פורום הפרעות שינה ונחירות

פורום זה סגור לשליחת הודעות חדשות. לפורום הפעיל - מחלות אף אוזן גרון
הנה תופעה מעניינת: כל בעלי החיים המוכרים לנו ישנים במחזוריות יומית. מעניין עוד יותר לציין שגם צמחים ישנים, ולמעשה צורות מסוימות של שינה קיימות כמעט בכל היצורים החיים על פני כדור הארץ. למרות כלליות השינה, הידע לגבי חשיבות השינה ותרומתה לבריאות הולך ומתבהר רק בשנים האחרונות. השינה משפיעה בדרכים שונות על כל מערכות הגוף: לב וכלי דם, עצבים, מערכת החיסון, עיכול ועוד. השינה גם מושפעת ומשפיעה על מערכות הנפש השונות. הידע כאמור הולך ומתרחב, ועדיין רב הנסתר בעניין השינה - תפקידיה והשפעותיה. במסגרת רפואת השינה, אנו עוסקים בעיקר באבחון וטיפול באיכות השינה, משך השינה ותזמון השינה.
1424 הודעות
1364 תשובות מומחה

מנהל פורום הפרעות שינה ונחירות

31/07/2016 | 16:17 | מאת: נינה

אני בת 33, ועד לפני חצי שנה היתה לי שינה טובה ורציפה, בלי קשיי הרדמות. לפני חצי שנה לקחתי פעם ראשונה כדור אנטי-היסטמיני, והתחלתי להתעורר ב-5-6 בבוקר (בדרך כלל אני קמה בשבע וחצי-8, עם שעון מעורר), ואחרי זה גם ב-3-4 לפני בוקר, עם יכולת מוגבלת להרדם לאחר מכן. צריך להזכיר אולי שבמשך כמה שנים היה לי הרגל מגונה להרדם עם הבגדים ועם האור מול הטלויזיה בערך ב-11, ואז להתעורר ב-1-2 בלילה, לכבות את האור, להחליף לבגדי שינה וללכת לישון. אולי זה יצר איזשהו מנגנון שינה שהושפע על ידי הכדורים האנטי-היסטמיניים. בכל אופן, אחרי שהפסקתי לקחת את הכדורים האנטי-היסטמיניים, ההפרעה הזו נעלמה אבל עכשיו חזרה. לוקח לי חצי שעה- שעה להרדם שוב אחרי שאני מתעוררת (לפעמים בשש בבוקר, לפעמים בחמש, לפעמים אפילו ב-4), ולפעמים אני לא נרדמת שוב בכלל. גם כשאני נרדמת, זו שינה מאוד לא רציפה ומאוד קלילה, שבה כל רעש הכי קטן מעיר אותי. אני מרגישה שחסרות לי עוד שעתיים-שלוש של שינה, שהיו לי עד לפני חצי שנה. איך אפשר לפתור את זה? תודה

אינני יכול לראות קשר כל שהוא לתרופה האנטיהיסטאמינית אך ייתכן יש קשר לסיבה בעבורה רשמו לך את התרופה. תופעות אלרגיות של מערכת הנשימה או העור עלולות לפגוע באיכות השינה ולגרום להתעוררויות. כמובן שבמקרים כאלו יש להתאים טיפול יעיל לאלרגיה.

22/07/2016 | 14:05 | מאת: טומי

איזה טיפול יש אם לאיש לוקח הרבה זמן להירדם והוא מתעורר מוקדם אפילו עם עם אמביין

מדובר באינסומניה . הטיפול רחב ומגוון ויש להתאימו אישית. ממליץ לפנות לרופא באחת ממרפאות השינה.

17/07/2016 | 15:00 | מאת: מני

האם יש קשר בין הפרעות שינה לסכרת. האם יש מניעה שחולה סכרת תלוייה באינסולין יקבל מלטולין האם הנ"ל עשוי לסייע בשיפור השינה ? תודה

ידוע שהפרעות שינה שונות כולל חסך שינה והפרעת נשימה בשינה עלולות להחמיר סכרת קיימת. לגבי מלטונין אין מניעה לנטילה לחולי סוכרת המטופלים באינסולין.

הפרעות שינה עלולות לגרום להחמרה של סכרת קיימת. אין מניעה מנטילת מלטונין אך יש לזכור שהמלטונין איננו תרופת קס לאיכות השינה אל ניתן במצבים ספציפיים.

14/07/2016 | 14:44 | מאת: אהרון

אחרי שנים של שימוש בסטילנוקס ,אני כבר חודש בגמילה מוחלטת. הבעיה שאני נרדם מאוחר בסביבות 2 בלילה אחרי ההרדמות אני ישן רצוף עד 7-8 בבוקר. כיצד אני מסדיר את השעות הביולוגי שלי כך שהרדם מוקדם יותר ?

ממליץ לפנות לייעוץ אינדיווידואלי אצל רופא במכון השינה.

04/07/2016 | 16:20 | מאת: סתיו

הנני אמא טריה בשנות ה30 לחיי עם תינוקת בת עשרה חודשים. התינוקת ישנה טוב במשך הלילה אבל אצלי משהו נדפק. עוד לפני שהיא נולדה הייתי מתעוררת בלילה לפחות פעם אחת וחוזרת לישון די מהר אבל מאז שהיא נולדה אני לא מצליחה לישון יותר מ3-4 שעות ברצף כלומר, גם אם היא אינה מתעוררת ומפריעה לישון אני עדין מתעוררת. לפעמים חוזרת לישון די מהר ולפעמים לוקח לי גם שעה לחזור לישון. בממוצע קמה בלילה 3 פעמים בערך. מרגישה שהשינה שלי לא טובה ולא מספקת. לפעמים לוקחת כדור טבעי בשם טונייט שמרגישה שעוזר קצת. מה עליי לעשות? תודהתודה.

לעתים לאחר לידה נוצר מצב של עוררות יתר. הטיפול המתאים הד"כ הנו טיפול קוגניטיבי הנקרא CBTI . ניתן לבקש במכונים לרפואה משלימה של קופות החולים.

29/06/2016 | 23:08 | מאת: יעקוב

שלום, אני לוקח סירקאדין 9 ימים ועדיין מתעורר בארבע בבוקר. ראיתי שכתוב פה שאפקט התרופה תלוי בתזמון לקיחת התרופה וכניסה למיטה. אני אני בדרך כלל הולך לישון בחצות לכן אני לוקח את הכדור בשעה 23. לפעמים אני לוקח את הכדור והולך לישון חצי שעה מוקדם יותר מהרגיל או מאוחר יותר. האם יש משהו בתזמון שאינו נכון ומקשה על התרופה להיות אפקטיבית ? תודה רבה

קיימים סוגים שונים של אינסומניה. הסירקאדין מתאים רק לחלק מן המקרים. ממליץ לך לפנות לייעוץ מסודר ע"י רופא במכון השינה על מנת לבדוק האם הסירקאדין מתאים במקרה שלך וכן לצורך תזמון שיכול להיות שונה מאדם לאדם.

29/06/2016 | 18:42 | מאת: ירון

שלום, אני בן 25, בריא בדרך כלל. בשבועות האחרונים אני מרגיש סוג של מחנק או בהלה לפני שאני נרדם. התחושה דומה קצת ליקיצה מחלום נפילה שאחריו אני חייב לקחת אוויר ומלווה גם בדופק מואץ. זה יכול לקרוץ לי 4-5 פעמים עד שאני מצליח להירדם, ובלילה לא זכור לי שאני מתעורר מהתופעה. אציין שביום התופעה לא קיימת בשום מצב אחר. קראתי קצת על כל מיני תופעות דומות- דום נשימה בשינה, התקף חרדה בשינה, רפלקוקס שיכול לגרום לכך; אבל תיאור של מה שחוויתי לא מצאתי ואני לא יודע אם אני נופל תחת אחת התופעות הנל. אשמח לעזרתכם, תודה

קרוב לוודאי שההפרעה ממנה אתה סובל אינה קשורה לתופעות אותן אתה מתאר. למעשה מדובר בהפרעה בסנכרון של תהליכי ההרדמות באופן כזה שאתה נכנס למצב שינה מבחינת תפקוד הנשימה כאשר תפקוד ההכרה עדיין במצב ערות מסוים. התופעה כמובן איננה מסוכנת.

28/06/2016 | 20:36 | מאת: יותם

היי, יש לי בעיה שאני שם לב אליה, שיום אחד אני עייף, יום למחרת עירני, יום אחרי עייף וכך כל הזמן. איך יוצאים מהלופ הזה? למה זה קורה? תודה

ממליץ לנהל יומן שינה למשך שבוע-שבועיים כולל נתונים על תזמון השינה הזמן לוקח להירדם , מספר ההתעוררויות ואם יש קושי לשוב ולהירדם ומתי אתה מתעורר וכן במידה ואתה ישן במשך היום. הנתונים עשויים להסביר העייפות.

01/07/2016 | 06:47 | מאת: יותם

היי, בעקרון אני הולך לישון וקם תמיד בשעות קבועות, ישן 7:40 שעות, נרדם מהר מאוד בכל הימים אבל בלילות לפני ימים שאני עומד להיות עייף בהם אני נרדם קצת יותר לאט יחסית ללילות לפני ימים שבהם אהיה ערני. בנוסף, אינני ישן כלל ביום. כמו כן, אין התעוררויות במהלך הלילה כלל. מה שחשבתי הוא שייתכן שאני יושן יותר ממה שאני צריך מבחינת כמות השעות(7:40) ולכן אני עייף. לכן אני מנסה כרגע להוריד את שעות השינה ל-7:20 שעות ללילה. האם פתרון זה נראה לך הגיוני? ואם לא, מה עוד ניתן לעשות? תודה.

