פורום אורולוגיה אונקולוגית
מנהל פורום אורולוגיה אונקולוגית
האם הטיפול החדשני הוא במסגרת מחקרית בלבד או מיועד לכל (כולל באופן פרטי)? האורולוג המליץ לי על ניתוח TURP בגין ערמונית מוגדלת אולם אני נמנע ממנו בגלל החשש מתופעות הלוואי שלו. האם הטיפול החדשני שהוא ללא תופעות לוואי יכול להחליף ניתוח TURP למרות שברור לי כי מדובר בהסרה מלאה של הערמונית?
שלום יעקב. עד כמה שידוע לי הטיפול הורשה ע"י משרד הבריאות במסגרת מחקר ומתבצע בפועל באופן פרטי. הטיפול נעשה לחולים עם סרטן ערמונית, לא כטיפול בערמונית מוגדלת.
שלום רב, אני בת 32 מטופלת בנוגדי דיכאון ויפאקס וכדורי הרגעה אלפרוקס. כנראה עקב שימוש בתרופות התחילה אצלי הפרשת חלב מהשדיים ושיבוש בווסת חודשית. כמו כן שחלות פוליציסטיות. עברתי 2 ניתוחים קיסריים. בזמן האחרון התחלתי לסבול בכאבי בטן תחתונה כאבים במתן שתן ותכיפות במתן שתן כאשר כמה פעמים זה היה מלווה בטיפות של דם על הנייר. בדיקת שתן סטיק יצאה תקינה. קיבלתי סדורל. אחרי יומיים הרגשתי הקלה והפסקתי את הכדורים. אך לאחר מספר ימים שוב תקפו אותי כאבים צריבה ותכיפות שמוקלים אחרי נטילת סדורל. שבוע הבא אמורה לבצע בדיקת שתן כללית ותרבית. לפי רופאת המשפחה מדובר בציסטיטיס. ואני ממש מבוהלת כי קראתי ששתן עם דם יכול להיות גם תסמין לגידול בשלפוחית השתן. אשמח לתשובתכם. תודה רבה חזור סקר יומי
שלום אירה. סרטן שלפוחית נדיר מאוד בגיל 30. לפי התסמינים שאת מתארת, הרבה יותר סביר שהדימום הקל היה קשור לדלקת של השלפוחית. עם זאת, הייתי עוקב אחרי זה, ואם זה חוזר, הייתי שוקל בירור, במיוחד אם את מעשנת.
שלום פרופסור מזה תקופה שאימי רואה צבע אדום בשתן רואים ואים Albumin/creatinine ratio עם ערך של 110 ו-Erythrocytes U שווה ל-350 התרבית תקינה וקריאטנין בדם תקין. קבעו לה תור לרופא אורולוג רק לעוד כשבוע האם מה שיש לה סובל דיחוי? האם זה מסוכן? מה זה יכול להיות? תודה
שלום נעמה. יש לה דם בשתן. זה דורש בירור אורולוגי שכולל הסתכלות בשלפוחית בציסטוסקופיה ו-CT. עיקר הבירור הוא לשלול גידול בדרכי השתן. אם הדימום אינו מסיבי, זה יכול לחכות שבוע.
בעקבות עליה בלויקוציטים ולימפוציטים בבדיקות-דם שגרתיות , נעשה אפיון לימפוציטים שמסקנתו היתה - לימפומה מסוג מנטל. בבדיקות pet-mr pet-ct התגלתה אסימטריה במבנה האשכים. האשך הימני נצפה עם סיגנל נמוך יותר מאשר צד שמאל והטרוגני יותר בערכי T2 W הממצא מגלה דיפוזיה רסטרקטיבית משמעותית. חשד לתהליך נאופלסטי. שאלתי: האם יש קשר בין החשד ללימפומה , לבין הממצא באשכים?
שלום אברהם. האשך עלול להיות מעורב בלימפומה. צריך לעשות US אשכים ולפנות לאורולוג ולהמטולוג.
קראתי על תוצאות טובות במחקר של: טיפול הזלפתי (Bladder Wall Thermo-chemotherapy (BWT עם מיטומיצין (MMC) לסרטן לא חודרני של השלפוחית(NIBC) .בטיפול זה מתבצע הזלפה סיבובית של MMC מחומם אל השלפוחית. במידה והחולה מבוגר מדי, חושש מדי ממעבר הBCG למחזור הדם,, חלוש מדי לשטיפות של BCG ( בגלל HB נמוך, ברזל ירוד) האם ניתן להשתמש בטכניקה הזו ולדלג על נחיצות פורטוקול הטיפול בשטיפות BCG ?
שלום. זו שיטה שאפשר לשקול אותה, בתלות במאפיינים הספציפיים של הגידול ושל המטופל.
אימי בת 68 עברה לפני שלושה חודשים ניתוח לכריתת מעי גס כתוצאה מפוליפ של 2.5 ס"מ טרום סרטני. ביופסיה העלתה שאין התפשטות. אבל מאז יש לה כאבים חזקים באזור הניתוח ובנוסף בבדיקות שתן במשך שלושה חודשים רואים Albumin/creatinine ratio עם ערכים שנעים בין 74 עד 109 ו-Erythrocytes (U שווה ל-250 כאשר המקסימום צריך להיות 10! התרבית יש לציין שלילית וקריאטנין בדם תקין. למי עלינו לפנות? האם ניתן לדעת מהיכן הדימום בשתן? רופא המשפחה אומר להתעלם אבל קשה לנו להתעלם כי אולי חלילה זה משהו מסוכן יותר. נודה לעצה, האם עלינו לעשות בדיקות נוספות או שמא זה כן תקין?
שלום נעמה. יכול להיות קצת דימום בשתן לאחר הכנסת קטטר. אני מניח שבמהלך הניתוח היא היתה עם קטטר. זה לא אמור להימשך כמה חודשים. אם בבדיקות חוזרות יש עדיין דם, צריך לפנות לאורולוג לבירור.
שלום, בן 79 , בעוד מספר ימים ניתוח בהרדמה ספינאלית בשלפוחית השתן. רקע: פרפרור עליות, עם מסתם אורטאלי( TAVI)מטופל בקרדילוק ובאלקוויס. בהמטולוגיה לפני ניתוח (רק הערכים מתחת למינמום) HB 11.4 PLT 116 חומצה פולית 8.9 פיראטין 15.5 ברזל IRON 42 קריאטנין 1.94 בילרובין ישיר 00.8 האם לדעתך בערכים כאלה לא מסוכן לנתח אותי ?
שלום. קשה לי לענות לך רק לפי הערכים. אני לא רואה משהו חריג מאוד. הקריאטינין גבוה, אבל אני בטוח שהרופאים שלך מודעים לזה. אני מנחש שאתה עובר את הניתוח בגלל גידול בשלפוחית. אם כך, חשוב לעבור את הניתוח הזה.
יש לי שתן צהוב מאד [לא כתום] צהובה, והרבה, וריח, ושלפוחית כואבת. מה זה יכול להיו. האם גם בעיה בכבד? דחוף לי תודה.
שלום אור. דבר ראשון צריך לשלול דלקת בדרכי השתן. גשי אל הרופא שלך והוא יבקש ממך לעשות בדיקת שתן כללית ותרבית שתן.
שלום רב. אני גבר בן 46,נשוי ואב לשניים. לפני כארבעה חודשים התגלה אצלי באשך ימין גידול שהוסר בניתוח. לצערי,הגידול הספיק לשלוח גרורות לאזור האגן והבטן ועקב כך,עברתי טיפולים כימותרפיים של 4 מחזורים של EP. הבעיה שלי היא שמאז הניתוח אני סובל מכאבים לאורך הפין בזמן זיקפה. 1.רציתי בבקשה לדעת ממה יכולים לנבוע הכאבים לאורך הפין(כאב כמו שריר תפוס)? 2.דבר נוסף הוא שבזמן שפיכה שמתי לב שהמרקם של הזרע הוא מאוד מימי ודליל ולא סמיך כמו לפני הניתוח-ממה נובעת הסיבה לדעתך? תודה אבי
שלום אבי. קודם כל, סיכויי ההחלמה שלך הם גבוהים מאוד, למרות הגרורות. זה הכי חשוב. בקשר לשאלה הראשונה, קשה לי לענות לך תשובה ברורה. כאבים בזמן זקפה יכולים להיות סימן להתפתחות עקמת של הפין, וזה לא קשור לסרטן האשך. אפשרות אחרת היא שמדובר בכאב ממקור עצבי? זה משהו שבשביל לברר אותו, צריך לבדוק אותך ואת הבדיקות שעשית עד עכשיו. בנוגע לשאלה השניה, הכימותרפיה גורמת לאשך הנותר לא לייצר תאי זרע (באופן זמני ברוב המקרים). מה שיוצא בשפיכה זה נוזל הזרע שמגיע מהערמונית ומשלפוחיות הזרע, אבל בגלל שאין בו תאי זרע הוא נראה דליל.
