פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
שלום רב, הבן הצעיר שלי מסתמן כבעל הפרעת קשב וריכוז כמו אחותו הגדולה. בעבר אבחנתי אצל רופא פרטי, היום עקב מצב כלכלי מעדיפה לעבור דרך מכבי, מאידך לא רוצה "לפספס" את הילד. האם מישהו בפורום או ד"ר ברנע מכירים את התהליך שלהם ויכול להמליץ או להיפך? קבעו לי תור בסניף צפון לד"ר קטיה גולדברג, האם מישהו מכיר? תודה רבה, שירה
שירה שלום, בקופ"ח מכבי, כמו בכל קופת חולים אחרת, אפשר לעבור אבחון של הפרעת קשב ורכוז ולקבל טפול. כמו בכל מקום אחר בארץ, האבחון נעשה ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופק ילדים שעבר הכשרה מתאימה ("רופא קשב"). במחוז השרון יש למכבי מרפאה לאבחון וטפול בהפרעות קשב ורכוז, ואפשר לפנות גם לשם. אני ממליץ להתחיל דרך רופא הילדים. אם בנך כבר אובחן, אין צורך באבחון נוסף, אלא בהמשך טפול ומעקב, וגם זה נעשה אצל פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופק ילדים שעבר הכשרה מתאימה ("רופא קשב"). דרך אגב, למיטב ידיעתי, 'מכבי' הינה שם ולא ראשי-תיבות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
ד'ר שלום,יש לי ילדה בת 11 יש לה ADHD היא מקבלת sr ל3 שעות,היא איטית מאוד מאוד כל דבר לוקח לה המון זמן לבצע אם זה לצחצח שיניים,להתלבש,וכל דבר אחר להתארגן בבוקר ובערב לבי'ס היא פשוט נשכבת במיטה ולא זזה או בוהה .אני זו שמארגנת אותה לבי'ס אחרת היא לא תזוז אני מלבישה אותה אני מארגנת לה את הדברים.ועדיין היא לא זזה היא יוצאת בבוקר אחרי 8 לבי'ס ולא איכפת לה שהיא מאחרת .ואני לא יודעת מה לעשות ולמי פונים,כי איך היא תסתדר ככה בחיים.?ושנה הבאה זה חטיבה
קרן שלום, האיטיות הקושי בהתנהלות בבוקר בהחלט מאפיינים הפרעת קשב ורכוז, אך נראה, לפי תאורך, שיש קשיים נוספים. אין שום סיבה שאת תלבישי את בתך בת ה-11. היא צריכה לעשות זאת לבדה. יתכן וצריך לעזור לה עם קשייה, אך בודאי לא להלביש אותה. התנהגותה נשמעת כהפרעת התנהגות. חלק מהעזרה יכולה להיות תרופתית. אם הבנתי נכון, בתך מטופלת ב-Ritalin-SR 20mg (זהו, דרך אגב, כדור המשפיע כשבע-שמונה שעות, ולא שלוש). אחד הדברים שאפשר לעשות הוא להעירה מוקדם יותר, לתת את התרופה מיד לאחר שמתעוררת, להושיב אותה לאכול, ולאחר ארוחת הבוקר כבר תהיה השפעה של התרופה. שנית, יש לגייס את האב להתמודדות עם הילדה, ושלא כל הנטל יפול על כתפייך. שלישית, נראה לי שאתם ההורים תוכלו להפיק הרבה מהדרכת הורים. במסגרת הדרכת הורים, ואולי טפול קוגניטיבי התנהגותי לילדה, יש לבנות תכנית התנהגותית לילדה, שתכלול גם את התנהלותה בבוקר. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
בתי בת 16 מטופלת כמעט 3 חודשים בקונצרטה 36 מ"ג, זהו הטיפול הראשון שניתן לה. מאז תחילת הטיפול היא אינה חשה בטוב מספר ימים בשבוע. תחילה היו כאבי ראש (אולי עקב השינוי במספר המשקפים) ותלונות על אובדן תיאבון ובחילות. כיום התלונות הן בעיקר שהיא מרגישה חולה וחלשה. התלונות הופיעו גם בימים שבהם לא נטלה כדורים. לדוגמא השבוע לא נטלה יומיים ברצף, והיא הרגישה רע גם לפני ההפסקה במהלך ההפסקה וגם כשחזרה לתרופה. שאלותי:1. האם חולשה שמפריעה לתפקוד נורמלי עלולה להיגרם ע"י התרופה-לא ראיתי שצויין כך ברשימת תופעות הלוואי. 2. בהנחה שכן, האם בהפסקה של 2 ימים אפשר לקבוע שהשפעת התרופה כבר לא קיימת ולכן מקור הבעיה הוא אחר? 3.הבנתי שמציעים קונצרטה למי שהגיבו לא טוב לריטלין, האם יש עוד סוג שניתן לנסות? האם ריטלין הוא עדין אופציה? 4. האם יתכן שיש בעיית מינון? (שוקלת 50 ק"ג) מאוד חשוב לי לקבל דעתך, למרות שידוע שתפנה אותנו לרופא מטפל כי ברור לי שלפנינו תהליך ארוך וקשה. תודה.
אם לבת 16 שלום, חולשה אינה תופעת לואי שכיחה של התרופה, למרות שיש מטופלים המתלוננים על כך. העובדה שהחולה וההרגשה הכללית הרעה המשיכו גם בימים בהם לא נטלה את התרופה, מעידה שכנראה אין קשר בין התרופה לתסמינים הללו. Concerta הינה, למעשה, Ritalin הפועל 12 שעות. נכון בהחלט להתחיל בתרופה זו כתרופה ראשונה. למרות זאת, Ritalin הוא עדיין אפשרות טפולית, ויתכן שיש לשנות את מנון התרופה. אכן, אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל, שישמע מהנערה מה היא מרגישה, וינסה לבדוק האם ישנן סיבות אחרות לתסמינים שהיא מתארת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני בן 5 ולאחר אבחון ADHD הומלץ לנו לתת לו ריטלין, וברור לי גם שהוא זקוק לריטלין. הבעיה היא שממה שאני קוראת אני מבינה שריטלין גורם לחרדות, וזה קצת מפחיד אותי כי יש לו גם ככה סימנים של חרדות מידי פעם (למשל דברים שנראים כמו OCD). היום קראתי דברים שאומר פסיכיאטר למבוגרים ולפיהם מהניסיון שלו במחצית מהמקרים החרדה נמשכת מעבר לזמן נטילת התרופה ומתפתחת להפרעת חרדה של ממש. האם זה גם הניסיון שלכם? אני מחכה כבר תקופה ארוכה לרגע שנוכל להתחיל לטפל בריטלין ועכשיו מה שקראתי גורם לי לחוסר ביטחון בטיפול המתאים. האם יש סימנים מיוחדים שאנחנו ההורים צריכים לשים אליהם לב, על מנת למנוע הפרעת חרדה?
יעל שלום, חרדה הינה בהחלט אחת מתופעות הלואי של Ritalin, אך אין זו תופעת לואי שכיחה. אם בנך אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז, זאת אומרת גם שההפרעה גורמת לו למצוקה או פוגעת בתפקודו, או שני הדברים יחד. במקרה כזה, אין שום סיבה לחכות עם הטפול התרופתי. אם תהיה הגברה של החרדה יתכן ויהיה צורך בהפסקת הטפול, בהחלפת התרופה או בהוספת תרופה נוגדת חרדה. מעבר לכך, לפי מש שתארת, נראה שבנך סובל מתסמינים של חרדה, ועל הרופא המטפל לקחת גם עובדה זו בחשבון. לגבי מה ששמעת, שהחרדה נמשכת מעבר לזמן מתן התרופה והופכת להפרעת חרדה של ממש, יש לי לומר מספר דברים. ראשית, כמו שכבר כתבתי, Ritalin אכן עלול לגרום לחרדה או להתגברות של חרדה קיימת (ו-OCD [הפרעה טורדנית כפייתית] הינה אחת מהפרעות החרדה). כמו כן, ידוע לנו ששעור החרדה בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז גבוה יותר משעורו בכלל האוכלוסיה. שנית, הנסוח שלך מרמז על קשר של סיבה ותוצאה. אני איני יודע על קשר כזה, ואיני מכיר, ולא מצאתי בחפוש כעת, קשר כזה. יתכן וגם אם הילדים לא היו מטופלים, הם היו סובלים מחרדה בהמשך. שלישית, נסיונו האישי של רופא, שלי או של כל רופא אחר, אינו באמת חשוב. כדי להוכיח קשר יש צורך במחקרים המוכחים קשר זה באופן סטטיסטי. נסיוננו האישי מושפע ומוטה בקלות. באופן מעשי, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל ולהתחיל בטפול. אם תהיה התגברות של חרדה, יש להתייחס לכך בהמשך. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום הילד שלי בגיל 5 נמצא בגן במסגרת חינוך מיוחד. תוך כדי שיחה עם הגננת שלו הבנתי שגם בגן ההבדלים בתפקוד שלו תלויים בצורה מאוד גבוהה בקשב שלו. בימים שהוא קשוב התפקוד שלו גבוהה, איך לצערי קיימים ימים שהקשב שלו נמוך האז הוא נמצא בעולם שלו. באבחון הוא הוגדר כעיקוב בהתפתחות. אני חושש שיש לו בעיית קשב ועיקר התפקוד שלו נגזר מרמת הקשב באותו היום. השאלה שלי האיזה גיל אפשר לאבחן בעיית קשב? ומאיזה גיל אפשר להתחיל לטפל? מה הטיפול הממולץ לילדים
אלון שלום, בקרב ילדים הלוקים בעכוב התפתחותי, יש שעור גבוה יותר של הפרעת קשב ורכוז. הדבר אינו אומר בשום אופן שיש לילד הפרעת קשב ורכוז, אלא שהוא נתון בסכון גבוה יותר בהשוואה לילדים אחרים. אבחון של הפרעת קשב ורכוז אפשר לבצע, בהגדרה (על פי ספר האבחנות הפסיכיאטרי) מגיל שלוש שנים. לטפל צריך אם יש הפרעה בתפקוד או מצוקה. מהו הטפול - תלוי במה שימצא באבחון. בגיל חמש שנים בהחלט אפשר לטפל גם תרופתית. עצתי לך, אם אתה חושד שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, פנה לאבחון מסודר. אם הילד נמצא במעקב של התפתחות הילד, הייתי מתייעץ תחילה עם הרופא המטפל שם. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, אני פניתי עם בני, בן ה- 13, לפסיכיאטרית בעניין של חרדה, דכאון ומחשבות אובדניות. הפסיכיאטרית נתנה לו בשלב זה ריספונד 1 בטענה שזה בשביל "לארגן" לו את הראש, לפני שתטפל בנושא החרדה. האם תוכל להסביר לי מה אמורות להיות ההשפעות של תרופה זו בהקשר זה? בתודה.
מור שלום, סליחה, אך זהו פורום של הפרעות קשב ורכוז בילדים ונערים, ולכן שאלתך אינה קשורה לפורום. אומר בקצרה ש-Rispond (הנקרא גם Risperdal) הינה תרופה הגורמת רגיעה, ולעתים, מסיבות שונות מתחילים את הטפול בה. אני ממליץ לחזור לפסיכיאטרית המטפלת, ולשאול אותה שנית לגבי התרופה. יום טוב וללא טילים, ד"ר ברנע ארז.
שלום, למה הכוונה כאשר אומרים שריטלין הוא חומר נרקוטי ? האם זהו סם? כיצד זה שהוא נר'וטי משפיע על המוח ? תודה.