27/06/2016 | 08:11 | מאת: מאי

במשך חודשיים וחצי אני לא מצליח להירדם. רופא משפחה המליץ לי להשתמש בסטילנוקס ורמוטיב. אני מרגיש שאני עדיין בלחץ למרות בפועל אין שום לחץ והכול בסדר. ניסיתי מספר פעמים להירדם ללא סטילנוקס אבל ללא הצלחה. בעיה נוספת היא שיש ימים שאני לא מצליח להירדם גם עם סטילנוקס(היום יום שלישי שלא נרדם). איך אני יכול להפסיק לחקת את סטלינוקס? מה עלי לעשות? התחלתי לעשות כושר, כל יום עושה הליכות בערב. מה עוד כדאי?

ממליץ לפנות לרופא במכון השינה על מנת לקבל ייעוץ אישי.

ד"ר רוזנצוויג שלום, רציתי לקבל עזרה בנוגע למצב של חוסר שינה של כמה ימים רצופים. אני בן 43 שסובל מעודף משקל וסכרת מטופל בגלוקומין והחל מאתמול בכדור ציפרלקס. ביום שלישי שעבר חוויתי קוצר נשימה, דפיקות לב סחרחורות,וכנראה שנכנסתי לחרדה. מאז אני לא ישן ולא מצליח להירדם.נטלתי שלשום שני כדורי טונייט ואולי ישנתי שטחית, אתמול לקחתי 2 כדורים ולא נרדמתי. יכול להיות שיצאתי מאיזון? גופני ונפשי? אולי משהו קרה למוח שאינו נכנס למוד שינה. אשמח לעזרתך אני ממש במצוקה. תודה

על פי התיאור ייתכן ומדובר במצבך הנפשי. מתחילת הטיפול בציפראלקס לוקח זמן של מספר שבועות עד לאיזון. לעתים יש צורך לשנות מינונים ותזמון התרופה על מנת לקבל אפקט מירבי . לעתים יש צורך בהמרה לתרופה אחרת. ממליץ לחזור לייעוץ נוסף אצל הפסיכיאטר שרשם התרופה.

18/06/2016 | 17:07 | מאת: אני

אני לא מצליחה לשמור על רצף שינה. נרדמת מאוד מהר אבל מתעוררות אחרי מעט מאודז זמן. מרגישה כאילו שוב נרדמת אבל איך שנרדמת שוב מתיעווררת. השתמשתי בתוכנה בפלאפון שעוקבת אחרי תזןזות ובאמת רואים שמ 2עד4 לפנות בוקר כל הזמןהתעוררויות עקרונית אין מה שמפרחע והתעוררתי לגמרח ב 6 בבוקר ללא שעון מעורר אך צמז עייפה. הלעתי לישון ב 12 ורואים שבקושי ישנתי. שוב חזרתי לנמנם בבוקר אבל מבלי קשר לכמותמרגישה שהשינה ממש לא איכותית. מה ניתן לעשות?

התעוררויות יכולות לנבוע מסיבות רבות. הדרך הנכונה הינה לבצע בדיקת שינה מלאה במכון השינה . הטיפול הנו כמובן נגזרת של האבחון.

שלום, אני רגיל ללכת לישון ולקום בשעות קבועות ולישון בערך 7 וחצי שעות בלילה. לפני שלושה לילות יצאתי בערב ולכן ישנתי 40 דקות פחות ממה שאני רגיל, כלומר הלכתי לישון 40 דקות מאוחר יותר אבל קמתי באותה שעה. לפני יומיים בלילה רציתי להשלים שינה ולכן ישנתי 40 דקות נוספות יחסית למה שאני רגיל כלומר הלכתי לישון 40 דקות לפני הזמן הרגיל. משום מה, אתמול בלילה לא הצלחתי להרדם והיום אני כל היום עייף והדבר פוגע בי. השאלה היא איך ניתן להשלים זמן שינה שהתפספס בצורה כזו שלא תגרום לעייפות? תודה.

חסך שינה כרוני של 40 דקות הנו משמעותי . חסר של 40 דקות בשינה באופן חד פעמי איננו משמעותי והמוח מתקן אותו בעיקר על ידי שינוי דפוס השינה בלילה שלאחריו ולכן הקדמת השינה באופן מדויק איננה מועילה.

19/06/2016 | 20:35 | מאת: יותם

תודה, תוכל לתת כלל אצבע איך להשלים שינה באופן כללי?

15/06/2016 | 02:32 | מאת: רוני מיילי

בשנה האחרונה היו לי הרבה יקיצות בלילה לצורך התפנות לפיפי. העניין הוא שפיתחתי הרגל מוזר לישון על הבטן שכפות הידיים נמצאות על הבטן באזור הטבור איפה שהשלפוחית נמצאת. ואני חושב שזה פשוט מפעיל לחץ על השלפוחית שגורם לי לקום להשתין. חשבתי ללכת לאורולוג או מכון שינה שיבדוק את הבעיה, אבל לפני הייתי רוצה לדעת איך אפשר לשלוט על כפות הידיים שלי שלא יבואו לבטן באמצע השינה? כל תנוחה אחרת מלבד שינה על הבטן עם כפות ידיים שלוחצות את הבטן אני לא מצליח להרדם. יש הצעות?

אינני יכול לחשוב על רעיון כל שהוא פרט לברור ע"י אורולוג ובמידה והכל בסדר להפחית מעט את צריכת הנוזלים בשעות שלפני השינה.

31/05/2016 | 14:43 | מאת: אוריה

שלום אני בן 28 בריא. לפני כשלושה חודשיים החלו נדודי שינה בעל אופי משתנה, כרגע אני נירדם לחצי שעה ומתעורר בלי היכולת לחזור לישון מתישהו במהלך הלילה האני נרדם שוב (אני לא מסתכל על השעון על מנת לא לעורר לחץ). ניסיתי כדורים שאינם כדורי שינה במהותם (אלטרולט ואני היסטמינים) לא ממש עזר, רופאת המשפחה שלי ממש מסרבת לשלוח אותי לבדיקת אצל רופא שינה ואני כבר עובד עצות. כבר ניסיתי את כל השיטות (CBT, מדיטצה, היפנוזה והרפייה) האם בדיקה במעבדת שינה יכולב לסייע לי ואם כן כיצד לפנות לרופאת המשפחה שלי?

במידה ואינך מצליח לקבל הפניה והתחייבות ניתן לבקש מהרופאה רק מכתב סיכום על מצבך הבריאותי, אבחנות ותרופות שאתה לוקח ולפנות באופו עצמאי למכון השינה למבוגרים באיכילוב ללא התחייבות של הקופה. במקרה זה תחויב באופן פרטי כמובן (אם אינני טועה 250 או 300 שקל ,אינני בטוח מה המחיר המדויק). הקופה כמובן לא תתן לך החזר כל שהוא. רופא המכון ייתן לך ייעוץ מקצועי ויענה על שאלת הצורך בבדיקת שינה.

27/05/2016 | 04:02 | מאת: מתעניין

האם ניתן לשלול רשיון נהיגה למי שאובחן כסובל מדום נשימה בשינה ? איך מתבצעת השלילה? איך ניתן למנוע ? האם לכל הנהגים זה רלוונטי או רק למקצועיים ? תודה

הפרעת נשימה בשינה הנה גורם סיכון לתאונת דרכים. במחקרים נמצא שהסיכון של נהגים עם הפרעת נשימה בדרגת חומרה בינונית או קשה למעורבות בתאונת דרכים הנה פי שתיים וחצי בייחס לכלל הנהגים. לאור ממצאים אלו קיימת חובת דיווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים. במקרים של הפרעת נשימה בדרגה בינונית עד קשה ידרוש המכון הוכחת טיפול. הוכחת הטיפול הנה הצגת כרטיס הזיכרון של מכשיר ה C-PAP. חולים המטופלים באופן כירורגי ידרשו לבצע בדיקת שינה לביקורת לאחר הניתוח. חולה שאינו מעוניין בטיפול כל שהוא יידרש לבצע בדיקה מיוחדת הבוחנת את מידת יכולתו לשמור על ערנות. במקרים בהם קיימת הפרעת נשימה בשינה שאינה מטופלת כראוי ומוכח בבדיקה אובייקטיבית שהחולה מתקשה לשמור על ערנות רשאי המכון לנקוט בהליכים להתליית רישיון הנהיגה. המלצתי האישית: הפרעת נשימה בשינה הנה מחלה עם סיכון משמעותי ביותר להתפתחות מחלות לב וכלי דם. מחלות אלו הנן מסוכנות בפני עצמן. בנוסף הסיכון המוגבר לתאונות הדרכים כאמור. תאונות הדרכים הנגרמות עקב התנמנמויות תוך כדי נהיגה הנן קטלניות במיוחד. לכן מומלץ לבצע בדיקת השינה בכל מקרה של חשד ללא קשר לסיכוי לפגיעה ברישיון הנהיגה. מהמידע שברשותי מספר המקרים בהם הותלה רישיון נהיגה בגלל הפרעת נשימה בשינה הנו קטן ביותר.