שלום רב, תשובת ביאופציית ערמונית של אבי (בן 73) : 18991 (right) :Adenocarcinoma , Gleason score 8 (4+4) , Group 4. Tumor involves 40% of two out of the 6 cores 18992 (left) :Adenocarcinoma , Gleason score 7 (3+4) , Group 2. Tumor involves 30% of two out of the 6 cores אבחנה: 16-18991 T92000 M80103 להבנתנו , זהו סרטן ערמונית: צד ימין של הערמונית: בשלב בו "הגידול הסרטני התפשט אל מחוץ לבלוטת הערמונית או חדר לרקמות הסמוכות לה" וחומרתו "סרטן ערמונית מתקדם מקומי" (40% של 2 מתוך 6 האונות) צד שמאל של הערמונית: בשלב בו הגידול נמצא עדיין בתוך בלוטת הערמונית וחומרתו " סרטן ערמונית מוקדם" (30% של 2 מתוך 6 האונות) שאלותיי: 1.האם פירוש הבדיקה נכון ? נתונים נוספים שכדי לדעת עליהם ? 2.לא ברור לנו מהתשובה האם הסרטן התפשט מחוץ לערמונית או לא ? איזה בדיקות נהוג לעשות כדי לברר זאת ? 3.בהינתן תשובה זה , מהם סוגי הטיפולים העומדים בפנינו לבחירה ? מהו סוג הטיפול המומלץ ? -4.האם סוג סרטן זה נחשב אלים ? "נפוץ" ? מתפשט במהירות ? אודה מאוד לתשובותייך לכל שאלותיי. תודה.
בנוסף , להלן ערכי ה PSA: 2011 : 5.5 2013: 8 2016: 12.45
שלום רוני. 1. מהנתונים שהעתקת מתשובת הביופסיה באנגלית, לא ניתן להסיק לגבי מידת ההתפשטות של הסרטן. כך שאני לא מבין למה כתבת "סרטן ערמונית מתקדם מקומי" או "סרטן ערמונית מוקדם". המידע שהביופסיה נותנת הוא לגבי מספר הדגימות המעורבות בסרטן מתוך הביופסיות שנלקחו, הנפח שהסרטן תופס מהדגימה, והגליסון - שנותן מידע על מידת האגרסיביות של הסרטן. 2. כאמור, הדגימות בביופסיות נלקחות רק מהערמונית, כך שלא ניתן לדעת בוודאות לגבי מידת ההתפשטות. כדי לדעת את זה כדאי לעשות MRI של הערמונית ו-PET/CT PSMA. 3. צריך לקבוע את השלב של המחלה לפני שאפשר לדבר על אפשרויות. בניסוח אחר, אפשרויות הטיפול תלויות בשלב של המחלה" האם הסרטן נמצא רק בערמונית? האם הוא נמצא בערמונית וחורג מהגבולות של הערמונית אבל בסביבה שלה? האם יש גרורות? הבדיקות הנ"ל אמורות לענות על השאלות האלה. 4. גליסון 8 (4+4) נחשב לסרטן עם סיכון להתקדמות. כלומר, יש סיכון רב שללא טיפול הוא ישלח גרורות. סרטן ערמונית, גם כשהוא אגרסיבי יחסית, הוא עדיין מתקדם באיטיות יחסית לסוגי סרטן אגרסיביים אחרים. עדיין חשוב מאוד להמשיך את הבירור בעניין הזה, ולהחליט על טיפול.
שלום רב אני זקוק ליעוץ דחוף תופעה חדשה אצל אשה בת 88 לאחר ניתוח החלפת עצם הירך . עכירות ולכלוך בסטומה שמחליפה את שלפוחית השתן. וגורמת לשתן כהה עד לעצירת יציאת השתן מהגוף. שלילת התייבשות בבדיקות דם קרייטנין יציב על 1.45בשנה אחרונה. לאחר הניתוח עלה ל 1.88 גם הוספת נוזלים בעירוי לא עזרו נקוי והחלפת שקית פותרת את הבעיה לפחות מ20 שעות. אנא תשובתך בהקדם. תודה מראש
שלום אדי. התייבשות יכולה להיות סיבה, ויכולה להיות כזאת בלי עליית קריאטינין משמעותית. כדאי גם לשלול זיהום בדרכי השתן על ידי בדיקת השתן ולקיחת תרביות.
שלום, בן 80 שנה. עם מסתם אורטאלי תותב. ברקע פירפור עליות. לאחר ניתוח TURBT נלקחו דגימות לפתולוגיה ואלה המימצאים: "hige grade urotheial crcinoma with one of focous of superficial invasioninto the lamina propria. muscularis propria was uninvolved no vascular tumer spread seen. ares of urotheial crcinoma in situ were seen. א. הרופא כתב שם שזה TCCB T1A HG+ CIS ומבקש לעשות TURBT נוסף לניקוי האיזור. אח"כ במידת הצורך שטיפות BCG . אני עדיין לא התאוששתי מהניתוח הראשוני מלפני כחודש - עד כמה דחוף הניתוח החוזר ? אפשר לחכות עוד חודש וחצי ? ב. אני חושש משטיפות BCG מסיבה של חדירת החיידקים למחזור הדם. למה המיטומיטסין ירד פתאום מהפרק? כל המלצה וכיוון שימזער את הסבל ואי הוודאות יעזור . תודה
שלום. הרופא צודק. במקרה של פתולוגיה כזאת, אנחנו ממליצים לבצע ניתוח חוזר, מפני שבחלק מהמקרים אנחנו מגלים שארית של גידול, ומידת חדירה שונה של הגידול שמשפיעה על ההחלטות על אפשרויות הטיפול בהמשך. כשמדובר על מחלה שהיא high grade, כמו שכתוב בתשובה הפתולוגית שלך, ה-BCG יעיל יותר מהמיטומיצין מבחינת הורדת הסיכון לחזרה ולהתקדמות של המחלה.
שלום, תודה על המענה. ב. כמה זמן אפשר להמתין עד הניתוח החוזר (נותחתי לפני פחות מחודש)? ג. מה סיכויי הישנות הגידול/ים באחוזים לפי המחקרים, אם אני לא מעוניין בשטיפות BCG לעומת שאעשה שטיפות?
היי, אני בן 17 ויש לי עקמת פין כלפי מטה. לפי תמונות שראיתי באינטרנט ולפי הערכה שלי העקמת היא בערך ב-35-40 מעלות. אורך איבר המין שלי בזקפה הוא 14 ס"מ. אני יודע שעליי להיבדק אצל אורולוג,זה מובן מאליו. לכן הייתי רוצה לשאול שאלה שתענה לי תשובה שונה עליה מזה שעליי ללכת לאורולוג. רציתי לשאול האם תיאורטית,ע"פ הנתונים הנ"ל,קיום יחסי מין תקינים הוא אפשרי? תודה מראש
שלום יוסי. זה מאוד תלוי במידת העקמת עצמה. בחלק מהמקרים ניתן לקיים יחסי מין.
אני בן 71. תוצאות הבדיקות של בדיקת ה MRI הן תהליך פריפרלי חשוד ביותר (4 pirads). מזוהה בהיקפה של האונה הימניתשל הערמונית. הנגע אשר תואר בעצם הכסל מימין חשוד לתהליך מיטוטי ומצריך המשך בירור. לא הודגמה פריצה של הקופסית. שינויים היפרטרופיים של הערמוית המרכזית. כרגע אין אף גורם רפואי שאפשר לדבר איתו האם מדובר בגידול ממאיר, באיזו דרגה והאם דורש טיפול דחוף? אודה מאוד להתייחסותך בהקדם. תודה מראש
שלום ראובן. קשה לי לענות לך בלי להבין את ההקשר שבו נעשתה בדיקת ה-MRI. אני מניח שאורולוג ראה אותך ושלח אותך לבדיקה. האם זה היה אחרי ביופסיית ערמונית? מה ה-PSA? לפי התשובה יש בערמונית נגע שהוא חשוד לסרטן בערמונית. ה-MRI לא מספיק בשביל לעשות את האבחנה, לפעמים הוא טועה. כדי לעשות אבחנה של סרטן ערמונית צריך לעשות ביופסיה.
שלום, אני אחרי שבועיים לאחר ניתוח TURBET עשיתי בדיקת שתן כללית ועדיין נמצאים כדוריות דם אדומות ולבנות סביב ה 300. יש לציין, שאני מרגיש מצויין ללא חום וכאבים. והדימום פסק לחלוטין מאחרי הניתוח רק לפני יומיים. מה דעתך ? זה נורמלי וצפוי ?
