תינוק בן 8 חודשים

דיון מתוך פורום  טיפת חלב

08/04/2012 | 16:45 | מאת: אמא

היי רנה, בני בן 8 חודשים, נולד 3.760, כיום שוקל 7870. נמצא מזה כחודש במשפחתון. מאז שנולד ישנם קשיי שינה. הוא כמעט ואינו ישן במשך היום ובלילה מתעורר כל שעה- שעתיים. התייעצתי איתך וגם הלכנו ליועצת שינה, אך זה לא עזר (היה לנו קשה לתת לו לבכות 5 דקות). לפני כשבוע הפסקתי להניק כי הלילות הפכו יותר ויותר משוגעים ( הוא היה מתעורר ומתקשה להירדם שוב, יונק בעצבים ומתחיל לבכות). כעת אנחנו מנסים את שיטת הרם הורד, אך גם היא לא ממש עוזרת. כמו כן, הוא לא ממש אוהב לאכול. הוא כמעט ולא אוכל פירות וירקות, הוא מאוד אוהב את האוכל שלנו, אבל גם אותו אוכל בקמצנות.הוא אוכל 4 ארוחות ביום של סימילק צמחי (180 מ"ל) לאחר הרבה מאמץ מצידנו ואני נותנת לו מנה באמצע הלילה. במשפחתון, לעומת זאת, אוכל יחסית טוב. יש לציין כי יש לו 4 יציאות ביום (לדעתי בגלל הסימילק), וגם באמצע הלילה. בשבוע שעבר הייתי בטיפת חלב. האחות הדאיגה אותי ואמרה כי בני ירד באחוזון משקל מ- 50-75 ל10-25 ובגובה מ- 75-90 ל25-50. אני מודאגת וחושבת שהוא אינו גדל גם כי אינו ישן. יש לציין כי הוא בדרך כלל ילד פעלתן ושמח, הוא כבר זוחל ויושב, ואפילו מנסה לעמוד בעזרת רהיטים.יחד עם זאת, יכול להיות מאוד עייף במשך היום ולעתים נודניק. יש לי מספר שאלות: כיצד לסייע לו לישון טוב יותר ביום ובלילה? האם יש לדאוג מחוסר העלייה במשקל? כמה הוא אמור לאכול? יש לך טיפים כיצד ניתן להיטיב את מצבו?

