השפעת הפרעת OCD על המחשבה.

דיון מתוך פורום  הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית

20/11/2011 | 23:53 | מאת: רחלי

שלום לך שרון, שמי רחל, אני בת 21 וחצי, אני סובלת מ:ocd (הפרעה טורדנית כפייתית אובססיבית) זה שנים. אני חושבת שבמשך שנים אלה היו לי לא פעם מחשבות שהרגשתי שהן אינן הגיוניות. לא מזמן חלה הידרדרות דרסטית במצבי עקב דיכאון שגרם לי לחוסר תיפקוד ולאי יציאה מהבית למשך זמן ממושך. אני עכשיו בתקופה של השתקמות מהנזק הרב שגרמתי לעצמי, וקורה לי לא מעט שפתאום אני נתקפת במחשבות הזויות ולא הגיוניות שמרגישות לי מצד שני כ"אמיתיות" והרבה פעמים זה מותיר אותי מבולבלת ומתוסכלת והיו פעמים בעבר שאף הרגשתי שאיבדתי את הזהות העצמית שלי, מין תחושה שפתאום אני פשוט לא יודעת מי אני,לא מכירה את עצמי. ברצוני לשאול אותך: האם הפרעת ocd גורמת לחולה בה לחשוב לעיתים מחשבות לא הגיוניות שנורא מציקות וגורמות לבילבול ותיסכול? האם ישנו קשר בין הדברים? ועוד שאלה נוספת: האם ישנו קשר בין הפרעה טורדנית כפייתית אובססיבית לדיכאון ומחשבות אובדניות? בתודה, רחל.

לקריאה נוספת והעמקה

היי רחל, התשובה לשאלתך הראשונה היא: בהחלט כן, הפרעה טורדנית כפייתית מתאפיינת במחשבות שאינן הגיוניות, שגורמות לסובל מההפרעה סבל רב. אולם, צריך להגדיר בדיוק את אופי המחשבות הלא הגיוניות, מה הן אומרות ועד כמה את מאמינה שהן מציאותיות. זאת מאחר, שקיים סוג נוסף של בעיות שגורם למחשבות לא הגיוניות בעלות אופי שונה, ואלה הן הפרעות פסיכוטיות. ההבדל העיקרי בין המחשבות האובססיביות למחשבות הפסיכוטיות היא מידת האמונה של הסובל ב"אמיתיות" המחשבות. כאשר מדובר באובססיה, הסובל יודע שרוב הסיכויים הן שמחשבותיו מוטעות ושהדמיון שלו "עובד שעות נוספות". עם זאת, הוא אינו מוכן לקחת אפילו סיכון קל שבקלים שמא המחשבה נכונה והפחד ייתממש, מה שגורם לו בדרך כלל לבצע טקסים כדי למנוע את מימוש הפחד, או להמשיך לדאוג לגבי העניין בתדירות גבוהה, מה שגורם למחשבות להיחוות כפולשניות. מאידך, כאשר קיימת מחשבה פסיכוטית, הסובל מאמין שהיא נכונה, למרות שהיא יכולה להיות מאוד לא הגיונית. חלק גדול מהמחשבות הפסיכוטיות הן פרנואידיות- קשורות לרדיפה, גדלות וכו' (למשל: "שתלו לי מיקרופון באוזן כדי להאזין לכל מה שאני אומר"). קיימות גם מחשבות אובססיביות בעלות מרכיב פסיכוטי, כלומר האדם מאמין במידה רבה בנכונות המחשבות האובססיביות שלו. לכן, בטיפול התרופתי נהוג לשלב תרופות אנטי פסיכוטיות יחד עם התרופות האנטי דכאוניות שמשמשות לטיפול באובססיות. בנוגע לשאלתך השנייה, גם התשובה אליה היא חיובית: קיימת קומורבידיות רבה ("תחלואה כפולה") בין סוגי ההפרעות שציינת. סיבה אחת לכך היא, ששתי הבעיות קשורות בסרוטונין. זהו חומר העובר במערכת העצבים, וקשור בתחושות שמחה ועונג. כאשר קיים חוסר בחומר זה, אנשים חשים בדרך כלל עצבות ואף מגיעים למצבים של דיכאון. נמצא, כי המנגנון האובססיבי במוח קשור אף הוא בחסר בסרוטונין, ולכן התרופות לטיפול בדיכאון משמשות (במינונים גבוהים יותר) לטיפול באובססיות. עבור מי שסובל משתי הבעיות, הטיפול התרופתי הוא בגדר "תפיסת שתי ציפורים במכה אחת". הסיבה השניה לכך שיש קשר בין הבעיות היא, שהפרעה טורדנית כפייתית יכולה לגרום סבל רב, וכמו כל גורם לחץ וסבל בחיים, הוא יכול לעודד דיכאון ומחשבות אבדניות. תרגישי טוב!

