פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית
מנהל פורום הפרעה טורדנית-כפייתית, אובססיבית
אין לי ספק שיש לי ocd בתחילה החזרות היו בהקשר מאתגר של שינון לימוד וגם התנהלות אבל סבירים. במידה מסוימת עוזרים בהוראה המקצוע שלי. נו מה רע לשנן יותר...חחח. אבל עברתי תחום. עבודה עם נהול תיקי לקוחות. גם פה הזכרון והפרטים תוך חזרות רק עזרו ולאבלטו באופים החריג. אבל י מקום אחד שזה הפך לאסון נפשי שגוזל ממני אנרגיה. יש הרבה תכתובות אימיילים. דווקא אימיילים בודדים של פניות שאינן רלוונטיות וגם שלא חשובות אבל חריגות של הכותב אם מאופי הדרישות או סוגי התכתבות גרשניים פשוט מטמטטמים אותי אני חוזר ל.ייל ל רות שאין בו משמעות עניין מקצועי. רק חריגות הכתיבה או הדרישות. אפילו ממש מתעצבן. במקום להתמקד במיילים חשובים. זה ממש טרחני. עד כדי מיאוס. כדןרי ssri שניסיתי בעבר מעט. הביאו אותי להתעלות קצת מאנית. זה בהחלט אסור לי. למרות שנאמר שמינון גבוה זה עוזר. לא הבנתי כיצד. אני בכל מקרה ממש מוטרד מהזמן האבוד. אני מודע למתרחש אבח זה.
היי טדי, ההודעה שלך לא ממש ברורה, אך בכל מקרה, אם אתה חושש שאתה סובל מ- OCD, מומלץ לפנות קודם כל לטיפול קוגניטיבי התנהגותי, שיכול לסייע לך מאוד. יש הרבה חומר על הטיפול בכלל ועל הטיפול ב- OCD בפרט באתר שלי (הכתובת למטה). לא חייבים להיעזר בטיפול תרופתי. אפשר להיעזר בו אם המצב מאוד חמור, ולדעתי כדאי להתייעץ עם מי שיטפל בך כדי להגיע להחלטה אם לפנות גם לפסיכיאטר לקבלת טיפול תרופתי. אם יהיה צורך בתרופות, כדאי שתפנה לפסיכיאטר ולא לרופא אחר על מנת שירשום לך אותן, לאור מה שציינת. הוא יוכל לפתור את הבעיה שציינת- שהכדורים עלולים לגרום לך להתקף מאני. בדרך כלל נהוג לשלב תרופות אחרות על מנת למנוע את האפשרות הזו. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום, אני בת 24 ויש לי כבר כמה שנים מחשבות טורדניות במפגשים חברתיים שנוגעות לדברים ש"צריכים" להיות באופן מסויים. המחשבות הן קטנוניות ואני מודעת לזה שאין להן כלל היגיון ולמרות זאת הן ממשיכות להופיע. יש לציין שאני מרגישה מאוד נוח בסביבת החברים שלי ואין שום בעיה חברתית. המחשבות מעוררות הרבה חרדה ופוגעות מאוד בהנאה. הייתי כבר בטיפול התנהגותי קוגנטיבי ולא יכולה כרגע להמשיך בו.אני מיישמת את הדברים שלמדתי בטיפול ונפגשת הרבה עם חברים ("חשיפה"), מנסה לעזור לעצמי להפחית את רמת המחשבות/ המתח שנובע מהן במפגשים,ע"י כך שמנסה כמה שיותר להתמקד בדברים אחרים ולא במחשבות המטרידו- זו ה"טכניקה" בה אני משתמשת ולמעשה היחידה שאני מכירה בנושא. אבל מרגישה שאני תקועה במקום ואין שיפור ניכר.וזאת למרות שאני נמצאת בהמון מפגשים ולא נמנעת כלל. האם יש דברים שאוכל לנסות ליישם בעצמי , ללא טיפול כרגע? על מנת להפחית את רמת המחשבות והמתח? אשמח לכל טיפ, כי אין לי אפילו כיוון... :) תודה רבה מראש!
היי אילנה, חשוב מאוד לברר את טיב המחשבות שלך במצבים חברתיים, שכן אם מדובר במחשבות טורדניות (אובססיביות), ההתייחסות אליהן תהיה אחרת לגמרי מאשר ההתייחסות למחשבות "רגילות" המעוררות חרדה. מחשבות טורדניות הן חסרות היגיון, ובדרך כלל עוסקות בהתרחשות תיאורטית לא סבירה שמעוררת חרדה (לדוגמא: "אני פוחד לפגוע בעצמי", "אני פוחד להיות הומוסקסואל" "אני פוחד לחלות באיידס בגלל פעולות יומיומיות" וכו'). האדם הסובל מהן יודע שקיים חוסר היגיון מסוים במחשבה, ועם זאת הוא אינו מוכן לקחת את הסיכון שהן יתממשו. איני יודעת אם המחשבות שאת סובלת מהן הן אכן טורדניות או מסוג אחר. אם אכן מדובר במחשבות טורדניות, החשיפה למצבים חברתיים אינה מספיקה, שכן תוך כדי הסיטואציה את עושה פעולות שמטרתן להימנע מהמחשבה, ולכן גם זו סוג של הימנעות. הסחת דעת לא תועיל לאורך זמן, אלא לזמן קצר בלבד (אם בכלל). כדי להתמודד עם מחשבות טורדניות יש לנסות לקבל אותן ככל האפשר, וכן את החרדה העולה בעקבותיהן, ולא לנסות להימנע. זו הדרך היחידה להפחית את החרדה ואת המחשבות בטווח הארוך. אם מדובר במחשבות מלחיצות לגבי המצבים החברתיים שאינן טורדניות, כדאי לעבוד על קבלת המצבים או ההתנהגויות שאינם מוצאים חן בעינייך. קשה לעשות זאת בלי טיפול, אך הכיוון הכללי הוא למצוא מענה למחשבה שהדברים "צריכים" להתנהל בצורה מסוימת, על ידי שאילת עצמך: מי אמר שזה אכן "צריך" להיות כך? מה יקרה אם זה לא יהיה כך? אם זה אינו כך, אולי כדאי לקבל את המצב? שוב, כדי לדעת מהו הכיוון הנכון, חשובה אבחנה מדויקת של איש מקצוע לגבי טיב המחשבות. אולם עבור שתי האופציות, אני לא חושבת שהסחת דעת היא הטכניקה העיקרית שבאמת תועיל לך בטווח הארוך. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
תודה רבה! עזרת לי מאוד. המחשבות הן בודאות מחשבות טורדניות ולא מחשבות "רגילות". כדי להיות בטוחה שהבנתי - את אומרת לא להסיח את דעתי מהמחשבות המטרידות במפגשים החברתיים, אלא לקבל אותם ואת החרדה העולה מהם. בעקבות המחשבות, יש לי צורך להרגיע את עצמי- ואת זה אני מנסה לא לעשות- כאן כן אפשר להסיח את דעתי? ולנסות להתמקד במפגש כמה שיותר? הרבה פעמים להרגיע את עצמי "בקטנה" מאוד עוזר, ולעומת זאת כשאני "בכוח" מנסה לחשוב על נושאים אחרים המתח והמחשבות מתגברים. בכל זאת להימנע מה"ההרגעה"? (אין לי איזה טקס מסויים לכך) תודה רבה :)
רוב היום עובר עלי עם מחשבות על חיים ומוות האם לחיות או למות כדי להפסיק את זה שותה למעלה מ20 כוסות שתיה חמה+כ7 כוסות שתיה קרה המדריך בהוסטל שיקומי מוכן שאפנה אליו בעת הצורך על מנת לעזור בעת מצוקה גדולה הוא חייב אותי לעשות ניסיון אובדני ליפני כחודש עכשיו הוא והצוות מכחישים הכל ומשמידימ ראיות מפחד שאפנה למשטרה לפני כשבוע ניסה לחייב אותי עוד פעם באומרו לקנות 42 כדורי אופטלגין ולבלוע 3-4 כדורים עם שתיה מתוקה עד שתגמור הכל ואחרי ליפנות לעזרת הצוות ובשום אופן לא לפנות לפסיכיאטר הפרטי (ההסכם הטיפולי לפנות לפסיכיאטר ליפני מעשה אובדני) הרופא אמר שנראה לו יותר שאלה מחשבות שלי והעיקר לא לבצע זה עובר בראש רוב היום איך שאני בולע כדורים וכן אני אומר קללות בבית הכנסת איך אפשר להפסיק זאת?איך אפשר להתמודד מול מחשבות אלו?
היי מוחמד, ברור לי שקיים מידע רב שאינני יודעת לגביך, הנחוץ כדי שאוכל ממש לייעץ לך. מדבריך הבנתי שאתה מתגורר בהוסטל שיקומי, ולפיכך ככל הנראה סובל מנכות נפשית המוכרת על ידי ביטוח לאומי. בנוסף, הבנתי שאתה סובל ממחשבות אבדניות (לא ברור אם יש או אין OCD, ומה הקשר של שאלתך לנושא הפורום). אני מציעה שבכל פעם שיש מחשבות אבדניות, תפנה בדחיפות לפסיכיאטר המטפל בך, שכן במקרים כאלה לא כדאי לקחת סיכונים. כדאי להתייעץ איתו גם לגבי הקללות שאתה כותב עליהן (שלא ממש ברור לי מה טיבן וממה הן נובעות). בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
היי שרון, אני בת 27. לפני כ6 שנים אובחנתי כחולת OCD. זה התחיל עם פרידה מהחבר הראשון שלי בגיל 21. היו לי מחשבות טורדניות על מחלת הסרטן. לאחר מכן, זה התחלף במחשבות טורדניות בנוגע לזהות המינית ואפילו שאולי אני נמשכת מינית לחברה טובה שלי. זה הכניס אותי להתקפי חרדה נוראיים. הייתי אצל פסיכיאטר והוא נתן לי כדורים. הייתי בטוחה שנפתרתי מהבעיה. בדיעבד אני מבינה שלא. במהלך ששת השנים שעברו ניהלתי 2 מערכות יחסים. בשתיהן הייתי בוחנת כל הזמן את רמת המשיכה והאהבה שלי לבן הזוג ושואלת את עצמי ואת הסביבה שאלות. לבסוף לא יכולתי לסבול את התקפי החרדה שהיו לי וסיימתי את הקשרים. אני נמנעת מלהכיר בנים ולצאת לדייטים (עדיין לא ברור לי כל כך למה וזה מפחיד עוד יותר). לפני כחודש וחצי החלטתי להפסיק את הכדורים לגמרי וללכת לטיפול פסיכולוגי בלבד. לצערי המחשבות חזרו בצורה קיצונית ונעשו יצירתיות הרבה יותר. התחלתי לחשוב שאני אולי נמשכת לאחי הקטן (שאני אוהבת אהבת נפש ולא יותר מזה). העניין הוא שאני גם מתעוררת מינית מהמחשבות האלה וזה הדבר הכי מייסר, מפחיד, מגעיל, ומזעזע שקרה לי בחיים. אני ממש מפחדת שלא אצליח להתגבר על זה בחיים ושזה רק ילך ויחמיר כלפי אנשים נוספים במשפחה או אפילו ילדיי בעתיד. אני לא מסוגלת לחיות עם עצמי ככה וקשה לי מאוד עם העניין שאני פשוט לא מבינה איך לעזאזל זה קורה שאני מתעוררת מינית ממחשבה מינית על אח שלי??? בחיים לא עברו לי מחשבות כאלה בראש והייתי שמחה לקבל תשובה לאיך זה עובד במוח מבחינה פיזיולוגית? או למה זה קורה בכללי? (לא הצלחתי לקבל תשובה ברורה מהפסיכולוגית שלי). כמובן שאין צורך לציין את רמת החרדה, הגועל והזעזוע שאני מרגישה מהמצב הזה ואני מפחדת שאשאר בו לנצח וגם שאולי אני איזה סוטת מין. חייבת לציין שמאז ומתמיד אני נמשכת רק לגברים ושבחיים לא היו לי מחשבות על אח שלי בצורה כזאת. אודה ממש לעזרתך ולמענה. תודה!
שלום לך, קשה להסביר את המנגנון המוחי שעומד מאחורי ה- OCD, מה גם שהוא אינו ידוע במלואו עדיין. ניתן לומר באופן כללי, שהוא קשור במחסור בסרוטונין בחלקים מסוימים של המוח, ולכן תרופות שמעלות את רמת הסרוטונין במוח בדרך כלל עוזרות. את המנגנון הנפשי שעומד מאחורי OCD יותר קל להסביר. בדרך כלל, OCD נגרם עקב שילוב של נטייה גנטית לפתח חרדות, וסביבה שמתוכה מתפתחים מאפייני אישיות מסוימים, כמו פרפקציוניזם ורצון גבוה בשליטה. אפשר לומר ש- OCD הוא למעשה שילוב של רצון גבוה בשליטה יחד עם רמת מוסריות גבוהה מאוד. כלומר: את פוחדת לאבד שליטה על עצמך, ולעשות משהו מאוד לא מוסרי, שאת מאוד לא רוצה לעשות- במקרה שלך, מדובר במשיכה מינית לאחיך. במקרים אחרים, קיימות מחשבות אובססיביות לגבי רצח אנשים קרובים, פגיעה בעצמי, הומוסקסואליות, פדופיליה וכו'. כלומר, מדובר בנושאים חשובים לנו מאוד מבחינה מוסרית. המחשבה שנבצע מעשה כל כך נורא היא בלתי נסבלת, ולכן, יחד עם הפחד לאבד שליטה, היא מתרגמת את עצמה למחשבה אובססיבית שאנחנו אכן עלולים לעשות את המעשה. המחשבה יכולה להיראות מאוד אמיתית, לעתים אפילו כמו דחף. עם זאת, היא אינה אמיתית כלל ולפיכך אין ממה לחשוש. במילים אחרות, האובססיה היא זו שגורמת לך לחשוב שאת נמשכת לאחיך, וזה קורה מאחר שאת פוחדת לאבד שליטה, ולעשות את הדבר שנראה לך הכי נורא מבחינה מוסרית. עם זאת, אין כל קשר בין הפחד שלך לרצונות ולנטיות האמיתיים שלך. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם המחשבות הטורדניות היא באמצעות טיפול CBT. עיקרו של הטיפול הוא קבלת המחשבות במקום לנסות לדחות אותן, כך שהמוח "מתרגל" אליהן ואף משתעמם מן המחשבה בשלב מסוים. כך, החרדה הולכת ופוחתת. מומלץ מאוד לקרוא על דרך הטיפול בספר "די לאובססיה" של פרופ' עדנה פואה. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום, אני מעוניין לעבוד בתחום האבטחה בכדי לחסוך כסף ללימודים בעתיד. שירתתי כלוחם, סיימתי שירות בכבוד עם רובאי 07. לאחר השירות פניתי לפסיכיאטר והוא אבחן אצלי את ההפרעה OCD. אתמול הייתי בראיון עבודת אבטחה, משהו רציני שדורש רישיון נשק ממשרד הבטחון. האחראית ראתה שציינתי בטפסים כי אני סובל מההפרעה (לא רציתי לשקר בגלל הויתור סודיות שחתמתי עליו) והיא אמרה שאין סיכוי שאקבל רישיון לנשק בגלל הסעיף הזה. כעסתי כל כך, אבל החלטתי לברר את העיניין לעומק, שוחחתי עם הפסיכיאטר שאחראי עלי והוא אמר שלא אמורה להיות שום בעיה בקבלת אישור ממשרד הבטחון, משום שהוא מציין כי אני לא מהווה איום לסביבה. מה אתם אומרים? מכירים את הנושא? האם באמת לא נותנים לאנשים עם סעיף נפשי לקבל רשיון לנשק גם אם הסעיף לא אמור לפגוע ביכולות? תודה רבה!
היי מאור, למיטב ידיעתי, לא אמורה להיות בעיה, שכן OCD אינו נחשב למחלת נפש ואינו פוגע בשיקול הדעת. אני ממליצה לברר מה החוק אומר בעניין, ואם יתברר שאכן אין חוק האוסר עליך לשאת נשק ובכל זאת לא יקבלו אותך לתפקיד- כדאי לפנות לעו"ד על מנת לעמוד על זכויותיך. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
אני מקווה שהכל יסתדר אני בתהליכי בדיקה.
לאחרונה אובחן בני עם OCD , שבועיים לאחר שהתחיל את חטיבת הביניים. הוא מוצף במחשבות טורדניות,האובססיות יותר דומיננטיות מהכפייתיות. המחשבות רצות בראש כמה פעמים בשעה על המון המון נושאים. כאשר נמצא עם חברים או מחוץ לבית המצב טוב יותר. הפסיכאטר הגדיר את ה OCD כחריף כרגע. התחלנו ב CBT שהחליט להתחיל לעבוד בדימיון מודרך ובתרגילים של התרכזות בנשימה. הרופא החליט כרגע ללא טיפול תרופתי ולאחר 3-4 מפגשים אצל המטפל להחליט מה הלאה. עברו כבר שבועיים מאז שהכל פרץ החוצה, וטיפול אחד ( הסתבר שהוא סחב זאת איתו, בדרגה נמוכה יותר, כבר כמה חודשים), הוא קצת נרגע מעצם זה שאנחנו מבינים אותו ושהוא חשף סוד ששמר אצלו בבטן. מתי ה CBT אמור להתחיל להשפיע?בקיצור- מתי זה אמור לעבור?? אני מרחמת עליו, הוא כ"כ סובל
היי סיגל, בטיפול CBT, הטכניקה היעילה ביותר שבה משתמשים, אשר מביאה בסופו של דבר לחיסולו של ה- OCD, היא חשיפה ומניעת תגובה (ERP). בטכניקה זו, עושים מיפוי, כלומר רשימה, של האובססיות, הקומפולסיות (כפייתיות) וההימנעויות, ולאחר מכן מתחילים להפחית באופן הדרגתי את הקומפולסיות, ואת שאר ההתנגדויות לאובססיות (כלומר, ההימנעויות והניסיונות לדחות את המחשבה הטורדנית). המטופל צריך להבין שכדי שהחרדה תפחת בטווח הארוך, הוא חייב להיחשף אליה בטווח הקצר. כאשר מנסים לדחות ולהימנע מחרדה, היא תוקפת בעוצמה גבוהה אף יותר, וזו הסיבה שטקסים רק מחזקים ומזינים את ה- OCD. מאידך, כאשר המטופל מרשה לעצמו לחוות את החרדה, היא הולכת ופוחתת. ה- CBT יתחיל להשפיע כאשר תיעשה עבודה ממוקדת על הסימפטומים האובססיביים והכפייתיים, כדי להפחית אותם באופן פעיל. כאשר בנך יבין שהוא חייב לחוות חרדה כדי להיפטר מה- OCD ויתחיל לחוות אותה באופן פעיל ומכוון, תראו הפחתה של ממש בסימפטומים. אני מקווה שהמטפל ישתמש בשיטה הזו, שכן הרפיות ודמיון מודרך אינם יעילים בהפחתת סימפטומים של -OCD. הם יכולים להקל על סטרס ולחץ באופן כללי, אך כמו שאמרתי, חייבים להיחשף לחרדה, ולא לנסות להימנע ממנה, על מנת לפתור את הבעיה. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
הבעיה אצלו שיש לו המון מחשבות שהוא חייב לבטל כל הזמן. אין המון טקסים. הכל אצלו בראש, גם המחשבות וגם הביטול שהוא נראה לי מעין "טקס". המחשבות לדוגמא אומרות לו שאם לא יבטל לא יצליח לנשום, לעמוד, ללכת, להסתכל הצידה וכד'. דברים מאוד בסיסיים. זה קורה המון פעמים בשעה. זה מטריף אותו. הוא חזר היום ללימודים ובתחילת היום היה משבר גדול. בעצת המטפל שלו עודדתי אותו להשאר ולהתמודד עם הפחדים. הכל עם המון אהבה. בסופו של דבר הוא נרגע ונשאר עד סוף היום. אבל מה יהיה מחר?זה נראה לי תהליך מאוד ארוך. האם טיפול תרופתי במקביל יזרז את הריפוי?
שלום לך בני בן 11 מטופל שנתיים בריטלין לאחר שאובחן עם הפרעת קשב וריכוז. בשבועיים האחרונים התחילה אצלו תופעה של אובססיה סביב ענייני דת (אנחנו משפחה דתית) נוטל ידיים שוב ושוב, חוזר על מילות התפילה וברכת המזון, כל הזמן בהיסטריה שלא התפלל או עשה טקסי דת כמו שצריך. חוזר שוב ושוב על שאלות: "נטלתי?" "התפללתי?" מגיב בבכי, כעס ועצבים. א. האם יתכן קשר לריטלין? ב. איך להגיב לו? ג. לאיזה מטפל לפנות?\ תודה רבה רבה
היי אסתי, ככל הנראה לבעיה אין קשר לריטלין, שכן ריטלין אינו גורם ל- OCD, ובנוסף בנך מטופל בתרופה כבר שנתיים והתופעה החלה לאחרונה. כדאי לברר אם היו אירועי לחץ מיוחדים בתקופה האחרונה, או דברים שעשויים לעורר אצלו חרדות. באופן כללי, לא מומלץ לתת אישור לכך שהוא כן התפלל או חזר על פעולה מסוימת, מאחר שזה מעודד את האובססיה. הסבירו לו שזה יכול להחמיר את המצב והיו אמפתים לחרדה שלו. בנוסף, רצוי לפנות למטפל שעוסק בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, מאחר שזו הגישה הטיפולית היעילה ביותר. מאחר שהבעיה קיימת מעט מאוד זמן, קיים סיכוי רב שניתן לפתור אותה במהירות יחסית. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
לגילוי של החויה המינית סהתחלה שדתית אסורה כמיהה דחפים והפניתם לכיון לא מודע של חזרה על פעולות שמשחררות לחץ. האם זה חופף לשינוי שחל בבשלות הגופנית בנושא ההצפחות המינית שלו.
שלום לך. אני משתעשע ברעיון לשכור נערת ליווי שתגשים לי פנטזיות מיניות בתקווה ששירותיה יפחיתו ואולי יבטלו את החרדה. המוגבלות הנפשית שלי לא מאפשרת לי ליצור קשר עם נשים. האם מין יעזור לדעתך? תודה מראש.
שלום לך, כידוע, מין אינו פותר חרדות, ובוודאי שאינו "פתרון קסם" כנגד OCD. אם אתה מתקשה ליצור קשר עם נשים, טיפול סרוגייט שנעשה בצורה מקצועית על ידי מטפל שמלווה אותך בתהליך מול הסרוגייט יכול להיות מתאים (אם כי העלויות גבוהות מאוד וקיים טיפול כזה רק באזור המרכז). נערות ליווי יכולות לספק פורקן מיני, אך שימוש בשירותיהן לא ממש עוזר לשפר כישורים חברתיים. בברכה,
עד כמה היפנוזה יעילה לטיפול באו סי די קשה, שמתבטא בטקסים מחשבתיים, כמו דיכוי כפיתי של יצרים טבעיים (יציאות בשירותים, רגשות ועוד). אגב, עד היום ולמרות כל ההסברים אני לא משוכנע שהסימפוטמים מהם אני סובל שייכים לאו סי די. תודה.
שלום לך, לא ידעו לי כלל על טיפול בהיפנוזה עבור OCD. ידוע לי שמשתמשים בה לטיפול בפוביות, בכאב, בהתמכרויות ובתחומים נוספים שאינם קשורים ב- OCD. בנוסף, אם אינך בטוח באבחנה שלך, אתה יכול לבקש חוות דעת מפסיכיאטר נוסף. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
אני מקלפת את עור הקרקפת כבר כמעט 3 שנים, אני פוחדת לאבד את השיער שלי, אני מתביישת בשיער שלי..קשה לי עם עצמי..אם אני אפסיק השיער יחזור להיות כפי שהיה? אני רוצה להרגיש יפה שוב
שלום לך, כדאי שתתייעצי עם רופא עור שגם יערוך לך בדיקה לגבי נזקים, הפיכים ובלתי הפיכים, לעור הקרקפת ולשיער הראש. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום לך. אני מקבל טיפול אצל עו"ס שמתמחה בפסיכוטרפיה.הטיפול הוא דינמי, עברתי אותו בעבר. אינני מאמין שהוא מתאים אבל זה מה שהרפואה הציבורית נותנת. היתה לי החרפה איומה במחלה לפני כמה שנים, והרופאה המסורה שלי הוציאה אותי ממנה. במפגש עם העו"ס לפני כמה ימים היא התעקשה "לחפור" באותם ארועים שכבר מאחוריי למרות שלא רציתי. אחרי זה רמת החרדה עלתה מעט ובלילה סבלתי קצת מהפרעות שינה שאיפיינו את התקופה ההיא, אבל למרבה המזל זה עבר די מהר. האם יש קשר בין השניים? האם רצוי להפסיק את הטיפול הזה?
שלום לך, הבחירה האם להמשיך את הטיפול או לא היא בידיך. אינני מאמינה שטיפול דינמי יכול להפחית את הסימפטומים של ה- OCD, אך ייתכן ששיחות תמיכתיות יכולות לעזור למצב הרוח באופן כללי. אם המטפלת מתעקשת לדבר על דברים שלא מתאימים לך, אתה יכול לומר לה שזה לא מתאים ושאינך רוצה לדבר על כך. לא צריך להילחץ מכך שרמת החרדה עולה מדי פעם, זה טבעי ונורמלי, ולפי הפילוסופיה שעומדת מאחורי ה- CBT, לא מנסים להימנע מחרדה אלא לקבל אותה. אני לא יודעת אם הפגישה איתה גרמה לחרדה שלך לעלות, אבל שוב- אין צורך להילחץ מכך. חג שמח, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
11שלום רב אני מאובחנת שסובלת מסוג של סכיזופרינה (לא יודעת איזה) אני בולעת פרפנן 8 מג וציפרלקס 10 מג - ביום אני בקשר עם בחור מבוגר, אני בת 50 בגלל שהוא לא הגיע לפגישה, אשר ציפיתי לה, הודעתי לו כך: "קיללתי אותך בליבי. ולא רק אותך, גם את משפחתך" את חושבת שהוא יסלח לי על זה?? אפשר בכלל לסלוח. למרות שהוא ביטל מפגש איתי הוא לא חבר שלי רק ידיד אמרו לי שאת נהדרת - אשמח לקבל את תשובתך, ואל תהיה רחמנית כלפי. תגידי לי מה באמת דעתך תודה רבה
היי רינה, אני לא יכולה לדעת אם הידיד יסלח לך או לא, מאחר שכל אחד מגיב אחרת- בהתאם לאישיות שלו, אמונותיו ודרך החשיבה שלו. בנוסף, התגובה שלו קשורה גם בטיב היחסים ביניכם, עד כמה הוא מכיר אותך, עד כמה אתם קרובים, האם הפגנת התנהגויות כאלה בעבר ואיך הוא הגיב לכך. אני מניחה שאם אתם מכירים זמן רב, ובעבר התנהגת כך והוא סלח לך, אין סיבה שהוא לא יסלח שוב. (אגב, איך השאלה קשורה ל- OCD?) חג שמח! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שאלה בקשה התגלה אצלי 0cd בערך בגיל 30.לא היתי נוטלת כדורים.רק בגיל יותר מאוחר.שאלה בבקשה,האם התמסרות לגבר בקלות,האם יש איזה קשר להפרעה שלי? כי היום אני מצטערת על זה שהתמסרתי בקלות.(זה קרה לי כמה פעמים).שאלה נוספת ,לי אין חברות אולי חברה אחת.האם גם בעיה זו קשורה להפרעה זו
היי דליה, שנה טובה גם לך! ייתכן שהבעיות שציינת קשורות ב- OCD באופן עקיף. אם הן היו קשורות ל- OCD באופן ישיר, היו לך מחשבות שאומרות שצריך להתמסר לגברים או שאסור למצוא יותר חברות, כי אחרת משהו רע יקרה. במילים "קשר עקיף" אני מתכוונת לכך שאולי ההפרעה באופן כלשהו מעודדת התרחקות מחיי חברה, או תורמת להערכה עצמית נמוכה, מה שיכול לגרום לשתי הבעיות שציינת. חג שמח, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
כן בקשר לתשובתך בעניין החברות,אני באמת מתרחקת.,ובנושא של התמסרות לגברים,אני לא חשבתי ,שאם אני לא אתמסר ,אז יקרה משהו רע,אלא פשוט היתי חמה מאוד בלי שליטה.לא חשבתי שיקרה משהו רע.אז בבקשה תוכלי להגיד לי אם זה עקיף או ישיר? אגב אני חושבת שאם אז היתי לוקחת ציפרלקס לא היתי מתמסרת ,היתי יותר חזקה.תודה רבה מראש
שלום, אני בת 28 וכבר כמה שנים יש לי קשיים בקשר שלי עם אוכל. נורא קשה לי לאכול בכמויות "נורמשליות" ומזמן אני לא מצליחה להינות מאוכל מכוון שאו אני אוכלת יותר מדי או אני לא אוכבל כמעט כלום ובשני המקרים אני אף פעם לא מרגישה שבעה, אף פעם לא מרגישה שטוב לי עם מה שאכלתי. החודשים אחרונים זה החמיר מאוד וזה נורא מפריע לחיים שלי כי הכל הולך סביב אוכל. אני כל הזמן חושבל על אוכל, מתכננת מה אוכל, איך אוכל... אני לא מסוגלת לעמוד בפיתוים הכי פשוטים ולמשל גונבת אוכל מהאנשים אחרים בעבודה, סתם אוכל. אני גם מסוגלת לאכול משהו מקולקל, משהו מהזבל... היקר כל הזמן "לאכול"... לפי דעתי יש לי OCD אבל אינני יודעת איך למצוא עזרה. מה שאני כן יודעת, אני חייבת עזרה, דחוף...
היי לילך, אני לא יודעת מדוע את חושבת שזה OCD, על פניו נשמע כי אין קשר בין הבעיה שלך להפרעה זו. הייתי מציעה להתחיל קודם כל בבדיקות רפואיות, לבדוק האם יש בעיה פיזית בקיבה או בחלקים אחרים של מערכת העיכול. יכול מאוד להיות שברגע שתתגלה בעיה כזו ותטופל, הבעיה תיפתר. אם לא יתגלו ממצאים בבדיקות הפיזיות, יכול להיות שמדובר בסוג של הפרעת אכילה, וזהו השלב בו הייתי פונה להתייעצות ולטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). "הפרעת אכילה" לא חייבת להיות אנורקסיה, בולמיה או השמנת יתר. ייתכן גם עיסוק רב באוכל שהמקור שלו רגשי. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
דר שלום, יש לי אובססיה שנמשכת 6 שנים, והיא לחזור בראש שלי על אותו יום כל יום המון פעמים. וזה פוגע בריכוז שלי ועל חיי היום יום. האובססיה אינה נובעת או החלה לנבוע מחרדה כלשהי אלא סתם משעמום וטמטום. היא מתגברת כשאני במצב לחץ או שאני חושבת אבל היא גם מתגברת בלי שום סיבה לעתים ויש ימים שאני פחות סובלת ממנה וזה פשוט קורה ומשתנה ללא סיבה. השאלה שלי האם ידוע לך שיש פיתרון לאובססיה זאת? כי ממה שידוע לי אובססיות נובעות ממשהו ומחרדה ואצלי אין את זה, האם טיפול קוגנטיבי יעזור? או כדורים? או שאין פיתרון כלל? ואם יש האם הוא עוזר לגמרי? אני החלטתי סופסוף לנסות ללכת לטיפול.. ורציתי לשמוע ממך חוות דעת..תודה רבה!