23/05/2016 | 16:00 | מאת: נעה

שלום רב, בתקופה האחרונה אני מוצאת את עצמי במצב שבכל לילה ולילה אני חולמת לפחות חלום אחד או שניים (שאני זוכרת...), פעמים רבות אני מתעוררת בגלל זה סביבות ארבע בבוקר וחלומות נוספים אני חולמת סמוך מאוד ליקיצה. נוצר מצב שאני קמה כל בוקר מאוד עייפה וזה ברור לי שזה בגלל החלימה. עד לא מזמן הייתי חולמת כמובן אבל לא בכל לילה כפי שקורה לי בזמן האחרון. מהם הגורמים לכך והאם יש מה לעשות כדי שהשינה תהיה עמוקה יותר ללא חלימה, או לכל הפחות לא אתעורר עייפה? תודה מראש

כולנו חולמים לא מעט אך מודעות לחלימה נוצרת רק במקרים בהם אנו מתעוררים תוך כדי חלום. הסיבות האפשריות להתעוררויות כאלו הנן רבות ומגוונות ולכן נדרש אבחון מתאים . יש צורך בבדיקת שינה מלאה. במקרים מסוימים חלימת יתר נוצרת עקב נטילת תרופות, בעיקר תרופות לטיפול בחרדה\דכאון.

23/05/2016 | 11:51 | מאת: בת 54

מצעירותי לא ישנתי היטב בלילות...תמיד נרדמת מהר ומתעוררת לאחר 3 4 שעות..מסתובבת במיטה ונרדמת לאחר שעתיים שלש שוב. כיום לא משנה מתי נרדמת..מתעוררת לאחר שעה וחצי. ערה 4-5 שעות ונרדמת לפנות בוקר לשעה. מתחילה להרגיש עייפות לאורך היום למרות שעדיין נחשבת אנרגטית מאוד(פעילה בכושר קבוע) הביאו לי מארהב מילטונין טבעי..שלא עוזר בכלל. כעת הרופאה רשמה לי כדור שינה ZOLPIDEM ואני מצד אחד ממש רוצה לקחת ולישון לפחות לילה או שניים רצוף. מצד שני מתה מפחד לקחת כדורים. אשמח לכל רעיון

בכל תרופה יש כמובן פוטנציאל נזק. גם בתרופות לשינה הפוטנציאל קיים. הנזק הבריאותי הנגרם עקב חסך שינה הנו גדול לאין שיעור מהנזק העלול להיגרם מתרופות השינה למיניהן ולכן בוודאי עדיף לטפל. זולפידם הנה תרופה העוזרת להירדם אך משך זמן הפעולה שלה קצר ולכן עדיף במקרה שלך לבחור תרופה בעלת משך זמן פעולה ארוך יותר.

03/05/2016 | 16:19 | מאת: אוריאן

שלום דוקטור בזמן האחרון אני חש עייפות ממשית על גופי יש לציין שאני הולך לישון סביבות השעה 1-2 בלילה וקם בשעה 11 יש לציין שאני מתעורר מספר פעמים בלילה... ביצעתי בדיקות דם והבדיקה החריגה היחידה שהייתה היא alt אך לא חריגה ממשית.. מה עליי לעשות ? זה ממש פוגע באיכות היום שלי העייפות הזאת..

יש לברר כמובן את סיבת היקיצות. ממליץ לבצע בדיקה במעבדת שינה.

01/05/2016 | 08:03 | מאת: מאיה

שלום . קראתי כמה המלצות ..האם זה מחייב? 1.אני בדכ צמאה מאוד לפני השינה וגם במהלך הלילה גם מפני שאני בהריון..האם זה נכון שלא כדאי לשתות לפני שהולכים לישון. מה לגבי ארוחות? אם מתחשק לאכול משהו ? 2. אני חוזרת לאחר 5 בצהריים מהעבודה מאוד עייפה. האם זה נכון לא לנוח אם עיפים מנוחת צהריים כדי לישון יותר טוב בלילה? 3.לגבי יקיצה טבעית . לפעמים אני מתעוררת מוקדם. אך עדיין עייפה אחכ. לפי המלצות חובה להשאר ערים. האם זה מחייב.

הצימאון מפריע לשינה יותר מרווית יתר הגורמת להתעוררות בגלל צורך להתפנות ולכן במקרה כזה רצוי לשתות מעט לפני השינה. תחושת צימאון במהלך השינה איננה תקינה ויש צורך לברר העניין. לעתים מדובר ביובש פה בגלל נשימת פה בשינה ולא בצימאון אמיתי. מקרה נפוץ אחר הוא צריכת יתר של נוזלים במהלך היום והפרעה בשמירה על מאזן נוזלים . יש גם צורך לברר את רמת הסוכר בדם. לגבי מנוחת צהריים: חמש הנה שעת אחה"צ ובה בד"כ על פי התזמון הביולוגי נוצר מצב של עוררות. אם בכל זאת את עייפה מאוד בשעה זו ניתן לנוח 20 דקות עם שעון מעורר. מנוחה כזו תשיב לך את הערנות ולא תפגע בשנת הלילה קרוב לוודאי. לגבי שאלתך השלישית ,אין כל חובה להשאר ערים.

04/05/2016 | 13:56 | מאת: מאיה

ומה במידה ולא ישנתי טוב בלילה והגעתי עייפה מהעבודה - זה גם תקף 20 דק'?

21/04/2016 | 22:31 | מאת: שירז

שלום אמא שלי אישה בת 60 כבר יותר מחצי שנה היא סובלת מבעיות שינה בכל יום. אמא שלי חייבת לישון צהריים כל יום בערך שעה אחרת היא לא מתפקדת ואז כשמגיע הלילה היא פשוט לא נרדמת. היא לוקחת 2 כדורי שינה וואבן וגם לא נרדמת. אחרי שהיא לוקחת את הכדורים הכפות רגליים שלה מתחילות לרעוד והיא אומרת שחם לה בכפות רגליים ומרגישה צורך לשים אותם בדלי עם מים קרים. רציתי לדעת מה פשר התופעה הזו של הרעידות בכפות רגליים והתחושת חום ויובש היא מרגישה אחרי שהיא לוקחת את הכדורים ולעיתים גם לפניי..?? בנוסף רציתי לדעת מה עושים למי פונים המצב מאד מדאיג אותי. חשוב לי לציין שאימי חולת פרקינסון ,נחשבת לחולה במצב קל והתחלתי של המחלה האם יש קשר בין הדברים?? בנוסף עוד שאלה אחרונה אני בת 20 ולפעמים לעיתים רחוקות כשאני מאד לחוצה ובמתח אני לוקחת כדור וואבן 1 או אפילו חצי בכדי להירגע .אני עושה את זה ללא מרשם רופא על דעת עצמי.האם זה מסוכן? תודה על העזרה וחג שמח

מחלת הפרקינסון עלולה להשפיע על השינה בדרכים שונות . חלק מן הסובלים מפרקינסון חווים הפרעה בשנת החלום העלולה לבא לידי ביטוי בחלימה חייה ותחושת חרדה או במקרים מסוימים בהופעת פעילות מוזרה מתך שינה. תופעות אלו עלולות לגרום גם לקושי בהרדמות והן מגיעות לעתים בשלבים מוקדמים של המחלה. תחושת הרעד ברגליים והחום עלולות אף הן לנבוע ממחלת הפרקינסון או מן הטיפול התרופתי. ממליץ לדון בנושא השינה עם הנוירולוג המטפל באמך בנושא הפרקינסון. הדברים ניתנים לשיפור. בעניין מנוחת הצהריים. רצוי לנסות ולהגביל את משכה ל 20-30 דקות . הדבר בד"כ מספיק על מנת להתרענן ומונע פגיעה בשנת הלילה. בעניינך: נטילת כדור שינה מידי פעם בעת הצורך אינה מהווה בעיה מיוחדת.

19/04/2016 | 20:26 | מאת: עדן

אני בת 18 וחצי, קורה לי המון שאני מקבלת הרגשה נעימה בגוף ואני מרגישה שאני חייבת לשכב. ואז אני מתחילה לחשוב המון בו זמנית, מחשבות מוזרות שברגע שהמצב הזה נגמר, נמחקות לי מהזיכרון, ועם עיניים פקוחות או חצי פקוחות אני רואה סיטואציות קצת מוזרות שיכולות לקרות בחדר, אבל הן לא באמת קורות במציאות, אני מבינה את זה כשזה מפסיק. אז זה פתאום מפסיק, ואני חוזרת לתודעה רגילה, אבל מרגישה משותקת לזמן קצר ואיטית או כבדה מאוד. זה קרה לי ליד חבר שלי והוא אמר לי שבזמן שאני הרגשתי שאני לא יכולה להזיז את הגוף, חוץ מאת הראש, אני התנשפתי ממש בכבדות ואז קמתי עם צרחה. הוא אמר שתוך כדי, הוא השמיע קולות ואני זוכרת שכשהייתי במצב הזה, שמעתי אותו אומר דברים מוזרים, ועניתי לו שעוד מעט זה יגמר. זה יכול להימשך יותר משעתיים שירגישו לי פחות מ5 דקות... לא מצאתי על זה שום מידע כי גם לא ידעתי מה לחפש, אז החלטתי לשאול כאן, כי אולי זה קשור ותוכלו לעזור לי... השינה שלי גם לא סדירה ומוזרה, אני נרדמת פעמיים ביום קבוע, משתיים-ארבע לפנות בוקר, עד 6 בבוקר בערך ואני קמה מאוד ערנית ובקלות ואז מאחת-ארבע בצהריים אני נרדמת עד 6 בערב. גם אם אני מכריחה את עצמי לא להירדם בצהריים, אני ארדם מאוחר בלילה ואתעורר מוקדם מידי בבוקר עירנית ואז שוב אירדם בצהריים. מה זה אומר? ומה לעשות עם זה?

