שאלה לגבי התזונה
דיון מתוך פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית
(בהמשך להודעת "חזרת סימפטומי OCD"). התכוונת שהתזונה החדשה פוגעת בכימיה של המוח בגלל שהיא גרמה אצלי למחסור ברכיבים תזונתיים? או שאולי גם יכול להיות שהתזונה לא גרמה למחסור כלל (ואפילו לצורך העניין מגוונת ובריאה יותר) אבל רק עצם *השינוי* בתזונה מבלבל את הגוף ופוגע בכימיה, וצריך לתת למוח להתרגל ולהתאים את עצמו? ואם כן כמה בערך זמן זה אמור לקחת? (אני כבר חודשיים עם התזונה החדשה).
היא אמרה לי בסוף המפגש שמה שאנחנו עושים זה כבר לא כ"כ CBT כי היא לא בטוחה שזה לגמרי מה שאני צריך. בחודשיים האחרונים באמת כל מפגש אני "שפכתי" הכל והיא כתבה את מה שאמרתי ואמרה כמה דברים ואחרי שנייה כבר היינו צריכים לסיים. היא אומרת שבגלל שאצלי החרדות כל הזמן קופצות מנושא לנושא (ואין נושא אחד ספיציפי) אז היא אומרת שהיא מנסה להבין מה מציק לי. אמרתי לה שזה קשה לי שבסופו של דבר, אחרי כל פגישה, אני נשאר לבד והיא אמרה "אז אתה מרגיש שאתה לא מקבל כאן מענה..." והסכמתי. ביקשתי את המייל שלה והיא אמרה שננסה לסדר שיהיה מענה גם בין הפגישות (ולא רק בפגישות עצמן). בקיצור אז אני קצת מבולבל. אני לא כ"כ יודע מה לעשות עכשיו.
היי ניב, לגבי התזונה- התכוונתי שבראש ובראשונה השינוי מבלבל את הגוף, שהיה רגיל למשהו מסוים עד עכשיו. בהחלט יכול להיות שיש גם חסרים וזה פוגע, ולכן צריך לעשות את בדיקות הדם ולהקשיב להמלצות הרופא. כדאי גם לשאול אותו כמה זמן לוקח לגוף להסתגל לשינוי תזונתי, מאחר שלי אין מספיק ידע ברפואה כדי לענות על כך. לגבי המטפלת, נשמע ששינוי הגישה שלה בלבל אותך, ויכול מאוד להיות שהיא בעצמה התבלבלה ולא כל כך יודעת איך להמשיך. בייחוד במקרים של OCD, מטרת הטיפול צריכה להיות ברורה ומוגדרת, והסכמה בין המטפל למטופל על מטרות ומשימות טיפוליות היא חלק חשוב בקשר הטיפולי. באופן דומה, כדאי להגדיר גם את הקשר שבין הפגישות: האם תשלח לה מיילים כדי "לפרוק"? האם כדי לספר על משימות שעשית ולקבל ממנה חיזוק? האם כדי לשאול שאלות? אני חושבת שכדאי לשבת יחד איתה ולהגדיר בדיוק מה אתה צריך ולמה אתה מצפה מהטיפול. גם בטיפול CBT יש בהחלט מקום לפרוק ו"לשפוך" את הרגשות הרעים. אפשר לשלב בפגישה בין הפורקן לבין העשייה בפועל, ולהקדיש לכל אחד מהם חלק מסוים מהפגישה. אפשר גם לקיים כמה פגישות שהמטרה שלהן היא פורקן (ואולי גם הערכה יותר מדויקת של הבעיה), ולאחר מכן לחזור ולשלב את העשייה בפגישה, שהרי היא חלק בלתי נפרד של CBT. חשוב לציין, שהטכניקות של ה- CBT הן בסופו של דבר מה שיעזור לך להתגבר על ה- OCD, ואני לא חושבת שצריך לזנוח אותן לגמרי ו/או לתמיד. ייתכן שכדאי לך לברר קודם כל עם עצמך מה אתה צריך בטיפול ומה היית רוצה להשיג, ולאחר מכן לפתוח את הנושא איתה. חשוב שתבהיר לה מה הרצונות והצרכים שלך, מאחר שנשמע שהיא מאוד משתדלת ללכת לקראתך ו"לנחש" אותם ושזה לא ממש ברור לה, ואולי גם לך. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com