התאששות אחרי קולוסטומי..
דיון מתוך פורום סטומה - תמיכה
שלום לכולם.. חמי עבר לפני כעשרה ימים ניתוח קולוסטומי אחרי שהתגלה לו גידול סמוך לרקטום. הוא אדם מבוגר (82) במבצ גופני ירוד למדי, תשוש ובעיקר למרבה הצער עם מורל ירוד מאוד. אל הקולסטומי הגיע אחרי שני ניתוחים אורולוגים בשנה פלוס האחרונות כשגם מהשלפוחית הוצאו גידולים. בקיצור המצב די סיעודי ומחורבן (תרתי משמע..) האיש מחובר גם לקטטר קבוע כך שלפחות את השירותים בבית לא צריך להתאים עבורו (בדיחות שחורות..) מאז הניתוח כל הזמן יש סיפורים עם הסטומהץ היא נפתחת, נוזלת, לא מסתדרת, היו ימים ששלוש פעמים ביום נאלצנו לבקש טפול בסטומהף כולל רחצה והחלפה של הכל ומדובר להזכירכם באדם שלא יכול כרגע לקום לבד מהמיטה..כעת הוא עומד לפני שחרור - אנחנו בתהליך של הבאת עובד זר הביתה אבל עד אז אנחנו בהתלבטות גדולה מה לעשות.. אחת האופציות שאנחנו בודקים זה להחזירו הביתה ולהביא מטפלת שתהיה שם כמה שעות ביום לצורך הטפול השוטף של רחצה וכדו - סיעודית ובנוסף אחות סטומה שתבוא פעם ביום לטפל בסטומה ואולי תוכל גם להיות on call למקרה שקורה משהו לסטומה בשעות אחרות. הם גרים ברעננה. האם מישהו מכיר אופציה כזו , יכול להמליץ על אחות שיכולה לטפל בסטומה (כן אני יודעת שיש יחידה להמשך טיפול אבל אני קצת חוששת לבנות רק עליהם -לפחות עד שנבין איפה אנחנו עומדים )ץ.. בקיצור -אודה מאוד להמלצות ורעיונות..
שלום שרי, קודם כל קחי נשימה ארוכה. אני מבינה שכל המצב מלחיץ וזה טבעי, אבל אני גם מאמינה שאחרי שמתרגלים לרעיון ולומדים איך לטפל, מבינים שהשד לא נורא כ"כ. באופן כללי הסטומה לא מצריכה טיפול אינטנסיבי יום-יומי, בדר"כ מספיק לקבל הדרכה מאחות הסטומה עוד בבית החולים, וכשחוזרים הבייתה יש את אחות הסטומה של המחוז שגם מגיעה אל החולה הבייתה ונותנת הדרכה נוספת אם צריך. אבל מכיוון שחמיך סיעודי ואינו מתפקד לבד, רצוי שאחד מבני המשפחה הקרובים ילמד גם כן איך מחליפים ציוד. מיותר, לדעתי, להביא אחות סטומה שתגיע יום-יום (אני גם לא חושבת שקיימת אופציה כזאת, אלא אם כן אפשר לשלם לאחות כזאת באופן פרטי). אבל לדעתי זה ממש מיותר ומספיק שהמטפלת תלמד את תהליך החלפת הציוד, היא בהחלט יכולה לעשות את זה בלי שום בעיה. לאחות הסטומה פונים להדרכה או למקרה שיש סיבוכים, כמו מחלות עור סביב הסטומה שדורשות ייעוץ מקצועי, אם יש כאבים באיזור הסטומה ועוד בעיות לא שגרתיות, אבל כל עוד שאין סיבוכים, מספיק שיש מישהו שעוזר לו עם החלפת הציוד. לגבי הדליפות, נכון, בדר"כ בהתחלה יש הרבה דליפות, אבל עם הזמן, ואחרי שגם לומדים איזה ציוד הכי מתאים ועובד הכי טוב, הדליפות יהיו נדירות! אז לסיכום: ממליצה שאחד מבני המשפחה ילמד עוד בזמן האשפוז גם כן איך מחליפים בסיס, עם החזרה הבייתה (אפשר אפילו לפני) ליצור קשר עם אחות הסטומה של המחוז ולתאם פגישה בביתו של חמיך להדרכה ומעקב ראשוני אחרי השחרור, ללמד את המטפלת את כל תהליך החלפת הציוד (יותר טוב אפילו שהמטפלת תגיע כשאחות הסטומה מגיעה ותקבל את ההדרכה ממנה). אחות הסטומה של המחוז גם תתן לכם את מספר הטלפון שלה לכל מקרה של בעיה או שאלה, כך שאתם לא אמורים להשאר לבד. בנוסף, תמיד ניתן לפנות לאחת מחברות הציוד הגדולות: קולופלסט,הוליסטר וקונווטק ולבקש שתגיע אחות סטומה לעזרה והדרכה. זה גם ללא תשלום. בכל מקרה, את גם מוזמנת תמיד להיכנס אלינו בכל שאלה ואנחנו נשתדל לעזור מניסיוננו. רפואה שלמה!