שלום לך, את מתארת פעולה שיכולה להתפרש ככפייתית. בדרך כלל הטיפול בכפייתיות הוא התנהגותי, כלומר להפסיק לעשות את הפעולה באופן מכוון, בצורה הדרגתית בדרך כלל. אם הפעולה נובעת משעמום, אפשר למצוא תחליפים שיעסיקו אותך ויספקו לך עניין. כמו כן, ניתן לחשוב על פעולות אחרות שירגיעו אותך במצבי לחץ. ייתכן שהפעולה לא נובעת מחרדה, אך משמשת להרגעה במצבים שקשה לך להתמודד איתם (לחץ, תסכול, שעמום). אם היא מעצבנת אותך, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (עם דגש על החלק ההתנהגותי!) בהחלט יכול לעזור. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום! אני מתבייש לכתוב את מה שאני מרגיש אבל אני זקוק לעזרה או עצה, לפני כשנתיים חוויתי התקף חרדה ראשון כתוצאה ממכה חזקה שקיבלתי בצלעות שחשבתי שאני הולך לקבל התקף לב . לאחר סבל של כמה חודשים של התקפים ומצב נפשי לא טוב התחלתי טיפול בציפרלקס ששיפר לי את איכות החיים פלאים ובתקופה שלקחתי את הכדורים מעל חצי שנה הרגשתי טוב מאוד , הפסקתי לקחת אותם. ובאמת ההתקפי חרדה פסקו , אך לאחר כמה חודשים הרגשתי שוב לא וו
שלום לך, אם היית מטופל בתרופות בלבד, ללא טיפול פסיכולוגי קוגניטיבי התנהגותי (CBT), אכן רוב הסיכויים הם שהסימפטומים יחזרו. זאת מאחר, שהתרופות גרמו לך להרגיש טוב יותר כל עוד נטלת אותן, אך הן לא לימדו אותך להתמודד עם החרדה. כדי שהחרדה לא תחזור, יש צורך ללמוד כלים מעשיים להתמודדות איתה, כשהכיוון הכללי הוא לקבל את החרדה ולא להירתע ממנה או לנסות לדחות אותה. ממליצה בחום לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהקדם, לא חובה לשלב גם טיפול תרופתי. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
כבר המון זמן שאני רוצה להודות לך, ממש עשית לי "סדר בראש" היכולת שלך לענות לכל כך הרבה פונים, ובכל כך הרבה סבלנות פשוט מדהימה, בכל כך הרבה רצינות ואכפתיות.. כל הכבוד!! שירבו אנשים כמוך.. מרגישים שאכפת לך גם בלי לפגוש אותך. עד כדי כך עזרת לי, שחל בי צורך לעשות זאת שוב. (לכתוב שוב) רק שהחשיפה באתר נורא קשה לי. אז אם יש אפשרות לכתוב לך לאימייל או משהו כזה. את חושבת שתוכלי להשיב לי שוב על הודעה.? בלי שזה יפריע לך כמובן. ובפחות גלוי.. הפחד שלי שזה ממש מעמיס השיתוף הזה כלפייך בלי שתכירי אותי אפילו.. אין לי בעיה אפילו להגיע אלייך לפגישה או שתיים, אשמח שתגידי לי מה יותר נוח לך :-) חשוב שאם תרגישי שזה גדול עלייך או מציק, אני אקבל את חוסר התגובה כלגיטימית בהחלט! בכל אופן מ-מ-ש תודה, שיהיה חג שמח לכולנו ושנה טובה.
היי חן, קודם כל, תודה על הפידבק! אני מאוד שמחה לשמוע שעזרתי לך בתשובותיי. שיהיה גם לך חג שמח, ושנה טובה! את יכולה לכתוב לי למייל ונראה מה עושים: [email protected]
אבי בן 75 לפני כשנה התחיל לירוק באופן אובסיסיבי. לטענתו הוא מרגיש שהיא נחנק וחייב לירוק. מדובר ביריקות קטנות ללא הרבה רוק אולם באופן אובססיבי במשך כל היום . בזמו היריקות יש גם השמעת קול של חיכוך בין השפה העליונה לחתתונה. היריקות נעשו ללא שליטה ונעשות בכל מקום בו אנו נמצאים. האם התופעה מוכרת ? האם יש תרופה שיכולה לדכא את הרוק ? מה ניתן לעשות , הוא סובל והסביבה סובלת וחשה אי נעימות גדולה.
היי מוטי, לא כל פעולה שחוזרת על עצמה פעמים רבות היא כפייתית. כדאי לעשות קודם כל בירור רפואי, אצל רופא המשפחה או אף אוזן גרון- מה גורם לתחושת החנק ו/או הפרשת רוק מוגברת. אולי יש תרופות מסוימות שהוא לוקח שגורמות לכך, אולי יש בעיה בחלל הפה, אלרגיה וכו'. יכול גם להיות שמדובר בבעיה נוירולוגית (מעין טיק), או שתחושת החנק נגרמת עקב חרדה, ואז אפשר לטפל בהחרדה. אם לאחר בירור רפואי לא יאותר מקור הבעיה או פתרון, אפשר לומר לו לנסות לעשות פעולות אחרות כדי להקל על הצטברות הרוק- למשל, לבלוע את הרוק. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
בני הצעיר מבין שניים, בן 18 + לפני גיוס, עם סימנים מובהקים של OCD: אגירה, נטילות ידיים חוזרות ונשנות, טוטליות (לא מתקלח למעלה משבוע משום שאין לו זמן לכל הטקס), טקסים משתנים ועוד. הוא במצב רוח טוב בד"כ, לא בדיכאון, פעיל, למד בהצלחה ומתפקד מצוין מחוץ לבית. הגענו למצב שאיננו יכולים לראותו במצוקתו, מעבר לעובדה שהוא מפר את שלוות החיים בבית, מבודד עצמו מאתנו, אוכל בשולחן נפרד, ומנהל קצב חיים משלו. הוא אינו מוכן בשום פנים ללכת ליעוץ ולטיפול מקצועי, אינו מודה שקיימת בעיה, כשהיה צעיר יותר גיל 12, הודה שהוא סובל מבעיה אבל כיום ממש מתעקש שלא. אנו מודאגים מאוד וחסרי אונים, משום שהוא מתכוון להתגייס לקרבי וחוששים שיתגייס במצב כזה. כיצד נוכל להביאו להכרה במצבו ולהסכמה כי ייפגש עם איש מקצוע? תודה לכל עצה, כיוון חשיבה ורעיון
היי גליה, כאשר אדם מסרב להודות בפני סביבתו שיש לו בעיה ולקבל טיפול, באמת קשה לעזור לו. ייתכן שהצבא יהווה נקודת מפנה כלשהי, מאחר שקיימות שתי אפשרויות: האחת, שהצבא יגלה את בעייתו ויוריד לו פרופיל, ולא יאפשר לו להתגייס לחיל קרבי, ואולי זה יעודד אותו להכיר בבעיה. האפשרות השנייה היא, שהוא אכן יתגייס לחיל קרבי, וככל הנראה לא יוכל לבצע שם את כל הטקסים שלו. לכן, ייאלץ לוותר על חלק מהטקסים. אם הוא לא יהיה מוכן לוותר על הטקסים לאחר שיתגייס לקרבי, יהיה לו קשה מאוד לתפקד שם, ובסופו של דבר יהיה עליו להכיר בבעיה. בנוסף, אני מאוד ממליצה למשפחה לא לשתף פעולה עם ההפרעה, כלומר- אם הוא מבקש מכם "לעזור" לו בטקסים, או לבצע בעצמכם טקס כלשהו (למשל: ניקוי חלקים שונים של הבית או את עצמכם), אמרו לו שאינכם רוצים לעודד את ההפרעה ואל תעשו זאת. חשוב להדגיש בכל הזדמנות כי אתם תומכים בו ואוהבים אותו, ולכן אתם רוצים לקדם אותו ולא את ההפרעה (או ההתנהגויות שנראות לכם בעייתיות). בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד אתר הבית: www.cbthaifa.com
שרון יקרה תודה רבה, אנו אכן מתייחסים בהתאם לשני התסריטים מזה זמן, החשש הגדול הוא שכפי שהוא יודע להסתיר זאת היטב מזה שנים בסביבה החיצונית במצבי לחץ ובתפקידי הדרכה בצופים, כך אכן יפעל במסגרת הצבאית, אלא שאז בבית על כל מה שהוא "מדלג" בחוץ הוא מפצה עצמו כפל כפליים בבית.
לא ניתן לכפות עליו טיפול רפואי. לדעתי יסבול קשות אם יתגייס. תשקלו לפנות לשלטונות הצבא ביוזמתכם ולדווח על הבעיה.
שלום. מעולם לא שקלתי ברצינות שיש לי בעיה, אבל אני מתחיל להרגיש שאני לא מסוגל לשלוט בזה ושזה הורס לי לאט ובזהירות את כל מה שיש לי. יש לי חברה כבר מעל שלוש שנים, אני אוהב אותה בכל מאודי, חושב עליה המון, טוב לי איתה ואני ממש לא רוצה לחשוב על לא להיות איתה. אבל עם זאת, אני לא מסוגל להפסיק לחשוב על מין. עם אחרות. ואין בזה שום דבר אלים חס וחלילה, אני לא חושב על זה אפילו. אבל זה לא מפסיק, כל בחורה שנראית טוב עולה לי בדימיון, ואני חושב עליה. יש לי שכנה שנראית נהדר ואני מרגיש שאני אובססיבי לגביה. אני מנסה לחזור הביתה בשעות שאני יודע שהיא מסיימת לעבוד, מנסה לראות אותה בכל הזדמנות שיש לי. ואני לרגע לא חושב על לעשות שום דבר פוגעני, שלא תחשבו שזה המצב. אבל אני לא מפסיק לחשוב על להשיג אותה בעיקר, והמון אחרות. כל הזמן. אני לא מצליח להיפטר מזה, אני לא מצליח שלא לחזור ולהסתכל עליה ועל נשים אחרות, לדמיין, לראות פורנו. זה תמיד היה, אבל תמיד חשבתי שזה בגבול הטעם הטוב, אבל עכשיו אני מרגיש שאני אשתגע אם אני לא אשכב עם מישהי. יש לציין שאני לא מנסה "להשיג" אף אחת בפועל, אני רק חושב על זה כל הזמן. אני משכנע את עצמי שאני לא אבגוד לעולם, אבל כשעולה מחשבה כזאת אני רק חולם על זה שמישהי "תפתה" אותי. ואני יודע שאני לא אסרב. מה אפשר לעשות במידה ואני לא רוצה להרוס את הזוגיות שלי וללכת לטיפול?
שלום לך, בכלל לא בטוח שמדובר באובססיה, יכול להיות שמדובר בהתמכרות למין. כדאי לפנות לטיפול אצל מטפל קוגניטיבי התנהגותי, או מטפל שעוסק בטיפול מיני (יש כאלה שעוסקים בטיפול מיני בגישה קוגניטיבית התנהגותית). הטיפול יכול לתת לך כלים מעשיים להתמודד עם המחשבות והדחפים שלך, בלי להרוס את הזוגיות. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
דבר נוסף - קראתי שלאובססיה ותופעות דומות יש קשר כל שהוא לטיקים. יש לי לא מעט טיקים, עוד מגיל קטן מאוד. בכל הגוף. כבר למדתי איך לשלוט בחלקם כשאני בחברת אנשים, למדתי להסתיר אותם מאוד טוב בגלל שהטיקים מתבטאים בכל הגוף, מהפנים, הצוואר, הידיים, הרגליים. כלומר, כאשר אני בחברת אנשים, אני מווסת את הטיקים למקומות שלא רואים, באזור הרגליים בדרך כלל, ולפעמים הם נפלטים בידיים ולעיתים רחוקות בראש כשממש אין שליטה. כשאני לבד, הם משתוללים יותר באזור הראש והפרצוף וזה משחרר את כל המלחמה בהם מהיום כולו. כך הצלחתי לסגל יכולת לנהל חיים רגילים מבלי שזה יפגע בי, אבל כשאני מגיע הביתה ואני לבד, אני משתגע מזה מאוד. יש תקופות שזה בלתי נסבל, ותקופות שאני מרגיש שכבר הסתגלתי. השאלה היא האם יכול להיות שבאמת יש קשר בין הדברים או שאני סתם מקשר שתי תופעות על בסיס מידע אקראי באינטרנט? ושאלה נוספת, אני לא יודע אם זה באמת קשור לנושא - האם יש מה לעשות בנושא הזה של הטיקים? ממה זה יכול לנבוע? זה לא דבר תקופתי שפתאום הגיע ממתח או לחץ, אלא כל החיים. אני לא זוכר את עצמי בלי טיקים. מה זה יכול להיות? מתנצל מראש על ריבוי השאלות המעט מוגזם אולי..
טוב אז אני בן 15..גיליתי שיש לי בעיה רפואית שאני לא מעוניין לציין מהי ואחרי שגיליתי אותה פתאום התחלתי לחשוש מכל דבר..ולמה? כי קראתי אודות הבעיה ומשם הגעתי לעוד כל מיני דברים שהכניסו אותי לחרדות..כדי להפסיק את החששות הייתי אצל הרופא והוא איבחן שהכל בסדר..אני מאמין לו אך עדיין מודאג שאולי משהו לא תקין אצלי מלבד הבעיה הרפואית שהיא עצמה גורמת לי חרדה..למרות שאני יודע שזה מה שהכניס אותי לחרדה אני פשוט לא יכול להפסיק לקרוא אודות בעיות רפואיות באינטרנט וזה מכניס אותי עוד יותר לחרדות..אבל אני לא יכול להפסיק כי אני מחפש גם דברים שירגיעו אותי ברשת ותמיד יוצא הפוך..התחלתי טיפול תרופתי ובקרוב גם טיפול פסיכולוגי..יש לכם עוד המלצות?
