פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
בני , בן 13 אובחן בעל קשב וריכוז ע"י נירולוג . בני לא מעונין ליטול את התרופה מאחר שטוען שיש חסרונות בתרופה . איך להסביר לילד שהוא צריך את התרופה ? מה להגיד לו ? אבקש עזרה
אירית שלום, שאלתך אינה עוסקת בהפרעת קשב ורכוז אלא בסמכות הורית. עם כל הכבוד לבנך, נער בן 13 אינו מחליט אלו תרופות יטול ואלו תרופות לא. ממש כמו שהוא אינו מחליט אם ילך לביה"ס או לא, יחגור חגורת בטיחות ברכב או לא, או יעבור נתוח לפי המלצת הרופאים או לא. מי שאמור להחליט החלטות אלו הם ההורים, כלומר את ואביו של הנער. זו צריכה להיות נקודת המוצא של כל הדיון. יחד עם האמור לעיל, חשוב להסביר לילד את הסבות לטפול, ובהחלט אפשר לפנות בשנית לנוירולוג שבצע את האבחון והחליט על הטפול התרופתי, כדי שהנער יוכל לשוחח אתו. פעמים רבות, הנערים נזונים משמועות חסרות שחר אודות התרופה, ובפגישה כזו הנוירולוג יכול להזימם. חשוב מאד שאת ואביו של הנער, וכן המשפחה המורחבת אם היא מעורבת, תמיגו חזית אחידה מול הנער. זה בסדר גמור להתלבט בקשר לטפול התרופתי, אך התלבטות זו צריכה להיות בין ההורים, ולא עם הנער. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
אירית יקרה. עזבי את הנער ודאגי שהאוירה בבית תהיה הרמונית, נעימה, תומכת, אוהבת ומשרה בטחון וחום. לדעתי, הילד מאבד ריכוז וקשב כי, משהו מדאיג, או מפחיד, או מציק לו...! האם שוחחתם איתו שיחה ידידותית ? האם הוא היה פתוח ? או סגור ומופנם ? אני מציע שאת ובני הבית תתיעצו במומחה ל "יעוץ הורי" ותראי שאחרי זמן מה הילד משפר את התנהגותו ! רק בריאות - גבי.
גבי שלום, ככל שאני לומד יותר ויודע יותר, כך אני ממהר פחות לחרוץ דעה ברורה. לכן אני מקנא בך. על סמך מעט מידע, קבעת מהן הסבות לקושי ברכוז. אולי מה שכתבת נכון, אך אולי הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז, וזקוק גם לטפול תרופתי. ברגשי קנאה, ד"ר ברנע ארז.
הבן שלי בן 10 ומקבל ריטלין לאחר אבחון מזה שנתיים. שנה ראשונה 10 מ"ג והשנה 20 מ"ג מסוג SR. שנה שעברה התיאבון שלו נפגע אבל לא בצורה משמעותית. מאז שהחליפו לו כדור הוא כמעט ולא אוכל. במהלך כל היום הוא אוכל ארוחה אחת ביום שהיא בערב. הילד מאוד ספורטאי ואני חושש שתזונה לקויה תביא בסוף לפציעות ספורט. הדבר מכניס מתחים רבים בנינו. מה עושים? תודה
מיקי שלום, פגיעה בתאבון הינה תופעת לואי שכיחה של Ritalin. אין מדובר בהפרעת אכילה (שזה אנורקסיה או בולימיה). ראשית, חשוב שיאכל ארוחת בוקר ויקפיד על שתיה במהלך היום. שנית, ה-ritalin-SR משפיע כ-6-7 שעות, ולכן כדאי שהילד יאכל סביב השעה 15:00. שלישית, אפשר להתיעץ עם הרופא המטפל ולבחור תכשיר אחר של Ritalin, שאולי יפחית תופעת לואי זו. למשל, טפול ב-Ritalin 10mg פעמיים ביום, יאפשר "חלון" בו יוכל הילד לאכול. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני בן 6 מאובחן עם PDD בתפקוד גבוה. מגיל 5 הוא מקבל רטלין 10 מ"ג כאשר אני חוצה אותו למינון 7.5 מ"ג. שמנו לב כי מינון זה משפיע בגן מהשעה 8:00-11:00 בערך. בפגישה עם הנירולוגית הוחלט לשנות את תרופה ל LA 10 מ"ג . בכדי שיחזיק לכל שעות הגן. במקביל הציעה הנירולוגית במידה וLA 10 לא יעזור לנסות 20 LA. בבידקה שבצעתי באינטרנט הבנתי שרטלין 20 LA שווה ל- 8 מ"ג שישפיע למשך כ 8 שעות. - בני שוקל 21 ק"ג שאלתי היא: 1. למה שווה ערך רטלין 10 LA ? 2. אם בני מקבל בגן 7.5 מ"ג לא עדיף לנסות את 20 LA? תודה
שירה שלום, את כנראה צודקת. סוג הכדור, כמו Ritalin או Ritalin-LA, קובע כמה זמן תשפיע התרופה. המנון קובע את "עומק" הרכוז. מתן שלושה רבעים של כדור Ritalin (מנון של 7.5 מ"ג) או מתן כדור Ritlain שלם (מנון של 10 מ"ג), לא אמור לשנות את משך זמן השפעת הכדור, אלא את מידת הרכוז. Ritalin-LA 10mg שוה ערך לכ-4mg של Ritalin רגיל. לכן, אם בנך טופל ב-Ritalin 7.5mg, וזקוק למשך פעולה ארוך יותר, נראה שהוא צריך Ritalin-LA 20mg. למרות האמור לעיל, יש שקולים נוספים בבחירת התרופות, ומומלץ להתייעץ עם הנוירולוגית המטפלת. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
בתי טוענת שיש לה בעיית קשב וריכוז. קשה לה להתרכז בכיתה וכאשר היא לומדת למבחנים היא חייבת שקט מוחלט. כל רעש קטן מפריע לה. האם באמת זה מראה על בעיית קשב וריכוז? אם כן- מה מומלץ לעשות? תודה.
