זוגיות והשכלה

דיון מתוך פורום  זוגיות חברה ותעסוקה

24/11/2003 | 17:58 | מאת: ניצה

שלום רב, אני נשואה בשנות הארבעים עובדת בתפקיד פקידותי במשרה מלאה. בעלי עובד במשרה ניהולית די בכירה וכל הזמן קיים בי הפחד שיום יבוא והוא יעדיף מישהי ברמה שלו או יתפתה , נוכח העובדה שהוא נמצא כל הזמן בחברת משכילים ומשכילות. ברצוני לציין כי חיי הנישואים שלנו די טובים למעט תקופות של עליות ומורדות כמו אצל כולם. והוא מעולם לא התלונן בעניין אך ילדי גם תמיד מתגהים בפני שנינו על כך שהאב עובד בתפקיד בכיר וזה מותיר אותי בתחושה לא טובה. האם עלי באמת לשאוף להגיע למעמד כמו של בעלי. האם זה לא מאוחר?

24/11/2003 | 20:13 | מאת: דורון

אני אמנם לא פסיכולוג אך ידוע לי שפסיכולוגים בעד פער השכלה לטובת הגבר. כאשר המצב הוא הפוך והגבר מתוסכל נוכח מעמדה החברתי- מקצועי של אשתו שהוא גבוהה משלו , הדבר עלול בשלב מסוים לערער על יציבות הנישואים. במקרה שלך , מתאורך אני מבין שהרגשה זו היא סוביקטיבית שלך. כלומר את חוששת שבגלל פער ההשכלה בעלך יעדיף אחרות על פנייך. אך האם יש לזה אחיזה במציאות? האם בעלך העיר לך על כך אי פעם? שבגלל שאת פחות משכילה ממנו הוא לא מרגיש נוח איתך. האם יש ביניכם תקשורת פתוחה? האם את יכולה לשוחח על הנושא הזה איתו? באשר לילדייך, טוב מאוד שהם מתגאים באבא, אך האם אמרו לך שאת פחות טובה או פחות חכמה בעיניהם? לדעתי את צריכה במקרה כזה לומר שמה שחשוב זה שאת אמא טובה שאוהבת ודואגת להם. מאבא יש להם תחושת ערך חברתי ומאמא אהבה הערכה ואוזן קשבת. ( בתקוה שזה אכן כך.).

25/11/2003 | 06:51 | מאת: שני

הי. לצערנו בגלל היותנו אמהות, הקידום שלנו במקומות העבודה מתעקב יותר מאשר בעלינו. אני חשה זאת גם כן בעבודה אבל משלימה עם זה מאחר ויותר טוב לי להיות בבית עם הילד ולהנות ממנו מאשר להיות בעבודה ולהתקדם. אבל - דבר זה לא אמור למנוע ממך השכלה!!!. את בהחלט יכולה להשאר בתפקידך (כל עבודה מכבדת את בעליה) אבל את גם יכולה ללמוד. אני מסיימת עכשיו תואר ראשון בקרמינולוגיה. היתה לי הרבה עזרה מאמא שלי עם הילד, חמותי ובעלי. לידיעתך - למדו איתי גם נשים בגילאי 50+ וסבתות. הן הבינו שהן שילמו בהשכלתן בגלל משפחה. תמשיכי לעבוד במה שמעניין אותך ובמקביל לכי ללמוד דברים מרתקים. אם מעניין אותך עיצוב פנים, אדריכלות וכו'... ויש לך אמצעים - לכי ללמוד. זה בשעות הערב (רשת אורט לדוגמא). אל תפספסי את החיים שלך. בעלך כבר ממוקד במקום עבודה נוח ולכן חישבי על עצמך. בהצלחה.

שלום רב, יש הבדל בין מי שהוא בעל השכלה, למי שהוא רחב אופקים ואיש תרבות, כמו שיש הבדל בין מי שיש לו השכלה, ומי שיש לו חכמה. אם חיי הנישואין הראו לבעלך את חכמת החיים שלך, ואת ההתאמה שהוא צריך ברובד התרבותי - יש להניח כי מצבכם ימשיך להיות טוב. עניין אחר הוא הסטטוס: אכן יש לחץ חברתי להיות בעל השכלה, ולהיות עם מי שהנו בעל השכלה. יש גם הילה חיובית למי שטרח והשקיע, כולל בתחום ההשכלה. שני הגורמים הללו הנם סוג אחד של דחף, שנקרא לו 'חיצוני' בשורות הללו, שטוב אם ידרבן אותך ללכת חזרה לספסל הלימודים. עניין אחר הוא דחף 'פנימי' להרחיב ידע והשכלה. אם זה קורה אצלך, הרי שהנה לך גורם מדרבן נוסף, לא פחות חשוב. עניין נוסף, יכול להיות המודל ההורי שאת מעצבת, שאומר: גם נשים יכולות, ואף פעם לא מאוחר. יש להניח כי תשתית של זוגיות טובה, הנה אידאלית לצעד כזה מצידך. התקופה יכולה להיות רוויה בחיזוקים, לימוד משותף כמו בתקופת התיכון, וכו'. ולכן המלצתי: קחי בחשבון כי מספר האנשים בגילאים שלך שמסתופפים במכללות ובאוניברסיטאות - הוא גדול, ותשקלי חיובית להצטרף לזרם. ובברכת עלה והגשם, ד"ר יוסי אברהם

מנהל פורום זוגיות חברה ותעסוקה