שאלה קצת קשה אבל בכל זאת
דיון מתוך פורום זוגיות חברה ותעסוקה
שלום, ברצוני לדעת את דעתך בעניין הבא. האם לדעתך יש קשר בין בטחון עצמי ( יותר נכון נערכה עמצית) לבין למראה חיצוני? לאמור האם מראה חיצוני שנחשב יפה ומקובל גורם ליצירת בטחון עצמי? יש פסיכולוגים הטוענים שאין קשר מה דעתך? ועוד דבר האם יכול להיות שמילים ומעשים שליליים של הורה כלפיי הילד יגרמו לו לשנוא את מראו החיצוני בגיל מבוגר?
במצבים חברתיים יש הטיה חיובית כלפי אנשים יפים. סיבה אחת היא אסתטית: כפי שנעים יותר להיות בסביבת חפצים יפים, כך נעים יותר להיות בחברת אנשים יפים. אנשים לא רק נהנים מהיופי, אלא גם מחבבים אנשים יפים, ומשליכים מהתכונות החיצוניות אל הפנימיות. אנו נוטים לייחס ליפים תכונות חיוביות ומנבאים להם עתיד מזהיר. אדם יפה נתפס גם כטוב לב, וכו'. מכיוון שאנשים מניחים שיופי מתקשר עם תכונות חיוביות, הם מתייחסים בחיוב לזולת היפה, ולכן הוא מפתח אופי חיובי ונוח. אולם אפשר שיקרה גם ההיפך, ילדים יפים הזוכים בהערצה בפינוק ובוויתור עלולים להתפתח למבוגרים אנוכיים, מפונקים ולא מתחשבים באחרים. אנשים יפים במיוחד סובלים בד"כ מקנאה ומעוינוות מצד בני מינם, ומהטרדות מצד המין האחר. הם אינם יודעים אם מישהו נמשך אליהם בשל יופיים או בשל תכונותיהם הפנימיות. מכיוון שבני אדם נוטים להכיר את עצמם ולשפוט את עצמם לפי איך שהם מפרשים שאנשים אחרים תופסים אותם, כמובן שההערכתם העצמית תהיה גבוהה יותר. אך מה קורה כשהם מתבגרים ויופיים מתעמעם? מה קורה אז להערכתם העצמית... אני גם חושבת שכמו בכל תחום להורים יש השפעה גדולה מאוד על הערכתו העצמית של הילד, במיוחד אם הם צחקו על מראהו החיצוני, יכול להיות מאוד שזאת ההשפעה החזקה מכולם. אם זה המקרה שלך, אני מציעה לך לשפוט את מראך החיצוני בעינייך שלך. ללמוד לאהוב את עצמך ואת איך שאת נראית ומה שאינך אוהבת לנסות לשנות. אולי גם כדאי שתעשי לעצמך מן אוטוסוגסטיה - בכל יום תגידי לעצמך - "אני יפה" 15 פעם ברציפות, שלוש פעמים ביום. גם אם לא תאמיני בזה בהתחלה, בסופו של דבר, זה יחלחל אל תת המודע שלך. ומה שאדם חושב על עצמו - כך אנשים יחשבו עליו. מקווה שעזרתי קצת. בהצלחה!
שלום רב, בודאי שיש קשר בין מראה ובין בטחון עצמי - בהנחה כי התאוריה אודות הדימוי העצמי, מקובלת עליך. הדימוי העצמי "מיוצר" מגורמים אחדים, שביניהם גם דימוי הגוף. כללית, התאוריה אומרת כי: דימוי עצמי משפיע על ההערכה העצמית, שמשפיעה על מידת האמונה בהצלחה (חוללות עצמית), שמשפיעה על מידת התעוזה והנכונות לנקיטת עמדה ופעולה (הנה הגענו לביטחון העצמי... ). ולשאלתך השניה: דימוי הגוף מעוצב, ראשית ע"י התיחסות ההורים ובני המשפחה, ורק אח"כ הסביבה החברתית האחרת. כל טוב, ד"ר יוסי אברהם