בדיקת זרע מורפולוגיה ובעיה בפוריות?
דיון מתוך פורום פוריות הגבר - בנק הזרע
בבדיקת זרע של בעלי מורפולוגיה - 4 אחוז צורות פתולוגיות. ראש-84 אחוז, צוואר 9אחוז וזנב 3אחוז. שאר המדדים בטווח הנורמה (תנועתיות 58 אחוז, נפח 3ml, ריכוז 27 *10 חזקת 6). אנו מנסים ivf כבר 8 סבבים ללא הצלחה ( יש היקלטות אך לצערי הרב כבר 4 הפלות סביב שבוע 8-9). הביצית בהפריה מופרת בשיטת מיקרומניפולציה בלבד )הטבעי ללא הצלחה). אציין כי עם גרושתו של בעלי לפני כמה שנים, הם ניסו 5 סבבים בהפריה וגם שם הדפוס היה דומה עם ההפלות ( היא היום עם ילד בן שנה מבעל אחר - בהזרעה ). האם נראה שיש בעיה במורפולוגיה זו? מה יכול להסביר את העובדה שרק בעזרת המיקרומניפולציה הזרע מצליח להפרות? אודה מאד לתשובך.
תיקון - התכוונתי 96 אחוז צורות פתולוגיות 4 אחוז צורות תקינות. שאר הפרוט נכון. תודה רבה
ממליץ על ביצוע בדיקת הלוספרם על מנת לגלות את שיעור השברים ב-DNA של הזרע,ואם שיעור זה גבוהה מומלץ יהיה למיין תאי זרע לצורך ביצוע ICSI.כיום, בשונה מהעבר, ברור שבדיקת הזרע המסורתית, המתמקדת בבדיקת ריכוז, תנועתיות וצורת הזרע (מורפולוגיה של הזרע) איננה מצליחה לשקף את מלוא המידע הנחוץ ואת התמונה המלאה הקשורה לפוטנציאל הפוריות של הזרע. עם השנים, הבינו העוסקים בתחום כי יש גם לבחון פגמים עדינים בגרעין של תא הזרע, העלולים להקשות על הפריית הביציות או להוביל ליצירת עוברים פגומים, העלולים לגרום מאוחר יותר להפלה. ההבנה כי לאיתור פגמים אלה משמעות קלינית ואבחונית קריטית, הרחיבה את בדיקות הזרע - וכיום טורחים לבחון קיומם של פגמים אלה; ואם הפגמים זוהו - מטפלים בהם וכך מעלים את סיכוייהם של בני הזוג להצליח להרות ולשמור על ההריון שיושג. פגמים אלה בזרע נובעים בין היתר מנזקים ב-DNA של הזרע שנגרמים בשל מגוון גורמים סביבתיים ואורח החיים של הגבר. עישון, זיהום סביבתי, צריכת סמים, השמנת יתר, תרופות, מחלות, זיהומים ועוד - כל אלה פוגעים באיכות תאי הזרע. את הפגמים האלה בזרע מאותרים באמצעות בדיקה הקרויה "הלוספרם", הבוחנת את מבנה ה- DNA של תא הזרע וקובעת את איכותו. זרע עם פגמים וליקויים רבים עשוי לגרור יצירת עוברים פגומים, שיעור הריונות נמוך, שיעור השתרשות נמוך ושיעור הפלות גבוה. בנוסף לבדיקה בסיסית זו, ישנן בדיקות נוספות שבעיקר מסייעות לזהות את מאפייני הזרע, בריאותו וכושרו הפריוני, מה שמאפשר לבחור זרע אידאלי לביצוע הפריות. הידע בנוגע לשלמות ה-DNA של תא הזרע של הגבר מאפשר להעלות את הסיכוי להריון על ידי כך שבמקרים של הפריה חוץ גופית, ניתן לבחור זרע אופטימלי עם DNA תקין ולמנוע את ההשלכות של שימוש בזרע פגום. ככלל, בחירת זרע לצורך הפריה חוץ גופית, יכולה להיעשות באחת מכמה דרכים. ניתן לבחור זרע להפריה לפי מראה - הזרע הנבחר הוא זרע שהראה תנועתיות, בעל צורה נורמלית. דרך נוספת לבחירת זרע היא הסתייעות בבדיקות זרע. עד לא מזמן, בחירה על פי מראה הזרע היתה מקובלת ונפוצה. כיום, יותר ויותר מטפלים טורחים להשתמש בבדיקות המאפשרות זיהוי טוב יותר של תאי זרע בריאים, עם כושר פוריות איכותי, בהנחה כי הזרקתו תוביל ליצירת עוברים טובים יותר ותשפר את שיעורי ההריון בהפריה חוץ גופית. הבנה זו הביאה להתפתחותן של שיטות נוספות, למיון ובחירת זרע לצורך הפריה. כך, למשל, נפוצה בחירת זרע ב-IMSI. במסגרת זו, מוגדלים תאי הזרע פי 6,000 - באמצעות מערכת אופטית וצורתם נבחנת, כאשר ישנם קריטריונים לזיהוי הזרעים בעלי פוטנציאל הפוריות הגבוה ביותר. בדיקה נוספת בוחנת את יכולתו של הזרע להיקשר לחומר הקרוי Hyaluronan-בשלבים הסופיים של הבשלת הזרע, הוא מפתח יכולת להיקשר לחומר זה - ויכולת ההיקשרות יכולה להעיד היטב על בריאותו, תקינותו וכושרו הפריוני של הזרע. לפיכך נבחנת יכולת היקשרות זו ונבחרים לביצוע ההפריה רק זרעים בעלי יכולת היקשרות גבוהה.
תודה רבה על תגובתך המהירה! אכן בצענו הלוספרם כמו גם בדיקת קריוטיפ ונמצא תקין. עדיין לדעתך יש מקום לבדיקת זרע בהגדלה? איפה אפשר לעבור זאת? שוב המון תודה
בהחלט יש מקום להשתמש באחד השיטות שהעליתי על מנת למיין את הזרע לקראת ההפריה ב-ICSI
תודה על תשובתך ושנה טובה!