פורום חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה

חלומות מהווים חלק מחיינו; לעתים החלומות מלווים בחרדות או קונפליקטים מטרידים. לעתים החלימה מלווה גם בתופעות מיוחדות, כמו הליכה מתוך שינה, או התנהגות לילית שמלווה את החלום. הפורום שלנו יענה על בעיות בתחום החוויות הליליות המטרידות, וכן החלומות והחלימה. הפורום לא מיועד לתת פירוש לחלומות, שכן הדבר אפשרי רק במפגש אישי. אולם, נתייחס לחלומות בכלל, תוך נתינת הכוונה כללית, במידת הצורך.
781 הודעות
760 תשובות מומחה

מנהלי פורום חלומות, סיוטים וחוויות מיוחדות בחלימה

04/07/2011 | 22:18 | מאת: שגיא

שלום, אני כרגע בן 23 בזמן שירותי בצהל אובחנתי כסובל מהתופעה סומנאבוליזם עקב מספר מקרים של הליכה דיבור ועוד. הופניתי לנוירולוג ששלח אותי לבדיקת eeg שהיתה תקינה, ולמעבדות שינה שם כאמור אובחנתי "תבנית השינה מתאימה לפאראסומינה מסוג סומנאמבוליזם",( לפי מעבדות השינה פרופיל רפואי מומלץ 64 ס.ל 27664 ), לאחר מכן חזרתי אל הנוירולוג המפנה שם הוא שאל אותי אם אני רוצה להוריד פרופיל (היה לי 97) טענתי שלא, הוא טען שלתופעה זאת אין טיפול. משם יצאתי קצת מבואס מהתשובה של הרופא שלתופעה זאת אין טיפול, וקיוותי שבעוד מספר חודשים אולי שאשתחרר תופעה זאת תעבור כאשר יהיה חופשי. בסופו של דבר השתחררתי והתופעה המשיכה, לאחר שהשתחררתי טסתי לטייל בחול לתקופה ארוכה ואמרתי לעצמי אולי פה התופעה תפסיק אבל לא כך היה הדבר, חבר לטיול סיפר לי שכמעט כל לילה אני מדבר מתוך שינה וממלמל שטויות, היו לי מספר פעמים שקמתי מהחדר ויצאתי החוצה סתם וחזרתי, פעם אחת אפילו התחלתי לסדר דברים מתוך שינה ( חשוב לציין שברוב המקרים אני מרגיש שאני חולם משהו ואז כביכול מבצע את זה במציאות, לאחר כמה זמן אני מבין שאני בעצם ישנתי וחוזר למיטה וכמובן שואל את עצמי מה קורה עם עצמי ), אני חולם לפעמים על חיות או גנבים ומקשר את זה למציאות (קם נבהל ויורד מהמיטה, פעם אחת התחלתי לצעוק והחברים לחדר ממש נבהלו ולא הבינו מה קרה). עם חזרתי החלטתי שאני אנסה שוב ללכת לטפל בזה וקבעתי תור לנוריולוג, בכל מקרה רציתי לדעת האם לדבר באמת אין טיפול כיום? תודה מראש מודה מקרב לב

שגיא, שלום רב אתה מתאר תופעות של דיבור מתוך שינה ומדי פעם סהרוריות. יש להניח שתופעות אלו קורות לך בשלב שאיננו REM ולכן אין בו שיתוק שרירים. אין טיפול חד משמעי לבעיות אלו, ולרוב מנסים תרופות שינה שיכולות להשפיע על ארכיטקטורת השינה. הגורם החשוב ביותר הוא עד כמה זה מפריע לך, כי לעיתים , פרט לחוסר נעימות כלפי חברים או בני זוג, ההפרעה קלה מאוד לחיים, ואז חבל לקחת תרופות.

04/07/2011 | 21:48 | מאת: אסתי

שלום ד"ר חלמתי שאני מאומצת זה אומר משהווווו ?

אסתי, חלומות מבטאים באופן מטאפורי דאגות וחששות, לעתים לא מודעים. בדקי עם עצמך לאן נושא האימוץ מוביל אותך במחשבותייך.

29/06/2011 | 07:27 | מאת: חני

שלום, אני בת 26 ומגיל קטן אני מדבר וצועקת ולפעצים צווחת מתוך שינה קורה שגם קופצת בבהלה,זה נורא מפריעה לבעלי, ועכשיו שאני אמא,אם התינוקת לידי , אני כל הזמן קופצת שמה היא נפלה מהמיטה (מה שלא הגיוני) או שקצה המיטה שלי עולה באש..ועוד הרבה דוגמאות.. האים זוהי בעיה נפשית? האים יש טיפול?

חני, אלו תופעות שכיחות למדי שמתרחשות בשלבי השינה ללא חלומות מלאים, בעצם בשלב שאין REM ואין שיתוק. זה ביטוי ג של דאגות וחששות שמלוות אותך, כמו הורים רבים אחרים. אם שאלתך לגבי טיפול - מדובר בייעוץ ושיחות לגבי החרדות שמטרידות אותך בכלל, כאם, ורק משתקפות בתופעות הליליות.

26/06/2011 | 16:22 | מאת: אלה נעים

כבר מספר שנים אני נרדמת בקלות אך חולמת חלומות ארוכים, אולי מרגע ההרדמות ועד היקיצה, גם בלילה וגם אם לעיתים רחוקות נחה בצהרים. החלומות מביאים אותי למקומות רחוקים ונידחים ואני כאילו צופה מהצד באנשים סובלים, בהזנחה קשה ועוני. גם מושפעת מסרט טלביזיה שרק ראיתי או הבזקים מהעבר.לפעמים אני פשוט מפחדת ללכת לישון ולוקח לי זמן להרגע. אני בת 66 תודה רבה

אלה, שלום רב נסי לבדוק עם עצמך (או עם איש מקצוע, אם מתאים לך) למה חוויות ההזנחה והמחסור מתחברות אצלך. אולי לחוויות מהעבר, או אולי אפילו מהעבר של משפחתך? או אולי הן מייצגות באופן ציורי תחושת חוסר בהווה? אם מדובר בחלומות חוזרים, הרי הם מנסים לומר לך משהו. איזושהי דילמה או מצוקה שלא נפתרה עדיין.

26/06/2011 | 10:09 | מאת: שרון

אני בת 26 ואני מזיעה תוך כדי שיינה אפילו אם המזגן דולק אני נהיית מים האם זה משהוא הורמונלי? מה זה יכול להיות ???

