כזה ש"אפשר לחיות אתו". השאלה היא, האם ישנה התוויה מתי ואיך להתחיל בטיפול תרופתי או שזה קשור לרמת התלונות? תודה ויום טוב
שלום ארנון, צריך לזכור שלגודלה של הערמונית אין חשיבות להפרעה הקלינית, כלומר לדרגת התסמינים: כלומר, יש גברים שלהם יש ערמונית מאוד מוגדלת אך אין להם כלל הפרעות במתן השתן ולכן אין שום צורך לטפל בהם. מאידך, יש גברים שיש להם ערמונית קטנה ע"פ כל המימדים אך הם מאוד סובלים מהפרעות בהשתנה, וכן מצריכים טיפול.( גודל הערמונית יקבע את גישת הניתוח להסרתה, במידה ומגיעים לשלב זה של הטיפול, עקב אי יכולת לקבל או להמשיך טיפול תרופתי או כאשר יש אינדיקציות מוחלטות לניתוח כגון אצירת שתן,אי ספיקת כליות, דימום משמעותי או אבנים בשלפוחית. אזי במקרה של ערמונית גדולה הניתוח יתבצע מהבטן ובמקרה של ערמונית קטנה- דרך השופכה.) בכל מקרה צדקת: אם התסמינים שלך הם כאלה שאתה יכול לחיות איתם ללא סבל וללא הפרעה באיכות החיים והתפקוד היומיומי, אז אין צורך לטפל, כל עוד בבדיקות כגון בדיקת שתן ודם אין עדות לדלקת או הפרעה בתפקוד הכלייתי. אבל אם התסמינים שלך מציקים ופוגעים לך באיכות החיים (למשל אתה קם מס' פעמים בלילה ולמחרת אתה עייף ולא מרוכז..) אז רצוי לפנות לאורולוג ולקבל טיפול תרופתי שיקל על ההשתנה. הכי חשוב לזכור שאין סיבה "לקבל" תסמינים שמציקים כ"גזירה משמים" או חלק מהתבגרות או הזדקנות: יש מקום לשפר/לטפל- תמיד.
כאשר ה-PSA 7 וה-FREE PSA -2% האם בהכרח תוצאות הביופסיה יראו על סרטן? מה אחוז הסבירות שלא מדובר בסרטן?מודאג
יוסי שלום מטרת בדיקת PSA "חופשי" ויחסו לכלל ה- PSA ולנפח הכללי של הערמונית באה כדי לעזור למקד את הממצאים ולהנחות האם יש מקום לבצע את הביופסיה מהערמונית במקרים בהם זה לא כל כך חד משמעי. צריך לזכור שPSA בעצמו הוא סמן לא ספציפי לסרטן אלא לערמונית, ושלא כל PSA מוגבר הוא בהכרח רק בגלל סרטן.. יחס PSA חופשי נמוך, לצערי, הוא הרבה יותר אינדיקטיבי לנוכחות סרטן וע"פ כל האיגודים האורולוגים בעולם ממולץ לבצע ביופסיה, שבנוכחות של רמות FREE PSA נמוכות מ7% כנראה יראו סרטן. אולם- ובעיקר כשמדובר בביופסיות אקראי, הן עלולות גם להיות שליליות לסרטן. במקרה זה מומלץ לחזור על הביופסיה. חשוב שתזכור שגם אם מתגלה סרטן, אם מדובר ברדגה נמוכה ובמחלה ממוקמת לערמונית, הסיכוי לריפוי הוא גבוה מאוד. אנא אל תדחה את הביופסיה רק בגלל שאתה מפחד שמא יהיה סרטן. בריאותך חשובה, ויש היום טיפולים מצויינים. הרבה בריאות והצלחה.
האורולוג שלי אומר שבמכלל כל האנשים שנשלחים לביופסיה, לפחות 40 אחוז אינם מסורטנים האם זה נכון?
שלום ד"ר האם קיימים מצבים שחולים המאושפזים בבית חולי בגלל אצירת שתן (פרוסטטה שפירית מוגדלת) מנותחים מיידית או שבדרך כלל פותרים את הבעייה על ידי קטטר לתקופה ארוכה. תודה
יצחק שלום לך, כאשר אדם חווה אצירת שתן בעקבות הגדלה שפירה של הערמונית ומפונה למיון, הפתרון הראשוני והמהיר הוא הכנסת קטטר, היות וחייבים לנקז את השתן. אם יש צורך באישפוז בשל דלקת, דימום או חום, משאירים בבית חולים להשגחה, ובמהשך מחררים מבית החולים, לעיתים עם הקטטר, להמשך המעקב והטיפול במסגרת קופת חולים בקהילה. אם מדובר באצירה ראשונה אצל מישהו שטרם קיבל טיפול תרופתי לערמונית, לרוב מתחילים בתרופות, ואז מוציאים את הקטטר לאחר מס' ימים ורואים אם הכל מסתדר והחולה מצליח להשתין באופן תקין, וכך יכול להמשיך את הטיפול התרופתי ולא תמיד מחוייב בניתוח. כמובן שאם זה קורה שנית, או שקורה למרות שנטל טיפול תרופתי- אין מנוס מניתוח. לגבי קביעת מועד הניתוח- יש מחלקות שיתנו תור מוקדם יותר ויש שפחות, בד"כ משתדלים שאנשים לא יסתובבות יותר מדי זמן עם קטטר, וזה בעיקר תלוי בעומס תוכניות הניתוחים. לעיתים ניתן, בהתאם לכיסוי ביטוח הבריאות האישי של כל אחד, לקבוע מועד מוקדם יותר לניתוח במסגרת הביטוחים המשלימים או ביטוח פרטי. יש לזכור שלא כל אדם יכול לעבור ניתוח, כך שזה תלוי גם במחלות הרקע ובמצב הכללי, ומחייב אישורים להרדמה וכדומה.
אבא שלי בן 73, אובחן כבעל ציסטה בכליה ופרוסטטה מוגדלת, בבדיקת שתן והתרוקנות שלפוחית נמצא כי אין התרוקנות מלאה. הומלץ ניתוח לכריתת הערמונית. על פי אולטראסאונד בטן, בו נצפתה בלוטת ערמונית גדולה, הומלץ ניתוח פתוח לכריתת הערמונית. האם תוכלי להמליץ על רופא/ים בעל/י שם בתחום באיזור השרון והמרכז?
שלום רחל, את מציינת שאביך סובל מערמונית מוגדלת והומלץ לו ניתוח דרך הבטן, ככל הנראה על סמך גודלה של הערמונית בסונר. זהו ניתוח מוכר ושווה בתוצאותיו והצלחתו לניתוח ה"סגור" שנעשה דרך השופכה אך מתאים רק לערמוניות קטנות. באזור המרכז ישנם הרבה מאוד אורולוגים טובים, רובם קשורים למחלקות האורולוגיות בבתי החולים השונים. בהתאם לכיסוי הביטוחי שלכם ולקופת החולים בה אתם חברים את יכולה למצוא אורולוגים-מנתחים טובים מאוד, הן דרך בתי החולים והן במסגרות ניתוח משלים ופרטי. לצערי אין זה המקום להמלצה ספציפית על רופא זה או אחר..
שלום רב, לפני כ-5 שנים עברתי ניתוח להוצאת אבנים משלפוחית השתן. בממצאים התגלה גידול מכיס השתן שנכרת ב- TUR-T, לאחר בדיקה מעבדתית התגלה: HIGH GRADE UROTHELIAL CARCINOMA בתכנית הטיפולית הומלץ על מתן 10 טיפולים ב-B.C.G לשלפוחית באמצעות קטטר. כמו כן בוצעה כל חצי שנה ציסטוסקופיה. בחודשיים האחרונים אני סובל מכאבים רצופים באיבר המין ובאשכים, יש לציין שבבדיקת C.T, אולטרסאונד בטן ובדיקת שתן כללית - הממצאים תקינים. אשמח לייעוץ בנושא היות והכאבים עזים ומתמשכים... תודה מראש.