ליאורה שלום, שאלה מצויינת שאלת. התשובה לשאלה אינה פשוטה, כיון שהמושג "נרקוטי", יש לו פרושים שונים בהקשרים שונים. כך גם למושג "סם". המשמעות המלולית של המושג (המגיע כמובן מיוונית) הוא אלחוש או הרדמה, במובן של חוסר תחושה או חוסר יכולת להפעיל (איבר). בהמשך עבר מושג זה לתאר חומרים שלהם השפעה על המוח וגורמים למצב של הפחתה בערנות או הרדמה. בהכללה, הפך מושג זה לתאר חומרים שיש להם השפעה כלשהי על המוח. במשרד הבריאות הישראלי משמש מושג זה לצורך ציון תרופות שיש צורך במרשם מיוחד עבורן. בפועל, Ritalin אינו מרדים, אלא דווקא מעורר, ולכן למעשה אינו חומר נרקוטי. לעומת זאת הוא דורש מרשם מיוחד, ולכן, לפי משרד הבריאות הוא נכנס להגדרה של חומר נרקוטי. האם Ritalin הוא סם? שוב, תלוי בהגדרה של סם, ובעיקר מה עמדתו של הדובר כלפי Ritalin. למשל, סם, לפי מרבית ההגדרות המקובלות, הנו חומר ממכר. Ritalin אינו ממכר. לעניות דעתי, Ritalin אינו סם, אלא תרופה. האם Ritalin משפיע על המוח. בודאי. אך כך גם קפה, סוכר, אקמול, אהבה ואבל. אין כמעט דבר שאינו משפיע על המוח. מקוה שעזרתי מעט, יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
לילה טוב ושבוע עם מלא בשורות טובות! בני בן ה5 וחצי מוגדר כpdd עונה לכל הקריטריונים,חסר שפה. בגן התלוננו על אלימות וחוסר בלימוד וחייב פתרון. הלכנו לנירולוג והוא רשם לבני ריספונד ,להתחיל בחצי ולאחר שבוע שלם. האם ילד בגילו יכול לקבל מנה כזאת ? האם כלל מומלץ לתת את זה לילד שלא קיבל בחייו תרופות? מחיפושים בגוגל הבנתי שהכדור בא ככדור משנה לכדורים אחרים ורק במקרים נדרים מקבלים אותו ככדור ראשי... מה זה אומר לגבי בני? למה הנירולוג לא הציע לנו קודם רטלין?
ינאי שלום, אקדים ואומר שהטפול של הנוירולוג נשמע מתאים. שנית, השאלה אינה קשורה לפורום (הפרעות קשב ורכוז בילדים), ולכן אענה בקצרה. למען שאר הקוראים אבהיר ש-PDD (שהן ראשי-תיבות של Pervasive Developemental Disorder - הפרעה התפתחותית נרחבת) הינה הפרעה מהספקטרום האוטיסיטי. בהפרעות אלו יש שכיחות גבוהה של הפרעת קשב ורכוז, ושל הפרעות התנהגות. ממה שרשמת כלל לא ברור שיש אבחנה של הפרעת קשב ורכוז, ולכן אין מקום, לפחות כעת, לטפול ב-Ritalin. Rispond הינה תרופה המותווית לטפול בהפרעת התנהגות, והשמוש בה בילדים הלוקים ב-PDD הוא רב. בהחלט מקובל לטפל ב-Rispond כתרופה בודדת, ולא כתרופה משנית. בקצור, כפי שאמרתי בפתיח, נראה שהנוירולוג נתן את הטפול המומלץ. בכל מקרה, אם יש שאלות, אני מציע לחזור ולהוועץ בו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה לך. חוות דעת נוספת תמיד מרגיעה.
שלום נאי אמא לנער בן 19 עוד מעט לומד בכיתה יב ויש לו הפרעת קשב ורכוז מגיל קטן , הוא לא מטופל בכדורים רק לפעמים בטיפות הומואופטיות, והילדה שלי בת 6 גם מראה סימנים של הפרעת קשב וריכוז ובעיות חברתיות של שליטה שרוצה , אותם תסמינים ואני נמצאת כל הזמן בטווח הירייה בינהם, איך אפשר לשרוד ולהסביר לגדול , כי כמה שמסבירים לו הוא עדיין ילדותי ויש תחרות בינהם על תשומת לב וכמעט על כל דבר אשמח לייעוץ הילדה כן מטופלת בהומאופתיה קבוע כך שאני מנסה מצד אחד והגדול לא משתף פעולה.
שלום לאמא המודאגת והמותשת. את מתארת ששני ילדייך לוקים בהפרעת קשב ורכוז, ומרבים לריב בינהם. עוד ציינת שהם מטופלים בהומיאופתיה. לצערי, אין עדות מחקרית שהומיאופתיה הינה טפול יעיל להפרעת קשב ורכוז. המלצתי להתחיל באחד הטפולים שנמצאו כן יעילים: טפול תרופתי, טפול קוגניטיבי התנהגותי לבן ה-19 וטפול התנהגותי לבת השש, הדרכת הורים (כולל אבא), ואולי טפול משפחתי. טפולים אלו, בנגוד להומיאופתיה, נמצאו יעילים, ועשויים לעזור. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
נאמר לי שריטלין משפר את הכישורים החברתיים של ילדים עם ADHD (ע"י פסיכיאטרית ילדים שמתמחה ב ADHD, אך אולי מנסה "לדחוף" יותר מיד את הריטלין, למרות שאני בעד בכל מקרה). האם הכוונה שיחסיו עם הילדים ישתפרו כי יהיה פחות היפראקטיבי ואימפולסיבי, או שהיכולת שלו להבין מצבים חברתיים תשתפר?
אענה מנקודת מבט של אימא לילדה בת 8. לבתי אף פעם לא היו חברות, למרות שלדעת כל המבוגרים היא ילדה מקסימה מנומסת ונחמדה, ראיתי שאין לה יכולות להבין מצבים חברתיים, הזמנתי מלא חברות אליי, ואף אחת לא הזמינה חזרה. במקרה לפני שנה כשהיא הייתה בכיתה א, עלה החשד שיש לה הפרעת קשב והחלה בטיפול תרופתי, ואני שמחה לבשר שיש לה חברות רבות, לא כ"ב הרבה, אך יש לב חברות קבועות, שמזמינות אותה, שהיא מזמינה, והיא פורחת ולאט לאט לומדת להתנהג נכון חברתית (בעבר היא הייתה מחבקת הרבה, מתרחקת כשיש יותר מ2 בנות, מעדיפה חברות של אחת מול אחת)
יעל שלום, Ritalin הינה תרופה לטפול בהפרעת קשב ורכוז ולא לקשיים בכשורים החברתיים. במקרים מסויימים, הפחתת ההיפראקטיביות והאימפולסיביות, הפחתת ההצקות (אחד התסמינים של הפרעת קשב ורכוז), ושפור הציונים וההתנהגות, עשויים להביא לשפור רב במצב החברתי של הילד. לעומת זאת, יש מקרים, בהם ילדים חשים אפתיה, ומדווחים שיחסיהם החברתיים נפגעים עקב השמוש בתרופה. לסכום, אם יש הפרעת קשב ורכוז, מומלץ לטפל, ואם יש שפור במצב החברתי, רק הרווחנו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום דר ברנע בני מטופל גיל קטן מאובחן כADHD והפרעה התנגדותית. יחד עם זאת כנראה שיש עוד דברים שלא אובחנו. בזמן האחרון יש החברה רצינית במצב - כולל ריחוק מבית הספר (כולה כיתה ב'). כרגע אין לנו מישהו צמוד (הנירולוג שעבר איתו עזב את מכבי- ויש לנו תור לנירולוג חד רק בפברואר). לאור מספר סיפורים רופא הילדים הפנה אותנו אלייך במכבי (אף שלחתי פקס שבוע שעבר במכבי) - כמי שבין הטובים שיכול לעזור. אני מיואשת והסובל זה בני מכל המצב. אשמח לעזרה תודה
ל"מ שלום, לא נכון שאתייחס כאן לפניה אלי במסגרת קופ"ח. פניה כזו אמורה להענות במסגרת קופת החולים. אם טרם קיבלת תשובה, אנה פנה/י שוב לקופ"ח. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום וברכה, יש לי ילד בן 11 ואני לא יודעת איך לבטא את זה, אבל הוא ילד "מרחף" - ה"ריחוף" שלו מתבטא במס' דברים: 1.אם אני מבקשת ממנו משהו, הוא שוכח מה לעשות כבר בדרך לאותו מקום. 2.אם אני מבקשת ממנו להביא לי משהו - הוא שומע חצאי דברים...וכך גם מבצע אותם. אח"כ אומר - "לא אמרת"... 3. הוא "לא אחראי" - מאותם סיבות, אם לקרוא לזה כך. 4. כושר הביטוי שלו בע"פ לוקה - קשה לו להסביר דברים, ואז הוא מוותר ולא מספר מה שרצה ומתעצבן ש"אני לא מבינה" 5.כשהוא רואה שיש הרבה חומר לימודי לקרוא - הוא מתייאש מראש, למרות שבסוף הוא עושה את זה נפלא - רק לאט. אציין כי לילד שלי אין הפרעות התנהגותיות ואינו מופרע כלל (קצת פטפטן לפעמים). הוא ילד שמצליח בלימודים, קולט מהר ומכין תמיד שיעורי בית. הוא ילד טוב וחברותי מאוד. שהיה בכיתה ג'-ד' כמה שנים שאלתי את המורה שלו לגבי הדברים האלה והיא אמרה לי שהיא לא חושבת שיש לו בעיות כאלה ואחרות ושהוא סתם אדיש (גם לאביו אותה בעיה), שנינו לא אובחנו מעולם. בנוסף אציין, כי התגרשנו לפני כמספר שנים. השנה, המורה הנוכחית של כיתה ו' אמרה לי שהוא לא מרוכז ו"מרחף" ושכדאי לבדוק זאת, טרם החטיבה. האם דברים אלו מעידים על משהו ואם כן, לאן עליי לפנות? אודה לתשובתך
ימית שלום, התסמינים שאת מציינת מתאימם בהחלט להפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות. כיון שהתסמינים גורמים להפרעה בתפקוד בבית ובביה"ס, בהחלט מומלץ לפנות לאבחון. אני ממליץ לפנות לרופא הילדים שיפנה אותך לאבחון. האבחון נעשה ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך ("רופא קשב"). בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה על המענה. קבעתי לו תור למאבחנת בעיות קשב וריכוז. שאלתי היא, האם כל הטיפולים בבעיות מסוג אלה תמיד מסתכמים ב"רטלין" ודומיו? תודה.
בוקר טוב מדובר בילד בן 9 שוקל 24 ק"ג שאובחן עם בעיות קשב וריכוז ואף בעיות התנהגות והתפרצויות לעיתים,לוקח כרגע ריטלין LA20 לפי המורה בבית הספר משפיע רק עד השעה 1200-1230 קיבלנו המלצה להחליף ל אמפטמין-אדרל 10 מ"ג ובהדרגה לעלות ל 20 מ"ג האם יש הבדל משמעותי בין הכדורים והאם יש סיכונים רבים יותר לכדור האדרל מאשר לכדור הריטלין תודה יעקב
יעקב שלום, Ritalin ו-Adderall הינן שתי תרופות מאותה משפחה - משפחת הסטימולנטים. שתי התרופות, באופן סטטיסטי, יעילות באותה מידה, וגורמות לאותן תופעות לואי. באופן אישי, אצל ילד מסויים, תרופה אחת עשויה להיות טובה יותר מתרופה אחרת, הן בכך שתשפיע טוב יותר, והן בכך שתגרום לפחות תופעות לואי. ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני בגן חובה, והגננת המליצה לנו לבצע אבחון לקשב וריכוז. האם בדיקת טובה+ פגישה עם נוירולוג יכול לסייע לנו לדעת האם אכן יש לילד בעיית קשב וריכוז. תודה, מיכל
מיכל שלום, אם הומלץ על אבחון של הפרעת קשב ורכוז, מומלץ לפנות לרופא הילדים, שיפנה אתכם לאבחון. אבחון נעשה ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שעבר הכשרה מתאימה ("רופא קשב"). בדיקת TOVA או כל בדיקה ממוחשבת אחרת אינה אבחון, אלא בדיקת עזר בלבד, הנעשית לעתים כחלק מאבחון. אם הרופא המאבחן יחשוב שיש צורך בבדיקה ממוחשבת, הוא יפנה אתכם לבדיקה כזו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני בן 6.5 בכיתה א'. טרם אובחן אבל נראה שיש בעיית קשב וריכוז, ויש לו בעיה מוטוריקה עדינה בכתיבה ובאחיזה. העניין הוא שהוא קורא טוב מאוד ומכיר את האותיות. אולם כאשר אני מכתיבה לו מילה מוכרת בכתיבה בעיפרון על נייר הוא משנה לגמרי את המילה ונראה מבולבל, אולם כאשר אני נותנת לו פלסטלינה והוא יוצר את המילה הוא עושה זאת ללא טעות ובמדויק. פניתי לטיפול בעיסוק ונוירולוג דרך קופת חולים אולם עד שיטופל כראוי שאלתי היא הכיצד?? בעיפרון הוא לא מצליח ובפלסטלינה שיותר קשה לבצע זאת הוא מצליח? וכיצד אפשר לעזור לו בהכתבות כרגע האם רישום על לוח מחיק או באופן אחר יעזור לו? בברכה ענת
ענת שלום, ראשית, אם את חושדת שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, אנא פני לאבחון מסודר, והתחילי בטפול אם יש צורך. שנית, הקושי באיות בהחלט יכול להיות נורמלי, כיון שמדובר בגיל צעיר, אך יכול להיות גם חלק מלקותת למידה שהיא הפרעה שכיחה מאד בקרב הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. כיון שמדובר בילד צעיר מאד, לא מקובל בשלב זה לבצע אבחון פסיכודידקטי. בקצור, ממליץ על בצוע אבחון של קשב ורכוז, לטפל אם צריך, ולהמתין בנוגע לקושי באיות. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.