לקריאה נוספת והעמקה

אמא שלום! גיל 8 חודשים זה אכן גיל מתוק להפליא - עם כל כך הרבה חידושים התפתחותיים מחד, ושינויים בדפוסי אכילה ושינה מאידך. לפי התיאור שלך יש כמה נושאים - שיתכן ויש קשר ביניהם. הפרעות בשינה - שאצל בנך מתבטאות בתנומות קצרות , התעוררויות מרובות , האכלה בלילה, יציאה בלילה, , הפרעות באוכל שמתבטאות בתיאבון ירוד יחסית, ירידה באחוזוני הגדילה. הקשר הראשוני שיכול להיות בין 2 הדברים זה חוסר ברזל. חוסר ברזל יכול לגרום גם לירידה בתיאבון - ולכן גם על 4 בקבוקי סימילק הייתים צריכים להתאמץ , וגם על חוסר רצון לאכול מוצקים(מרק ופירות), וגם להפרעות בשינה. לכן כשלב ראשון - כדאי מאד לבצע ספירת דם. בכלמקרה מומלץ לבצע ספירת דם בין גיל 9-12 חודש כדי לודא שאין מצב של אנמיה המצריך העלאת מינון הברזל. אצל בנך - אני ממליצה להקדים את ספירת הדם כבר לעכשיו. ניתן לבקש הפנייה מרופא הילדים המטפל. במידה ויימצא מחסור בברזל - העלאת כמות הברזל שהוא מקבל ליום (ולא משנה אם הקפדת או לא הקפדת במתן הברזל - גם אם יימצא כי הוא זקוק לברזל - הוא יקבל מינון גבוה יותר ממה שהוא קיבל עד כה).כדאי להתייעץ עם דיאטנית ילדים לגבי העשרה קלורית בנוסף לבירור מצב הברזל. עוד 3 סיבות ל"הפרעת אכילה" ולירידה באחוזוני הגדילה כתוצאה מכך נפוצות בגיל זה - הראשונה - הוא הפך להיות הרבה יותר פעיל מבעבר - הוא כבר זוחל ויושב ומנסה להיעמד - גיל זה אופייני בירידה באחוזון המשקל בעיקר - בגלל שההכנסה הקלורית פחותה מהוצאת האנרגיה. אך כיון שאצל בנך המתוק - יש גם ירידה באחוזון הגובה - זה דורש התייחסות - ולכן גם במקרה זה כדאי להתייעץ עם רופא הילדים - האם מספיק לבצע רק ספירת דם, או כבר לעשות בירור מקיף יותר כגון בדיקה לגילוי צליאק או בעיות ספיגה אחרות. סביר כי כל הבדיקות יצאו תקינות - אך אם כבר דוקרים אותו - כבר כדאי לעשות את כל הבדיקות...סיבה נוספת המאפיינת שינוי בהרגלי אכילה ושינה בגיל זה - זה בקיעת שיניים. בעת בקיעת שיניים יש חוסר שקט בלילה, וכן שינויים בהרגלי האוכל של התינוקות - תינוקות שהיו רגילים כבר לאכול מוצקים כחלק עיקרי מהתפריט - ממש נמנעים מלאכול - ומעדיפים את הפורמולה שלהם.בד"כ זה חולף תוך שבועיים שלושה - ואח"כ התיאבון חוזר לגמרי - והתינוק שוב פתוח להצעות אוכל. הסיבה השלישית יכולה להיות נעוצה באופי של התינוק - יש תינוקות שפשוט אכלנים פחות טובים, מתקשים להרגיע את עצמם ולכן ישנים פחות טוב. יתכן ובנך נמצא גם בקבוצה זו (וזה לא תמיד רע - זה אומר שבנך הוא עם אופי!). ולכן במקרה זה יתכן וכדאי לבדוק אופציית הרדמה נוספת הנקראת "עמעום". במצב זה מורידים לאט את האינטאקציה עם ההורה - כמו שמעמעמים אורות. לדוגמא - בימים הראשונים משכיבים אותו במיטה ומלטפים לו את הגב עד להירדמות. אחרי כמה ימים יושבים ליד מיטתו - אך ללא ליטופים. אחרי כמה ימים מרחיקים את הכסא - אך עדיין נשארים בחדר. ואחרי כמה ימים - יוצאים מהחדר. ההשכבה כזאת עושים גם בעת הקימות הליליות. תהליך זה הוא ארוך - יכול לקחת כמה שבועות עד שהוא יישן לילה שלם ללא צורך בהתערבות שלכם ההורים - אך הוא מתאים לתינוקות עם "אופי" המתקשים בהירדמות ובשינה רציפה. בהצלחה!יש לזכור כי הכי חשוב שתינוקך שמח, ומפותח - גם אם הוא רזה יותר מבעבר...המשך חג שמח!

אמא שלום! עוד תוספת קטנה לתגובתי הקודמת - אם יש צורך להחליף לו חיתול בלילה - יש לעשות זאת במינימום אינטראקציה - בלי דיבורים, להחליף לו במיטתו - ואף לא להוציא אותו מהמיטה, להשתדל לא להדליק את האור. כל תשומת לב שאנו ניתן לתינוק ילמד אותו שכדאי להמשיך עם אותו דפוס התנהגות בלילה - כי כך "אני מקבל תשומת לב של ההורה"(וגם תשומת לב של הורה עייף ועצבני הוא תשומת לב...)ולכן אם הוא עושה קקי בלילה - לעיתים זו גם דרך לקבל מההורה תשומת לב - ולכן חשוב להקפיד למזער למינימום את האינטראקציה סביב החלפת החיתול. . עוד דבר -הפרעות שינה יכולות להשפיע על הגדילה - כי הורמון השינה מופרש בלילה. ההורמון מופרש בד"כ ב5 שעות הראשונות של הלילה - ובד"כ אז התינוק ישן עמוק - ודוקא הקימות המרובות מתחילות אחרי חצות - ולמעשה אחרי 5 השעות הראשונות שהוא ישן רצוף. במידה והקימות שלו מופיעות כבר מתחילת הלילה - זה בהחלט יכול להוות גורם לירידה באחוזונים.

מנהל פורום טיפת חלב