שרון, שלום רב השאלה איננה בתחום הפורום שלנו. בכל מקרה, אם לא שינית דבר בנטילת הורמונים או תרופות כלשהן, רצוי שתתייעצי עם רופא המשפחה.

21/06/2011 | 21:03 | מאת: דפנה

שלום ד"ר רז אבן אני בת 38, מזה כמה שבועות השינה שלי לא טובה. לוקח לי בסביבות שעה ומעלה להירדם, וגם כאשר אני נרדמת אני כל הלילה בתחושה שאני לא נרדמתי. (מן שינה חלשה מאוד) אני מתעוררת בבוקר מאוד עייפה, ובתחושה שלא ישנתי בלילה. אני לא במתח מיוחד, אני עובדת בעבודה קבועה מזה כחודש, נרשמתי ללימודים, ובסך הכל מצבי בסדר. ממה זה יכול לנבוע? האם יכול להיות משהו פיזי או רק על רקע נפשי/פסכולוגי ? אשמח להמלצותיך. תודה

השאלה איננה קשורה לתחום החלימה. אך שינה קלה יכולה לנבוע מקונפליקטים נפשיים, או משינוי מזג אויר, או שינויים פיזיולוגים או נטילת תרופות.

13/06/2011 | 23:46 | מאת: ברוך

שלום , לאחיין שלי ישנה בעיה הנמשכת כבר כמה שנים , הוא למעשה חולם כמעט בכל לילה על חלום מפחיד כלשהו (הוא בן 24) וכשהוא מתעורר מפחד החלום הוא רואה ממש או דמויות או צלליות או אלמנטים שנעים או מוסתרים ע"י צל של דמות וכל זאת כשהוא ער ורק לאחר שהוא אוזר אומץ להדליק את האור הסיוט נפסק אך אינו יכול לישון שוב וכך הוא מגיע למצב שהוא ישן בדרך אל העבודה או הלימודים ונראה עייף המון פעמים. האם משהוא יכול להצביע על בעיה כלשהי אצלו או ,,,, תודה

ראה את שתי התשובות האחרונות לשני ושרון בעניינים דומים. האם זה עוזר?

13/06/2011 | 20:55 | מאת: שני

שלום רב, אני בת 29,ויש לי בעיות והפרעות שינה.גיליתי זאת בזמן לימודי לפסיכו'.בגיל 16 קמתי באמצע לילה בבהלה וחשתי כאילו ישנה דמות מביטה אליי.נבהתי ולא ישנתי כל הלילה.תופעה זו חזרה מספר פעמים כאשר הייתי מתעוררת באמצע הליהל פוקחת את עיניי בבלה ואורה צללים של אנשים. בשנה האחרונה כל פעם שאנ יחה תקופה לחוצה חלומות אלו חוזרים.מעולם לא ישנתי רצוף אלא אם כן אני מממש ממש עייפה,לרוב מתעוררת באמצע הלהילה ללא סיבה.ומתהפכת מספר פעמיםבילדותי הייתי מרטיבה במיטה עד גיל מאוחר,לכן חשבתי שאולי אני לוקה בחזיון שווא היפוגונגי,אך לא ידעתי בדיוק.בדיוקת של בלטות התריס טרם עשיתי,בנוסף אני קמה לפעמים בבלה וקוראת בשמו של חברי אבל מה שיורת מפחיד שאני קמה,ורואה דימויות למרות שאני יודעת שזהו חלום.עדיין לא פניתי לגורם מטפל.האם עליי לעשות זאת?תודה

שני, שלום רב אכן אלו הזיות היפנגוגיות, שלכשלעצן אינן מדאיגות. זו תופעה מוכרת ולא בעייתית. אבל אם החרדה מקשה עליך, ושנתך טרופה או קלה מדי - רצוי לפנות לשיחות או להתייעצות.

13/06/2011 | 10:08 | מאת: לירון

שלום, אני בת 24, סטודנטית. כבר שנים רבות, למעשה מאז שאני זוכרת את עצמי, חלמתי המון וזכרתי את רוב החלומות שלי. היתה תקופה שייחסתי להם חשיבות עצומה, היום אני כבר יודעת שאלו הם אינטואיציות, דאגות, פחדים ומשאלות. הבעיה היא שבערך פעם בשנה, ישנה תקופה של בערך שבוע שבכל לילה יש לי סיוט אחר, ואני מתעוררת בצעקות חלשות או חזקות/בכי. החלומות הם בדר"כ על התרחישים הכי נוראיים שיכולים לקרות בחיי, מעיין worst case scenario. בדר"כ אני כן זוכרת את החלומות ומודעת באופן מלא החל משנייה לאחר ההתעוררות, וחוזרת לישון כמעט מיד. זה לא משנה כמה זמן ישנתי או כמה עייפה אני.זה מתחיל להעיק עלי ורציתי לדעת מה עושים במקרה כזה ומהי האבחנה שהיית נותן לי, כדי שאוכל ללכת לחפש פתרונות לבעיה? תודה!

סיוטים אכן מתרגלים לעיתים את התסריטים המחרידים האפשריים. אולי כדי לתרגל מצבים ותחושות אלו. מעניין שאצלך הם מרוכזים פעם בשנה, ומעניין לחשוב מה מאפיין תקופות אלו. בכל מקרה אם הנפש לא שקטה, שווה לבדוק מדוע. אולי בשיחות. באופן נקודתי ניתן להשתמש בכדור שינה לכמה ימים קשים, אם את מחפשת מזור מסוג זה.

05/06/2011 | 10:22 | מאת: מיכלי

שלום רב, בני בן ה11 סובל מסיוטים בתקופות מגיל שנתיים לערך. סיוטים אלו מתחילים בשינה וממשיכים כאשר לכאורה מתעורר מהשינה. הוא עם עיניים פקוחות, מתקשר חלקית בלבד עם הסביבה וממשיך לחזות בסיוט. התנהגותו משתנה משמעותית מהתנהגותו הרגילה וכך גם השפה שלו בזמן סיוטים אלו עם נטיה לאלימות קלה אפילו. מזכיר את דר' ג'קיל ומיסטר הייד... מאוד קשה להחזיר אותו למציאות ממצב זה וזה דורש זמן רב וריסון מסוים עקב תנועתיות יתר ונטיה אגרסיבית. בגילאים הצעירים חשבנו שאלו סיוטים "סבירים" ושיחלפו עם הזמן אך כעת הם התגברו ומפחידים אותנו ההורים בעוצמתם. אנו מחפשים כעת יעוץ פסיכולוגי אך אבקש ממך אבחנות מבדלות אפשריות ומהם הכוונים שיש לבדוק לדעתך? תודה!