ליאור שלום רב, הטיפול שקיבלת לשלפוחית (שטיפות BCG) הוא אכן טיפול הבחירה למחלה זו. לפי דבריך אני מבינה שאתה במעקב צמוד כולל ציסטוסקופיה אחת לחצי שנה והדמיה כגון CT וUS. האם נבדק שתן לציטולוגיה? גם זו בדיקה שצריכה להיות ברוטינה של המעקב. לכאבים שאתה מתאר יש אבחנה מבדלת נרחבת,ולא רק בעקבות ההסטוריה הרפואית שציינת: האם בבדיקות השתן יש לויקוציטים- גם בנוכחות תרבית שלילית? האם בחודשיים האחרונים נחבלת באזור? קיבלת מכה? הרמת משהו כבד מאוד? ביצעת מגע מיני לא מוגן והיו הפרשות מאיבר המין? צריך לשלול בקע, וגם STD (מחלת מין).אולי היית מצונן עם דלקת גרון? אולי מדובר בדלקת באשכים מחיידק גרון כגון סטרפטוקוק או אפילו מוירוס החזרת (MUMPS). ואולי מדובר בדלקת כרונית של הערמונית, שעלולה לגרום גם היא לתלונות דומות, או דלקת כרונית בשופכה בעקבות הצינתורים בקטטר לשטיפות. מה מצאו בבדיקה גופנית? כדאי שתבצע US לאשכים. אמרת גם שהיו לך אבנים בשלפוחית, האם לא ראו דבר בסונר דרכי השתן וב CT? חלילה אם במקביל מתפתח אצלך חום, חשוב שתחזור על כל התרביות- שתן, שופכה, זרע וכו', כולל תרבית לשחפת, היות וזהו הטיפול קיבלת- BCG הוא חיידק שחפת מוחלש שלמעשה הורג את התאים הסרטניים בשלפוחית. זה מאוד מאוד נדיר, ובעיקר הופעה כל כך מאוחרת(5 שנים) אחרי הטיפול.. רצוי שתנסה תרופות נוגדות דלקת וכאבים מסוג NSAIDS כמו נורופן/אדוויל/אדקס ודומיהם- זה יכול להקל עליך.אם האשכים מאוד כואבים אתה יכול להרים אותם על מגבת מגולגלת, ולהשתמש בתחתונים צמודים-גם זה מקל על הכאב.
שלום בן 31.עד לפני חצי שנה בריא לחלוטין. לפני חצי שנה אובחנתי בפרוסטטיטיס כרוני. טופלתי בצטרופלוקסצין ופרוקטוגליבנול כ 4 חודשים עדין סובל מהמחלה. מטופל בפרמיקסון.אני כרגע מטופל ע"י אורולוג ע"י מסג' לערמונית. לפני חודשיים החלו כאבים בבטן מתחת לצלעות. בבטן התחתונה. במותניים.שילשולים. כאבים ברקטם לפני יצאיה. צואה ירוקה. כאבי מפרקים בכפות הידיים. באצבעות .בברכיים. גב תחתון. דקירות מאחורי העיניים כאבים בצוואר. לחץ בגרון. גרן יבש. קושי לבלוע רוק. לשון מחופה. רופא אף אוזן גרון מצא ריפלוקס. רשם לי לנטון. לא עזר תחושת נימול בכפות הידיים והרגליים. גפיים נרדמות. חולשה ביד שמאל. התקפות של סחרחורות וחוסר שיווי משקל. עייפות כללית. נרדם בשעות הערב המוקדמות כאבים בשריר ביד שמאל. התכווצות לא רצונית של שרירים רעידות באגודל יד שמאל הפין שלי בחודשיים האחרונים נוטה לצד ימין דחיפות במתן שתן. השתן יוצא מפוצל. כאבי בשפיכה. כאבי אשכים. צילצולים באוזניים. יכול להיות הדרדרות בשמיעה. בדיקות דם תקינות. קולונוסקפיה וגסטרו תקין בדיקה של רופא נוירולוג תקינה רופא אף אוזן גרון מצא ריפלוקס אולטראונד בטן מצא כבד שומני. אולטרסאונד כליות ודרכי שתן תקין. תרבית זרע מצאו חידק מסוג קוקים גרם חיובים תרבית שתן תקינה בדיקת רופא עיניים תקינה תרבית צואה תקין בדיקת תפקודי כבד וכליות (דם) תקינה חוסר בויטמין D בדיקת מחלות מין שלילית מחכה לבצע בדיקת וידאו קפסולה של המעי הדק. EMG. האם תוכלי בבקשה לעזור לי לדעת מה אני סובל? האם המצב יכול לנבוע מהמסג' לערמונית
שלום דוד אם לבודד את הבעיה האורולוגית שלך מכל הסיפור: אובחנת עם דלקת כרונית בערמונית ממנה אתה "ממשיך לסבול" (ציינת תסמינים רבים אך לא תסמיני השתנה). לעיתים כאבים בפי הטבעת קשורים לכך אך לא רק. אם בדרע נמצאו חיידקים גרם חיוביים (זה יכול להיות סטרפטוקוק אבל גם גונוריאה=זיבה!) ולא קיבלת טיפול אנטיביוטי מתאים רצוי שתקבל טיפול ברוצפין(בזריקה). עיסוי לערמונית אינו נחשב היום טיפול מקובל לדלקות כרוניות בערמונית (אין הוכחות רפואיות בדוקות שיש בטיפול זה כל שיפור לתלונות, אך הוא היה מקובל בעבר מאוד, בעיקר בארצות מזרח אירופה), ולצערי, אף עשוי להחמיר לך את התלונות ולגרום, אם יש חיידק בזרע, לכך שיעבור לדם, ואולי מכך התלונות הכלליות שלך. בכל מקרה כדאי לך לפנות לרופא המשפחה ראשית ולפי צורך לעבור בירור גם אצל פרוקטולוג לגבי כאבים ברקטום, וגם אצל גסטרואנטרולוג, לגבי כאבי הבטן והיציאות.. הכי חשוב שתבין שדלקת כרונית בערמונית היא מצב שלוקח הרבה הרבה מאוד זמן להחלים ממנו. ובנתיים בעיקר תקפיד על שתיה מרובה של מים, תמנע מגירוי לערמונית (לא בעיסוי ולא במגע מיני), תשתמש בנוגדי דלקת ומשככי כאבים כגון נורופן או אדוויל, מרככי צואה, ותהיה סבלני, בסוף זה יעבור. כמובן שאם עולה לך החום או אינך מצליח לרוקן את השתן עליך לפנות מיד לחדר מיון, כי לעיתים זיהום בערמונית יכול להיות חמור. הרבה בריאות.
תודה רבה לך על התשובה הסבלנית והמהירה טופלתי גם ברוצפין ללא שיפור בדקו GO Urine (PCR) ויצא שלילי בנוסף גם Trichomonas Swab, PCR גם יצא שלילי בזרע מצאו כדוריות דם לבנות בודדות Leucocytes (Sperm)/Field בודדות טופלתי גם באופלודקס כשבועיים האם את עדין חושדת בזיבה? אם כן איך אפשר לבדוק את זה? האם תרבית דם יכולה למצוא זיבה? לגבי בעיות במתן שתן. היו אבל עכשיו הרבה יותר טוב. אני עדין משתין זרם מפוצל ומאוד מפוזר במיוחד לאחר יחסי מין בנוגע למסג' אני מבין שיש סכנות (שהאורולוג שלי שולל בתוקף) וגם שזה טיפול מאוד לא קונבנציונלי. אני נאלץ להפסיק את הטיפול למרות שבכנות מאוד עזר לי. המון המון תודה על העזרה
אני בן 53 וכבר כ 3 שנים לוקח קסטרל עקב גדילה שפירה של ערמונית. הביופסיה הייתה תקינה. הבעיה שזה גורם לי לעצירות ביציאת צואה. כאשר יום אחד אני לא לוקח קסטרל אני כבר מרגיש שיפור ביציאות אבל אז כמובן זה גורם להפרעה במתן שתן. מה יכול להיות הסיבה לכך? האם זו אחת מתופעות הלואי של קסטרל? האם זה יכול להיות קשור ליובש שמרגישים כאשר נוטלים את התרופה ואולי זה מייבש את איזור היציאת הצואה?(כי ההרגשה היא שהצואה יצאת בקושי רב וצריך הרבה להתאמץ) האם יש תרופה אחרת בעלת אותה פעולה תרופתית אך בלי תופעת הלואי הזו?
שלום רב, עד כמה שידוע לי תרופות מסוג חוסמי-אלפא כמו קסטראל אינן גורמות לתופעות של עצירות. האם אתה לוקחת תרופות אחרות במקביל? יש הרבה תרופות אנטי-כולינרגיות שיכולות לגרום לתופעה שאתה מציין. מצד שני יכול להיות שהעצירות שאתה סובל ממנה אינה קשורה בתרופות אלא בתזונה שלך, ולכן רצוי שתרבה בשתיה ותקפיד על תוספת של סיבים תזונתיים, ואתה יכול להתייעץ עם דיאטנית או גסטרואנטרולוג. אם בכל זאת לדעתך ההפרעה קשורה רק בקסטראל אתה יכול להחליף לחוסם-אלפא אחר כגון אומניק/טמסולין או אומניק-אוקס, שנותנות את אותו אפקט של הטבה בריקון השתן. אם למרות התרופות אינך מסתדר עם ההשתנה רצוי להתייעץ עם האורולוג שלך לגבי ניתוח ערמונית.