שרה שלום, הצורך בשקט מוחלט בעת למידה למבחן, כיון שכל רחש מסיח את הדעת, עלול להיות תסמין של הפרעת קשב ורכוז, אך תסמין זה לבדו אינו מספיק למתן האבחנה. מומלץ לפנות לאבחון הפרעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא ילדים המוסמך לאבחן הפרעה זו. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
בני אובחן כ-ADHD והוא נוטל ריטלין. הוא תמיד מוציא מכל דבר טוב את הדבר השלילי שלו. לפני שבועיים הוא איים שהוא יתאבד כי רע לו בחיים. השאלה שלי היא מתי מומלץ ללכת לפסיכיאטר שיראה את הילד?
לאמא המודאגת שלום, ילד המתלונן שרע לו בחיים, ומאיים באובדנות, מצריך בדיקה פסיכיאטרית, כדי לשלול בראש ובראשונה אובנדות, ואם היא קיימת, לטפל בה. אובדנות היא בד"כ חלק מדכאון, והתלונה "רע לי בחיים" עלולה להיות בטוי של דכאון. דכאון הינה הפרעה שכיחה בקרב נערים, ואינה נדירה בקרב ילדים. לאור האמור לעיל,מומלץ לפנות להערכה פסיכיאטרית, ולא להשתהות. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, מה ההבדל בין ריטלין לקונצרטה ואיזו תרופה מתאימה יותר לילד בן 11 ?
קארין שלום, Ritalin ו-Concerta מכילות שתיהן את אותו החומר הפעיל (אותה התרופה, אם תרצי). השמות שונים כיון שהתרופות מיוצרות ע"י חברות שונות. למרות שהחומר הפעיל זהה, ההבדל בין התרופות טמון במנגנון השחרור האיטי של התרופה. קיימים בשוק שלושה סוגי Ritalin: 1. Ritalin בשחרור מיידי, המשפיע כארבע שעות. 2. Ritalin-SR (או slow release), המשפיע כ-6-7 שעות. 3. Ritalin-LA (או long acting), המשפיע כשמונה שעות. ה-Concerta, גם היא תרופה בשחרור איטי, משפיעה כ-12 שעות. כל התרופות יכולות להתאים לילד בן 11 שנים. כדי להתאים תרופה לילד, יש צורך להתייעץ עם הרופא המטפל. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
לפי מיטב ידיעתי ונסיוני, תופעות הלוואי של הקונצרטה הן קלות יותר מהשימוש בריטלין, ולכן נחשבת "קלה" יותר. מה שכן, לא כל אחד יכול ליטול קונצרטה כי יחד עם התועלת יש תופעת לוואי שגורמת להתפרצות "טיקים" ( תסמונת טורט) וזה מה שקרה לבני,אנו כמובן הפסקנו את הטיפול בקונצרטה וזאת בהתייעצות עם הנוירולוג.
לפי שיחה ע הגננת היא מתארת את בני בן ה 4.5 כבעיית קשב וריכוז שלא יושב ולא מתרכז במפגשים איתה כמו כן עובר מנושא לנושא , אצלי בבית לא ראיתי את זה אף פעם ! אצלי בבית הדבר היחידי שמפריע לי אצלו זה שהוא בוכה בקלות ! ילדותי מאוד ! שזה מטריף אותי ! איך בודקים קשב וריכוז בגיל הזה ? התקשרתי למס' מכונים והם לא מבצעים בגיל הזה? ולמה הוא בוכה כל כך בקלות וכל כך הרבה ?מה לעשות ?
ליהי שלום, הפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן מגיל שלוש שנים. ככל שגילו של הילד צעיר יותר, האבחנה מורכבת יותר. התסמינים שמתארת הגננת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך אינם מספיקים למתן האבחנה. כמו כן, האבחנה דורשת הפרעה בשני שטחי חיים (בד"כ גן ובית). לאור התאור של הילדותיות והרגישות הרבה, אני ממליץ בשלב ראשון לערב את הפסיכולוגית של הגן (אמור להיות דבר כזה), ולהוועץ בה. יתכן ותצטרך לבצע תצפיות על הילד בגן, וכמובן לבדוק אותו. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
נכדי בן ה8 מקסים,חברותי,יצירתי חייכן בקיצור.. אבל בזמן הכנת שעורי בית בעת מבחן הוא מתפזר.נותן תשובות מהירות לא תמיד נכונות ממהר לסיים כל דבר תוק כדי הערות סיפורים וכו האם זה סמפטום להפרעת קשב וריכוז ? כיצד ניתן לרכז אותו למעשה של אותו רגע ??
לסבתא המרהרת שלום, התסמינים שאת מתארת, המופיעים אצל נכדך בעת הכנת שעורי בית, עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך בהחלט אינם מספיקים לשם אבחנה. אני ממליץ להוועץ בהוריו של הדרדק, וכן במורתו, ובמידה ויש קשיים נוספים, לפנות לאבחון מסודר. מעבר לכך, התערבויות התנהגותיות שונות עשויות להקל עליו. בינהן אפשר למנות - הכנת השעורים בחדר שקט, הסרת גרויים מהשולחן, סכום מראש על מסגרת הזמן לשעורים, הפסקה כל פרק זמן, וכו'. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום. אני בן 20, סובל מבעיות קשב וריכוז מאז שאני זוכר את עצמי. הריטלין והקונצטרה מכניסים אותי לדיכאון. האם יש תרגילים שבעזרתם ניתן לחדד את המוח? להיות פחות רגיש ואימפולסיבי? פחות עצבני? הריטלין לא ממכר, אך הוא עשה אותי טלותי מאוד. אני לא מסוגל לפתוח ספר ללא ריטלין. אני עדיין צעיר, אז אני מאמין שחייבת להיות לי דרך אחרת.