שלום, האם תוצאה תקינה של MRI ערמונית, PSA תקין מייתרת את הצורך בביופסיה MRI/US/FUSION ? MRI בוצע בעקבות מיפוי גליום 68 שבו הייתה קליטה חזקה בערמונית ללא ממצע מורפולוגי ויתכן שהקליטה פיזיולוגית. תודה על תשובתך
שלום. אם ה-MRI לא מראה נגע חשוד לסרטן בערמונית, אין לאן לכוון את הביופסיות בטכנולוגיה של ה-MRI/US fusion. עדיין אפשר לעשות ביופסיות ערמונית רגילות (בהכוונת US). אם ה-MRI תקין, עדיין יש סיכון של עד 15% לאבחן סרטן משמעותי בביופסיות ערמונית רגילות. מידת הסיכון לאבחון סרטן משתנה מאדם לאדם ומושפעת מהגיל, ה-PSA, הממצאים בבדיקה רקטלית, רקע משפחתי, עבר של ביופסיות קודמות ועוד. אני ממליץ לך להתייעץ עם האורולוג המטפל לגבי מידת הסיכון שלך ולפי זה לשקול ביופסיות.
ד"ר נכבד, רק רציתי להודות לך על תשובתך לפני מספר ימים, בעניין הכותרת שבנדון. הרבה תודה כל טוב, וחג שמח
ס"ד שלום, בן 79 שנים. ברקע התשלת מסתם אורטאלי + פירפור עליות. מטופל באלקוויס ורדילוק. לפני שבוע ניתוח כריתת פוליפים משלפוחית השתן. מזה 6 ימים מקבל קלקסאן 40 מ"ג פעמיים ביום. ההוראה היא שרק לאחר שהשתן יתבהר מהדימומים ניתן לחזור לתרופה אלקוויס 5 מ"ג. א. האם הקלקסאן "מזרז" לכאורה, את משך הדימום ממהניתוח? ב. ניתן לרדת בהמלצת הקרדיולוג למנה אחת של קלקסאן 40 מ"ג ביום ?
שלום. קלקסן מעכב את מערכת הקרישה, כך שהוא כן יכול לגרום ליותר דימום לאחר הניתוח. לגבי שינוי מינון של הקלקסן, אתה צריך להתייעץ עם הרופא המטפל.
שלום רב, בעקבות עלייה בערכי PSA הופנה אבי בן ה 73 ל ביאופציה ערמונית. אנו עדיין מחכים לתשובה הפתלוגית אך יש בידינו את תשובת האולטראסאונד: "נצפתה שארית שתן בינונית, שלפוחיות הזרע גדושות סימטריות מדדי הערמונית היום 7X23.7 , 53.2X47 מ"מ המהווים 31.5 סמ"ק ערמונית בעלת מרקם היפרטרופי, בולט עם הסתיידות רבות חוד הערמונית נצפה תקין, נלקחו 12 גלילי רקמה , 6 מכל אונה" האם תוכל לפענח לי את התשובה ? בייחוד הממצא של "מרקם היפרטרופי, בולט עם הסתיידות רבות" מה זה מרקם היפרטרופי , הסתיידות , ומה משמעות הימצאות של הסתיידות ? תודה.
שלום רוני. זה אומר שהערמונית היא גדולה, דבר נורמלי בגיל 73, ויש בה משקעי סידן, דבר שהוא גם די שכיח.
שלום רב בבדיקת אולטרסאונד התגלו המימצאים הבאים: כליה שמאלית בשליש האמצעי הודגמה ציסטה פשוטה בקוטר 1.3 ס"מ בשליש התחתון הודגמה ציסטה מודולרית בקוטר 1.34 עם מספר מחיצות בתוכה - בוסניאק 2 עד 3. לציין שבדיקת דופלר צבע לא הדגימה זרימה בתוך הציסטה. ללא סימני חסימה אורומכני. ללא עדות לאבנים. לסיכום 1 מידה קלה ביותר של הסננה שומנית בכבד 2. הכליות הודגמו עם ציסטות כמתואר לעיל, לציין ציסטה מורכבת בכליה שמאלית בוסניאק 2 עד 3. להמשך ביקורת ומעקב עפ"י שיקול קליני. אני חולת סרטן ריאות שלב 4 מאז 4.5 שנים עם אבחנה של מוטציה EGFR ומטופלת באירסה. תוצאות הסי.טי האחרון מ-31.1.2016 בהתייחסות לכליות נקבע:"כליות תקינות בגודל ובמיקום, מרכזות סימטריות ללא הידרונפרוזיס" אבקש לדעת מה המשמעות של האבחנה לפי האולטרסאונד. בתודה
שלום יערה. ציסטה היא חלל מלא נוזל. כשפשוט מדובר בנוזל, אין סיבה לדאגה. לפעמים יש מחיצות בתוך הציסטה והרדיולוג מנסה להעריך עד כמה הן חשודות לממאירות. בוסניאק 2 זו מידת חשש כזאת שמצדיקה מעקב. בוסניאק 3 אנחנו כבר ממליצים על ניתוח לכריתת הציסטה. כך שלבוסניאק יש משמעות. במקרה שלך חשוב מאוד להסתכל גם על האולטרסאונד וגם על הסי.טי האחרון ולראות מה מאפייני הציסטה.
רק רציתי לציין שהבדיקת שתן הראשונה בה יצא ליקוציטים, ושנעשתה יומיים לפני הציסטוסקופיה - היתה לפני חודש. ובדיקת השתן האחרונה נעשתה לפני שבוע בערך (כחודש לאחר בדיקת השתן הראשונה). שוב תודה רבה על תשובתך
ד"ר נכבד, תודה רבה על תשובתך. בהמשך לתשובתך, 3 ימים לפני בדיקת הציסטוסקופיה עשיתי בדיקת שתן ויצא ליקוציטים 75 אך תרבית שלילית. ציינת כי הרירית ההיפרמית יכולה לנבוע מדלקת. האם בהתייחס לתוצאות בדיקת השתן יכול להיות קשר לרירית ההיפרמית? ואם לא האם למרות זאת זה יכול להיעלם כפי שציינת מאחר וזה אולי מהשטיפות? לפי תוצאות הביופסיה של הניתוח מלפני חצי שנה האם יכול להיות שזה חלילה חזר אחרי זמן כל כך קצר? עשיתי שוב בדיקת שתן לפני שבוע ימים והכל יצא נקי. שוב תודה מראש
מאוד יכול להיות שהלויקוציטים קשורים לדלקת. רירית היפרמית זה ממצא שיכול להיעלם. חזרה של גידול בדרך כלל מופיע כגידול שרואים אותו בציסטוסקופיה. אצלך לא ראו. את עדיין צריכה להיות במעקב, אבל לא לדאוג עכשיו.
בת 62. בדוח נתוח מה-1.9 נמצא:שופכה תקינה, רירית טרבקולרית, לטרלית לפיה הימנית גידול פפילרי 1*1.5 שיטחי וכן גידול שיטחי בדופן אחורי מימין. פיות זוהו תקינות. תשובת הביופסיה:התקבלה צנצנת ובה מספר פרורי רקמה בנפח 0.1 סמ"ק: bladder, transurethral resection: -papillary urothelial carcinoma, low-grade -no evidence of invasion -muscularis propria not present קיבלתי BCG פעם ראשונה 6 סדרות, ופעם שניה 3 סדרות וכך אני אמורה להמשיך. בציסטוסקופיה לאחר הסידרה השניה נכתב: רירית מעט טרבוקלרית והיפרמית ללא גידול, פיות זוהו תקינות. מה פירוש רירית היפרמית. האם נובע מהשטיפות, האם זה מעיד על תהליך גידולי, האם יכול להיעלם . אני מאד מודאגת. בתודה מראש על תשובתך
שלום יעל. היפרמיה זו זרימת דם מוגברת. כשאומרים רירית היפרמית מתכוונים לרירית שכלי הדם גדושים בה. תכל'ס זה נראה כמו אזור אדמדם. ברוב המקרים זו עדות לדלקת, וזה די שכיח לאחר טיפולי BCG. זה בהחלט יכול להיעלם בהמשך.
עקב בעיות במתן שתן נערכה בדיקה שגילתה ערמונית גדולה (125סמק) פסא 10 בביופסה גילתה סרטן בגליל אחד מתוך 18 גלילים גליסון 6 (3+3) במטרה לפתור את בעיית מתן השתן עברתי טיפול של לייזר ירוק שסילק כ 60% מהערמונית 6 חודשים מאוחר יותר הפסא ירד ל 2.7 בעיית מתן שתן נפטרה לחלוטיו אין שארית שתן ואין צורך לקום בלילה האם יתכן שהגידול היה בחלק של הערמונית שסולק? האם יש צורך בטיפול נוסף מלבד מעקב?
שלום דניאל. ברוב המקרים תאי הסרטן נמצאים באיזור ההיקפי של הערמונית. הטיפול שעברת היה יותר באיזור המרכזי של הערמונית, שם הרקמה שחוסמת את המוצא של השלפוחית. כך, שרוב הסיכויים שתאי הסרטן נשארו, וכך צריך להתייחס לזה. זאת אומרת שאתה צריך להמשיך להיות במעקב פעיל לסרטן ערמונית, מה שאומר בדיקת PSA ובדיקת הערמונית אחת למספר חודשים (את זה יקבע האורולוג שלך), וביופסיית ערמונית אחת לשנה - שלוש שנים (תלוי כמה ביופסיות כבר עברת לפני כן ומה היו התוצאות שלהן).
