שעון ביולוגי ויתר שינה.
דיון מתוך פורום הפרעות שינה ונחירות
אהלן. שמי אור, אני בן 21, במשקל אידיאלי ובריא על פי הבדיקות דם שביצעתי (כלליות וויטמינים). מזה זמן רב אני לא מצליח לשלוט על השינה שלי - גם כשאני מסדר את השעון הביולוגי והולך לישון בזמן - אחרי כמה ימים אני לא מסוגל להרדם. מגיל קטן היה לי קשה לקום בבוקר וזה החמיר אפילו בתקופת בית ספר וצבא.. אבל אני נזכר שהרגשתי ממש טוב כשקמתי מוקדם. עכשיו כשנכנסתי לעבודה במשמרות לילה (משעה 7 בערב עד 3 לפנות בוקר) אני מרגיש תסמינים שבאים וחולפים; בעיות ריכוז, כאבי ראש, אפילו עייפות, דיכאון ויותר לחץ. החיים נראים הרבה פחות יפים. הבטחון שלי ירד מאוד למרות שאני גבר נאה יחסית והביטחון שלי היה יציב בעבר. יש לציין שהתסמינים מחריפים קרוב לקימה או לזמן ההרדמות. אני נירדם ב6 בבוקר וקם ב5 בערב - מקנה לי 11 שעות שינה וזה המון. שאלתי היא האם התסמינים האלה באמת יכולים לנבוע משינוי השעון הביולוגי? יותר מדי שינה? או שאני נכנס לתקופה לא טובה בכללי. ואיך אני יכול לטפל בחוסר האיזון בשעון הביולוגי? אודה לכם מאוד על תשובה, אור.
שמתי לב גם שבמהלך היום אני יכול להיות עייף אבל כשאני מגיע הביתה ומתכונן לשינה, קשה לי מאוד להרדם. גם אם אני לא חושב ופשוט רואה סדרה. אני צריך ממש להתאמץ כדי להירדם. שכחתי לציין שניסיתי בעבר כדור טבעי משרה שינה (קלמנרבין) הפועל על צמח הפסיפלורה וצמח הולריאן ומלבד חרדות לא הועיל לי.
השעון הביולוגי הוא למעשה שורה ארוכה של תהליכם ביוכימיים וביולוגיים המתנהלים באופן מחזורי לאורך היממה. הגוף מתזמן את התהליכם הללו כך שיהיו סינכורוניים וקוהרנטיים (בעלי מגמה אחידה בכל נקודת זמן). אצל חלק מבני האדם הנסיון לשמור לאורך זמן על עירות בזמן שהשעון הביולוגי מכוון לשינה ועל שינה בזמן שהוא מכוון לעירות אינו גורם לשינוי בתזמון השעון הביולוגי בייחס לשינה עירות. לעיתים תכופות נגרם שיבוש בסינכרון והקוהרנטיות נפגעת. על פי התאור שלך נראה שזה הוא המקרה. עצתי הטובה ביותר היא להמנע מנסיון לשבור את השעון באמצעות כדורי שינה והפחית את משמרות הלילה כך שלא יהיו יותר משתיים בשבוע ובכל שאר הימים תוכל לבצע משמרות בוקר או ערב. סדר המשמרות הנכון הינו בוקר- לילה-ערב-בוקר....