שלום שרי, נשמע שאכן המצב לא פשוט כלל. לפי התיאור נשמע שחמיך אכן זקוק לעזרה של מטפלת. כפי שכתבה הודיה, אין סיבה להעסיק אחות שתטפל בסטומה. גם כיון שאני בספק אם ניתן להשיג אחות סטומה שתגיע אליכם מדי יום, גם כיון שלו הייתם משיגים היה מדובר בעלות גבוהה אבל בעיקר כיון שאין צורך. כל אדם יכול לטפל בסטומה וכל הדרוש לו הוא הדרכה טובה וניסיון שנצבר במשך הזמן. מטפלת שתלמד כיצד לטפל בסטומה (כאן ניתן להיעזר באחות סטומה שתלמד אותה או בשירות אחיות הסטומה של החברות המייצרות את הציוד שילמדו אותה) תוכל לעשות זאת היטב. אולי בהתחלה יהיה לה קצת יותר קשה אך עם הימים ככל שתצבור נסיון וגם תכיר את הסטומה של חמיך ואת הצורה שלה, העור והתנהגותה יהיה זה קל יותר ויותר. אני ממליצה לפנות בהקדם לקופת החולים שלכם לאחות האחראית. חלק מתפקידה הוא להיות אחראית על שירותי הסיעוד בקהילה של מטופלי הקופה. היא תוכל לעזור לכם ביצירת קשר עם אחות הסטומה מטעם הקופה שאמורה לטפל בכם וגם לעזור בדברים נוספים. חשוב מאוד להתכונן מראש, לפני שחמיך ישוחרר מבית החולים, ולהכין את הקרקע מבחינת מי יימצא עימו ומי יטפל בו. אפשר ורצוי לפנות גם לעובדת סוציאלית של הקופה ולביטוח לאומי כדי לראות מהן האפשרויות וכיצד הם יכולים לסייע (חשוב לבדוק למה חמיך זכאי מבחינת קצבה, שעות סיעוד וכו', אלו דברים שיכולים לעזור לכם). כמו כן, במידה ויש ביטוח בריאות פרטי ויותר חשוב, ביטוח סיעודי פרטי, זה בדיוק העת להפעילם ולנצלם. גם אם יש ביטוח סיעודי דרך הקופה, מומלץ לבדוק, ייתכן שחמיך עומד בתנאים וניתן להשתמש בו. מאחלת לכם הרבה בריאות והצלחה! וכמובן שאתם תמיד מוזמנים לכאן להיעזר ולהיתמך!
עשינו כמובן את כל הבירורים והרצון באחות סטומה היה עד שנמצא מטפל קבוע שיוכל ל"תפעל" את הסטומה. הבעיה שלנו היא שמדובר באדם סיעודי שמצבו הנפשי מבולבל ולא יציב. מאחר שכך הוא לא מפנים את ענין הסטומה וכל יום "מגלה אותה מחדש". הוא מושך אתהשקית לעתים בלילות, מתרגז, לא מבין מה זה ולמה וגם כשמסבירים לו ההסבר נשכח די מהר. אשתו במצב מבולבל למדי גם היא וגם אחרי שקיבלה הדרכה מאחות סטומה בבית החולים לא הבינה ולא זכרה דבר. לצערי הרב אין בן משפחה קרוב אחר שיוכל לעשות את הטיפולים הללו (יש פה גם נושא של מי מוכן ונסיון לשמור עבור חמי על צלם אנושי ועל הפרטיות שלו.) אני חושבת שהיחידה מבני המשפחה שמוכנה להתעסק בזה זו אני ואני יודעת בודאות שיהיה לו קשה מאוד אם אני אהיה זו שאחליף לו שקית.. מה גם שאני גרה כאמור רחוק וזו לא אופציה מעשית. לכן עלינו להמתין עד שיימצא העובד הזר המתאים (דווקא ישנה אפשרות שמצאנו מישהו שהוא אפילו אח בהשכלתו ועבד בעבר עם סטומה) ובינתיים הוא מאושפז - ועובר גם אבחונים גריאטרים כדי להבין מהיכן נובע הבלבול הגדול. אכן התמונה לא פשוטה אבל אני תחילה להבין שאין אופציה בעצם של אחות סטומה פרטית - אחרי שחיפשתי בנרות בכל מקום אפשרי -אכן הרשימה מצומצמת וכולן עובדות למעשה. בכל מקרה תודה לכן על התגובות. שאלה נוספת - הבנתי שכל הציוד קיים בסל הבריאות ולכן איך בוחרים באיזו חברה להשתמש -כלומר - האם אחות היחידה להמשך טיפול מציגה בפנינו את מה שיש או שאנחנו צריכים ליצור קשר עם החברות - לבחור ציוד ואז לבקש את המק"טים שלו כדי להזמין בקופ"ח? מה זמן התגובה של החברות ובכלל -אחות סטומה מהיחידה להמשך טיפול - מה זמן התגובה שלה?