אני סובל מזה חודשיים וחצי מתחושת דגדוג וצריבה בקצה הפין. הכל יצא תקין מחלות מיןת US כליות, בדיקת ותרבית שתן, ו-PCR לאורפלזמה ומיקופלזמה. שמעתי שיש בדיקה בשם "תרבית שופכה" בה לוקחים קיסם ומהפתח של השתן בפין לוקחים דגימה. עדיין עושים את זה? ואם כן זה רק אורולוג? תודה
שלום נועם. התשובה היא חיובית. זה יעיל בעיקר אם יש הפרשה מהשופכה שאפשר לתרבת אותה.
לפני 12 שנים עברתי כריתה רדיקלית בגלל סרטן הערמונית. למרות ה"רדיקליות" נשארה רקמה ולכן ה PSA מעולם לא ירד ל 0. נהפוך הוא, הוא עולה בהתמדה. הערכים של ה PSA הם סינוסואידליים, עולים ויורדים, אבל הגרף הוא בעליה. אני עושה בדיקה אחת לחצי שנה והתוצאה בחודש 3/16 היתה 0.756. 3 פעמים נשלחתי לעשות MRI אנדו-רקטאלי כדי לבדוק אם יש שינוי ברקמה שנשארה. אין. עשיתי באוקטובר 2015 PSMA PET CT. היה בסדר. מה היית עושה במקרה כמו שלי? אגב, המנתח שלי, אורולוג מפורסם מאד, הציג את המקרה שלי באחד הפורומים שהשתתף בהם, כדי להראות ש PSA גדול מ 0 אחרי כריתה, לא בהכרח מראה על בעיה. תודה
שלום שאול. בערכים כאלה נמוכים של PSA אחרי הניתוח אנחנו מתבלטים אם ה-PSA מגיע מתאי ערמונית שנשארו או מתאי סרטן. כדי להחליט מה סביר יותר אנחנו משתמשים בנתונים של הפתולוגיה מזמן הניתוח, קצב עליית ה-PSA, ובנתונים נוספים. אני לא מכיר את כל הנתונים במקרה שלך, אבל אני יכול להבין את המחשבה שסביר מאוד שמדובר בתאי ערמונית שנשארו ולא בתאי סרטן, לאור ה-PSA שלא מציג מגמה של עליה, ושנשאר בערך כל כך נמוך גם 12 שנים לאחר הניתוח.
תודה על התשובה. כמו שכתבתי, ה PSA דווקא כן מציג מגמת עלייה. איטית, אבל קיימת. בסה"כ הוא עלה פי 3.5 ב 12 שנים. אתה אומר שהוא נמוך, למרות העלייה הזו, והשאלה היא, האם יש איזה גבול/ערך, שממנו אומרים: מכאן אנחנו משנים גישה ומתייחסים לזה יותר בחומרה? האם יש הגיון לעשות עוד PSMA חצי שנה אחרי שעשיתי? ערך הגליסון שלי היה 6. תודה
אלפו-קל קיבלתי לפני שנה טולטרודין קיבלתי עכשיו אבטרט קיבלתי עכשיו האם אני צריך להפסיק לקחת אלפוקל
שלום ניסן. את נושא התרופות אתה צריך לסגור עם הרופא שלך. ככלל, התרופות עובדות במנגנונים שונים, כך שיש מקרים מקרים שבהם נוטלים את שלושתן.
שלום רב, לאחר ניתוח ערמונית רדיקלי, כאשר עושים הקרנות עקב כישלון ביוכימי ועליה ב PSA: 1. מה אחוז המקרים שנגרם נזק בלתי הפיך בשלפוחית השתן בחלחולת ובעצבי הזיקפה עקב הקרינה? 2. מה אחוז המקרים שנגרם סרטן בשלפוחית השתן או בחלחולת עקב הקרינה? 3. האם תוכל להפנות למאמר עכשוי בנושא? תודה
שלום איתן. 1. ככלל, לאחר קרינה חיצונית למיטת הערמונית, יש תחלואה לטווח-ארוך של מערכת השתן של 7-40%. הטווח של המספרים הוא בגלל שיש דיווחים שונים במאמרים שונים. מבחינת תחלואה לטווח-ארוך של מערכת העיכול, מדווחים על 5-20%. אלה עבודות שבדקו הקרנות חיצוניות כטיפול ראשוני בסרטן ערמונית. בעבודות שבדקו הקרנות לאחר כריתה של הערמונית המספרים הם די דומים. לגבי נזק מבחינת תפקוד מיני, קשה מאוד לבדוק את זה, בגלל שקשה להפריד את זה מהנזק שנגרם עקב הניתוח, ומתופעות לוואי של טיפול הורמונלי שחלק מקבלים יחד עם הקרינה. 2. לגבי הסיכון לסרטן שלפוחית או רקטום לאחר קרינה לערמונית. תלוי על איזו עבודה אתה מסתכל. התוצאות נעות בין סיכון של פי 1.15 לפי 1.5 יחסית לאוכלוסייה הרגילה (שלא קבלה קרינה לאזור) בסרטן שלפוחית. לגבי סרטן רקטום, המספרים הם נמוכים יותר, ויש עבודות שלא הדגימו עליה בשכיחות של הסרטן הזה. כדאי לשים את זה בפרופורציות, הסיכוי של אדם שלא קיבל קרינה לפתח סרטן שלפוחית הוא יחסית נמוך. הקרינה מעלה את הסיכון, אבל הסיכון עצמו עדיין נשאר נמוך. עוד משהו, את הנזק מטיפול מסוים אנחנו שוקלים לעומת התועלת שהוא יכול לתת. זו נקודה שצריך פחות להתייחס במקרה ששוקלים הקרנות לאחר חזרה של סרטן ערמונית אחרי ניתוח. אחרי הכול, צריך לחשוש פחות מהסיכוי לפתח סרטן בעתיד, כשצריך לטפל בסרטן שקיים בהווה. 3. לגבי מאמר עדכני יש את זה - P Ost, N Lumen, AS Goessaert, et al.: High-dose salvage intensity-modulated radiotherapy with or without androgen deprivation after radical prostatectomy for rising or persisting prostate-specific antigen: 5-year results. Eur Urol. 60:842-849 2011 כמובן שלא מספיק לקרוא מאמר אחד כדי להבין את הנושא לעומקו.
שלום רב, אבי בן 73 הופנה לאורולוג עקב עלייה בערכי PSA: 2011 : 5.5 2013: 8 2016: 12.45 תוצאות מישוש: "ערמונית + 2-3 , אלסטית , גמישה, באונה הימנית שעה 5 גבשושית קטנה". ביצענו לו בדיקת דם באופן פרטי לפני שבוע , תוצאות: %FREE\TOTAL RATIO : 14.06 PSA : 12.45 FREE PSA : 1.75 אנו מחכים לבדיקת ביאופציה , אך לבינתיים היינו רוצים לדעת האם לדעתך התוצאות מצביעות בוודאות על תהליך ממאיר ? או לא ? או אולי ? לחוות דעתך אודה. תודה.
שלום רוני. הבדיקות השונות של ה-PSA מכוונות לסיכוי סטטיסטי לגלות סרטן בביופסיית ערמונית. הן אף פעם לא מצביאות בוודאות על תהליך ממאיר, וגם לא יכולות לשלול כזה, אחרת לא היה צורך בביופסיה. רק ביופסיית ערמונית יכולה לאשר בוודאות סרטן ערמונית. מדובר בערך PSA שהוא אכן גבוה. היחס של ה-PSA החופשי לכולל בדקו בערכים של PSA שהם בין 4 ל-10. בנתונים האלה הסיכוי לגלות סרטן בביופסיית ערמונית הוא כ-50%.
תודה על התשובה. בהנחה שזה כן ממאיר, האם אפשר לקבוע על פי התוצאות אם זה גילוי מוקדם או לא?
