טיפים לסטומה.

דיון מתוך פורום  סטומה - תמיכה

24/05/2011 | 19:57 | מאת: שמחה

אני בת 65.שנים. עברתי ניתוח קשה במעי הגס. עקב פרפורציה במעי הגס.ואז עשו לי סטומה זמנית.אפשר לומר בתחילה היה לי עצוב מאוד. קיבלתי עידוד מהאחיות, מהמשפחה.אבל יש לי בעיה של הריחות כל הזמן .ואני לא יודע מה לעשות.וגם בקשר לכלכלה, מה כדי לאכול למרות שבתחילה יעצה לי דיטנית. ומצד שני הרופאים אומרים לאכול הכל. אודה לכם אם תתנו לי כמה טיפים.

לקריאה נוספת והעמקה
25/05/2011 | 12:45 | מאת: ליאב

היי שימחה, לגבי הכלכלה, אני חושב שרוב בעלי הסטומה, אם לא כולם, יגידו לך שאפשר לאכול הכל, אך העניין הוא שצריך להגיע למצב הזה בזהירות ולאט. מומלץ בכל פעם לנסות מאכל חדש ולראות איך הסטומה מגיבה, במידה ואין תגובה חריגה, אז אפשר להכניס אותו לתפריט ולנסות מאכל אחר. יש כמה מאכלים שמומלץ לא לצרוך אותם כי הם אינם מתעכלים, ועלולים לגרום לחסימות. מצאתי קישור שאת יכולה למצוא בו כמה טיפים וגם קטלוג של סוגי מאכלים. מאחל לך הרבה בריאות ושהסטומה לא תפיל את רוחך!

25/05/2011 | 12:46 | מאת: ליאב

http://www.philtel.co.il/content.asp?pageid=75

וברוכה הבאה לפורום! בראש ובראשונה מאחלת לך רפואה שלמה ובריאות איתנה! כולנו כאן מבינים כמה תהליך ההסתגלות הוא קשה, במיוחד כשזה משהו שקורה פתאום ללא הכנה מוקדמת. אם אפשר לשאול, לפני כמה זמן היה הניתוח? אני שואלת, משום שיש לזה השפעה על השאלה שלך לגבי תזונה. לגבי הריח, האם את מתכוונת שיש ריח גם כשהשקית סגורה, או רק כשאת מרוקנת אותה? בזמן שהשקית סגורה (אפילו שהיא מכילה צואה) לא אמור להיות שום ריח. אם בכל זאת ישנו ריח גם בזמן שהשקית סגורה, יכולות להיות שתי אפשרויות: 1. שיש דליפה. 2. ישנם מזונות מסוימים שיכולים לגרום לריח חריף שיכול לנדוף גם דרך השקית, למשל (ממה שאני יודעת מניסיון שלי ושל בעלי סטומה אחרים שדיברתי איתם): בצל חי, דגים, שמן דגים (מבין הכי גרועים). אני לפני כמה שבועות התחלתי לקחת שמן דגים על בסיס יומ-יומי וזה ממממש הסריח ונדף החוצה שנאלצתי להפסיק לקחת. אם מדובר בריח בזמן הריקון, אז תכלס, אין מה לעשות, כי לצואה אין ריח טוב.. אבל.. אפשר גם לנסות כל מני דברים לנטרל את הריח. הרבה בעלי סטומה מעידים שמיי חמצן 3% (לא יותר!!!!) מחסלים כל זכר של ריח כלשהו. למרות שבמקרה של שמן דגים, גם זה לא עוזר p: לגבי תזונה, נכון, הרופאים אומרים אחרי שבועיים לנסות הכל, אבל..... מניסיון שלי ושל עוד עשרות רבים אחרים, ממממש ממממש לא מומלץ!! מניסיון שלי חשוב מאוד להקפיד על דיאטה דלת סיבים/דלת שארית לפחות שלושה חודשים ראשונים אחרי ניתוח, אם אפשר שישה חודשים אז ממש עדיף. אחרי תקופה זו את יכולה להתחיל לנסות מאכלים חדשים, אבל גם כשמנסים, לנסות כל פעם דבר אחד ובכמות קטנה, לראות איך זה עבר. אם בסדר, לנסות בכמות קצת יותר גדולה. אם עבר בסדר, להישאר עם זה תקופה של כמה ימים-שבוע, ואח"כ לנסות משהו חדש, שוב בנפרד, כמות קטנה וכו' וכן הלאה באותו אופן. זה תהליך, אני יודעת, אבל עדיף לאט ובטוח מאשר להסתכן. יש אנשים שמנהלים יומן אוכל אחרי ניתוח שעוזר להם לעקוב אחרי התהליך יותר ביעילות. דיאטה דלת סיבים/דלת שארית, משמע, להימנע מכל מזונות שמכילים הרבה סיבים, כמו: פירות וירקות טריים (גם עם רוב הירקות המבושלים יכולות להיות בעיות, והירקות הכי בטוחים הם: תפו"א, גזר וקישוא, כמובן מקולפים ומבושלים), קטניות, פופקורן, פיצוחים/אגוזים, לחם מלא, אורז מלא, טופו, מוצרי חלב יכולים גם להיות בעייתיים לחלק מן האנשים. מצאתי טבלה יעילה שמפרטת בדיוק מה רצוי ומה לא רצוי. חשוב לציין שבאופן כללי, כל אחד הוא שונה ומאכלים שיכולים לעבוד טוב לאחד, לא עובדים טוב לאחר, כך שזהו יותר תהליך של ניסוי ותעיה, ואת צריכה לבדוק לעצמך מה עובד אצלך הכי טוב ומה לא. כמו כן, חשוב לציין שגם אם מאכל מסוים לא עבר טוב בפעם הראשונה, אין מניעה לחכות כ- 3 חודשים נוספים ולנסות את אותו מאכל שוב. מאכלים שניסיתי 3 חודשים אחרי ניתוח ולא עברו טוב, עכשיו, 10 חודשים אחרי עוברים מצויין ולא גורמים לי לשום בעיות - המעיים עוברים תהליך של הסתגלות שאף יכול להמשך עד שנה. לעומת זאת, יש כאלה שתוך חודשיים יכולים לאכול הכל, אז כפי שציינתי, זה אינדיוידואלי לכל אחד. להלן הקישור לדיאטה דלת סיבים: http://www.netogreen.co.il/pages226.aspx תרגישי חופשי לשאול כל שאלה שעולה על ליבך, למטרה זו הפורום הזה קיים! בהצלחה!! ובריאות שלמה!!

מנהלי פורום סטומה - תמיכה