רציתי לשאול איך אפשר לטפל בבעיה אצל הבן שלי שהולכת ומחמירה בקטע של בעיות התנהגות(למשל הוא זרק אבן על מורה שלו וכמעט פתח לה את הראש) הוא סה"כ בן 8 אבל עם בעיות רציניות של קשב וריכוז וחוסר גבולות וכוי אשמח אם תוכלו לעזור לנו לטפל בבעיה הוא כרגע לוקח קונצרטה 27 מ"ג וזה לפחות קצתעוזר כי לפני זה הוא היה עם ריטלין 10 מ"ג ולא הזיז לו בכלל. אשמח אםתוכלו לעזור הן מבחינת הצעות תזונה נכונה מה אפשר לתת לו לאכול וגם אם תוכלו להפנותאותנו ליעוץ מקצועי באיזור מגורינו ולא יקר מכיון שאנחנו מתקימים עעם הכנסה מינימלית ואין באפשרותנו יכולת כספית גבוהה לשלם למומחים תודה מראש.מספר הטלפון שלנו הוא:0548490638(זה כשר ולא מקבל הודעות SMS)
גב' גיגי שלום, לפי התאור, נראה שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז והפרעת התנהגות, ושתי הבעיות דורשות טפול. ראשית, מומלץ לפנות לרופא המטפל, ולבדוק עמו אם הטפול התרופתי מספיק. טפול ש-"קצת עוזר" אינו מספיק. שנית, מומלץ לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, ולקבל טפול בהפרעת ההתנהגות. לגבי טפול פסיכולוגי, הטפול המומלץ הוא קודם כל הדרכת הורים, ובהמשך אולי טפול קוגניטיבי התנהגותי לילד. בנוגע לטפול פסיכולוגי שאינו יקר, רצוי לברר בשלושה מקומות - קופת החולים, השרות הפסיכולוגי החנוכי ברשות המקומית ובמרפאה לבריאות הנפש של משרד הבריאות באוזר מגוריכם. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה עזרתם לנו מאוד
בקשר לבעיית המינון- כדאי ללכת לרופא להתייעץ על שינוי מינון או החלפת התרופה. ממליצה לך לשלב לו בטיפול התרופתי זום. זה תוסף של טבע שעוזר להפרעות קשב וריכוז ויוכל לחזק את הטיפול התרופתי ובנוסף, הוא יעיל מאוד במקרים של היפראקטיביות ואימפולסיביות. הילדה שלי חסרת סבלנות והיתה מפריעה הרבה בשיעור והתחלנו לה זום לפני חודשיים בערך, בנוסף לטיפול התרופתי והתגובות מבית הספר ממש השתנו לטובה בתקופה האחרונה. אומרים שהיא הרבה יותר רגועה וכבר כמעט אין הפרעות בכתה.. בנוגע לעלויות- אני בודקת בסופר פארם או בניו פארם (מוכרים בשניהם) אם יש הנחה וקונה כמה חבילות באותה הקנייה, יותר משתלם.
ביתי לוקחת מזה שנה ריטלין sr במקביל החלה לה נשירת שיער, רופא העור אמר שיכול להיות קשר בין השניים וביקש לבדוק זאת (ביופסיה), עד שיגיעו תוצאות האם אתה יודע על קשר (נדיר) כזה ?
א שלום, איני מכיר קשר בין נטילת Ritalin ונשירת שיער, ולא הצלחתי למצוא חומר רפואי בנושא זה. איני יודע מה מבקש רופא העור לבדוק בביופסיה. ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא העור, ואשמח אם תיידע/י את קוראי הפורום במה שלמדת. תודה, ד"ר ברנע ארז.
זו אחת מתופעות הלוואי שכתובות במפורש על פתק האזהרות של הריטלין האם אדוני הרופא מתקשה בקריאה??????
בבדיקת brcנמצא כי כל מטלות הזכרון בסוגי הקשב תקינים. ניהול תפקודי והערכה שגויה של הזמן היו מתחת לנורמה. הנער בן 15, מחליף בין מספרים במבחן, מפספס נתונים או שאלות קשוב ובעל ציונים טובים. האם גם במקרה זה של קשיי בארגון ובניהול תפקודי, יש תרופות או טיפול אחר
ירדנה שלום, בדיקה ממוחשבת אינה אבחון. אם את סבורה שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז, והתסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, יש לפנות לאבחון מסודר אצל רופא. כמו כן, כדאי להעביר את תוצאות הבדיקה הממוחשבת למי שהפנה אותך לבדיקה, כדי שיחווה עליה את דעתו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
כמובן שביקרנו אצל נוירולוג, אך התשובה אינה חד משמעית מאחר והילד אינו מפריע מצליח בלימודים מלבד מתמטיקה אך כל נושא ההתארגנות מקשה עליו. לכן אני חוזרת ושואלת מה ניתן לעשות במקרים מסוג אלה של לקות/קושי בתחום התפקודים הניהוליים. ברמה הכללית
יש לי ילד בן 5 ו10 חודשים בכיתה א, המורה חושדת שיש לו הפרעת קשב וריכוז, הוא צריך הרבה שיעמדו לידו כשיש איזה שהיא משימה בכיתה, צריך להגיד לו נו נו נו הוא לא מעתיק מהלוח היועצת של בית הספר היתה בכיתה ואומרת שהוא בכלל לא שם. קשה לו לאסוף את עצמו לקראת משימה, קשה לו להתחיל משימה ולסיים אותה. מה אני אמורה לעשות, איך אני אמורה לעזור לו, אשמח לקבל עזרה. נ.ב. הוא מטופל אצל מרפאה בעיסוק, בתודה, ורד
שכחתי לציין שהוא ילד מאוד אינטליגנט וחכם!!!
שלום ורד, אם נראה לך שיש לו הפרעת קש"ר כדאי שתלכו לעשות לו אבחון ואז לא תצטרכי לשער. את תדעי בדיוק מה קורה עם הילד. במקביל, את יכולה לעזור לו בנתיים עם תחליפים של ריטלין כמו זום שמכיל אומגה 3 ופוספטידיל סרין שקשורים להתפתחות המוח ולתהליכי למידה. הילדה שלי משתמשת ואני רואה שמאוד עוזר לה. כמובן יש תחליפים נוספים בשוק. אני אישית מכירה את זום ולכן ממליצה עליו. בהצלחה!
ורד שלום, בהחלט יתכן שהקשיים שאת מתארת הינם חלק מהפרעת קשב ורכוז. אני ממליץ לפנות לאבחון אצל פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא קשב. לגב טפול ב-Zoom שעליו המליצו לך כאן, ראי תשובה קודמת בפורום בנוגע לתכשיר זה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בני בן 9.5 בכיתה ד', ילד חכם ולימודית מצליח מאוד, אך אובחן כי יש לו בעיית קשב וריכוז עם מרכיב אמפולסיבי, מביה"ס שלחו אותנו לטפל בו..טיפלנו בו קבוצתית ואצל פסיכולוגית (והפסיכו' אמרה שזה לא טיפול הנכון אצלה)הנוירולוג רשם לו קונצרטה שעוזרת לריכוז אך לא להתפרצויות שלו...אח"כ טופל בבי"הס בקבוצה של מיומנויות חברתיות ודחיית סיפוקים , כל פעם שיש משהו בבי"ס מזעיקים אותנו ואנו לוקחים אותו הבייתה כבר ארבע שנים, האם זה הגיוני? האם בי"הס לא אמור לטפל בו? האם מקובל כל פעם להביא את ההורים מהעבודה? זה לא נראה לי הגיוני יותר... אני פוחדת שזה יגיע לרמה כזו שיאמרו לנו להוציא אותו מביה"ס, מתי ביה"ס מוציא מהמסגרת הרגילה? האם שולחים ילד כזה לביה"ס מיוחד?אחר?פנימיה?אני מרגישה אבודה בתוך המערכת הזאת שנקראת בי"ס...האם האחריות רק עלינו???אולי לא כולם מתאימים למסגרת של ישיבה כל היום מול שולחן ומורה???מה עושים? הבעייה היא שאנחנו דתיים ואין מסגרת דתית כמו בי"ס פתוח, מרגישה אבודה
מיכל שלום, טפול בהפרעת קשב ורכוז הינו טפול כוללני. משאלתך הבנתי שאין בעיות בלמודים, אך יש בעיות התנהגות ובעיות חברתיות. ראשית, אני ממליץ לפנות לרופא המטפל, ולבדוק איתו אם יש צורך בשנוי או תוספת של טפול תרופתי. שנית, אני ממליץ להפנות את הילד לטפול קבוצתי בקבוצה המיועדת לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז - בהנחה שלא היה בקבוצה כזו. שלישית, יש לשקול פניה שלכם ההורים להדרכת הורים. רביעית, יש לשקול פני לפסיכיאטר ילדים לצורך הערכת בעיות ההתנהגות, ולשקול תוספת של טפול תרופתי שמטרתו טפול בבעיות ההתנהגות. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
אם יש לילד בעיה של אימפולסיביות והתפרצויות כדאי להתייעץ עם הרופא על טיפול מתאים כחלק מהטיפול התרופתי. הילד שלי שהוא היפר וגם נוטה להתפרץ לפעמים משתמש בזום וזה מאוד עוזר לו לאימפולסיביות והיפראקטיביות. התוסף שאנו משלבים לו כחלק מהטיפול התרופתי נראה כיעיל (לאחר שלושה שבועות) והחלטנו להמשיך איתו כי זה תוסף ולא תרופה והעדפנו לצמצם כמה שניתן תרופות וכימיקלים לילד שלנו והכי חשוב- באמת יש שיפור והילד רגוע יותר וכמעט וכבר אין התפרצויות
שלום בני בן 7 במשקל 21 ק"ג.לפני שנה החל לקחת ריטלין המיועד ל-4 שעות ומאוד עזר. השנה התחיל לקבל 20 LA כדי שההשפעה תהיה ארוכה יותר, אך לצערי הכדור גרם לו לתחושה לא טובה דכדוך והקאות עד שסרב לקחתו. החלפנו לו (בשיתוף עם הנוירולוג) ל 10 LA אך השפעתו לא אפקטיבית כ"כ (ניסינו כמה ימים), בעלי החליט לחזור 20 LA לפתוח את הקפסולה ולחלקה לחצי. ידוע לי שאין לעשות כך! אבקשך ליעץ לי מה ניתן לעשות כאשר ה-10LA לא משפיע כ"כ מה האלטרנטיבה
קרה לי מקרה דומה עם הילד שלי כשניסינו להחליף לו את הסוג והוא לא הגיב טוב לכדור החדש. בסופו של דבר מה שעשינו, נתנו לו זום בנוסף לטיפול התרופתי וביחד ההשפעה מאוד אפקטיבית וגם נמשכת מספיק זמן.
בני בן חמש ושלושה חודשים. הוא בגן חובה בבית ספר. הוא מתקשה מאוד לסיים מטלות כתיבה וצביעה. הוא טוען שהוא מתעייף, ושכואבת לו היד. בנוסף, דעתו כל הזמן מוסחת. אם אני לא יושבת לידו אז הוא לא יסיים יעשה כלום. וגם אם אני יושבת איתו, אני כל הזמן צריכה להעיר לו על מנת להמשיך במשימה. מצד שני, הוא ילד מאוד איטליגנטי. הוא זוכר את כל מה שמלמדים בע"פ ויש לו זכרון מאוד חד. האם כדאי לעשות לו אבחון כדי לבדוק הפרעת קשב וריכוז?