השינה מורכבת ממספר רב של תהליכים מוחיים וגופניים המתרחשים באופן מתוזמן ( סינכרוני) ולכן בד"כ איננו מבחינים בינהם ומתייחסים לשינה כתהליך שלם אחד. המצב שאותו את מתארת מוכר ונקרא חלימה היפנוגוגית. זה הוא מצב בו מתרחשת חלימה תוך כדי המשך שמירה על הכרה ערנית באופן חלקי. רצוי כמובן לבקש בדיקת שינה על מנת לבדוק את תהליכי השינה כולם במקרה שלך.

17/04/2016 | 16:06 | מאת: רון

שלום, אבי, בן 95, ניצול שואה, עצמאי פיסית וקוגנטיבית, למעט בעית הליכה שהחלה לפני מספר חודשים (בשל חולשת שריר גלוטיאוס) מה שהביא למספר נפילות ובעקבות נפילות אלו אנו עדים לירידה בולטת בתפקוד הנפשי – חרדות מנפילה חוזרת, חוסר ביטחון שלא היה קיים כלל בעבר ואפילו מזהה אצלו סימנים לדיכאון (מתגורר עם אמי שמהווה אור בחייו אך חלתה באלצהיימר). בחודשים האחרונים אבי מתקשה מאד להרדם בלילות – יתכן בשל המחשבות, החרדות, אולי זכרונות העבר, אולי הפחד מנפילה חוזרת ואולי בשל הלחץ הנובע ממצבה של אמי וכו'. נוטל שנים רבות מאד כדורי שינה אך לאחרונה, למרות כדורי השינה, השינה אינה טובה כלל וכלל, מתעורר באמצע הלילה, לא מצליח להרדם שוב לדבריו וכך שבשעות היום נוטה להירדם. נטל בעבר בונדרומין, עבר לאמביין, כרגע עבר לנוקטורנו (אימובאן) ומחכים לכדור הפלא החדש... נוטל מספר כדורים: ויפאקס (75 מג), אופמרדקס, ונורוטון, ספירונולקטין, אבדרט, קומדין, נורמלול, סימוביל (10 מ"ג), נוקטורנו או אימובאן. מה ניתן לעשות כדי לשפר את איכות השינה שלו? האם הסטטינים יכולים לפגוע בפעולת כדור השינה ואולי לשנות את מועד נטילתם ולא לקחת יחד עם כדור השינה לפני השינה? האם כדאי אולי להחליף את כדור הויאפקס (בבוקר) אותו נוטל מספר שנים לצורך הרגעה בכדור אחר? תודה

כפי שאתה מציין , הפרעת השינה נובעת ככל הנראה ממצבו הנפשי והדאגה המתעוררת למצבו הפיזי ולמצב אמך. ממליץ להתייעץ עם פסיכוגריאטר על מנת לשפר הטיפול נוגד החרדות שמקבל.

12/04/2016 | 12:46 | מאת: נאנוש

הי אני בת 53 ומזה כמה שובעות אני סובלת מהפרעות שינה נרדמת כמעט ב1 ולפעמים יותר ותעוררת מוקדם מאד שסך הכל כל הלילה אני נרדמת כמעט 3-4 שעות מרגישה כאב ראש ועייפות ומצב רוח רח למחרת אבל לאחר לילה כזו גם לא מצליחה לישון ..אני לא יושנת בשעות היום בכלל ונס קפה שותה פעמיים אבל האחרון בשעה חמש שזה מאד רחוק לשעת השינה תה לא שותה וקפה שותה פעמיים כוס קטן ..זה כך מזה שנים אז למה עכשיו אני לא מצליחה לישון ..ובדיקת הרמון הבלוטה תקין הרופא נתן לי מלפני חודשים ברוטיזולאם שלקחתי שלוש פעמים בשבוע חצי כדור ועזר לי אבל מלפני שבועיים לא עוזר וגם אני מאד מפחדת מתלולת לכן פוחדת לקחת כל לילה ...תעזרו לי לישון הרוקחת המליצה לי על סליפ אייד אומרת שזה טבעי..אבל רשום שאסור לקחת יותר משבועיים זה אכן עוזר לי אבל האם לא מזיק לקחת כל יום? מה הסיבה להפרעת שינה והאם המצב עוד יחמיר?

נדודי שינה כרוניים מהווים הפרעה משמעותית מאוד ומופיעים באחוזים נכבדים באוכלוסיה - כ 8% מהמבוגרים סובלים מנדודי שינה. הטיפול חייב להיות מסודר וזה אומר שאשית יש לאבחן באופן מדויק הסיבה. ממליץ לפנות לרופא במכון שינה לייעוץ(אין צורך בבדיקת שינה). לעניין הטיפול בתרופות שינה: הטיפול מועיל וחשוב אך איננו הטיפול היחידי ולכן יש להתאים מתכונת טיפולית אישית.

25/04/2016 | 12:14 | מאת: נאנוש

מה דעתך על התרופה ? האם נכון שהיא טבעית ולא גורמת לתלות? עד שאמצא תור פנוי למר]אה..תענה לי בבקשה אם אקח 3 פעמים או 4 בשבוע ?

10/04/2016 | 14:55 | מאת: מ

האם נדודי שינה עלולים לגרום למחלת סכיזופרניה?

לא

05/04/2016 | 12:03 | מאת: ענת

אני סובלת מהפרעות שינה במשך שנים. קשיים להירדם ומתעוררת בלילה כמה פעמים. אני לוקחת במשך כמה שנים לשינה קלונקס (כרגע במינון של שני כדורים של 0.5), ואמביאן CR במינון של 12.5. עדיין לוקח לי כחצי שעה - שעה להירדם. פעם רק הקלונקס הספיק והיה מרדים אותי מיד, אבל לאחר תקופה של לחץ נפשי שבה גם התרופות לא הספיקו ולא ישנתי הוסיפו לי את האמביאן והעלו לי את המינון של הקלונקס. איכות השינה שלי תמיד הייתה גרועה ואני סובלת מפיברומיאלגיה. לפני שהתחלתי עם התרופות הייתי במעבדת שינה בה לא נמצאו ממצאים פיזים כמו דום נשימה, אך לקח לי כשעתיים להירדם והתעוררתי תשע פעמים. השאלה שלי נובעת מחחש גדול מהרגע שבו אפסיק את התרופות עוד כמה שנים (הריון וכו'). כל פעם שניסיתי להתעסק עם מינונים (בליווי רפואי כמובן) השינה שלי נדפקה ולא ישנתי = לא תפקדתי. הפחד הגדול שלי הוא שכשאפסיק את התרופות, מעבר לחוסר השינה בגמילה, הנזק למנגנון השינה יהיה בלתי הפיך ולא אוכל לישון ולתפקד בלי כדורים. האם כדורי שינה עלולים באמת לגרום לנזק בלתי הפיך למנגנון השינה? והאם זה משפיע כמה זמן אני לוקחת? כלומר, אם אמשיך לקחת במשך שנים, זה מגדיל את הפגיעה? תודה רבה.

טיפול ממושך אכן עלול בחלק מהאנשים לגרום להתמכרות או התרגלות לתרופה עם קושי להפסיק הטיפול. בחלק מן המקרים הפסקת הטיפול קשה מאותה הסיבה בגללה הופיעה הפרעת השינה ולא תלוי בתופעת התמכרות בכל מקרה ראוי לנסות להפסיק הטיפול באופן מודרך בפיקוח רפואי תוך שילוב חלופות מתאימות לטיפול התרופתי.

שלום רב ערכתי בדיקת שינה לפני כשנתיים ב"באסף הרופא" אך הבדיקה לא הצליחה מכיוון שלא ניתנו הוראות להגיע עם תרופות השינה. הגעתי ללא וכמובן שלא נרדמתי. הייתי אמורה לחזור על הבדיקה. מאז הצלחתי לעיתים לישון עם תרופות לא מתאימות שגרמו לי נזקים ותופעות לוואי אך כעת יש המתנה לתור ("כללית") לא.א.ג כדי שיפנה שנית או אם אפשר נוירולוגית. האם שילוב של כדור אחד זודורם + כדור אחד של 2 מג קלונקס + כדור סליפ אייד שלושתם ביחד יכול להועיל עד שתהיה בדיקה? עד עתה אמר לי רופא משפחה לא לשלב בין סליפ אייד יחד עם זודורם אז כמעט ואיני ישנה. נרדמת וישנה בערך שלוש שעות בלילה. בברכה תודה עדי

בדיקת שינה במעבדת השינה קרוב לוודאי לא תקדם האבחנה במקרה שלך . נחוץ ייעוץ ע"י רופא במכון השינה . יש לברר תחילה שהרופא היועץ מטפל בענייני אינסומניה.