תודה על התשובה. רציתי לדעת מה ההבדל בין קסטרל ל אומניק/טמסולין או לאומניק-אוקס? בשעתו לפני כ 3 שנים אמר לי האורולוג ש קסטרל יש לו הכי פחות תופעות לוואי חוץ מהרגשת יובש בפה לאחר הקימה בבוקר. ושזה גם הכי פחות משפיע לרעה על התפקוד המיני. מה הן תופעות הלוואי של התרופות האחרות? האם ניתן לקחת אותן במקום קסטרל ללא חשש?
שלום רב, בהמשך לבעיית קושי התפנות שיש לי בזמן לקיחת התרופה קסטרל,(איני נוטל תרופות אחרות), האם יכול להיות שתכונת הקסטרל להרפיית השריר משפיעה גם על שרירים נוספים כגון שרירים הקשורים להוצאת הצואה ולכן יש לי קושי בזה? והקושי הזה אינו נעלם ביום שאיני לוקח את הקסטרל.
בעלון ולא תמיד רשום.גם אומניק וטמסולין זה דיי דומה למרות שהראשון פחות בהרבה מטמסולין.כדאי לקחת היתרין לפי ההוראות המיוחדות שעל הקופסא. לקחת במינון נמוך ולעלות עד ל 10 מ ג .אין עצירות ולא תופעות לוואי גם לא בעלון.
שלום רב. התחלתי לקחת לפני כיומיים טמסולין בהמלצת רופא אורולוג. השפעת התרופה על ההתרוקנות מצויינת אבל התרופה לא פתרה את בעית הדחיפות למתן שתן (בעיקר בלילה) האם קיים פרק זמן מסוים עד תחילת השפעת התרופה (השפעה מיידית או מס ימים) עברתי לאחרונה ביופסיה התוצאה תקינה.
גלעד שלום לך, טמסולין היא תרופה טובה להפרעות בריקון השתן, ועובדה אתה מציין שהשפעתה טובה והריקון השתפר. אולם, לא תמיד תרופות מקבוצת חוסמי-אלפא (שאליה משתייכת טמסולין) מקילות על הדחיפות, ואולי אתה צריך תרופה אחרת, מהתרופות האנטי-כולינרגיות שתפתור את התחושה הזו. יש כמה תרופות כאלה- תרןפה צמחית בשם "אורגנין" או תרופות רגילות כגון "וסיקייר, "דטרוסיטול" או ספזמקס". כולן כמובן ניתנות במרשם רופא.רצוי שעקוב אח מתן השתן שלך בהתאם למה שאתה שותה- אולי כדאי למתן כמויות,להוריד בקפאין - בעיקר בערב, ולהקפיד על התרוקונת מלאה לפני השינה.
תודה על התשובה המפורטת והמובנת. נהנה לקרוא את תשובותיך המקצועיות והמובנות בפרום.
שלום ד"ר אני כנראה זקוק לניתוח הסרת ערמונית מוגדלת שפירה -אני בן 60- חבר "מכבי זהב". האם ניתן במסגרת זו של מכבי לעבור אצלך ניתוח ? והיכן? תודה
יצחק שלום, פרטי מרפאתי במכבי כתובים בראש העמוד של הפורום. דרך "מכבי זהב" אתה יכול למצוא מנחים מצויינים רבים.
רציתי לדעת אם מה שיש לי זה שלפוחית רגיזה , אני בת 41 ואני רצה לשירותים לעיתים ממש תכופות זה יכול להיות אפילו כל רבע שעה יש לי כזה לחץ למטה בבטן התחתונה , אני כבר הרבה שנים סובלת מזה יש לציין שבלילה הכל בסדר אני לא קמה לשירותים, אחרי ההריון הראשון שלי שזה היה בגיל 22 אני חושבת שהתחלתי לסבול את זה ההריון השני שלי בגיל 25 לא יכולתי ללכת מטר בלי שירותים כל הזמן לחץ למטה , ומאז אני ככה סובלת אם יש מקומות שצריך להיסתובב זה ממש בעייתי לי אפילו אם אני מרוקנת לפני מרגישה לחץ אחרי 10 דקות, האם זה קשור לכמות הקפאין שאני שותה , יש לציין באמת שבמהלך היום אני שותה לפחות 6 כוסות קפה , האם זה נקרא שלפוחית רגיזה ?יש משהו שניתן לעשות ? אודה על תשובתכם
שלום רונית, בואי נעשה סדר בדברים. ראשית מה שאת מתארת נקרא "תכיפות" (FREQUENCY) כלומר- את הולכת הרבה פעמים לשירותים. אין לך בעיה בהתאפקות (או לפחות לא ציינת שיש דליפת שתן), ואינך קמה בלילה. לפי מה שציינת את שותה הרבה קפה וזה נכון שקפאין מאוד משתן ובכך משפיע על כמויות מתן השתן, ולכן רצוי שתמעטי בקפה (קפאין יש גם בקולה, תה רגיל, שוקולד ועוד, אז שימי לב). שנית, אמרת גם שהתלונות הללו החריפו לאחר לידות- בהחלט יכול להיות שיש לך חולשה מסויימת של שרירי רצפת האגן ולכן ממליצה לך "לאמן" את השלפוחית בהתרוקנות יזומה לפי שעון ולא כל פעם שאת צריכה, אלא אחת ל-שעה או יותר, אך בפרקי זמן קצובים. בנוסף דרך קופות החולים ניתן לבצע פיזותרפיה לאימון וחיזוק רצפת האגן, או בחוגים שונים כמו פילאטיס וסטודיו-C. עוד פרטים בנושא תוכלי למצוא כאן בפורום בתשובותי לשאלות קודמות, למשל בתשובה לשאלה מתאריך 1/11/10 על דלף בדרכי השתן.
ראשית , תודה על תשובה מהירה ולא אין לי דליפת שתן אבל אם אני מתאפקת יש לי ממש לחץ בבטן התחתונה וזה קשה , אני אנסה לישם את הפתרונות שהצעת , יש טעם ללכת לאורולוג לבדיקות? או פשוט לעשות מה שהצעת?
לום ד"ר אני סובל מערמונית מוגדלת ומטופל האבודרט וקסטרל-מזה שנה עם הטבה. לאחרונה חזרו התופעות הידועות של צורך בהשתנה מרובה ,צריבה וכדומה. איך אורולוג יכול לקבוע על פי בדיקה פיזית כי יש לי דלקת ולתת לי למשל אופלודקס-כי הרי בדיקת תרבית לוקית מספר ימים.האם יש לו מקלון בדיקה במרפאה תודה
דוד שלום רב, בחלק מהמרםאות ישנו מקלון בדיקת לשתן, שיכול להראות סימני דלקת ראשונים, אולם הדרך הטובה ביותר לזיהוי דלקת היא בבשיקת שתן כללית (משטח למיקרוסקופ) ותרבית- להצמחת חיידקים. לעיתים יש רופאים שמתמכים על התיאור הקליני של התלונות ונותנים ישר טיפול אנטיביוטי למה שנשמע כמו תלונות של דלקת. אם אתה בם 50 ומעלה, ובוודאי אם אתה מעשן הייתי מציעה לך בכל מקרה חוץ מלבצע תרביות גם לבקש לשלוח בדיקת שתן לציטולוגיה (לשלול מציאות של תאים סרטניים בשתן), כי אולי מקור הצריבה שלך אינו בדלקת.
אבי היה במשך חודשיים מחובר לקטטר עקב בעיות בריקון,דלקת ואי שליטה בסוגרים.לפני ימים אחדים עבר TURP ומצבו טוב.[ללא חום,מרגיש טוב וכו']יחד עם זאת נאלץ הרופא לשחררו עם קטטר בשל אצירת שתן.האם התופעה רגילה?מה משך ההחלמה מבחינת חזרה למתן שתן בצורה רגילה וסדירה ללא קטטר?יש לציין שגילו 74 שנים.