קרן שלום, התסמינים שאת מתארת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך לגמרי לא בטוח שכך הדבר. אם את סומכת על הגננת, כדאי קודם כל להוועץ בה, ולקבל החלטה משותפת. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שאלה בן 42 נשוי+ התחיל ללמוד באוניברסיטה לאחר שלא למד כ-20 שנה. בגלל ייעוץ של אחד המרצים הלך מיוזמתו לעשות בדיקת TOVA . אחד התלונות העיקריות שלו הן קושי בפוקוס לאורך זמן בהכנת המטלות ולימוד לקראת בחינה.צריך משהו שיפקס אותו וישאיר אותו מרותק לכיסא. עבודתו היא כזו שהוא בתנועה כל היום(איש מכירות) אבל בלימודים יש קושי, לא בהקשבה או בישיבה באולם אלא רק בהכנת המטלות והכנות למבחן בקושי לשבת לאורך זמן. הלך עם תוצאות הבדיקה לנוירולוג שאמר שלגבר שבן 42 לא מתאים בכלל לעשות בדיקת טובה או כל בדיקה אחרת כי התוצאה שלא ממש לא מדוייקת ובטח לא לתת תרופות כמו ריטלין ודומיהם. הרופא נתן לו כדור 1 ליום של וולבוטרין XR 150 מ"ג ליום בבוקר בטענה שזה אמור לפקס אותו. האם טענות הרופא לגבי הבידקה לגיל זה נכונות? האם הכדור אכן יכול לעזור לפקס או לעשות נזק? האם תרופת(תוסף) זום של טבע יכול לעזור? האם יש נוירולוג מומחה או מרכז שכזה שמטפל במבוגרים?
ירון שלום, הפורום הינו פורום להפרעות קשב ורכוז בילדים. בדיקת TOVA ובדיקת Moxo בהחלט מתאימות גם למבוגרים. הטפול ב-Welbutrin הוא נכון, אך בד"כ תרופה זו לא תהיה תרופת הבחירה. יתכן ולרופא שרשם את התרופה היו גם שקולים אחרים. ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בהמשך לשאלה הקודמת. האם לא נגרם נזק לגוף שנמצא בצום 10 שעות ואח"כ מקבל כמויות מוגדלות של מזון?ומה לגבי חילוף חומרים? האם יש דרך לווסת זאת באמצעות תוספי ויטמינים במהלך היום?
מיה שלום, שאלה טובה. גוף האדם מסוגל לעמוד בצום של עשר שעות וגם הרבה יותר. ילדים (וגם מבוגרים) שונים מגיבים בצורות שונות. חלקם חייבים לאכול מיד לאחר שקמו, ואחרים ישמחו לאכול רק בצהריים. חלק מהילדים יתלוננו על כאבי ראש ובטן אם לא יאכלו בבוקר, ואחרים יתלוננו על בחילה אם כן יאכלו בבוקר. בהנחה שהילד אוכל מספיק - ואת זאת אפשר לודא ע"י מעקב אחר משקלו, בהנחה שהוא אוכל מזון בריא, ובהנחה שהוא מקפיד על שתיה, אין כל סכנה רפואית, אין כל בעיה עם חלוף חומרים, ואין צורך בשום ויטמינים או תוספי מזון אחרים (אלא אם יש לך מניות בחברה המייצרת אותם). בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
יש לי ילד בן 9 שהחל ליטול רטליןla 20 לפני כחודש. הוא מדווח לי שבמהלך היום הוא רוצה לאכול אך לא מסוגל.הוא לומד יום לימודים ארוך עד שלוש והדבר מפריע לו מאוד,גם כשחוזר הביתה רק ב17:00 מסוגל להתחיל לאכול[בערך 9.5 שעות אחרי] הוא רוצה להפסיק עם התרופה בשל כך. האם מעבר לקונצרטה ישנה משהו? האם מוכרת התופעה של רצון לאכול אך חוסר תאבון?
מיה שלום, Ritalin ו-Concerta, על כל סוגיהם ומנוניהם, גורמים להפחתת התאבון. גם תרופות אחרות ממשפחה זו (תרופות סטימולנטיות) - כמו Adderall ו-Focalin - גורמות לדכוי התאבון. חשוב לברר עם הילד מדוע העובדה שאינו אוכל מציקה לו. יש להקפיד שיאכל ארוחת בוקר וישתה במהלך היום. אם הדבר ממשיך להציק, אפשר להוועץ ברופא המטפל, ולשקול מעבר לתכשיר אחר או הפחתת המנון. כל טוב, ד"ר ברנע ארז.
נכדי שהוא בכתה ב החל טיפול ברטלין. האם בשבתות ובחופשות עליו להמשיך בטיפול או שרצוי בימים אלה לא לתת לו את התרופה. תודה, זיוה
זיוה שלום, התרופה Ritalin נתנת בד"כ לטפול בהפרעת קשב ורכוז, עם או בלי היפראקטיביות ואימפולסיביות. בהגדרה, באבחנה של הפרעת קשב ורכוז, נדרש שתהיה פגיעה בתפקוד (כמו תפקוד למודי, תפקוד חברתי וכו'). אם קיימת הפרעה בתפקודו של הילד גם בחופשות, אזי הוא זקוק לתרופה. אם אין כל בעיה, יתכן ואינו זקוק לה בימים אלו. יש לזכור שהפרעת הקשב והרכוז הינה הפרעה של הילד ולא הפרעה של ביה"ס. פעמים רבות ההפרעה גורמת לפגיעה גם בפעילויות שאינן מתרחשות בביה"ס - הן פעילויות למודיות אחרות (הכנת שעורי בית, שעורים פרטיים, חוגים למודיים וכו'), והן בפעילויות שאין למודיות - פעילויות פנאי, פעילויות חברתיות, פעילות משפחתית ולעתים ההתנהלות היומיומית של הילד. כאמור, כאשר יש פגיעה בתפקוד, יש צורך בטפול. לא צריך "לחסוך" במתן התרופה. מנגד, אם היא אינה נדרשת, אין סיבה לתתה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
שלום זיוה, קיבלתי טיפ טוב- לשלב אומגה 3 ממקור צמחי ביחד עם הטיפול התרופתי. אני נותנת לילד שלי זום שמכיל אומגה וגם פוספטידיל סרין ואני מתרשמת שזה מאוד מקל ועוזר בהפרעות קשב וריכוז. בסופי שבוע, חגים וכו' אני שמה את הריטלין בצד וממשיכה רק עם הזום כדי לשמור על רמה בגוף. בהצלחה, ריטה
היי בני בן שלוש ועשרה חודשים, ילד מקסים, נבון, חייכן ומלא שמחת חיים, שובב מאוד. יש לו אחות בת שנתיים וחצי. כאשר הם משחקים יחדיו לעיתים הכל עובר בשלום והם משחקים נהדר יחד או צופים יחד בטלוויזיה, מקשיבים יחד לסיפור והכל נפלא. אך לעיתים קרובות כאשר הם משחקים יחד במשחק חופשי והבת שלי חוטפת לו צעצוע או אם היא לא "מקשיבה" לו במהלך המשחק, הוא ישר מתעצבן וכועס עליה ומרביץ. לרוב אני מתערבת ישר ומסבירה שאסור להרביץ ושינסה להסביר לה אך הוא ישר מתעצבן ומאבד את הסבלנות וכועס נורא ומתחיל להרביץ ולכעוס גם עליי ואומר בלי הפסקה "די אמא די". לרוב אני מניחה לו עד שירגע ( לוקח כמה דקות בערך) ואז הוא בה ומחבק אותי ומנשק אותי מיד ולפעמים אני מאבדת את הסבלנות ואומרת לו שהוא יענש אם ימשיך כך ("לא אקרא לך סיפור היום, לא תרד עם האופניים). אני יודעת שזה לא תקין ואני עובדת על זה. כאשר הוא נמצא לבד הוא מתנהג מאוד יפה, הוא מקשיב וקשוב מאוד. צופה בטלויזיה יפה, מבקש דברים יפה. עובד יפה ביצירה ובציורים (מאבד עניין בציור אחרי עשר דקות עד עשרים דקות). לעיתים קרובות קורה שאני מבקשת שיכנס למקלחת או לשים נעלים כי צריך לצאת לגן בזמן וזאת כאשר הוא צופה בטלויזיה או עסוק במשחק אזי יש את אותה תגובת התפרצות עד שאני כועסת עליו ואז הוא מבין.. כמובן שהכעס בגבולות (מרימה את הקול מעט ומסבירה שאני כועסת מאוד שהוא לא מקשיב). עכשיו נכנס לגן חדש, הוא בן הקטנים והגננת הודיעה לי שהוא מתפרץ על ילדים ומרביץ סתם כך (מנסה למצוא את מקומו בגן לטענת הגננת). כפי שאני מכירה אותו זה בדיוק כמו אחותו , לא מרביץ סתם אלא כי לקחו לו צעצוע או לא שחקו כפי שרצה. (אני לא מצדיקה, מבחינתי זה לא בסדר). איך אני עוזרת לו?????????? בבקשה עזרה
ליז שלום, לא נראה לי ששאלתך קשורה לפורום זה (אינך מתארת תסמינים של הפרעת קשב ורכוז), ולכן אענה בקצרה. תגובות אלימות אצל ילדים בגיל ארבע אינן שכיחות, אם כי אין לקבל אלימות כלפי האחות הצעירה או כלפי ילדים בגן. אם אין בעיה קשה בבית או בגן (ואם יש אז צריך לטפל בה), הטפול המומלץ בגיל זה ובמצבים אלו הנו הדרכת הורים והדרכת הגננת. חשוב ששני ההורים - את ואביו של הילד - יקחו חלק בהדרכת ההורים, וחשוב שיהיה שתוף פעולה מלא עם הגננת. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
האם יש גיל בו מאבחנים או מטפלים בהפרעה? האם ילד בן שנתיים ושמונה חודשים יכול להראות סימנים מאפיינים להפרעת קשב וריכוז? יש לי בן שהשינה שלו בלילה לא כ"כ טובה, יש לו הרבה התקפי כעס שבהם הוא מתחיל לזרוק חפצים ולהרביץ. אפילו מתוך שינה הוא מרביץ לי וזה לא מחלום רע. הוא לא אוהב יותר מידי מגע (חיבוקים ונישוקים) יש הרבה דברים שמציקים לו כמו פתק של בגד, מגע של חול וכו'.. הוא לא יודע כמעט לשחק לבד וכל פעם שמשהו לא הולך לו הוא מתחיל לצעוק ולצרוח. השפה שלו דווקא מפותחת יפה. אם הוא אומר משהו אני צריכה לחזור אחריו אחרת הוא מתחיל להתעצבן ולצעוק. למשל אם נוסעים באוטו והוא אומר "השער סגור" ולא עניתי. אני צריכה לחזור אחריו: "נכון אור השער סגור". אני מנסה להשוות אותו לאחיו הגדול ונזכרת בגיל הזה הוא ממש לא היה ככה והיה מאוד עצמאי ורגוע. האם יש טעם לייעוץ?
טלי שלום, בהגדרה, הפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן בגיל שלוש שנים, אך נדיר שהאבחנה נתנת בגיל זה. במקרים הקשים יותר, האבחנה ניתנת בד"כ לא לפני גיל ארבע שנים או ארבע וחצי. פעמים רבות, לאחר האבחון, במבט לאחור, אפשר ליחס התנהגותיות מסויימות להפרעת הקשב והרכוז. הסיבה העיקרית שאין מאבחנים הפרעת קשב ורכוז לפני גיל שלוש שנים היא, שחלק גדול מההתנהגויות - כמו טווח רכוז קצר - הן נורמליות לחלוטין בגיל זה. את מתארת קשיי התנהגות אצל בנך הצעיר. בשלב זה ההתערבות המומלצת הינה הדרכת הורים. אני מציע לפנות לפסיכולוג העוסק בנושא, ולבדוק איתו מה ניתן לעשות כדי לשפר את ההתנהלות בבית. שנה טובה, ד"ר ברנע ארז.
הסחות מוחקות לי את הזיכרון לטווח קצר ומשכיחות מה שנרכש עכשיו או לא מזמן ומפריעות לי לשלוף מהטווח הארוך. מה לעשות ואיך?
ל שלום, השאלה לא לגמרי ברורה לי, ואשיב לפי הבנתי. אם הבנתי נכון, אתה מתאר הסחת דעת (הנובעת בד"כ מגרויים בסביבה) וקושי בזכרון. אחד מהתסמינים של פהרעת קשב ורכוז הוא הסחת דעת. כאשר הדעת מוסחת, אין מקשיבים, החומר הנלמד אינו מוטמע, ולאחר מכן אין מהיכן לשלוף אותו. פעמים רבות, טפול בהפרעת קשב ורכוז עוזר כביכול לזכרון, אך למעשה הוא עוזר ללמוד ולהטמיע את החומר, וכשהחומר בזכרון, אין קושי לשלוף אותו. יש, כמובן, בעיות זכרון מסיבות שונות, אך אלו נדירות יחסית בילדים. יש לזכור שתסמין אחד (כמו הסחת דעת) אינו מספיק לאבחון של הפרעת קשב ורכוז, ועלול להיות תוצאה של בעיות אחרות (חרדה, למשל). אני ממליץ שתפנה לרופא ילדים/משפחה המכיר אותך ותוועץ בו. תשקלו יחדיו אם יש מקום לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. שנה טובה, ד"ר ברנע ארז.
