4 שאלות על אישיות גבולית
דיון מתוך פורום פסיכותרפיה
שלום, 1. מה ההבדלים בין המונחים (1) אישיות גבולית, (2) אדם בעל קווי אישיות גבוליים, (3) הפרעת אישיות גבולית., ומי מהם מתאר מצב "נורמאלי" ומי פתולוגי? 2. האם ניתן לאבחן אדם כבעל הפרעת אישיות גם אם הוא איננו אימפולסיבי ואינו נוטה להתפרצויות כעס (אלא בעל שליטה עצמית גבוהה מאוד, שקול ומחושב, קר רוח, ונטול ספונטניות) ? 3. האם השילוב של קויים/הפרעה גבולית עם קווים/ הפרעה כפייתית-טורדנית היא שילוב ידוע ונפוץ? והאם ייתכן כי אדם בעל מאפיינים כפייתיים בולטים (פרפקציוניזם, "מכור לעבודה", מקפיד על סדר וניקיון, חסכן, נעדר ספונטניות ויכולת ליהנות) יאובחן כגבולי? 4. האם אדם יכול להיות מוגדר כבעל הפרעת אישיות גבולית רק בתקופה מסוימת בחייו, כשלפניה ואחריה הוא "נורמאלי" או שמדובר ב"נישואים קתוליים", ומהרגע שאובחנת ככזה - תישאר כזה ? תודה רבה :)
שלום יולי, כל הפרעת אישיות מבטאת תכונות אישיות שקיימות בצורה זו או אחרת בכולנו, אלא שבהפרעות האישיות השונות הן מופיעות בצורה קיצונית הפוגעת בהסתגלות של האדם לסביבה. בין התכונות הבולטות האופייניות להפרעת אישיות גבולית ניתן למנות חוסר יציבות רגשית, תנודות קיצוניות במצב הרוח, אימפולסיביות ותנודות מהירות מאידיאליזציה של האובייקט (בן זוג, מטפל או דמות משמעותית אחרת) לדה-וליואציה (המעטה בערכו עד זלזול ורצון/צורך לנתק איתו את הקשר) שלו. אדם בעלי קווים מכל הפרעת אישיות הוא אדם שאינו עונה באופן מלא על הקריטריונים הנדרשים לאבחון עפ"י ה-DSM. שילוב בין הפרעת אישיות גבולית והפרעת אישיות טורדנית-כפייתית הוא נדיר, אם קיים בכלל, הואיל ומדובר בשתי הפרעות די מנוגדות: למשל, לאדם בעל הפרעת אישיות גבולית יש צורך עצום בשינויים תכופים והוא חסר יציבות בעוד שלאדם בעל הפרעת אישיות טורדנית-כפייתית יש קושי עצום עם כל שינוי שהוא ודבקות במוכר ובקיים, הראשון אימפולסיבי מאוד והאחר מתוכנן, לעיתים קרובות יתר על המידה. כל הפרעת אישיות ניתנת למיתון בטיפול ארוך טווח, אך עיקר הקושי הוא במוטיבציה של האדם בעל הפרעת האישיות להשתנות. חלק גדול מאנשים אלה אינו מעוניין להגיע לשינוי, ואף אינו מגיע לטיפול, משום שהם מרגישים באמת ובתמים שאין בהם כל פגם וההתנקשויות עם הסביבה הם תוצאה של נסיבות או של פגמים הקיימים בזולת ולא בהם. אצל חלק אחר - למשל, בעלי הפרעת אישיות גבולית - הטיפול אינו מתאפשר בגלל הקושי שלהם להתמיד בו והצורך המתמיד בריגושים, בשינויים ובכלל בהחלפת מטפלים. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין http://giditherapy.com
בעלי הפרעת אישיות גבולית - הטיפול אינו מתאפשר בגלל הקושי שלהם להתמיד בו והצורך המתמיד בריגושים, בשינויים ובכלל בהחלפת מטפלים. -ציטוט שלך. אם כן איך ניתן בכל אופן לגבור על הקושי בהתמדה? שהרי עקביות והתמדה הם חצי מהעבודה? וטיפול אינו יציב הוא אינו יעיל! זה מעגל קסמים שכזה! מה עושים עם הבעיה השורשית הזאת ? אני כבר מותשת ומיואשת ממטפלים שונים ומטיפולים כושלים!