יקיצה מוקדמת של בן שנתיים

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

28/05/2012 | 14:55 | מאת: מלי

שלום רנה, אני פונה אליך בנוגע לבני בן השנתיים. יש לנו בעיה עם יקיצות מוקדמות שלו. הוא ילד שקל מאוד להשכיב לישון, הוא הולך למיטה כל יום בין שמונה לתשע ובדר"כ נרדם לבד בלי בעיות. לפעמים הוא מתעורר בלילה אבל בדר"כ בוכה טיפה וחוזר לישון לבד בלי שניגשים אליו. הבעיה היא שהוא מתעורר מאוד מוקדם. הוא נהג לקום בסביבות חמש וחצי (שגם היה מוקדם לנו מידי) ולאחרונה הוא מתעורר מוקדם יותר ויותר, והיום הוא כבר קם בארבע בבוקר (הוא לא מוכן לחזור לישון) בדר"כ כשהוא מתעורר היינו מביאים לו בקבוק למיטה ו"גונבים" עוד רבע-חצי שעה של שקט (למרות שהוא לא באמת צריך בקבוק ובכל מקרה זו בעיקר מים עם טיפה פורמולה בשביל ה"צבע"), ואז לוקחים אותו למיטה שלנו לשחק (הוא לא נרדם גם איתנו במיטה). ניסינו כבר כמה פעמים לא להוציא אותו בכלל מהמיטה ולהחזיר אותו לישון בבוקר, אבל לכל היותר הוא נשכב במיטה ודואג שמישהו נמצא לידו כל הזמן ואם עוזבים אותו הוא מייד מתחיל לבכות ולצרוח. לפעמים הוא נרדם לכמה דקות אבל ברגע שהוא קם ורואה שאין מישהו לידו הוא ישר מתחיל לבכות. ניסינו את זה כמה ימים וזה נגמר בכך שמשכנו אותו עד שש (שעת ה"מטרה" שלנו) ואז כבר הוצאנו אותו מהמיטה ונתנו לו בקבוק. בגלל הקימה המוקדמת הוא עייף מוקדם מאוד בגן ולפעמים נרדם להם באמצע ארוחת הצהריים. אנחנו לא יודעים מה לעשות האם לתת לו לבכות לבד? האם להיכנס אליו ואחרי שמסבירים שלילה וצריך לישון לעזוב אותו (כשהוא עדיין בוכה)? האם להישאר אתו עד שהוא מפסיק לבכות ואז לעזוב למרות שהוא שוב מתחיל לבכות? כמה זמן לתת לו לבכות לבד? האם להישאר אתו עד שהוא נרדם (אם הוא נרדם בכלל)? עד הבוקר? חשבנו שאולי הבקבוק יוצר אצלו תלות ועדיף לא לתת לו בכלל בקבוק בבוקר – האם את חושבת שזה רעיון טוב להפסיק עם הבקבוק במקביל לטיפול בבעיות השינה? ואם לא – אז מתי כן לתת לו בקבוק? עלתה גם הצעה להעיר אותו בשלוש כדי לשבור את ההרגל – מה דעתך? אנחנו כבר די מותשים ומיואשים ונשמח לעצה. אגב – לא היה שום שינוי בשגרה בזמן האחרון אמנם הוא היה חולה כמה ימים וקצת פינקנו אותו בבקבוקים, אבל גם לפני זה הוא היה מתעורר מוקדם מידי.

לקריאה נוספת והעמקה

מלי שלום, סליחה על העיכוב בתגובה. אכן יקיצות מוקדמות ובכלל שינה לא רציפה בפעוטים בני שנתיים (ובכלל...) הן מתישות גם את ההורים וגם את הילד. הנה כמה כללים שכדאי לבחון - ואולי כך נוכל להמעיט ביקיצות הליליות. כלל ראשון - פעוט בן שנתיים אמור לישון כ12 שעות ביממה - מהם כ10 וחצי שעות בלילה. ולכן - כדאי לעשות חשבון האם הבן החמוד שלכם ישן מספיק - במידה ולא - זו יכולה להיות בדיוק הסיבה ליקיצות המוקדמות - כיון שעייפות גוררת עייפות ושינה מעודדת שינה - וילד עייף יתקשה בלהירדם, יקום יותר פעמים בלילה ויקדים את היקיצה שלו (בדיוק הפוך ממה שאנו מצפים מילד עייף). אם אכן את מוצאת כי בנך לא ישן את כמות השעות המומלצת לגילו - הדרך להגדיל את הכמות זה להקדים כל כמה ימים את שעת השינה בלילה כחצי שעה. כלומר אם היום הוא הולך לישון ב20-21 בלילה , אז סביר כי הטקס שינה מתחיל ב19-20 - ואז מומלץ להקדים את הטקס ל18:30-19 - ולהשכיב אותו לישון ב19:30. אם עדיין אין מספיק שעות שינה, אז אחרי כמה ימים להקדים שוב את טקס השינה ואת ההשכבה לישון בעוד חצי שעה. אם את רואה שהוא כן ישן את כמות השעות המתאימה לו ביממה אז ניתן לחשוב על כמה פתרונות- פתרון אחד כפי שהזכרת זה "הערת טרום" - מעירים את הפעוט בשעה מוקדמת יותר - לדוגמא 2 לפנות בוקר - משנים לו תנוחה ומחזירים אותו לישון. למעשה זה משבש את השעון הביולוגי שלו ואז יש סיכוי שהוא יישן יותר. מבחינתך החיסרון בשיטה זו - הוא שזה דורש ממך להתעורר באופן יזום כדי לעשות זאת. וכפי שציינת - את מספיק מותשת. אופציה נוספת - לקבוע שעה שהיא סבירה להתעוררות מבחינתכם - נניח 6 בבוקר. וזה אומר שלא מוציאים את החמוד לפני 6 מהמיטה. ולכן אם הוא רוצה לקום ב4 - יש להרדים אותו בדיוק באותו דרך שהרדמת אותו בתחילת הלילה. יתכן מאד והוא יתקשה להירדם - אבל בכל זאת לא מוציאים אותו מהמיטה - ובשעה 6 נכנסים , פותחים את התריס ואומרים בוקר טוב. כך הוא יבין ש6 בבוקר זה תחילת היום !אפשרות נוספת היא לעשות זאת - אך יותר הדרגתי - אם הוא קם ב4 - נכנסים ב4:10 ואומרים בוקר טוב - כביכול מתחילה היום. אחרי כמה ימים - נכנסים ב4:20 - ואומרים בוקר טוב. כביכול בשיטה זאת אנו דוחים כל כמה ימים את שידור "התחלת היום" ב10 דקות. השיטה הזאת הוא הדרגתי יותר לילד אך הוא מאד מעייף את ההורים - כי זה אומר שיקח כמה שבועות טובים עד ששעת היקיצה תעבור ל6 בבוקר. כיון שבנך החמוד הוא כבר בן שנתיים אפשר לנסות שיטת המחשה נוספת שהוא יבין מתי עוד ישנים ומתי כבר בוקר - יש לשים מנורת לילה המחובר לתקע שעון שבת - ואמרים לפעוט - כשהמנורה כבויה - אנחנו ישנים. מכוונים את השעון ל6 בבוקר - ואם הוא מתעורר לפני כן - נכנסים ואומרים לו - האור עוד ישן - צריך להמשיך לישון. כשהאור יתעורר - גם אתה יכול להתעורר! לגבי העייפות בגן - יש להגיד לגננות שחלון השינה שלו מזמן ההתעוררות הראשונית ועד לשנת בוקר הינו בן 4-6 שעות - ולכן אם הוא מתעורר ב4 - יתכן מאד שכבר ב8-10 בבוקר הוא יהיה עייף וירצה לישון - וחשוב לאפשר לו את השינה הזאת ולא לחכות לצהריים - אז הוא יירדם על האוכל - וגם יישן פחות טוב - מאותו סיבה שכתבתי בתחילת התשובה - ילדים עייפים ישנים פחות טוב! שיהיה סופ שבוע נעים! בהצלחה!

25/06/2012 | 15:36 | מאת: מלי

הי רנה, רציתי להגיד לך תודה רבה ולעדכן לגבי השיפור במצב. בעקבות ההמלצות שלך החלטנו לשנות את ההתנהלות. התחלנו בכך ששינינו את ההשכבה - במקום לחכות איתו עד שהוא נרדם קראתי לו סיפור, אמרתי לילה טוב והשארתי אותו להרדם לבד. השתמשנו גם בשעון שבת שמכוון לשש בבוקר. כשהוא בכה כשהוא הלך לישון או התעורר בלילה בימים הראשונים פשוט אמרתי לו שהאור לא דולק עדיין אז לילה וצריך לחזור לישון והשארתי אותו להרדם לבד. וזה עבד! ביום הראשון הוא בכה חצי שעה, ביום השני 5 דקות ואחרי שלושה ימים הכל נגמר. אם הוא מתעורר לפני שהאור דולק אני שומעת אותו מדבר עם עצמו או חוזר לישון והוא לא קורא לנו עד שהאור נדלק. אז תודה רבה על העצה המפורטת והמוצלחת - הצלת שני הורים עייפים מהרבה תסכול - וגם הבן שלנו הרבה יותר ערני ושמח במהלך היום. יום נעים, מלי

מנהל פורום טיפת חלב