ocd -
דיון מתוך פורום פרפקציוניזם, וורקוהוליזם והפרעות כפייתיות
שלום וברכה, האם קיים קשר בין ocd לרמה אינטלקטואלית? קראתי מחקרים שמראים על ליקויים נוירופסיכולוגים בקרב הסובלים מocd (אפילו לפני ההתפרצות) ומצד שני פורסם כי אין קשר בין iq לocd (ואף עדויות דווקא על ocd בקרב אנשים עם אינטליגנציה גבוהה). איך ניתן ליישב את הסתירה? תודה רבה!
שלום דוד, ליקויים קוגניטיביים נוירופסיכולוגיים אינם סותרים רמות גבוהות של אינטליגנציה ורמה אינטלקטואלית. אם נחשוב על הדוגמא הקיצונית של דמנציה, הזיכרון לטווח קצר למשל נפגע גםצאצל אדם אינטליגנטי ומשכיל מאוד ובכלל עם הגיל קיימת ירידה ברמה הקוגניטיבית במובן שאתה מתכוון אליו. לא ידוע לי על מחקרים שהשוו את האונטליגנציה של הלוקים בהפרעה נפשיות כזו או אחרת לנורמה. אולי המקרה היחיד הוא של הלוקים באוטיזם ברמת תפקוד גבוהה, לשעבר תסמונת אספרגר, הנוטים יותר ללמוד מדעים מדויקים כמו מתמטיקה ומאידך מתקשים בהבנת הקודים החברתיים או זקוקים פחות לחברת אנשים. הפער הזה עוטרר את סקרנותם של החוקרים אך המחקרים בנושא הצביעו על רמת אינטליגנציה שאינו שונה משמעותית מהממוצע באוכלוסייה הכללית. קיימת אמנם תדמית של הלוקים ב-OCD כבעל רמת משכל גבוהה אך גם תדמית זו שגויה שכן מדובר יותר באלה הסובלים מהפרעת אישיות טורדנית-כפייתית (OCPD): https://www.giditherapy.co.il/?p=1088. אלה אנשים פרפקציוניסטים, וורקוהוליסטים, בעלי משמעת עצמית גבוהה ונטייה להיכנס לפרטי פרטים - ואלה תכונות הנדרשות מחוקרים, מדענים, הנדסה, תכנות וכיו"ב המתקשרים לרמת השכלה גבוהה ומן הסתם לאינטליגנציה גבוהה. לא ידוע לי שהדבר נבדק באופן ישיר. בהצלחה, פרופ' גידי רובינשטיין GidiTherapy.co.il
תודה על התשובה המפורטת. אז כיצד הליקויים הניורופסיכולוגים באים לידי ביטוי בקרב חולי ocd? האם עצם ההפרעה גורמת לליקויים אלו, כלומר האם ocd משפיע על הרמה הקוגנטיבית? או שמא זה משהו מבני וגנטי?