שאלות נתוח פראתירואיד

דיון מתוך פורום  גידולי בלוטת המגן (תירואיד) ויותרת המגן (פרתירואיד)

24/08/2024 | 14:54 | מאת: אני

שלום רב, בת 55 לפני 4 שנים (עקב קשר חם וגדול ) עברתי כריתת אונה בלוטת התריס מימין. הנתוח היה עם חתך צווארי. בתשובה פתולוגית לאחר הנתוח (שהייתה תקינה) בנוסף לתיאור הקשר החם צוין גם המפשט הבא: normocellular parathyroid gland tissue present in 2 sections לפי המשפט הנ"ל הבנתי כי בניתוח הוצאו גם 2 בלוטת פראתירואיד אך אינני יודעת האם הן נכרתו שלמות או שנכרתו רק חלקי הבלוטות. כעת בבדיקת מעקב התקבלה רמה גבוהה של סידן בדם (10.9), כאשר הPTH נמדד 36 (ממש בגבול העליון של הנורמה שהיא 38). לציין כי בבדיקת צפיפות העצם התגלתה אוסטאופניה עם ערך -2.5. לציין גם כי לפני כ-3 שנים בבדיקת us בקוטב התחתון של אונה השמאלית הודגם מבנה אובלי היפואקואי כ-6*9 מ"מ לא ווסקולרי - יכול להתאים ל-pta. כמו כן אני מרגישה סימנים קלים של יובש בפה צמא מוגבר וקצת יותר צורך להטיל שתן. אני מבינה כי מכל אלו עולה החשד להיפרפראתיראויד. שאלות: 1. במידה שיוחלט כי עלי לבצע כריתת פראתירואיד האם ניתן לאתר את הבלוטה הבעייתית רק באמצעות us ללא בצוע מיפוי כתנאי לנתוח? (מאוד חשוב לי להימנע ממיפוי ע"מ לשמור על תפקוד התקין של בלוטת התריס שכאמור אני עם אונה אחת) 2. האם מתשובה הפתולוגית הנ"ל לגבי הוצאת בלוטות פראתירואיד ניתן לדעת אם הן הוצוא שלמות ואם כן אז להסיק שקרוב לוודאי כי הבלוטה הבעייתית נמצאת בצד שמאול? 3. האם במקרה כמו שלי ניתן לבצע נתוח ללא חתך צווארי ? (בהתחשב בעובדה כי כבר יש לי צלקת אחת בצוואר) תודה רבה על התשובות

שלום רב, הממצא הפתולוגי יכול להעיד על חלק מבלוטת פרתירואיד אחת ומתוארים שני חתכים פתולוגיים של הבלוטה. יכול להיות שנכרת רק חלק מבלוטה אחת בלבד. בכל מקרה כיום יש צורך לבצע US צוואר ומיפוי פרתירואיד, שאינו פוגע בתפקודי התירואיד כלל (זה לא מכיל יוד כמו מיפוי תירואיד). לא מומלץ לבצע את הניתוח הזה בגישה אנדוסקופית. בהצלחה. פרופ' אבי חפץ, א.א.ג. מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר באסותא א.ר.ם.- המרכז לרפואת א.א.ג. וניתוחי ראש צוואר באסותא http://www.aram-ent.co.il 03-7645464

מנהל פורום גידולי בלוטת המגן (תירואיד) ויותרת המגן (פרתירואיד)