מזה כשנתיים וחצי סובל מכאבים ב-2 האשכים. כל הבדיקות שעשיתי לא גילו ממצאים חריגים. יש לציין שהכאבים באים פעם בחודש או חודשיים למשך כמה ימים ואז נעלמים. כלומר, כל התקפה באה פעם בחודש \ חודשיים לכמה ימים ונעלמת. אנסה לתאר את הכאבים: (זה תמיד בסדר הזה: ) ביום הראשון אני מרגיש רגישות מטורפת בשק האשכים, לאחר חצי יום \ יום, אני מרגיש כאבים חדים וחזקים ב-2 האשכים ואז זה עובר ומתחיל הרגשה של כבדות וגודש בשק האשכים. כאילו מישהו שם לי אבנים בשק האשכים והם נהיים כבדים ונמשכים כלפי מטה, ואני רק רוצה לשבת\לשכב (וגם לא עוזר) ההרגשה של הגודש והכבדות נמשכת כמה ימים ואז עוברת ואז הכל חוזר למסלולו התקין עד ההתקף הבא וככה זה כבר נמשך שנתיים וחצי עברתי ניתוח וריקוצלה באשך שמאל לפני שנתיים בגלל שחשדו שהכאבים נובעים מהוריקוצלה (דרגה בינונית) אך הכאבים לא עברו אחרי הניתוח ובבדיקות ובצילומים לא גילו וריקוצלה חוזרת. אני מצרף פה את התוצאות של האולטרא סאונד אשכים אחרון שעשיתי. עברתי עשרות אורולוגים וכולם לא מוצאים שום דבר באשכים ושולחים אותי למרפאת כאב. שאלתי היא אליך, האם תיאור הכאבים כפי שציינתי יכולה להעיד על איזה בעיה מסויימת? אפשר לשייך את סוג הכאבים האלו לבעיה? אני כבר שנתיים וחצי רץ מרופא לרופא ומבדיקות לבדיקות ואין מושיע, לא מוצאים אצלי שום דבר חריג ורק מפנים אותי למרפאת כאב שגם שם אין מזור לכאבים. אני כבר לא יודע מה עוד ניתן לעשות... אשמח לתשובתך תוצאות US אשכים אחרונה: שני האשכים בעלי מבנה וגודל תקינים . האפידידימוס מימין ומשמאל הודגם תקין . " ס 0.4 *0.3 ראש האפדידימוס משמאל מכיל ציסטה מ. לא הודגם נוזל הכמות חריגה בשק האשכים . לא הודגם ווריקוצלה . בבדיקת דופלר צבע זרימת דם עורקית תקינה תודה רבה מראש
שלום יעקב, קודם כל אני מצטער לקרוא על הסבל שאתה חווה. זו בעיה קשה כשכל הבדיקות הן תקינות, אבל הסמפטומים ממשיכים. זה מאוד מתסכל, ואני יכול להגיד לך שזה גם מאוד מתסכל מהצד של הרופא. אני לא יכול לדעת מה יש לך. בשביל זה אני צריך לבדוק אותך ואת כל הבדיקות שכבר עשית. אני יכול להגיד שקרוב לוודאי שאחרי כלכך הרבה זמן, עם בדיקות שהן תקינות, ככל הנראה מדובר בכאב ממקור עצבי. במצבים כאלה העצב משדר למוח תחושה של כאב מהאזור הזה, ללא סיבה שבאמת קיימת שם. זו הסיבה שהפנו אותך למרפאת כאב, מפני שזה סוג של כאב שהם יכולים לטפל בו.
בעלי עבר כריתת כליה מלאה בעקבות גידול סרטני גדול (מעל 10 ס"מ). בפטולוגיה לא נמצאה עדות לגרורות. הומלץ לנו על ביקורת כל חצי שנה. האם אין צורך בטיפולים מניעתיים עקב הגודל של הגידול הממאיר?
שלום נעמי. נכון להיום, לא ידוע לנו על טיפול שעוזר להקטין את הסיכון לחזרה של המחלה במקרים שבהם נעשה ניתוח ולא ידוע על גרורות.
שלום, בנוגע לגידולי TCC שיטחיים, קראתי על ניסויים מחקריים בארץ של ה Theracoat החדשניים שבה "מרכיבים" על ג'ל את המיטומיצין לשיחרור מושהה בשלפוחית, וזאת במקום ניתוח. ידוע לך על המחקר?
החברה שמייצרת את זה היא ישראלית. הם מפרסמים שמתבצעים מחקרים באירופה ובארה"ב. לא ידוע לי על פרסומים של תוצאות מהמחקרים הללו.
היי דר כבר חודש וחצי אני סובל מבעיה מציקה. התחיל כצריכבה בשתן וחשבתי שזה דלקת רופא משפחה נתן סדורל ומונורול אך לא עזר. תרבית שתן יצאה שלילית, PCR מחלות מין שלילי. עם הזמן נרגע לשבוע וחצי ואז שוב חזר כתחושה של לתת שתן כל הזמן ולחץ עד כדי כך שקמתי בלילה. הלכתי לאורולוג שאפילו לא בדק אותי פיסית ורשם לי דוקיסלן100 ל-7 יום . סיימתי ועדיין אין הטבה. התחושה שלי כרגע היא שכל פעם נשאר לי טיפות בקצה הפין (למרות שאין באמת טיפות ואין שתן). רק התחושה עצמה קיימת ובאה והולכת וגם פתח השופכה שלי אדום במשך כל התקופה הנל. מה זה יכול להיות? האם העובדה שיש לי את הוירוס של הרפס2 בגוף קשורה?
שלום נועם. נשמע שיש לך דלקת בקצה השופכה. לפעמים זה יכול להיגרם כתוצאה מנגיעה של האזור בחומרים שמעוררים את התגובה הזו (סוג בד מסויים? סבון?). אני ממליץ לשמור על האזור נקי ויבש.
השתמשתי בחומר סיכה שמכיל שמנים למינהם וסיליקון: Partially Hydrogenated Vegetables Oils, Glycerin, Polysorbate 60,Tecoheryl Acetate, Glyceryl Stearate, Phenyl Trimethicone הוא נמצא אצלי 3 שנים. הבנתי שיכולות להתפתח בקטריות ופטריות ויכול להיות שקיבלתי את הזיהום ממנו? הייתה לי שבוע הפוגה ובוקר לאחר שהשתמשתי בו שוב חזרה לי הצריבה. תודה!
שלום, אבי בן 62, הפסיק לעשן לפני 4 שנים. לפני חצי שנה אובחן שיש לו סרטן בשלפוחית הוא עבר ניתוח לפני חודש, והייתי מעוניין לדעת איזה סוג שטיפה מומלצת BCG או מיטומצין או סוג טיפול אחר ומידע נוסף כמו הסבר על סוג הגידול והסיכויים לחזרה/להחלמה ע"פ נתונים סטטיסטים. אלו הנתונים ע"פ הדוח הפתולוגי המון תודה! אבחנה ופרטים קליניים: bladder tomor turbt מקור הדגימה: urinary bladder, nos סוג הפעולה: biopsy תאור מאקרוסקופי: 3 קטעי רקמה בלתי סדירה, חומה-לבנה, גמישה, כל קטע בקוטר עד 0.4 ס"מ תאור מיקרוסקופי: קטע דופן שלפוחית שתן הכוללים רירית, למינה פרופריה וחלק קטן שטחי של שרירית. נראה גידול ממאיר - Papillary transitional cell carcinoma, high grade, PTa אבחנה: T74000 urinary bladder, nos M81303 papillary transitional cell carcinoma
שלום נדב. כשמדובר על גידול אחד שמופיע פעם ראשונה, שהוא קטן מ-3 ס"מ, לא חודר עמוק יותר מהרירית, ודרגת ההתמיינות היא high grade אנחנו מדברים על כ-40% סיכוי לחזרה תוך 5 שנים וכ-5% סיכוי להתקדמות. אנחנו יודעים שבגידולים שהם high grade שטיפות עם BCG עדיפות על מיטומיצין.
תודה רבה על התשובה להודעה! המליצו לאבא על טיפולים במיטומיצין ואמרו לו שאם הוא רוצה אז אפשר להחליף אותם בBCG. השאלה מה לדעתך יכולים להיות השיקולים להפנות אותו לטיפול במיטומיצין. לאבא אין טחול ( הוצא לפני 15 שנה עקב תאונת דרכים). וחוץ מזה לא נוטל תרופות כלשהם. תודה רבה
שלום, מימצאי הציסטוסקופיה: " בשלפוחית מוקד אקוגני בקוטר 1.5 ס"מ, ועוד 1 שונה מעט בעוביו. ערמונית 29 סמ"ק. בדופן ימין מספר לא קטן של גידולים פפילריים על בסיס קצת רחב" .זקוק ל TURT בהקדם. האם הגדולים הפפילריים נחשבים מסכני חיים ? ב. תוך כמה זמן הם בעלי יכולת לחדור מעבר לשלפוחית ? בתודה
שלום. המשפט הראשון והמדידה של הערמונית נראים לקוחים מפיענוח של אולטרה-סאונד. אני מבין שנעשתה גם ציסטוסקופיה ונראו גידולים פפילרים בשלפוחית. כשרואים גידולים בשלפוחית הם ב-85-90% סרטניים. ברוב המקרים הם שטחיים, והסרה שלהם עם או בלי טיפול משלים עם שטיפות לשלפוחית מספיקים מבחינת טיפול. במידה והגידול חודר לשכבת השריר, הסרה מתוך השלפוחית אינה מספיקה, ואז יש צורך בכריתת השלפוחית, בדרך כלל לאחר כימותרפיה. הזמן שלוקח להם לחדור אל שכבת השריר ומעבר אליה משתנה בהתאם לאגרסיביות הגידול. את מידת האגרסיביות ניתן לדעת (לפחות חלקית) רק לאחר שמסירים את הגידול ופתולוג מאבחן אותו בבדיקה תחת מיקרוסקופ. לסיכום, לא צריך לחכות יותר מדי עם הניתוח. זה בסדר לחכות כמה שבועות, אבל לא יותר מזה.
