מחפשת טיפול נגד מחשבות טורדניות ודיכאון

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

06/02/2021 | 13:03 | מאת: אורלי

שלום רב. אני מחפשת טיפול ללא תרופות שיעזרו לי במחשבות טורדניות ודיכאון. אני ממש אשמח למענה

06/02/2021 | 20:14 | מאת: מייעץ

היי, יש טיפולי CBT. מתמקדים בשינוי קוגנטיבי התנהגותי לגבי המחשבות הטורדניות, דרך שיטות של חשיפה ומניעת תגובה.

היי אורלי, מה שכתבו לך מתחתיי נכון מאוד. הטיפול היעיל ביותר (כפי שהוכח מחקרית) במחשבות טורדניות הוא טיפול CBT, וטיפול תרופתי הוא בחירה שנייה ולא ראשונה ואינו חובה. גם עבור דיכאון הוא נחשב לטיפול הפסיכולוגי היעיל ביותר, ומומלץ במיוחד להיעזר בו כשהתרופות לא נותנות מענה מספק. אגב, הטיפול של ימינו הוא הרבה מעבר לחשיפה ומניעת תגובה. מוזמנת לקרוא על הנושא ולהתעניין. שבוע טוב, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com

07/02/2021 | 15:56 | מאת: מייעץ

היי, שרון. מה בעצם מאפיין את הטיפול CBT של היום שהוא מעבר לחשיפה ומניעת תגובה? האם הכוונה הייתה לשינוי בצורת החשיבה? היצמדות לעובדות?

שלום לך, היצמדות לעובדות לא תעזור, שכן זהו סוג של "טקס", לענות למחשבה הטורדנית בהיגיון. בפועל זה עושה את ההיפך ורק מחזק אותה. ב-CBT של היום יש טכניקות משלימות לטכניקת החשיפה, שלדעתי הן הכרחיות, ומטרתן ללמד את המטופל איך להגיב למחשבות כאשר הן באות באופן ספונטני (בניגוד לחשיפה, שאז הן באות באופן יזום). השורה התחתונה היא לשנות לחלוטין את הגישה כלפי המחשבות: ללמוד לקבל אותן, לא להתנגד להן, לנסות להפסיק את הטקסים (כולל הפנימיים) כאשר הן מגיעות, לענות למחשבות ה"משניות" שגורמות לתסכול וכעס, וכו'. בנוסף, אפשר להיעזר גם בטכניקות של מיינדפולנס וגם ללמוד איך "לשחרר שליטה" מכל מיני דברים בחיים, מה שמשליך גם על הטורדנות.

08/02/2021 | 19:48 | מאת: מייעץ

היי, שרון. היו שיטות טיפול ששמעתי שנצמדים לעובדות, וכאשר אני חושב על זה, נשמע הגיוני שהיצמדות לעובדות זה כמו טקס, בריחה מהחרדה. לגבי טכניקות משלימות.. 1. כיצד ניתן ללמוד לקבל את המחשבה? 2. האם קבלת המחשבה היא לא סוג של חשיפה אליה? 3. כיצד משחררים שליטה באמצעות מיינדפולנס? אני יכול לומר שיש לי הרבה מחשבות טורדניות בנושא של בררנות בזוגיות, והתייחסות לכל פגם חיצוני ופנימי בבחורה שגורם לי לפסול אותה מיידית. לכן, הייתי רוצה לדעת כיצד ליישם את קבלת המחשבות בנוגע לנושא הבררנות בזוגיות. אודה מאוד לעזרתך.

שלום לך, ללמוד לקבל את המחשבה זהו תהליך, שעושים אותו בדרך כלל בטיפול. יש הרבה "מחשבות מתקנות" שיכולות לעזור לקבל את המחשבות הטורדניות (לדוגמה: "לא אכפת לי מה אני חושב", "אין סיבה שהמחשבה תכעיס או תתסכל אותי"). באופן כללי, מנסים לא לתת להן תשומת לב יתרה ופשוט לתת להן להיות שם בלי להתווכח איתן. קבלת המחשבה היא לא חשיפה אליה, מאחר שחשיפה מתבצעת באופן יזום, בזמן מסוים שאתה קובע לך (בדרך כלל בימים ובשעות קבועים). בזמן הזה, אתה רוצה לחשוב את המחשבה ורוצה לפחד ממנה. קבלה של המחשבה מתבצעת כאשר המחשבה מופיעה באופן ספונטני, ואתה לא עושה שום דבר מיוחד כדי להתנגד לה. מיינדפולנס זו טכניקה שצריך קודם כל לתרגל, ולאחר מכן אפשר לדבר על יישומה גם לגבי מחשבות טורדניות. המהות שלה היא קבלה של הרגע, כלומר התמקדות בגירויים מסוימים (חיצוניים או פנימיים) והתבוננות בהם בלי לשפוט אותם. אם יש פיתוי להיכנס לתכנים מסוימים שעולים, בוחרים במודע שלא לעשות זאת וחוזרים פעם אחר פעם להתמקד בגירוי. בשלבים מתקדמים, הגירוי יכול להיות מחשבות שעוברות לך בראש (כל סוג של מחשבה), שמתבוננים בהן בלי לשפוט או להיכנס לתוכן. שבוע טוב, ד"ר שרון לויט פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון וכעסים כספרי 29, חיפה www.cbthaifa.com

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית