פורום פיזיולוגיה של המאמץ
מנהל פורום פיזיולוגיה של המאמץ
קראתי באינטרנט שיש מחקר שאומר: לאחר אימון חומצת אמינו בכוס חלב אפקטיבי לשייק חלבון. מה אתה אומר נכון או לא? תודה רבה חורש
אפקטיבי כמו!! שייק חלבון
אכן קיימים מחקרים רבים שמלמדים שחלב הוא חמר הזנה חשוב ואפקטיבי להתאוששות לאחר אימון התנגדות: הוא משפר את הירידה באחוז השומן ומעל סינטזה של חלבונים באופן דומה לשייק חלבון על בסיס מיי גבינה. כל עוד אין רגישות מומלץ לתסף בין 250 ל- 500 מ"ל לאחר אימון כוח.
שלום בת 34, בריאות תקינה, התחלתי להתאמן בחדר כושר לפני כחודשיים. מדריך הכושר שלי היה קצת המום לראות שהדופק שלי בזמן מאמץ נמצא בין 180-190 . צריך לציין שאני יכולה להמשיך בדופק כזה מאמץ של 10 דק', גם לדבר תוך כדי.., לאחר מכן אני אאט (אני רצה על מסילה) למשך 2-3 דק' הדופק ירד ל 160 , ואז שוב מאיצה לעוד 10 דק'... ערכתי ביום חמישי בדיקת מאמץ,אחרי 8 דק' הייתי בדופק של 180 - וסיימו את הבדיקה.. כמובן שהרגשתי מצויין פיזית (אם כי מתוסכלת), הרופא ציווה עלי לעבוד בדופק של 130-150 .. (זה קצב של הליכה) לפי מיטב זכרוני גם בתור ילדה היה לי דופק גבוה יחסית, זה מה שהוביל לגילוי איוושה קלה אצלה (מעולם לא הפריע לי) דופק המנוה שלי הוא סביב ה 80 . רופא המשפחה שלי טוען בתוקף שכל אני מרגישה טוב, לא סובלת מסחרחורות או עייפות - אין בעיה להמשיך מאמץ בדופק גבוה... ואני מבולבלת.. האם ישנה בדיקה נוספת שניתן לעבור לקבוע אם אני מזיקה לעצמי ?
אגב - לא נרשמו כל הפרעות קצב בבדיקה
נכון שמדובר בדופק גבוה יחסית לגילך, אבל לא בהכרך מדובר בבעייה. ישנו % מסויים בעיקר בקרב נשים שהדופק שלהן גבוה מספר סטיות תקן מהממוצע. לרוב הדופק יורד כאשר נכנסים לכושר טוב יותר, אבל לא תמיד. אני ממליץ לעשות גם בדיקה אקוקרדיוגרפית, כדי לשלול פגם מסתמי או שינויים במבנה ותפקוד הלב, ואם אם הכל בסדר תוכלי להתאמן גם סביב דופק של 170 -180 פעימות לדקה.
דרך קופ"ח ? מכון פרטי?
שלום רב אני רץ כשלוש עד ארבע פעמים בשבוע כ40-50 ק"מ מצטבר במהלך הריצה כשאני לוגם כ20 סיסי מיים אני חש כאב בצד ימין בבטן למטה אשר חולף לאחר כ10-15 דקות , ממה נובע כאב זה ואיך ניתן למנוע ?
התופעה מוכרת מאוד לרצים חובבים ונקראת Exercise Related Transient Abdominal Pain- כאב בטני חולף. התיאוריה המקובלת היא שהכאב נגרם כתוצאה ממתח שנוצר בין רקמות החיבור שמקשרות את הכבד לשרירי הבטן וסרעפת. כנראה ששתייה של מים מובילה לשינוי בזרימת הדם בכבד ומערכת העיכול באופן שמשפיעה על המתח של רקמות אלו מבייא לספזם של שרירי הנשימה. הפתרון הוא לשנות דפוס נשימה, לשתות, כמויות מים קטנות יותר בכל לגימה, לא לאכול שעתיים לפני ריצה ולבצע מתיחות לצלעות ושרירי הבטן.
שלום רב אני כבן 22 עד לפני 4 חודשים הייתי מתאמן והכול היה בסדר נפצעתי בעצב הבין צלעי עשיתי הפסקה של 4 חודשים ואתמול חזרתי התחלתי קודם לעשות ריצות שהתחלתי לרוץ היה בסדר וכאשר הגברתי מהירות הרגשתי תחושה מוזרה של מין שרפה ממש כואבת שאשר אני מכניס אוויר מין צרבת שורפת ממש ישר הפסקתי לרוץ כאשר הנשימה יתמתנה ירדה התחושת שרפה ממה זה יכול להיות מפחד תודה מראש...
תוכל לפרט מה מהות הפציעה שלך? יכל להיות שמדובר העומס יתר של שרירי הנשימה. בכל מקרה רצוי לחזור לפעילות גופנית בהדרגה.
שלום, אני בן 57 פעיל ספורטיבי מילדות. כיום מבצע כ-5 אימונים בשבוע :פעילות אירובית של הליכה מהירה (כ-8קמ"ש)ושחיה של 2 ק"מ באימון,למרות זאת קצב עליית הדופק מהיר(מדידה באימון עם שעון פולאר)מאידך זמן ההתאוששות מהיר אף הוא. אך בבדיקת מאמץ האחרונה הגעתי לדופק מטרה אחרי 7 דקות כאשר כשנה לפני כן הזמן היה 9 דקות! למעשה התחלתי לבצע המדידות מאחר ולמחרת השחיה הרגשתי לא בנוח ואיכשהו קשרתי זאת לדופק מהיר מדי באימון, שאכן התברר כנכון. מאז אני מבקר את האימון ושומר לא לעבור דופק מרבי ואכן ההרגשה שלאחר האימון נעלמה. שאלתי: למה הדופק לא יורד למרות האימונים שלי? למה ההרגשה הלא נוחה הופיע למחרת האימון, איך הקשר?
יעקוב, תוכל לומר לי מה הדופק שלך במנוחה? לאיזה דופק מקסימלי היגעת בבדיקת מאמץ? בכמה METS ואיזה לחץ דם בשיא המאמץ? והאם התבצעה גם בדיקת הולטר אקג ואקו? האם ידוע לך על הפרעות קצב?
עפ"י הבדיקה האחרונה: במנוחה 91 לחץ דם 110/80 הדופק המרבי 166 לחץ דם 165/85 mets 10.8 הפרעות קצב לא נצפו, בצעתי אקודופלר - תקין.
אני לא יכולה להתאמן בלי זה כי זה מייצב לי את הפיקה זה לפי מידה ואני בטוחה שהבעייה לא נובעת מכך.. נראה לי שזה משהו פנימי.. יכול להיות דלקת בבירכיים?
שי, במידה ויש דימום פנימי, מאיזו סיבה שלא תהיה והאיזור חם וכואב לאחר האימון, זה לא מצב שיש להמשיכו. קשה לי לתת עוד פתרונות ולהסיק עוד מסקנות בלי לראות את הברך ואיך את מתאמנת. אני ממליץ בכל אופן לחדול מפעילות שמביאה אותך למצבים כאלה ולהתיעץ עם פיזיותרפיסט או פיזיולוג של מאמץ כדי להתאים את התרגילים שאת מבצעת למגבלות שלך.
שלום חורש, אני בחור צעיר שמתעניין קצת בפעילות הלב. רציתי לדעת אם לאנשים( לא מבוגרים) שמעשנים ושותים שתייה חריפה יש יותר סיכוי להגיע למצב של דום לב, או התקף לב וכו' לבין אנשים שלא שותים ולא מעשנים? תודה רבה לך!!
חורש רציתי לדעת אם יש הוחכה לכך שפירות כגון בננה , אננס , קיווי תפוז וכו' משפיעים לטובה על המוח? מה דעתך בנושא?
ישנם לא מעט מחקרים שמלמדים שאכילה מרובה של פירות וירקות היא בעלת השפעות מטיבות על המוח. ניתן להעלות מספר מנגנונים שמסבירים את התופעה: א. חומרים נוגדי חימצון שנימצאים בפירות מגינים על הנוירונים מפני נזקי חימצון ודלקת ומורידים את הסיכון למחלות ניווניות של המוח כמו אלצהיימר.ב.שמירה על כלי הדם שמובילים למוח. ג. אכילה של סיבים מונעת השמנה ונזק מצטבר הנובע ממנה. 3. עלייה רגעית של סוכרים משפיעה ברופן זמני על המוח ויכולת הריכוז דרך השפעה על נוירוטרנסמיטרים. 4.יש עוד סיבות...
רוב הצעירים (מתחת לגיל 40) שמגיעים להתקפי לב מעשנים. זו הסיבה העיקרית להתקפי לב בקרב ההאוכלוסיה הצעירה. אלכוהול בכמות קטנה (כוס יין ביום) לא מזיקה ללב ואף עשוייה להועיל לו. שתייה מופרזת ברמות של אלכוהוליזם מזיקה לכל רקמות הגוף כולל הלב.
אז במקום יין אפשר כמות קטנה של בירה או כמות קטנה של ויסקי? תודה רבה חורש
שלום! אני מתאמנת בחד"כ כ4 פעמים בשבוע הרבה פעמים אני חוזרת הביתה ומגלה סימנים כחולים באיזור הברכיים אציין כי בשנתיים האחרונות יש לי כאבים שבאים והולכים בעצימות שונה ובאיזורים משתנים בברכיים אך כל הבדיקות שעשיתי יצאו תקינות (מיפוי וMRI) לרוב אני מתאמנת עם ברכיות עם טבעות סיליקון שנתן לי אורטופד דדביקת דם שעשיתי הקרישת דם יצאה תקינה.. מה יכולה להיות הסיבה לכך והאם זה מסוכן? תודה רבה!
כיצד את מתאמנת? מה גודל הכתמים? היכן הכאבים? האם ישנה חוסר יציבות במפרק הברך? האם הברך חמה אוקרה בזמן האימון ואחריו? האם תוך כמה זמן מופיעים ומתי נאלמים?
זה קורה לרוב לאחר אימון אירובי: ריקצ קלה וקצרה ( עד 3 ק"מ) הליכה מהירה כוללת שיפועים או אופניים אולי גם אחרי אימון כוח אבל פחות..הכתמים יחסית קטנים הכאבים באיזור הפיקה בעיקר למעלה ובצד הפנימי של הברך וכן מקדימה ממש באמצע הפיקה הברכיים חמות בזמן האימון ואחריו זה מופיע כמה שעות אחרי האימון ונעלם תוך כמה ימים.. תודה!
http://www.youtube.com/watch?v=bmKPt9jNpPQ&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=9bQk9pt8Yqo&feature=related חורש אני רואה בחור צעיר שעושה את התרגילים האלה בחדר הכושר. אתה יכול בבקשה לנתח לי על מה עובדים התרגילים האלה?
תרגילים פונקציונליים, עם כדור כוח, לשיפור של סבולת שרירית, תנועה, ותאום נוירו-מסקולרי. מומלץ במיוחד לעוסקים בענפי ספורט שרוצים לשפר פונקציה של פעולה ותנועה ספציפית.
שלום חורש, אני בגיל ההתבגרות יש לי סימנים לבנים על הציפורנים(לא הרבה) אתה יכול להסביר לי את הסיבות? מבחינה פיזיולוגית מתי נגמר גיל ההתבגרות? תודה רבה לך!
הסימנים הלבנים נקראים בשפה הרפואית Leukonychia. הגורמים לתופעה יכולים להיות: חבלות קטנות של בסיס הציפורנים, זיהום או פטריה וחוסר במינרלים כגון אבץ וסידן. בדרך כלל הסימנים חולפים לאחר כ10- שבועות אם מדובר בסיבה הראשונה כאשר גדלה הציפורן.במקרה של מחלת עור יש לבצע בירור אצל רופא עור. במקרה האחרון הסימנים חולפים כאשר נקבל תזונה עשירה במינרלים החסרים. היום יודעים שסממנים אחרונים בפיזיולוגיה של גיל ההתבגרות עשויים להמשך עד גיל 30.
.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/imagepages/19486.htm האם המתיחה הזאת היא יותר בשביל המותן כסל או בשביל שריר התאומים(אם אני לא טועה)? האם העקב של הרגל האחורית צריך להיות על הקרקע או באוויר? תודה רבה אדוני
התרשים בתמונה מותח את כופפי האגן (כולל מותן כסל). אם תישר את הברך ותוריד את העקב תמתח את השוק- התאומים ובעיקר הסולאוס.
אני בת 54 בריאה בדרך כלל. איני נוטלת תרופות(גם לא סטטינים). יש לציין שאני צמחונית וגם כמעט איני אוכלת ביצים ומוצרי חלב (נוטלת כדורי B12 ).יש לי כאבי שרירים קלים, ואני מעוניינת לדעת אלו תוספי מזון כדאי לי לקחת ומה דעתך על Q 10 האם כדאי לי לקחת תוסף זה? ומהן תופעות הלוואי ?מהו המינון המומלץ .האם נכון ש ,Q10 עוזר במאמץ של שריר? בשבילי? שוב אציין ,איני לוקחת סטטינים ,ואין לי בעיה של שומנים .אשמח לעזרתך. המון תודה.
באופן גורף אני חושב שהאדם הממוצע, מסוגל לקבל באופן טיבעי את כל שהגוף זקוק לו דרך תזונה מאוזנת. אפשר להוסיף תוספי תזונה במינונים טיפוליים, במקרים של החלשות הגוף, או של ליקויים וחוסרים פיזיולוגים לתקופות מוגדרות. Q10 הוא נוגד חימצון נהדר, שמסייע בתהליכי נשימה תאית. משייכים לו סגולות של אנטי איג'ינג ויכולת להוריד סטרס חימצוני. בימים כתיקונם פעילות גופנית אירובית ותזונה עשירה בירקות מצבעים שונים תספק חוסן אנטיאוקסידטיבי מספק. בתקופות שאין ידך משגת תזונה מאוזנת או, שאת סובלת מכאבי שרירים ומחסור בפעילות גופנית, אם את מתחילה לבצע פעילות גופנית לאחר הפסקה או משנה תוכנית פעילות, ה- Q10 יכל לשמש מזור זמני.
לחורש שלום אני בחור בן 26 מתאמן בחד"כ .רציתי לדעת מה אמור להיות הדופק שלי במאמץ כדי שאני אוכל לשרוף שומן? אם תוכל לגיד לי את המספר המדויק אודה לך מאוד
הדופק המדוייק לשריפת שומן עבורך הוא הדופק בעת שאתה נמצא בסף חומצת החלב.זהוא דופק שאתה יכל לבצע בו מאמץ מתמשך מעל לשעה של פעילות. הוא עומד על ערך של כ- 60% מצריכת החמצן המירבית בקירוב. היות ומדובר בערך שהינו אינדבדיאולי עבורך לא ניתן לחשב אותו אלה בבדיקה קרדיופולמונרית מלאה. אם אינך חפץ לבצע בדיקה זו, אוכל להעריך אותו בקירוב אם תתן לי דופק מנוחה, דופק מירבי משקל גוף, גובה, מספר אימונים בשבוע ובאיזה עצימות ודופק אתה מתאמן?
מבקשת לקבל חוות דעת נוספת , במידת האפשר לאור הנתונים הבאים:ילד בן 14.5. גובה - 1.89 משקל 94 ק"ג. משחק כדורסל מגיל 10 .מגיל 13 מתאמן אינטנסיבית - 6בשבוע אימונים של שעתיים- שעתיים וחצי , מתוכם יומיים בשבוע משחקי כדורסל. בדיקות שבוצעו השבוע על מנת לבדוק אפשרות ליטול כדורים לטיפול בפצעי בגרות העלו את הממצאים הבאים : בדיקת תפקודי כבד - [GPT] - ALT- אנחנו עם 66 כשהנורמה היא בין אפס ל- 37 . בדיקה שניה היא בדיקת שרירים - CK - אנחנו עם 506 כשהנורמה ביא בין אפס ל-150 בדיקה שלישית היא - NEUTROPHILS - דם ומח עצם - אנחנו עם 36.7 - כשהנורמה היא 40 עד 75 . בדיקה רביעית היא בדיקת - LYMPHOCYTES - תאי דם לבנים - אנחנו עם 49.1 - כשהנורמה היא 22 עד 43 . שמענו שני רופאים עם חוות דעת רחוקות אחת מהשנייה - האחת - מנוחה מוחלטת ומיידית. הפסקת כל פעילות ספורטיבית למשך שבועיים שבסיומן נבצע בדיקות חוזרות. השנייה - המשך חיים רגילים ללא כל שינוי, בעצם למעט מעקב אחרי בדיקת הכבד. מה עושים? כהורים ולא כרופאים - החרדה נמצאת בשמיים - הדעות השונות כל כך של הרופאים אינן תורמות להחלטה- האם להפסיק כל פעילות ספורטיבית שמשמעותה יכולה להשליך על עתידו בכדורסל (הוא נמצא כעת בשלבי אימון לנבחרת העתודה של ישראל בכדורסל) או להמשיך כרגיל? ממתינים לתשובתך ההורים והשחקן. תודה
http://www.doctors.co.il/ar/7514/%D7%A6%D7%A8%D7%9B%D7%A0%D7%95%D7%AA+%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%99%D7%AA+%D7%9E%D7%A1+156 פורסמה פה כתבה, לגביי פחיות חמצן רציתי לדעת האם יש מחקרים או מידע רפואי מהימן שתומך בטענה שחמצן ברמה גבוהה בלחץ הטבעי (ללא צלילה או תא לחץ) יש לו סגולות מיוחדות כפי שנטען בכתבה וכפי שחלק מהמוצרים טוענים כי לא הצלחתי למצוא לנושא סימוכין משום גוף רשמי אשמח לתגובה ממך בנושא ואם קיימים מקורות נוספים שלפי דעתך שווים בדיקה אשמח להפנייה תודה רבה רבה רבה מראש אלמוג
הכוונה כמובן לאנשים בריאים ללא בעיה של אחוז נמוך של חמצן בדם
נשימת חמצן ב- % גבוה אכן תביא לתגובות פיזיולוגיות מעוררות לאותו רגע בלבד. לא ידוע לי על קיום של מקורות מהספרות המדוחים, על תועלת בריאותית כל שהיא.לי זה נשמע גימיק נחמד.
אני נער כמעט בן 16 לאחרונה בזמן מאמץ גופני אני נעשה אדום בצואר אזניים ופנים ומקבל כאב ראש לוחץ אחרי שאני מפסיק את המאמץ הכל נרגע .בדיקות לחץ דם,דופק,ספירת דם,שתן,סינוסיטיס,ואקג תקינות המצב מטריד ואני נמנע מלהתאמץ האם אתה יכול לייעץ לי בנושא זה אשמח לקבל חוות דעת. יהונתן.
תוכל לקבל יותר מידע, אם תבצע בדיקה קרדיופולמונרית מלאה. היכן אתה גר? אם באזור ירושלים תוכל להגיע למאבדת המאמץ שלנו לבדיקה.
שלום רב ותודה מראש אני כבן 22 בריא בדרך כלל מתאמן מזה שנה בחדר כושר +הפסקה של שלושה חודשים עכשיו אחרי ההפסקה אני רוצה לחזור ושמתי לב שאני מתחיל לעשות כפיפות בטן יש לי הרגשה מוזה באשכיים ועם אני ממשיך פשוט יוצא לי זרע מודאג לא יודע מה לעשות אני עושה כול מיני כפיפות ניסיתי את הכול כול גרוי שיש בבטן גורם לי לזה ממה זה יכול להיות?
שלום, התופעה שאתה מתאר אומנם אינה שכיחה אך מתועדת בספרות. הסיבה יכולה לנבוע מחולשה של שרירי ריצפת האגן, הרנייה, שמתגברת עם הלחץ התוך בטני שנוצר בזמן כפיפות הבטן. במקרה זה עליך לבצע תרגילים לחיזוק ריצפת האגן, כמו תרגילי קגל לדוגמה. עליך לנסות לכווץ סוגרים תוך כדי הפעלת הבטן, רצו להתחיל עם תרגול איזומטרי. מוטב בכל אופן, להבדק גם על ידי אורולוג או כירורג כדי לשלול הרנייה. סיבות נוספות לתופעה הן עלייה באנדרנלין והומוני סטרס בזמן הפעילות. כדי לשפר את תגובת הגוף לעליית הסטרס אני מציע לבצע תרגול נשימתי ולבצע פעילות אירובית בלבד בחודש הראשון שבו אתה חוזר לאחר הפסקה.
האם במצב של פרוטאינוריה והמטוריה (דם וחלבון מיקרוסקופי בשתן)עם תפקוד כלייתי תקין וחשש (בספק) למחלה כרונית. מותר לבצע פעילות פיזית ואף מאומצת? הבנתי שספורטאים סובלים לעיתים בתופעה של חלבון ודם מיקרוסקופי בשתן ועל כן חולים כרונים בתופעה מומלץ להם להתרחק מספורט על מנת שהסימפטום לא יתעצם.
מאיר, פרוטאינוריה והמטואוריה, עשויים להיות סמפטומים למחלות רבות. לכן ההתיחסות לביצוע פעילות גופנית צריכה להביא בחשבון את האינדיקציות של המחלה הכרונית: דלקת של הכליה, מחלה אוטואימונית, סוכרת וכו'. בהתיחס לסימפטום עצמו,נכון שאצל ספורטאי הישיג התופעה נפוצה, בגלל עלייה משמעותית בטמפרטורת הגוף ושינויים הורמונלים בזמן מאמצים קשים מאוד, אולם בדרך כלל פעילות גופנית מתונה ומבוקרת לא תביא להחרפת המצב ואף עשוייה להועיל. לכן, כל עוד לא מדובר במצב חמור של דליפת חלבון בשתן ( Protein/Creatinine Ratio > 100) אפשר ורצוי לבצע פעילות גופנית מתונה, תוך מעקב אחר בדיקות שתן ודם.יש לציין שגם בקרב ספורטאי הישג שמבצעים פעילות גופנית עצימה מאוד המצב הפיך ואין פגיעה בכליות לאורך זמן.
הבנתי מהרופאים ש: רק ביופסיה הבנתי יכולה לאבחן מה המחלה. בגלל שהורידו לי זה פרופיל בצבא ואני בנוסף עוסק בספורט שאלתי. אני בודק אם מותר לי להמשיך להתאמן ושאולי בעצם אני כן יכול להיות חייל קרבי.
לאחרונה התחלתי להתאמן בהליכה לקראת טיול גדול שמתוכנן לעוד חודש והתחילו לי כאבים של התחלת שברי הליכה. הפסקתי את האימונים לכמה ימים. מתי אפשר לחזור לאימונים? האם אכילת מוצרי חלב בחודש שנשאר לי יכולה לעזור או שהעצם צריכה יותר זמן כדי להשתקם?מה עוד ניתן לעשות?
הדס, בת כמה את? האם את עוסקת בפעילות גופנית מלבד ההכנה לטיול? האם היו לך שברי מאמץ לפניכן? איך את יודעת שמדובר בשברי מאמץ? סידן ומוצרי חלב יכולים לעזור, במקרה של שברי מאמץ, אבל זה לא במקום מנוחה ושינה. העצם היא ריקמה חיה שזקוקה לתהליך הדרגתי של שינוי ברמת העומסים שהיא מקבלת ולכן ניתן לסגל בשלב החזרה בחודש הנותר פעילות מתונה יותר. מוטב להגיע לטיול ללא שברי הליכה, גם אם רמת הכושר תהיה נמוכה יותר.
אני בן 24 ועוסק בספורט באופן דיי יומיומי בחדר כושר (בין 4-6 ימים בשבוע) אני עושה פעמיים בשבוע ספינינג, הרבה משקולות וריצות. מישהו מהח"דכ המליץ לי על מולטי ויטמין מינרל של סולגאר-מיוחד לעוסקים בספורט. אני נגד לקחת כל מיני משקאות ושטויות וזה דווקא נשמע לי לעיניין. רציתי לדעת אם נתקלת בויטמין הזה בעבר? מכיר או ממליץ? תודה
אדם, לרוב האוכלוסיה אין צורך בתוספי מזון, כל עוד הם נהנים מתזונה איכותית ומאוזנת. לפני שאתה מחליט על דעת עצמך לתסף את עצמך, ערוך בדיקות דם מקיפות. בדוק אם חסרים לך ויטמינים מקבוצה B ו- D. האם אתה חש חולשה או עייפות לאחרונה? האם אתה מקפיד על תזונה מאזנת? מחקרים שערכו בקרב הציבור האמריקאי מלמדים על שימוש בעודף של תוספי מזון וויטמינים, שעשוי אף להזיק. ישנם מצבים בהם תוספי תזונה חיוניים, אבל אני לא בטוח שבמקרה שלך.
שלום רב, שמי אופק ואני בן 22 ואני עוסק בפעילות ספורטיבית בדר"כ והיום לאחר אימון אירובי של ריצה בת 40 דק' ,הכל היה בסדר דופק סדיר . וכ-3 שעות לאחר האימון מדדתי דופק והדופק היה 100 במנוחה . שזה לא בדרך כלל אצלי . האמת שזה די מוזר לי . שאלתי היא האם יש צורך לדאוג מכך או שזה משהו חולף ? תודה רבה, אופק
אופק, דופק של 100 פעימות לדקה במנוחה, נחשב לדופק מהיר (טכיקרדיה). אני מתאר לעצמי שהוא גבוה בכ-30% עד 40% מהרגיל. ישנן סיבות רבות שיכלות להביא למצב שבו לא יורד הדופק גם לאחר התאוששות. בדרך כלל אירועים חד פעמיים כאלה עשויים להווצר בעקבות עלייה בטמפרטורת הגוף, נניח חום מחלה, או בגלל התייבשות, שימוש בקופאין ואינם מעוררים דאגה, ודורשים רק מנוחה "עד יעבור זעם". בחלק קטן של המקרים עליית הדופק יכולה להתרחש כתוצאה של הפרעת קצב לבבית. מצב שדורש ברור רפואי נוסף. גם אם האירוע חד פעמי, אני ממליץ תמיד באופן גורף לכל אדם העוסק בפעילות גופנית מאומצת, לבצע בדיקת מאמץ ובמקרה של חשד להפרעות קצב גם הולטר אקג. תוכל לקבל הפניה דרך הרופא המטפל.
היי חיים, במסגרת עבודת סמינריון שאני עושה באוניברסיטה על מתנדבים ברשת, הייתי שמחה אילו מצאת מספר דקות לענות על שאלון בנושא. לדעתי תרומתך תהיה חשובה מאוד למחקרי. מכיון שלא ניתן לצרף קבצים בפורום, הייתי שמחה לקבל כתובת מייל לשלוח אליה את השאלון. אודה על שיתוף הפעולה. תודה רבה. טלי.
היי, יש לי שתי שאלות: 1. האם כאשר אני משפר את היכולת שלי, סף חומצת החלב יעלה או שהוא בעצם נשאר אותו הדבר (סביב ה- 4 ממ"ל) אך אני בעצם יכול להגיע לעצימויות גדולות יותר? 2. מה הקשר בין הסף ש לחומצת החלב לצח"מ? האם הצח"מ תמיד יותר גבוה? אשמח להבהרות תודה
ההנחה שלך נכונה כל עוד מדובר בענפי ספורט הדורשים סבולת אירובית. אם סף חומצת החלב גבוה יותר תוכל להתמיד בפעילות הגופנית שאתה מבצע בעצימות יותר גבוה לאורך זמן ארוך יותר. בדרך כלל שני הפרמטרים עולים או יורדים בד בבד, עם האימון והשיפור בכושר הגופני. כלומר אם חומצת החלב מתחילה להצטבר בגוף בשלב מאוחר יותר של המאמץ נוכל לעלות יותר גם בדרישה המטבולית האירובית של השרירים ולעלות את הצח"מ. אולם אצל ספורטאים בדרגות כושר גבוהות, או לחלופין במקרים של מחלות שונות יכל סף חומצת החלב לעלות ללא שינוי בצח"מ- מבכינה פיזיולוגית תיאורטית, צריכת החמצן המקסימלית מיצאה את הפוטנציאל הנתון שלה אך האימון ממשיך לשפר את הפעולה האינזימטית של פינוי ופרוק מהיר יותר חומצת חלב מהשריר.
קרעתי חלקית את שריר התאומים לפני שבוע,הרופא אמר שיקח לשריר 6 שבועות להחלים. כיום אני כבר מסוגלת ללכת בתוך הבית, אך כשאני נוגעת בשריר יש לי כאבים מהקרסול ועד הברך. מה ממומלץ לעשות? מנוחה? פיזיוטרפיה? לחזור לפעילות רגילה?
אלי, קרע בשריר יכל לבוא לידי ביטוי באופנים שונים: קרע חלקי ביותר של סיבי שריר בודדים, ויכל להיות גם קרע של חלקים נרחבים מהשריר. תקופת ההחלמה תלויה ברמת הפציעה. בדרך כלל קרע רציני יביא להמטומה באזור ואז תקופת המנוחה וההחלמה ארוכות יותר (כחודשיים). קרעים מיקרוסקופים עשויים לגרום לדלקת ולהביא לכרוניקה של כאב אם לא מאפשרים התאוששות ומנוחה. אני ממליץ בחום לראות סמכות טיפולית מנוסה (פיזיולוג/ פיזיותרפיסט) כדי להעריך את מידת הנזק ולהתאים תוכנית טיפול. אם האזור חם, נפוח וכואב רצוי לצנן עם קרח, לאפשר מנוחה, ואולי אף להשתמש בתרופות נוגדות דלקת. רק לאחר מספר ימים להתחיל להפעיל את האזור בהדרגה ובאופן מבוקר.
היי, האם צריכת החמצן מתייצבת ונשארת באותה הרמה בזמן של פעילות אירובית. האם זה בעצם הצח"מ? אשמח לקצת הסבר
בזמן מאמץ קבוע תת-מרבי, צריכת החמצן מתייצבת סביב ערך נתון, שאינו הצח"מ (צריכת החמצן המרבית). אם נגביר את המאמץ בהדרגה עד לכישלון נגיע לצריכת החמצן המרבית, שמיצגת את היכלת המקסימלית של מיכלול מערכות הגוף שלנו: הלב, כלי הדם, מערכת הנשימה והשרירים לבצעה נשימה אירובית. מדד זה משמש בפיזיולוגיה שלח המאמץ ערך חשוב כדי לכמת כושר גופני אירובי.
היי, האם תוכל להגיד לי איזה תשובה נכונה ולמה (לקוח מתוך מבחןלדוגמא עם סימון של "ב" כתשובה הנכונה ) באימון שחיה תת-מירבי נתון תהיה צריכת החמצן של אדם מאומן: א. גבוהה מזו של אדם לא מאומן באותה עבודה ב. נמוכה מזו של אדם לא מאומן באותה עבודה ג. דומה מאד לזו של האדם הלא מאומן ד. בפעילות תת-מירבית אין משמעות לצריכת החמצן
במשך השלבים הראשונים שלהמאמת (עד ה-60% לערך) צריכת החמצן אצל שניהם תהיה דומה בדרך כלל. לאחר הסף האנאירובי היעילות האנרגטית של המאומן תהיה גבוהה יותר, ולכן הוא יצרוך פחות חמצן עבור אותו מאמץ.
גם אני מתאמן לקראת גיבוש צבאי. המטרות שלי לקראת הגיבוש הצבאי: א}להרים אלונקה במשקל 60-70 קילו במשך כמה שיותר זמן מבלי שאף אחד יחליף אותי. ב}לזחול כמה שיותר מהר. ג}לזחול כמה שיותר זמן. ד}להחזיק מעמד במאמצים סטטים - תלייה על מתח כמה שיותר זמן,שק חול מעל הראש כמה שיותר זמן. ה}לרוץ כמה שיותר ספרינטים כשהתוצאה היא מינימום עייפות. ו}למנוע ולהפחית את הסיכוי לפציעות. בהתאם למטרות אלה,אני מעוניין לשאול אותך כמה שאלות. אני מבין בתחום אך קשה לי ליישם את הידע התיאורתי על מה שאני צריך ספיצפי ולכן אני רוצה להיעזר בך. 1}איזה מבין מרכיבי היסוד היית ממליץ לשפר בחדר הכושר ? סבולת,כוח מהירות - בהתאם למטרות שהצגתי למעלה. 2}איזה מבין מרכיבי היסוד היית ממליץ לשפר בריצות? סבולת,כוח או מהירות? בהתאם למטרות שהצגתי למעלה. 3}ריצות סיבולת מחולקות לריצות רצף (עצימות נמוכה,גבוהה ומשתנה) ולריצות הפוגות (אירובים,אנאירובים,אירובים-אנאירובים) איזה סוגי ריצות מתוך רשימה זו היית ממליץ לי לשים דגש ולשפר בהתאם למטרות שהצגתי למעלה? 4}למה אתה ממליץ לשפר את הריצות שבחרת? (בקצרה). 5}אשמח אם תתן לי 2 דוגמאות לכל ריצה שהמלצת לי לשפר. 6}איך ניתן למנוע/להחפית את הסיכוי לפציעות בצבא? תודה רבה!!!
חורש שלום,קראתי את התשובה שלך ולצערי לא הבנתי ממש. ברור לי שאתה משקיע מזמנך החופשי אך אני אשמח אם תענה לי בקצרה על שאלות אלה,הם יסדרו לי את ההבנה והמחשבה בראש. תודה!
לשאלותיך: 1.סבולת כוח וסבלת אירובית בחדר כושר 2.סובולת אירובית וסף חומצת חלב 3.הפוגות 4ו5 כי הן יכולות המתאימות לכושר קרבי. 6. להכין את הגוף באופן הדרגתי למאמצים פיזיים, להמנע מריצה על משטחים קשים, לישון טוב, לחזק מפרקים, לתת מנוחות סדורות, לשמור על תזונה מתאימה, להמנע מאימפקט גבוה למפרקים (קפיצות ריצה עם משקלים כבדים וכדומה. גיוס נעים ובהצלחה!
חורש תודה רבה, שאלות קטנות. 1}המלצת לי על סבולת אירובית,הסוג ריצה שבחרתי לזה - אימון רצף בעצימות גבוהה,האם זה משנה אם אני יעשה את האימון הזה על הליכון? מבחינה בריאותית כמובן.(בחודש הקרוב אני מתכנן 7 אימונים כאלה). 2}מהם משטחים קשים? ריצה עליהם יכולה לגרום לשבר מאמץ?
שלום, כאשר מבצעים תרגיל כלשהו ידוע אילו שרירים בדיוק עובדים, רציתי לדעת האם ניתן לכמת באחוזים כמה תורם כל שריר למאמץ הכולל על מנת לבצע את התנועה הכרוכה בתרגיל?.... ואם כן האם קיים מקור מסויים בו אני יכול למצוא מידע זה עבור תרגילים שונים? תודה רבה.
אסף, לרוב מקובל לנתח תנועה, עם התיחסות לשרירים עקריים ומשניים, האחראים לביצוע הפעולה. אני מסכים שזו חלוקה גסה, איכותית ולא כמותית. במעבדות קינזיולוגיות ישנה אפשרות לבצע ניתוח מורכב יותר של התנועה ולבחון תוך כדי פרמטרים כמו EMG, שמיצג את השינוי במוליכות החשמלית של השריר וגיוס יחידות מוטוריות תך כדי פעילות.חלוקה גסה לשרירים עיקריים ומשניים אפשר לקבל בכל הספרות העוסקת המקצועית בקיניזיולוגיה, לא ידוע לי לצערי על מקורות אינטרנטיים המבצעים ניתוח מעמיק עד כדי ירידה לרזולוציה של אחוזים. לשם מה הדבר דרוש לך? אם תהיה ספציפי לגבי תרגיל מסויים אנסה לעזור לך לנתח אותו.
קודם תודה רבה.... אני מעוניין במידע לא לגבי תרגיל ספציפי.. והאמת גם לא לגבי אדם ספציפי , אני מחפש משהו כולל , אבל ככל שעובר הזמן ואני קורא תשובות של אנשים, אני מבין שאי אפשר (אלא אם כן אתה חושב אחרת) לקבל מידע אפילו בקירוב .. לגבי פילוג אחוזים של מאמץ של שריר בתרגיל כלשהו עבור כלל האנשים. בכל תשובה שאני מקבל מוזכר ה EMG אבל אני מבין שהוא בהנתן שריר אומר לך מה התרגיל שעובד עליו באופן הכי אפקטיבי לפי ממדידת חשמל שזורם בשריר ברגע ביצוע התרגיל... אני הייתי מחפש משהו כמו בהנתן תרגיל לדעת את כמות החשמל הזורם בכל שריר שקשור לביצוע התרגיל, אני מבין שיש קשר לינארי בין כמות החשמל לבין המאמץ שהשריר מפעיל. אני לא יודע אם ביצעו ניסויים מסוג זה.. אם תוכל לעזור אני אשמח ... תודה מראש
שלום, אני בוגר המגמה לחינוך גופני,למדנו שם דברים שעזרו לי מאוד בתכנון האימונים,למרות שקיבלתי ציון גבוה מאוד ושלטתי בחומר יש כמה דברים שרציתי לשאול,דברים שלא ברורים לי,השאלות דורשות ידע לא קטן בכלל ולכן אשמח אם מישהו מצוות האתר יגיב לי. 1}אחד המרכיבי יסוד הוא סבולת. א}מה ההבדל אם אני עושה 15 חזרות בחדר הכושר על שריר הארבע ראשי (לדוגמא) או אם אני רץ 20 דקות? כלומר,האם אימון סיבולת במכון עובד על אותו מרכיב סיבולת שאני עובד בריצה? ב}האם הסיבים האדומים שאני מפתח בחדר הכושר בעבודת סבולת הן אותן הסיבים האדומים שאני מפתח בריצה? האם הסיבים שאני מפתח בריצה הן אותן סיבים שאני מפתח בעבודת סבולת במכון או שהסיבים האדומים שאני מפתח בחדר הכושר נמצאים בחלקים אחרים בשריר? ג}במה כדיי לשים יותר דגש בשבילפיתוח סבולת ברגליים,באימוני חדר כושר הכוללים סיבולת (15-20 חזרות) או באימוני בריצה (שעובדת על סבולת כמובן)? ד}האם גם הסיבים הלבנים ככה? האם עדיף בשביל לפתח כוח מתפרץ ברגליים,לרוץ ספרינטים או לעבוד על כוח במכון? האם גם במקרה זה העבודה הן על אותן סיבים לבנים? 2} להלן כמה תרגילים שיש ברוב הגיבושים בצה"ל. - מסע אלנוקות - אלונקה למרחק 10 ק"מ. - אלונקה סוציומטרית.(לאחר ספרינט,4 ראשונים שמגיעים מרימים אלונקה - האלונקה מורמת למרחק 50 מטר בערך). - זחילות.(קיימים 2 סוגי תרגילי - הראשון כולל זחילה,מנוחה,זחילה מנוחה,וקיים תרגיל זחילות נוסף שכולל חצי שעה של זחילה רצופה). -ספרינטים. א}על איזה קבוצות שרירים עובד כל אחד מהתרגילים? (אשמח אם תפרטו על איזה שרירים עובד כל תרגיל,ואם בשריר זה יש להדגיש יותר כוח או סבולת). ב}האם בשביל לחזק שרירים אלה מומלץ לעשות כוח או סבולת? אם כן איפה כוח ואיפה סבולת? ג}קיימים שרירים שיש בהן יותר סיבים אדומים מאשר לבנים? או ההפך? (יותר לבנים מאדומים)? והאם צריך לתת לזה חשיבות? 3}מהם השרירים המייצבים? האם חשוב לחזק אותם? איזה שרירים מייצבים קיימים? 4}האם לקראת גיבוש צריך לעבוד יותר על סבולת מאשר על כוח או ההפך? 5}מה ההבדל בין סבולת של 15 חזרות לסבולת של 20 חזרות? איזה שרירים צריכים יותר הדגשה בסבולת של 15 ואלה בסבולת של 20? 6}מה החשיבות של אימוני הגמישות לקראת גיבוש צבאי? אני יודע ששאלתי הרבה שאלות,אשמח אם תענו לי עליהן בצורה מסודרת ככה שאני לא יתבלבל למה נתנו לי תשובה,רובן שאלות מקצועיות ולכן אני אשמח אם מישהו מקצוען יענה לי - גם אם לא על כולן,השאלות לא פשוטות. תודה מראש!!!
אילן, אתה מציג שאלות רבות וחשובות. לכולן המכנה המשותף עקרוני אחד: לקראת הגיבוש עליך לשפר סבולת אירובית וסבולת כוח. חלוקה לסיבים אדומים ולבנים זו הפשטה גסה, ישנם תתי חלוקות עם רזולוציה עדינה יותר (יש שעושים חלוקה ל- 9 תתי קבוצות). שיפור הסובלת האירובית, פועל בעיקר על סיבי שריר אדומים מסוג 1, הם בעלי צפיפות קפילרית ומיטוכונדריאלית גבוה ויכולת אוקסידטיבית טובה (של חומצות שומן). תוכל לשפר את פעולתם תוך ביצוע של ריצות ארוכות (לדוגמה ריצת 10000 מטר). בגיבושים נדרשת לרוב גם יכולת גבוה של סבולת כוח שרירית, כלומר יכלת של גיוס מקורות אנרגיה לפרקי זמן בינוניים. סיבי השריר הדומיננטיים לצורך כך הם סיבים מסוג II A. הם מסוגלים לבצע לדוגמה ספרינטים רבים חזרים, עם הפוגות וקצבים משתנים, נניח בתרגיל של 10 ספרינטים של 200 מטר עם הפוגה של 10 שניות מנוחה. אפשר לומר שמדובר בזן ביניים של סיבי שריר. מכאן עליך להבין שישנו ספקטרום רחב של סיבי שריר בין הלבן לאדום. כדי להכין את עצמך טוב יותר לגיבוש בחדר הכושר בצע אימון מחזורי שכולל 25 עד 40 חזרות, עם הפוגות של ריצה בינהן. בצע אימוני הפוגות עם מנוחות קצרות, בצע ריצות ארוכות עם קצבים משתנים פארטלק. אני לא ממליץ להתמקד באימוני כוח (שרירים לבנים) הם חשובים פחות בהקשר הצבאי.
חורש תודה רבה שענית לי..קצת הסתבכתי עם תשבותך - מקצועית מאוד.אני שמח שאתה מבין רציני בתחום ולכן אני רוצה שתסדר לי קצת את ההבנה בעניין. 1}תוכל לפרט לי קצת יותר מהי סבולת שריר ומה זה סבולת כוח. 2}אשמח אם תפרט לי בקצרה מהן תתי הקבוצות של הסיבים. 3}אשמח אם תן לי דוגמאות נוספות לביצוע סבולת כוח וסיבולת אירובית (אני כמעט בטוח שאני יודע למה אתה מתכוון אך חשוב לי לשמוע ממך). 4}לא הבנתי..סבולת מחולקת לסבולת אירובית וסבולת כוח? יש עוד סוגי סבולת? 5}יש גם סוגי כוח שונים? למשל "כוח אירובי",כיאלו תתי קבוצות ל"כוח"? (כמו סבולת כוח) 6}איך זה הגיוני שאנחנו עובדים על סבולת כוח,כיאלו גם על סבולת וגם על כוח? 7}הגיבוש שאני מתאמן אליו כולל בתוכו מנטאליות ברובו. דוגמא לתרגיל בגיבוש - 15 ספרינטים,מנוחה של 10 שניות בין לבין. החומצת חלב בשריר גבוהה מאוד. איזה אימונים ניתן לעשות כדי לסלק/להפחית את רמת החומצת חלב בשריר? 8}האם עייפות שרירית בזמן מאמץ רציני כמו ספרינטים נובעת רק משהייה של חומצת חלב בשריר או שעוד גורמים משפיעים? 9}אשמח אם תפרט לי את כל השרירים שתרגיל ה"זחילות" עובד עליהן. האם אני צריך להתאמן על שרירים כאלה "כוח" או "סבולת". אני יודע ששאלתי הרבה שאלות,אשמח אם תענה לי בקצרה על כולן. העניין חשוב לי מאוד בתכנון האימונים לקראת הגיבוש הקרב והגיוס בכלל. מעריך את עזרתך, אילן
שלום, לאחרונה אני מבצע הרבה פעילות גופנית, כולל אירובי וכוח. אני מרוצה ממה שאני עושה ואני גם רואה התקדמות מבחינת רמת הקושי. איני רואה התקדמות מבחינת ירידה במשקל, ודי ברור לי שזה נובע מהעובדה שלא קיצצתי בצריכה הקלורית שלי, ומן הסתם גם הגברתי אותה מאז שהגדלתי מאוד את רמת הפעילות. גם הקיצוץ בצריכה מתוכנן בשבועות הקרובים. שאלתי היא, מתוך סקרנות - בהנחה שהפעילות הגופנית היא בעיקר אירובית (דופק 80%, 5 פעמים בשבוע למשך שעה), ובהנחה שהפעילות מאוזנת ע"י הצריכה הקלורית ואין גרעון או עודף, מהם השינויים הפיזיולוגיים שבכל זאת עבר הגוף שלי בתקופה הזו?
שי, משקל הגוף הוא רק קריטריון אחד מבין רבים שמבטאים שינויים פיזיולוגיים בעקבות אימון גופני. במהלך שנים רבות בהן אנו מבצעים בדיקות פיזיולוגיות ועוקבים באופן מדעי במעבדה אחר שינויים גופניים, אנו נתקלים במקרים לא מעטים שבהם המשקל הוא כמעט חסר ערך. עלייה במסה השרירית וירידה במסה השומנית עשויים לקזז את הירידה במשקל. אני מציע לך לבצע בדיקות כמו בדיקת היקפים בדיקת % שומן תת עורי כדי להעריך את השינוי בהרכבי הגוף. מעבר לכך השינויים הפיזיולוגיים שהגוף מבצע מתרחשים כמעט בכל מערכות הגוף: חיזוק הלב, יעילות ההתכווצות, עלייה בזרימת דם למערכת השרירים והלב, התייעלות של יכולת הגוף להשתמש במקורות אנרגיה זמינים, עלייה בסף חומצת חלב, עלייה בצפיפות הקפילרית והמטוכונדריאלית, התיעלות שרירי הנשימה, שיפור והתיעלות התגובה העצבית לגירוי, גיוס יתר של יחידות מואטוריות, עלייה בצריכת החמצן המירבית.....והרשימה עוד ארוכה. חשוב להבין שניתן לכוון את הגירוי הפיזיולוגי בהתאם למערכת אותה אנו מעוניינים לשפר. בהצלחה!
שלום רב אני בת 35, ספורטאית. מתאמנת כל יום בעיקר ריצה או אפניים תמיד עובדת עם מד דופק ומכיוון שאני בכושר מצויין הדופק שלי לא עולה לגבהים ורק אם אני ממש מתאמצת אני מעלה אותו ל 160 בשיא, בדר"כ נע בסיביבות 140 כמו כן, ברגע שמפסיקה או מאטה יורד במהירות... קרו לי 4 מקרים בחצי שנה האחרונה שלפתע באמצע ריצה קלילה על דופק של בערך 135 אני מרגישה מין "פליפ" כזה בלב והדופק טס למעלה בבת אחת (השיא היה 202)...לוקח לי הרבה זמן להוריד אותו ומיותר לציין שזה מלחיץ נורא ולא אופייני בכלל כי כמו שציינתי "קשה" לי להעלות דופק כה סתם הרופא כאן רק שלח אותי לאקג למשך דקה, כמובן שלא ראו כלום ובזה זה נגמר. אני בריאה חוץ מזה. רציתי לשאול האם זו תופעה מוכרת אצל ספורטאים, מה עליי לבקש לבדוק עוד? המון תודה
לי, המצב שאת מתארת עשוי להתפרש כהפרעת קצב שבאה לידי ביטוי במאמץ. לא הזכרת אם זה קורה גם במנוחה? האם עשית בדיקת אקג במאמץ לאחרונה? אם לא רצוי מאוד- אפשר לבצע בכל אחד מהמכונים לרפואת ספורט קרוב למקום מגוריך. בדיקה נוספת שאני ממליץ לבצע היא הולטר (אקג במשך 24 שעות). עד אז אני ממליץ לא לבצע מאמצים קשים. לרוב הפרעות הקצב אינן מסוכנות אצל ספורטאים, והן נעלמות לאחר הפוגה באימונים, אבל צריך לשלול מצבים אחרים. גם מצבים של תפקוד ירוד של בלוטת הטריס או חוסר איזון מינרלי, עשוי לעורר מצבים של חוסר יציבות חשמלית בלב- לכן רצוי לבצע גם בדיקות דם מקיפות (אלקטרוליטים ו- TSH). יש לזכור שרוב שינויי הקצב המהירים שמתאמנים רואים בשעון הדופק שלהם, לא מיצגים הפרעות קצב אלה שיבוש בקריאת המד הדופק, אולם היות ואת ספורטאית שמכירה את גופה ומפעת הסמפטומים והתחושה שאת מתארת לא הייתי בונה על כך. אשמח לסייע בכל דרך לאחר קבלת התוצאות הבדיקות.