חלומות בעתה מכונים גם - (Pavor nocturnus; Sleep terror disorder) זהו מצב דמוי חלום עם עוררות חלקית ופחד גדול, שמתרחש בדרך בשלב השינה העמוקה ( שלב 4 ). מצב זה שכיח בעיקר בילדים ולעתים אכן מעורר דאגה בלב ההורים. הילד מתישב במיטתו, נראה נסער ומבוהל, כאילו הוא "תקוע בתוך חלום בלהה". לעיתים משמיע קולות או מילמולים, ולא ניתן לתקשר איתו. כיוון שבשלב זה לא קיים שיתוק, החולם יכול להתנועע באי שקט. בנוסף, קיימת פעילות אוטונומית מוגברת המתאפיינת בנשימה מהירה, דופק מואץ ואישונים מורחבים . אם הילד (או גם המבוגר) מתעורר – הוא יהיה מבולבל מעט, הלום שינה ולא יזכור את האירוע. חלק יכולים להתעורר מהשינה בזעקות אימה, אך לאחר הרגיעה לא יזכרו מה אירע, וזאת בניגוד לחלומות הסיוט שלרוב מי שמתעורר מהם – זוכר היטב את החלום. לרוב מומלץ פשוט לחבק את הילד, לאפשר לו להירגע באופן טבעי ולחזור לשינה העמוקה. הוא לא יזכור דבר בבוקר. מבוגרים עלולים לא להגיב לנסיונות ההרגעה ויהיו עוד מספר דקות במצב של חוסר התמצאות ותנועות חוזרות. יש הרואים דמיון בין מצב זה למצב של סהרוריות, שבו האדם יכול ממש לקום ולהתהלך בבית, וכל זאת מתוך שינה עמוקה, מבלי שיזכור את האירוע. אם המצב מתמשך לגיל מבוגר יותר, יתכן והוא נובע מנושאים שמטרידים את הילד גם ביום. חלומות הבעתה עצמם אינם מזיקים, אבל יתכן ומעידים על חוסר שקט, ואותו רצוי לבדוק בשיחות ייעוץ. במבוגרים ניתן להיעזר לעיתים בתרופות, אך לגבי ילדים - יש להתייעץ עם רופא מומחה לילדים.

03/06/2011 | 16:41 | מאת: בדוי

אז הכל התחיל השנה אני גבר בן 16 גיל ההיתבגרות אין לי חברים וגם לא הייתה לי חברה אז שאני ישן מתחילות הפנטזיות (חלומות) שלי אני חולם שאני מכיר ילדה ויוצא איתה לדייט ואנחנו מדברים מחליפים סיפורים ובסוף מיתנשקים כמו כל דייט רגיל והחלומות האלה קורים גם שאני לא ישן אני ממשיך לפנטז וכל פעם שמישהי מדברת איתי ברחוב אני מגיע הביתה ומפנטז מה היה יכול ליקרות איתה ואיתי האם זה נורמלי מה לעשות?

שלום לך החלומות והפנטזיות לפעמים ממלאים מישאלות. אבל חשוב לשמור על האיזון הנכון ולא לתת להם להחליף את המציאות ...

29/05/2011 | 20:09 | מאת: אילנה

שלום לפני כחודשיים ביתי בת ה5 אמרה כי ראתה קטע מסרט מפחיד ומאז מפחדת להיות לבד גם בשעות היום רוצה שילוו אותה לכל מקום שהולכת אפילן לשירותים ובלילה רוצה לישון לידנו ואומרת שחולמת חלומות רעים חשבנו שזה לא רציני ועם הזמן יעבור אבל לצערנו לא אז מה עלינו לעשות?

אילנה, ערב טוב את מתארת חרדות של הילדה גם ביום. החלומות הרעים הם רק סימפטום נוסף. כדאי להתייץ עם פסיכולוג ילדים.

28/05/2011 | 23:29 | מאת: החולמת בהקיץ

שלום!חלמתי לפני מספר ימים שטיילתי במדבר המלח בבוליביה(מייל שנשלח אליי תיאר את המקום בתמונות)ועשהגעתי לנמל התעופה בחזרה הויעו לי שעליי לבקר במוזיאון השואה ביד ושם באגף החדש.השעה היתה טרם כניסת השבת וניגשתי לשם.המסלול היה חד כיווני,מעגלי כמו במנהרה.נכנסים בצד אחד ויוצאים בשני.נכנסתי דרך היציאה ונתקלתי באנשים שנעו לכיוון היציאה ולא הבינו מדוע אני מתקדמת נגד כיוון התנועהץחלקם פנה אליי בשאלה,בחלקם נתקלתי וניסיתי להספיק לראות משהו.מה משמעות החלום?

חלום מעניין ומורכב. חלומות מהווים חלק מחיינו, לעתים החלומות מלווים בחרדות או קונפליקטים מטרידים. חוויות אישיות אלו מתבטאות בחלום באופן סיפורי ומטאפורי. כפי שמצויין בראש הדף - הפורום שלנו יענה על בעיות בתחום החוויות הליליות המטרידות, וכן החלומות והחלימה. הוא איננו מיועד לתת פירוש לחלומות, שכן זה אפשרי רק במפגש אישי, עם אסוציאציות והקשרים אישיים.

22/05/2011 | 16:26 | מאת: דני

שלום רב, אתמול בלילה הרגשתי שמצאתי את עצמי פתאום בחדר אחר בדירה שלי מבלי לדעת איך הגעתי לשם. לפני כן ישנתי במיטה שנמצאת בחדר אחר. אני זוכר ששמעתי את עצמי אומר בחדר השני "מה עשיתי" ומייד אח"כ מצאתי את עצמי במיטה שוב. יש לציין שדלת החדר השני (זה שלא ידוע לי איך נכנסתי אליו) הייתה סגורה כמה ימים קודם ונשארה סגורה עד עכשיו לגמרי. לא זכור לי אם פתחתי אותה. האם לדעתך זו אפיזודה סהרורית או שאדם סהרורי לא מסוגל לפתוח ולסגור דלתות בדייקנות כזאת?

אכן, באפיזודה סהרורית קיימת תודעה חלקית ופערים בזכרון, אך ניתן לבצע פעולות כמו פתיחת דלת...

