חלון חמצן
דיון מתוך פורום רפואה היפרברית וצלילה (טיפול בתא לחץ)
שלום דר' מלמד, אשמח אם תוכל להסביר את הרעיון מאחורי החלון חמצן. בעיקר עד כמה משפיע לחץ חלקי גבוה של חמצן על קצב שחרור גזים אינרטיים (נושא מפל הלחצים ברור, לי לפחות). כמו כן, אשמח אם תוכל להפנות אותי לחומר רלוונטי.
שלום לך גל, אנסה במסגרת המוגבלת של הפורום לענות לך, תשובה בהרחבה תוכל למצוא בכל פרק בספרות המקצועית העוסק בעקרונות הטיפול במחלת הדקומפרסייה, במידה ולא תמצא תתקשר ואכון אותך. בבסיס הבנת "חלון החמצן" עומד חוק דלתון האומר כי הלחץ הכללי בתערובת גזים שווה לסכום הלחצים של הגזים המרכיבים את התערובת. הלחץ בבועת גז ברקמה מגיע לשיווי משקל עם לחץ הרקמה בסביבה והוא שווה ל סכום הלחצים החלקיים של החמצן, החנקן (בצלילת אוויר), דו תחמוצת הפחמן והלחץ החלקי של אדי המים. היות והלחץ החלקי של החמצן ברקמה תמיד קטן משמעותית מהלחץ החלקי של החמצן בריאות (בגלל צריכת החמצן) הרי שהלחץ החלקי של החנקן ברקמה יהא ההפרש בין הלחץ הסביבתי האטמוספרי ללחץ החמצן + לחץ הפחמן הדו חמצני + לחץ אדי המים. לחץ החנקן בדם העורקי השוטף את איזור הרקמה בה נמצאת הבועה שווה ללחצו החלקי של החנקן בריאות ומכאן יוצא שלחץ החנקן בתוך הבועה גבוה מאשר בריאות ועל כן נוצר מפל לחצים הגורם לשטיפת החנקן מהבועה לזרם הדם. הגורם העיקרי למפל זה הוא ההבדל בין לחצו החלקי של החמצן ברקמה לזה שבריאות ועל כן השם - "חלון חמצן" ש"דרכו" נשטף החנקן דרך הדם אל הריאות והחוצה. עקרון זה הוא אחד מהמנגנונים הפסיולוגים העומדים בבסיס העקרון הטיפולי ב 100% חמצן במחלת הדקומפרסייה.
שלום דר' מלמד וחג שמח, קודם כל, תודה רבה על התשובה. נפילת לחץ חלקי של החמצן בין המחזור העורקי לורידי תהיה בכל לחץ התחלתי. השאלה היא האם יהיה שינוי במפל הלחץ החלקי של החמצן בהתאם ללחץ חלקי התחלתי. או במילים אחרות, עד כמה חשוב לצורך פתיחת חלון החמצן לשהות בלחץ חלקי גבוה של חמצן בצלילה 1.6 ובתא לחץ עד 3 אטמ'? האם החלון יסגר משמעותית בשהיה בלחצים חלקיים של 1.5-1.4 אטמ' בצלילה לדוגמא?