תודה על תשובתך זה לא קורה במנוחה. עשיתי מין בדיקה כזו בחדר כושר שעושים אני מניחה לכל מי שמנוי שם....זה היה עם המד דופק במאמץ מתגבר והכל היה בסדר. TSH בנורמה T4 FREE טיפה נמוך ( הפסיק לי המחזור והביוץ לתקופה ארוכה) חוץ מזה בדיקות דם בסדר, הכולסטרול נמוך מדיי וקצת יש כיוון לאנמיה (כדוריות דם אדומות טיפה נמוך) וברזל נמוך השיבוש לצערי אינו רק בשעון דופק הרגשתי את זה טוב טוב בגוף.. אני מחר אפנה לרופא ספורט ( לא גרה בארץ והרפואה כאן לא משהו)
לפני חודשיים התחלתי להתאמן בחדר הכושר. מאז אני סובל מכאבי ברכיים חזקים. מה לעשות? האם להפסיק להתאמן, אני חייב לרדת במשקל.
שלום, בחודשיים האחרונים התחלתי להתאמן בריצה בחדר כושר. אציין שאני מתאמנת כבר כשלוש שנים בתדירות של 4 פעמים בשבוע וכתוצאה מכך ירדתי כ 15 ק"ג במשקל, אך מעולם לא רצתי. לאחרונה התחלתי לרוץ לפרקי זמן קצרים - התחלתי מחצי דקה ובהדרגה עליתי במשך הריצה ובתדירותה. לפני מספר שבועות הופיעו כתמים אדומים גדולים וחמים למגע באזור המותניים בצדדים ובבטן ובצד האגן ללא גירוד או עקצוץ (הכתמים עצמם לא מורגשים אך נראים היטב) וזה מלווה בכאב משתנה באזור מותן ימין. אני לא יודעת אם זה קשור לריצה אבל זה הופיע פחות או יותר יחד עם התחלת הריצה. אני בת 53, בריאה ובכושר גופני גבוה אך עם עודף משקל. אודה לקבלת כיוון לבדיקה של התופעה. בברכה, דורית
דורית, לדעתי הקשר לריצה הוא מקרי, אולי גירוי עור, כתוצאה חיכוך הבגדים. הייתי רוצה מאוד לעזור לך, אך חוששני שתצטרכי לפנות לרופא עור.
שלום, אני בן 40. מתאמן מדי פעם בחוגי ספורט אירוביים. שמתי לב שלאחר מאמץ קיצוני אני מקבל קוצר נשימה ודפיקות לב קיצוניות והרגשה של מחנק, זאת בזמן הדקה שתיים של ההתאוששות מהמאצץ הקיצוני. היום היה לי דבר דומה, אך פחות קיצוני, שמאופיין באותו הסימפטום ואותה ההרגשה של הדופק המעיק והרגשת הדופק בגרון. אז ככה, רצתי על המסילה ומדדתי את הדופק בעזרת הידית של מכשיר הריצה. הדופק עלה בהתאמה לעלית קצב הריצה. עליתי מ-137 בריצה איטית, ל-174 פעימות בדקה בריצה במהירות המקסימאלית 9.5 קמ"ש. לאחר מספר דקות בקצב זה, בדופק זה ובהרגשה טובה, התחלתי להוריד את הקצב, וכן הדופק החל לרדת. הבעיה פתאום הופיע כאשר המשכתי להוריד, ואז לפתע החלה ההרגשה הרעה! הבטתי במד הדופק וראיתי 208, אולי היה שם גם יותר מזה. לאחר כחצי דקה בערך, חלה התאוששות, הדופק ירד שוב לרמת 150 בערך, וההרגשה הרעה עברה. לא האמנתי, אז ניסיתי שוב עליית קצב וירידה מחדש, ושוב בדיוק אותו שיא של דופק שמגיע כאשר הקצב יורד דוקא. זה נראה לי מוזר, האם למישהוא יש תשובה לגבי זה? תודה, אלון
אלון, הדפקים שאתה מתאר גבוהים ועשויים לרמז על הפרעת קצב לבבית. אני ממליץ לבצע בדיקת הולטר, שמנטרת את הפעילות החשמלית של הלב במשך 24 שעות. במהלך הבדיקה רצוי לבצע גם לאימון אירובי כדי שיתאפשר לבדוק מה השפעת המאמץ. אני, ממליץ לבצע גם בדיקת מאמץ ואקו בנוסף ולגשת לקרדיולוג עם התוצאות. תמיד ישנה גם אפשרות שמד הדופק מזייף, אבל למה לקחת צ'נס- לך להבדק.
חורש דור חיים שלום, אני פסיכולוג שעוסק במחקר באוניברסיטה, אחת המניפולציות שלנו היא פיזית הרמת משקולות בין 1 ק"ג ל 3 ק"ג בהינף יד ישרה לפרקי זמןשל 16 שניות כפול 5 טריילים ומשך זמן של 32 שניות כפול 4 טריילים זה נקרא single task סה"כ משימה של בערך 7 דקות כולל ההפסקות בין טרייל לטרייל שבהתאמה 15 ו 30 שניות. לאחר מכן הנבדק מבצע זאת ב triple taskכאשר המשימה השנייה יכולה להיות עומס קוגניטיבי,והשלישית ליצור זמן, שוב אותו זמן עם הפסקות, לאחר מכן הפסקה של מטלה אחרת למשך 8 דקות בערך, ולאחר ההפסקה שוב מטלה עם עומס פיזי בתנאי dual task. שאלתי היא: כמה זמן לוקח לשריר להתרפות לאחר המאמץ, אנו מפחדים שתהיה השפעה של התנאים: single and triple על תנאי ה dual ואז לא נוכל להסיק את המסקנות הדרושות. אני מודה לך מראש על תגובתך. בברכה: אלעד.
אלעד, אם אני מבין נכון אתה מבקש לדעת כמה זמן לוקח לשריר להתאושש ממשימה של עבודת התנגדות המתבצעת בסטים, בהם המאמץ מתבצע עם הפוגות משתנות בערך 7 דקות. אתה רוצה לוודא שלמשימה אחת לא תהיה כל השפעה על המשימה הבאה- כלומר התאוששות מלאהשל השריר. המאמץ המדובר הוא מאמץ אנאירובי לקטי, שמתבסס על מסלולים מטבוליים אנאירוביים תוך שימוש של אנרגיה ממקור של גליקוגן שרירי. משך המאמץ אינו רב, אבל הוא ממוקד בשרירי הכתפיים, שייצרו חומצה לקטית בתגובה למאמץ. אצל אדם מאומן צעיר ובריא אומנם ישאר מספיק גליקוגן כדי לבצע גם את הסט הבא ללא חוסר, גם בתוך פרק זמן של של 15 דק' אבל תתקיים עדיין מידה רבה יותר של חומציות בסט הבא שעשויים להגביל את המאמץ. אם המאמץ מביא בסיומו לכישלון אז תהליך ההתאוששות יכל לקחת גם מעל יממה. היות והכושר הגופני של הנחקרים הוא נאלם בבכינתנו, בהתחשב בקבוצה הומוגנית, אני מציע לערוך את המבדק הבא כדי לודא השפעה זניחה של המאמץ הקודם: בצע מידגם בו בקש מהנבדק לבצע את המשימה כפי שהגדרת, רק שבחזרה האחרונה בקש ממנו לאחוב במשקולת עד לכישלון. מדוד את הזמן עד לכישלון. בצע את המשימה פעם נוספת לאחר שעה, ומדוד פעם נוספת את הזמן לכישלון. אם אין הבדל מובהק, אזי ההשפעה של המשימה האחת על השנייה היא זניחה. בהצלחה חורש
על התשובה המקצועית והמפורטת. אכן אבצע מדגם.
התחלתי לרוץ לפני כחודש וחצי הקפדתי על אימון הדרגתי.אחרי ריצה יש לי כאבים בחלק העליון לטרלי של הירך, הכאבים מתחילים לקראת סוף הריצה.הרגל כואבת בעיקרשאנימעבירה עליה משקל,(בישיבה אני יכולה לעשות את כל התנועות והיא לא כואבת). השאלה שלי היא האם ניתן להמשיך להתאמן ומה כדאי לעשות על מנת להימנע מהכאבים הנה"ל
דגנית, יכולים להיות מספר גורמים לכאבים בירך, השכיח ביותר (בקונטקסט של הריצה) עשוי להעיד על קיצור של שרירים וריקמת חיבור (ITB) בצד החיצוני של הירך. הסיבה לכך היא בדרך כלל שימוש יתר בזמן הריצה של השרירים בצד החיצוני. אני ממליץ לנסות למתוח את האזור ולחזק את הצד הפנימי, לשפר את דפוס הריצה. גורם נוסף עשוי להיות הקרנה מהגב, דלקת של העצב ועוד. בינתיים הפסיקי לרוץ וחיזרי להליכות. אם עדיין כואב, פני לפיזיותרפיסט.
שלום רב לך מר דור-חיים. אני בחור בן 33, 1.85 ס"מ (מבנה גוף בנוני) ובמשך השנים האחרונות, נמצא ועובד תחת לחץ, (הארוחות שלי לא הכי מסודרות באזור הצהריים בדר"כ). שמתי לב (רק בזמן האחרון) שאני נוהג לאכול בעמידה, ולא בישיבה כנהוג, (קרוב ל-4 שנים). לאחרונה נאמר לי שלא בריא לאכול בעמידה!!, לכן שואל האם באמת יש אמת בדבר, ואם כן מה ההשלכות לכך, במה יכולים להתבטא, מה אתה חושב או ממליץ. תודה לך.