04/04/2016 | 12:41 | מאת: יעל

שלום, אני בת 34, כבר 12 שנים עם הפרעת שינה קשה ועייפות קשה שלא מאפשרת לי לעבוד. חלק אבחנו אותי ב CFS או פיברומיאלגיה למרות שהכאבים הם בעיקר כאבי ראש. בדיקות הדם תקינות, אך יש לי רפלוקס שמטפול בנקסיום ואסתמה קלה שגורמים לי בשינה לעיתים להשתעל. ולהתעורר. ישנה תנגודת לאינסולין, גובה 1.63 ומשקל 62, וPOTS וטכיקרדיה שלא מטופלות בכדורים להורדת דופק. יש לציין שבמשך שנים ניסיתי כמה תרופות SNRI במינון הכי גבוה(סימבלטה 120 מ"ג היתה האחרונה) ואין שום שיפור בעייפות ובאיכות השינה. בנוסף השתתפתי במחקר של גרייה מגנטית עמוקה(Deep tms) וגם כן לא היה שום שיפור. בבדיקת השינה שעשיתי לאחרונה נמצא שישנן 18 התעורריות בלילה, חלקן על רגע שיעול וחלק לא ידועות, אבל אין הפסקות נשימה בשינה או רגליים עצבניות. בנוסף, כמעט ואין לי את שלב השינה השלישי והרביעי.. ה REM והשינה העמוקה... אם יש הם ממש באחוז קטן, ובמספר קטן מאוד של פעמים. בלילה יחסית יותר טוב ה light הוא: 53 אחוז מהשינה ה rem 30 אחוז והשינה העמוקה 15 אחוז כאשר 17 אחוז מהשינה ישנה ערות. בלילה פחות טוב:(עשו לי 3 פעמים בדיקות שינה) ה light 85 אחוז rem 10 אחוזים ושינה עמוקה רק רק 4 אחוז, ו 38 אחוז מהזמן ערות. רציתי בבקשה לברר: מהן הסיבות שבגללן לאדם יש מצב כזה שאין כמעט שלב 3 ושלב 4 של השינה? האם זה בגלל ההתעורריות? או האם זה בגלל מצב נפשי? כי מבחינה נפשית אני מאוזנת, למרות שכמובן מצב של עייפות קשה מתמשכת זה לא מצב קל. יש לציין שמאז שנולדתי השינה שלי תמיד היתה קלה, וכל רעש או עור היו מפריעים לי. אני מנסה לשמור על היגיית שינה נכונה, ולבצע פעילות אירובית בצהריים. אבל עדיין המצב ככה. והאם ישנו טיפול שלא ניסיתי? הבנתי שתרופות שינה שעוזרות לשלב 3 ו 4 של השינה הן ממכרות, ומדובר על הפרעת שינה של שנים... והאם לפי דעתך כן כדאי לנסות את התרופה וולבטרין מבחינת הדופמין שאותו עוד לא ניסיתי ואולי זה קצת כן יעזור לעייפות? תודה מראש

הפורום אינו מהווה מקום מתאים לייעוץ אינדיווידואלי. לגבי בדיקות השינה כפי שאני מבין מבנה השינה בבדיקה הראשונה תקין פרט לזמן מעט מאורך של ערות. הבדיקה השניה מעט יותר בעייתית אך לא חמורה מאוד. לגבי ההבדלים בין בדיקות השינה : 1. קיימים שינויי טבעיים בין לילה אחד למשנהו. 2. קיימים מוניטורים שונים במעבדת השינה ולכן יכולים להיות הבדלים בהתאם למכשיר הבדיקה. 3. צריך לשחזר את סוגי התרופות בהם היית מטופלת בעניין השינה ובכלל בעת ביצוע הבדיקות . תרופות מסוימות משפיעות על מבנה השינה וביניהם גם התרופות שציינת בשאלתך.

31/03/2016 | 14:46 | מאת: מאיה

שלום, האם ניתן לקחת מלטונין רגיל מדי פעם לפי הצורך? תודה.

מלטונין איננו כדור שינה במובן הרגיל אלא כדור המסנכרן את השינה ולכן נטילה שלא על פי הדרכה ברורה איננה מועילה ואף עלולה להזיק.

30/03/2016 | 20:01 | מאת: דין

אני בן 34, סובל כבר שנים מחוסר יכולת להירדם, מסיבות: 1. שעון ביולוגי משובש (טיפוס לילה) 2. מע' עצבים "גועשת" למדי שמקשה על הירגעות לצורך הירדמות (עד שבאמת עייף). משתמש לסירוגין בנוקטורנו במינון נמוך, לפעמים חצי קלונקס ולפעמים מלטונין (עוזר אך פחות מה-2 האחרים). לא לוקח כדור לילה אחר לילה כדי לא ליצור התמכרות/סבילות. לאחרונה אני ממש לא מסוגל לישון בלי כדור. ניסיתי שבוע ללא שום דבר וכל לילה כמעט הייתי נרדם ב- 6 בבוקר. לא כיף בכלל בכלל. ניסיתי גם ענייני פסיכולוגיה, דברים טבעיים וכדומה - לא עוזר לי. השאלה היא מה הסיכון שבנטילת כדורים שכאלה בקביעות - מלבד הנושא של ההתמכרות. (אני יודע שיש סיכון - קראתי קצת , רק לא יודע להגיד מהו בדיוק) תודה על עזרתכם

הטיפול בקושי להירדם הנו טיפול מורכב הדורש תהליך אבחוני בתחילתו. בד"כ לאח אבחון מתאים ניתן לבנות מתכונת טיפול שלא תצריך טיפול רצוף וממשך בכדורי שינה. לגבי הסיכון שבכדורי שינה למיניהן: קצרה היריעה מאחר וקיימים סוגים רבים של כדורים ורשימת סיכונים לא קצרה בכל אחד מהם. הרופא המנפיק המרשם יפרט כמובן הסיכונים בטיפול המוצע. ממליץ לך לפנות להתייעצות אצל רופא במכון שינה באחד מבתי החולים.

אשתי (77) נטלה מדי פעם כדורי מלטונין, שימוש ע"פ צורך. לאחרונה, היא קבלה חוות דעת רפואית לפיה הדרך הנכונה לשימוש שונה, יש לקחת את התרופה בצורה סדירה והמשכית. לאחר כמה שבועות שימוש יחודש מלאי המלטונין בגןף ותתברר אפקטיביות הטיפול. מהי הדרך האפקטיבית לשימוש במלטונין, שימוש לפי הצורך או שימוש. סדיר ויום-יומי?

בגופינו אין מאגר מלטונין . המלטונין נוצר החל משעות הערב ומשלים את פירוקו עד שעות הלילה המאוחרות או לפנות בוקר. ככל שאנחנו מתבגרים כמות המלטונין הנוצרת הולכת ופוחתת. תפקידו של המלטונין הנו לסנכרן את תאי הגוף ותאי המוח למצב של שינה בעת ובעונה אחת. האופן המומלץ לנטילת המלטונין הנו רציף למשך מספר שבועות.

28/03/2016 | 20:28 | מאת: ליאור

אני בת 58 עם חשד לא סופי לפרקינסון. לאחרונה יש לי תנועות רגל שמאל לפני השינה רק כשאני שוכבת על הצד. רגל ימין מצטרפת לעיתים. לאירונה גם רעידות ברגל שמאל בישיבה? האם יש קשר בין תנועת הרגל לפני שינה ופרקינסון

חשוב לדעת האם תנועות הרגליים מתעוררות ממש בשלב ההרדמות או שניות ספורות לאחריה או שמדובר בתנועות המתרחשות בשכיבה לפני שאת חשה את תהליך ההרדמות. התנועות מהסוג הראשון הנן תופעה מוכרת ולא פתולוגית. כלומר לא קשורות לתחלואה כל שהיא. תנועות רגליים המתרחשות בעירות מוחלטת יכולות לנבוע מהפרעת תנועה , לא בהכרח פרקינסון. רצוי במקרה זה לפנות לנוירולוג.

28/03/2016 | 15:09 | מאת: אפי

היי, אמי בת 60 והיא סובלת כבר שנים רבות מדום נשימה בשינה. מיותר לציין שהיא מאוד סובלת מהעניין, עייפה מאוד וכו'. לפי מה שרופאים הסבירו, עומדות בפניה שתי אופציות: הראשונה היא ניתוחית והשניה שמרנית - שימוש בסי פאפ (נשך או משהו כזה לא מתאים לה). היא ניסתה סי פאפ שהיא השאילה, אך בשום אופן לא מסוגלת להרדם איתו בשל חוסר נוחות. שאלה היא אם קיים מכשיר יותר נוח וידידותי שניתן לרכוש אותו מהיכנשהו (כולל מחו"ל) שיכול להקל עליה? מודה לך מראש על התשובה. אפרת

קיימים בארץ מכשירי C-PAP רבים ושונים. התאמת ה C-PAP דורשת לעתים מאמץ מסוים כולל נסיון של מסיכות שונות , מכשירים שונים או כיוון אופן פעולה מתאים של המכשיר. הפעולות הללו מבוצעות בד"כ על ידי הטכנאים של החברות המשווקות. קיימים גם טכנאים הנותנים ייעוץ אינדיבידואלי באופן פרטי ומפיקים המלצה שאתה ניתן לפנות לחברת C-PAP לרכישת מכשיר. במקרים בהם ,לאחר תהליך ממצה, לא ניתן להסתגל למכשיר, ניתן לפנות למרפאה לטיפול בהפרעות נשימה בשינה ונחרה באיכילוב על מנת לברר האפשרות לטיפול כירורגי.