22/05/2011 | 18:46 | מאת: דני

איך אני יכול לדעת מה קרה? יש דרך לשחזר שתעזור לי להבדיל אם חלמתי או שזה אמיתי? בבקשה הסבר לי

19/05/2011 | 19:52 | מאת: מיטל אשואל

בהמצע לילה לפעמים אני מתעוררת ושמעת רעשים פחדים או שאני חולמת חלומות מפחידים משפעים עלי במצע איום

אכן חוויות של חלומות סיוט הן לפעמים עזות, ויכולות להשפיע גם על מצב הרוח במשך היום. השאלה שכדאי שתבדקי היא אם יש גורמי חרדה בחייך מעבר לחלומות.

12/05/2011 | 15:23 | מאת: אני

היי אני ניצן אני בת 15 אני נמצאת במצב מאוד לחוץ מכוון ואיבדתי את אימי לפני כמה חודשים כיום אני מטופלת אצל פסיכולוגית . אבל אני מרגישה מעט הזיות ושומעת אותה כאילו קוראת לי וחולמת עליה המון.אני מרגישה פחד ללכת בחושך לבד ופוחדת להסתובב לבד רציתי לדעת אם כל זה לגיטימי ומה עלי לעשות? תודה

ניצן, צר לי מאוד לשמוע. אני מבין שאת בטיפול אצל פסיכולוגית, וטוב שיש לך אוזן קשבת. לגבי החלומות - לעיתים קרובות אנו חולמים על קרובים שנפטרו, ודמותם יכולה להופיע בחלום ואף לקרוא לנו. האדם שנפטר כאילו "חי בתוך נפשנו". כך שהחלומות לגיטימים, ולגבי השאר - אני מבין שאת משוחחת עם המטפלת שלך.

11/05/2011 | 12:50 | מאת: שרון

היי,ביתי בת 4 לאחרונה מתעוררת בהיסטריה מחלומות על מפלצות או לטענתה חלום מפחיד, שואלת בביעות מה זה הקול הזה . הענין נמשך כשבוע כל לילה. היא חוששת ללכת לישון. האם נורמלי? מה הדרך לטפל - להתמודד מול המפלצת? לומר שהיא לא קיימת? להגיד לה שזה בסדר לפחד? בבוקר היא מתעוררת ומספרת לי מיוזמתה שהיא חלמה חלום מפחיד ושהיא נבהלה. אתמול זה היה השיא היא הייתה מפוחדת עד כדי כך שלא רצתה שאחבק אותה ושלא אזוז ופשוט רעדה. אודה לעזרתך ויעוצך.

אכן הצעותייך בהחלט נכונות. ניתן להקריא לה מספרו של דוד גרוסמן "איתמר ציד החלומות", ולחבר לחוויות שלה. אם התופעה תימשך - חשוב לבדוק אם יש סיבות להגברת החרדה אצלה.

02/05/2011 | 08:14 | מאת: סמדר

יש לי ילדה בת שש וחצי, שכבר שנתיים ישנה יחד עם אחותה הגדולה, לא מוכנה לישון לבד בטענה שהיא מפחדת לבד. לאחרונה החלו הלילות להיות סיוט היא מתעוררת ובוכה מתוך שינה מתעוררת ורועדת כולה במשך זמן לא מבוטל. טוענת שכואבת לה הבטן מתוך שינה ושהיא רוצה להקיא. זה חוזר על עצמו די הרבה פעמים כל הלילה היא לא רוצה לישון ושואלת מתי יגיע הבוקר? הרעידות שלה והבכי מאוד מדאיגים אותי ובכלל כל התופעה הזו שהיא כבר צריכה בשלב כזה להיות בחדר שלה ולישון לילה שלם ללא הפרעות. הסיפור הוא כבר המון זמן פשוט עכשיו זה מלווה ברעידות וכאבי בטן משינה (שלדעתי זה פחד וחרדה). למי אני יכולה לפנות ומה לעשות ?

אכן את מתארת חרדה ומצוקה אצל הילדה. רצוי לפנות לפסיכולוג העובד עם ילדים.( אם אתם חברי מכבי - תוכלי לברר עם צוות בריאות הנפש באיזורך מי מהפסיכותרפיסטים עובדים עם ילדים.)

02/05/2011 | 23:37 | מאת: מירית

שלום לך, בתור אחת שסבלה מהפרעות שינה האומנם אני קצת יותר מבוגרת מבתך:) אבל הלכתי לפסיכולוג והוא הציע לי לעשות טיפול CBT שהוא נודע היום כאחד הטובים בטיפול בחרדות. ממליצה מאוד הבת שלך לא צריכה לסבול היא צריכה טיפול וזה נורמלי ללכת לטיפול לא להתבייש ולא להזניח תכתבי בגוגל CBT או טיפול קוגניטיבי התנהגותי ותקראי על השיטה

01/05/2011 | 01:31 | מאת: מידע חסוי

הסיפור מתחיל ככה: הייתה לי חברה 6 שנים ולא מזמן ניפרדנו אהבתי אותה ממש והכול מאז שאהבה שלי הייתה חזקה ידעתי מה היא תעשה למחרת בעזרת חלום אני איך שהוא התחברתי אליה וזה מה שהפחיד אותי בשנה האחרונה שלי איתה לא ידעתי איך ידעתי מה היא תעשה והכול דרך חלום ידעתי מי יהיה מי לא והכול והיא הייתה בהלם מי זה ד שהיה לי חלום שהחברה שלי כמבעט מתה אחרי שהצלתי יום אחרי חלמתי שהיא תעזוב אותי וככה זה השאלה שלי עכשיו האים החזיונות שלי שהיו עליה זה קשור לאהבה שלי ??

חלומות אינם יכולים לנבא עתידות. אבל לפעמים קשר חזק יכול להוביל למעין ידיעה אינטואיטיבית של הלכי הנפש של בן הזוג, שתתבטא גם בחלומות.