דורון שלום. אצירת שתן מיד לאחר ניתוח כריתת ערמונית היא מצב מוכר ולעיתים הסיבה לכך היא כאב, קריש דם שמפריע או שארית קטנה של רקמת ערמונית ( שאם ממשיכה להפריע להתרוקנות מחייבת בדיקת ציסטוקופיה והסרה חוזרת). במקרים אחרים מדובר בדלקת זיהומית או בצקת מקומית בעקבות הניתוח, שלרוב חולפת אחרי טיפול קצר באנטיביוטיקה. לדבריך אביך נשא קטטר לתקופה ממושכת. האם טרם הכנסת הקטטר היתה גם תקופה ממושכת של הפרעות בהתרוקנות? יכול בהחלט להיות שמעבר לסיבת החסימה של מוצא השלפוחית בערמונית מוגדלת (שהוסרה בניתוח), גם שריר השלפוחית עצמו כבר "התעייף" ואינו מסוגל לתפקד באופן תקין, ולכן ההתרוקנות גם לאחר הניתוח היא בעיתית. בכל מקרה רצוי להמתין מס' חודשים ולעקוב אחרי מתן השתן, ואם ההפרעות אינן מסתדרות באמצעים שמרניים כגון ריקון קצוב לפי שעון, המנעות מהתאפקות יתרה, וטיפול בתרופות שמקלות על פתיחת הסוגר כגון חוסמי אלפא ("אומניק"/"קסטראל" ודומיהם)-מומלץ לחזור לרופא לבדיקת שארית באולטראסאונד וציסטוקופיה. במקרים בהם אין עדות לחסימה והצוואר "פתוח", אולם כיס השתן אינו מתרוקן יש צורך לשקול ביצוע צינתור לסרוגין של כיס השתן לצורך התרוקנות, או להשאיר קטטר.
ד"ר שירה חתומי! תודה רבה על התשובה המלומדת והמפורטת.
שלום רב! אבי בן מעל שמונים וסובל מדימומים חוזרים ונשנים בשלפוחית (עם קרישי דם), חוסר שליטה בשתן ואף עצירת שתן. נאמר לו שזה בגלל נזקי הקרנות מלפני עשרים שנה לסרטן הפרוסטטה, הקרנות שדיקקו את כלי הדם בשלפוחית והפכו אותם לשבריריים. הוא עבר צריבות, שטיפות, עירויי דם, אישפוזים, טיפולים אנטיביוטיים בחיידק שגורם לדימום (למה? האם בגלל שכלי הדם דקיקים בעקבות ההקרנות?) כלום לא עוזר. הוא משתחרר מבית החולים עם שתן צלול אך הבעיה חוזרת לאחר מספר חודשים ושוב הוא נזקק לאישפוז לא קצר עם ציסטוסקופיות, שטיפות, מנות דם וכ'. עד עתה האמנו שזו בעייה כרונית ללא מזור, עד שנודע לנו ממכרים רופאים על הרפואה ההיפרברית. השאלה שלי היא: למה לא מציעים לו בבית החולים בו הוא מאושפז רפואה היפרברית? שמעתי שזה עוזר בתשעים אחוז מהמקרים כמו שלו ואין לו התווית נגד, הווה אומר: אין טיפול כימותרפי ואין בועות בריאות (אין תא לחץ בבית החולים בו הוא מתאשפז. האם זה קשור? יכול להיות שזה נובע מחוסר מודעות?) **את אותה הודעה העליתי גם בפורום אחר
גילה שלום לך, אכן דימום משלפוחית השתן בעקבות קרינה (RADIATION INDUCED HEMORRHAGIC CYSTITIS) מהווה בעיה ידועה וקשה לטיפול. טיפול בחמצן היפרבארי מיועד לאלה שטיפולים אחרים לא הועילו להם , ואכן נמצא כמועיל בחולים עם בעיה זו. הבעיה היא שיש צורך בתא-לחץ כדי לקבל טיפול זה, ולעיתים ישנן מגבלות נוספות שמונעות את השימוש בטיפול זה כמו מחלות שונות בריאות, טיפולים שונים וקלאוסטרופוביה. איני יודעת אם הטיפול כלול בסל-התרופות או מחייב תוספת תשלום, אך בכל מקרה צריך לברר בבית החולים בו אתם נמצאים אם יש שירות כזה , כלומר- אם יש תא-לחץ. עד כמה שידוע לי במרכז יש תא-לחץ בבית חולים "אסף-הרופא". אולי כדאי לפנות לשם ולברר.
שלום לך ובוקר טוב ד"ר שירה רוצה להודות לך על תשובתך המהירה המתומצת והענינית הסבלנות וההתייחסות יישר כוח אבי
בהמשך להתכתבות בנושא שלי לגבי psa4.3 הבדיקה האחרונה הייתה לפני שנתיים השאלה אם עושים השוואה בתוצאות הפרש שנתיים זה לא ארוך מדי לצורך השוואות בגיל 61 קיבלתי היום תוצאות של אולטרה לגבי איברי הבטן כולל שלפוחית קיבולת סבירה ללא ממצא דפני בולט הערמונית בגודל 3.6-6.2-3.9 ס"מ נפח 46 סמ"ק שארית השתן לאחר התרקונות כ32 סמ"ק מה דעתך על תוצאות אלו
אבי שלום שוב, תוצאות בדיקת האולטראסאונד שלך הן בגדר הנורמה. הערמונית מעט מוגדלת, אך לכך אין משמעות לגבי היתכנות סרטן. PSA אמור לעלות בהדרגה ובאופן מתון (פחות מ 0.75 בשנה), אך אם הכפיל את עצמו בתקופה קצרה זה חשוד. לפי רישומיך, ה- PSA האחרון שלך מ 2008 היה 1.78 , וכעת עומד על 4.3, (שזה יותר מפעמיים 0.75.. ) כלומר הקפיצה משמעותית. אני שוב מזכירה לך שאתה ציינת שביצעת את הבדיקה בעת מחלת חום. אחזור על זה בפעם האחרונה: חום בגוף ממקור כלשהו יכול גם להשפיע על רמת PSA ולכן כדאי שתמתין ותחזור על הבדיקה כשאתה בריא ומרגיש טוב, לאחר מס' ימי המנעות ממגע מיני, בעוד כחודש-חודשיים.אם הוא לא ירד או עלה- עשה ביופסיה. אם אתה מודאג ואינך רוצה לחכות- עשה ביופסיה כבר עתה.
שלום שירה, לפני כ 7 שבועות עברתי ניתוח channel turp בערמונית עם סרטן גרורתי בגלל הפרעות למתן שתן והשבוע סיימתי גם 10 הקרנות לערמונית בגלל כאבים קשים. כתוצאה מההקרנות, הכאבים מהערמונית נעלמו לחלוטין - 100% הצלחה. מאז הניתוח (כאמור 7 ש') אני עדין סובל מכאבים בעת מתן השתן למרות שחל שיפור בזרם ואני נאלץ להמשיך כל הזמן עם סדוראל אחרת המצב מחמיר מאד. עדין תכיפות בלילה בעיקר אך לפעמים גם ביום אני חש צורך להתרוקן כל חצי שעה. הכאבים הם בשלפוחית, ברקטום, בשרירי רצפת האגן ואפילו בפין ולעיתים הם כה עזים עד שאפילו האסלה גונחת. בד"כ אין בריחת שתן למעט מקרים של צחוק חזק מאד. האם זה טבעי או שההחלמה איטית מדי?
דורון שלום רב, התלונות שאתה מתאר הן לצערי חלק מוכר מתהליך ההחלמה לאחר הטיפול שעברת. אין טווח זמנים מדוייק להחלמה לאחר קרינה או ניתוח, היות וכל אדם מחלים בקצב אחר אבל הממוצע המקובל הוא עד 3 חודשים, ואתה עדיין בטווח זה. צריך לזכור במקרה שלך שעברת גם קרינה וגם ניתוח לאותו איזור כך שכנראה אצלך הסבל כפול ואולי גם זמן ההחלמה... הייתי ממליצה לך להתייעץ עם האונקולג/אורולוג המטפל שלך לגבי הטבת התסמינים מבחינת נוגדי כאב- אתה יכול לנסות טיפול בנורופן/אדוויל ודומיהם או במשהו חזק יותר. חשוב שתשתה הרבה ותקפיד על ריכוך הצואה כדי להקל על עצמך. אם יש לך ממש קשיים בהתרוקנות אולי תנסה חוסמי אלפא (קסטראל או אומניק) שמרפים את שריר הסוגר ואמורים להקל על ההשתנה. הרבה בריאות.