ADHD שלום, לא בדיוק הפורום המתאים, כיון שהפורום הינו "פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים", ואתה כבר לא ממש ילד. אענה בקצרה. לאחרונה התפרסמו מאמרים על נוירו-פידבק, שהראו יעילות מסויימת של השיטה. אין מדובר בביו-פידבק, אלא בשיטה אחרת. למרות מחקרים אלו, עדיין אין מספיק ידע בנושא, כך שאיני יכול להמליץ או לשלול. מעבר לכך, איני מכיר "תרגילים לחדוד המח". אני מציע גם לפנות לרופא המטפל ב-ADHD במבוגרים, ולשקולל עמו טפול תרופתי אחר מלבד Ritalin או Concerta. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
בני בן ה12 מתעורר באמצע הלילה ובמשך כמה דקות שנראות כנצח הוא לא במציאות והוא נמצא בפניקה תוך שהוא צועק בקול תעזבו אותי נמאס לי מהחיים בא לי למות ועוד.. הוא סובל מהתופעות האלה מיזה כעשר שנים אך לאחרונה זה מלווה באלימות פיזית וכשמנסים להרגיע אותו הוא בועט ונותן בוקסים חזקים. לאחר כמה דקות הוא מתעורר מהסיוט מתוך בכי חזק כשהוא מותש ורוצה לישון כשהוא בפניקה הוא כ"כ צועק שהוא מעיר את כל הסביבה ומפחיד את אחיו. אנא תשובתכם בהקדם האפשרי. מאחר ואנו ממש אובדי עצות איך לעזור לילד להגמל מהסיוטים והתופעות האלה ולהקל על המצוקה שבה הוא נמצא. תודה רבה אגב הוא טוען שכשהוא בתוך הסיטואציה הוא מרגיש שהוא נלחם במשהוא שגדול עליו.
סופי שלום, ראשית, נראה לי ששאלתך נחתה בפורום הלא נכון. מה הקשר לפורום ADHD. שנית, (ואענה בקצרה מפני שלא קשור לפורום) התאור שמסרת מתאים לבעותי לילה (Night terror). אני ממליץ להתייעץ ברופא הילדים שלו נסיון רב בהפרעות אלו, ובמידת הצורך לשקול לפנות לבדיקה במעבדת שינה, ולבדיקת פסיכיאטר ילדים. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
בני בן 5 ואני חושדת שיש לו בעיה. האם כדאי להמתין לכיתה א' או שניתן לאבחן מעכשיו?
מורן שלום, מומלץ לבצע אבחון של הפרעת קשב ורכוז כאשר קיימת הפרעה בתפקוד או מצוקה, שסבורים שנגרמת מקושי ברכוז. הפרעת קשב ורכוז אפשר לאבחן מגיל שלוש שנים, אך נדיר שמאבחנים בגיל זה. אני ממליץ לך להוועץ בגננת וברופא הילדים, ולשקול עמם את נחיצות האבחון. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, רציתי לקבל מידע על התרופה VYVANSE כאופציה להחליף את הרטאלין שבני לוקח בגלל הפרעות קשב וריכוז. תופעות לוואי של חרדה וחוסר תיאבון מפריעות לנו ולכן אני מחפשת תרופה עם השפעה זהה אך אופציה ללא תופעות לוואי. האם ידוע לך משהו על התרופה הזו? תודה איריס
איריס שלום. ישנו תוסף אומגה3 צימחי ממרווה מרושתת אשר בין התכונות הרבות שלו הוא יודע לטפל בקשב וריכוז. כמוכן הוא אנטי חרדתי ואנטי דיכאוני.
דוד ואיריס שלום, לצערי, אין מידע מחקרי היכול לאמת את טענותיו של דוד. גוף הידע (סך כל המחקרים) מעידים שאומגה 3 אינו טפול יעיל להפרעת קשב ורכוז, וגם לא לחרדות, ובודאי שאין מחקר כזה בילדים. איני מכיר גם מחקר שבדק ספציפית אומגה 3 המופקת ממרוה מרושתת. אני אומר לצערי, כיון שכרופא המטפל בהפרעת קשב ורכוז, הייתי שמח אם היו לי פתרונות רבים נוספים לטפול בהפרעה זו. דוד, חובת ההוכחה עליך. הבא קישור למאמר המראה את נכונות טענותיך. והיה מחננו טהור, ד"ר ברנע ארז.
איריס שלום, התרופה Vyvanse הינה תרופה ממשפחת התרופות הפסיכוסטימולנטיות (גם Ritalin ו-Adderall שייכות לקבוצה זו). החומר הפעיל נקרא Lisdexamphetamine (או בשמו המלא יותר: L-lysine-D-amphetamine). חומר זה אינו פעיל, וצריך לעבור הפעלה (אקטיבציה) בגוף. כתוצאה מכך, החומר משפיע זמן רב יותר, וקשה הרבה יותר לעשות בו שמוש לרעה. באופן כללי, לתרופה זו תופעות לואי דומות לשאר התרופות הפסיכוסטימולנטיות. לצערי, אין שום תרופה (לטפול בהפרעת קשב ורכוז או בכל הפרעה/מחלה אחרת) שאין לה תופעות לואי. הדבר נכון גם ל-"תרופות טבעיות" או טפולים אלטרנטיביים. הבעיה העיקרית בשמוש בתרופה בארץ הוא זמינותה הנמוכה (נמצאת במספר קטן של בתי מרקחת) ועלותה הגבוהה. אני ממליץ להתיעץ עם הרופא המטפל, ולשקול את האפשרויות השונות. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
ילדי בן ה-10 רגיש מאד לרעשים ,קולות וריחות.אינו מסוגל להתרכז כראוי כשיש בסביבתו רעשים .ברגעים כנ"ל מתרגז מאד ומתחיל לצעוק.מגיב בתוקפנות במריבות עם אחיו התאום כמעט כל יום.אינו ממושמע בבית ויש לחזור על כל דרישה או בקשה מספר פעמים. קשר מועט עם חברים.כנגד ,התנהגותו בבית הספר ובכתה שונה בתכלית.שומר על משמעת,ממלא אחר הוראות המורה ,תלמיד מצוין וספורטאי מצוין. לאחרונה מתנגד מאד לשעורי נגינה לאחר שניגן ברצון 3 שנים.בנוסף אוהב מאד לשחק במשחקי מחשב ,טלויזה ופלייסטיישן ומסוגל לשבת שעות ללא הפסקה.