30/04/2011 | 23:38 | מאת: דודה מודאגת

שלום רב, יש לי אחיינית בת 6 שבמהלך הלילה צועקת, מדברת ובועטת. היא אף בוכה אך לא ערנית כשזה קורה. בבוקר היא לא מתלוננת על דבר ולא מרגישה מצוקה. היא אינה זוכרת כלל שככה התנהגה בלילה. זה קורה מאז גיל 3 בערך ומחריף עם השנים.אמא שלה חולה במחלה קשה והילדה נולדה לבית בו אמא חולה. רק לאחרונה היא התחילה לומר שהיא לא רוצה שהילדים יסתכלו על אמא שלה מוזר אך זה רק הוצף לאחרונה. מה שמעניין אותי זה האם ההפרעות במהלך השינה אינן פוגעות בהתפתחות שלה? זה שהיא לא זוכרת דבר זה טוב אבל האם אין נזק אחר? מה ניתן לעשות בעניין? האם חשוב לטפל בבעיה או שמאחר ואינה זוכרת דבר אפשר גם להתעלם ? תודה רבה

01/05/2011 | 01:21 | מאת: אביעד בוסקילה

קודם כול לי זה קרה גם כן בעבר הייתי בועט באמצע שינה ומדבר ובמיוחד אני הייתי צועק מתוך שינה כול מיני צעקות משום מה והייתי הולך כולל בחוץ לכול מינימ קומות והייתי קם בחוץ בבוקר איך שהוא זה היה בגיל קטן וזה עגבר לי איך שהוא לבד אבל אני לא יודע עם זה יעבור לבת שלך אותו דבר כמו שהיה לי כי לי זה קרה בגיל אה 10 11 ככה כיום אני 21 ואין לי תדברים האלה כבר אמנם זה מפחיד אבל זה יעבור אל תדאגי אבל עם תרצי בכול זאת רופא מומחה כדי שתבררי את זה ובהצלחה

בילדים לקראת גיל 6 נפוצה תופעה בה הם חווים מעין סיוט בעת השינה העמוקה, אבל לא בחלימה הרגילה, ואז הם צועקים ובועטים, לפעמים מתישבים במיטה בחרדה. הם אינם זוכרים בבוקר דבר, ועדיף לעזור להם להמשיך לישון ולא להעירם. התופעה הזאת לא גורמת כל נזק. אבל אם האחיינית נמצאת כעת במצוקה, כפי שאת מתארת, כדאי לדובב אותה ולדבר איתה על כך, ואולי עם הוריה, ובמידת הצורך - להביאה ליעוץ פסיכולוגי.

29/04/2011 | 21:51 | מאת: עדי

שלום, האם רמירון נחשב למייצר חלומות חזק יותר מתרופות אחרות או שזה אינדבידואלי? שנית, האם פוסט טראומה שגורמת להקהיה רגשית יכולה גם לצמצם חלומות? זה די מציק לי שחיי הנפש שלי מתחילים להתרוקן גם באזור הדמיוני. מעבר לתחושת האובדן הגדולה שהשאירה הטראומה- ההרגשה היא שחיי הנפש שלי מתים כמו כוחות היצירה, הדמיון והחלומות. האם במקרה כזה מומלץ לפנות לטיפול דינמי לעירור הנפש? החשש שלי היא שזה עלול להגביר חרדות והתקפי חרדות שלא אוכל לעמוד בהם. תודה.

רמרון יכול להגביר חלימה כמו נוגדי דכאון אחרים, וההבדלים אכן אינדיבידואלים. לגבי חלומות לאחר טראומה, אני יכול לצטט מתוך מאמר של ד"ר גדי מעוז וליזו גבאי: "מאפייני חלומות ודפוסי התמודדות בקרב נפגעי טראומה" - לסובלים מסימפטומים פוסט-טראומטיים אין מנוחה; הם מרגישים מותקפים על ידי החוויות שלהם בלילה וביום. ביום הזיכרונות חודרניים, מעוררי חרדה ופחד, ובלילה הם לעיתים מותקפים על ידי חלומותיהם. זמן שינה נראה זמן פגיע במיוחד וקורבנות טראומה סובלים מביעותי לילה, חלומות חרדה וקשיי שינה כללים (Nader et al., 1993; Pynoos & Nader, 1988; Quota, Punamaeki & El Sarraj, 1996; Terr, 1991) . מצד שני יש מחקרים המצביעים שחלימה מקלה ויוצרת אינטגרציה של הטראומה כחלק מהתפתחות אישיות בריאה (Hartmann, 1991;1995). התופעה של זכירת חלומות נחקרה רבות בהקשר של אירועים מלחיצים, אקוטיים וכרוניים כאחד. הספרות מציגה קשרים חזקים בין משתנים אלה, אם כי מבט נוסף חושף גם ממצאים סותרים. במחקר שבדק דיווח חלומות בקרב חיילים אמריקאים שנחשפו לחוויות מלחיצות וטראומטיות נמצא דיווח של זכירה מוגברת (Ross et al, 1994). דוגמא נוספת לטענה שזכירת חלומות מוגברת בתקופת לחץ מובאת במחקרים של Hartman (1991) ו- Kramer (1993) שדיווחו על חוויות חלומות של נבדקים שחוו טראומה, כעוצמתיים ובהירים במיוחד. לעומת מחקרים אלו מדווח במחקר של Kaminer & Lavie (1991) על ירידה בזכירת החלומות כתוצאה מחשיפה לתנאים מלחיצים במיוחד בקרב ניצולי שואה. Turner & Gorst-Unswort (1990) טוענים, כי חשיפה לתנאי לחץ אינטנסיביים במיוחד מכבידה על משאבי ההתמודדות של האדם, וכי במצבים אלה קיים כישלון בזכירת חלומות. הסבר דומה ניתן במחקר שבחן יומני חלומות מנבדקים הסובלים מתסמונת פוסט-טראומטית כתוצאה מקרב, ושהעריך את חומרת הסימפטומים של כל אחד מהנבדקים. במחקר זה נמצא כי ככל שהסימפטומים של התסמונת הפוסט- טראומטית היו חמורים יותר, כך זכירת החלומות היתה נמוכה יותר. החוקרים הסבירו כי במצבים של לחץ אינטנסיבי מופעל מנגנון חוסם המדחיק את התוכן המאיים במהלך הערות והשינה גם יחד (Lavie et al, 1998). Punamaeki (1997) רואה את הסיבה לממצאים הסותרים בעוצמת החוויה המלחיצה, המביאה לירידה בזכירה, בעוד שמצבי לחץ יומיומיים גורמים לעלייה בזכירה. אפשרות זו נסתרה במחקר בו דווח על סימפטומים חמורים יותר של PTSD בקרב קבוצת הנבדקים שזכרו יותר חלומות (Mellman et al., 2001)). במחקר הנוכחי כמות זכירת החלומות לא היתה המשתנה העיקרי, אלא ניתוח תכני החלומות שדווחו על ידי הנבדקים. בנוסף, ראוי לציין כי במחקרים שנסקרו לעיל נבדקה זכירת חלומות בתנאי מעבדה ואילו במחקר הנוכחי לא ניתן לקבוע אם הנבדקים זכרו חלומות ולא דיווחו, או שלא זכרו כלל. המחקר הידוע עד כה אינו מבהיר אם זכירת החלומות או החלימה כשלעצמה משרתות פונקציה של בריאות נפשית, אולם עדויות אמפיריות מחזקות את הדעה לפיה זכירת חלומות הינה תגובה מיידית ללחץ נפשי, המשרתת תפקיד אדפטיבי ארוך טווח בתרומתה לעיבוד מידע רגשי, פתרון בעיות וקונפליקטים, ואינטגרציה של חוויות מכאיבות.(Punamaeki , 1997 ; Hartmann 1998 ; Kaminer & Lavie , 1991). תפקיד אפשרי של חלומות בהתמודדות עם מצבי לחץ תואר ע"י Cartwright (1990): "החלימה מעורבת בפעילות מארגנת, מבקרת ומשחזרת של האופן בו אנו תופסים את עצמנו ואת מעשינו. מערכת זו תפעל בעיקר כאשר אנו מצויים תחת לחץ ומאוימים ע"י שינויי חיים הדורשים תגובות חדשות" (ע' 188). בתנאי חיים לוחצים, החלימה מאפשרת מקום נוסף ליצירת קשרים מחשבתים ושחרור אנרגיה רגשית, בעוד שהמציאות לעיתים לא תאפשר זאת ( 1996 , Hartmann ) . סיוטי לילה פוסט-טראומטיים עלולים להופיע בפעם הראשונה בלילה שלאחר הטראומה. בחלום הטראומה חוזרת על עצמה בצורה דרמטית אך לא תמיד בצורה עקבית, ומופיע בו שינוי אחד גדול, משהו שלא בהכרח קרה (Barrett, 1996). לאורך זמן הטראומה תופסת מקום פחות חשוב ומרכזי והחלומות חוזרים בהדרגה לאופיים לפני הטראומה. בתחילה חווים נפגעי הטראומה סיוטי לילה, המפורשים כפחד, טרור ואח"כ החלומות מתאפיינים יותר כחלומות אשמה ואחרים (Hartmann,1984; Van der Kolk et al, 1984).