ב"מכביתון" האחרון פורסם ש"בגילכם כדאי להימנע מתרופות הקרויות בנזודיאזפינים, שעלולות לגרום להידרדרות קוגניטיבית, ובמינונים גבוהים גורמת לירידת לחץ הדם ומעלות את הסיכון לנפילה בשעת קימה). אשתי נוטלת בונדרומין (חצי טבלה) בצורה לא סדירה והיא, כאמור, בת 77. האם כדאי לוותר על תרופה יעילה זו ולהחליפה באחרת?

לכל תרופה יתרונות וחסרונות. בונדורמין הנה תרופה ממשפחת הבנזודיאזפינים. אכן הסיכונים לגביהם שאלתה קיימים אך במקרה שלה מאחר והיא כבר מורגלת בנטילת התרופה ניתן להעריך באופן פרטני האם סיכונים אלו באים לידי ביטוי במקרה שלה. האם היא מתעוררת במצב של ערפול מסוים? האם היא מבולבלת בלילה או בבוקר שלאחר נטילת התרופה? האם היא חשה חוסר יציבות? וכו' . במידה והתשובות הנן שליליות קרוב לוודאי שהיא יכולה להמשיך באופן בו היא נוהגת עד היום. במקרים אחרים קיימות בשוק תרופות שינה חלופיות יעילות. חשוב לציין שהטיפול על כל הספקות המתעוררים עדיף על מצב של חוסר שינה כרוני הן מבחינת הסיכון לתפקוד המוחי והן מבחינות בריאותיות אחרות כולל בתוכן הסיכון לנפילה.

23/03/2016 | 18:15 | מאת: לילית

ת 56 .בריאה בדרך כלל פרט לתת פעילות בלוטת התריס ומאוזנת. לאור תלונה מצד בעלי על נחירות ומצידי על עייפות במשך היום, ובבדיקת אקו (אין לי בעיה בלב)יש יתר לחץ דם ריאתי קל ( ללא שינוי מזה שבע שנים).יש לי גם סטיה במחיצת האף. נשלחתי לבדיקת שינה על ידי רופא אף אוזן גרון. עשיתי בדיקת שינה ביתית לא נרדמתי כל כך טוב מהלחץ וקמתי לשרותים כמה פעמים,ואלו התוצאות: emg תנועות נשימה_( חזה ובטן) זרימת אויר, תנועות רגלייםSa02 תוצאות: נשימה:רוויון בסיסי 96% החולה בילה 0.3% מהלילה מתחת לרוויון חמצן 90% נחירה,נשימה פרדוקסלית,הפסקות נשימה בצפיפות של 12 שעות מלוות התעוררויות וירידה בסיטורציה עד87% מתוכם ניצפו 2.5 אפניאות חסימתיות ו-9.4 היפופניאות. סכום והערות :דום נשימה חסימתי לילי בדרגה קלה. מומלץ: 1)ניסיון טיפולי על ידי NCPAP ומעקב במרפאת ריאות /שינה 2)בדיקת רופא א.א.ג להערכת צורך בטיפול כירורגי (UPPP או T&A) בדיקת רופא שיניים מומחה לצורך התקן דגיטלי. הוסבר המשך טיפול עם רופא ריאות. מכון השינה אמר שכשגרה אני אמורה לגשת לרופא ריאות מהקופה (נקבע לי תור עוד חודשיין וחצי)לעומת זאת הרופא אף אוזן גרון אמר לי לחזור אליו שהוא מפענח התוצאות . שאלתי האם רופא אף אוזן גרון יודע לפענח ולתת לי המלצות לפי הבדיקה גם בקשר למסיכה מה דעתך על התוצאות? האם אפשרי בגלל ,שהדום נשימה שלי קל ,לעשות ניתוח לפי ההמלצה פה לטיפול כירור גי וזה יהיה מספיק ,ולא יהיה צורך במסיכה או התקן דנטלי? ולאיזה טיפול כירורגי הכוונה?כי הבנתי שמאוד לא נוח לישון עם מסיכה ועם התקן דנטלי.מה דעתך? המון ,המון תודה על הסבלנות והעזרה!!!!

גם הפרעת נשימה בשינה בדרגת חומרה קלה עלולה לגרום לעייפות משמעותית ואף לסיבוכים ולחן מומלץ לטפל. קיימות שלוש שיטות טיפול מקובלות . בשיטות השמרניות העיקריות הנן טיפול במכשיר C-PAP. טיפול בהתקן פה ייעודי וטיפול כירורגי. מכשיר ה C-PAP נמצא בסל הבריאות ונרכש ע"י המטופל בהשתתפות עצמית. התקן הפה איננו בסל ועלותו כמה אלפי שקלים. הטיפולים הכירורגיים נמצאים ברובם בסל הבריאות. הטיפול ב C-PAP מתאים לחלק ניכר מן המטופלים. חלק מן המטופלים מדווחים על שימוש נוח ומופתעים לטובה מקלות הטיפול . חלק אחר מן המטופלים מדווחים על אי נוחות משמעותית ואינם מצליחים להסתגל לטיפול. במקרים רבי מטופלים אלו יתקשו להסתגל גם להתקן פה . במקרים אלו מומלץ לפנות אכן למומחה באף אוזן גרון על מנת לברר האפשרות לפתרון כירורגי. קיימים פתרונות כירורגיים רבים. מקובל בעולם וכך גם במסגרת המרפאה לטיפול בהפרעות נשימה בשינה ונחרה באיכילוב להתאים הטיפול הכירורגי באופן אינדיבידואלי לאחר ביצוע CT צווארי ובדיקת הלוע בשינה מושרית. המלצתי היא לנסות את מכשיר ה C-PAP ורק לאחר נסיון ממצא במידה ולא תסתגלי מומלץ לחזור לרופא אאג המטפל לייעוץ נוסף. לגבי עניין מחיצת האף: האף איננו הסיבה להפרעות הנשימה בשינה ולכן ניתוח מחיצת האף איננו פותר את הבעיה. לעתים יש צורך בשילוב הניתוח במכלול הפעולות הכירורגיות על מנת לאפשר נשימה אופטימלית בעירות ובשינה.

19/03/2016 | 19:56 | מאת: מיכל

שלום, כשבעלי ישן יוצא לי להתבונן בו ,ולפעמים אני רואה שהדופק שלא מהיר ויש לו טיקים בגוף למשל: האצבע זזה שרירים בכתפיים וגלגולי אישונים. האם זה תקין?? חשוב לי לציין שהוא נראה שלב בשינה וללא שום מתח. תודה!

בעת שנת החלום נראות תנועות עיניים מהירות יחסית וכן יש עלייה בדופק. לגבי שאלת התיקים, בד"כ לא מופיעה תנועתיות כלל אך זו עשויה להופיע במקרים בהם שיתוק השינה המושרה ע"י המוח בשנת החלום איננו שלם.

בת 56 .בריאה בדרך כלל פרט להשימוטו ומאוזנת.יש לי קשיי הרדמות ובגלל תלונה של בעלי על נחירות מצידי עם זאת ,הוא לא שם לב ,שיש לי תחושת חנק .בנוסף יש לי MVP קל גבולי ובבדיקת אקו כבר שמונה שנים מצויין שיש לי לחץ ריאתי מוגבר קל ,שלא משתנה . .אני מתלוננת על עייפות וחוסר ריכוז במשך היום. נגשתי לא.א.ג ,שפרט לסטייה במחיצת האף ,שלדעתו לא מצדיקה נחירות, הוא לא מצא שיש בעיה חסימתית ונשלחתי על ידי רופא אף אוזן גרון לבדיקת שינה.הבדיקה שעשיתי הינה ביתית .קבלתי מכשיר והתחברתי אליו בלילה. לא הצלחתי להרדם טוב (אני רגילה לישון על הבטן ופה היתה בעיה עם זה),קמתי לשרותים מהלחץ כמה פמים ולהערכתי ישנתי רצוף אולי מאחת עשרה עד שתים עשרה וחצי ובבוקר מרבע לחמש עד שש ורבע. בזמן שבין לבין שכבתי במיטה בלי להרדם . שאלתי היא, 1)האם זה מה שתארתי לגבי מהלך הבדיקה שלי, עדיין מהווה אינדיקציה מספקת ,אם יש לי דום נשימה?, 2) האם זה שקמתי מ'ס פעמים לשרותים מפריע או מטעה לגבי פענוח התוצאה? האם בדיקת שינה ביתית בכלל משקפת מספיק ,אם יש דום נשימה? המון תודה על העזרה!!

ברוב המקרים בדיקת שינה ביתית מספקת ואף נותנת תוצאות מדויקות. במקרים בהם משך השינה בפועל קצר באופן משמעותי בייחס למשך זמן הבדיקה תתכן הטעייה ופגיעה ביכולת האבחון. במקרים כאלו , אם אכן קיים חשד קליני גבוהה לקיום הפרעת נשימה בשינה , רצוי לחזור ולבצע בדיקת שינה אם אפשרי מלאה במכון השינה.

10/03/2016 | 11:02 | מאת: אריה

קראתי פעם שניתן להקל או לדלג על ג'ט לג לאחר טיסה ליעד עם שעון זמן שונה ע''י לקיחת סיקרדין (מלטומין בגלולה). אני מתכנן טיסה ליפן שם הפרש השעות הוא +7. אודה לך אם תסביר אם זה אפשרי ובאיזה שעה כדאי לקחת את התרופה כשמגיע ליעד וגם כשמגיע חזרה ארצה. תודה מראש.