היי מאור, אני שמחה שאתה מטפל בעצמך. אני רוצה רק לציין, שכדאי מאוד שהטיפול הפסיכולוגי יהיה בגישה קוגניטיבית התנהגותית (CBT), זו למעשה הגישה שתיתן לך כלים מעשיים וממשיים שיעזרו לך לפתור את הבעיה. החיפוש שלך באינטרנט, לא רק שהוא מפחיד אותך יותר במקום להרגיע, הוא גם משמר את הבעיה ומעצים אותה, לכן כדאי לך מאוד להפסיק אותו בהקדם האפשרי. מעשים שאנחנו עושים כדי להרגיע את עצמנו, בין אם הם מרגיעים ובין אם לא, רק משמרים חרדה ומעצימים אותה בטווח הארוך, וודאי שאינם פותרים את הבעיה. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום רב דר וצהריים טובים!אני סובלת מדמיונות ומחשבות הזויות ביותר, מחשבות של גדלות ורדיפה שאני מודעת לזה שהם לא אובייקטיביות (מציאותיות) אבל לא מצליחה להוציא אותך מהראש והן רק מתרחבות ומתעצמות. אני מפחדת שהן לא ישתלטו עליי ואני אחשוב שהן אמיתיות ואפעל על פיהן.יש לציין שאני מנהלת אורח חיים רגיל עובדת במשרד, מנקה, מבשלת אבל כל היום בלופ של מחשבות ודמיונות הזויות . השאלה שלי האם זאת סכיזופרניה פרנואידית , קראתי המון על המחלה הזאת בעבר הקרוב/רחוק והסימפטומים נראים לי דומים למה שאני חווה.לפני שקראתי את החומר תמיד סבלתי מפחדים ודמיונות אבל לא בנושאים האלה. אשמח אם תעני לי אני ממש מפוחדת מרגישה שהמחשבות תקועות לי בראש ומנסות להתגבר לי על הדעת ואני לא מצליחה להשתחרר מהן אם אני מדמיינת משהו אני חוזרת על משפט מלא פעמים בראש למשל קראתי על שמיעת קולות אני אומרת אני אשמע קולות פוקדים אני אשמע קולות יראה דמויות חוזרת על המשפטים האלה במוח מלא פעמים
היי מלי, תקני אותי אם אני טועה, אבל נשמע שהמחשבות שלך הן לא באמת מחשבות גדלות או מחשבות רדיפה, אלא פחד מפני תופעות פסיכוטיות. קיים סוג של OCD, הכולל פחד מפני תופעות כאלה ומפני האפשרות של לחלות בסכיזופרניה. זאת מאחר, שבבסיסו של ה- OCD עומד פחד גדול מפני חוסר שליטה. אצל כל אחד הפחד הזה מתבטא בתחום אחר. יש אנשים שפוחדים מאובדן שליטה על התחושות הפנימיות שלהם, וסכיזופרניה מסמלת את אובדן השליטה האולטימטיבי, מאחר שמחלה זו כוללת שמיעת קולות, דמיונות ומחשבות לא הגיוניות ולא רצויות. אני מציעה לפנות לאיש מקצוע, אולי קודם כל לפסיכיאטר לקבלת אבחון מדויק יותר, ואם קראתי נכון את המפה- טיפול קוגניטיבי התנהגותי בהחלט יוכל להועיל. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
היי שרון תודה על תשובתך הרצינית, אני כבר הייתי כמה פעמיים באבחון ולא איבחנו סכיזופרניה אלא ocd אני מחפשת לקרוא חומר על סוג זה של ocd אבל כותבים רק על הסוגים הנפוצים, אם נתקלת פעם בסוג חומר כזה אשמח אם תכווני אותי היכן אני יכולה למצוא
שלום, אני בן 30 ואני סובל מהפרעה טורדנית כפייתית בערך 10 שנים ללא טיפול. לפני מספר ימים התחלתי להרגיש קושי בנשימה עמוקה, תסמינים של התקף חרדה. האם ההפרעה שיש לי יכולה לגרום להתקף חרדה?
היי סטיב, OCD היא הפרעת חרדה, וככזו היא גורמת לחרדה. החרדה יכולה להיות גבוהה עד כדי התקף חרדה. עם זאת, ייתכן שמשהו אחר הפחיד אותך באותו רגע- רק אתה יכול לדעת בצורה הטובה ביותר מה גרם לך לפחד בעוצמה גבוהה שהתפתח להתקף חרדה. חשוב לזכור, שחרדה/ פחד הוא רגש נורמלי שכולם חווים מדי פעם, ואין כל צורך להילחץ מעצם קיומו. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום :) אני מאובחן עם OCD כבר שנה וחצי ועד היום התרופות שהפסיכיאטר רשם לי לא עזרו כל כך (cipralex 20mg). היום נפגשתי עם הפסיכיאטר שוב וביקשתי טיפול CBT, הוא אמר שאני אצטרך לחכות טיפה אבל אני אקבל, הוא גם נתן לי מרשם לmaronid 75mg (השם בערך) והוא אמר לי שכדי לי להתחיל לקחת את הכדורים עכשיו, לאט לאט לעלות במינון עד שאני אתחיל את הטיפול הקוגניטיבי ואז התוצאות יהיו מוצלחות. עכשיו יש לי כמה בעיות עם הגישה שלו: -אני לא מאמין שכדורים יכולים לפתור אותי מהתסמינים אלה רק להחליש אותם, ומה יקרה כשאפסיק לקחת את הכדורים? אני חושש שהתסמינים יחזרו. רציתי לשאול לדעתכם, האם זה מומלץ לגשת לטיפול CBT מבלי לקחת שום תרופות פסיכיאטריות? העיניין הוא שאני מאמין שהתרופות מעניקות לנו תחושה שקרית של תסמינים חלשים, אנחנו מרגישים שאנחנו מביסים את ההפרעה והבטחון שלנו עולה, אך ברגע שאנחנו נפסיק את הטיפול בכדורים התסמינים יקבלו את כוחם בחזרה...לדעתי זה טיפול באשליה, אני רוצה לעבור את הטיפול במורה הכי אמיתית, בכך שאוכל להתמודד עם התסמינים בצורה שלא תחזיר אותם בעתיד. מה אתם חושבים? תודה!
היי אוסטין, אני מסכימה איתך. הטיפול התרופתי אינו פותר את הבעיה, אלא רק מחליש את הסימפטומים, ויש סיכוי רב שהסימפטומים יחזרו לאחר הפסקת התרופה- אם לא תיעזר בטיפול CBT. כאשר נעזרים בטיפול CBT ובאמת עושים את העבודה כמו שצריך, ייתכן שהסימפטומים לא יחזרו וייתכן שיחזרו באופן חלקי וחלש יותר. זאת מאחר, שנטילת התרופה לא מאפשרת התמודדות עם מלוא ההפרעה במסגרת ה- CBT, אלא רק עם ה"שאריות" שלה. עם זאת, אנשים רוצים להרגיש טוב כמה שיותר מהר (גם אם זה על חשבון הפתרון בטווח הארוך יותר), ולכן במקרים רבים הם פונים גם לטיפול תרופתי. לדעתי, בהחלט אפשר בלעדיו ופעמים רבות אפילו רצוי. אני, באופן אישי, ממליצה על טיפול תרופתי למטופלים שנמצאים בדרגת חומרה יחסית גבוהה של ההפרעה. כלומר, מתקשים לתפקד, לעבוד, ולעתים אפילו לצאת מהבית, או שאינם משתפים פעולה עם הטיפול מאחר שהם מוצפים בחרדה וחוששים להתמודד איתה. אם אתה חדור מוטיבציה להצליח, ומוכן לבצע את רובם ככולם של התרגילים שיינתנו לך בטיפול, תוך מודעות לכך שהם יכללו חשיפה לחרדה, אתה יכול בהחלט לשקול לגשת לטיפול הזה ללא הסתייעות בטיפול תרופתי. חשוב לי גם לציין, שאם נעזרים בטיפול תרופתי, כדאי לסיים את טיפול ה- CBT רק כאשר מגיעים למצב שמרגישים טוב במשך תקופה מסוימת גם לאחר הפסקת הטיפול התרופתי, וכך למעשה מוודאים שהסימפטומים לא יחזרו. שבת שלום, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום אני מאוד חדשה באתר שלך, רק היום פתחתי את גוגל לקרוא קצת על ocd ופתאום ראיתי שהמון אנשים סובלים בדיוק מאותה הפרעה. בגיל 13 התגרשו הורי, לא אפרט כאן, אבל זה בהחלט השפיע עליי, אחריי הגירושים התחיל פחד להיכנס לי לראש.. האמת שחשבתי שזה שום דבר. היו לי כל מיני מיצמוצים בעיניים אבל לא משהו שחשבתי שרציני. לאחר כמה שנים כבר הבנתי שקיימת חרדה שייקרה לי ולסובבים אותי משהו, ושאני חייבות ל"שמור עליהם" על ידי פעולות שאעשה ואמנע אסון.. קיימים גם המון טקסים שאני עושה.. ביחד עם טיפולים שונים עם פסכולוגים הגענו לאבחנה שמודבר בocd הפעולות מאוד השתנו כל פעם פעולה אחרת עם השרירים, עיוות בפנים (בעיקר).. לפניי כ5 חודשים נגשתי לפסיכיאטר שהוסיף ואמר שיש לי גם תסמונת טורט מאוד קלה, שמתאפיינת מקולות ורעשים.. (ללא קללות) מצמוצים בעיניים, עיוות בפנים וכו'..שהבנתי שהיא לא יותר קלה מהocd אלא שאני חושבת שהיא קשה יותר בגלל הצורך בקולות ורעשים. סבלתי גם מחריקת שנים תקופה מאוד ארוכה והרכיבו לי סד כדי שלא אחרוק, ביחד עם הטיפול אני לומדת לשחרר את האובססיה של החריקה. פניתי למרכז לטיפול קוגנטיבי התנהגותי זכיתי בפסכולוגית מדהימההה באמת אני בחיים לא חשבתי שאפשר להתפתח ככה עם פסיכולוג בעיקר אחריי שנים של טיפול בשיחות שלא צלחו כל כך.. ממש התחברנו והחלטתי שמצאתי את מי שתבין אותי.. קראתי באתר שיש אנשים שסובלים ממחשבות על זהות מינית וחייבת לציין: אני ממש מבינה על מה הם מדברים!! אני כבר שנים מתמודדת עם מחשבה שאני "רוצה נשים" היו לי קשרים עם גברים שלא צלחו ומאז שאני בלי קשר (מזה הרבה שנים) המחשבה הזו רק הלכה והתחזקה.. אני בטוחה מאוד במיניות שלי רק שהמחשבה כאילו מנסה בכוח לשכנע אותי שזה ככה.. ואין אפשרות להפסיק אותה. היו כבר מחשבות שאני מאוהבת בחברות בעבר אבל עכשיו התחילו מחשבות של התאהבות באותה מטפלת שאני ממש אוהבת.. חשוב לציין שאני ממש לא מאוהבת בה!המחשבה כל כך תסכלה אותי שכבר חשבתי שעדיף לא לחיות.. שיתפתי אותה במחשבה הזו, היא לא נלחצה בכלל כי שיתפתי אותה שבעבר חשבתי ככה גם לגביי חברה ולא היה שם מעבר לחברות טובות, והוספתי שאני בטוחה שזה לא נעשה בקטע מיני או רגשי. ואמרה שקורה שלכולנו יש מחשבות אבל אותי זה ממש תסכל.. הרגשתי שאני חייבת מישהו מהצד שיעזור לי להגיע להחלטה לכן פניתי לפסיכאטר שאחראיי על המרכז - למרות החלטתי להמשיך בלעדיו בגלל עלות כלכלית מאוד גבוהה, חשבתי שיוכל לייעץ לי כמו בעבר שהייתי מטופלת אצלו, אוסיף ואמר לי שאפנה עם כל בעיה וצרה בכל שעה שארצה. וענה לי בתגובה להודעה, שאשתף את הפסכולוגית בהכל ונגיע יחד להלחטה. התחושה הייתה שהוא נורא ניער את עצמו מאחריות עליי למרות שציינתי מחשבות אובדניות כאלה ואחרות.. מאוד נפגעתי מהחוסר יכולת הבסיסית לייעץ לי כמו שעשה זאת בעבר שהייתי מטופלת עימו.. מרוב כעס ותסכול אני חושבת פשוט לעבור למקום אחר בו מטפלים בטיפול קוגנטיבי התנהגותי. כאילו ל"התנקם בו" אבל זה בסופו של דבר יכול לפגוע בי, אי אפשר להתעלם מהעובדה ששם כבר יודעים את הכל עליי ואז פשוט יכולים להעביר אותי למטפל שונה עם הסיפור שלי בלי שאצטרך לדון בהכל שוב. הפחד שלי הוא: 1. שאחשוב כך גם לגביי מטפל הבא שלי, 2. שכבר נעשתי תלוייה במטפלת שלי כי ממש מתחשק לי שנמשיך יחד!! קשה לי לראות את עצמי עם מטפל אחר (לפחות כרגע). אשמח מאוד אם תוכלי להשיב לי.. תודה רבה.
היי חן, אני מבינה את עמדתו של הפסיכיאטר, מאחר שהוא לא אובייקטיבי כמנהל המרכז, ולכן הוא פחות או יותר האדם האחרון שיכול לומר לך אם להמשיך עם המטפלת שלך או לא. זו החלטה שלך בלבד, וזה תלוי במידה רבה בקשר ביניכן. אם הוא יתערב בכך, זה לא מקומו וזה יכול רק להעמיד אותו במצב לא נעים. אני מאמינה שכאשר יש קשר טוב בין המטפל למטופל, אפשר באמת לפתוח הכל ולדבר על הכל. לכן, אני חושבת שמאוד כדאי שתדברי איתה על ההתלבטות שלך, ותנסו להגיע יחד לפתרון. לגבי המחשבות והרגשות שלך כלפי המטפלת, לדעתי הן לא חייבות להוות בעיה או מכשול, ובאופן תיאורטי יכולות להתפתח אצלך כלפי כל מטפל שתתחברי אליו. לכן, לדעתי, זה לא רע להמשיך עם אותה מטפלת, עד שתגיעי לפתרון מלא של הבעיות שלך, שתהיי שבעת רצון ממנו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי לא אמור להימשך כל החיים או שנים רבות, אלא עד שתגיעי לפתרון משביע רצון- זכרי זאת. לעתים, מטופלים חוששים לעזוב את המטפל שלהם, ולכן לא נפטרים לחלוטין מהבעיה שלהם או מתקדמים יותר לאט. זו בעצם המהות של תלות. עלייך לברר עם עצמך אם זה המצב או לא, ואם את יכולה לראות את עצמך מגיעה למטרה שלך ואז מסיימת את הטיפול. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
האם שמעת מחקרים על כך שחומצה אלפא ליפואית ומתיונין יכולים לעזור בהפחתת אוסידי
שלום לך, לגבי מתיונין שמעתי. לגבי חומצה אלפא ליפואית לא ידוע לי על שימוש בה להפחתת סימפטומים של OCD. בכל אופן, בתוספי תזונה מסוימים אפשר להיעזר, אך בנוסף לטיפול פסיכולוגי ו/או תרופתי, בשום אופן לא במקום. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
אני אם לילד בוגר יש לי שאלה מטרידה בני גר במסגרת מוגנת לאחרונה ישנה בעיית התנהגות לגבי צרכיו בשירותים הוא משחק עם הצואה ומורח את כל מה שנמצא בסביבתו. מטפליו מודעים לבעיה אך איני רואה פיתרון אני פונה בבקשת עזרה . תודה ב
שלום לך, לדעתי, הצוות חייב להתייחס לבעיה ואף ללוות אותו לשירותים ולמנוע ממנו לבצע את הפעולות הללו. אני לא רואה כל פתרון אחר, שכן אי אפשר לפתור בעיה כזו ב"שלט רחוק". אם הצוות מסרב להתייחס לבעיה ולטפל בה, הייתי שוקלת העברתו למוסד אחר. אפשר גם לנסות לפנות למשרד הממשלתי המפקח על מוסדות כאלה (הרווחה או הבריאות, לדעתי זה משרד הרווחה). בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום לכולם :) הייתי שמח לפוצץ מיתוס מסויים. כבר מזה שנה אני סובל מOCD, והבנתי שבביטוח לאומי מכירים בהפרעה ומעניקים כל מיני כלים שעוזרים להתמודד. אני לא זוכר ממי שמעתי שבעיות נפש לא נתפסות בעין יפה אצל המעסיק העתידי שאני ארצה לעבוד אצלו. כלומר, עצם העובדה שיש או שהיה לי עבר עם הפרעה נפשית ישים אותי צעד אחד אחורה משאר המתמודדים. ולכן תמיד העדפתי להשאיר את ההכרה בOCD רק בין קירות הפסיכיאטריה. ולא להצהיר בא אצל הרשויות השונות. (ביטוח לאומי וכו) ואני רוצה לשאול אתכם, האם החששות שלי מבוססות? או שזה סתם רושם מוטעה שיצרו אצלי. מה מעניקים הגופים הממשלתיים לאנשים שסובלים מההפרעה? תודה מראש!!