01/12/2011 | 03:37 | מאת: רחלי

היי שרון, שלום לך! ברצוני קודם כל להודות לך על ההסבר המפורט שבתשובתך, ועל כך שהתייחסת ברצינות לשאלותיי, אני מאוד זקוקה למידע זה כי זה מסייע לי להיות יותר מודעת לאיך מחלתי משפיעה עליי ועד כמה ובכך קודם כל לא להילחץ מזה ולהבין שזה לא אני אלא המחלה שמשפיעה עליי בצורה כזאת ושנית לטפל בעצמי באופן יותר נכון ומתאים לי כך שהחלמתי תהייה האפקטיבית ביותר. אני מבקשת שגם הפעם תתני לי מענה באותו האופן. לאחר שסיימיתי להודות לך ולהמחיש לך את גודל חשיבות המידע שאת נותנת אתייחס לתשובתך: את ציינת בתשובתך שחשוב מאוד להגדיר ולאבחן את אותן מחשבות לא הגיוניות וברצוני להביא בפנייך איזשהו רקע על אופי מחשבותיי ועל תוכנן כך שתוכלי לדעת על מה בדיוק מדובר ולתת לי עליהן את חוות דעתך המקצועית. לשם כך אתן לך רקע על סוג אישיותי והאדם שאני: משחר ילדותי ונערותי אני אדם שתמיד התעניין בעומק הדברים. שתמיד משתוקק להבין את הדברים לעומק ובצורה הכי טובה ולהגיע לאמת הדברים. אני אדם שמשתוקק להבין את הרובד העמוק של החיים. שמאוד רגיש ושם לב לדברים שהרבה אחרים לא שמים לב אליהם ולא נותנים את הדעת עליהם ואכן יש את האיכות והיתרונות שבעומק וברגישות שלי אבל מנגד זה גורם לא פעם לצער,כאב ועצב עצום והרבה מהדיכאונות הרבים שחוויתי בחיי נבעו מכך. אתן לך דוגמאות לנושאים בהם אני מתעניינת: תוכן האמיתות וטעם החיים: על אודות קיום אהבה אמיתית ועד איפה היא יכולה לבוא לידי ביטוי ולאן היא יכולה להגיע, הקרבה, מוסריות, אנושיות, מהות הזמן,בדידות, על קיום המוות בעולמינו-שיש בזה מעין איזשהי כניעה של האדם שנורא קשה לי איתו, הפרידה הקשה מנשוא, על הזרות והפחד שנוצרים בין הנפטר לאהוביו וחבריו וחוסר היכולת לתקשר איתו כלומר לראות אותו, לדבר איתו, לחבק אותו, לחוות ביחד דברים מה שגורם לאדם להיות במצב של חוסר אונים אל מול געגועיו לאדם שאיבד. על אודות קיום של זוגיות אמיתית, על אהבה אמיתית בין גבר לאישה, על ההבדלים שבאישיות, הנטיות והתכונות שבין גברים לנשים והאם הם עושים טוב כלומר: האם הם הגורמים לחוסר ההבנה שקיים בין שני המינים, האם הם המונעים את החיבור של אישה וגבר, האם הם גורמים לזרות וניתוק בין המינים. ועוד נושאים וסוגיות רבות של החיים כיוצא באלה. קיימים גם הרבה נושאים שנוגעים אל אודות האדם שאני לדוגמא: לאיזה סוג אנשים אני נמשכת ורוצה באינטראקציה ובקשר איתם ומה הסיבה לכך, מה אני אוהבת לעשות באמת ומה לא, מה ומי גורם לי להרגיש הרגשה מסוימת ולמה, ממה נובעת התנהגות או תגובה מסוימת שלי, לאיזה גברים אני נמשכת ולאיזה לא ועוד.... וזה בגלל שמאוד חשוב לי לדעת את האמת על עצמי וגם כדי להיות מודעת לעצמי ובכך לדעת במה אני צריכה להשתפר, איך אני צריכה להתמודד ועוד... מה שמצריך ממני תהליכים של חשיבה. אני חייבת לסיים אמשיך את דבריי בפעס אחרת- בחלק 2 , מצטערת שזה יצא ככה. תצפי להמשך שרון. בתודה מראש. רחל.

מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית