לגבי האכלת מוצקים
דיון מתוך פורום טיפת חלב
הי רנה בתי מחר בע"ה בת 4 חודשים.ולכן ברצוני לדעת בבקשה: @מדוע שינו את ההמלצה למוצקים מגיל 6 חודשים? @איך בדיוק מבצע המעבר מבחינת כמויות עד גיל חצי שנה (רק טעימות של 2 כפיות או לזרום עם מה שהיא רוצה?) @ממה כדאי להתחיל ירקות או פירות ואיזה ירקות עדיף קודם מבחינת עיכול וכו'? מתי מוסיפים פחממה כמו קטניות אורז או כאלו אם בכלל? כרגע היא רק יונקת ועולה יפה במשקל,בעתיד ארצתה להכניס למסגרת ,האם יש צורך כבר מעכשיו להוסיף דייסה או פורמולה?? היא מורגלת להזנת חלב שאוב ונדיר מאוד גם מטרנה.. תודה מראש
אמא שלום,יומולדת גיל 4 חודשים שמח! איזה גיל מקסים! ההמלצה לגבי מוצקים לא בדיוק השתנתה - אנחנו רק מפרשים את ההנחיות החדשות כאילו מגיל 4 חודשים מתחילים לתת אוכל. אך לא כך התכוון משרד הבריאות כאשר יצאו עם ההנחיות החדשות בשנת 2009. למעשה מתוך ההנחיות יש 2 משפטי מפתח -ולמעשה הם הוכנסו לתוך ההנחיות כתוצאה ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות - האחד - חשיפה מוקדמת למזונות אינו מעלה את הסיכון לאלרגיה - ולכן מותר לחשוף לכל דבר חוץ מדבש כבר מגיל 4 חודשים. חשיפה =טעימה =עד 2 כפיות ליום. כלומר, זה בודאי לא בא להחליף ארוחת הנקה בשלב זה!זה רק בגדר טעימה שאפשר לתת לטעום. לדוגמא =אם הכנת סלט טעים - אפשר לתת לתינוקת לטעום מהרוטב - בעזרת האצבע שלך או כפית. כנ"ל לגבי כל תבשיל- כל עוד המרקם נוזלי - אפשר לתת לתינוקת לטעום. זה לא בא להחליף שום ארוחה מהתזונה היומית שלה. המשפט השני אומר - שרצוי לחשוף לדגנים בין גיל 4-7 חודשים כי חשיפה לדגנים בגילאים אלה מוריד את הסיכון לצליאק(רגישות לגלוטן/קמח החיטה) ולכן מומלץ לחשוף לדגנים. שוב - חשיפה =טעימה=עד 2 כפיות ליום. ולכן, אם היא מקבלת חלב אם שאוב אפשר להוסיף חצי כפית של דייסת דגנים פעם ביום לחלב השאוב. במידה ואת רוצה להשאיר את החלב השאוב רק כחלב ללא תוספת -ניתן להתחיל את החשיפה לדגנים גם בגיל 6 חודשים בעת שנתחיל עם המרק ירקות והפירות. בגיל 6 חודשים - מתחילים להכין מרק ירקות ובהדרגה עם עוף ומציעים את המרק כארוחה - בימים הראשונים רק כמה כפיות אך ניתן להעלות בהדרגה למנה שלמה - שהיא כוס של מרק (= 150-200מ"ל ). שבוע אחרי החשיפה למרק מתחילים פירות - וגם כאן כוס של פירות מחליף ארוחה של הנקה. כל עוד התינוקת עדיין לא מגיעה להשלמת ארוחה של כוס - אם היא מראה סימנים כי היא רוצה עוד משהו אחרי המרק/הפירות ניתן להציע להשלים עם הנקה. ככלל - אנו לא ממהרים לשום מקום. התינוקת תקבע את הקצב - יש תינוקות שתוך יומיים גומרים את כל הכוס ויש תינוקות שאחרי חודשיים עוד נאבקים ב2 כפיות. שני המצבים תקינים ! ההמלצה היא להתחיל בירקות ותוך 3-6 ימים להוסיף את העוף, ורק שבוע אח"כ להתחיל עם הפירות. הסיבה להתחלת הירקות לפני הפירות היא כיון שיש פחות אלרגיות לירקות מאשר לפירות. במשך הזמן ניתן להעשיר את המרק בקטניות כגון עדשים/אורז/אפונה, וכמובן מומלץ אם התינוקת טרם נחשפה לדגנים מגיל 4 חודשים - להוסיף דגנים למרק - כגון מעט איטריות או גריסים. אני ממליצה להמשיך בגיל 4 חודשים עם ההנקה - התינוקת שלך נהדרת - עולה יפה במשקל, וכיון שהיא כבר למדה להכיר חלב שאוב בבקבוק - לא צריכה להיות בעיה להשאיר לה חלב שאוב כאשר תצאי לעבודה. בד"כ אין צורך בתוספת דייסה (פרט לאופציה של תוספת דייסת דגנים כפי שהזכרתי לעיל- ניתן להסתפק בחצי כפית של דייסת דגנים במנה אחת יומית של חלב שאוב).כן חשוב להוסיף מגיל 4 חודשים ברזל!היא זקוקה ל7 מג' ברזל ליום (בד"כ זה שווה ל3 טיפות של ברזל - רופא הילדים אמור לתת לך משם לברזל). בתיאבון! וטו בשבט שמח!
ואווו!תודה על המענה אם הבנתי נכון וברצוני להוסיף לטעימות בגיל 4 חודשים אטריות ולא בדייסה אלא טחון ניתן? וגם-האם בסדר לבשל ירקות עם קליפה ואז לקלף?בשביל הויטמינים וגם-מה לגבי שתית מעים היא שותה תה קמומיל מדי כמה ימים-יש צורך ביום יום? תודה גדולה ואהבה