דוד שלום, אתה מתאר אצל בנך תסמינים שונים, שחלקם עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, וכחלקם נראה שאינם קשורים. כך למשל, מוסחות הינה חלק מהתסמינים של הפרעת קשב ורכוז. לעומת זאת, רגישות לקולות וריחות מתאימה יותר להפרעה בוסות החושי. יכול גם להיות שבנך סובל משלוב של מספר בעיות. לאור האמור לעיל, אני ממליץ להוועץ ברופא הילדים, ולשקול עמו האם יש מקום לפנות לאבחון. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
יש לי ילד בן 14 אני מזה חרדה לא הוא כבר שבועים לא הולך לבית ספר שוטף כול היום ידים בקושי אוכל יורק 24 שעות מפחד להיות לבד כול היום אחרי או אחרי בעלי לשרותים לבד בקושי בוכה המון אני אובדת עצות מה עושים אנה עיזרו לי לעזור לא דחוף
עליזה שלום, ראי את תגובתי למטה להסבר מלא יותר. בכל מקרה, לפי התאור שמסרת יש פגיעה קשה בתפקוד של בנך. עלייך לפנות בדחיפות לפסיכיאטר לילדים ונוער. אם אינך מקבלת תור בהקדם, אני ממליץ לפנות לחדר מיון של בי"ח פסיכיאטרי, ולהגיע לשם בשעות הבוקר. אל תחכי, המצב עלול להמשיך ולהדרדר. רפואה שלמה, ד"ר ברנע ארז.
נכדי עבר בדיקת טובה ונתנה לו רטלין. אובחן כ ADHD לאחר עיון ב תופעות לוואי הכרוכות בתכשיר זה הציעו רטלקס כתחליף לרטלין. מבקש את חוות דעתך בנדון.
מר ריימונד שלום, ראשית תודה לך, שנאמר מכל מלמדי השכלתי. עד היום לא שמעתי על המוצר Retalex, ושאלתך, בעזרתו האדיבה של Google לימדה אותי עליו. ולשאלתך. דעתי על טפול זה או אחר אינה חשובה, וגם לא נסיוני האישי. מה שחשוב הוא המידע המחקרי שיש לנו על טפולים אלו. ה-Ritalin נבדק באלפי מחקרים לאורך עשרות שנים, ונמצא יעיל לטפול בהפרעות קשב ורכוז, וכן מתועדות תופעות הלואי של התרופה. ה-Retalex, כפי שלמדתי היום מאתר החברה (www.retalex.co.il) "הינה פורמולה צמחית המורכבת מצמחים וחומרים טבעיים בלבד". לא הצלחתי למצוא באתר החברה או בספרות הרפואית מחקר שבדק את יעילותו של תכשיר זה. הצמחים שמתמציותיהם מורכב התכשיר לא נחקרו לטפול בהפרעת קשב ורכוז, וגם לא כל הקומבינציה שב-Retalex. לסכום, כיון שאין כל מחקר המעיד על יעילות התכשיר, איני יכול להמליץ עליו. כיון שעבר את אשור משרד הבריאות, כתוסף מזון (ולא כתרופה), הוא כנראה לא רעיל ולא גורם נזק. הנזק העלול להגרם מהתכשיר הוא: 1) שמוש בתכשיר שיעילותו לא הוכחה, ואי-שמוש בתרופה שיעילותה מוכחת. 2) חור בכיס מעלות התכשיר. מקוה שעזרתי מעט, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב לכולם, רטלקס היא אכן פורמולה צמחית המטפלת בהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות, התכשיר הנו תכשיר טבעי ואינו מוגדר כתרופה. הייחודיות של רטלקס שהיא נותנת מענה טבעי וללא תופעות לוואי. רטלקס משווקת בישראל לאלפי לקוחות בניהם ילדים,סטודנטים ומבוגרים. לאחרונה נערך סקר שביעות רצון בקרב 1008 לקוחות שרכשו את רטלקס ומשתמשים בו באופן יום יומי. אשמח להפנות אותך ולקוחות נוספים, שוב לאתר "רטלקס" בכתובת www.retalex.co.il, כאשר נכנסתם לאתר רטלקס תיגשו לקטגוריה "מה חושבים על רטלקס", שם פורסמו תוצאות הסקר וניתוחם בצורה מפורטת ושקופה לקהל הרחב. ד"ר ברנע ארז, אנו נשמח אם תתן את חוות דעתך המקצועית לאחר שתעיין בתוצאות הסקר. בברכה צוות רטלקס.