כרגיל נוטלים המלטונין בשעה המתאימה לשעת השינה בארץ היעד.הנחיות מדויקות ינתנו לך ע"י הרופא שינפיק המרשם.

08/03/2016 | 13:02 | מאת: דנה

האם זה הגיוני לא לישון שנה רצוף ? נכנסתי לחרדה ...

השינה הנה צורך חיוני כמו אכילה ושתייה ולכן אין מצב של חוסר שינה מלא לתקופות העולות על יומיים שלושה.

07/03/2016 | 14:22 | מאת: שלמה

אני סובל מדום נשימה בשינה וישן עם CPAP. קראתי באתר על טיפול בלייזר לסובלים מדום נשימה בשינה. מבקש לדעת יותר פרטים על הטיפול. האם הוא לתמיד או שהמצב יכול לחזור לקדמותו למרות הטיפול. האם לאחר טיפול זה ניתן להפסיק את השימוש ב CPAP? האם ניתן לקבל טיפול זה במסגרת קופת חולים? בתודה מראש על כל מידע.

הלייזר הנו סוג של כלי לביצוע חיתוך או במילים אחרות סכין ולכן ההגדרה של טיפול בלייזר איננה ברורה. על כל פנים במקרה של טיפול בנחרות והפרעות נשימה בשינה בלייזר , מדובר למעשה בניתוח. בעבר היו מספר סוגים של ניתוחי חך שהיו מבוצעים בלייזר( וגם באמצעי חיתוך אחרים). ניתוחים אלו אינם מומלצים יותר לביצוע לאחר שהסתבר כי בחלק מהמקרים נגרמת החמרה במספר הפרעות הנשימה בשינה. קיימים היום סוגים רבים של ניתוחים לטיפול בהפרעת הנשימה בשינה והחרה. ניתוחים אלו מבוצעים לאחר בירור מתאים הכולל בדיקה אנדוסקופית של בית הבליעה בעירות ובשינה מושרית והדמיה של בית הבליעה באמצעות CT או MRI.

02/03/2016 | 12:23 | מאת: מיכל

שלום, הבן שלי בן 13 ומאז ומתמיד יש לו בעיה להרדם וקושי לקום למחרת. כיום בתיכון הקושי הוא יותר גדול ומשמעותי כיון שהעייפות מלווה אותו בשיעורים וגורמת לו לחוסר תפקוד. הלכנו לרופאת הילדים והיא נתנה לנו קלמנרוין ובמקביל ביקשה מאיתנו להתייעץ בפורם זה לברר סיבה. אני קראתי משהו על החומר שמופרש לשינה במוח האם זה שייך לזה? איך בודקים ממה זה נובע? אשמח לתשובתך מיכל

מדובר קרוב לוודאי בתזמון שינה מאוחר. הטיפול הינו במלטוניןעם סיכויי הצלחה גבוהים. יש צורך לקבל הדרכה ומעקב אינדיווידואלי. ממליץ לפנות לייעוץ במכון השינה לילדים.

27/02/2016 | 16:11 | מאת: שירן

שלום דר, אני בת 27, בשנה האחרונה קרו לי לא מעט פעמים(הבוקר למשל) שאני צוחקת צחוק מתגלגל ילדותי כזה באמצע השינה, אני לא זוכרת שזה קרה, חבר שלי כל פעם אומר לי על כך. מדוע זה קורה? המוח לא אמור גם לנוח כשאני ישנה?.. יש לדבר הזה שם?.. תודה מראש

התופעה נכללת במסגרת ההגדרה של פאראסומניה הכוללת בתוכה סוגים שונים של פעילות תנועתית בשינה . בעת שינה כרגיל המוח חוסם את מעבר הפקודות לביצוע פעולות כל שהםץ במקרים מסוימים חסימה זו מתבטלת חלקית ואז מופיעות פעולות שונות המבוצעות תוך כדי שינה.

24/02/2016 | 11:47 | מאת: נטלי

שלום. אני בת 31, אמא ל2. השאלה שלי האם זה נורמלי שאני מרגישה עייפות כברב20:00 בערב ונכנסת לישון? המבוגרים בדרך כלל הולכים לישון מאוחר ואני לא מצליחה להחזיק מעמד עד מאוחר בלילה. האם זה דורש בדיקות דם חדשות? עשיתי בדיקות דם לפני חצי שנה והכל תקין. מאז ומתמיד אני זוכרת את עצמי נזרקת לישון בשעה כזו. אני עושה כל כך הרבה פעולות במהלך היום. האם זה נורמלי? אני מתעוררת ב5 בבוקר כדי להתארגן לעבודה ולארגן את הילדים למסגרות. בצהריים אני מעולם לא מצליחה להירדם, כמה שניסיתי לישון צהריים לא הלך. רק רציתי לדעת האם שעת השינה המוקדמת שלי היא נורמלית ולא חריגה??

ההתפלגות הטבעית של תזמון השינה במבוגרים הנה סביב השעות 23-24:00 . זה אומר כמובן שרוב האנשים הולכים לישון בשעה זו ולכן זו הנורמה. אין זה אומר שמי שהולך לישון מוקדם יותר או מאוחר יותר סובל ממחלה כל שהיא. יחד עם זאת תזמון שינה מוקדם או מאוחר באופן משמעותי עלול להפריע בתפקוד בסביבה החברתית הרגילה. במקרים כאלו ניתן לנסות טיפול שיקדים או יאחר את תזמון השינה בהתאם למקרה. משך השינה אינו ניתן לשינוי ולכן צריך לזכור שאם נגרום לאיחור השינה במקרה שלך, סביר להניח שיהיה צורך פיזיולוגי להתעורר מאוחר יותר וכדאי לבדוק קודם האם זה מתאים לך מבחינת הפעילות היומית הנדרשת על פי אורח חייך.

17/02/2016 | 13:29 | מאת: רינת

שלום.שמי רינת ואני אחרי גיל 40 לפעמים קורה לי שקשה לי להירדם בלילה ואחרי זה אני קמה מאוחר עייפה כל היום ואין לי כוחות לכלום.גם אחרי הצהריים אני מרגישה עייפות ואני שוכבת לישון.מה עושים כדי להתגבר על עייפות,לא לישון ביום ולקום בבוקר באנרגיה? תודה רבה על המענה.

השאלה מתחילה בקשיי ההרדמות. האם יש סיבה . כמה פעמים בשבוע זה קורה. האם הקושי להירדם מתחיל דווקא בעובדה שאת ישנה אחה"צ ולא להפך. תחושת חוסר האנרגיה בבוקר יכולה לנבוע מסיבות שונות. ייתכן ומדובר בהפרעה באיכות השינה וצריך לברר הגורם. במקרים אחרים ייתכן ומדובר באי התאמה בין השעון הביולוגי לבין מצב העוררות.

01/03/2016 | 13:46 | מאת: רינת

יש לי בעיה שכל פעם שמגיע התחלת הצהריים אני מרגישה עייפות ואני ישנה שלוש שעות בצהריים ואז אחרי שאני קמה אני מרגישה דכדוך ומגרנה וזה מקלקל לי את כל היום בגלל שכנראה אני ישנה שינה עמוקה.אשמח לדעת איך אני יכולה להתמודד עם העייפות בצהריים כדי לא ללכת לישון.זה מאוד חשוב לי.אני מודה לך על המענה.

15/02/2016 | 15:48 | מאת: א.ש.

במשך 10 שנים קבלתי requip מ"ג1 לטיפול בתנועות גפיים לא רצוניות בשינה. לאחרונה הופסק הייצור של תרופה זו במינון הנקוב. איזו תרופה חליפית לrequip לאותה מטרה? ובאיזה מינון?

קיימים טיפולים מסוגים שונים. לגבי טיפול ספציפי המתאים לך מומלץ להתייעץ עם רופא המשפחה או רופא במכון השינה.

15/02/2016 | 15:21 | מאת: שירה

ד"ר שלום, ילדתי לפני 3 חודשים וקצת ומאז אני לא כל כך ישנה. אני יודעת שזה אופייני לאישה לאחר לידה אבל יש לי מספר בעיות. קודם כל, אני לא מצליחה להירדם בכלל במשך היום, כשהתינוקת ישנה גם אם היא ישנה שעתיים ברצף אני לא מצליחה להירדם. בעיה שנייה היא שהתינוקת מתעוררת בלילה ואז אני מתעוררת גם אם זה למעט זמן קשה לי נורא לחזור לישון. בלילה אחרון הייתי ערה שעתיים וחצי רצוף כשהיא ישנה במקום לישון! כי אני פשוט לא נרדמת.. יוצא שאני ישנה לערך 6 -7 שעות במקרה הטוב לא ברצף כמובן. לקחתי מספר פעמים את הכדורים הטבעיים "טונייט" אני חושבת שזה מעט עוזר. יש לך איזשהן עצות עבורי? אני ממש סובלת ואף מדוכאת מחוסר שינה.. תודה!