היי אוסטין, לא כל כך פשוט לקבל אחוזי נכות וקצבה מהביטוח הלאומי, שניתנת למי שסובל מנכויות נפשיות. יהיה עליך להוכיח לביטוח הלאומי שההפרעה מפריעה לך לעבוד, מאחר שהיא יוצרת אצלך מגבלה משמעותית בתפקוד. אנשים הסובלים מ- OCD ומקבלים קצבת נכות מביטוח לאומי הם בדרך כלל כאלה שמתקשים מאוד לתפקד, לא יוצאים מביתם, לא עובדים ועסוקים כל היום בטקסים. מובן שזו דרגת חומרה מאוד גבוהה של ההפרעה. אם הנך אדם עובד ומתפקד, הסיכוי לקבל קצבה מביטוח לאומי הם אפסיים. מה גם, שסכום הקצבה הניתנת לבעלי נכויות נפשיות קשות הוא מאוד נמוך (כ- 2,400 ש"ח בחודש). לדעתי, לא כדאי לוותר על עבודה מכניסה כדי להיאבק על קבלת הסכום הזעום הזה. מלבד הקצבה, ביטוח לאומי לא נותן לסובלים מ- OCD כלים להתמודד. לסובלים מנכויות נפשיות קשות שהכירו בהם כבעלי אחוזי נכות הוא יכול להציע עזרה במציאת עבודה, שיקומית או בשוק החופשי. מדובר בדרך כלל במשרות פשוטות, ומעבר לכך הם יכולים להציע מימון קורסים שונים להכשרה מקצועית. בנוסף, אני לא רואה כל סיבה לספר על ה- OCD למעסיק פוטנציאלי, זה לא עניינו ובדרך כלל אפשר להסתיר את ההפרעה היטב במקום עבודה (או פשוט לא לבצע את הטקסים במקום העבודה, שזה אפילו טוב יותר). בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
זכותך לתבוע זכויות בביטוח הלאומי והתנהלותך במקום העבודה. אל תוותר על זכותך כלפי המוסד לביטוח לאומי. אתה רשאי להגיש תביעה לקצבת נכות. אינך חייב לספר במקום העבודה מאומה גם אם תבעת אחוזי נכות. לפי החוק אסור למעביד להתנכל לך בגלל בעיותיך הנפשיות.
הי, פניתי אלייך בפורום זוכרת? וגם לפסיכאטר.. הוא מציג תמונה שמחייבת פעולה מהירה מה דעתך?? מחבר:ד"ר :13/8/2013שעה:08:30שלום לך סיגל שיתוף פעולה שלה הינו הכרחי! ללא טיפול התמונה הקלינית עלולה להסתבך לדכאון ולמחלות אחרות. אפשר לדבר עימה על מוזרות הפעולות שהיא עושה. היא גם יודעת על כך. וצריך לשקף לה את זה ולספר לה שיש פתרון סביר למצבה.וכו'.היא גם חשה סבל ממצבה. בהצלחהפתח בחלון חדש הדפסת ההודעה הוספת תגובה
היי סיגל, כן, אני זוכרת את פנייתך בפורום. הפסיכיאטר (לא יודעת באיזה פורום) נתן תשובה מאוד דומה לזו שאני נתתי- שבלי שיתוף פעולה שלה לא יכול להיות טיפול, ואתם יכולים רק לנסות לשכנע אותה. (בעיקר לתת לה מידע, להסביר לה על דרכי פעולה וכו') חשוב גם מה שאמרתי לגבי התנהגות המשפחה, שאינה צריכה לעודד את ההפרעה. יש לי בעיה עם המשפט "להסתבך לדיכאון ולמחלות אחרות". קודם כל, OCD איננה מחלה בשום אופן (אלא הפרעה), וכמובן גם אינה גורמת למחלות. מה שמוגדר כיום כ"מחלות מוח" (המונח מחלות נפש כבר לא רלוונטי) הנן הפרעות קשות בתפיסה, כמו סכיזופרניה, מאניה דיפרסיה ותופעות פסיכוטיות אחרות, כמו גם חלק מסוגי הדיכאון. אין שום קשר בין OCD לבין מחלות מוח כאלה. גם אין הוכחה ש- OCD גורם באופן ישיר לדיכאון. ייתכן שחוסר הפעילות, אי יציאה מהבית וכדומה יכולים לתרום להתפתחותו של דיכאון, אך גם כאן דרושה רגישות גנטית כלשהי, ונטייה לדיכאון, שמתבטאת במאפייני אישיות מסוימים שיכולים לתרום להתפתחותו. בקצרה, התפתחות של בעיות נפשיות נובעת מהרבה גורמים מורכבים ומהשילוב ביניהם. אני לא יודעת אם דרוש טיפול מיידי, מה גם שאיני מכירה אותה אישית, אבל כמובן מאוד רצוי לטפל. שוב, אם אין שיתוף פעולה מצידה, אי אפשר להכריח אותה להיות מטופלת. מה שכן, ההורים (אם יש להם מספיק אסרטיביות לשם כך) יכולים להפסיק לתמוך בה כלכלית (או לצמצם מאוד את התמיכה), מה שיאלץ אותה לצאת לעבוד ולתפקד, דבר שאין לי ספק שיקדם אותה לעבר חיים נורמטיביים. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שיטה לטיפול בOCD הנקראת ERP (exposure and response prevention ? ואם כן במה היא דומה לCBT? ממליצים עליה?
היי אוסטין, לא מדובר בשיטה, אלא בטכניקה ספציפית שמשתמשים בה בטיפול CBT. מדובר בטכניקה שבה המטופל נחשף לחרדה שלו מבלי לבצע את הטקס (או את כל הטקס), זוהי הטכניקה העיקרית בה משתמשים בטיפול ועוזרת להפסיק את הטקסים. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום לכולם, אני פונה אליכם עם בעיה אישית שאני לא מסוגל לפתור לבד ואני חייב יעוץ מקצועי או דעה הנובעת מנסיון אישי. אתחיל עם הסבר על עצמי: בן 22.5. אני מאובחן עם OCD מזה שנה וקצת, בהתחלה הייתי לוקח תרופות (CIPRALEX) אבל הפסקתי לאחר חצי שנה מאידיאולוגיה אישית שמתבססת על העקרון שהתרופה לא מטפלת בסימפטומים של ההפרעה אלא רק מחלישה אותם. בגלל שאין באפשרותי לממן טיפול פסיכולוגי פרטי, פניתי למוסד ציבורי, שם אני מקבל כל שבועיים פגישה עם פסיכיאטר שממליץ לי כל פעם על תרופה אחרת שתעזור לי. התפקיד שלו לא קשור בייעוץ שיחתי, אני מבקש ממנו ייעוץ שיחתי או קוגניטיבי אבל הוא מסביר לי שבגלל שזה מוסד ציבורי אין פסיכולוגים פנויים ושעליי להמתין. אני מנסה קורא ספרים שקשורים לOCD, לומד מאנשים שגברו על ההפרעה, אבל אני לא מסוגל לעשות את הצעד לעבר הפתרון שלי. בחיי היום יום הOCD לוקח ממני את מרבית האנרגיה שלי והזמן. כל היום אני עסוק בטקסים ודחפים טורדניים. הOCD שלי מתאפיין בניקיון ורחיצת ידיים כפייתית, פחד ממגע בדברים חיצוניים ועוד המון נגזרות מתסכלות. הבעיה: התחלתי ללמוד ליפני כחודשיים במכינה קדם אקדמאית ללימודי הנדסה (תואר ראשון-מהנדס) למי שמכיר, וודאי יודע שהרמה מאוד גבוהה, אני מגיע מרקע מאוד נמוך במתמטיקה (3 יחל) ובוודאי של פיזיקה שלעולם לא למדתי בתיכון. בהתלחת התוכנית האמנתי כי אני אצליח להתמודד עם ההפרעה (OCD) וגם במקביל עם הפרעות הקשב שלי ובסופו של יום קיוויתי שאני אצליח בלימודים. כיום חודשיים לאחר מכן, אני יכול לומר שהמשימה היא קשה מנשוא,אני מסיים את היום נטול כל אנרגיה בגלל כל המחשבות שמפריעות לי בראש, אני לא מסוגל להישאר וללמוד כמו שאר החברים. תבינו, אני מבין את החומר, יש לי את המוטיבציה להצליח, אך הזמן הכל כך יקר שאני אמור להשקיע בלימודים אני משקיע בהתמודדות עם הOCD ואתם וודאי מבינים שזה לא בשליטתי, אני כל כך מקנא בכל החברים מהכיתה שמסוגלים פשוט לחזור הביתה אחרי יום לימודים ופשוט לפתוח את התיק וללמוד. אני לא מסוגל, המחשבות חזקות ממני. שתבינו, אני לא מנסה להביס את ההפרעה, ממזמן קיבלתי אותה כחלק ממני ואני פשוט לא חזק מספיק בלנסות להתמודד איתה ברמה של להפסיק את הOCD לתמיד. המכינה היא הדרך שלי להצליח, אני מגיע מרקע קשה,הן מבחינה כלכלית והן מבחינה משפחתית, המכינה במימון מלא של המדינה שלנו ולכן זאת הדרך שלי להצליח ולהיות השונה במשפחה, וכן להצליח ולהשיג תואר לימודי. השאלה שלי אליכם, מה אתם ממליצים לי לעשות? איזה צעד עלי לקחת? הלב שלי אומר שאני זקוק להפסקה מסויימת, לכמה חודשים טובים שבהם אני אתמקד רק בהפרעה ואדע איך להתמודד איתה באמצעות טיפול מקצועי וגם למידה עצמית על ההפרעה, אני לא מצליח להתמודד עם הכל בבת אחת. אני חושב שבתום ההפסקה אני אוכל לחזור ללימודים, אולי למכינה אחרת, פחות טובה אבל לפחות עם ריכוז מלא בלימודים, מבלי שהמחשבות יסחפו לפעולות טורדניות.
היי אוסטין, לדעתי, אם היית עובר טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ייתכן מאוד שהיית מצליח להתמודד גם עם הלימודים וגם עם הבעיה, מאחר שהיית חש שיפור תוך זמן לא ארוך. בנוסף, כאשר עוברים טיפול כזה, הגישה כלפי המחשבות משתנה, ולא מנסים להיאבק בהן כל הזמן, אלא להיפך- לומדים לקבל אותן, וכך הן מפריעות לך פחות, ועם הזמן פוחתות. אני חושבת שדרך הפעולה הכי טובה היא לחפש דרך שבה תוכל לקבל את הטיפול הזה, אם דרך המוסד בו אתה מטופל ואם דרך מרפאה ציבורית אחרת שמספקת טיפול קוגניטיבי התנהגותי. ההחלטה אם להמשיך בלימודים כרגע או לא תלויה, כמובן, בך. ייתכן שבסופו של דבר תגיע למסקנה שזה הדבר הכי נכון עבורך. בייחוד אם זה מאפשר לך הן את הזמן והן את התקציב לקבלת עזרה מקצועית. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
הייתי בטיפול קוגנטיבי, אבל הוא ארך כחודש משום שהייתי צריך להתחיל עם הלימודים אז המוסד התאים את הפגישות עד לתחילת הלימודים. הבעיה היא שבזמן הטיפול השלמתי בגרויות, ובסיום כלפגישה הפסיכולוגית נתנה לי משימות שאעשה בבית אך לא הייתי מוצא את האומץ או את הזמן לבצע אותן. כמה זמן אמור לארוך טיפול קוגניטיבי? והאם את חושבת שאפשר להפיק ממנו את התובנות בזמן לימודים אינטנסיביים?
שלום. סבא שלי בן 88, עיוור כמעט במאה אחוז. לפני שלושה חודשים הוא התחיל לספר לנו שנדבקו לו ניירות לראש והוא מקלף אותם (הוא קילף עור יבש) ועכשיו הוא מאמין שיוצאים לו ברזלים מהראש דרך חורים ויש לו קונספירציה שבזמן המלחמה עשו לו ניתוח שבו עם סגרו את הגולגולת עם ברזלים וברגים. יש לציין שאין לו אלציימר, דמנציה, הוא זוכר אירועים, חושב בצורה לוגית. הוא עשה בדיקת סי טי והבדיקה יצאה בסדר, ראו בבדיקה רסיסים שיש לו מאז המלחמה. רוב היום הוא יושב ומשפשף את הראש או מקלף את העור. הוא היה אצל מספר רופאים גם רופאים כללים וגם אצל רופא עור, כולם אמרו לו שאין לו כלום אבל הוא לא מאמין להם ונראה כי הוא שוכח מה הם אמרו לו. האם מדובר בהפרעה טורדנית כפייתית? ואם כן מה אפשר לעשות? תודה!
היי יסמין, מה שאת מתארת לא מזכיר הפרעה טורדנית כפייתית, אלא תסמינים פסיכוטיים. תסמינים כאלה יכולים להופיע אצל אדם מבוגר. מאוד כדאי לבקר אצל נוירולוג ו/או פסיכיאטר (או נוירופסיכיאטר) לאבחון מדויק (מאחר שכמובן אי אפשר לאבחן דרך האינטרנט). סימפטומים כאלה אצל קשישים יכולים להצביע על התפתחותן של הפרעות נוירולוגיות שונות, ולפי האבחנה המדויקת יידע הרופא לתת את הטיפול המתאים. שבת שלום, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום,אני אשה בת 47 עובדת בתחום טיפולי אקדמאית אם לשלושה נשואה. במשפחתי רקע גנטי של מחלות נפש. אימי סובלת ממחלה הנקראת בי פולאר והיא מטופלת תרופתית. מצבה כל השנים היה מעולה ימסית והיא גידלה את שלושת ילדי יש לי אח בן 50 שחולה בסכיזופרננה. המחלה פרצה אצלו לפני כחמש שנים. הוא הספיק להיות עורך דין מצטיין עם תואר שני אך לא הקים משפחה משלו. הוא עבר שני התקפים פסיכוטיים ואושפז בביח פסיכיאטרי. כיום נמצא בשיקום ומטופל תרופתית וחי אצל ההורים המבוגרים. המצב משפיע לרעה על אימי שנמצאת במצב דכאוני קשה ועל אבי שעדיין עובד ומחזיק את הבית. בנוסף לזאת בני הבכור בן 26 אובחן כחולה סכיזופרננה. הוא אינו פסיכוטי ויש לו את הסימנים השליליים של המחלה בלבד. הוא חי ביחידה שיש לנו מחוץ לבית ומצבו לא טוב. לאור כל זאת אני חשה שבורה ואבדתי את שמחת החיים. אני סובלת סבל בלתי יתואר ולוקחת קשה את המצב הנוראי הזה. עוד אציין שבני מוכר כנכה 100 אחוז מהביטוח הלאומי וכך גם אחי. אני חשה שהגורל התאכזר למשפחתי ומנסה בכל כוחותי לשמור על שפיות וחיים נורמטיביים. פניתי גם לעמותת מילם. אננ במצוקה ולא יודעת איך לעזור לעצמי להתמודד עם חיים אלה.