שלום...יש לי דלקת בפרוסטטה..מאתמול מטופל בדוקסילין 100 פעמים ביום...היום קיבלתי תוצאות מעבדה PSA...27.45....כמה שאני מבין זה גבוה מאוד...עם זה תוצאה של דלקת???או עם יש סכנה למשהו אחר... תודה
שלום רמי. דלקת בערמונית יכולה להיות סיבה לעליית PSA. יש לך ערכים קודמים של PSA? כדאי לחזור על הבדיקה לאחר חלוף הדלקת.
אני התחיל בזה שאתם בטח שומעים הרבה סיפורים אבל תמיד יש אחד שהוא ממש מוזר והוא שלי...כל זה התחיל לפניי 3 חודש אני גר באמריקה ופעיל מינית ככה שאני כן בטוח שיש לי מחלת מחלת מין שגורמת לכל מה שאני יספר לפניי 3 חודש השתנתי והרגשתי צריבה וראיתי קריש דם בשתן שנראה כמו נחש קטן מאותו רגע התחיל לי צריבה לאורך כל הצינור שפוכה גם לא במתן שתן היה הפרשה שקופה מימית שמזכירה חומר של ערמונית עקב כאבים בבטן תחתונה שהתחזקו הלכתי למיון שם הרגישו שהערמונית שלי גדולה מעט ונתנו לי זריקה לשריר ו4 כדורים ליתר ביטחון נגד כלמדיה וזיבה בדקו עשו בדיקת שתן שהראתה דם סמוי בשתן וזיהום כולשהו,בדיקת דם יצאה תקינה בכל מקרה הליכתילמחרת לאורולוג בדק רקטלית ערמונית ואבל שהיא לא כל כל גדולה ונתן לי דוקסלין ל20 יום שלא עזר בכלום ואז לעוד 10 יום שלא עזר ואז הלכתי לעוד אורולוג שראה גם זיהום בשתן במקלון שתן ונתן לי 30 יום של אנטיביוטיקה לוקוין שלא עזרה גם עם הסמפטומים. במהלך כל התקופה הזאת עם האנטיביוקה התחילו להתנפח לי בלוטות לימפה בשתי צדי במפשעה וביריכיים הפנימיות הצריבה שהייתה לאורך צינור ההפוכה נרגעה מעט אבל עדין היה שורף לי כל פה בפיפי של הבוקר בכל מקרה התחילו כאבי אגן נוראים וגב תחתון שפשוט לא עזבו לרגע עשיתי כל בדיקה אפשרית בדיקה של כל מחלות המין צילומי ct לכל באיזור הזה כולל אשכים כולל מפרקי אגן כולל בדיקות דם למחלות אוטונומיות כולל סטרואידים נוגדי דלקת לשבוע שרק עזרו עם הכאבי מפרקים שכם ככה. נגרמים בעקבות זיהום שלא עובר בכל מקרה אני עובד עצות וככה גם המומחים מה זה יוכל היות שלא נמצא בבדיקות וגורם לכל זה נכון לעכשיו הסימפטומים שלי הם צריבה במתן שתן,נפיחות כל בלוטות הלימפה במפשעה,כאבי אגן ,גירוד ברקטום שבא והולך קרישי דם בזרע ובשתן ,כאבי אשכים רק שאני נוגע בהם הם ממש רגישים, עשיתי מזה יכול להיות ? גילו לי רק שיש לי הרפס 1 , ובתרבויות שתן האחרונה שעשיתי אומרים שמצאו חומר שמעיד על זה שאולי היה אבנים בכליות למרות שכבר עשיתי צילומים ואין לי אבנים ואני יודעת שזה מחלת מין בגלל ההיסטוריה שלי עשיתי הרבה סקס אורלי לא מוגן כרגע הקליניקה למחלות זיהומיות שאני מטופל בה ממליצים על אנטיביוטיקה לוריד בשם רוצפין למשך 15-20 יום מה אתה חושב על טיפול כזה אחרי שכבר קיבלתי אנטיביוטיקה דרך הבא שלא עזרה הם חושבים שיש לי דלקת ערמונית אני זה לא הגיוני כי יש לי נפילות בבלוטות שזה לא קורה בדלקת ערמונית בבקשה תנסו לחשוב מחוץ לקופסה אולי זה יעזור לי מודה לכם
שלום דודו. אני מבין את התסכול שיש לך מסבל ארוך שלא משתפר עם ניסיונות טיפול שונים. עם זאת, אני לא מתיימר לחשוב שרופא, שבדק אותך וסקר את כל הבדיקות שכבר עברת, טועה. מה שכתבת מזכיר מאוד דלקת כרונית של הערמונית, אבל אבחנה אפשר לנסות לעשות רק אחרי שמשוחחים איתך, בודקים אותך ועוברים על כל מה שהיה עד עכשיו. רק אז, אפשר לחשוב על טיפול.
בן 58 בריא בדרך כלל. חריגות בבדיקת PSA PSA לפני 4 חודשים- 3.78 PSA לפני חודש- 7.89 קיבלתי אנטיביוטיקה למשך 3 שבועות ואתמול שוב בדקתי PSA FREE/TOTAL RATIO 17.12 % PSA 10.57 ng/mL FREE PSA 1.81 ng/mL האנטיביוטיקה לא עזרה אבל בבדיקה ידנית הכל נמצא תקין.האם יש צורך ודאי לבדיקת ביופסיה? תודה
שלום רוני. התשובה היא לא חד-משמעית. זה תלוי בסיכון לגלות סרטן ערמונית שהוא משמעותי מול הסיכונים של ביופסיה, ובהעדפות שלך נוכח הסיכונים האלה. בנתונים שלך, יש סיכון של עד כ-40% לאבחון סרטן ערמונית וכ-10-15% לאבחון של סרטן ערמונית שצריך לטפל בו. לעומת זאת ביופסיה היא חוויה לא נעימה (אבל נסבלת) ויש סיכון של עד 4% לזיהום שדורש אשפוז וקבלת אנטיביוטיקה. אם אתה שואל את דעתי, הייתי ממליץ בנתונים האלה לעשות ביופסיה.
שלום רב, מזה כ-10 ימים יש לי נפיחות באשך שמאל עם כאב עדין מאוד, בעיקר בנגיעה, וגולה בגודל אפונה למעלה בחיבור של האשך. בביקור אצל רופאת משפחה לפני כ-4 ימים היא אבחנה דלקת ואמרה שהנפיחות אמורה לעבור והפנתה אותי לאולטראסאונד. בינתיים הנפיחות והרגישות לא עושות כל סימנים של לעבור והתור הכי קרוב שמצאתי לאולטראסאונד הוא בעוד שבועיים. שאלתי היא האם עלי להיות מודאג? תודה רבה!
שלום שי. לפי בדיקת הרופאה כנראה שיש לך דלקת ביותרת האשך. עם אנטיביוטיקה מתאימה זה עובר, אבל לוקח לזה זמן לעבור. לפעמים רואים את השיפור רק אחרי שבוע. אתה צריך לעשות אולטרה-סאונד כדי להיות בטוח שלא מדובר באבחנה אחרת.
"ר שלום, ראשית תודה על תגובתך, אכן מדובר בזיהומים שצומחים מעל 100,000 כמעט בכל התרביות שתן שעשיתי ואלו הם שני החיידקים: escherichia coli ו- kleb.pneumoniae וכל אחד מהם הופיע 4 פעמים בכל פעם שצמחו. התרופה שקבלתי היו בד"כ zinat 500 מ"ג. עשיתי בשנת 2015 אולטרהסאונד ונמצאתי תקינה. לפני שהבנתי שהבעיה היא בדרכי השתן הייתי הולכת כל שני וחמישי לרופא נשים כי חשבתי ששם הבעיה אך כל פעם הבדיקה הייתה תקינה ( ב"ה), ולכן הבעיה ככל הנראה הינה בדרכי השתן, כעת שהתמונה יותר ברורה האם אתה ממליץ על משהו/תרופה/טיפול מסוים??, תודה רבה.