מה עושים? טיפול נפשי מכניס אותי מראש למתח וללחץ, אז זה לא מתאים. ריפוי בעיסוק אני צריכה לדעת בדיוק מה לבקש כדי שלא יהיו טעויות. דברים אחרים אני לא מכירה. מה יש עוד ומה אפשר לעשות לבד?
יש לי רופא משפחה שלא מכיר אותי.אין לי הפרעת קשב וריכוז. יותר בעיית קשב-שמעתי את זה לפני הרבה שנים והשתפרתי הרבה מאז.עזרו לי ללמוד ולהטמיע את החומר כי הייתי אז בדיוק לפני תיכון ובתיכון. מה הטיפול בהסחת דעת? מה הטיפול בקשב? מה הטיפול בזיכרון? דווקא אצלי לפעמים החומר- או הידע/מחשבה- בזיכרון, אבל היא יוצאת באיחור או שיש קושי לשלוף אותה.יש לי זכאות לבקש לטפל מקופת חולים ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה אבל אני יכולה גם בפרטי, ואני לא עושה את זה לפחות בינתיים, כי פעם כן עשיתי את זה וזה לא היה נכון ומדוייק לבעיה שלי וזה נגמר באסון כי זה הפריע לי בלימודי סטטיסטיקה שהיו לי אז כי זה היה בשביל לימודים הומניים וזה לא היה טיפול קוגניטיבי, וזה השתלט לי על הזמן בזמן שהיה לי ידיד במצוקה אובדנית שהייתי חייבת לבקר ולא ביקרתי כי לא יכולתי להתמודד עם הכל והעדפתי לקבל עצות גרועות שעל פניו לכאורה היו עצות נכונות. -------------------------------------------------------------------------------- ל שלום, השאלה לא לגמרי ברורה לי, ואשיב לפי הבנתי. אם הבנתי נכון, אתה מתאר הסחת דעת (הנובעת בד"כ מגרויים בסביבה) וקושי בזכרון. אחד מהתסמינים של פהרעת קשב ורכוז הוא הסחת דעת. כאשר הדעת מוסחת, אין מקשיבים, החומר הנלמד אינו מוטמע, ולאחר מכן אין מהיכן לשלוף אותו. פעמים רבות, טפול בהפרעת קשב ורכוז עוזר כביכול לזכרון, אך למעשה הוא עוזר ללמוד ולהטמיע את החומר, וכשהחומר בזכרון, אין קושי לשלוף אותו. יש, כמובן, בעיות זכרון מסיבות שונות, אך אלו נדירות יחסית בילדים. יש לזכור שתסמין אחד (כמו הסחת דעת) אינו מספיק לאבחון של הפרעת קשב ורכוז, ועלול להיות תוצאה של בעיות אחרות (חרדה, למשל). אני ממליץ שתפנה לרופא ילדים/משפחה המכיר אותך ותוועץ בו. תשקלו יחדיו אם יש מקום לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. שנה טובה, ד"ר ברנע ארז.
שלום. אני רוצה לשאול על יחס של dha epa בלקיחת אומגה 3 לילד בן 8 היפראקטיבי. הוא מקבל אומגה 3 תקופה ממושכת שלדעתי רואים את ההשפעה. רציתי לתת לו zoom שזה יותר כמות שלepa או axom3 שזה יותר dha.מה לדעתך יותר נכון? וגם האים dhaלבד מפר איזון בגוף בין אומגה 3 לאומגה 6. תודה רבה
טלי שלום, דעתי אינה חשובה, חשוב המידע הרפואי שיש לנו לגבי חומרים אלו. ולעצם שאלתך, התשובה היא שאיני יודע. איני יודע כיון שאין מספיק מחקרים בנושא, היכולים להעיד שחומרים אלו אכן מועילים להפרעת קשב ורכוז. באופן כללי, אם סוקרים את כלל המחקרים אודות הפרעת קשב ורכוז (ולא בוחרים את המחקר המתאים לך), המסקנה היא שאומגה 3 אינה מועילה להפרעת קשב ורכוז, וכנראה גם אינה מזיקה. לגבי Zoom, יש מחקר אחד על מספר קטן יחסית של ילדים, ולמשך זמן קצר, המראה יעילות מסויימת. עם זאת, מחקר אחד קטן וקצר אינו מספיק כדי להמליץ על שמוש בתכשיר. בשורה התחתונה, לא אני ולא אחרים יכולים לתת לך יעוץ מושכל, כיון שאין מספיק מידע. יחד עם זאת, אם את חשה שהתכשיר עוזר לבנך, אני האחרון שאמליץ לך להפסיק את השמוש בו. יש גם לזכור שיש טפולים - תרופות שונות - שנמצאו יעילות, ויש לשקול את השמוש בהן. שנה טובה, ד"ר ברנע ארז.
האם התרופה ריספרדל או ריספונד גורמת להקדמת תהליך ההתבגרות המינית אצל בנות הכוונה להופעת ניצני שדיים ושיעור קל בבית השחי לילדה בת 8 שנטלה במשך כחודשיים את התרופה ריספרדל לפני כשנה וחצי לערך בתודה מראש על תשובה
111 שלום. למרות שקצת קשה לי לבטא את שמך, אני רוצה קודם כל להודות לך על השאלה, שגרמה לי לחזור ולבדוק את הספרות הרפואית בנושא, וכך להתעדכן. אתחיל דוקא בסוף, ואומר שאני מעריך שאין קשר, בעיקר כיון שהטפול התרופתי ניתן כשנה וחצי לפני הופעת סימני ההתבגרות המינית. מבדיקה שערכתי, לא מצאתי דווחים בספרות הרפואית על כך ש-Risperdal (או Rispond, בשמה האחר) גורמת להתבגרות מוקדמת. יחד עם זאת, התרופה עלולה לגרום לעליה ברמת הורמון הנקרא Prolactin, שתפקידו העיקרי הוא בהשפעה על יצור החלב בשד. עליה ברמת הורמון זה עלולה לגרום להפרשת חלב מהשד אצל אשה או נערה, והתפתחות רקמת שד (נפיחות בחזה) אצל נערים או גברים. יש דווחים שרמות גבוהות של ההורמון עלולות לגרום להתחלת התבגרות מינית. יש לסייג זאת, שהדווחים בספרות הרפואית מתייחסים בעיקר לנסויים בבע"ח (בעיקר חולדות) או בבני אדם עקב מחלות שונות או שמוש בתרופות נדירות למדי. כאמור, לא מצאתי בספרות הרפואית דווח על התבגרות מוקדמת שנגרמה כתוצאה מטפול ב-Risperdal. באופן מעשי, אני מציע לפנות לרופא הילדים ולאנדוקרינולוג ילדים, ולהוועץ בהם. שנה טובה והרבה בריאות, ד"ר ברנע ארז.
שלום, יש לי שני בנים שנוטלים ריטלין בתקופת הלימודים באופן קבוע. לאחרונה ראיתי פירסומים משכנעים על תוסף תזונה של "טבע", אשר נחקר לינית ונמצא יעיל בהפחתת התסמינים של ADHD. אשמח לדעת עמדתך בטיפול זה במקום ריטלין. תודה רבה, מרב
מרב שלום, Zoom הוא תכשיר של חברת 'טבע', המיועד לטפול בהפרעת קשב ורכוז. התכשיר מוגדר ע"י משרד הבריאות כתוסף מזון ולא כתרופה. פרטים מלאים על התכשיר תוכלי למצוא באתר חברת 'טבע', בכתובת http://www.zoom-teva.co.il . Zoom מכיל פוספטידיל-סרין ואומגה 3. לא אכנס להסברים ארוכים על החומרים הללו, רק ארצה לציין שתי עובדות. הראשונה היא שפוספטידיל-סרין (Phosphatidylserine) יש תפקיד בתהליכי למידה ובהתנהגויות שונות. השניה היא שטפול באומגה 3 (Omega-3 fatty acid) כנראה אינה יעילה בטפול בהפרעת קשב ורכוז. כיון שהתכשיר מוגדר כתוסף מזון ולא כתרופה, אין צורך להוכיח את יעילותו של התכשיר, אלא רק להראות שאינו מהווה סכנה. למיטב ידיעתי בוצע עד היום מחקר אחד קצר (15 שבועות) על מספר קטן יחסית של ילדים (150 ילדים) שהראה יעילות מסויימת. המחקר היה בממון החברה המייצרת את תכשיר. מחקר אחד אינו מוכיח דבר, אך גם אינו שולל דבר. בשורה התחתונה, אין לנו מספיק מידע כדי לומר אם התכשיר יעיל או לא. אין לנו עדויות לכך שהוא מזיק, וממרכיביו, לא סביר שהוא מזיק. כמו בכל טפול שאין לגביו מידע מספיק, איני סבור שיש מקום שהוא יחליף טפול מועיל (אם בנך נהנה מ-Ritalin, אין סיבה להחליף), ויש לקצוב תקופת זמן לנסיון, ולאחריה לשקול האם יש שפור במצב או לא. אם יש שפור, יש סיבה טובה להמשיך. אם לא, אין סיבה להמשיך בטפול. מקוה שעזרתי, ד"ר ברנע ארז.
מציעה להקשיב לריאיון עם ד"ר איריס מנור בנושא המחקר שנערך על ידה לתוסף התזונה - ZOOM. בריאיון היא מסבירה שהמחקר נערך על 200 ילדים למשך חצי שנה + שנה מעקב ונמצא שהוא עובד לאורך 24 שעות עם השפעה טובה על רוגע ויציבות.
שלום ...הנורולוג רוצה שאתן לבן שלי ריתאלין ופשות זה מפחיד אותי ובמקרה שמעתי על זום אני רוצה לדעת אם יש תופעות לווי ..אני מעוניינת לשמוע
במקביל ליתרונות הרטלין, ובדומה לתרופות אחרות, ייתכנו תופעות לוואי שונות בקרב הנוטלים את התרופה (בהסתמך על נוסח העלון לצרכן שלפי תקנות הרוקחים)[15] - תופעות לוואי שכיחות: איבוד תיאבון, עצבנות, קושי להירדם (התופעות חולפות בדרך-כלל תוך זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות לתרופה) תופעות לוואי אפשריות נוספות (אם הופיעו או החמירו תופעות אלה יש להיבדק על ידי הרופא): פריחה בעור, סרפדת (Urticaria), חום, הזעה, בחילה, הקאה, כאבי בטן, סחרחורת, כאבי ראש, מצב רוח ירוד, חוסר מנוחה, התכווצות שרירים, יובש בפה, ראיה מטושטשת, אובדן משקל, שינויי לחץ דם, נשירת שיער. תופעות לוואי נדירות המחייבות היוועצות מיידית ברופא: חום גבוה פתאומי; כאב ראש חמור או בלבול, חולשה או שיתוק של הגפיים או הפנים, קושי בדיבור (אלה סימנים להפרעה בכלי הדם במוח); דפיקות לב מהירות, כאב בחזה, קוצר נשימה, עלפון, עוויתות בלתי נשלטות; חבורות (סממן ל פורפורה תרומבוציטופנית); עוויתות שרירים או טיקים; האטה בקצב הגדילה, כאבי גרון, חום וצינון (כסממן לתופעות בדם); תנועות בלתי רצוניות של הגפיים, גוף ופנים; שינויים בראייה, הזיות; פרכוסים; עקצוץ בעור או שלפוחיות; כתמים אדומים על העור; התנפחות השפתיים או הלשון או קשיי נשימה (סימנים לתגובה אלרגית חמורה); החמרה בסימפטומים של ההתנהגות שקדמו לטיפול, שמיעת קולות, חשדנות, מחשבות שוא, מצב היפומני, מאני או מחשבות אבדניות (נושא שנוי במחלוקת) התופעות הפסיכוטיות עלולת להיווצר בעיקר עקב שימוש לרעה על ידי הזרקה בווירד. בזמן השימוש בתרופה אין לשתות יינות או משקאות חריפים. בין השאר, צריכת אלכוהול עשויה לגרום להגברת קצב השחרור בסוגים מסוימים של התרופה הכוללים מנגנון לשחרור מושהה[16][17][18][19].