לשאלתך על יעילות הרטלקס, אוכל לענות לך מניסיון אישי, אני אם לילד שאובחן עם בעיית קשב ולאחר שנתיים של נטילת ריטליו והשפעה טובה שלו, התפתיתי לעבור לרטלקס. לפי דברי המשווקים אחרי טיפול של שמונה חודשים ברטלקס הילד נגמל מההפרעה לחלוטין, הם טענו שהם עושים תיקון שורשי ולא טיפול נקודתי שחולף עם תום השפעת התרופה. אני שוכנעתי ורכשתי ערכה שלמה של שמונה בקבוקים ולאחר שלושה חודשיים, בהם נתתי את התרופה בדבקות כנדרש, חזרתי לריטלין. יש לי עוד חמישה בקבוקים סגורים שאוכל לתת לך לנסיון.
מבלי לפגוע בזכויות דני הרצליה 054-4650510 10-6-15 ליידי חברה רטלקס הנדון הזמנה של צמחים אני הזמנתי אצלכם 3 בקבוקים של צמחים לישלדים שלי שסובלים מהפראת קשב וריכוז שילמתי לכם ואפילו חשבונית מס כדין לא קיבלתי !!!!!!!!!! אחרי בקבוק ראשון הילדים התלוננו מבעיות בבתן , שילשולים והקעות ניסיתי לייצור קשר אתכם כמה וכמה פעמים בטלפון ובמייל ללא הצלחה רק לפני שבוע הצלחתי סוף סוף לדבר עם טלפנית שהייתה בוטה מאוד כמו כן אגרסיבית מאוד ובכלל לא עזרה לי אני מבקש לאשר לי זיכוי של 2 בקבוקים מתוך ה-3 שהזמנתי עקב אי התעמה של הילדים למוצר שלכם אני אשלח לכם מיידית בדואר רשום 2 הבקבוקים אחרי שאני אקבל אישורכם על הזיכוי אני באמת רוצה לסגור את העניין בצורה תרבותית ומכווה שלא אצתרך לפנות ךרשות הגנת הצרכן ולבתי משפט אתם אפילו לא מגיבים למכתבים בדואר רשום !!! בתודה דני אתמול 3-5-15 התקשרו אלינו אחד מהטלפניות שלכם הסיבה שהיא התקשרה : מכירה של המוצר שלכם כשהיא הבינה שהוא רוצה כסף בחזרה , היא היא נעלמה והשיחה נותקה במקרה !!!! זו לא התנהלות של חברה שמחבדת את עצמה אוי למי שאתם חייבים כסף
הבוקר התחלנו לתת ריטלין LA20, לבני בן ה-6 וחצי, שוקל 20 ק"ג. לאחר 6 שעות אני חייבת לציין-כאילו לא לקח כלום.שום שינוי בקשב וריכוז (עשינו שיעורי בית), שום השפעה על התיאבון, הכל כתמול שלשום,פעיל ועצבני כהרגלו.(מאובחן על ידי פסיכיאטר עם ADHD). האם לוקח כמה ימים לראות השפעה?חשבנו שמיד נראה. היתכן שזה מינון נמוך? תודה
לאמא המודאגת שלום, Ritalin אמור להתחיל להשפיע ביום בו הוא נלקח. למרות זאת, לילד, כמו לכולנו, יש ימים טובים יותר או פחות. לכן, אם אין תופעות לואי משמעותיות, מומלץ להמתין לפחות כמה ימים מהתחלת הטפול התרופתי. כמו כן, כדי להעריך את השפעת הטפול (או חוסר השפעתו), צריך גם לקבל מידע מהמורה ולשאול את הילד עצמו. עם מידע זה, כולל המידע מכם ההורים, יש לחזור לרופא המטפל, ולהתייעץ עמו. בקצור, בשלב זה, אני ממליץ להמשיך בטפול לפחות למשך מספר ימים נוספים. שתהיי מודאגת פחות, ד"ר ברנע ארז.
שלום, קודם כל תודה מראש על עבודתך המבורכת,מאוד שמחתי למצוא אינפורמציה כה עניינית וספציפית בנושא!!!! בני מחונן ובעל הפרעת קשב שמתבטאת ברגישות יתר בכל דבר-אור,מגע,בוכה בקלות,כועס בקלות,מתייאש מהר,לא מבין לעתים מצבים חברתיים,מתקשה להתארגן,להתרכז,להרדם.מאידך,סקרן ויודע המון ויכול לקרוא שעות רבות ספרים או לשחק משחקים במחשב. בינתיים הוא לא מטופל בתרופות,ומבחינתי לא הייתי רוצה להגיע לתרופות.. מאידך אני דואגת ועם היד על הדופק. הוא מתפקד סביר במסגרת (חברתית ולימודית),אך הוא בכיתה ד, ונראה שככל שהרמה הלימודית עולה,קשיי הריכוז פוגעים בו. מנסיונך, עד כמה ניתן לסייע לילד ללא תרופות בלי לפגוע בו, ואם כן,איך. אני שהיתי מספר שנים בחו"ל במקום שם לא מתמצאים בטיפול בילדים כאלה, ואני קצת "בפיגור" בכל הנוגע למקובל כאן ולאפשרויות. תודה מראש, דורית
דורית שלום. תודה על המחמאות. חלק מהתסמינים אותם את מתארת אצל בנך שייכים להפרעת קשב ורכוז, ואחרים לא. היותו מחונן אינה מעלה או מורידה את הסכון ללקות בהפרעת קשב ורכוז. הצורך בטפול, ובטפול תרופתי כחלק מטפול בכלל, נקבע לפי שתי אבני בוחן - קיומה של מצוקה אצל הילד, וקיומה של הפרעה בתפקודו של הילד. אם קיימת מצוקה או הפרעה בתפקוד, יש צורך בטפול. אם המצוקה או ההפרעה בתפקוד נגרמת כתוצאה מהפרעת קשב ורכוז, בד"כ יש צורך בטפול תרופתי, כחלק מטפול כולל. אין כל רווח בדחיית הטפול או הטפול התרופתי, אם יש צורך בו (למטופלי אני חוזר ואומר, שבגיל 80 לא מקבלים תעודת הערכה מקופ"ח על חסכון בתרופות לקופה). לאור התאור שמסרת, נראה שיש צורך הן באבחון מסודר של הפרעת קשב ורכוז, והן בבצוע אבחון פסיכולוגי. לאחר מכן, יש להתיעץ עם רופא הקשב והרכוז, ולשקול את נחיצותו של הטפול התרופתי ו/או טפולים נוספים. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב ביתי בת ה-13 החלה לקחת ריטלין מסוג קונצרטה לפני חודש בערך. השבוע עשינו לה בדיקת דם בגלל עניין אחר ויצא שבדיקת ה-eos שלה היא בערכים גבוהים של 10.6 וישנה עוד בדיקה בשם: eos.abs שהגיעה גם כן גבוהה במקצת 0.7. האם יש קשר בין נטילת ריטלין לבין התוצאות. גובהה 1.65 ומשקל 46 קג'. לדעתי המינון שלה קצת גבוה, 54 מל'. היא אומרת שהיא מרגישה מדוכאת וחסרת אנרגיות מה דעתך?
