צניחת רחם והורמונים לידה 2
דיון מתוך פורום כירורגיה גינקולוגית - ניתוחי רצפת האגן
שלום, בת 28 סובלת מצניחת רחם דרגה שניה לאחר לידה שניה לפני שלושה חודשים. מניקה חלקית שמה לב שבתקופת הביוץ הצניחה לא מורגשת בכלל ובבדיקה עצמית צוואר הרחם אסוף למעלה(בדרך כלל הוא ירוד ומורגש בהכנסת אצבע) ולפני המחזור הצניחה מחמירה.. יש קשר להנקה שהבנתי שמרככת את הרקמות ומחזור הורמונלי חודשי?
אורטל שלום, מזל טוב ללידתך! בהחלט סביר שקיים קשר בין תסמיני הצניחה לבין מצב הורמונלי בהקשר להנקה ולמחזור החודשי. קשר זה עדיין לא נחקר דיו אבל מעדויות של נשים זמן קצר לאחר לידה בהחלט נראה שקיים. במידה שהצניחה מטרידה כדאי לטפל בין אם ע"י חיזוק שרירי רצפת האגן בהנחיית פיזיותרפיסטית ובין אם ע"י תומכן (פסרי) נרתיקי. ממליץ לפנות למרפאה אורוגינקולוגית להערכה וטיפול. בברכה, ד"ר בני פיינר, מנהל היחידה לאורוגינקולוגיה ורצפת האגן
הצניחה לא מטרידה למרות שבהסתכלות עם מראה ופיסוק השפתיים בהחלט רואה את הרחם קצת מעל פתח הנרתיק וזאת בעיקר לפני המחזור בשאר ימי החודש לא ברמה הזאת. ייתכן שצניחה דרגה 2 יכולה לא להוות מטרד כלל ואפשר לחיות איתה בשלום? איך אפשר להיות בהריון נוסף כשהרחם ניראה ככ למטה? מבצעת פיזיותרפיה קבוע עוד מתקופת ההריון, הגוף משקם את עצמו בחלוף הזמן מבחינת חומרת הצניחה? תודה!
בהחלט יתכן. הבעייה היא שלצניחת אברי האגן יש נטייה להחמיר עם השנים כיוון שאנחנו, יונקים שהולכים על 2 (בשונה מיונקים אחרים) חשופים להשפעה הן של כח הכובד והן של עלייה בלחץ הבטני שמתרחשת בהרבה פעולות יומיומיות שאנו מבצעים. הלחץ העולה מופנה בראש ובראשונה לאזורים שממילא הינם כבר מוחלשים וכך בהדרגה נגרמת החמרה. לגבי הריון נוסף - בהחלט ניתן. לעיתים יש צורך בתומכן במהלך ההריון על מנת למנוע התבלטות של צוואר הרחם אל מעבר לפתח הנרתיק, דבר העלול להיות כרוך בסיכון מעט מוגבר ללידה מוקדמת אבל נשים רבות עברו הריונות מוצלחים בנוכחות צניחה. ולגבי שיקום עצמי - במהלך החודשים שלאחר הלידה קיימת מידה מסויימת של שיקום עצמי. עם זאת, אם התרחש נזק לרקמות התומכות אשר מתבטא בצניחת הרחם עד פתח הנרתיק סביר להניח שמעצמו (ללא טיפול ניתוחי בסופו של דבר) הרחם לא ישוב לעמדתו האנטומית. טיפול שכזה מבצעים לעיתים קרובות בתום הילודה אלא במקרים בהם המצב מחמיר מאד ומצריך התערבות עוד בשלב מוקדם יותר.