שלום לך ,בעבר ביקשתי תגובה לשאלה הזו:שלום, בני לוקח כדורים מסוג סטרטרה להפרעות הקשב שלו,ההשפעה הייתה אחרי 8 שבועות בקירוב (הוא לקח את זה בליווי של ריספרידל -חצי בבוקר וחצי בערב) והאמת הכדור (סטרטרה) פשוט מעולה,אבל בשבוע שעבר חלה והיה חייב לקחת אנטיביוטיקה ,ומאז הוא יותר עצבני ויותר קופצני , מתנהג לא יפה בבית הספר ,ואני מרגיש שחזרנו לימים השחורים.שאלתי היא האם יש קשר לאנטיביוטיקה שהוא שותה ואם כן האם נצטרך לחכות שוב 8 שבועות עד שישפיע שוב על הגוף ,או שכשנסיים את האנטיביוטיקה יחזור לעצמו,ובכלל כמה ימים הוא צריך לשתות אנטיביוטיקה לאחר שחלה בחיידק הסטרפטקוקוס? אם אין עדיין שום ידע או נסיון בנושא הזה אבקש ממך לפחות תגובה ,אני עדיין מחכה , בברכה, איציק
יוסי שלום, לא ידוע על אינטרקציה בין Strattera לאנטיביוטיקה. למרות זאת, הן מחלתו של הילד עלולה לגרום לשנויים בהתנהגותו, והן האנטיביוטיקה עלולה לגרום לשנויים בהתנהגותו. האנטיביוטיקה עלולה גם לגרום להפחתת ספיגת ה-Strattera במעיים. עצתי היא להמתין ולראות אם יש מגמה של שפור אצל בנך. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, האם אתה יודע אם קופ"ח (כללית) משתתפת בהוצאות על סטרטרה וקונצרטה? תודה.
מיכל שלום, כל ארבע קופות החולים משתתפות בכ-50% במחיר ה-Concerta למבוטחים שיש להם בטוח משלים בקופ"ח. כל ארבע קופות החולים אינן משתתפות בתשלום על Strattera, כיון שהתרופה אינה מאושרת כלל לשמוש בארץ, ונמכרת בהליך הנקרא יבוא אישי. למרות האמור לעיל, יש מצבים מיוחדים בהם לפחות חלק מקופות החולים משתתפות בעלות ה-Strattera, כמו למשל כאשר יש התוויית נגד ברורה למתן Ritalin ו-Concerta - לדוגמא, בילד הסובל מסוגים מסויימים של אפילפסיה ולוקה גם בהפרעת קשב ורכוז. עוד נקודה, אם יש לך או לאבי הילד בטוח פרטי, כדאי לבדוק אם חברת הבטוח תשתתף בחלק מעלות התרופה (למרות שבד"כ הם יסבירו לך למה דוקא במקרה הספציפי הזה ממש לא מגיע לו). יום טוב, וסליחה לכל סוכני הבטוח. ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני בן 6+ מטופל ברטלין LA 20 בסיום השפעת הכדור ישנה תגובת ראיבונד/איך ניתן למתן יותר את התגובה
אלי שלום, תופעת rebound - התגברות אי השקט לאחר שהשפעת ה-Ritalin פגה - הינת תופעת לואי של התרופה. תופעה זו נמשכת כארבעים דקות. קיימות כמה דרכים להתגבר על תופעת לואי זו: 1. לאפשר לילד לבצע פעילות שהוא אוהב, עדיף לבד, במשך זמן זה, ולדחות בקשות שונות ממנו כמו להכין את שעורי הבית או לסדר את החדר. רצוי לשוחח על כך עם הילד, ולבחור יחד עמו את הפעילות הרצויה - משחק במחשב, בניה בלגו, צפיה בטלויזיה וכו'. 2. הפחתת מנון התרופה, בד"כ מפחית את עוצמת התופעת ה-Rebound. 3. מעבר לתרופה שפועלת זמן ארוך יותר. כיון שהוא מטופל ב-Ritalin-LA יש לשקול מעבר ל-Concerta. 4. הוספת Ritalin שפועל ארבע שעות, במנון נמוך, לפני הופעת תופעת ה-rebound. 5. במקרים קשים, יש לשקול גם החלפת התרופה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
ד"ר ברנע שלום הומלץ לביתי בת השמונה וחצי להשתמש בריספונד במינון 0.25 מ"ג ליום . התרופה הומלצה כיוון שביתי נוטה לשגות בדמיונות ומטשטשת מעט את הגבול בין דמיון למציאות כמו כן ביתי אובחנה כסובלת מהפרעת קשב וריכוז מהסוג ההיפר אקיטיבי המקשה עליה בקשרים חברתיים- בתחום הלימודי היא אינה סובלת מקשיים. מאחר וביתי סובלת מעט מעודף משקל האם מינון נמוך עלול לגרום לעליה במשקל ומהן תופעות לוואי הנוספות של תרופה זו. אשמח אם תוכל לענות לי בהקדם תודה
יהל שלום, Rispond (הנקראת גם Risperdal) הינה תרופה שרוב השמוש בה בילדים ונערים הוא לטפול בהפרעות התנהגות ולהפחתת ההיפראקטיביות. פעמים רבות נותנים את התרופה יחד עם Ritalin או Concerta. התאור של "נוטה לשגות בדמיונות ומטשטשת מעט את הגבול בין דמיון למציאות" אינו ברור לי דיו. אני מניח שבתך נבדקה ע"י פסיכיאטר, אך לא ברורה לי מהי האבחנה הפסיכיאטרית שניתנה כדי לתאר את מצבה. שתי תופעות הלואי של התרופה הנן הגברת התאבון ועייפות. עקב העייפות, התרופה ניתנת בד"כ בערב. הגברת התאבון צריכה להיות מטופלת ע"י הקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית קבועה (בחוג, למשל). גם מנון נמוך של התרופה עלול לגרום להגברת התאבון (שגורם לאכילה רבה יותר ולעליה במשקל), אך ככל שהמנון נמוך יותר, הסכון להשמנה קטן. בכל מקרה, אם יש ספקות, אני ממליץ לחזור ולהוועץ ברופא שרשם את התרופה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
האם ריספונד זהה תרופה נגד גרון
בננו בן 11 אובחן על ידי הנוירולוג המטפל בחשד לתסמונת המתנגדת או קשב וריכוז. והוחלט על טיפול בריספונד + הדרכה הורית. הוחל טיפול בריספונד 1 סי.סי ביום. והתחלנו בטיפול רגשי אצל פסיכולוג קליני. בפגישה שלנו היום עם צוות בית הספר, מח' החינוך ונציגת משרד החינוך, הוצגה בפנינו אפשרות לצרף לבנינו מעצב התנהגות בתחילת שנת הלימודים הבאה. אולם, הם מתנים זאת בהצגת אישור של פסיכיאטר שבנינו אכן סובל מהתסמונת המתנגדת. במשרד החינוך לא מוכנים לקבל את האישור הקיים מהנוירולוג, מאחר ולטענתם הוא אינו סמכות להחליט החלטה שכזו. אנו חוששים לפנות לפסיכיאטר ולתייג אותו, וחוששים בעיקר מההשלכות שתהיינה לביקור כזה על עתידו של בנינו בצבא למשל. הובהר לנו חד משמעית שלא נקבל את העזרה הדרושה לו אם לא נמציא אישור מפסכיאטר. שאלתנו היא האם אכן רק פסיכיאטר מוסמך/רשאי לאבחן ולקבוע odd? והאם מידע על ביקורים אצל פסיכיאטר מועבר לגורמים מחוץ לקופת חולים, בצורה שיכולים ל"קלקל" לבנינו בעתיד. האם אין חסיון והמידע הזה זמין לכל מי שדורש?. אנו זקוקים לתשובה בהקדם, מאחר ואנו חסרי אונים. תודה רבה. יוסי
יוסי שלום, סליחה על העכוב. עניתי על השאלה, אך היו בעיות טכניות והתשובה נעלמה אי-שם בנבכי המחשב או הרשת. אענה שוב. התייחסת בשאלתך למספר נקודות. האבחנה של הפרעה מרדנית מתנגדת (Oppositional Defiant Disorder או ODD בראשי-תיבות) הינה אבחנה המופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות (ה-DSM או בפרק על הפרעות נפשיות ב-ICD). דרך אגב, גם האבחנה של הפרעת קשב ורכוז, מופיעה בספרים אלו. לעומת זאת, אין מצוין שם מי אמור לאבחן את ההפרעה. כיון שמדובר בהפרעת התנהגות, מקובל שפסיכיאטר או פסיכולוג מאבחן אותה, ודרישתו של משרד החנוך אינה מופרכת לגמרי (אולי רק קטנונית). במשרד הבריאות, דרך אגב, לא רשום, לגבי שום אבחנה, מי "מוסמך" לאבחן אבחנה זו. לפסיכיאטר "מותר" לאבחן דלקת אוזניים, למרות שאני ממליץ לפנות לרופא ילדים במקרה כזה. כיון שמשרד החנוך אחראי על הרישום, נראה שההחלטה נתונה בידו (גם אם ההחלטה אינה בדיוק מבריקה). הענין השני בשאלתך הוא נושא ה-"תיוג" והחשש מבדיקת פסיכיאטר, ומ-"השלכות לעתיד". איש אינו מתייג את בנך, ולמען האמת, חוץ מאשר לכם ההורים, וקצת לילד, לאף אחד לא אכפת איפה הילד מטופל ועל-ידי מי. אין לי ספק שהילד יפגע אם הוא זקוק לטפול אך לא יקבל אותו בגלל פחד מתיוג. כשבנך יגיע לצבא, ממש לא יטריד אותם אם הוא נבדק ע"י פסיכיאטר בהיותו בן 11 שנים. זה לא יטריד גם את האוניברסיטה אליה יתקבל בגיל 22, את הבוס שלו בעבודה בגיל 25 או את חברתו שאתה יתחתן בגיל 30. לעומת זאת, מה שכן יקבע את ההווה שלו ואת עתידו הוא התפקוד שלו ותחושת מצוקה. םא הוא לא יטופל, וחלילה יורחק מביה"ס, יסתבב בחברה רעה, יבצע עברות על החוק, וכו' - זה יפגע בעתידו באופן משמעותי! לגבי העברת מידע רפואי. דינו של "מידע פסיכיאטרי" הוא כדינו של כל מידע רפואי. עד שהילד יהיה בן 18 שנים, המידע הזהשייך לכם ההורים, וכדי להעבירו לגורם אחר צריך אשור שלכם בכתב. אחרי גיל 18, כשבנכם יהיה בוגר, המידע הרפואי יהיה שייך לו, וכדי להעבירו למישהו יהיה צורך בהסכמתו שלו בכתב. בגיל 16 וחצי בערך, כשיקבל "צו ראשון", יצטרך להחתים את רופא הילדים על טופס רפואי בו מפורטות בעיות רפואיות מתחומים שונים. אם עדיין יסבול אז מהפרעה מהתחום הפסיכיאטרי, יהיה על רופא הילדים לציין זאת. אם רופא הילדים לא יציין זאת, הצבא לא ידע על כך. אם הצבא ידע על כך, הא יזמן אותו לבדיקה, ויחליט לפי מצבו האם יש צורך בסעיף לקוי או פרופיל. למותר לציין שטפול פסיכיאטרי בגיל 11 שנים לא יפריע לו באוניברסיטה, למצוא חברה, להתקבל לעבודה, להיות חברכנסת או ראש ממשלה. מה שכן עלול להפריע לו, שוב, הוא תפקודו והאם הוא נתון במצוקה. בשורה התחתונה, נהגו בחכמה, ובחרו את הקרבות שלכם בתבונה. נראה לי מיותר להתוכח עם משרד החנוך. דאגו שילדכם יקבל את הטפול הדרוש לו (חנוכי, פסיכולוגי, תרופתי). בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בני בן 4 ילד חכם,נעים,ממושמע יחסית,וחברותי. לאחרונה בזמן שהוא עוסק בפעילות מסויימת(טלויזיה,פליימוביל..) שממש מעניינת אותו והוא מרוכז כאשר נשאל שאלה או מדברים איתו נראה כאילו לא שומע ורק דרך נגיעה ,הפרדה פיזית הוא עונה. עדיין לפעמים בורח לו פיפי בלילה למרות שהוא גמול שנתיים יום ולילה.כמו כן כאשר הוא מדבר עם חברים ובכלל וממש חשוב לו לספר משהו אז הוא נוגע בילד(לפעמים זה מפריע לילדים מסויימים). בסה"כ הוא ילד אהוב מאוד בגן,משתתף בפעילויות אך אם הפעילות לא מעניינת אותו ממש הוא לא יישב בשקט במפגש. לשאלתי:האם זו נשמעת לך הפרעת קשב או פשוט ילד בן 4? הייתי שמחה לשמוע את דעתך או עם מי להתייעץ. תודה רבה
דנה שלום, כל ההתנהגויות שתארת מתאימות מאד לילד בן ארבע שנים. אם הגננת אינה מדווחת על ושי תפקודי משמעותי אומצוקה משמעותית, אזי אין צורך לדאוג כלל. המשיכי לאהוב אתו, ותני לו לגדול בקצב שלו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום,בני בן 10.3 מאובחן ADHDעם בעיות רגשיות, מזה כחודשיים מסרב לקחת את הריטלין LA30 בטענה מוצדקת שנורא משפיע על מצב הרוח שלו ואינו מסוגל להתנהג/לצחוק בטבעיות..לאחר ביקור אצל נוירולוג הומלץ לנו על רכיבה טיפולית על סוסים והדרכת הורים. בנוסף היום הומלץ לי ע"י חברה כדורים טבעיים שעוזרים להפרעת קשב וריכוז שנקראים:אצה כחולה ירוקה של חברת סולגאר. רציתי לקבל חוות דעת מקצועית לגבי הרכיבה הטיפולית עד כמה עוזרת?והאם יש ידע עד כמה האצה עוזרת? האם מישהו יכול להמליץ על מקום להדרכת הורים באזור נתניה? תודה