שלום שירה, כמו הרבה חולי סרטן או חולים בכלל שסובלים מכאבים בעוצמה גבוהה טופלתי במשך מספר חודשים בתרופות אופיאטיות ולאחרונה עד ההקרנות גם בקנאביס רפואי. כפי שכל החולים מסוגי יודעים, התרופות האופיאטיות מסוג אוקסיקודון, טראמאדקס ודומותיהן גורמות לעצירות שהיא גרועה כמעט כמו הכאבים עצמם. מתחילים עם לאקסטיבים למיניהם וחוטפים דיכאון, טחורים ומה לא. וראה זה פלא, כשסיפרתי לאחות הממונה על הטיפול התומך ומניעת כאב במחלקה האונקולוגית שאני סובל מעצירויות היא מיד הפנתה אותי לקבל מירשם לתרופה אופיאטית בשם טארג'ין שמכילה את אותו אוקסיקודון עם תרופה אחרת שמנטרלת את ההשפעה המזיקה על המעיים והעצירות חלפה כלא היתה. כששאלתי את רופא המשפחה הוא הגיב ב: בוודאי, אני מכיר את זה... שאלתי: מדוע לא נתנו לי את הטארג'ין כבר מהתחלה, למה כל החולים שאני פוגש שמתלוננים על עצירות ואני מספר להם על הטארג'ין לא שמעו עליה והמידע עובר מאוזן לאוזן במקרה הטוב? למה צריך לסבול כל כך הרבה זמן לפני שמקבלים פיתרון?
אני היום בן 61 בדיוק הבדיקות שנעשו לפני שנתיים בינואר 2008 הראה psa.1.56 ובדצמבר 2008 הבדיקה הראתה 1.78 עלי לציין שהבדיקה שנעשתה השבוע התקבלה לאחר שהיה לי חם של 38 מעלות במשך כל הימים שלפני הבדיקה והתוצאות התקבלו לאחר שבדיקה נעשתה ב2 שיטות ותקבלה 4.3 לאחר התוצאות הרופאה שולחת אותי לביקת שתן וסוכרלפי דבריך וחשוב לי לדעת האם במצב שכזה עם חם בזמן הבדיקה התוצאות אכן לא מדוייקות אין בעיה בנתינת שתן לא צורב הכל תקין פשוט לדעתי הייתי עם שפעת ואולי עם דלקת כל שהיא אשמח לתגובתך ערב טוב אבי
אבי שלום, PSA 4.3 בגיל 61 נחשב סביב הנורמה, אך אצלך בכל מקרה הוא משמעותית גבוה מהבדיקות הקודמות שלך,(למרות גרף עליה יחסית מתון) ולכן יש להתייחס אליו בחשדנות. אולם, בכל זאת ציינת מחלת חום בעת ביצוע הבדיקה. כפי שהסברתי בפניתך הקודמת- אתה יכול להמתין כחודש-חודשיים ולחזור על הבדיקה: אם היא נותרת גבוהה או עולה, עשה ביופסיה.
אני פנסיונר. ה PSA שלי עלה לאחרונה ל 3.8 ועשה קפיצה של כמעט של 1.5 מלפני שנה. עם זאת ידוע לי שמחקרים חדישים טוענים שאין מקום להתייחס ך PSA בלבד ושאין לשים לב לערכי PSA פחות מ 9 או פחות מ 7, בגלל החשש של טיפול עודף וכד', חשש מפני נזקי הבדיקות וכד'. זאת גם מסקנת אתר www.uptodate.com במאמר הסוקר בהרחבה את המלה האחרונה בתחום ואת ההמלצות של מומחים בארצות שונות, החתום על ידי שלושה רופאים והמעודכן לתאריך 3.5.2010 אשמח לשמוע מה דעתך בנדון. תודה רבה
צבי שלום רב, לא ציינת את גילך המדוייק. "פנסיונר" יכול להיות גם מישהו בן 50 בימינו... בכל מקרה נושא ה- PSA כסמן לסרטן ערמונית, כפי שקראת, הוא אחד מהנושאים המורכבים והכי שנויים במחלוקת בתחום האורולוגי ומהווה מקור בלתי נלאה למחקרים, ויכוחים ודיונים קליניים. היום ידוע שההתיחסות אליו כאל סמן סרטן אולטימטיבי אינה נכונה ושיש הרבה מאוד בדיקות-יתר ותוצאות לא נכונות (FALSE POSITIVE) במסגרת מעקב ואיבחון סרטן ערמונית בעת שימוש בו. צריך להבין: PSA הוא חומר שייחודי לערמונית, לא לסרטן הערמונית, ויכול להישתנות ולעלות לא רק בשל סרטן בערמונית אלא מסיבות רבות ושונות(למשל דלקת בשתן, מגע מיני,מחלת חום ממקור אחר, STRESS כלשהו ועוד ועוד..) כמו כן, רמתו משתנה בהתאם לגודלה של הערמונית ולגילו של הגבר. לכן היום יש ויכוח שלם באם גובה הבסיס לרמת PSA הוא 4 או פחות, ולמעשה לא מצאו רמת PSA נמוכה שתחתיה לא אובחן אף אחד כסובל מסרטן ערמונית!(יש עבודות בהן אפילו ברמה של 1.6= PSA נמצאו עד כ 6% מגברים שנבדקו שכן אובחן בהם סרטן...). בכל מקרה במקרה של גברים שחצו את גיל 70 יש היום ויכוח שלם אם בכלל לעקוב אחריהם עם רמות PSA (כסמן לאיבחון מוקדם של המחלה) או לא, היות שידוע שרוב הגברים המבוגרים (סביב 75-80 ומעלה) ילקו בסרטן ערמונית בשלב מסויים בחייהם בגילאים אלה, אך לא ימותו בגללו ואפילו יחיו את חייהם בשלווה ובבריאות ויפרדו מהעולם בלי שכלל היו מודעים לקיומו של סרטן ערמונית בגופם. מצד שני, ביצוע בירור מלא למחלת הסרטן בבדיקת ביופסיה בגיל זה עשויה לסכן את הגבר המבוגר הרבה יותר מהמחלה אותה מחפשים (ביופסיות יכולות לגרום כאב, זיהום, דימום וכו'.), ובהמשך, באם מזהים מחלה-בהתאם לרמתה והתשפטותה יש לבחור טיפול מתאים שגם הוא עשוי לפגוע באדם יותר מאשר אם היה ממשיך לחיות עם המחלה (ניתוח יכול להסתבך, וכך גם טיפולים בקרינה או הורמונים: הפרעות בשליטה בשתן, ירידה בתפקוד מיני ועוד.) כלומר: מאזן חיים-ללא-סרטן-ערמונית (למעשה "בריא" בהגדרה רפואית) מול איכות-חיים-טובה (שעשויה מאוד להיפגם בעקבות הטיפולים במקרים אלה) המהווה למעשה את השאלה המרכזית, שלא לדבר על נושא הוצאות וכספים למערכות הבריאות בעולם ולכל אחד באופן פרטי.. חשוב לי להדגיש- שלא תבין לא נכון: אין כוונתי לומר שאיש מבוגר אינו זכאי לבירור מלא וטיפול בסרטן הערמונית רק משום שהוא מבוגר! ממש לא. כל מקרה חייב להבדק לגופו, ויש היום הרבה מאוד אנשים מבוגרים שכרונולוגית גילם מתקדם אך הם בריאים לחלוטין ותוחלת חייהם תהיה ארוכה מאוד, ולכן חשוב לברר עם כל אחד את מצבו ורצונותיו, לאחר הסבר מלא ומפורט- מה לבחור מבחינת בירור ואח"כ מבחינת טיפול ומעקב. (כל זאת נאמר, בלי שהתייחסתי כלל למשמעות של מחלת סרטן ערמונית ממוקמת או מפושטת- שזהו דיון ארוך ומורכב בפני עצמו). אתה רואה- אין לצערי תשובות חד משמעיות וחותכות בנושא. אם לחזור לשאלתך לגבי רמת ה PSA שלך: אם עברת את ה-70, רמת PSA 3.8 היא לכל הדעות תקינה. קפיצה בPSA כי שציינת יכולה להיות מכל מיני סיבות. צריך 3 בדיקות עוקבות (במרווח של 6 חודשים בין כל בדיקה) בקצב של מעל 0.75 כדי להחליט אם אכן יש מגמה של עלייה משמעותית חשודה (מושג שקרוי PSA VELOCITY). בכל מקרה רצוי שתשב עם האורולוג שלך שמכיר אותך ואת מצבך הכללי ( גילך, מחלות הרקע, אופי ההשתנה, גורמי סיכון לטיפולים שונים וכדומה) ותתייעץ עמו להמשך הבירור והטיפול בהתאם.