לאחר לידה נשים רבות סובלות מרמת דריכות גבוהה. ברוב המקרים זה בא לידי ביטוי בהתעוררות מידית מכל רעש שמשמיע התינוק גם אם לא מדוב בבכי ממשי. רוב הנשים יחזרו לישון מיד לאחר שמסתבר שאין בעיה או עם פתרון הבעיה שגרמה לתינוק להתעורר. במקרים בהם האם סובלת מאינסומניה מסיבות שונות מתעורר הקושי לשוב ולהירדם. ממליץ לשתף את בן הזוג בבעיה ולנסות לחלק את המטלות כך שגם הוא יהיה אחראי לסירוגין על התינוק. הדבר יכול להפחית במידה ניכרת את רמת הדריכות באותם הלילות ולהפחית ההתעוררויות. במידה והקושי נמשך יש לבדוק כיצד ניתן לטפל באינסומניה. ייעוץ בעניין ניתן ע"י רופאים במכון השינה.

15/02/2016 | 05:26 | מאת: אלי

שלום, במשך שנתיים שלמות עבדתי בעבודה לילית. העבודה הייתה משעה 11 בלילה עד 6 בבוקר . בערך בשעה 7-8 בבוקר הייתי נכנס למיטה והייתי קם ב4-5 אחר הצהריים.השינה הייתה שינה רגילה וטבעית שכללה יקיצה אחת לשירותים במקסימום. ולא הרגשתי עם זה אף פעם בעיה כמו שאנשים אומרים ששינה של בוקר יותר בריאה משינה של לילה. אני כבר מנסה חודשיים שלמים להחזיר את השינה שלי לבוקר אבל שום דבר מהדברים שניסיתי לא הלך. 1.ניסיתי לקחת כדור בלילה ולהירדם(סטילנוקס). ואמנם הצלחתי להירדם ל7 שעות ולקום בבוקר, אך השינה הייתה מאוד שטחית ומה שקרה בעצם זה שב4 בצהריים הייתי גמור ונרדמתי ל3 שעות , ואז חזרתי כרגיל להירדם במינימום 6 בבוקר. 2. ניסיתי לשים שעון מעורר ובמקום לקום ב4 בצהריים כמו שאני רגיל קמתי ב12 בצהריים בתקווה לרדת ככה ל11 ו10 בבוקר, אך אחרי שקמתי עם השעון כבר אחר הצהריים הייתי גמור והשלמתי את ה3 שעות בצהריים, ואז שוב חזרתי להרדם במינימום 6 בבוקר. 3. כרגע המצב החמיר. אני מנסה איחור מתמיד של זמן השינה. כלומר אני מנסה למשוך את היקיצה שלי ללילה במקום בצהריים ואז לעבור לבוקר בדילוגים,אך גם פה אני נכשל. כי השעות השינה שלי כל הזמן מתפצלות ל2 פרקים ביממה . כלומר ביום א משכתי את השעת הירדמות ל11 בבוקר וקמתי ב5 בערב. אך נרדמתי מ4 בלילה עד 6 בבוקר. ויום למחרת משכתי ל1 בצהריים וקמתי ב8 בערב, אך נירדמתי מ7 בבוקר עד 11 בצהריים. אני מקווה שהבנת את הדוגמא. מה אפשר לעשות בשביל לפתור את הבעיה? חשבתי על כדור מלטונין, אבל לא רוצים להביא לי בבתי מרקחת כי אומרים שזה לגילאי 55 ומעלה. חוץ מזה אובד עצות.

ראשית התופעה מוכרת ונגרמת בחלק מהאנשים העובדים בלילה בעיקר במקרים שעבודת המשמרות אינה מתנהלת על פי כללי הגהות הנכונים. ניתן לנסות ולתקן ההפרעה ע"י נטילת מלטונין אך הדבר צריך להיעשות באופן מושכל ומודרך ע"י רופא העוסק בתחום השינה (נמא במעבדת השינה בבית החולים יש להגיע עם טופס 17 מקופ"ח). הרופא גם ייתן התרופה בצמוד לטופס 29ג המאפשר לבית המרקחת לנפק התרופה גם כאשר היא ניתנת שלא בהתאם לרשום בפנקס התרופות.

22/02/2016 | 09:50 | מאת: אלי

יש לי אפשרות להשיג מלטונין בלי מרשם. איזה מינון אתה ממליץ לי לקחת ולכמה זמן? והאם אתה ממליץ את התרופה עם ההשעיה או עם האפקט המהיר?

14/02/2016 | 20:47 | מאת: נירה

בת 56 בריאה בדרך כלל פרט להשימוטו ומאוזנת.איני שמנה . בעלי טוען שאני נחירות בלילה. יש לי סטייה במחיצת האף .רופא אף אוזן גרון אמר, שהסטייה לא מצדיקה נחירות .במשך היום סובלת מעייפות ,חוסר שינה ,חוסר ריכוז ובעיות זכרון. עד כמה שאני יודעת ,לא סובלת מתחושת מחנק באמצע השינה.שלחתי את ההפניה מהרופא המפנה ,ובקופת חולים קבלתי התחייבות לבדיקת שינה ביתית .שאלתי היא, מה ההבדל בין בדיקת שינה ביתית לבין בדיקת שינה במעבדת שינה בלילה בבית חולים ? האם עדיפה בדיקת שינה בבית חולים בלילה או בדיקת שינה ביתית, והאם בדיקת שינה ביתית מהימנה ומשקפת את הבעיה ומגלה ,אם יש הפסקות נשימה בשינה ? המון תודה על הסבלנות והעזרה!!

קיימים סוגים שונים של מוניטורים לשינה . בבדיקות במעבדת השינה עצמה מבוצעת בדיקת שינה מלאה הכוללת רישום תנועות הנשימה זרימת האוויר האפית אקג רישום תנועות עיניים בדיקת רמת ריווי החמצן וגלי מוח ומתח שרירים וכן צילום וידאו מסונכרן. בדיקה זו מאפשרת לוודא מתי הנבדק ישן ומתי התעורר וכן להגדיר את שלבי השינה. הבדיקות הביתיות הנן מסוגים שונים. בכולן לא ניתן לבצע בדיקת גלי מוח. באופן זה רמת הדיוק פוחתת . צריך לציין שהבדיקות אושרו ע"י רשויות הבריאות בעולם ובארץ מאחר והוכח שרמת הדיוק בכל זאת קרובה לזו של הבדיקות המלאות ולכן במקרים בהם מדובר בהפרעת נשימה בשינה מאפשרת קבלת אבחנה וקביעת טיפול. כמובן שיש צורך להתייעץ עם הרופא במכון השינה לפני ביצוע הבדיקה והוא ישאל את השאלות המתאימות על מנת לקבוע איזו בדיקה מתאימה. לאחר קבלת התשובה יש לשוב ולהתייעץ עם הרופא. במקרים בהם מסתבר שהבדיקה לא הייתה טובה או לא מתאימה תבוצע בדיקה חוזרת.

06/02/2016 | 14:02 | מאת: דור

שלום, חברה שלי סיפרה לי שאתמול באמצע הלילה פתאום הרמתי את הראש ואז חייכתי והייתי עם עיניים פתוחות ושהיא שאלה אותי מה קורה, אמרתי שהיא הייתה צריכה לראות מה למנהל היה על הראש וצחקתי. אני כמובן לא זוכר דבר.

ככל הנראה התעוררת מתוך שנת חלום. לעתים תכופות איננו זוכרים התעוררויות כאלו.

שלום , לפני כשבועיים עשיתי בדיקת מעבדת שינה , והיום הגיעו התוצאות בסיכום וההמלצות נמצא כי קיימת אנמנזה של פראסומניה ,אך שנתונים כאלו לא נבדקים בבדיקה זו? אם כן אז באיזו בדיקה? ומה בידיוק אומר הדבר ?

פאראסומניה הנה הפרעת שינה בה אדם מבצע פעילות הליכה , דיבור או פעולות מרכבות יותר תוך כדי שמוחו נמצא בשלבי שינה עמוקים. האבחנה מבוססת על תלונות הנבדק והסובבים אותו. ניתן לאשר האבחנה בבדיקת שינה מלאה המבוצעות במכון השינה וכוללת בדיקת גלי המוח. חשוב לציין שהתופעה לא חוזרת על עצמה בד"כ בכל הלילות ולכן גם בדיקה מלאה לא תאתר בוודאות את האירוע.

25/01/2016 | 00:25 | מאת: ישנונית כרונית

שלום, לפני כשנתיים אובחנתי רשמית כסובלת ממחזור שינה דחוי. הצלחתי לטפל בחלק מבעיה באמצעות מלטונין במינון רוקחי ושמירה על הרגלי שינה. העניין הוא שהצלחתי לטפל בשעה שבה אני נהיית עייפה ומצליחה להירדם, אבל עדיין יש לי בעיה משמעותית עם צורך בכמות מגוחכת של שינה (אפילו 8-9 שעות שינה לרוב לא מספיקות לי ואני עייפה כל היום). בתור סטודנטית, המצב ממש מקשה עליי בלימודים, בהתנהלות היום-יומית... האם יש תרופה / טיפול שיכול לשנות את המצב ולהביא את הגוף למצב נורמלי, בו 7 שעות שינה בלילה מספיקות לעירנות במהלך היום? תודה רבה מראש

ייתכן שיש מרכיבים נוספים בהפרעת השינה שלך. ממליץ לבצע בדיקת שינה הוכללת בדיקת לילה מלאה ובדיקת ישנוניות ביום. הבדיקה נקראת MSLT ומבוצעת במכון השינה. יש צורך כמובן בהפניה וטופס 17 מקופ"ח. הבדיקה תאפשר אבחון מדויק יותר והמלצה טיפולית.

1 ... < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > ... 29