למה כל הלימודי פסיכותרפיה הם לבעלי תואר ראשון? + כ

דיון מתוך פורום  פסיכותרפיה

09/12/2012 | 00:28 | מאת: אופיר

הי אני אופיר. אני מאמן אישי למתבגרים, מבוגרים ובעלי ADHD. אני די מתוסכל. אני מרגיש שיש לי רקע, ומבנה אישיות של פסיכותרפיסט, אבל הפסיכותרפיה רחוקה ממני בגלל שנות הלימוד הארוכות שאני אצטרך ללמוד בשביל להגיע אליה. אין לי בעיה עם לימודי תיאוריות אישיות, מבוא לפסיכופתולוגיה, מבוא לפסיכולוגיה, התפתחות הילד והמתבגר וכו'.. שאלו באמת לימודים שחייבים לפני שלומדים פסיכותרפיה, אבל למה לעזאזל אני צריך ללמוד על מבחני אישיות, סטטיסטיקה, ועוד קורסים רבים וטובים שלא קשורים לפסיכותרפיה בשביל ללמוד פסיכותרפיה?? לי עצמי יש הפרעת קשב שגורמת לי לאיטיות וכן יש לי מחלה נפשית שבגללה אסור לי להכנס ללחץ בלימודים. השילוב הזה גורם לי שתואר ראשון שאנשים "רגילים" לומדים ב-3 שנים אני צריך ללמוד ב-6 שנים שלא יהיה לי בהן חיים. ואני כותב כעת מתוך תסכול. אני כעת מאמן אישי אבל אני מקנא בפסיכולוג שלי. איך הוא נוגע בכאב, נוגע בחלום, נוגע בנימי הנפש העדינים. ויש שם עוד משהו בקנאה הזאת שאני לא יודע לבטא... משהו במפגשים איתו שגורמים לי להרגיש יותר שלם אחריהם. אני לא מבין למה רק אנשים עם תואר ראשון זכאים להגיע לאותה זכות של להיות מטפל.. אולי מישהו כאן יכול ללמד אותי באופן פרטי את המיומנויות האלה? האם בכלל יש כלים מסויימים שבעזרתם מגיעים למיומנויות האלה? או שפסיכולוג עושה לי את זה רק בגלל שאצלו פותחים בעיות נפשיות עמוקות, מה שלא עושים אצל מאמן? מה הם בעצם הכלים של הפסיכותרפיה? היא נועדה בעיקר בשביל לתת ביטוי לדחפים נסתרים? מה מכשיר אדם להיות פסיכותרפיסט ולבצע את המשימה שלו יותר מכל אדם עניו ורגיש אחר שינסה לעזור לחברו בפתרון בעיותיו הנפשיות? בתור קאוצ'ר אני מכיר הקשבה, שאילת שאלות ושיקוף, שאלה ודאי משמשים את הפסיכולוג גם כן, אבל מה נותן לפסיכולוג את היכולות המיוחדות שלו? יש לו עוד כלים בארגז הכלים לו שלמאמן אין? מה המטרות של אותם כלים? זה תמיד חידה נסתרת בעיני... היכולות המיוחדות של הפסיכולוג שלי.. פעם שאלתי אותו איך הוא ידע לשאול אותי כזאת שאלה חכמה, והוא אמר- זו סקרנות... שלא תבינו לא נכון. אני נעזר בפסיכולוג. פסיכולוג עזר לי להתגבר על OCD. זה מדהים בעיני. אבל אני משתוקק לדעת. שלפחות מישהו יגיד לי איך קוראים לכלים של הפסיכולוג? מה השמות שלהם? לאילו קבוצות הם משתייכים? האם הם מחולקים לבעיות ספציפיות? מה עושה הפסיכולוג כשהוא נתקל בבעיה מהחיים? לא מחלה נפשית. לא OCD. את זה אני מבין שיש לו כלים.. אבל כשהוא נתקל בבעיה של רגשות, של תכונות אופי, האם יש לכך כלים? האם יש לכך כלים ספציפיים? או שזו אינטואיציה? איך לומדים את זה? טוב חפרתי מספיק. מקווה שמשהו יבין לליבי ויכתוב לי תשובה מספקת. בינתיים חג שמח!!! בתודה, אופיר

לקריאה נוספת והעמקה
09/12/2012 | 18:22 | מאת: דנה

הי אופיר אני כל כך מבינה את התחושה שלך.גם אני מקנאה במטפלת שלי. גם אני הייתי מאוד רוצה להיות פסיכולוגית, אבל לא מסוגלת לעמוד בדרישות לתואר הראשון והשני..(אולי מעצם העובדה הזו, אני לא לגמרי מתאימה?כך אני משכנעת את עצמי). אז פניתי לתחום החינוך ואולי אוכל להגשים את הצורך מהכיוון הזה. פסיכולוג מבחינתי הוא רופא של הנפש, וכרופא יש מסלול שצריך לעבור..... אני בטוחה שבמצבים רבים פסיכולוג נדרש למהירות מחשבה. במיוחד בשעה הטיפולית. עליו לקשר מידע חדש ,למידע ישן, להצליב נתונים, לנסח למטופל בצורה שלא תעליב או לא תפגע.. לחשוב איך זה ישפיע, ולהסיק מתגובתו מסקנות.. מהירות המחשבה שלי ,לא תעמוד בזה לדעתי. :-)

היי אופיר, לא ניתן להיות פסיכותרפיסט או פסיכולוג רק לאחר לימודי תואר ראשון בדיוק משום שתהליך ההכשרה כולל כ"כ הרבה מרכיבים שמצטרפים אלו לאלו. אכן להבדיל מאימון שבו נלמדים כלים מאד ספיצייפים ושמתייחס בדר"כ לבעיה מאד ממוקדת מההווה של המטופל טיפול פסיכולוגי הוא תהליך רגשי שמתייחס להבטים רבים מחייו של המטופל תוך כדי עבודה בינאישית והתייחסות גם לעולם הפנימי של המטופל, גם לתכנים מודעים גם לתכנים פחות מודעים, גם לקשר בין המטפל למטופל, גם לעבר, גם להווה, גם לסימפטומים של הבעיה גם לדינמיקה של האישיות ועוד. מכיוון שמדובר בתהליך כ"כ רגיש ועדין לא ניתן לאפשר לכל אדם להיות מטפל ואורכם של הלימודים הוא כזה גם משום שבמהלך השנים מתרחשת כל הלמידה הזו כולל הדרכות, עבודה מעשית, ועוד וגם כי האורך הזה מאפשר סינון של מועמדים שאינם מתאימים. בדיוק כמו בלימודי רפואה. לצורך העניין האם היית מוכן שיטפל בך, יאבחן אותך וינתח אותך מי שלמד 4 חודשים ? מי שעשה קורס אחד בלבד? מי שאינו מקבל הדרכה ממומחה? ועוד. עיסוק בנפש הינו רגיש וחשוב בדיוק כמו עיסוק בגוף. לכן, גם אני לא יכולה לענות לך על רגל אחת מהו "ארגז הכלים" הזה שיש לפסיכותרפיסט או לפסיכולוג אבל הוא כולל המון דברים. אינטואיציה היא חשובה אבל זו לא אינטואיציה בלבד. נדמה לי שהשאלה העיקרית שלך היא באמת סביב קנאה, טבעית כמובן, מובנת ואנושית במיוחד אם אתה גם מאמן בעיסוקך, ביחוד אם היית רוצה להיות שם. כדאי להמשיך לדבר על זה בטיפול שלך וגם ללמוד כך איך לקחת אותה למקום הנכון בשבילך, מקום שרואה מה כן יש לך ולא רק מה אין. אני בטוחה שגם לך יש את הייחודיות שלך ואת היכולות שלך ותוכל לממשן בדרך שמתאימה לך. וזה מאד חשוב ...שאדם יעסוק במה שמתאים לו ולא בהכרח במה שמתאים לאחרים. ליאת.

מנהל פורום פסיכותרפיה