שלום רב, אני בן 68. לאחר קפיצה של הPSA מציע לי האורולוג לעבור ביופסיה של הערמונית. ראיתי באתרים רפואיים אחדים שמקובל לעשות לפני כן אולטראסאונד כדי לאתר נקודות חשודות בערמונית, ולא לערוך ביוספיה "סתם". אודה לך אם תסבירי לי מה מקובל לעשות והאם יש הצדקה לדלג על האולטראסאונד. תודה רבה
אבישאול שלום לך, כל הביופסיות לערמונית מבוצעות בהנחיית סונר (אולטראסאונד), באותו מעמד של הבדיקה. לא מדובר בסונר בטן/דרכי שתן רגיל,(שאינו נותן שום מידע לגבי סרטן, אלא רק את גודל הערמונית) אלא בבדיקה דרך החלחולת. כלומר, מחדירים את מתמר הסונר לפי הטבעת, ומקבלים תמונת אולטראסאונד של הערמונית, שבה, אכן ניתן לראות אם יש איזורים "חשודים" בערמונית, וכך ניתן "לכוון" איליהם את המחט ( העוברת דרך מתמר הסונר אל הערמונית) ולהוציא ביופסיות. בלי קשר לאזורים חשודים, ביופסיות הערמונית מבוצעות בכל הערמונית, אקראית לאיזורים שונים, גם אם אין נקודות חשודות בתמונת הסונר. נהוג היום לקחת בין 10-12 דגימות מכל איזורי הערמונית (משני הצדדים- לערמונית יש שתי אונות). ניתן לבצע את הביופסיות בלי או אם הרדמה, ולרוב משתמשים באלחוש מקומי באלה שאינם עוברים הרדמה לצורך הבדיקה. יש לזכור שעליך להגיע לבדיקה זו עם תרבית שתן שלילית- כלומר ללא דלקת, ולוודא שאתה מקבל "כיסוי" אנטיביוטי בעת ביצוע הבדיקה (לרוב בזריקה בטוסיק). כמוכן דע שאחרי הבדיקה עשוי להיות לך קצת לא נוח להטיל צואה בימים הראשונים או שיהיה דימום מפי הטבעת, בשתן או בזרע.. בכל מקרה בד"כ התופעות הללו קלות מאוד וחולפות מעצמן. בהצלחה והרבה בריאות.
ד"ר שלום רב אני אמור להפגש עם האורולוג לאחר בדיקת אולטרסאונד דרכי השתן, כליות,ערמונית,ושארית שתן. בנתיים קיבלתי קאסטראל 10 מ"ג פעם ביום. אני מרגיש כאבים קלים ואי נוחות לאחר מתן שתן ואני לוקח פעמיים ביום סדורל. שאלתי היא האם אני יכול להמשיך לצרוך את הסדורל פעמיים ביום עד שאפגש עם האורולוג. אני גם צורך פנדיל ונורמלול להורדת לחץ דם וכן מטרופין לסוכרת. אם אני לא יכול לצרוך סדורל מה את ממליצה לי נגד אי הנעימות והכאבים הקלים. תודה רבה
שמעון שלום רב לך, ראשית האם שלחת בדיקת שתן כללית ותרבית? יכול בהחלט להיות שחלק מהתופעות שאתה מציין הן בשל דלקת בשתן (או דלקת כרונית בערמונית) ואולי גם טיפול אנטיביוטי יועיל לך. לגבי סדורל- אין שום בעיה לקחת 2 כדורים ביום, זהו טיפול להטבת צריבה ואי נוחות בהשתנה, ולא אנטיביוטיקה. עד כמה שידוע לי אין בעיה לקחת טיפול זה עם תרופות ללחץ דם וסכרת שאתה נוטל. אם יש לך חסר ב-G6PD אסור לך ליטול את התרופה (אם אינך יודע מה זה, סימן שאין לך, ואז אין בעיה)..רק אל תשכח שזה צובע את השתן בצבע כתום עז - אז לא להבהל. ממליצה לך לספר לאורולוג שלך חוץ מאת תוצאות האולטרסאונד, גם על התסמינים שלא מוקלים בשל הקסטראל- כדי שיוכל להציע לך עוד טיפול ובירור לפי הצורך.
חליתי בשפעת עם חום שישחק סביב 37.8 ללא לקיחת תרופות מלבד אקמול ואופלגין נשלחתי לבצע בדיקות דם בזמן שהיה לי עדיין חום התקבלו תוצאות של psa .4.34 לפי המעבדה בוצע בשתי שיטות האם תוצאות אלו שהתקבלו בזמן שהייתי עם חם כתוצאה מהשפעת יכולה להשפיע על תוצאות לא מדוייקות הייתי בצום מהלילה לקרת הדיקה אין לי בעיה בנינת שתן מלבד שבזמן השפעת נתתי יותר שתן ולא יותר מכך האם שוב יש קשר לתוצאות הבדיקה לבין משפעת שהייתה לי תודה
אבי שלום, כדי להתייחס לרמת ה PSA שלך צריך לדעת בן כמה אתה, ומה היו רמות ה PSA שלך בבדיקות קודמות, ואם יש לך תסמינים כלשהם בהשתנה. דלקת כלשהי בגוף וכל מצב של עליית חום או STRESS בהחלט יכולים להשפיע על PSA ולכן רצוי לבצע בדיקה זו כאשר אתה בריא לגמרי, להמנע ממגע מיני מס' ימים לפני הבדיקה ולוודא שאין לך דלקת בשתן. היתי ממליצה לך להמתין מעט ולהחלים ולחזור בעוד חודש-חודשיים על הבדיקה, אחרי שהכל יחלוף.
מבקש לדעת על דרכים וטיפולים חדשים לדלף שתן אצל גברים בגיל 50 מפורט ככל האפשר תודה ערן
ערן שלום לך, כדי לענות לך באופן "מפורט ככל האפשר" כלשונך, גם עליך לפרט קצת יותר ממשפט אחד שאומר "דלף שתן בגברים בני 50". בן כמה הוא? כמה זמן הוא דולף? מהו סוג הדליפה? האם הוא סובל מהגדלה של הערמונית? מהן מחלות הרקע? האם ניסה טיפול כלשהו? ועוד ועוד... וכדי לעשות קצת סדר בדברים: הגדרת דליפת שתן היא- איבוד שתן בלתי רצוני ("אי-נקיטה"= הרטבה שלא נשלטת). ישנם סוגים רבים של דליפת שתן, וכולם יכולים להופיע בגברים ובנשים כאחד, ומסיבות שונות: 1. דליפה במאמץ(STRESS INCONTINENCE)- כלומר דליפת שתן בעת עליית לחץ תוך בטני, כגון בעת פעילות גופנית/שעול/צחוק/עיטוש או שינוי תנוחה. סוג זה הוא השכיח ביותר, ולרוב מוכר יותר בנשים, בעיקר מבוגרות (במנופאוזה) או כאלה שעברו לידות מרובות. אולם, בגברים לאחר ניתוח ערמונית תופעה זו עלולה להופיע גם. 2. דליפה מדחיפות (URGENCY INCONTINENCE) כלומר דליפת שתן מתוך צורך עז ומיידי להתרוקן, ו"לא מספיקים לשירותים". בד"כ תופעה זו מוכרת כחלק מתסמונת "שלפוחית רגיזה", יחד עם תכיפות במתן השתן ונוקטוריה(קימה בלילה להתרוקן). 3. דליפה מעורבת (MIXED INCONTINENCE)- שלוב של דליפה במאמץ עם דליפה מדחיפות. מצב זה מוכר גם הוא יותר בנשים. 