אינסולין
דיון מתוך פורום פיזיולוגיה של המאמץ
היי חורש, באחת התגובות האחרונות נשאלה שאלה לגבי פרוקטוז הנמצא בפירות, ועל כך שאין הוא אפקטיבי בהפרשת אינסולין לצורך בנייה של השריר לאחר אימון כוח. אתה המלצת דווקא לצרוך פחמימות מורכבות ולא סוכרים פשוטים. איך זה מסתדר אם העובדה שיש צורך ברמה גבוהה של סוכרים בדם בכדי שיופרש אינסולין ויכניס אותם לתאי השריר. האם התהליך של הכנסת הסוכר לתאי המטרה ( השרירים ) מלווה גם בצבירה של שומן במאגרי השומן ( במקום שחרורם לזרם הדם)?? תופעה פיזיולוגית זו היא רצוייה או שמא מפריעה לירידה במשקל?? אגב, זה נכון שכאשר מופרש הורמון גדילה אז הפרשת האינסולין מעוכבת? תודה רבה חורש, אשמח אם תשיב לי בפירוט רב ככל הניתן :-)
שניאור, לא הצלחתי לרדת לסוף דעתך, אינסולין, הוא הורמון אנבולי, שהפרשתו עולה ביחס ישר לצריכה של פחמימות בעיקר גלוקוז (גם עמילן מתפרק לגלוקוז), בסה"כ הצריכה הקלורית (שלובי תזונה של גלוקוז עם שומן לדוגמה יעלו עוד יותר את רמת האינסולין המופרש). הפרשת אינסולין עוברת עיכוב על ידי הורמונים אחרים כמו אנדרנלין, TSH, גלוקגון וכתוצאה מפעילות גופנית. אם יש עלייה בצריכה האנרגטית בפעילות גופנית ובבנייה של שרירי, האנרגייה הסוכרית תשמש להפקה של עבודה מכאנית ולאחר מיכן לצורך תהליך הפיצוי - לבנייה של שריר. אם לא הייתה פעילות והמאזן הקלורי הוא חיובי, עודפי הסוכר יעברו מטבוליזם תאי (דרך מעגל קרבס- לאצטיל CO A) לחומצות שומן חופשיות שיצטרפו למצבורי השומן בגוף.
באחת התגובות האחרונות השבת שדווקא צריכה של פחמימות מורכבות גורמת להפרשה אפקטיבית יותר של אינסולין. ואילו ממה שאני מבין אז רמת הגלוקוז המתפרק מהעמלינים היא אמנם לאורך זמן רב, אך בכמות נמוכה . מה שגורם לפחות הפרשת אינסולין. חוץ מזה הכול ברור :-)