30/04/2011 | 00:05 | מאת: עדי

על המידע המקיף, לאיזה כיוון טיפולי היית ממליץ? אני גם בתחושה שיש לחלומות תפקיד תרפויטי שמעבד חומרים נפשיים מורכבים. היות והמעבד הזה הפסיק לפעול אצלי איזה סוג טיפול יכול לעודד יצירת חלומות?

שלום וחג שמח.אני בת 33 .אני מתגוררת עם סבתא שלי ומטפלת בה מצבה הבריאותי לא טוב יש לה מחלה בדם שנקראitp.יחד עם זאת מצבי הנפשי בשנה האחרונה לא במיטבו(עקב בעיות אישיות שנוצרו).אני מטופלת מעל 10 שנים בכדורים פסיכיאטרים.בחודשים האחרונים אני חולמת סיוטים,החלום האחרון שזכור לי,שיוצאים לי תולעים חיים מהראש,ז"א אני מגרדת את הראש ופתאום אני מגלה שיש לי תולעים שמהלכים לי בראש ובשיער.יש לוטמר שגם מצבי הבריאותי הפיזי(חוץ מהנפשי ).לא טוב בכלל.אודה לך אם תפתור לי את החלום,מקווה שחלום זה לא מבשר על דברים רעים שיבואו בעתיד ,חלילה. בתודה מראש, שיר.

שיר, שלום רב חלומות אינם מנבאים את העתיד. חלום סיוט כפי שאת מתארת יכול לבטא בצורה ציורית או כדימוי - את החרדות והחששות שלך. יחד עם זאת, גם שינוים בתרופות יכולים להגביר חלומות סיוט, וכדאי לברר אם נעשה שינוי בתרופות לאחרונה.

20/04/2011 | 06:30 | מאת: נטע

שלום, הלילה היה לי חלום מוזר ומפחיד שאני מרגישה צורך לשתף בו: מה שאני זוכרת מהחלום הוא שאני מתכוננת לחזור הביתה מאיזשהו טיול או נופש או משהו דומה לזה ועושה זאת עם אדם שאינו מוכר לי (נהג מונית או תחבורה ציבורית כלשהי, או מישהו שלוקח אותי טרמפ). בכל אופן הרכב הוא רכב פרטי ואני יושבת מאחור. כל הדרך יש חושך מוחלט כך שאני לא מסוגלת לראות כלום. הנהג נוסע במהירות מטורפת שמפחידה אותי. בייחוד יש איזה קטע שהוא מתחיל לעשות עלייה חדה חדה ואני יושבת משותקת מפחד ותוהה מתי העלייה תיגמר ואז פתאום יש ירידה חדה ושוב אני מאוד פוחדת וגם מחזיקה חזק את הציוד שלי שלא ייפול (כאמור הכל קורה כאשר יש חושך מוחלט ואני לא רואה את הדרך או איפה אנחנו נמצאים). הוא ממשיך לנסוע באותה מהירות מטורפת עד שבסופו של דבר אני מסמנת לו לעצור באיזו נקודה ואז יוצאת מהמכונית ונכנסת כנראה לאיזשהו קניון. זה בערך מה שאני זוכרת. כרקע אני אספר שלאחרונה אני סובלת מכאבי גב ומנסה למצוא פתרון לעניין ומבחינה רגשית, לפני שבועיים נפטר מורה שלי ליוגה שאהבתי והערכתי, שתמיד עזר לי בעניין כאבי הגב ושאר בעיות רפואיות שונות, לפני שנפטר החלטתי לחזור אליו שוב, בגלל הכאבים ושבועיים לאחר מכן ראיתי את ההודעה על פטירתו ומאז מאוד קשה לי עם זה, הוא חסר לי ואני מתגעגעת אליו ומתקשה להשלים עם מותו. אולי זה יכול לתת איזשהו רקע להסבר החלום. (אני בת 35) חג שמח נטע

נטע, שלום רב צר לי לשמוע על מותו של המורה האהוב שלך ליוגה. אינני יודע כמובן אם יש קשר לחלום שתיארת. כיום נוטים לראות בחלום מעין מטאפורה של חוויות מודעות או לא מודעות. החלום מתאר תחושה שאת מובלת קדימה במהירות, במסלול שאיננו נוח לך, אף כי בסוף יש לך את היכולת לעצור את רכבת השדים. תוכלי לחשוב אם דימוי מעין זה מתחבר לחוויות בחייך. מעבר לכך לא נוכל לפרש במסגרת של פורום אינטרנטי.