סיגלית שלום, תודה על שאלתך, שבזכותה למדתי דברים חדשים, כדי לענות על השאלה. אז ככה - הכרתי את האצה הכחולה (או ירוקה כחולה) כאחד השלבים הראשונים בהווצרות חיים על כדור הארץ, עם תרומה משמעותית בייצור החמצן באטמוספירה. מסתבר שבמליארד השנים האחרונות חלו התפתחויות נוספות שלא היייתי מודע להן :-)) האצה, הידוע בעיקר בשם Spirulina (ומורכבת למעשה משני מינים - Arthrospira platensis and Arthrospira maxima) הינה חד תא השכיח מאד במקוי מים בכל העולם. בעבר שמשה למאכל במרכז אמריקה (ע"י האצטקים) ובאפריקה (בעיקר בצ'אד). כיום היא משמשת בעיקר כתוסף מזון. האצה מכילה כ-60% חלבון, וכ-7% שומן. בנוסף, היא מכילה ויטמינים שונים ופיגמנטים שונים. החלבון בה הוא חלבון מלא (יש בו את כל חומצות האמינו החיוניות), אך הדבר נכון גם לחלב, בשר או ביצים. לספירולינה מיוחסות יכולות מרפא רבות בתחומים שונים. לצערי, אין הוכחה לטענות אלו. כתוסף מזון הספירולינה הוגדרה כבטוחה בד"כ (כלומר ללא תופעות לואי), אך יש דווחים על זהומים של החומר ברעלנים ביולוגיים או במתכות כבדות. אין מחקר סביר שמצא שהתרופה מועילה לילדים עם הפרעת קשב ורכוז. ה-FDA סבור שהיא אינה בריאה יותר מחלב (רק יקרה הרבה יותר). לסכום, איני יכול להמליץ על האצה לטפול בהפרעת קשב ורכוז, למרות שאיני רואה סכון בנטילתה. היא עוזרת בעיקר ליצרן, ליבואן ולמוכר בארץ - עוזרת כלכלית, כמובן. רכיבה טפולית גם היא אינה מוכחת כעוזרת לילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. גם במקרה זה היא טובה לבעל חוות הסוסים, למדרכים ואולי לסוסים. חלק מהילדים נהנים מאד, וזה בהחלט מבורך. אין לנו מידע שזה עוזר להפרעת הקשב והרכוז. המלצתי היא לפנות לרופא המטפל, ולשקול איתו שנוי של הטפול התרופתי - הפחתת מנון, שנוי תכשיר ה-Ritalin או החלפה לתרופה אחרת. התיעצו עמו גם לגבי טפול בבעיה הרגשית (מה זה?). אם יש לכם כסף מיותר, זה בסדר לאכול אצות. אישית, אני מעדיף אותן בסושי. בעצם, אם יש לכם כסף מיותר, תרמו אותו למטרה טובה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, ביתי בת שנתיים וחודשים .ילדה מקסימה! מלאת חן, שמחה, פיקחית, מדברת יפה מאוד לגילה.נולדה בלידה רגילה (ואקום).החלה לשבת בשירותים מגיל שנה וחצי ונגמלה לחלוטין בגיל שנתיים. ילדה סקרנית מאוד! חוקרת מגיל צעיר את סביבתה . אולם במהלך חייה הקצרים אנו ערים לכל מיני דברים שמעוררים חשד: 1. מיכלי לא ממש מתמידה במשחק כל שהוא.הגננת מדווחת שהיא יושבת פחות מכולם בזמן סיפור או פעילות יצירה. למרות שמאוד אוהבת לצייר. 2. אני מרגישה שהיא לא מספיק יושבת וחוקרת משחקים אלא בעיקר מפרקת או מסדרת את המשחק בחזרה למקום. 3. היא גם לא מסכימה שאנחנו נלמד אותה שום דבר. 4. מיכלי נכנסה לגן בגיל 1.4 ומיד "זכתה" לכינוי: המכפכפת של הגן. כיום זה הרבה פחות נורא אבל זה עדיין קיים .אני ממש רואה את הרתיעה של הילדים ממנה. 5 5. הרגלי אכילה וסביבת האכילה של מיכלי- מיכלי מחזיקה באופן טוב כפית מגיל שנה. יכולת אחיזה ממש טובה לטעמי אולם מלכלכת מועכת וזורקת על הרצפה. כמו כן, מטיחה חפצים שונים על הרצפה בחוסר זהירו שהייתי מצפה שתהיה לה בגיל שנתיים. ובכלל ברגע שאנחנו כועסים עליה או מנסים לדבר איתה היא מיד מבקשת אוכל. אני מרגישה שהיא אוכלת טוב בארוחות אבל יחד עם זאת מבקשת כל היום לאכול ולנשנש משהו. 6. שינה- מיכלי עם הרגלי שינה שהיו טובים בעיני- היא הייתה מושא לקנאה בקרב חברותי שהתמודדו עם בעיות הירדמות וכדומה. כיום מיכלי ישנה משעה 20:00 , נרדמת בכוחות עצמה ללא עזרתנו. קוראים סיפור והיא מבקשת שנצא מהחדר ולאחר מספר דקות נרדמת. אולם לאחרונה, בסביבות 23:00 מתעוררת במעין חצי פינוק ומבקשת שאכסה אותה או מוצץ או שירותים וכדומה וזה קורה לפחות פעמיים-שלוש בלילה. חשוב לציין שזה לא היה כך!יכול להיות שזה קשור לגמילת לילה . אולי היא חשה עיסוק מתמיד בשליטה בסוגרים או זה מתקשר להפרעות שינה בצורה כזו או אחרת... אני מאוהבת קשות בילדה אבל יחד עם זאת חשה מותשת ובעיקר מודאגת. מתנצלת על המגילה אבל אני מעוניינת לשמוע ממך אם יש בסיס לחששותי בברכה, רויטל
רויטל שלום, שאלת שאלות רבות, וניכר שאת מודאגת. כמו כן, לא ברור מה הקשר לפורום זה, אך ניחא. התשובה לשאלתך מצויה בתחילת השאלה - בתך בת שנתיים וחודשיים, וכל ההנהגויות שתארת הן נורמליות בהחלט בגיל זה. הילדה, כמו כל ילד, זקוקה לגבולות, למשל בנושא האכילה - אוכלים בארוחות ולא מנשנשים כל היום, ובנושא ההכאות ("כפכופים") בגן - אסור להכות! הילדה מתנהגת כפי גילה, ובעיקר צריך להמשיך לאהוב אותה ולתת לה לגדול. עם זאת, ניכר שאת מודאגת מאד, ולכן אני מציע לך לשקול פניה להדרכת הורים, שתחזק אותך ותפיג את החששות. אושר ועושר, ד"ר ברנע ארז.
כל המגילה שכתבתי נתנה רקע לחשש שלי מהפרעת קשב וריכוז, ואולי היפראקטיביות, אצל מיכלי...
בננו בן 11 אובחן על ידי הנוירולוג המטפל בחשד לתסמונת המתנגדת או קשב וריכוז. והוחלט על טיפול בריספונד + הדרכה הורית. הוחל טיפול בריספונד 1 סי.סי ביום. והתחלנו בטיפול רגשי אצל פסיכולוג קליני. בפגישה שלנו היום עם צוות בית הספר, מח' החינוך ונציגת משרד החינוך, הוצגה בפנינו אפשרות לצרף לבנינו מעצב התנהגות בתחילת שנת הלימודים הבאה. אולם, הם מתנים זאת בהצגת אישור של פסיכיאטר שבנינו אכן סובל מהתסמונת המתנגדת. במשרד החינוך לא מוכנים לקבל את האישור הקיים מהנוירולוג, מאחר ולטענתם הוא אינו סמכות להחליט החלטה שכזו. אנו חוששים לפנות לפסיכיאטר ולתייג אותו, וחוששים בעיקר מההשלכות שתהיינה לביקור כזה על עתידו של בנינו בצבא למשל. הובהר לנו חד משמעית שלא נקבל את העזרה הדרושה לו אם לא נמציא אישור מפסכיאטר. שאלתנו היא האם אכן רק פסיכיאטר מוסמך/רשאי לאבחן ולקבוע odd? והאם מידע על ביקורים אצל פסיכיאטר מועבר לגורמים מחוץ לקופת חולים, בצורה שיכולים ל"קלקל" לבנינו בעתיד. האם אין חסיון והמידע הזה זמין לכל מי שדורש?. אנו זקוקים לתשובה בהקדם, מאחר ואנו חסרי אונים. תודה רבה. יוסי
יוסי שלום, סליחה על העכוב. עניתי על השאלה, אך היו בעיות טכניות והתשובה נעלמה אי-שם בנבכי המחשב או הרשת. אענה שוב. התייחסת בשאלתך למספר נקודות. האבחנה של הפרעה מרדנית מתנגדת (Oppositional Defiant Disorder או ODD בראשי-תיבות) הינה אבחנה המופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות (ה-DSM או בפרק על הפרעות נפשיות ב-ICD). דרך אגב, גם האבחנה של הפרעת קשב ורכוז, מופיעה בספרים אלו. לעומת זאת, אין מצוין שם מי אמור לאבחן את ההפרעה. כיון שמדובר בהפרעת התנהגות, מקובל שפסיכיאטר או פסיכולוג מאבחן אותה, ודרישתו של משרד החנוך אינה מופרכת לגמרי (אולי רק קטנונית). במשרד הבריאות, דרך אגב, לא רשום, לגבי שום אבחנה, מי "מוסמך" לאבחן אבחנה זו. לפסיכיאטר "מותר" לאבחן דלקת אוזניים, למרות שאני ממליץ לפנות לרופא ילדים במקרה כזה. כיון שמשרד החנוך אחראי על הרישום, נראה שההחלטה נתונה בידו (גם אם ההחלטה אינה בדיוק מבריקה). הענין השני בשאלתך הוא נושא ה-"תיוג" והחשש מבדיקת פסיכיאטר, ומ-"השלכות לעתיד". איש אינו מתייג את בנך, ולמען האמת, חוץ מאשר לכם ההורים, וקצת לילד, לאף אחד לא אכפת איפה הילד מטופל ועל-ידי מי. אין לי ספק שהילד יפגע אם הוא זקוק לטפול אך לא יקבל אותו בגלל פחד מתיוג. כשבנך יגיע לצבא, ממש לא יטריד אותם אם הוא נבדק ע"י פסיכיאטר בהיותו בן 11 שנים. זה לא יטריד גם את האוניברסיטה אליה יתקבל בגיל 22, את הבוס שלו בעבודה בגיל 25 או את חברתו שאתה יתחתן בגיל 30. לעומת זאת, מה שכן יקבע את ההווה שלו ואת עתידו הוא התפקוד שלו ותחושת מצוקה. םא הוא לא יטופל, וחלילה יורחק מביה"ס, יסתבב בחברה רעה, יבצע עברות על החוק, וכו' - זה יפגע בעתידו באופן משמעותי! לגבי העברת מידע רפואי. דינו של "מידע פסיכיאטרי" הוא כדינו של כל מידע רפואי. עד שהילד יהיה בן 18 שנים, המידע הזהשייך לכם ההורים, וכדי להעבירו לגורם אחר צריך אשור שלכם בכתב. אחרי גיל 18, כשבנכם יהיה בוגר, המידע הרפואי יהיה שייך לו, וכדי להעבירו למישהו יהיה צורך בהסכמתו שלו בכתב. בגיל 16 וחצי בערך, כשיקבל "צו ראשון", יצטרך להחתים את רופא הילדים על טופס רפואי בו מפורטות בעיות רפואיות מתחומים שונים. אם עדיין יסבול אז מהפרעה מהתחום הפסיכיאטרי, יהיה על רופא הילדים לציין זאת. אם רופא הילדים לא יציין זאת, הצבא לא ידע על כך. אם הצבא ידע על כך, הא יזמן אותו לבדיקה, ויחליט לפי מצבו האם יש צורך בסעיף לקוי או פרופיל. למותר לציין שטפול פסיכיאטרי בגיל 11 שנים לא יפריע לו באוניברסיטה, למצוא חברה, להתקבל לעבודה, להיות חברכנסת או ראש ממשלה. מה שכן עלול להפריע לו, שוב, הוא תפקודו והאם הוא נתון במצוקה. בשורה התחתונה, נהגו בחכמה, ובחרו את הקרבות שלכם בתבונה. נראה לי מיותר להתוכח עם משרד החנוך. דאגו שילדכם יקבל את הטפול הדרוש לו (חנוכי, פסיכולוגי, תרופתי). בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
ד"ר ברנע שלום. אנו מודים לך מאד על התשובה המפורטת שנתת לנו, על ההתייחסות לכל נקודה ונקודה בשאלתנו. הצלחת להרגיע אותנו, ולהניע אותנו בתחילת התהליך לעזור לבנינו לעבור את המשבר הזה. ועל כך- שוב - תודה רבה. יוסי
ביתי בת 3 ילדה חברותית,שמחה, חכמה,ופעילה. שאלתי היא כשהילדה רואה טלויזיה או עוסקת בפעילות כלשהי היא מנותקת לגמרי מהסביבה אים קוראים לה או מנסים להסית אותה מעיסוקה היא יוצרת רושם כלא שומעת. האם המצב צורך טיפול?
