סוכר פחמימות נירית נירית

דיון מתוך פורום  אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת

27/12/2017 | 00:45 | מאת: מאור

נירית שלום. אני בן 18, ובשנה האחרונה התחלתי לחקור אודות נושא הסוכר. הכל התחיל מספר שקראתי בשם שנה ללא סוכר, בו סופר על משפחה שהחליטה לא לאכול סוכר מוסף במשך שנה. בעקבות הקריאה ופרסומים שונים הייתי רוצה לשאול אותך מספר שאלות שלא קיבלתי עליהן מענה ברור. ראשית ארצה לספר לך על המידע שניתן בספר. בעיקרון, הספר מתבסס על מסקנות שהובאו מדבריו של דר רוברט לוסטיג, אינדוקרינולוג ילדים אמריקאי. רוברט טוען שמה שמסוכן ורעיל לגוף הוא הפרוקטוז. הוא מסביר שבסוכר לבן ודומיו יש יחס מסוים בין כמות הגלוקוז (שלדבריו הוא המרכיב החשוב לגוף ואינו מזיק) ובין כמות הפרוקטוז (הרעל). בניסוי שעשו נמנעו מסוכר לבן, דבש, מולסה, אגבה וכל סוג אחר של סוכר שכאמור מכיל פרוקטוז. דבר נוסף שהוצג הוא שכולסטרול LDL מורכב משני סוגים גדול וקטן. בעוד ששומן שאני אוכלים מעלה את הגדול שלדבריו אינו מזיק, הסוכר מעלה את הקטן שהוא הגורם לשומן בעורקים. בבדיקת דם בודקים את שניהם ולא בנפרד. חלק מהשאלות תזונתיות פניתי אלייך כדי שתוכלי לתת תשובות על הצד המדעי של העניין. להלן שאלותיי: מבחינת הסוכר - בספר לא דובר על צמצום פחמימות אלא על סוכר מוסף בלבד. לאחרונה עולים פרסומים לפיהם יש לצמצם גם את כמות הפחמימות. קודם כל אני מוצא הוראות אלה שטחיות מאוד שכן ישנן פחמימות פשוטות, מורכבות או מלאות ואין הבחנה ביניהם. רציתי לדעת – 1 - האם נכון שגלוקוז לא מזיק ופרוקטוז כן? מה ההבדל בין גלוקוז לפרוקטוז שגורם לכך שפרוקטוז וגלוקוז לא? 2 - למה מתרגמים פחמימות לסוכר? 3 - האם פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז? אני מדבר על פחמימות שאינן סוכר לבן ודומיו. אני מדבר על לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל וכו. בהגדרה פחמימה מתורגמת לסוכר אבל זה מטעה. 4 - מדוע ממליצים על צמצום פחמימות בכלל ולא רק על הורדת סוכר לבן? בהנחה שאינו מכיל פרוקטוז, מה הבעיה לצרוך לחם לבן, תפוח אדמה, לחם מלא, שיבולת שועל? 5 - במידה ואכן פחמימות (מכל הסוגים) מכילות פרוקטוז, האם כדאי לצרוך אותן בכלל ומהי הדרך הנכונה לצרוך אותן? אני כמובן מגזים כשאני אומר לא לצרוך פחמימות בכלל - הסיבה שהייתי חייב לשאול אותך היא כי יש אנשים שממליצים לא רק להוריד סוכר אלא גם לצמצם פחמימות. 6 - למה מתרגמים לחם לבן ותפוחי אדמה לסוכר - כאילו אכלת סוכר לבן? בנושא השומן. 1 - האם נכון ששומן לא גורם לשומן בעורקים אבל סוכר כן? אם כן - מה הנזק בצריכת שומן? עד כאן שאלותיי. אני יודע שזו אחת ההודעות הארוכות שקיבלת ואני אשמח אם אחת ולתמיד תוכלי לענות על שאלותיי גם בפירוט. בכוונה מספרתי את השאלות כדי שלא תפספסי ואני אשמח אם תעני על כל השאלות. הידע שתיתני חשוב מאין כמוהו ואודה לך מאוד על כך.

לקריאה נוספת והעמקה

מאור שלום לצערי אני לא הכתובת לשאלותייך, אולי תנסה בפורום תזונה ושתף אותנו אח"כ

מנהל פורום אנדוקרינולוגיה מבוגרים וסוכרת