22/04/2011 | 08:58 | מאת: נטע

אני בכל זאת חושבת שיש קשר בין החלום לבין מה שקורה לי לאחרונה מבחינה רגשית בעקבות מותו של המורה שלי, ההרגשה שאין לי עכשיו מורה שינחה אותי מה לעשות, איך לפעול נכון כדי לפתור את בעיית כאבי הגב שלי ובכלל לגבי תחומים אחרים, ואני עדיין צריכה למצוא מורה אחר, מישהו שינחה אותי בכל זאת. אולי הנסיעה בחושך מראה על הקושי לתת אמון במישהו אחר, מורה לא מוכר.. סתם מחשבה כזאת.

ניתן "לדגור" על הנושא, כלומר לחשוב עליו לפני ההירדמות ו"להזמין" שיחה או התרחשות לחלום. אחרי מספר פעמים ההתכוונות חודרת לחלומות ומשפיעה עליהם.

08/05/2011 | 19:14 | מאת: שם בדוי

ניסיתי ולא עבד!!!

ד"ר אבן, שלום רב, לפני כמה חודשים חוויתי פרידה מבן זוגי ואהוב ליבי מזה מספר שנים. אני בת 39 והפרידה בינינו התרחשה באופן לא לא צפוי ללא הסברים ומאז לא שמעתי ממנו דבר! חוויתי טראומה עמוקה , גם בשל הצער וגם בשל חוסר הוודאות לגבי סיבת הפרדה. מאז הפרידה, בכל לילה אני חולמת עליו- ובכל חלום יש סיפור אחר שבו בן זוגי מאכזב אותי, מראה לי עד כמה אני לא באמת חשובה לו. מדוע לדעתך אני חולמת את המסרים הללו כל לילה?? למה החלומות הללו לא מפסיקים?

שלום לך! חלומות לאחר טראומה רגשית או אחרת נוטים לבצע תהליך של "עיבוד" של החוויה, כדי להתמודד איתה. וזאת ע"י חזרה על החוויה מזויות שונות. ארנסט הרטמן שחקר את הנושא , כתב: "במשך מספר שבועות או חודשים כשהטראומה בהדרגה מטופלת, החלומות תכופות עוקבים אחר תבנית מובחנת. בתחילה הטראומה משתחזרת שוב ושב באופן חי ודרמטי, אך לא בהכרח במדויק באותו האופן בו אכן קרתה. תכופות יש לפחות שינוי עיקרי אחד בחלום, משהו כזה שלא באמת קרה. מהר מאוד החלומות מתחילים לשלב ולחבר את החומר הטראומטי עם חומר אחר המופיע כדומה מהבחינה הרגשית או כקשור. תכופות, כפי שראינו קודם לכן, אדם שחווה סוג מסוים של טראומה, חולם על כל הסוגים של אירועים טראומטיים שעשויים להתקשר לאותה תחושה של חוסר אונים, אימה או אשמה. במקרים מסוימים קישורים אלה מערבים הפעלה מחודשת של טראומה קודמת ותמות אישיות חשובות אחרות המעוררת על ידי הטראומה (”גירוי מחדש”)"

16/04/2011 | 13:46 | מאת: מיכל

שאלה נוספת בעקבות תשובתך . מה רצוי שאעשה על מנת שתכיפות החלומות תרד? החלומות משפיעים על כל היום שלי ופוגעים באייכות חיי.

12/04/2011 | 11:55 | מאת: סיון

קראתי את מה שכתבת על שיתוק שינה, ואני תוהה מה התופעה אצלי. אני הרבה פעמים מתעוררת בלילה ו"רואה" דברים בחדר. לפעמים מדובר באדם שיושב למרגלות המיטה שלי ואני מתחילה לחשוב איפה לשכן אותו, לפעמים זה עוד אדם שישן איתי במיטה, קרה לי גם שראיתי עכברים, ג'וקים, מה לא. אני כאילו רואה את החדר שלי, כמו שהוא, רק שהמוח שלי מוסיף לו כל מיני אלמנטים הזויים וקצת מלחיצים. אני לא סובלת משיתוק (תודה לאל, זה נשמע ממש מפחיד), כי לרוב אני פועלת (מתוך שינה, בערך) בהקשר לדברים שאני רואה. זאת אומרת, אם אני "רואה" ג'וקים בקצה אחד של המיטה אני מתכווצת בצד השני. פעם אחת ראיתי מישהו שמנסה להיכנס לי לחדר, אז קמתי והנחתי חפצים מול הדלת, שלא יוכל לפתוח אותה. רק בבוקר, כשראיתי את הבריקדות שהקמתי, נזכרתי מה היה. בדרך כלל בסוף אני מתעוררת לגמרי ומבינה שהכול בסדר, ושאני לבד בחדר שלי, ואז אני נרדמת מיד שוב. אז מה זה?

אכן את מתארת תופעה דומה, רק ללא השיתוק. יתכן ורפיון השרירים כבר משתחרר אצלך, או שאת מתעוררת משינה עמוקה ולא שנת REM . בכל מקרה את מתארת שרידים של חווית החלום שפורצים לערנות, לזמן קצר. זו גם תופעה מוכרת ולא מדאיגה המכונה הזיות היפנפומפיות. לפעמים זה מתגבר בעת נטילת תרופות שונות, או עקב חומרים כימיים.

11/04/2011 | 00:46 | מאת: עדי

בבוקר ההוא התעוררתי בבעתה. חלמתי שהבית שלי נשרף! בחלום- המשפחה שלי יצאה בלילה החוצה וחזתה בלהבות המלככות את ביתי!נורא! בערב שלפני החלום הייתי עצובה במיוחד. רקע- אני בשלב אישי קשה ומיאש בחיי, והבנתי בפגישה האחרונה בטיפול פסיכו' שאין מה להועיל לי. המטפלת הביאה לי מספר של קולגה, ואני לא מסוגלת לחשוב על טיפול חדש. זה הרקע לעצב הנורא שאפף אותי כשהלכתי לישון. אבל- למה הבית נשרף?(בחלום) זה יותר מכל תסכל... האם צדקתי באבל העצמי שלי...?