גב' טלוסטי עבדי שלום, ה-"eos" המופיע בתוצאת ספירת הדם (מופיע גם כ-"%eos" וגם כ-"eos abs") הוא מספר התאים העונים לשם אאוזינופילים. השם הנוראי הזה בא לתאר תת קבוצה של תאי הדם הלבנים, שהם חלק ממערכת החסון של הגוף. ראשית יש להרגע. שנית, אין קשר בין ממצא זה לטפול ב-Ritalin. שלישית, רמת אאוזינופילים גבוהה עשויה להעיד על אלרגיה או על זהום בפרזיטים (ובילדים בארץ בד"כ מדובר בתולעי מעיים). רביעית, וחשוב מכל, מומלץ לפנות לרופא הילדים, כדי שיעבור על הבדיקה, יתן לכם הסבר, וימליץ על בדיקה/טפול אם יש צורך. לגבי מנון ה-Ritalin ותופעות חוסר האנרגיה והדכאון, אלו בהחלט עלולות להיות תופעת לואי של התרופה. מומלץ לחזור לרופא המטפל (פסיכיאטר, נוירולוג) שרשם את התרופה, ולהתייעץ עמו. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
לנכדי בן 8 לאחרונה יש שינויי התנהגות חמורים בפרט בבית הספר ומעט בבית, מסרב ללמוד, מפריע בשעות השיעור, יוצא מהכיתה כשמתחשק לו, מציק לילדים ועוד כל מיני תופעות חריגות, הופנינו לפסיכיאטרית של הקופה והיא קבעה לאחר כ-4 מפגשים כי הילד זקוק לתרופה פסיכוטית בשם ריספונד 1. אנו מאוד חוששים ואובדי עצות לגבי סוג התרופה, השלכותיה על כל המשתמע מכך, ביקשנו איבחון והרופאה טענה שלא כדאי לבצע בתקופה זו היות והממצאים יהיו חמורים ביותר. אבקש את חוות דעתך בנושא
יעל שלום, את מתארת שנוי שחל בהתנהגות הילד לאחרונה. הילד נבדק ע"י פסיכיאטרית, ואת מציינת את הטפול התרופתי עליו הומלץ, אך לא ברור לי מהי האבחנה שניתנה. שנוי חד בד"כ אינו מתאים להפרעת קשב ורכוז. התרופה Rispond (המופיעה גם בשמות Risperdal ו-Risperidex) הינה תרופה אנטי-פסיכוטית (ולא פסיכוטית כפי שכתבת). משמעות המונח "תרופה אנטי-פסיכוטית" הוא תרופה הבאה לטפל במצבים של פגיעה בבוחן המציאות. לא אכנס כאן לנונחים פסיכיאטריים או להסטוריה של התרופה, ואומר רק שהתרופה רשומה במשרד הבריאות בהתויה של טפול בהפרעות התנהגות. רוב רובם של הילדים המקבלים תרופה זו, מקבלים אותה לטפול בהפרעות התנהגות. לתרופה יש תופעות לואי, כמו לכל תרופה או טפול בעולם. אין לתרופה "השלכות" אחרות. לא ברור לי איזה אבחון ביקשתם, ומדוע הרופאה סבורה שלא כדאי לבצעו. כמו תמיד, במקרה של חשש מתרופה שניתנה, או אי-הבנה מלאה של המצב, אני ממליץ לחזור לפסיכיאטרית, ולבקש שתסביר שוב את האבחנה, מדוע היא ממליצה על טפול ב-Rispond, ומהן השפעותיה החיוביות של התרופה ותופעות הלואי שלה. אם אינכם שקטים גם לאחר תשובותיה של הפסיכיאטרית, ניתן לפנות לפסיכיאטר אחר ולקבל חות דעת נוספת. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
בני בן ה-8 סובל מהפרעת קשב ומטופל באופן קבוע אצל פסיכולוגית ופסכיאטרית הוא מקבל ריטלין 20 ועבד בבית הספר. הבעיה העיקרית אצלו שהוא לא שולט בכעסים שלו ולא מצליח להתגבר כשמכעיסים אותו הוא מיד מרביץ ונשלח כבר כמה פעמים הביתה.כיום הוא מקבל מטפלת ריגשית וסייעת צמודה. הפסכיאטרית החליטה ללת לו פווקסיל חצי כדור ליום ואני מאוד פוחדת מבקשת עצה. תודה
מיכל שלום, בעיות התנהגות שכיחות בקרב ילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לעתים הטפול התרופתי ב-Ritalin, פותר את הבעיה, ולעתים יש צורך בטפולים נוספים (טפול פסיכולוגי, למשל) ו/או בתרופות נוספות. ראשית, אין סיבה לפחד. שנית, (ואני ממליץ זאת תמיד) מומלץ לחזור לפסיכיאטרית המטפלת ולשאול אותה מדוע נתנה את התרופה, מה אמורה התרופה לעשות, ומהן תופעות הלואי שלה. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
לרופא שלום יש לי ילד בן 14 עד החגים הכול היה תקין פיתאום שצריך לחזור לבית ספר התחיל בחרדה נוראית שכול דבר לא הולך לבית ספר שואל אים נגעתי בזה מה יקרה שוטף כול היום ידים מפחד שיכנס לא דברים לפה אני אובדת עצות וצריכה יעוץ דחוף אודה לך מאוד עליזה
עליזה שלום, לא ברור ממכתבך, האם בנך סובל מהפרעת קשב ורכוז, והאם הוא מטופל, תרופתית או אחרת. בכל מקרה, התסמינים שאת מתארת הנם תסמינים של הפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). הפרעה זו מתבטאת במחשבות טורדניות (למשל, "הכל מזוהם בחיידקים") הגורמות לחרדה, ובהתנהגות כפייתית (למשל, שטיפות ידיים חוזרות), המקלות על החרדה. הפרעה זו גורמת פעמים רבות למצוקה ולפגיעה בתפקוד, ולכן יש צורך בטפול. עצתי לך היא לפנות בדחיפות לבדיקה של פסיכיאטר ילדים ונוער. רק בריאות, ד"ר ברנע ארז.