שאלתי מהתאריך 7.7.12
בני בן ה 11 לוקה בעיכוב שפתי ואיחור בהתפתחות מלידה. במשך כל השנים במסגרות אלו ואחרות התלוננו על הריכוז שלו ועל התהנגות חברתית שונה הנובעת או לא נובעת מקושי ביכולת השפתית. זהו ילד שקט, נבון וחולמני. עשינו אבחון ואובחן ADD והומלץ לתת לו ריטלין. הבעיה היא שלאביו יש סכיזופרניה ואני חוששת שאולי כל ההתנהגות שלו נובעת מזה כי ידוע שזה תורשתי. אין לי כוונה לבדוק זאת עכשיו אך אני חוששת שאם כך אז אולי הריטלין יגרום להתפרצות המחלה. אנא חווה דעתך בעניין.
רינה שלום, את מתארת מצב מורכב - ילד שסובל מעכוב התפתחות, ואובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז ללא היפראקטיביות. כמו כן, אביו לוקה בסכיזופרניה. ראשית, חשוב לדעת כמה עובדות: 1) לבנך סכון גבוה יותר ללקות בסכיזופרניה בהשוואה לילד שהוריו אינם לוקים בחלה זו. 2) שמוש ב-Ritalin אינו גורם לסכיזופרניה. 3) טפול ב-Ritalin, עלול לגרום, באופן נדיר, להופעת תסמינים פסיכוטיים. כלומר, שמוש ב-Ritalin לא יגרום לפריצה של מחלת סכיזופרניה, אך יש לטפל בזהירות. אני ממליץ להיות מטופלים אצל פסיכיאטר לילדים ונוער (אם אנכם מטופלים כעת), לשקול את היתרונות והחסרונות שבמתן הטפול, ואם ההחלטה היא לטפל תרופתית, לעלות בהדרגה במנון התרופה. כמו כן, אפשר לשקול טפול בתרופה שאינה ממשפחת הסטימולנטים (המשפחה של Ritalin), או לשקול שלוב של תרופה המגנה מפני תסמינים פסיכוטיים. בכל מקרה יש להוועץ בפסיכיאטר ילדים ונוער. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום לבן שלי אור יש איבחון. הוא נוטל קונצרטה רק בזמן מבחנים. השבוע הוא אמור ללכת לצו ראשון. האם לדווח על נטילת התרופה או לא. ובמה זה כרוך. הוא רוצה להתגייס לקרבי ורוצה ללכת לקורס קצינים. תודה רבה
עליזה שלום, אני ממליץ לדווח לצבא על כל תרופה שבנך נוטל, ולטול את ה-Concerta לפני המבחנים בצבא. כיום, אבחון של הפרעת קשב ורכוז (עם טפול תרופתי או בלעדיו) אמור להיות סעיף בלבד, ללא פגיעה בפרופיל. הדבר בודאי לא ימנע ממנו מלצאת לקורס קצינים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה
שלום,המורה בבית הספר מבקש שאעשה לילד (בן 13)אבחון קשב וריכוז. רציתי לברר למי יש לפנות בתחילה,והאם זה בסדר קודם לבצע מבחן טובה ורק אח"כ לבצע את האבחון עצמו?אשמח לתשובה מהירה.תודה
בת חן שלום, בדיקת TOVA (או Moxo או CPT או Conners ממוחשב או BRC) הינה בדיקת עזר בלבד, ולא אבחון. ברוב המקרים אין צורך בבידקת עזר זו, ואם המאבחן יהיה סבור שיש צורך, הוא יפנה אתכם לבדיקה. אבחון של הפרעת קשב ורכוז מתבסס על תאור ההיסטוריה של הילד, תאור תפקודו בבית ובביה"ס (לרוב באמצעות שאלונים) ובדיקה של הילד. בקצור, פני לאבחון. אין שום טעם לבצע בדיקת TOVA לפני האבחון. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב. בן בן 11 סיים כיתה ה'. מקבל ריספונד במינון של 1cc ביום. שאלתי היא האם עכשיו, בתקופת החופש, אני יכולה להפסיק לתת לו את התרופה, ולחדש את הטיפול כשבועיים לפני תחילת הלימודים, או שעלי להמשיך ואסור להפסיק? האם יש צורך בהפסקה הדרגתית או שניתן להפסיק את מתן התרופה בבת אחת? האם ייתכנו תופעות לוואי בהפסקת השימוש בתרופה, והאם זה ייפגע בתוצאות הטיפול אם נעשה הפסקה, ושוב נמשיך לתת לו את התרופה? תודה רבה.
ריקי שלום, התרופה Rispond משמשת לטפול במספר הפרעות שונות, ולא ציינת מדוע בנך מקבל את התרופה. רוב הילדים הנוטלים את התרופה נוטלים אותה עקב בעיות התנהגות. בד"כ יש צורך בהמשך הטפול גם בחופשת הקיץ, כדי למנוע בעיות התנהגות בחופשה. בכל מקרה, מומלץ לחזור ולהוועץ ברופא שנתן את הטפול. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני בן ה-7 נוטל מספר חודשים סטרטרה. העלנו את המינון בעצת הרופא וכיום הוא נוטל 50 מ"ג ליום. המורה אומרת שזה לא ממש עוזר והיינו רוצים להפסיק את התרופה במיוחד שעכשיו חופשת הקיץ. יש לנו קושי להשיג את הנוירולוג שמטפל בו. מה שאני רוצה לדעת זה האם ההפסקה של סטרטרה היא הדרגתית או אפשר להפסיק מהיום למחר. תודה
ליאת שלום, אפשר להפסיק את השמוש בתרופה בבת-אחת, ללא הדרגה. בכל מקרה מומלץ שתחזרו לרופא שהמליץ על הטפול התרופתי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בתי בת 8 מאובחנת בADHD מטופלת מזה שנתיים בקונצרטה 27 מ"ג לאחרונה חלו תופעות לוואי של רעידות בידיים וברגליים וגם טיקים קוליים ותנועתיים עם הפה (חיקוי של "דג") אנחנו היינו במרפאת קשב בוולפסון ושם הומלץ על העלאת המינון ל-36 מ"ג אך לא יודעים אם זה לא יגביר את התנועות הללו אני מאוד חוששת להעלות את המינון כיוון שהיא מאוד רזה היא שוקלת 24 ק"ג וגובהה 125 ס"מ ובעלת תיאבון די ירוד האם כדאי בכ"ז להעלות את המינון ל-36 מ"ג אני לא מעונינת להציף את הבת שלי בכדורים ושתצטרך עוד כדור גם לטיקים ולכן אני מאוד חוששת מהעלאת המינון לפי דברי המורה טווח הקשב הוא כשעתיים בלבד עם המינון של 27 מ"ג וכן היא מאוד תזזיתית אולם כאמור אני חוששת מהמינון של 36 מ"ג מה לדעתך כדאי לי לעשות? אודה מאוד על תשובה וסליחה על אורכה של השאלה
כוכבית שלום, מתוך מה שכתבת אני מסיק שבתך סובלת מטיקים קוליים ותנועתיים. העלאת מנון ה-Concerta עלול להגביר את הטיקים, וכן עלול להגביר את הפגיעה בתאבון. למרות זאת, אני מניח שההמלצה לעלות במנון ניתנה עקב קשיים משמעותיים של קשב ורכוז. במקרה זה, וכיון שאת חוששת מאד, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולשוחח עמו על היתרונות שבטפול התרופתי ועל תופעות הלואי, ולקבל עמו החלטה שתהיי שלמה עמה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בתי בת 8 מאובחנת בADHD מטופלת מזה שנתיים בקונצרטה 27 מ"ג לאחרונה חלו תופעות לוואי של רעידות בידיים וברגליים וגם טיקים קוליים ותנועתיים עם הפה (חיקוי של "דג") אנחנו היינו במרפאת קשב בוולפסון וגם הומלץ על העלאת המינון ל-36 מ"ג אך לא יודעים אם זה לא יגביר את התנועות הללו אני מאוד חוששת להעלות את המינון כיוון שהיא מאוד רזה היא שוקלת 24 ק"ג וגובהה 125 ס"מ ובעלת תיאבון די ירוד האם כדאי בכ"ז להעלות את המינון ל-36 מ"ג אני לא מעונינת להציף את הבת שלי בכדורים ושתצטרך עוד כדור גם לטיקים ולכן אני מאוד חוששת מהעלאת המינון כמו כן גם טווח הקשב לפי דברי המורה הוא כשעתיים בלבדעם המינון של 27 מ"ג וכן היא מאוד תזזיתית אולם כאמור אני חוששת מהמינון של 36 מ"ג מה לדעתך כדאי לי לעשות? אודה מאוד על תשובה וסליחה על אורכה של השאלה
כוכבית שלום, מתוך מה שכתבת אני מסיק שבתך סובלת מטיקים קוליים ותנועתיים. העלאת מנון ה-Concerta עלול להגביר את הטיקים, וכן עלול להגביר את הפגיעה בתאבון. למרות זאת, אני מניח שההמלצה לעלות במנון ניתנה עקב קשיים משמעותיים של קשב ורכוז. במקרה זה, וכיון שאת חוששת מאד, אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולשוחח עמו על היתרונות שבטפול התרופתי ועל תופעות הלואי, ולקבל עמו החלטה שתהיי שלמה עמה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
את צריכה עוד כדור ריס]ונד או רספרידל זה מוריד טיקים ונותן תאבון
שלום ראיתי בהתכתבות אחרת שכתבת נגד טיפול " טבעי " שאינו מבוסס על מחקרים רפואיים האם הדבר נכון גם לגבי זום של חברת טבע ? ממה שראיתי יש להם כמה מחקרים על המוצר וגם שמעתי מהורים אחרים שהמוצר מאוד עזר להם ( לאורך זמן, שינוי שהורגש גם על ידי המורה ) אשמח לדעתך בנושא
אמיתי שלום, ראשית, אבקש להבהיר, איני מתנגד לטפול "טבעי" או אחר, אלא אני בעד טפולים שיעילותם הוכחה במחקרים. כלומר, אני בעד "מה שעובד". ולעצם הענין, לגבי מעט מהטפולים האלטרנטיביים יש לנו מידע מחקרי המראה שאינם יעילים (כמו הומיאופתיה, למשל). לגבי רוב הטפולים האלטרנטיביים, אין מחקרים כלשהם. בנגוד לתרופות, שם חלה על החברה שיצרה את התרופה, חובה להוכיח את יעילות ובטיחות התרופה, כאשר מדובר בטפולים אלטרנטיביים (שלרוב מוגדרים כתוספי מזון), אין כל חובה להראות יעילות או בטיחות. כנ" לגבי Zoom של חברת 'טבע'. המוצר מוגדר כתוסף מזון. אני מכיר מחקר אחד קטן וקצר שהראה יעילות מסויימת. מה המשמעות? אין לנו מספיק מידע מחקרי, ולכן איני יכול להמליץ על התכשיר או לשלול אותו. אם אתה מחליט לנסותו, אני ממליץ לקצוב תקופה מסויימת, ובסיומה לבדוק אם היה שפור. אם יש שפור משמעותי, כדאי להמשיך בטפול. אם אין, אין טעם להמשיך בטפול. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.