שאלה חשובה
דיון מתוך פורום פיזיולוגיה של המאמץ
נתון מתאמן שמסוגל בתחילה לבצע רק 5 עליות מתח בסהכ , ולאט לאט מתחזק עד שמגיע ל-20 ומעלה חזרות. בהתחלה כשהוא מסוגל לבצע רק 5 חזרות הוא יהיה בעל מסה גבוהה יותר כי הוא עובד בעיקר על סיבים לבנים מסוג IIb? בהמשך, כשיהיה בכוחו לבצע כבר מעל 20 חזרות, הוא יעבוד על סיבים מסוג IIa שהם בעלי נפח קטן יותר? האם הוא ישקול עקב כך פחות? 2 שאלות : 1)נניח והתוכנית אימון שלי היא על סיבולת בלבד ( 25 חזרות), אז בתחילה אעשה את אותו מספר חזרות עם 30 ק"ג ולאט לאט אעלה את המשקל שאני מרים , אך אשמור תמיד על אותו מספר חזרות. מה אם כן גורם לחיזוק? הרי בעבודה על סיבולת אין צבירה של מסה נראית לעין, אלא הגוף נשאר במשקלו הנוכחי אך רק חטוב יותר. ובכל זאת ישנה אפשרות ליצור חיזוק משמעותי שמתבטא בהרמת משקלים גבוהים יותר בכל פעם?? 2) האם המעבר הזה מהסיבים הלבנים שנפחם גדול יותר, לסיבים שמאפיינים סיבולת הקטנים בנפחם יגרום למצב שבו מתאמן ישקול אף פחות , ויוכל להרים יותר בקלות את גופו לכמה חזרות נוספות של עליות מתח??
שניאור, אם הבנתי כהלכה את שאלתך, אתה מעוניין להבין כיצד משתנות תכונות סיבי השריר במעבר מאופי של אימון כוח לסבולת. נכון הדבר, שכאשר נבצע אימוני סבולת שרירית נפתח סיבי IIa שהם סיבים מהירים שיש להם גם יכולת לפתח כוח וגם יכולת לבצע מאמץ ממושך יותר. לעומת סיבי IIb שהם בעלי תכונות של פריקת אנרגיה וכוח רב לזמן קצר מאוד. יש מחלוקות באיזו מידה האימון משנה את התכונות של הסיב הספציפי מכוח לסבולת ובאיזו מידה פשוט עובד על סיבי שריר קיימים. סביר להניח ששני המקרים מתרחשים גם יחד. בכל אופן תהליך של אימון מאפשר לפתח כוח, על ידי גיוס של אחוז רב יותר של סיבי שריר-כלומר יתגייסו עוד יחידות מוטוריות חדשות, תהיה התייעלות בפריקה של אנרגיה, התעבות של חלבוני השריר גם באימון סבולת של 25 חזרות, כך שאני לו מוצא סתירה בכך שהמתאמן יתחזק.
בכל פעם משקל גדול יותר בשביל לבצע מקסימום 12 חזרות?? אני יכול להתאמן בפארק במתח, מקבילים, שכיבות שמיכה ועוד, וגם אם אגיע למספר חזרות רב אני אצבור כוח ( שיתרוגם אחכ ליכולת לבצע תרגילים של אקרובטיקה הדורשים כוח רב) , ומצד שני אשמור על גוף בלי מסה מיותר של שרירים , מה שיקל עלי בלהרים את משקל גופי.. זה בעצם אחד העקרונות החשובים ביותר ב- workout מה דעתך??