ביתי בת ה9 מקבלת מזה חודש ריטלין LA30 .הילדה שוקלת 27 ק"ג וגובהה 1.28מ, כלומר ממש לא ענקית. כששאלתי למה המינון הוא כזה שמתאים לילד בעל גוף לא נענתי בתשובה ענינית. יש לציין שהריטלין עוזר לה לקשב וריכוז.הילדה מתנהגת מאד יפה בבית הספר גם ללא ריטלין שקטה ואהודה על חבריה. התופעה הקשה כתוצאה מלקיחת התרופה זה אי אכילה לאורך כל היום כלומר מסוגלת בשעות הערב בלבד לאכול. בנוסף הילדה עצבנית ןהתנהגותה שונה מהרגיל. תחושת הבטן שלי כאמא היא שהמינון גבוה מידי ושתוכל להיות מרוכזת וקשובה גם במינון נמוך יותר. אציין שבשנה שעברה קבלה ריטלין 10 ובמשך כ-4 שעות ההשפעה היתה חיובית. מודה מאד וסליחה על ההודעה הריקה שברחה לי קודם.
דפנה שלום, ראשית, צר לי לשמוע שלא קיבלת תשובה עניינית לשאלתך (שהיא בהחלט עניינית - ובאופן כללי, אין שאלה לא טובה, וכל שאלה דורשת תשובה עניינית). לגבי המנון - המשקל הנו מדד גס להערכת מנון ה-Ritalin הנדרש. אזון המנון במהלך הטפול אמור להתבסס על ההפחתה בתסמיני הפרעת הקשב והרכוז מחד, ותופעות הלואי מאידך. מובן שצריך להגיע למצב בו התועלת של התרופה עולה על חסרונותיה (תופעות הלואי). ילד המטופל ב-Ritalin, צריך להיות במעקב גדילה (גובה, משקל), כדי לודא שצמיחתו אינה נפגעת. איני יודע אם בתך תמיד היתה נמוכה ורזה בהשואה לבנות גילה, או שהדבר קיים רק מאז שהחלה טפול ב-Ritalin. בכל מקרה יש לודא שהיא אוכלת מספיק, ב-24 שעות. אפשר להוועץ גם בדיאטנית. באופן מעשי, אני מציע לחזור לרופא המטפל, ולשקול אפשרויות טפוליות שונות (הפחתת מנון, מעבר לסוג Ritalin אחר, מעבר לטפול בתרופה אחרת). אם את עדיין חשה שאינך מקבלת תשובות ענייניות, אין לי מנוס מלהציע לך לפנות לרופא נוסף בתחום. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה על תגובתך . נראה לי שאאלץ לחפש רופא אחר . ובכל זאת האם יש לדעתך המקצועית איזה שהוא פגם במתן ריטלין 10 מ"ג לאחר שהשפעתו של הכדור הראשון פגה? ושוב תודה.