שלום שוב עינת. אני לא יכול להמליץ לך בלי לבדוק אותך. לכן אני חושב שהטיפול צריך להתנהל ע"י רופא מסויים. לחלק מהנשים, במיוחד אלו שהיו להם דלקות בדרכי השתן בילדות או אמא שגם לה היו דלקות שתן חוזרות, יש נטיה גנטית/פיזיולוגית להידבקות בחיידקים שגורמים לדלקות בדרכי השתן. כשאנחנו שוללים את כל הסיבות האחרות, שפירטתי בתשובה הקודמת, אנחנו ממליצים על טיפול מונע. מניעה יכולה להיות לגורמי סיכון, ע"י תכשירים לא-אנטיביוטיים וע"י אנטיביוטיקה, כשההמלצה היא ללכת מהקל לכבד. הדברים שהוכחו יעילים בצורה חד משמעית היא להפסיק שימוש בקוטלי-זרע (אם את משתמשת) ואנטיביוטיקה מניעתית אם באופן קבוע או רק לאחר קיום יחסי-מין. יש עוד דברים: טיפול בפרוביוטיקה נרתיקית שמכילה לקטובצילוס, או טיפול בחמוציות. יש עבודות שהראו שיפור, ויש עבודות שהראו שאין שיפור. סה"כ אי אפשר להגיד בוודאות אם זה עוזר. יש חיסונים בפיתוח למניעת הדלקות האלה, אבל לא ידוע לי שיש תכשיר למכירה בארץ.
שלום רב, בן 80, ברקע: פרפור פרוזדורים מטופל בקרדילוק 10 מ"ג, החלפת מסתם אורטאלי בשיטת הTAVI, מטופל בקומדין. לאור המטוריה מעת לעת נשלח לסונר שלפוחית וכליות: כבד - לא מוגדל וללא תהליך מוקדי. טחול- גודל ומרקם תקינים. אגן קטן - שלפוחית השתן קיבולת 154 סמ"ק, הודגם מוקד אקוגני בקוטר 1.4 ס"מ, עם וסקולריזציה עדינה בתוכו, בדופן ימיני עליון מוקד אקוגני נוסף בגודל 0.8 ס"מ. ללא וסקולריזציה. ערמונית- לא מוגדלת ,נפח 29 סמ"ק. א. האם מדובר על גדלי מוקדים התחלתיים בלבד? ב. האם הכיוון הוא בהכרח סרטן בשלפוחית ?אם לא - אז מה כן ? ג. האם יש טיפול יעיל לחולה בגיל ובמצב בריאותי כזה ?
שלום. המטוריה מעלה את החשד שעלול להיות גידול במערכת דרכי השתן. הממצא הסונוגרפי מעלה את החשד עוד יותר לגידולים בשלפוחית. כדי לוודא או לשלול את זה צריך לעשות ציסטוסקופיה - להסתכל עם מצלמה בתוך השלפוחית. יש סיכוי תיאורטי שהממצא בשלפוחית אינו גידול. אני לא יכול לדעת מפני שצריך להעריך לפי התמונה של האולטרה-סאונד. במידה ויש גידול בשלפוחית, הוא ברוב המקרים סרטני. ברוב המקרים הגידול אינו חודר לתוך שכבת השריר בדופן השלפוחית. אם יש גידול בשלפוחית, צריך להוציא אותו בפעולה אנדוסקופית דרך השופכה, והמשך הטיפול נקבע לפי הבדיקה הפתולוגית.
שלום רב! עברתי US כולל דופלר הייתי שמח לפיענוח התוצאה הבאה שני האשכים בעלי מבנה וגודל תקינים. האפידידימוס מימין ומשמאל הודגם תקין. נגע ציסטי עם דופן מעט מעובה בסמוך לראש האפידידימיס שמאל-ציסטה אפידידימאלית? לא הודגם נוזל הכמות חריגה בשך האשכים. וריקוצלה משמאל בדרגה קלה עם סימני היפוך זרימה במבחן ולסאלווה בבדיקת דופלר צבע. בבדיקת דופלר צבע זרימת דם תקינה. יש לציין שאני מרגיש את הציסטה מגרדת אשמח לתשובה מפורטת והאם יש לפנות בדחיפות כלשהיא לרופא
שלום יוסף. מה שאני מבין מפענוח ה-US הוא שראו ציסטה אפידידמלית משמאל ווריקוצלה קל משמאל. בציסטה אפידימאלית צריך לטפל רק אם היא מפריעה. הטיפול הוא ניתוח להוצאת הציסטה. אם היא לא מפריעה ממש, לא צריך לעשות שום טיפול. וריקוצלה היא ממצא מאוד שכיח. הסיבה היחידה במבוגרים לטפל בה היא אם יש בעיית פוריות (זאת אומרת, שמנסים להיכנס להריון ולא מצליחים), ושחוץ מווריקוצלה, יש תיעוד של הפרעה בבדיקה של ספירת זרע. בכל מקרה הייתי ממליץ לגשת ולהיבדק ע"י אורולוג. זה לא דחוף, אבל הפורום לא מחליף בדיקה אישית של רופא.
ד"ר שלום, אני בת 27 ומשנת 2014 (בעיקר) סובלת מדלקות חוזרות לפחות בשנה יש לי 4/5פעמים דלקות , מקבלת אנטיביוטיקה> עושה בדיקה ולאחר מכן מראה שאין לי תרבית לאחר מס' ימים לפעמים גם יומיים אחרי נטילת האנטיביוטיקה שוב!! יש לי דלקת וזה תמיד מלווה בריח לא נעים ולא מוסבר וכשאני הולכת לשירותים יש ריח של פיפי חריףףף והרגשה מוזרה ולא נעימה בבטן התחתונה, אני כבר לא יודעת מה לעשות ונמאס לי לקחת אנטיביוטיקה [בדר"כ לוקחת זינט] , איזה פתרון יש? והאם יש אולי איזושהי מחלה , אציין כי אני מחליפה תחתון כל יום, לפעמים גם פעמיים ביום [כשאני בבית] עושה פיפי לפני ואחרי קיום יחסי מין וכמובן שוטפת טוב במים וסבון [ולא בכל מיני תרחיצים, בבקשה תעזור לי מה גם שאני לפני טיפול ivf ואני לא רוצה שזה יפריע לי. כי זה ממש מטרד .מבקשת את עזרתך. תודה רבה
שלום עינת. יש כמה דברים שחשובים לנו בבירור של דלקות חוזרות בדרכי השתן. דבר ראשון, חשוב להבין האם באמת מדובר בזיהום. כלומר, לאסוף את התרביות, בהנחה שהן נלקחו לפני תחילת אנטיביוטיקה, ולראות האם צמח חיידק, ואיזה? האם זה אותו חיידק כל פעם או שמדובר בחיידקים שונים? כאשנחנו מסתכלים על החיידקים, אנחנו מסתכלים על הרגישות שלהם לאנטיביוטיקה. אחת האפשרויות הן שהחיידק טופל באנטיביוטיקה לא מתאימה או במשך טיפול קצר מדי. דבר שני הוא לברר האם יש סיבה שגורמת לזיהומים חוזרים. חסימת שתן, הישארות שתן במערכת, גוף זר כמו אבן בדרכי השתן. כאן חשוב לנו לדבר איתך ולברר האם יש תסמינים מסויימים שיכולים לכוון לבעיה כזאת. בדרך כלל אנחנו מפנים לאולטרה-סאונד של דרכי השתן, ואם יש איזשהו רמז לבעיה אנחנו מפנים לבדיקות נוספות. דבר שלישי, בדיקה ע"י רופא נשים. הרבה פעמים כשלוקחים אנטיביוטיקה, יכולה להופיע פטריה בנרתיק. התסמינים של פטריה כוללים גרד, עקצוץ, הפרשה וגינלית, אבל בהרבה מקרים גם סימנים שדומים לדלקת בדרכי השתן. הטיפול לפטריה הוא שונה מלחיידק.
ד"ר שלום, ראשית תודה על תגובתך, אכן מדובר בזיהומים שצומחים מעל 100,000 כמעט בכל התרביות שתן שעשיתי ואלו הם שני החיידקים: escherichia coli ו- kleb.pneumoniae וכל אחד מהם הופיע 4 פעמים בכל פעם שצמחו. התרופה שקבלתי היו בד"כ zinat 500 מ"ג. עשיתי בשנת 2015 אולטרהסאונד ונמצאתי תקינה. לפני שהבנתי שהבעיה היא בדרכי השתן הייתי הולכת כל שני וחמישי לרופא נשים כי חשבתי ששם הבעיה אך כל פעם הבדיקה הייתה תקינה ( ב"ה), ולכן הבעיה ככל הנראה הינה בדרכי השתן, כעת שהתמונה יותר ברורה האם אתה ממליץ על משהו/תרופה/טיפול מסוים??, תודה רבה.