שולי שלום, לא ידועים לי על סימוכים מהספרות המחקרית על ההשלכות הספציפיות של אכילה בעמידה, אולם ישנו מידע רב על ההשלכות של מתח נפשי בו אתה נתון, כגורם סיכון למחלות שונות. ככלל מההיבט הפיזיולוגי, רצוי שהגוף ימצא במצב רגיעה בשעת הסעודה. כי בשעת עיכול המזון שולטת המערכת הפרה-סימפטטית. בזמן סטרס תתחרה המערכת הסימפטטית בפעולת עיכול המזון, על התפלגות מחזור הדם, יתכווצו כלי הדם במערכת העיכול ויתרחבו כלי הדם בשרירים. התהליך יפגע כמובן בעיכול וספיגת המזון.
שלום רב הנני בן 24 וסובל מיתר לחץ דם מאוזן תרופתית על ידי vasodip 10 mg בבוקר שוחה 3-4 פעמים בשבוע רציתי להתחיל באימוני משקולות של משהו כמו 5-6 קילו האם זה אפשרי או שקיימת סכנה כלשהי? (שמעתי שזה עלול להוביל להתעבות של הלב וללב מורחב)
עדי, האם מדובר ביתר לחץ דם ראשוני, כלומר האם ידועה הסיבה ליתר לחץ הדם? פרט: גובה ומשקל? בהנחה שלא, אימון אירובי היא דרך האימון המועדפת. נסה לגוון בין שחייה, הליכה, ריצה אופניים ועוד. באימון מחזורי,ניתן להשתמש לצורך אימון אירובי גם במשקולות בהתנגדות נמוכה, תוך ביצוע מספר רב של חזרות והפעלה של קבוצות שרירים גדולות. אולם רצוי לקבל הדרכה מתאימה לפני שתתחיל.
היי, אני שלושה שבועות אחרי הפלה ורוצה להכין את הגוף שלי להיריון הבא, על איזה סוג ספורט אתה ממליץ? כמה זמן לפני ההיריון רצוי להתחיל בפילאטיס? תודה :)
מור, אני מברך על כוח הרצון והתובנה שיש להכין את הגוף לקראת ההריון. אם תתני לי עוד כמה פרטים על עצמך, כמו גיל, משקל, האם מדובר בהריון ראשון, טיפולים? אוכל להיות יותר ממוקד. באופן כללי אמליץ להתחיל במהלך השבועיים הקרובים בפעילות אירובית, מתונה בשילוב של תרגילי מתיחה לקבוצות השרירים העיקריות.את בשלב שני אמליץ לך להוסיף גם הפעלה של שרירי יציבה, בטן, גב, רצפת אגן, שרירים טבעתיים ושרירי ליבה עמוקים יותר. בפילטים מפעילים חלק גדול מהשרירים המדוברים, אך יש לזכור שלא להפסיק עם הפעילות האירובית. רצוי להתחיל עם אימון התנגדות ופילטיס בשלב מוקדם לפני ההריון. בתקופת ההריון הראשונית (עד שבוע 12) אמליץ לחדול מתרגול שרירי אנאירובי ולבצע רק אירובי מתון. לאחר תוכלי לחזור בהדרגה לפעילות שרירית הכוללת אימוני התנגדות. תוכלי למצוא באתר הבא תרגילים להריון: www.o-2.co.il בהצלחה!
תודה חורש על התשובה המהירה, אני בת 38, היריון ראשון, ניכנסתי להיריון לאחר טיפול הזרעה שהסתיים לצערי בהפלה, ומתכננת לחזור לטיפולי ההזרעה. משקלי לפני ההיריון היה 59 וכעט הוא 63.7 גובהי 160.לא עשיתי פעילות גופנית לפני ההיריון ואכלתי מסתבר יותר מתמיד. חשוב לי להכין הפעם את הגוף אחרת. שוב תודה, מור
שלום רב חורש דור-חיים בן 33 משהו שמאוד מציק לי לאחרונה.. ולתשובתך אודה.. סליחה מראש על אופן השאלה. עניין הכרס בבטן, במשך התקופה האחרונה ביטני תפחה, ואם זה אכן כרס אני לא יודע איך אנשים אחרים מסתדרים איתה, ממש ממש מפריעה במשך היום כגון בישיבה עם מכנסיים ובייחוד עם חגורה, סתם תוך כדי קשירת נעליים וכוליי. הכל התחיל ממש לא מיזמן אבל מה שלא לא מנסה לא רואה את האור. לכן ברצוני לשאול אותך מה הכי יעזור למגר את התופעה (חוץ מכושר יותר מסיבי ופחות תצרוכת שאני נענה להן), והאם ישנו קשר לעניין היציאות לאותו כרס?, אם כן שמתי לב לאחרונה (למרות שיום יום), שהיציאות שלי יותר קטנות, האם ישנה תזונה שהיא שתוכל לעזור ולסייע לי בעניין זה ולהוריד ממני את העול. תודה וסליחה על אופן השאלה.
יניב, שאלת הכרס המטרידה אותך ועוד כמה ישראלים, היא בדרך כלל שילוב בין תוצר של השמנה ביטנית, וליקויי יציבה. השומן הביטני יכול להצטבר תת-עורית (תוכל לבדוק תוך צביטה ולפיתת הכפל), וכן יכול להצטבר באזור הצפק (מתחת לשרירי הבטן זו ההשמנה המסוכנת ביותר). על כל פנים אם היקף הבטן שלך עולה על 100 ס"מ סביר שמעורב כאן רכיב ההשמנה ואז הפיתרון טמון בשינוי הרגלי תזונה ופעילות גופנית אירובית. חשוב לציין שאחד הגורמים העיקריים שמעודדים השמנה מסוג זה הוא ריבוי של סוכרים פשוטים במזון וכן אלכוהול. ההיבט השני שעלול להוסיף לכרס הוא ליקוי יציבתי הנובע מחולשה ורפיון של שרירי בטן בשילוב של קיצור של שרירים אחרים, כמו בגב התחתון ובמותן-כסל. הפיתרון במקרה הזה טמון בתרגול מתאים המשלב בין חיזוק וקיצור שרירי הבטן, לשיפור טווח התנועה בשרירים אחרים. תוכל להיעזר עם בוגרי מגמת יציבה, או פיזיותרפיסט בעניין. ישנה גם אפשרות שלישית של הפרעות בדכי העיכול, עצירות וגזים רבים, כאן רצוי לרדת לפרטים בנושא התזונה שלך עם דיאטן או רופא גסטרו.
תודה רבה לך על תשובתך הבהחלט מספקת., אני בן 33 (לא ציינתי זאת) לא נוגע באלכוהול (אולי פעם בחצי שנה וגם מעט מאוד) לא כל כך הבנתי את עניין ליקוי היציבתי.. האם מדובר אכן ביציבותי (כגון עמידה והליכה).. היכן או איך אוכל לפנות למומחים בתחום מגמת היציבה..? שוב מקרב לב, תודה מראש!!
האם מותר להתחיל כפיפות בטן 3 חודשים אחרי לידה?
כן, רצוי מאוד לחזק את שרירי הבטן וריצפת האגן לאחר לידה. אולם לא רצוי להתחיל בכפיפות הבטן המסורתיות. אני ממליץ להתחיל באופן הדרגתי לבצע תנועות כפיפה קלות עד זוית של כ- 15-20 מעלות, תוך כיווץ הסוגרים ושרירי הליבה. כדי לקצר חזרה את שרירי הבטן יש לבצע ואקום תוך בטני והקפיד על נשימה במהלך התרגיל.
קראתי כתבה ב- YNET שמטפלים אצלכם בחרדות.האם הטיפול שלכם יכל לעזור לי להתגבר על חרדת טיסה? עשיתי כל מיני טיפולים בעבר ואף לקחתי תרופות. צריכה עזרה דחוף!
יפית, טיפול יעיל בחרדה, כמו גם בחרדת טיסה משלב כלים התנהגותיים שונים, שתפקידם להביא להעצמה גופנית ונפשית כאחד. הטיפול באימון קוגניטיבי בהביוריסטי, עם חשיפה הדרגתית למקור החרדה, תוך העצמה פיזית בשילוב שת תירגול גופני, יעל יותר ואף יכול במקרים רבים להחליף תרופות פסיכיאטריות. אשמח ליעץ לך בטלפון 5810810 02
שלום. אני בן 55. מתאמן 3-5 פעמים בשבוע ארובי ומשקולת. מרחק ריצה ממוצע כ-10 ק"מ. אני מגיע לדופק ממוצע של 150-160. עורך בדיקות תקופתיות והכל תקין. שאלתי היא, האם ריצה במאמץ כזה לאורך מרחק כזה מסוכנת ? אודה לתשובתך.
ללא ספק מדובר באימון בעצימות גבוה ועליך להתיחס לעצמך כספורטאי חובב על כל המשתמע מכך: לבצע בדיקת מאמץ קרדיאלית שבה הדופק יעלה על זה שאליו אתה מגיע באימון, לבצע אקו לב ובדיקות דם הכוללות בין השאר CPK,LDH פרופיל שומני ופקטורי דלקת. עם כל החומר הנ"ל אני ממליץ להתייעץ עם גורם מקצועי: פיזיולוג של מאמץ או רופא ספורט.