4. דליפה בשל מילוי-יתר(OVERFLOW INCONTINENCE)- כאשר שלפוחית השתן למעשה "עולה על גדותיה" והשתן דולף היות ולא ניתן למלא יותר את השלפוחית. זהו סוג דליפת שתן שקורה בעיקר בגברים עם הפרעה למוצא השלפוחית בשל הגדלה של הערמונית (איבר שאינו קיים בנשים)אך גם הפרעות אחרות במוצא השלפוחית כגון היצרות בשופכה או הפרעות בסוגר עשויות לגרום לכך- ולכן יכול להופיע גם בנשים. בנוסף- בחולים מבוגרים מאוד גם דלקות חוזרות בדרכי השתן עשויות לגרום להופעה פתאומית של אי שליטה בשתן. כמו גם בחולי סכרת שאינם מאוזנים מבחינת רמות הסוכר בדם, או בחולים עם בעיות נוירולוגיות כגון חבלה לעמוד השדרה או פרקינסון, שבץ מוחי ועוד- להם יכולה להיות דליפת שתן כתוצאה מהפרעות בעצבוב התקין של השלפוחית, או בשל קושי ניכר להתנייד ולהגיע אל השירותים. - ולכן ערן, כפי שאתה רואה- יש סיבות רבות ומגוונות לדליפת שתן. מומלץ לשלוח את מי שסובל מהדליפה להערכה מלאה אצל אורולוג: בדיקה גופנית מקיפה, בדיקות מעבדה (שתן ודם), אולטראסאונד, בדיקות זרימת שתן ואפילו אורודינמיקה- כדי לאבחן באופן נכון ומלא מה הסיבה לתלונות הדליפה ולמתן הטיפול היעיל ביותר. בהתאם לממצאים בבדיקות ניתן להתאים טיפול: 1. לדליפת שתן במאמץ ניתן להציע פיזריותרפיה לחיזוק שרירי רצפת האגן, טיפול תרופתי (ב"יינטריב" ממשפחת SSRI), אך בד"כ הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוח לשימת סרט לללא מתח לתמיכה בשופכה ( TVT בנשים- דרך הנרתיק, או MALE SKING לגברים,דרך הפרינאום=חיץ הנקבים). 2. לדליפה מדחיפות לרוב מציעים טיפול תרופתי באנטיכולינרגים שונים (כגון "דטרוסיטול"/"וסיקייר"/"ספזמקס"/ ודומיהם) בשלוב של אימון שריר רצפת אגן והשלפוחית, התרוקנות יזומה לפי שעון ואפילו ביופידבק. 3. לדליפה בשל מילוי יתר בשל הגדלה הערמונית ניתן להציע ראשית טיפול תרופתי להקלת תסמיני ההשתנה וההתרוקנות בעזרת שני סוגי תרופות- חוסמי אלפא כגון "קסטראל/"אומניק" ודומיהם,שמרפים את שריר הסוגר ומאפשרים ריקון יעיל יותר של השלפוחית, ו"אבודרט" או "פרמיקסון" להקטנה הערמונית, אם מדובר בערמונית גדולה. אם תרופות אלה אינן יעילות מומלץ לשקול ניתוח להסרת הערמונית, שיבוצע בגישה סגורה(דרך השופכה) באם הערמונית קטנה, או בגישה פתוחה (דרך הבטן) באם הערמונית גדולה. חשוב מאוד לברר את נושא הדליפה בחולים אלה כי לעיתים הסרת הערמונית לא פותרת באופן מלא את נושא הדליפה, ואף עלולה להחמיר אותה ולכן אלה חולים שמצייבים הערכה מלאה ומקיפה! באותם חולים עם בעיות נוירולוגיות- לעיתים ניתן לשקול נוירומודולציה ( בשורה אחת -השתלת מעין "קוצב" בקרבת קצה עמוד השדרה לשיפור העצבוב של השלפוחית) ובחולי סכרת רצוי להקפיד על איזון רמות הסוכר. כפי שכבר ציינתי- נושא זה הוא נרחב ומורכב ומחייב בירור מלא ו"תפירת" טיפול בהתאם לבעיה הספציפית ולחולה עצמו. מקווה שזה מפורט מספיק..
כשנכתב מערכת שתן תחתונה למה נכתב תחתונה האם יש איזו שהיא הפרדה או חלוקה במערכת השתן??
שלום אלון, מערכת השתן באדם נחלקת למערכת עליונה הכוללת את הכליות והשופכנים (הצינורות שמובילים שתן מהכליה לשלפוחית, אחד מכל כליה) ומערכת תחתונה הכוללת את השלפוחית והשופכה (הצינור המוביל את השתן מהשלפוחית החוצה מהגוף). חלק זה של מערכת השתן שונה בין גברים ונשים: בגברים מערכת השתן והמין הן אותה מערכת, בעוד שבנשים אלו מערכות נפרדות. כך שכשמדברים על מערכת השתן התחתונה בגבר, מתייחסים גם לבלוטת הערמונית המצוייה ממש מתחת לשלפוחית השתן והחלק האחורי של צינור השופכה עובר בה. לנשים אין בלוטת ערמונית. הבדל נוסף הוא באורכה של השופכה: בנשים מדובר בצינור קצר בן 4ס"מ מהשלפוחית החוצה, ובגברים צינור השופכה עובר לכל אורכו של הפין, ולרוב כפול באורכו פי 2-3 מזה של האישה, בהתאם לאורכו של הפין, ומוביל גם את הזרע החוצה ולא רק שתן.. לאחר ההסבר הנ"ל, יש לזכור שתסמינים של מערכת השתן התחתונה כגון תכיפות, דחיפות או נוקטוריה, קשיים בהתאפקות או בריקון, זרם שנחלש וכדומה, הם תסמינים שמאפיינים הפרעות באגירת שתן בשלפוחית או ריקונו. אלו תלונות שיש גם לגברים וגם לנשים. מערכת השתן העליונה (כליות ושופכנים) לרוב לא גורמת תסמינים בהשתנה, אך אם יש אבנים בדרכי השתן או בכליות, או דלקת בכליות, עלולים להיות כאבי מותניים ואפילו, בחילות, הקאות וחום. ממליצה לך גם לחפש ב"גוגל" תמונות של מערכת השתן והסברים נוספים לפי צורך.
שלום ד"ר חתומי... המקרה שלי כבר ידוע לך משאלות קודמות, התחלתי לנטול שבוע שעבר פרמיקסון בתקווה שזה יקל קצת על התסמינים בשתן ועל התכיפות, במקביל אני נוטל גם ציפרלקס. בחרתי דווקא לבקש מהרופא פרמיקסון מכיוון שהוא טבעי, וגם לפי מה שהבנתי משמש גם כנוגד דלקת ולא פוגע בתיפקוד המיני. בימים האחרונים התחילה להופיע לי אדמומיות בעור כל פעם במקום אחר, פעם ביד, פעם על הגרון, בבית החזה...שנעלמה זמן קצר לאחר שהופיעה, אתמול התחיל לי גרד בכף יד וסימן כמו עקיצה שמגרד, ובאופן כללי אני מרגיש גירודים בחלקים שונים בגוף אבל לא משהו רציני... בעלון לצרכן כתוב שתופעת לוואי שנדירה יחסית ומחייבת התייחסות מיוחדת של רופא היא גירוי בעור ופריחה..מה שמאוד מלחיץ אותי. מה שמוזר הוא שלקחתי בעבר לתקופה מסוימת את הפרמיקסון ללא תופעות לוואי כלל... האם עליי לדאוג, או שזאת תופעת לוואי שתחלוף מעצמה, אני ממש לא מעוניין לנטול חוסמי אלפא אחרים שיפגעו לי בתיפקוד המיני... אשמח לשמוע את דעתך בעניין...
שלום רונן, אם תופעת הגירוי בעור התחילה עם נטילת הפרמיקסון , בהחלט יכול להיות שאתה רגיש לאחד ממרכיביה ורצוי שתמנע מלקחת אותה. אולם ציינת שני דברים- שבעבר נטלת פרמיקסון ולא חווית את התופעה הנ"ל וגם שכעת במקביל אתה נוטל ציפרלקס- לכן אולי מדובר ברגישות לציפרלקס ולא לפרמיקסון. הדרך היעילה ביותר לשעת מה הוא הגורם הוא להפסיק את כל התרופות ולראות שהכל חולף ואח"כ לנסות בזהירות כל תרופה לבד, ולראות מה גורם את התופעה. גירוי עורי הוא תופעה מוכרת בתרופות שונות, אך יכול להופיע גם מגורמים שונים לחלוטין, לכן אם אין שיפור לאחר הפסקת התרופות יש להתייעץ עם רופא עור. .
זה לא תופעות לוואי עד כמה שאני יודע מהפרמקסון אלא מהציפרלקס כולל פרוסטטה מוגדלת
האם את יכולה לפרט מהי שלפוחית רגיזה,ומה ההבדל בתסמינים בינה לבין התסמינים של ערמונית מוגדלת?