חלמות לעיתים מתארים באופן ציורי את החוויה הפנימית. את מתארת חוויה רגשית קשה ביום שקדם לחלום, אשר לבשה צורה של "שריפה" בחלום עצמו. אבל החלום מבטא רק את התחושה הזמנית, ואיננו אומר דבר על מצבך האמיתי ועל יכולתך להתמודד ולשנות את מצבך. כדאי שתחזרי למטפלת לברר איתה שוב, אם את מתקשה לפנות למישהו חדש.

11/04/2011 | 00:06 | מאת: אני

שלום יש לי חלומות חוזרים של שיניים נושרות או כואבות. לפעמים אני יוצרת איכשהו ואקום בפה ומתעוררת עם כאב חזק ולחץ בשיניים ופעם בן זוג שלי העיר לי (והעיר אותי) שהוא שומע שאני חורקת אותם. אני לא יודעת מה גורר מה, וממה זה נובע, והאם זה בהכרח נובע ממשהו נפשי/פסיכולוגי או שזה סתם הרגל מגונה? חשוב לי לציין שאני לא טיפוס לחוץ בכלל ואפילו די ההיפך...מה זה? ואיך מפסיקים את זה? תודה מראש:)

חלומות על נשירת שיניים הם סוג של חלומות חרדה, והינם נפוצים מאוד.מבחינה פסיכולוגית נוטים לראות אותם כמטפורה לנושאים מעוררי חרדה. אבל זה לא קשור לחריקת שיניים בפועל, שיכולה לנבוע מסיבות שונות כולל נטילת תרופות. בנושא זה לרוב רצוי להתייעץ עם רופא שיניים שיבדוק אם יש שחיקה. אבל זה לא קשור לחלומות.

07/04/2011 | 21:08 | מאת: שרונה

הנני בסוף שנות השלושים, חד הורית ומחלימה מסרטן. לא פשוט. הלילה חלמתי על חברה שנפטרה לפני 4 שנים במפתיע, שלפני כן, חלתה גם היא בסרטן. היינו די קרובות, אהבה אמיתית שררה בינינו והרבה כבוד הדדי. בלילה האחרון היא הופיעה בחלומי, ראיתי אותה ושוחחתי איתה. כל כך התרגשתי, שמחתי ושאלתי אותה היכן היא? היא השיבה שהיא בבית והזמינה אותי לבוא. אני לפני סבב הבדיקות שלי. האם יש לכך משמעות? האם קראה לי להגיע אל החיים שאחרי? סתם סקרנית (-:

שרונה, העיסוק בטיפולים שעליך לעבור מעורר חרדה. אחת הדרכים להתמודד איתה היא להתחבר לחוויות דומות, או לזכרונות אמיתיים מן העבר או גם לחוויות מטאפוריות - שקשורות בסרטן. לכן דמות חברתך שמתחברת למחלת הסרטן, עלתה בדמיונך בחלימה. ברור שלא מדובר בקריאה מעולמות אחרים, אלא בהתמודדות רגשית שלך, שאיננה פשוטה. ואני מאחל לך רפואה שלמה !

08/04/2011 | 16:51 | מאת: שרונה

ובהצלחה בהקמת הפורום!

תופעות של סהרוריות (הליכה מתוך שינה) או דיבור או אכילה מתוך שינה מתרחשות בשלב השינה העמוקה, שבה מופיעים גלים אטיים של המוח, ולא בשלב ה-REM, שלב החלום הרגיל, שבו שרירי השלד משותקים. בשלב זה של שינה עמוקה -לא מתרחש השיתוק.

10/07/2011 | 21:10 | מאת: יעל

אני נוטלת כדורי שינה מזה 6 שנים. בחודשים האחרונים מהלכת ואוכלת בזמן שינה. בבוקר לא זוכרת דבר. אני בת 60 היתכן שזאת תגובה לכדורים או התחלה של שיטיון?

שיתוק שינה (Sleep Paralysis) – חוסר יכולת מוחלט לנוע כמה דקות לפני ההירדמות או כמה דקות לאחר היקיצה. זוהי תופעה נפרדת מתופעת השיתוק הקטפלקטי בזמן התרגשות, שתואר בסעיף הקודם. גם אנשים בריאים חווים שיתוק שינה לפעמים, אך הסובלים מנרקולפסיה חווים אותו בתכיפות גדולה יותר. מצב זה יכול להופיע כתופעה בפני עצמה, בלא קשר לנרקולפסיה או להפרעה אחרת. שיתוק השינה מלווה בחרדה גדולה. אנשים מתארים זאת כסבל ופחד, כשהם חשים לפתע "לכודים" בתוך עולם הדמיון, בלא יכולת לנוע או לצעוק לעזרה, כשהם חווים הזיות. הזיות אלו מתרחשות כבר בעת ע?רות ומתערבבות בתפישה של המציאות. אף שהתודעה כבר מתעוררת, והחולם מבין שהוא חו?וה הזיות, הוא אינו מסוגל למנוע אותן. לעתים המצב מלווה בתחושה של "נוכחות זרה" ליד החולם, ולפעמים אף בתחושה של נוכחות כזאת בתוכו. לעתים החוויה היא של דמות היושבת ולוחצת על החזה. עקב כך מצב זה תואר פעמים רבות בהיסטוריה, ובכלל זה בציורים, כדמות – מכשפה או שד – היושבת על החולם ולוחצת על חזהו (מה שנקרא "Incubus"). יש להדגיש שהחוויות החריגות הללו מתרחשות כאשר האדם נמצא במצב של ערנות, לרוב בדקות שאחרי היקיצה, לפעמים לפני ההירדמות. אף שזהו מצב שכיח ולרוב איננו מצביע על הפרעה כלשהי, הוא יכול לעורר חרדות ותהיות רבות. אפשר להבין מדוע בעבר ייחסו למצב זה פירושים מיסטיים. גם היום חלק מהסובלים ממצב זה חוששים לדבר על חוויותיהם, פן ייתפשו כלוקים בנפשם. ככל שגוברת מודעו?ת הציבור לתופעה זו, ואנשים מחליפים ביניהם חוויות בפורומים שהוקמו במיוחד לשם כך, מסתבר שהתופעה נפוצה יחסית. הסובלים חשים הקלה כשהם מגלים שמדובר בתופעה ידועה.

22/05/2011 | 23:38 | מאת: יפעת

זה קורה לי הרבה. מה עושים עם זה?יש דרך לטפל בזה?

1 ... < 11 12 13 14 15 16