היי אור, אני מבינה שאת במצוקה גדולה. עם זאת, לא ברור לי איך השאלה קשורה לנושא הפורום, שהוא הפרעה טורדנית כפייתית. אני מנחשת שפרסמת אותה בפורומים שונים הקשורים לבריאות הנפש בתקווה לקבל מענה. אין לי הרבה מה להציע, מלבד פנייה לעזרה נפשית בהקדם האפשרי, אם באופן פרטי (אם יש לך יכולת) ואם במרפאת בריאות הנפש הציבורית הקרובה למקום מגורייך. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום שרון, אני מתחבט עם עצמי כבר הרבה זמן האם לכתוב או לא, כי באיזה שהוא מקום אני לא מאמין שהמחשבות האלה עולות לי בראש, זה מפחיד אותי, ואני מרגיש שאני לא מכיר את עצמי. אני מפחד שאולי אני מסוגל לפגוע פיזית באנשים שקרובים אלי. בשנים האחרונות אני סובל ממחשבות טורדניות, לא משהו שמאובחן רשמית, זו די אבחנה שעשיתי לעצמי על סמך דברים שקראתי באינטרנט. בתקופה האחרונה המחשבות לא מניחות לי . הן מתייחסות בעיקר לאנשים שהכי קרובים אלי ( משפחה וילדים ) ושאני הכי אוהב, אני "מאחל " להם דברים נוראיים , מחלות או אסונות ומיד אחר כך חוזר לעצמי ומנסה להדיח את המחשבה. החלטתי לכתוב לך בגלל שאתמול הרגשתי שנחצה קו בחשיבה שלי. נשארתי בבית עם קרוב משפחה, קשר אסוציאטיבי משך אותי לחשוב על משהו נורא שאני עלול לעשות לו ( אני אפילו לא מעז להעלות את זה על כתב). אני מפחד נורא, מרגיש שאיבדתי את עצמי ואת דעתי, זה לא אני. מי חושב דברים כאלה על המשפחה והילדים שלו ? פחדתי להישאר עימו באותו החדר כיוון שאני כבר לא מכיר את המחשבות האלה, אז איך אני יכול להיות בטוח שלא אוציא אותן לפועל ? אני אדם משכיל, בשנות ה- 30 , אקדמאי , בעל מעמד תעסוקתי, מאוד נחשב במה שאני עושה. אבל אני מפחד שאני מאבד השפיות שלי, מאבד את עצמי. ניסיתי לחלוק את זה עם בת זוגי. היא לא מבינה ואומרת שאם אני יפנה לפסיכולוג עלולים לאשפז אותי בגלל המחשבות שאני עלול לפגוע בקרובים אלי. אני חייב לציין שהמחשבות האלה מציפות אותי בתקופות מסוימות ולא מלוות אותי כל הזמן. בבקשה תני לי כלים איך להתמודד עם הקושי הזה. איך להדחיק את המחשבות האלה. אני ממש מפחד , ואשמח לכל הכוונה שאת יכולה לתת לי. תודה.
שלום לך, המחשבות שאתה מתאר באמת נשמעות כמו מחשבות טורדניות. קודם כל, הרבה מאוד אנשים סובלים ממחשבות טורדניות. מדובר באנשים נורמלים לגמרי, שפשוט פוחדים לאבד שליטה, ובדרך כלל לעשות משהו "לא מוסרי" או משהו שעלול להזיק לאחרים. אין שום סכנה שפסיכיאטר (ובוודאי לא פסיכולוג שגם אין לו סמכות לכך) יאשפז אותך. מדובר במחשבות לא מציאותיות, שאין שום סיכוי שיתממשו. הרי אתה פוחד מהביצוע של הפעולה, ולכן אין שום סיכוי שתבצע אותה. בנוסף, אין דרך "להדחיק" את המחשבות או לדכא אותן. עצם הניסיון לעשות זאת, רק גורם להן להופיע בצורה חזקה יותר, ומחמיר את הבעיה. הדבר הכי טוב שניתן לעשות עם המחשבות הללו הוא פשוט לתת להן לעבור בראש, ולא לנסות להתנגד להן. כאשר עושים זאת באופן קבוע ושיטתי (בדרך כלל בטיפול קוגניטיבי התנהגותי), המוח "מבין" בסופו של דבר שהמחשבה לא מפחידה אותך, ומפסיק מעצמו לחשוב אותה. לכן, הדבר הכי טוב שאתה יכול לעשות כרגע, הוא לא לנסות להתנגד בכוח למחשבה. בהמשך, כדאי להיעזר בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, על מנת ללמוד להתמודד איתה, וכך להעלים אותה לחלוטין בסופו של דבר. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
היי שרון, תודה על המענה ועל ההקשבה. אני ישמח אם תוכלי להסביר מה זה אומר לא להתנגד לה, ולזרום איתה. האם הכוונה שעלי לחשוב מחשבה אחרת ? או האם להתעמק במחשבה זו ולחשוב על ההשלכות ? האם להסיח את הדעת בעשייה ? איך אני גורם להם להיעלם ?
שלום לך ותודה על התגובה,כפי שהצלחת לנחש הפחד הכי גדול שלי הוא הכישלון בלמצוא פתרון או מידה מסוימת של שליטה בהפרעה.זאת הסיבה שבמהלך החיים שלי "המצאתי" אינספור שיטות להתמודדות.הפחד שלי נובע מהפחד מאותה מחשבה מסוימת שתצליח לערער את הביטחון שלי ותגרום לכישלון בכל תחום אפשרי.לדוגמא: כשאני נמצא עם חברים,אני שואל את עצמי איך אני נראה כלפי חוץ,כלומר מה המעמד החברתי שלי כעת,ומה אני צריך לעשות בכדי לשפר אותו,האם אני צריך לשאוף ליותר אקטיביות,לבלוט יותר בין החבר'ה גם במחיר של סכנה לכך שיצאו לי שטויות מהפה,או לחלופין להיות יותר ספונטני ולזרום,אבל יכול להיות שזה יבוא על חשבון היצירתיות שלי ויגרום לי להיות פסיבי מדי,כלומר היחס אלי יהיה שולי.עוד דוגמא:כאשר אני ניגש למבחן מסוים,אני כל הזמן חושב,מה הגישה הנכונה ביותר על מנת לפתור אותו,האם אני צריך להתרכז יתר על המידה או שאני צריך לשחרר את המוח שלי ולפעול בצורה אינטואיטיבית.הדפוס הזה חוזר כל פעם שאני נתקל בבעיה מסוימת,אני חייב למצוא את השיטה הנכונה בכדי לפתור את הבעיה.לאחר שאני מפתח שיטה,ומשתמש בה לאורך זמן מסוים,אני מגלה שהיא לא מושלמת ומנסה לפתח שיטה אחרת.הפחד שלי כאמור היא מאותה מחשבה(זאת לא מחשבה ספציפית,היא יכולה להשתנות ולקפוץ מנושא לנושא) שתערער את השיטה שיצרתי ותגרום לי להתחיל לחפש מהתחלה.בנקודה מסוימת בחיים שלי הבנתי שאני נמצא בבעיה כללית של חיפוש מתמיד אחרי תשובות שגורם לי לחרדה רבה ,והחלטתי לנסות למצוא שיטה להתמודדות עם הבעיה הכללית.ומשם עברתי להדחקת מחשבות,מה שגרם לי לחשוב שהתבגרתי והתגברתי סוף סוף ומכאן אני אדם חופשי,אבל השמחה הייתה קצרת מועד.לאחר מכן עברתי לגישה של התעמקות בכל מחשבה לצד ההבנה שאין למחשבות כל השפעה מעשית עליי,ואני עדיין יכול לבחור לעשות את מה שאני רוצה על מנת להצליח להשיג את המטרה.הכל היה טוב ויפה אבל לא הצלחתי להתרכז מספיק בשביל לתפקד כפי שרציתי.אז אם לסכם את הבעיה שלי במובנים שלocd, האובססיה שלי היא למצוא פתרון לocd של עצמי ואני חושב שהטקסים הם השיטות המגוונות שאני מנסה לפתח.כאן הבעיה מתחילה להסתבך,שאם המצב הוא כזה,הרי שהפסקת הטקסים במקרה הזה תיחשב כהפסקת הניסיונות להתגבר על הבעיה,מה שיגרום למחשבות האלו לשלוט בחיים שלי.ומצד שני אני אם הניסיונות האלו הם טקסים (הרי ידוע שטקסים משמרים את התופעה) אז הבעיה רק תתאצם.הסטירה הפנימית הזאת הפכה גם כן למחשבה שמסרבת להרפות.הפחד שלי הוא מהפחד עצמו שישתק אותי,ומאותה המחשבה שתבוא ועדיין אין לי מושג מהי,הפחד שלי שבגלל המחשבות אני לא אוכל לממש את עצמי באף תחום,אז אני כל הזמן מחפש תשובה.הייתכן שהפתרון לבעיה הוא לא לחפש את הפתרון(מניעת תגובה)?את מבינה את הסתירה שמתקבלת כאן.האם עצם העובדה שאני פונה אלייך במטרה לקבל תשובה נחשבת להמשך עשיית הטקסים המנטליים?
שלום לך, עכשיו אני בהחלט מבינה טוב יותר למה התכוונת. בכל הפרעות החרדה, ובכלל זה OCD, הבעיה האמיתית היא הפחד מפני הפחד עצמו. כלומר, כדי לא לחוות חרדה, האדם משתמש באמצעים שונים ומשונים. ב- OCD אלו הטקסים. אני חושבת שהדבר הכי טוב בשבילך יהיה לפנות לטיפול, ולא לנסות למצוא את הפתרון לבד, במיוחד מאחר שכפי שאתה טוען, הניסיון למצוא פתרון הוא בעצמו סוג של כפייתיות. עדיף שהמטפל ינחה אותך בדיוק מה עליך לעשות כדי להתגבר בסופו של דבר על האובססיה. גם הניסיון שלך למצוא פתרון דרך השאלות בפורום יכול להיות סוג של אובססיה, כפי שהבחנת בעצמך. המפתח להתגברות על האובססיה הוא ללמוד, שלב אחר שלב, כיצד לא לפחד מהפחד, וכיצד להתעמת איתו. הבריחה מהפחד, בכל צורה שהיא, רק משמרת את ההפרעה בטווח הארוך. באופן כללי, ניתו לומר שהטיפול יעמת אותך עם חוסר השלמות שיש בך, בעולם ובכלל בכל תחום בחיים- אני מבינה שזה מפחיד, אך רצוי להתמודד עם זה על מנת לפתור את הבעיה. כדאי לנסות להפחית את המחשבה שאתה "חייב" להיות מושלם, מאחר שזה לא ריאלי, ויגרום רק למצוקה. כלומר, כדאי לעבור כל מיני חוויות והתנסויות בצורה לא מושלמת, כביכול, לציין לעצמך שזה לא מושלם ושאתה יכול להתמודד עם זה. אפשר לקרוא לזה סוג של מניעת תגובה (אני מנסה להסביר במונחים מובנים, כי אולי לא כל הגולשים יודעים מהי מניעת תגובה). בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
קודם כל תודה רבה על ההתייחסות,זאת הפעם הראשונה שאני יכול לדבר עם מישהו בפתיחות כזאת על הנושא וזה באמת מרגש.אם אפשר אני רוצה לקבל ממך עוד התייחסות והערות לגבי הדרך שבה אני מתמודד עם ההפרעה.אז ככה:אם עוברת מחשבה בראשי,אני בוחר אם להתעמק בה או לא,אם בחרתי להתעמק בה,ולנסות לפתור את הבעיה אז אני לוקח את הזמן ומנסה,אם כעבור זמן מסוים אני לא מגיע לפתרון ואני מבין שהבעיה לא קריטית בזמן המיידי,אז אני נותן לה לרוץ בראש ומתייחס אליה כצופה מן הצד.מאוחר יותר בזמן הפנוי שלי ,אני בוחר אם לתת למחשבה "הזדמנות שניה" ולהתעמק בה,אם תוך זמן מסוים אני עדיין לא מצליח להגיע לפתרון,אז אני שוב מריץ אותה.אני חוזר על התהליך הזה מספר פעמים,ואם עדיין אני לא מגיע לפתרון,ואין נחיצות ממשית בחיי היום יום שלי ורצון אמיתי להגיע לפתרון הזה,אז אני "מסמן" את המחשבה כטורדנית,ונותן לה לזרום "לנצח" עד שהיא דועכת.ככה אני מבדיל בין מחשבות שראוי להתעמק בהן על מנת לפתור בעיות בחיי היום יום,לבין מחשבות טורדניות שלא מובילות לשום פתרון,ומשאירות אותי בתוך מעגל קסמים אכזרי.זה מזכיר לי מין תהליך דמוקרטי של קבלת החלטות,קודם כל אני מאפשר "חופש ביטוי" למחשבות על ידי זה שאני נותן להן לזרום חופשי בתוך הראש,אחרי זה אני נותן להן הזדמנות לבוא לידי ביטוי ולנסות לשכנע אותי(כלומר אני מתעמק בהן),"ההזדמנויות" האלו ניתנות בזמן שאני בוחר.ובכללי אני מוצא המון הקבלות בין דרכי ההתמודדות של שיטות משטר בעולם עם הדעות של הפרט לבין דרכי ההתמודדות של האדם עם המחשבות.בקצה האחד של הציר עומד משטר טוטליטרי, משטר שדוגל בשליטה במחשבות של הפרט,לא מאפשר חופש ביטוי ושרוי בהדחקה מתמדת,שכן כל דעה הגיונית נגדית עלולה לערער את שלטונו,מצב זה מקביל באופן מדהים למצב שבו אדם בוחר להדחיק מחשבות.בצד השני של הציר נמצא משטר אנרכי שבו כל דעה של הפרט מקבלת ביטוי מעשי,כלומר כולם מושכים לאינסוף כיוונים שונים,מצב כזה לא מאפשר להוביל קו מדיני אחיד,מצב זה מקביל לאדם שבוחר להתעמק בכל מחשבה שעולה לו לראש,והוא אינו מסוגל להגשים אף מטרה.לדעתי אדם עם ocd נמצא על אחד הקצוות האלו. השאלה המתבקשת היא האם קיים משטר אידיאלי? יכול להיות שהחיפוש המתמשך של האדם במשך כל שנות קיומו אחר שיטת המשטר האולטימטיבית משול לחיפוש של האדם הלוקה בocd אחר תרופה?כי אם כך זה יכול להסביר מדוע ocd זאת הפרעה שלא ניתן להחלים ממנה אלא רק להפחית את התסמינים.להגיד לי איזו שיטה טובה בשבילי בדיוק של מאה אחוז זה כמו להגדיר למדינה שיטת ממשל בדיוק של מאה אחוז.למי יש שיטת משטר טובה יותר לישראל או לארצות הברית? ישראל שהיא דמוקרטיה פרלמנטרית המאפשרת יותר פלורליזם על חשבון יציבות שלטונית,המתקשה להוביל קו מדיניות אחיד(לדוגמא הבעיה הפלסטינית),או שארצות הברית,משטר נשיאותי שכל קדנציה של הממשל נמשכת 4 שנים רצופות בלי יוצא מן הכלל,מה שמאפשר תהליך קבלת החלטות אחיד,כל זאת על חשבון הפלורליזם(אי מתן ייצוג הולם לדעות הרבות שקיימות בחברה).אני חושב אמנם שישנם כמה כללים בסיסיים שחייבים להתקיים בכל "משטר מחשבתי אנושי".הוא חייב להיות דמוקרטי,כלומר לאפשר חופש ביטוי מסוים למחשבות,חייב להיות לו מנגנון שלטוני יעיל ,כלומר יכולת של האדם להגשים את מטרותיו,אסור לו לפחד מידע.כל דבר מעבר לכך נתון לשיקולו ונוחיותו של האדם בלבד.בכל מקרה זאת הדרך שבה אני רואה את הדברים,אשמח לכל התייחסות שלך למה שכתבתי
שלום לך, קודם כל, אני שמחה שהתשובות שלי עוזרות לך. שנית, אני לא בטוחה שההגדרה שלך למחשבות טורדניות נכונה. מחשבה טורדנית היא, קודם כל, מחשבה שגורמת לחרדה, אם זה מפני התרחשות שלילית כלשהי, ואם זה מפני המחשבה עצמה. בנוסף, מה שמבדיל מחשבות טורדניות ממחשבות מפחידות "רגילות" (וזה הבדל חשוב מאוד), הוא חוסר ההיגיון שבהן. לעיתים, חוסר ההיגיון הוא הערכה מוגזמת את הסיכוי שלנו להיפגע (למשל, אם לא נשטוף ידיים נחלה במחלה קשה ונדביק אחרים), ולעיתים זה פשוט הפחד מאובדן שליטה, מעשיית מעשים שאיננו רוצים לעשות, או מפגיעה באחרים בדרך כלשהי. עצם העובדה שמחשבה חוזרת על עצמה שוב ושוב אינה הופכת אותה לטורדנית. מעבר לכך, אני לא יודעת מה תוכן המחשבות שלך ומה סוג הדברים בהם אתה מתעמק, ולכן קשה לי להתייחס, איני יכולה לומר לך אם כדאי להתעמק בהן או לא ומה טיב ההתעמקות הזו. באופן כללי, כדי להיות מוגדרות כאובססיביות צריך שיהיה מרכיב חרדתי מסוים (אולי הפחד הוא לא להגיע לפתרון?). אם היית מפרט יותר, אולי הייתי מבינה קצת יותר במה מדובר...