שלום אני בת 26, גובה 1.55 משקל 50 מעולם לא עשיתי ספורט, בחודש האחרון החלטתי שאני צריכה לקחת את עצמי בידיים והתחלתי, (בכולופן רציתי להתחיל) לרוץ אני לא מצליחה בכלל, אני מתעייפת אחרי פחות מ100 מטר והליכה מהירה (קילומטר ב9 דקות) קשה לי אבל אני נורא מתגברת, התחלתי לעשות 3פעמים בשבוע, השאלה שלי, האם מתי שהוא אני אצליח לרוץ? מה לעשות כדי ממש להכנס לכושר? הבעיה שלי לרוץ אני חושבת יותר כאב ברגליים מאשר לב ריאה, יתכן? אם אני לא מזיעה אחרי שאני עושה 4 קילומטר, מזה אומר? עוד נתון שנראה לי חשוב יש לי לחץ דם נמוך, זה קשור איך שהוא?
רחל, 50% מהדרך כבר עשית, כאשר הגעת להחלטה. המשיכי בהליכות במהלך 3 החודשים הקרובים ונסי להגביר בהדרגה את העצימות והמרחק. בכל שבוע נסי לעלות לסירוגין את משך הפעילות או את העצימות (שיפוע.מהירות) עד שתגיעי ל-45 דק' בתוך חודש. נסי להתמיד 3 עד 4 פעמים בשבוע. לאחר חודש התחילי לנסות לשלב ריצה בהפוגות של כ- 5 דקות ריצה ו-5 הליכה מהירה פעמיים בשבוע,ובשאר הימים להמשיך בהליכה בלבד. להקפיד על מתיחות וחימום. הפעילות עשוייה לאזן לך את לחץ הדם. הקפדי לאכול ארוחה קלה כשעתיים לפני האימון ולאחריו כדי לשמור על לחץ הדם.
שלום, אני בן 30 1.80 גובה שוקל 80 קילו. לאחרונה עשיתי דיאטה מאוזנת וירדתי מ- 94 למשקלי הנוכחי. לפני חודש התחלתי בפעילות גופנית קלה עד מתונה הכוללת קצת אירובי (הליכה) וקצת אימוני כוח. באימוני הכוח בעמידה הדופק עולה מהר (עד 160 לערך) והוא לא יורד במצב מנוחה אקטיבית ולאחר כ- 20 דקות הרגשתי חולשה והרגשה כאילו אני הולך להתעלף. יש לציין שהאקו לב שלי כולל הא.ק.ג. תקינים ואני בדרך לעשות בדיקת מאמץ. עברתי לעשות את אימוני הכוח בשכיבה והכל בסדר. הדופק שלי במנוחה הוא כ- 55 (אין לי מושג למה זה כזה נמוך כי אני ממש לא בכושר). בהליכה (מהירות 7.2 למשך חצי שעה) אין לי שום הרגשה כזאת, אך קורה משהו מוזר, אני מאבד תחושה בירך הימנית כאילו זה נרדם, זה עובר לאחר הפסקת הפעילות. שאלותיי הן: א. מה יכולה להיות הסיבה להרגשת העילפון איך למנוע אותה והאם זה מסוכן? ב. למה הדופק לא מתאושש מספיק מהר? ג. מדוע הירך שלי נרדמת בזמן הליכה? ד. מה טווח הדופק עליו אני צריך לעבוד? ה. יש לי שריר בירך השמאלית למטה שהתקצר כנראה עקב בעיות גב שהיו לי, איך אני יכול לטפל בזה? סליחה מראש על החפירות והשאלות הארוכות.
שחר, ראשית, ראוי לשבח את השינוי שביצעת דרך הפעילות והדיאטה. הבעיות שאתה מציין כמובן דורשות המשך ברור מקיף קרדיאלי ואורטופדי, בדיקת מאמץ והולטר. אני משער שהשינויים בדופק ותחושת העילפון נובעים משינויים חריפים בלחץ הדם בזמן המאמץ ולאחריו (תופעת Valsalva). אני ממליץ שלא לבצע אימוני כוח במשקל כבד ולהקפיד על נשימה רציפה במהלך התרגול. אם יש לך אפשרות מדוד לחץ דם לפני ובמהלך האימון, הקפד על שתייה מרובה של נוזלים. הדופק עשוי להשאר גבוה בגלל נפילת לחץ הדם. תופעות שונות נוספות כהפרעות קצב או שינויים אוטנומיים הן נדירות יותר אך רצוי לשלול אותם בהתייעצות עם הרופא המטפל.להערכתי הירדמות הירך יכלה להיגרם כתוצאה לחץ עצבי בעמוד השדרה, על רקע כאבי הגב שלך (לברור אורטופדי) אני מציע לנסות מתיחות עצביות לירך ולגב, ולבצע פעילות אירובית בעלת אימפקט נמוך לגב כמו אופניים או אליפטיקל. כדי לדעת מה דופק מטרה מדוייק שלך, עלי לקבל גם דופק מקסימלי בבדיקת מאמץ להבין טוב יותר את מטרות האימום שלך. בהצלחה!
כתבת שכדאי לעשות הולטר, האם דיברת על הולטר לב, לחץ דם או שניהם? כתבת שלהשערתך מדובר בתופעת valsalva איך אני יכול לאשר באופן בטוח כי אכן בכך מדובר? האם בבדיקת מאמץ הבדיקות לחץ דם שעושים יכולות לאשרר או לפסול אפשרות זו? כתבת שלא כדאי להרים משקולות בעלות משקל כבד, מדוע? ומה זה משקל כבד? כמו"כ ברצוני לעלות במסת השריר (לא פיתוח גוף) ולשם כך אני זקוק להרמת משקולות ולגירוי של השריר, לא? אפנה באמת לאורטופד בעניין הירדמות הירך ואפנה אליך גם כאשר יהיו לי תוצאות של בדיקת המאמץ לדעת מה דופק המטרה. המון תודה על התשובה הארוכה והמפורטת אני ממש מעריך את זה.
שלום, אני בן 28, גובה 175 ס"מ ושוקל 95 קילו אני רץ בצורה קבועה 4 פעמים בשבוע ושוחה פעם אחת בשבוע. אני רץ 10 קילומטר 3 פעמים בשבוע ו 20 קילומטר פעם אחת בשבוע ובנוסף שוחה 2 קילומטר בבריכה. אני ברמת כושר גופני גבוה יחסית (דופק במנוחה של 48). ועדיין אני לא מוריד במשקל, אמנם רוב משקלי (הגבוה) הוא שרירים, אך עדיין יש לי רמת שומן גבוהה אשר לא יורדת למרות פעילות גופנית עצימה מאוד ושמירה על תזונה סבירה. האם נגזרה עלי רמת שומן גבוהה בלתי ניתנת להורדה? הרי מבחינת פעילות גופנית אין לי הרבה מה להוסיף (מרחקי ריצה גדולים יותר יהיו לא בריאים לברכיים במשקלי) תודה
גל ראשית, יש לך פרוטוקול פעילות מרשים. בהערכה גסה את שורף כ- 6000 קק"ל בשבוע, כפועל ישיר של הפעילות הגופנית שלך. אנני יודע כיצב מתפלג משקלך בין שרירים לשומן, אולם אני משער שקצב חילוף החומרים שלך במנוחה לא יורד מ- 2200 קק"ל ביום. מכאן שאתה מוציא להערכתי מעל ל- 3000 קק"ל ביום (נוכל להעריך את המספר המדוייק בבדיקה מטבולית). אם תוכל להחזיק מעמד על דיאטה של כ- 2500 קק"ל ביום, תרד כ- 500 גרם בשבוע. להערכתי אתה אוכל יותר. אני ממליץ לך לנסות להוריד את קצב הפעילות (לאזור ה- 60%-70%) ולהאריך את משך הפעילות. לנסות לבצע אימוני רצף ללא שינויים בקצב הריצה ולבדוק היטב את הדיאטה שלך- כמות והתפלגות.
אני סובל מפרפור פרוזדורים כרוני. קראתי את הכתבה על מוות פתאומי, האם מותר לי לבצע פעילות גופנית?
מחקרים עדכניים מלמדים שפעילות גופנית אירובית מדורגת יכולה ליצב את המערכת החשמלית של הלב. מומלץ מאוד לבצע פעילות גופנית, תוך בקרת דופק ובפיקוח רפואי. יש לעלות את הדופק בהדרגה ולא לבצע הפוגות שיגרמו לקפיצות דופק חדות. רצוי לבצע גם טכניקות נשימה לאיזון טוב יותר של המערכת האוטונומית.
אני בן 55, סובל מתת פעילות של בלוטת התריס, שוקל 95 ק"ג ולא מצליח לרדת במשקל. אני לוקח 200 מ"ג אלטרוקסין ביום ובבדיקות הדם ה- TSH שלי מאוזן. עשיתי 3 חודשים דיאטה של 1500 קלויות ביום בפיקוח דיאטנית וירדתי אולי קילו בודד. מה עלי לעשות. האם בדיקה מטבולית תעזור לי?
כן. החשיבות של בדיקה מטבולית במקרה שלך יכלה לעזור לנו להבין, אם קצב חילוף החומרים שלך תקין ובנוסף אם גופך מבצע חילוף חומרים שומני תקין במצבי מנוחה ומאמץ. המידע שנקבל בבדיקה המטבולית כולל את קצב חילוף החומרים היומי שלך (בקלריות ליום)ואת % המטבוליזם שמגיע ממקור שומני. ישנם מקרים של חילוף חומרים לא תקין, למרות שאתה נעזר בתחליף להורמון בלוטת התריס וה- TSH מאוזן.
אני בן 40 שוקל 80 ק"ג (174). בריא בדרל כלל. בכל פעם שאני מתחיל פעילות גופנית, אני מרגיש קוצר נשימה. רק לאחר כ- 10 דק' מתחילה להפתח הנשימה ואני מרגיש טוב. מה עלי לעשות?
יאיר, קוצר נשימה במאמץ היא תופעה שמחייבת ברור והתיחסות רפואית. לפי סיפור המקרה ניראה שמדובר על אסטמה במאמץ, תופעה שניתן לפתור אם תתחיל את הפעילות שך באופן מדורג יותר וחימום מקדים של כ- 10 דק'. אולם אין לשלול גם אפשרויות נוספות ורצוי שתבצע בירור מקיף עם הרופא המטפל.