שלום רב, אני בן 37 ניגשתי לאורולוג לאבחון כללי ללא בעיות מיוחדות או סימפטומים. לאחר כל הבדיקות, כולל דם שתן אולטראסאונד ורקטלית, מדד את מהירות השתן והחליט שעל סמך השתן האיטי יש בעיה. על מנת לפסול בעיה בפרוסטטה נתן לי אומניק ל 3 חודשים, ומהירות השתן לא השתנתה. עכשיו הוא רוצה לבצע ציסטוסקופיה ואני נורא מפחד. אני מרגיש בריא, ואני לא אוהב לקחת מכונית בריאה למוסך ולצאת איתה מקולקלת, וזה קרה לי כמה פעמים :) מקריאה הבנתי שיכולה להיות האופציה הפשוטה שפשוט יש לי שריר חלש בשלפוחית, ואז אין מה לעשות. האם לא נכון יהיה פשוט לעקוב אחר העניין ולבצע בדיקת יורופלו נוספת כל שנה ורק במידה והזרם נחלש עוד יותר להתקדם עם הציסטוסקופיה ? תודה
שלום יובל. אני לא כל כך מבין את הסיפור. אתה לא סובל משום סמפטומים? זרם השתן חלש וזה לא מפריע לך בכלל? אין בעיה אחרת? אני לא רוצה לייעץ כשאין לי את מלוא המידע. באופן כללי צריך להבין אם יש משהו בכל הבדיקות, מעבר למהירות הזרימה, שמעיד על כך שהשלפוחית או הכליות שלך נפגעות מזה.
תודה רבה על התשובה דוקטור אין שום דבר אחר בכל הבדיקות. כלום. ניגשתי לאורולוג כי הרגשתי שאני נותן שתן בתכיפות, וקם באמצע הלילה לשירותים, זה גם נעלם ... לדעתי סתם חבל לבצע בדיקה כל כך פולשנית בלי שום בעיות
אני שם רוב היום את הטלפון הנייד בכיס וגם שם מטען נייד בכיס. רציתי לדעת האם זה עלול לגרום לינזק באשכים? ואם כן למה זה יכול לגרום?
שלום מנשה. התשובה היא שאני לא יודע. אין מחקרים שקושרים באופן ישיר קרינה אלקטרומגנטית מטלפונים ניידים לפגיעה באשכים. קיים חשש שקרינה אלקטרומגנטית עלולה לגרום לסרטן, אבל למיטב ידיעתי, אין הוכחות ברורות במחקר לזה, לפחות בקרינה אלקטרומגנטית ברמה שהטלפונים שלנו פולטים. עם זאת, אני לא יכול להגיד לך שזה בטוח. יכול להיות שבעוד 10-20 שנים כשיהיה לנו יותר מידע, נגלה על זה דברים חדשים.
שלום רב. אני בן 30. ברקע תסמונת קליינפלטר 47. ניתוח בקע ימין בגיל 3. ואריקוצלה שמאל 3 ממ. לפני שנה וחצי עשיתי אולטרסאונד אשכים כח הרגשתי גולה באשך ימין, אורולוג בצפת טען כי הכל בסדר ושלח אותי הביתה. לפני כשבועיים עברתי שוב אולטרסאונד לאשכים, הגולה בתוך אשך ימין בגודל של 14/8 מ"מ. בפענוח נכתב כי רואים מוקדים מסויידים בתוך הגוש וכי יש חשד לגידול סרטני. לאחר התייעצות עם אורולג ד"ר מיכאל (מיקי) כהן הוחלט ללכת על החומרה ולהסיר את האשך, בדיקות הדם היו תקינות, וטענו כי יכול להיות שזה רק גידול שפיר אך שאין לדעת עד שלא מוציאים את הגוש. מה דעתך ? האם אתה ממליץ על הרופא הנ"ל ?
כלומר, כריתה מלאה של אשך ימין. יש לציין כי בעקבות התסמונת הזרע הוא לא פקטור, אבל שאלה נוספת היא איך כל ה"מערכת" תעבוד עם אשך אחד בואריקוצלה?
שלום מנחם. קשה לתת דעה בלי שאני בודק אותך ורואה את התמונות. אם קיים חשד שהגוש הוא סרטני, הדבר הנכון הוא לעשות כריתה מלאה של האשך. בגודל כזה באמת יש סיכוי מסויים שהגידול הוא שפיר, אבל הסיכון שמדובר בגידול ממאיר הוא גדול מספיק בשביל להוציא את האשך. בגלל התסמונת לא הייתי מחפש פתרונות חלופיים במקרה הזה (כמו כריתה חלקית של האשך וביופסיות של האשך הנותר). למה אתה מתכוון ב"מערכת"? בנוכחות אשך אחד, גם אם יש וריקוצלה, אין חשש לפגיעה בתפקוד המיני.
שלום אני (בן41) מקבל כבר 5 חודשים טיפול בטוסוטוסטרון תחליפי (בתחילה ג'ל ולאחר מכן נבידו) בגלל רמות נמוכות של ההורמון. (רמת פרולקטין תקין) בדיקת דם מהיום רמת ההורמון הכללי בדם נמוכה יחסית: (TESTOSTERONE 7.31 NMOL/L (5.80- 28.00 (........*) האם זה 7.31 זה סביר לאחר 5 חודשי טיפול? לאיזה רמה עלי לצפות בטיפול בנבידו? יש סיבות לכך שעל אף טיפול הרמה לא עולה בצורה משמעותית? ושאלה צדדית, עשיתי בדיקת PSA והיא יצאה תקינה אני יכול להיות רגוע לגבי הערמונית מבחינת הטיפול בטוסטוסטרון? PSA 0.57 NG/ML תודה רבה
שלום דן. הרמה בדם באמת נמוכה יחסית למה שהייתי מצפה. מתי הפסקת את הג'ל והתחלת את הנבידו? יותר חשוב מהרמה בבדיקת המעבדה היא איך אתה מרגיש. האם אתה מרגיש שיפור? לא תמיד הרמה בדם בכל בדיקה משקפת נכון את הרמה של טסטוסטרון שחשובה מבחינת הפעילות שלו. לגבי ה-PSA - ערך נמוך, אבל גם אתה יחסית צעיר בשביל לבדוק PSA. אני חושב שבגיל 44-45 כדאי שתבדוק עוד פעם PSA.
שלום רב ! בביופסיה לערמונית נמצא גליקסון 6 גליל 1 PSA נע בין 5.6-7.0 ערמונית מוגדלת 91 סמ"ק בן 55 בריא האם ממלץ על ברכיתרפיה\ הקרנות חיצונית או מעקב פעיל והאם הסיכון תופעות לוואי בברכיתרפיה פחותות מאשר הקרנות חיצוניות בתודה מראש
שלום. ההמלצה על טיפול או מעקב צריכה להתבסס על נתונים נוספים שהרופא צריך לדעת (מה מרגישים בבדיקת הערמונית, מה הרקע הרפואי, ועוד...), כך שאני לא יכול בפורום להחליף את הפגישה המסודרת עם הרופא. כשמדובר בגליסון 6 במעט גלילים מהביופסיה ובאחוז נמוך של הגליל, PSA מתחת ל-10 ובבדיקת הערמונית לא מרגישים נגע גדול ניתן להמליץ על מעקב פעיל. גם אז, אני ממליץ לבצע MRI של הערמונית (לפחות חודשיים לאחר הביופסיה) ואפילו ביופסיה חוזרת. אם אתה לא מתאים למעקב פעיל, הטיפולים האפשריים הם כריתה רדיקלית של הערמונית מול הקרנות חיצוניות מול ברכיתרפיה. אלה הטיפולים המקובלים. יש טיפולים נוספים שלי אין כל כך ניסיון איתם. תופעות הלוואי בברכיתרפיה ובהקרנות חיצוניות עלולות להיגרם מזליגה של הקרינה לרקמות שליד הערמונית ומהשפעה של הקרינה על הערמונית עצמה. מבחינה זאת, שתי הטכנולוגיות משתמשות בקרינה, כך שההשפעות הן דומות. הטכנולוגיה שקיימת היום ברוב המרכזים לקרינה היא מדוייקת יותר ממה שהיה בעבר ומאפשרת הקרנה יותר מדוייקת לאיבר המטרה, כך שהיום רמת הדיוק של קרינה חיצונית קרובה לזו של ברכיתרפיה.
ד"ר גל שלום. אודה לך אם תוכל לענות לי על ההודעה שלי שנמצאת כרגע 2 הודעות מתחת. אני פשוט הוספתי עוד שאלה להודעה שלי דרך הוספת תגובה וזה נראה כאילו הגיבו להודעה. תודה רבה אדי
תודה רבה על תשובותיך המקצועיות. עזרת לי מאוד תודה ושבת שלום
שלום תודה על תשובתך שאלה נוספת אני מועמד לניתוח רובוטי של הערמונית. אני סובל מהרניה (בקע גדול )מעל הטבור, שלא נותח כוון שהכירורג ממתין עד לאחר ניתוח הערמונית. האם העובדה שיש לי בקע בבטן יכולה למנוע ניתוח רובוטי? תודה
שלום מרדכי, העובדה שיש לך בקע לא מונעת את הניתוח הרובוטי, היא רק מצריכה זהירות בזמן הניתוח, בתלות היכן הבקע ממוקם ועד כמה הוא גדול.