מהם המחשבות ?
כיצד מטופל מתמודד עם מצב שהוא מתאהב במטפלת שלו?
שלום לך, ממליצה שתפנה את השאלה לפורום פסיכותרפיה. הפורום הזה עוסק ב- OCD והשאלה הזו לא ממש קשורה לנושא. באופן כללי, מדברים על כך בטיפול עצמו ומבררים אם ניתן להתגבר על הנושא כך שזה לא יפריע לטיפול, אם מגיעים למסקנה שלא ניתן להתגבר על כך ולמנוע מזה להפריע למערכת היחסים הטיפולית, בודקים אפשרות של העברה למטפל אחר. אם הדפוס של התאהבות במטפלות חוזר אצל המטופל, רצוי לשקול פניה למטפל גבר.
אמי קשישה סיעודית והמטפלת שלה שהיא עובדת זרה יוצאת לחופשה ארוכה. אני רוצה להשיג לה מטפלת אחרת באותו היקף של 24 שעות. היא מתקשרת אלי ומקוננת שהמטפלת יוצאת לחופשה ואין לה ברירה אלא לקבל סיוע במסגרת גמלת סיעוד שזאת מטפלת שלא ישנה אתה. זה לא חייב להיות ככה, ואני שואל אותה מה יקרה אם היא חלילה תיפול. מישהו צריך ליות אתה כל הזמן- והיא אומרת "אתה חושב שנוח לי כל כך לחיות? עדיף שלא אחיה יותר.." זה הוריד לי את החשק להמשך השיחה. מדכא. ואפילו גס רוח, משום שאם היא נחרצת במה שהיא עושה למה להתקשר ולהטריד אותי? אגב באותה מידה היא יכולה לומר גם להיפך-שהיא מאחלת לעצמה להמשיך ולחיות. היא כל הזמן משדרת מסרים סותרים. הרופאה שלי אומרת שהיא היתה מתפלאת אם לא היה לי או סי די.
שלום לך שרון,בנוגע לתשובה שקיבלתי ממך לגבי שאלתי הקודמת שבה התייחסת אל ריכוז או הסחת דעת כאל פתרון קצר טווח שיעלים את המחשבה לזמן קצר וטענת שלאחר מכן המחשבה תחזור,יש לי כמה שאלות.אחת מהתופעות ההרסניות ביותר של הocd היא חוסר היכולת של האדם להגשים את הפוטנציאל שלו ולהשיג את המטרות בחייו, כיוון שהוא מזניח הכל בניסיון למצוא פתרון למחשבות הטורדניות.בין אם הוא בדייט או בבחינה באוניברסיטה,או במסע כומתה בצבא,הן תמיד שם.לדעתי מה שהופך אותן לרלוונטיות ונותן להן כוח אלה הכישלונות.כשאדם נכשל בגלל מחשבה מסוימת,הוא מפתח אליה פחד,מה שנותן לה כוח להכשיל אותו בפעם הבאה.אני לא עברתי עדיין אבחון מקצועי אבל אני כמעט בטוח שיש לי מה שנקרא בשפה המקצועית ocd טהור.לפי מה שהבנתי לocd טהור אין טקסים פיזיים אלא רק מנטליים(ניסיון מתמשך להתגבר על מחשבות טורדניות).אבל לדעתי האישית(לא שאני מתיימר להיות פסיכולוג) ומהחויות שאני עברתי עם עצמי אני חושב שזה לא מדויק.אז השאלה הראשונה שלי היא בעצם,האם ניתן להחשיב הימנעות וויתור עצמי כטקסים פיזיים של ocd טהור? כלומר הימנעות מפעילויות חברתיות,הימנעות מלימודים וחו' למען התעסקות במחשבות הטורדניות. השאלה השניה שלי מתקשרת בעצם לשאלה הקודמת שלי ששלחתי לך בהודעה הקודמת וגם לשאלה הנ"ל:האם ההתרכזות בניסיון להשיג את המטרות יכול להיחשב כניסיון להפסקת הטקסים או(כפי שרשמת בתשובתך בהודעה הקודמת) יכול להיחשב כהסחת דעת בלבד שהפתרון שלה הוא קצר טווח.האם זה פתרון שגוי או שזה פתרון חלקי שדורש כלים נוספים? אם אני בבחינת פסיכומטרי לדוגמא, האם עליי להתרכז או לתת למחשבות לרוץ בראש או לשלב איכשהו בין הפעולות?בכל מקרה בקוצר רוח לתגובתך,תודה
שלום לך, המונח הנכון, עליו דיברת, הוא "אובססיות טהורות" (ולא OCD טהור) או "Pure O". כלומר, מצב שבו קיימות רק אובססיות ללא טקסים. למעשה, עצם העובדה שאין טקסים נראים לעין, אין פירושה שלא קיימים טקסים בכלל, מאחר שגם טקסים מנטליים הם טקסים, וגם הימנעויות משמרות את ההפרעה. בעצם, מה שמשמר את ה- OCD הן פעולות שהאדם עושה כדי להפחית את החרדה הנובעת מהמחשבות, וכדי להימנע מלחשוב את המחשבות עצמן. התרחקות מפעילויות חברתיות ומחיי היום יום אינה נחשבת, לדעתי, לטקס. היא היתה יכולה להיחשב לטקס אם היית עושה זאת כדי להימנע מחרדה מסוימת העולה בסיטואציות האלה (כפי שאנשים נמנעים מלבוא במגע עם אנשים אחרים כדי שלא יידבקו מהם במחלות, או כדי שלא יעלו בהם מחשבות על הומוסקסואליות, או נמנעים מלצאת מהבית כדי שלא ייאלצו לעשות טקס שלם לפני היציאה). הבנתי שבמקרה שלך אין הדבר כך. ההימנעות יכולה בעצם להיות "תופעת לוואי" של ההפרעה, מאחר שהיא נגרמה כתוצאה עקיפה שלה. ההימנעות מפעילויות חברתיות ומהשגת מטרותיך היא בוודאי לא מומלצת ולא רצויה, לא רק בגלל ה- OCD עצמו אלא בעיקר בגלל שאתה עוצר לעצמך את החיים ולא משיג את מטרותיך, וחבל. זוהי לחלוטין בחירה, והניסיון למצוא פתרון למחשבות בכוחות עצמך הוא גם כך עקר, כך שהבחירה הזו לא מוצלחת במיוחד. הדבר הכי טוב שניתן לעשות כאשר המחשבות מגיעות הוא פשוט לתת להן להיות ולא לשפוט אותן לרעה, אלא להתייחס אליהן כחלק מהחוויה האנושית. אפשר תוך כדי כך להתרכז גם בדברים אחרים (כמו מבחן). לא כדי להסיח את הדעת אלא כדי להשיג את מטרתך, שהיא ההצלחה במבחן. עם זאת, למידה לקבל את המחשבות ולא לפחד מהן, במטרה להיפטר מהן בסופו של דבר, חייבת להיעשות באופן שיטתי, תוך מתן משימות קונקרטיות ומעקב אחר ההתקדמות משבוע לשבוע. שבת שלום, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
טוב, שנים רבות זה תוקף אותי ולא מרפא,לפעמים יש הפוגה קלה ולפעמים יותר חזקה. מתקופה לתקופה זה רק הולך ונהיה בלתי נסבל. תיאור: עולות בי מחשבות תמיד שאולי אני הומו. למה? נתחיל מזה ש: *אני ליד גברים שנראים טוב אני די נלחץ או הלב דופק מהר. (לא רק גברים, יכול להיות שזה גם סימפטום לחרדה חברתית) *הראש שלי לא יודע להבדיל בין ישבן של גבר לאישה. הכוונה: שאני תמיד מסתכל על ישבנים וגם אם אני מנסה חזק לא להסתכל אני רואה את זה בזויית של העין עובר לידי. ברור שאני לא מרגיש טוב עם זה. אבל זה בא אצלי אוטומט. *יצא לי לראות בעבר סרטוני פורנו של גברים ועכשיו שאני רואה גברים יש לי מין דופק מהיר,הנשימה נעצרת ומרגיש כמו חרדה כזאת אולי התרגשות (לא יודע להבדיל) *שאני רואה גברים חטובים עם ריבועים בלי חולצה אני גם מרגיש את אותו הרגשה כמו בסעיף הקודם. *בעבר הרחוק (שהייתי בן 8-10 בערך, בסביבות 15-20 שנים אחורה) הייתי משחק עם האח הגדול שלי כל מיני משחקים בבית והיה בהם מגע מיני אחד עם השני (עד היום יש בי טינה גדולה אליו שאולי כל המחשבות וכל הפחדים שלי זה בגללו) והוא גר איתי פה בבית ואני נרתע ממנו לפעמים. במשך השנים תמיד ניסיתי להדחיק את זה. עברתי תקופות לא קלות וחשבתי שאולי אתרכז בדברים שעברתי (חברים נהרגו בתאונת דברים,אבא שלי נהיה חולה ועם הזמן "גילתי" שזה היה רק הפוגה קלה ותמיד זה חזר. או לחילופין שטסתי לטיול של אחרי צבא של כמה חודשם אז חשבתי שהמחשבות ייעלמו. אז נכון שזה קצת נעלם בטיול והייתי בן אדם אחר, אבל שחזרתי לשגרה פה בארץ זה חזר. קצת על רקע שלי עם נשים: אני נמשך לנשים בצורה מעולה. היו לי 3 קשרים רצינים בשנים האחרונות. אני מאונן על פורנו של נשים, אני מנסה להתחיל עם בחורות. בזה אין בעיה (לפעמים עולה השאלה שאולי זה סוג שלה הכחשה בשביל להדחיק את המחשבות לצד) זאת תחנה אחרונה לפני שאני "נשבר" וניגש לטיפול נפשי/פסיכולוגי. אני לבד בזה, המחשבות שלי עם עצמי ואני לא משתף אף אחד בסביבה שלי מגודל הבושה, ונשאר להירקב עם זה לבד. לאן מתקדמים מפה? אני יודע שיש לגשת לטיפול, השאלה שלי רגע לפני. מה אתה מציעים לי לנסות?
היי טל, אתה מתאר סוג נפוץ מאוד של מחשבה טורדנית, שאנשים רבים מאוד סובלים ממנו. הניסיונות להתנגד למחשבה, וכביכול להוכיח לעצמך שאתה נמשך לנשים, רק מעצימים אותה יותר. מחשבה טורדנית מפסיקה להופיע רק כאשר מפסיקים לפחד ממנה, לא פוחדים לחשוב אותה ולחוש את החרדה שבאה בעקבותיה, ואף מנסים "להפחיד" את עצמנו על ידי הבאתה בכוח. בדרך כלל שה מאוד לעבור את התהליך הזה לבד, ולכן רצוי להיעזר במטפל שיעביר אותך את התהליך באופן הדרגתי ושיטתי. התמיכה וההכוונה של המטפל, לצד שיתוף הפעולה שלך ועשיית המשימות שיטיל עליך, יעזרו לך להיפטר מהמחשבה בסופו של דבר. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום שוב.......:) הערב היה לי ארוע והייתי רוצה לדעת אם אני פועל מתוך או סי די. עמדתי ליד מעבר חציה מרומזר. לידי עמדו זוג הורים עם 2 בנות צעירות. אחת מהן חצתה את הכביש כשהרמזור במעבר החציה אדום ועברו מכוניות שסיכנו אותה ואמה צעקה- "שיר מה את עושה?". השם שלה שיעשע אותי ואמרתי לאם שאם הילדה לא תיזהר היא תהפוך לשיר. ראיתי שההורים קיבלו את זה קשה ובדיעבד אני מאוד מצטער שהייתי כל כך בוטה. אני מתייסר ושמעתי שאחד הסימנים של או סי די הוא שאדם חושב יותר מדי על דברים שעשה. האם אני פועל עכשיו כמו חולה, או כמו בעל מצפון רגיש ?:) תודה.
שלום לך, האמירה שאדם חושב יותר מדי על דברים שעשה היא מאוד כללית ופשטנית, ויכולה להתאים להרבה מצבים בחיי היום יום, כמו גם לבעיות פסיכולוגיות אחרות. אם זה קשור או לא קשור ב- OCD- יכול להיות, תלוי מה המחשבה המדויקת שעברה לך בראש. אם אתה חושב שאולי גרמת להם נזק- אז ייתכן, אם המחשבה עוסקת יותר בהערכה השלילית שלהם אותך- אז כנראה שלא. חשוב לי לציין ש- OCD אינה מחלה, ומי שסובל ממנה אינו חולה.
שלום רב,יש לי בעיה שמלווה אותי כבר 3 שנים. אני חייב, אבל חייב לעשות אותו דבר פעמים. אם לא זה לא יוצא לי מהראש ואני לא רגוע ויש לי מחשבות שמתקיפות אותי. אני מאוד ישמח לפיתרון. תודה!
שלום לך, מאוד קשה להתגבר על אובססיה לבד, לכן אני מציעה שתפנה לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהקדם. הטיפול יעזור לך להפסיק את ה"טקס" וילמד אותך להתמודד עם החרדה שמופיעה בעקבות אי עשייתו, באופן הדרגתי. אני מציעה לקרוא את הספר "די לאובססיה" של פרופ' עדנה פואה, שיכול לתת לך מושג טוב יותר לגבי הטיפול הזה. הספר אף מספק טיפים ליישום, אך מניסיוני מאוד קשה ליישם אותם לבד. דרושים הרבה כוח רצון והתמדה לשם כך. התמיכה ממקור חיצוני מאוד עוזרת. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
כאשר אני מנסה להשיג מטרה כלשהי,בין אם זה להצליח בבחינה או במשחק כלשהו אני צריך להתרכז(כמו כל אחד).הבעיה שלי שאם אני מריץ בראש את כל המחשבות (מכיוון שזה נועד להפחית את המחשבות הטורדניות) זה פוגע בריכוז שלי ומונע ממני להשיג מטרות.אז השאלה שלי היא האם ניתן להחשיב ריכוז כנטרול מחשבות(מה שסותר את דרך ההתמודדות עם ההפרעה) כי ריכוז זה למעשה התעמקות בפרטים מסוימים וסינון כל מה שלא רלוונטי.אני גם רוצה להודות לך על התגובה הקודמת היא עזרה לי מאוד.אני באמת שוקל לקנות את הספר "די לאובססיה" ואם התוצאה תהיה לא מספקת אפנה גם לטיפול.תודה רבה לך!
שלום לך, ריכוז או התמקדות במחשבה או בפעולה אחרת במקום במחשבות, נחשב להסחת דעת. בעבר ניסו את הטכניקה הזו על אנשים הסובלים מ- OCD, ועד היום יש לה כמה תומכים נלהבים. בפועל, זה עוזר באופן חלקי ולזמן קצר, כלומר המחשבה חוזרת לאחר מכן. אני חושבת שמה שחשוב הוא להתגבר על המחשבה בטווח הארוך ולא בטווח הקצר. אני שמחה שתשובתי עזרה לך, אשמח לענות על שאלות נוספות. שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
היי שרון. ביקרתי באתר שלך ומצאתי תיאור שהכי קרוב לתסמונת שממנה אני סובל. אני מצטט מהאתר וזה קשור לתרגילי הרפיה- "אמרו לעצמכם "הדופק שלי שלו וסדיר". אל תפנו תשומת לב לדופק ואל תנסו להאט אותו,.......". הבעיה שלי שאני מפנה תשומת לב למליון תופעות ומנסה לדכא אותן ולצערי בהצלחה- בין היתר פעולת מעיים, רגשות, תקשורת עם בני אדם ועד לא מזמן שינה. הטיפול התרופתי סייע באופן חלקי. יש לך עצות מועילות? האם זה אומר לך משהו? תודה מראש.