אבי שלום, שלפוחית רגיזה או "פעילות יתר של השלפוחית = OVERACTIVE BLADDER , מתייחסת למעשה (ע"פ החברה הבינ"ל לנקיטת-שתן -INTL. CONTINENCE SOCIETY )למכלול תסמינים שמפריעים לשליטה בשתן כגון דחיפות (URGENCY) שהוא הצורך המיידי לתת שתן בלי יכולת להתאפק, בלי או עם איבוד שתן מדחיפות (URGENCY INCONTINENCE), תכיפות בהשתנה (FREQUENCY)-מעל כ 8 X פעמים ביממה, ונוקטוריה= קימה בלילה לפחות פעם אחת משינה כדי להתרוקן. חשוב לזכור שכל התסמינים האלה אינם ייחודיים רק לתסמונת זו ויכולים להופיע גם כחלק מתסמיני מערכת השתן התחתונה, בעקבות הפרעות שאינן קשורות רק בשלפוחית אלא גם בערמונית, או בעקבות דלקות בשתן ובעיות שונות אחרות המפריעות לשליטה תקינה בשתן, דוגמת מחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון. כלומר- בד"כ אצל גבר בן 50 ומעלה הסובל מתלונות של דחיפות, תכיפות ונוקטוריה, האבחנה הראשונה תהיה הגדלה שפירה של הערמונית, אשר גורמת להפרעה במוצא השלפוחית ולקושי בריקון השתן, אבל בה במידה תלונות אלה יכולות לנבוע בכל גיל, כתוצאה מפעילות יתר של השלפוחית, מדלקת או מהיצרות בשופכה ולכן מצדיקות בירור מלא לאבחון נכון. בנשים, להן אין ערמונית, תלונות אלה לרוב יכנסו להגדרת "שלפוחית רגיזה", אך גם כאן רצוי לשלול דלקות וסיבות אחרות להפרעה בהשתנה, לצורך אבחון נכון. בכל מקרה להפרעות אלה ישנם טיפולים רבים חינה שמרנית- שינוי דפוס התנהגות כגון הגבלת כמויות שתיה וסוגי השתיה(הפחתת קפאין ואלכוהול),התרוקנות יזומה לפי שעון ובמרוחים קבועים (אימון שלפוחית) חיזוק שרירי רצפת אגן וביופידבק, וגם טיפול תרופתי, לרבות באנטיכולינרגים שמרגיעים את התכווצויות היתר של שריר השלפוחית, כגון "אורגנין" (צמחית) או תרופות פורמאליות כמו "דטרוסיטול", "וסיקייר" או ספזמקס", ועד הזרקת בוטולינום לשריר השלפוחית או נוירומודולציה (התקנת "קוצב" בקרבת עמוד השדרה לשליטה "חשמלית" בעצבוב השלפוחית). כל הטיפולים האלה מתאימים לנשים וגברים כאחד. לעומת זאת, אם התלונות קשורות בהגדלת הערמונית, הטיפול מכוון להרפיית שריר הסוגר במוצא השלפוחית עם חוסמי אלפא כגון "אומניק", "קסטראל" ודומיהם, או הקטנת הערמונית בעזרת "פרמיקסון" (הצמחית) או "אבודרט" . כאמור, היות וטיפולים אלה קשורים בערמונית הם ניתנים לגברים בלבד. ניתן לשלב בין הטיפולים וסוגי התרופות, אך כל זאת רצוי לעשות תחת ביקורת ומעקב של אורולוג מוסמך, לאחר בדיקה גופנית והערכה מקפת של כל התלונות למציאת הגורם העיקרי והטיפול הנכון בו, בהתאם למה שמתאים למטופל עצמו.
שלום רב. מזה זמן רב (כעשר שנים) אני סובל מצורך הולך וגובר לתת שתן במהלך היום, ובייחוד בחורף כשקר, התכיפות עולה עד לכמה פעמים בשעה בחלקים מסויימים של היום. די הסתגלתי לאורח החיים הזה, אולם בשנה האחרונה, החל מחורף שעבר, אני מרגיש גירוי מאוד חזק לתת שתן בלילה ואני קם המון פעמים כדי לתת שתן, אולם אין כמעט שתן, למעט טיפות בודדות. והגירוי לא פוחת. צריך לציין שהדבר מקשה עליי מאוד להירדם וכל הניסיונות להירדם עם כדורי שינה וכו' לא מועילים בגלל הגירוי החזק שאני חש. עקב כך פיתחתי בעיות שינה מאוד קשות ואני עייף כל הזמן. רק אציין שלפני כשלוש שנים פניתי לבדיקה אצל רופא מומחה, אולם לא איתרו שלפוחית מוגדלת וגם לא דלקות בדרכי השתן. בעקבות זאת הופניתי למספר בדיקות נוספות, אולם לא המשכתי איתן עקב הבושה שחשתי. קבעתי תור לרופא מומחה, אבל התור נקבע למועד מאוד מאוחר ובינתיים אני סובל. השאלה שלי היא, האם ישנם דרכים טבעיות או לא טבעיות שבהן ניתן להקל לפחות עד שאשלים את הבדיקות? תודה רבה
שכחתי לציין את גילי. אני בן 35 והבנתי שהתסמינים לא אופיניים לגיל הזה. אם לא מדובר בשלפוחית מוגדלת ובדלקות, ממה עוד ההתסמינים האלה יכולים להיגרם? תודה
שלום רב, הבעיה ממנה אתה סובל היא דחיפות ונוקטוריה (קימות בלילה להתרוקן). זהו אחד התסמינים הכי מטרידים בין מגוון תסמיני מערכת השתן התחתונה. לא ציינת מהו גילך, אך בלי קשר,רצוי לברר אצלך בירור מעמיק מה מקור הבעיה, אפילו שחלק מהבירור כבר עברת לפי מה שאתה מציין. יש צורך לשלול דלקת כרונית בערמונית, הגדלת הערמונית, שאריות שתן ותפקוד השלפוחית בבדיקות כמו תרביות שתן/שופכה/זרע , אולטרסאונד ואפילו אורודינמיקה. בכל מקרה ראשית כדי לדעת מה באמת הבעיה, רצוי שתבצע יומן השתנה: לכתוב כל מה וכמה אתה שותה במהלך 24 שעות למשך 3 ימים ברציפות. כך אפשר לראות האם אתה שותה המון או שאכן מדובר רק בתכיפות וגירוי.צריך גם שתבדוק בבדיקות דם את רמות הסוכר והתפקוד הכלייתי. באמצעים שציינתי ולאחר הערכת כל הבדיקות שביצעת (ואין לך שום צורך להתבייש מכלום, הרי אתה מחפש פתרון לבעיה מציקה ומשמעותית)- מאלה ניתן לברר מה גורם לך את הנוקטוריה: האם יש הפרעה במוצא השלפוחית, למשל התכווצות יתר של הסוגר? אזי ניתן לתת לך תרופות מקבוצת חוסמי אלפא שיקלו על זרימת השתן, למשל "קסטראל", "אומניק" או "אומניק אוקס". האם רוב השתן שלך מופרש בשעות הלילה? - מצב זה נקרא שיתון-יתר לילי( NOCTURNAL ENURESIS) ונגרם מחסר של הורמון מדכא-שיתון, שניתן לקבל אותו כתרופה ("מינירין"). האם מדובר בשלפוחית רגיזה? אזי יתאים לך טיפול אנטיכולינרגי, ויש הרבה תרופות בשוק לטיפול זה ( "דטרוסיטול" או "וסיקייר" אם לנקוב בחלק מהשמות). בנתיים תנסה למעט בשתיה בשעות הערב, בעיקר אלכוהול וקפאין, תקפיד להתרוקן היטב לפני השינה, ואולי טיפול צמחי עם "אורגנין" או "פרמיקסון" יכול לעזור. כפי שאתה רואה אתה צריך הערכה מקיפה, ורצוי שתתיעץ ותבדק אצל אורולוג באופן מלא.
שלום ד"ר אני נוטל כדורי אבודרט וקסטרל בגלל ערמונית שפירה מוגדלת. במידה ואני עושה ניתו להקטנה הערמונית האם אפסיק ליטול כדורים אלו לאחר הניתוח ? האם תפגע לי הזקפה ? תודה (אני בן 60)
שלום רמי, אכן טיפול ב"אבודרט" מקטין את הערמונית לאורך זמן, ושילוב טיפול זה עם "קסטרל" הוא הטיפול התרופתי האופטימאלי. אם אתה מסתדר עם התרופות אתה יכול להמשיך כך לאורך זמן ולא חייב ניתוח. ההתוויות לניתוח הסרת ערמונית מוגדלת שפירה (ולא "הקטנת הערמונית") הן במידה ואין שום הטבה תחת טיפול תרופתי, או שלא ניתן לקחת את התרופות בשל תופעות לוואי, אצירת שתן, דימום חוזר ודלקות משמעותיות בשתן. הניתוח עצמו הוא כזה שמסיר את החלק הפנימי של הערמונית, זה שמפריע למוצא השלפוחית, וכדאי לדעת שיש סיכוי מסויים שלאחר מס' שנים הערמונית תחזור ותגדל, ושוב יופיעו התסמינים. בכל מקרה- אחרי ניתוח המטרה היא שלא תזדקק לטיפול התרופתי, ותצליח להתרוקן היטב ללא עזרת כדורים (כלומר כמובן להפסיק לקחת אותם). פגיעה בזקפה בעקבות ניתוחי ערמונית לרוב לא אמורה לקרות (ואם קורית אז באחוזים בודדים), וכמובן צריך לשוחח עם האורולוג מהו הניתוח המתאים לך מבחינת הגישה (פתוח או סגור, בהתאם לגודלה של הערמונית) ולבחור מנתח מיומן.