שלום לך, מאחר שאני יודעת במי ובמה מדובר, אני יכולה להמליץ לך רק לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בהקדם האפשרי. אתה כבר יודע שמדובר ב- OCD... לצערי אני לא חושבת שיש טיפים שאני יכולה לתת כדי להתמודד עם המצב הזה לבד. במקרה שלך זה מופיע עם מכלול של בעיות... בהצלחה.
כמה הערות ברשותך-1) לא ממש ידעתי שזה או סי די כי הסימפטומים שלי ייחודיים ולא מצאתי אותם בשום מקום. יש לי את הסיפטומים הרגילים ובנוסף מה שציינתי. 2) הסיוט החל לפני כמה שנים כשחשתי כשבוע ימים חרדה עצומה ואחר כך החלו התופעות שדיווחתי. האם יתכן שהדיכוי שאני מבצע הוא תגובת נגד לחרדות? היום יש כאילו דילוג על שלב החרדה. יש איזו מחשבה מהירה שקשה לי לעמוד על טיבה ואח"כ הפקודה והדיכוי הלא רצוניים של כל מה שנותן טעם לחיים. 3) בראיון שניתן באתר תפוז לפני כמה ימים ציינה פסיכולוגית קלינית שהטיפול ההתנהגותי טוב למצבים של חרדה קלה עד בינונית ובמצבים של חרדה קשה החולה לא פנוי ללמידה. מנסיוני הקשה אני מאשר את הדברים. אשמח לשמוע תגובתך.
שלום לך שרון,אני בן 25 ומאז גיל 13 אני טרוד במחשבות אובססיביות.הן חוזרות ונשנות ועוסקות בכל נושא שבעולם וכמעט מחצית מחיי אני מנסה לפתור את המצב לבד.בהתחלה ניסיתי לפתור כל מחשבה ופשוט נכנסתי לתקופה של דיכאון מבודד בתוך עצמי כולי תקווה שאני אמצא את הפתרון ואוולד מחדש.ניסיתי כל הזמן, כשביליתי עם חבריי הייתי הופך לגולם ומנסה לפתור הכל במקום להיהנות מחיי החברה שמסביבי.הרבה פעמים הייתי בטוח שהצלחתי כתוצאה מכך קפץ המצב רוח שלי ,והייתי הבנאדם הכי חברותי שיש,מאוד דומיננטי,השפיץ של החבר'ה, אבל לאחר תקופה מסוימת מחשבה מסוימת הייתה מתגנבת לתוך מוחי והייתי שוב מחוץ לעניינים.תהליך זה חזר על עצמו אין סוף פעמים עד שנהייתי מדוכא ממש ומיואש.לאחר מכן אחרי תקופה די ממושכת חוויתי שוב תחושה של אופוריה כשחשבתי שמצאתי את הפתרון לבעיה כולה,פשוט לנסות להעיף את המחשבות בכוח,ובהתחלה זה עבד ברמה מטורפת,פיתחתי לי בראש מין מנגנון של סינון מחשבות שידע לבחור בין התפל ובין מה שצריך לחשוב עליו(סופסוף הבוס של עצמי).כשהתחיל אצלי רצף של מחשבות הולך ומתעמק ידעתי לקטוע אותו על ידי גירוש מחשבות מסוימות.זו הייתה אחת התקופות המאושרות בחיים שלי.אבל גם השיטה הזאת כשלה כי בסופו של דבר לא הצלחתי להבחין בין מחשבה רלוונטית שראוי להתעמק בה ובין כזאת שסתם תגרור אותי לתוך מעגל קסמים.אחרי אין ספור של ימים של סבל וניסוי ותעיה הגעתי למסקנה שאם אני אתן למחשבות לרוץ בראש שלי ולא אתייחס אליהן הן יתחילו להיעלם מעצמן וכך קרה.החרדה שלי כמעט ולא קיימת והמחשבות עדיין שם אבל לא ממש אכפת לי.אבל עדיין יש לי פחד שקשה לי להתגבר עליו,הפחד שגם השיטה הזאת היא רק שיטה ואני אמצא את עצמי שוב בגהנום.בחיים לא עברתי טיפול רפואי בנושא,כי רוב הזמן האמנתי שזה רק בראש שלי,עד לא מזמן שגיליתי באינטרנט שיש דבר כזה ocd,שהתסמינים שלו הזכירו מאוד את מה שאני חווה ביום יום.הדילמה הגדולה שלי היום היא האם ללכת לטיפול או לא.מצד אחד גיליתי שהטיפול יכול להיות מאוד יעיל ולהפחית עוד יותר את התסמינים,ומצד שני אני הצלחתי להשיג שליטה רבה בתסמינים באמצעות הדרך שעשיתי והפחד שלי הוא לאמץ שיטה שיש לה כללים נוקשים והיא לא מאפשרת לחרוג מהם ובסופו של דבר הכלים שאני אקבל יהפכו לאובססיה.הדילמה הזאת גם הופכת לטורדנית,אז מה? לתת לה לרוץ בראש ולחלוף מעצמה ? או שלהמר על הטיפול.תרופה או שאובססיה חדשה בשם טיפול רפואי? אודה לך מאוד אם תתני לי תשובה
שלום לך, אתה צודק מאוד בטענתך שהדרך הנכונה להתגבר על מחשבות טורדניות היא פשוט לקבל אותן, ולא לנסות להתנגד להן בכוח. ניסיון ההתנגדות רק משמר את הבעיה ואף מחזק את המחשבות. מומלץ מאוד להיעזר בכל זאת בטיפול, מאחר שהקשר הטיפולי הוא מאוד מחזק, ועוזר לך לעשות את הדרך בצורה נכונה ושיטתית יותר. מאוד קשה להיפטר לגמרי ממחשבות טורדניות או מפחידות בכוחות עצמך, ועדיף להיעזר באיש מקצוע מיומן, שאתה בוטח בו, שילווה אותך יד ביד לאורך התהליך הלא פשוט הזה. התהליך מכיל מרכיבים נוספים, שעוזרים להיפטר מהאובססיות, כמו הצפה מכוונת של המחשבות המפחידות, כלומר כתיבת תסריטים מפחידים לגבי מה שיקרה אם המחשבות יתממשו. זאת כדי להתעמת עם הפחד שלך בצורה ישירה, ולא רק לקבל אותו כשמגיע מעצמו. אין סיכוי שהכלים שתקבל יהפכו לאובססיה. ככל שתתרגל אותם יותר כך ייטב, ובסופו של דבר המחשבות ייעלמו, ואתה כבר לא תזדקק יותר לכלים האלה. בנוסף, יש לעשות הפרדה בין מחשבות טורדניות לבין מחשבות מפחידות אחרות שעוברות בראש. מחשבות טורדניות הן בעלות אופי שונה מזה של מחשבות מפחידות "רגילות", הן אינן מגיבות לקול ההיגיון ואין טעם לשכנע את עצמנו שהן אינן נכונות. מאידך, מחשבות מפחידות רגילות (כמו למשל כאלה הקשורות בחשש מטיפול) אפשר בהחלט להפריך באמצעות ההיגיון והיכרות עם שיטת הטיפול. לא כל מחשבה מפחידה החוזרת ונשנית היא טורדנית! בנוסף, מומלץ מאוד לקרוא את הספר "די לאובססיה". הוא מאפשר היכרות עם הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי באובססיות, ואף מספק כלים נוספים לעזרה עצמית. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
יש לי בדיוק אותה בעיה.. רציתי לדעת מה שלומך ואיך אתה מתמודד כיום.
שלום לך שרון היקרה אני סובלת מאו סי די ונוטלת ציפרלקס.הכדורים מרגיעים אותי קצת ואף נותנים לי בטחון לענות אם בא לי לענות.לפני שנטלתי את הכדורים,הלכתי ברחוב ועברה מישהי עם רוטוויליר כלב מפחיד.היא היתה קרובה אלי.אחרי שהיא חלפה מלידי.הרגשתי צורך לגשת אליה ולומר לה שנבהלתי כדי שהיא תזדה ותתנצל.כי באמת נבהלתי .היא לא הבינה מה אני רוצה ממנה ואמא שלה שמעה כי הלכתי אליה לבית היא היתה בגינה.(הבית שלה קרוב למקום שבו נתקלתי בה כשהיתה עם הכלב) אמא שלה התחילה ממש לקלל אותי ,ואני עניתי לה שתעבור מה שעברתי.כשהמקרה קרה הייתי לפני נטילת הכדורים,בלי בטחון לענות.השאלה שלי בבקשה שרון שאני רוצה לשאול ,האם עניתי לא בעדינות מידי?.היא ממש התנפלה עלי וקיללה אותי.תודה רבה מראש
היי גיטה, לא הבנתי במה בדיוק מתבטא ה- OCD שלך, ואיך זה קשור לביטחון או חוסר ביטחון. בנוסף, מדוע זה כל כך חשוב לך מה אנשים זרים, שלא פגשת מימייך, חושבים עלייך? שבת שלום, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שרון יקירה שלום זה קשור לזה שאין לי ביטחון להחזיר,כאמור האשה קיללה אותי,תקראי שוב בבקשה ,ולא אמרתי לה כלום ,כי לא היה לי בטחון אני פחדנית,רק אמרתי לה שתעבור מה שעברתי.האם זה מספיק? האו סי די שלי ,גורמת לי לא להישאר חייבת לאף אחד.ושרון יקירה כל אדם ירצה להחזיר למישהו שמקלל. אגב אני לא קיללתי רק הערתי על הכלב
האם אפשר לשלב טיפול קוגנטיבי התנהגותי עם טיפול הומואופטי. מדובר בילדה בת שתיים עשרה.
היי איה, בהחלט כן, אני לא רואה סתירה או התנגשות בין השניים. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום, אחותי בת 22 גרה עם ההורים ויש לה OCD ברור(רחיצת ידיים אובבסיבית, לא נוגעת במקומות מלוכלכים וכו), דיברנו איתה מסרבת לקבל טיפול, האם יש דרך לעזור לה בלי שהיא הולכת לטיפול? האם יש דרכים יצרתיות ?
היי סיגל, עזרה של ממש אפשר לתת רק למי שמעוניין בה. אתם יכולים להמשיך ולנסות לשכנע אותה לקבל עזרה, בין אם פסיכותרפיה ובין אם תרופות, וכן להשתדל לא לשתף פעולה עם הטקסים שלה. למשל, אם היא מבקשת מכם לנקות משהו בעבורה, או את עצמכם, לא כדאי לשתף איתה פעולה, שכן זה רק תורם לבעיה. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שרון, מדובר על בחורה מאוד אינטלגנטית במבחנים היא על סף מחוננות, הבעייה לא הייתה קיימת בילדות, עשתה צבא שכלל שהות במשך השבוע מחוץ לבית , התופעה התגלתה ומחמירה עכשיו בתקופה שהיא בבית בחוסר מעש - מרחיצות ידיים מרובות ועד לגעת בדברים עם נייר על מנת לא לרחוץ שוב, לא מבקשת כלום מהסביבה, יוצאת עם חברות לעיתים, לדעתי יש לה גם חרדה חברתית. איך הסביבה יכולה לעזור? האם זה רעיון לחפש מטפל שיבוא הבייתה לסביבה שלה? האם שמעת על הספר די לאובססיה הוא מומלץ? האם יכול להיות ששעמום החמיר את הבעייה? היא האחרונה שעדין גרה בבית, חלק כבר נושאים
שלום 1.האם עישון מגביר מחשבות טורדניות 2. לוקח אסטו 4 שנים 30 מג ביום האם יתכן שהפסיק להשפיע תודה
היי יוסי, לא ידוע כי עישון מגביר מחשבות טורדניות. תיתכן החמרה בסימפטומים גם בזמן נטילת התרופה, לאו דווקא עקב ירידה בהשפעתה- אך כדאי להתייעץ ולדבר בהרחבה על הנושא עם הפסיכיאטר שלך. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
שלום שרון התחלתי טיפול CBT בפגישה הראשונה התבקשתי לרשום את כל הטקסים שאני עושה ובשלב השני התבקשתי להפסיק בהדרגה חלק מהטקסים "הקלים יותר", לא הצלחתי להפסיק את הטקסים הקלים, אך הצלחתי להוריד את זמן עשיית הטקסים בכללותם באופן דיי משמעותי אני מדברת על להוריד 10 דקות מטקס שערך 20 דקות, האם אני מתקדמת או שאני תקועה בגלל שאני לא מצליחה לבטל טקסים לחלוטין או שזה יבוא בהמשך אודה לתשובתך
היי נונה, הפחתת זמן הטקסים באופן משמעותי הוא בהחלט הישג. את בעצמך אמרת שנתבקשת להפחית את הטקסים באופן "הדרגתי", שפירושו לא לבטל בבת אחת את הטקס תוך זמן קצר, אלא להפחית אותו עוד ועוד. במשך הזמן הוא עשוי להצטמצם עד להיעלמותו המוחלטת. בברכה, שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com
דר שלום רב, יש לי בעיה שמלווה אותי שנים רבות ולא הצלחתי לטפל בה (בעקבות הקושי בלשתף). אני נורא מחפש מגע/אהבה/אקטים מעוררי תשוקה. בתקופת התיכון, בעיקר, הייתי יוזם מפגשי סקס עם כל מיני בנות וממש התמכרתי לחוויה. הקושי העיקרי היה להתמודד עם הצורך שלהן להתמסר/למסד קשר. קשה לי עם זה כי אני רוצה את התשוקה והחיבה הרבה לפני ההיקשרות. זה לא באמת קורה עם נשים זה ממש קשה לי שאין בהן את הקטע הזה של תמיכה חברית פשוט לעשות כי נעים לשתף. הצורך למגע כל כך התגבר עליי ומשהתקשיתי להשיג ידידות חרמניות התחלתי לחפש ריגושים עם חבר טוב שהוא גם נשי כזה ועדין. אני חייב להודות שהיה נעים אבל היה לי מאוד ברור שזה רק בגלל שהוא נשי. פשוט ניתקתי את עצמי מהעובדה שזה אקט חד מיני (עב אוראלי) ואני זוכר שבפעם הראשונה עצמתי את העיניים ודמיינתי חזה של בחורה כוסית. אני לא מבין מה קורה לי. אובססיה לריגושים? או ניתוק מעצמי. או שזאת פסיכוזה? או שזה פשוט בריחה יזומה מהמציאות? אני פשוט מרגיש שבא לי להתנסות בכל מיני דברים כי הנושא המיני מרגיע אותי באופן ניכר. ייתכן שזה קשור לזה שבגיל 11 מישהו הניע אותי למצוץ לו וזה גרם לי להתמכרות? מה עושים?
היי ליאור, התיאור שלך דומה יותר להתמכרות מאשר לאובססיה. אנשים נוטים להתמכר לדברים שמרגיעים אותם וגורמים להם להרגיש טוב, ומעבר לכך יכולות להיות סיבות שונות להתמכרות. לדעתי, כדאי לך להיעזר במטפל העוסק בטיפול מיני, כדי ללמוד להתמודד עם הצורך החזק במגע ולהיות מסוגל לנהל קשר רציני וארוך טווח. בהצלחה! שרון לויט, MSc פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית קליניקה: טיפול באובססיות, חרדות, דיכאון, כעסים ועוד לאתר הבית: www.cbthaifa.com