שלום רב, ביתי בת ה8 נוהגת לאונן באופן כפייתי רק בבית הספר ובעת הכנת שיעורי הבית. הרגל זה החל אצל ביתי בגיל 3,אז פנינו למיטב הפסיכולוגים שהמליצו לנו להפחית ממידת הלחץ על הילדה. עצה שלא עזרה במיגור התופעה בגיל 6, אובחנה ביתי כחולה באפילפסיה רולנדית, והטיפול התרופתי אותו קיבלה- טרקספין,הפסיק את התופעה לזמן מוגבל. כמה חודשים לאחר תחילת הטיפול חזר העיסוק באוננות בצורה חזקה ומשמעותית יותר. יש לציין שביתי מאוד מודעת להשלכות החברתיות של התופעה, ולמרות שהאוננות בכיתה גורמת לה להאדים כמו עגבנייה, לא מצליחה ביתי להפסיק את העניין. במהלך השנים, עברה ביתי איבחונים רגשיים, פסיכולוגים ואף פסיכיאטרים, אשר בכל נרשם ונקבע שמקור התופעה הוא איננו רגשי/נפשי. עתה, שביתי בכיתה ג', ניכר שהשפעת האוננות משפיעה גם על הישגיה הלימודיים שעד עתה היו טובים מאוד, שטוענת באוזננו כל הזמן, שהיא אינה מסוגלת להתרכז, כל עוד היא בהתקף אוננות. בחודשים האחרונים, התרשם הניורולוג המטפל, אשר מודע גם לנושא האוננות,שמבחינה קלינית אין עדות לאפילפסיה והמליץ להפסיק את הטיפול התרופתי של ביתי. מאז, נשאר המצב בעינו, עם החמרה מסויימת בשבועות האחרונים. אנחנו מיואשים. לא יודעים עוד למי לפנות, במקביל לתחינות של ביתי, שנעזור לה להפסיק את האוננות, וככל שאנחנו מתמהמהים, מצבה של ביתי מורע. אשמח לחוות דעתך, לגבי כיוון של טיפול בעניין. תודה, טליה
טליה שלום, אוננות כפייתית (והתנהגות כפייתית אחרת), אינם חלק מהפרעת קשב ורכוז. כיון שנשללה, לפי דברייך, סיבה נוירולוגית (אפילפסיה), נראה שמדובר בהפרעה שהיא בבסיסה הפרעת חרדה, והאוננות הינה פעולה המרגיעה את החרדה. הטפול המתאים להתנהגות כפייתית הנו טפול פסיכולוגי מסוג קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טפול תרופתי נוגד חרדה או שלוב של השניים. באופן מעשי, אני ממליץ לבצע הערכה פסיכיאטרית עדכנית. כמו כן, יש מקום שהפסיכיאטר והנוירולוג ידברו בינהם. קל יותר להשג זאת במרפאה פסיכיאטרית (כמו זו של בי"ח שניידר, למשל). בכל מקרה, את מתארת מצוקה והפרעה בתפקוד, ולכן יש צורך בטפול. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
בני בן השבע סובל מקשב וריכוז.לאחרונה החל לאונן בכיתה באופן כפייתי שמפריע לו בתפקוד התקין.כל התרופות שלקח(ריטלין וקונסרטה לא התאימו לו)כרגע ללא טיפול.מה עושים??
סיגלית שלום, אוננות כפייתית ( והתנהגות כפייתית אחרת) אינה חלק מהפרעת קשב ורכוז. מומלץ לפנות לבדיקה של פסיכיאטר ילדים. הטפול המומלצים להתנהגות כפייתית הם טפול פסיכולוגי מסוג קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טפול תרופתי או שלוב של השניים. לגבי הפרעת הקשב והרכוז. אם טפול ב-Ritalin/Concerta נכשל, אני ממליץ לפנות לפסיכיאטר/נוירולוג/רופא קשב המטפל, ולנסות ולמצוא תרופה אחרת שתקל את תסמיני הפרעת הקשב והרכוז. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום אני סובל מהפרעת קצב AF ,מטופל בקרדילוק25. וטמבוקור100x2 בנוסף נוטל מיקרופירין. אני בן 47 ומאוזן עם תרופות אלה ללא הפרעת קצב יותר משנתיים רציתי לברר האם אפשר להשתמש ברטלין לטיפול בהפרעת קשב בזמן שימוש בתרופות הנ?ל
הראל שלום, עליך להוועץ בקרדיולוג המטפל, ולקבל את אשורו לטפול ב-Ritalin/Concerta. רק בריאות, ד"ר ברנע ארז.
בתי בת 10 סובלת מADD . ריטלין 10 אמנם לא גורם לתופעות לואי,אולי גם לא מניב תוצאות בהקשבה. האם כדאי לעבור לריטלין 20 או לקונצרטה 18 ?
רבקה שלום, אם Ritalin 10mg אינו משפיע לטובה (ואינו גורם לתופעות לואי), סביר להניח ש-Ritalin-SR 20mg וגם Concerta 18mg לא ישפיעו, כיון שכל התרופות הללו מכילות את אותו החומר הפעיל. ההבדל הוא מנגנון השחרור - ב-Ritalin 10mg אין מנגנון שחרור מושהה (ונקרא לעתים שחרור מידי), ובשתי התרופות האחרות יש. ה-Ritalin-SR 20mg משפיע כ-6-7 שעות, וה-Concerta במינונים השונים משפיעה כ-12 שעות. יתכן והמנון שבתך מקבלת אינו מספיק, אך מעבר לתרופה בשחרור מושהה ככל הנראה לא יפתור את הבעיה. עם זאת, רכוז הוא סך-הכל של גורמים רבים, ויתכן שהתרופה בשלוב עם התערבויות נוספות יביא לשפור במצב. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום. יש לי בת בכיתה י'. יש לה מאיבחונים קודמים שיש בעיה של קשב ריכוז. היא תלמידה שקטה ובעלת מוטיבציה אך עם קשיים לימודיים. בדיקה אצל ניורולוג לא העלה חד משמעית שיש צורך בשימוש עם רטלין אך המאבחנת אמרה שזה מאוד יכול לעזור לה. אינני יודעת מה לעשות. תודה חנה
חנה שלום, יש מצבים בהם האבחון קשה יותר או שאינו חד משמעי. הדבר יכול לנבוע ממספר גורמים, כמו למשל הפרעה גבולית, מנת משכל קיצונית (פגור שכלי או גאונות), הפרעות נלוות (כמו לקויות למידה קשות או חרדות) וכו'. במקרים כאלו אפשר להשתמש במבחני עזר, כמו TOVA או BRC. מבחנים אלו יכולים לתת מידע נוסף שיכול לעזור באבחנה, ואפשר להשתמש בהם כדי לבחון את השפעתו של ה-Ritalin. אפשר גם לתת טפול נסיוני, ולבחון את תגובת הנערה לתרופה. בכל מקרה, הייתי ממליץ לפנות לרופא המטפל. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
בוקר טוב יש לי ילד בן 7 שהשנה עלה לכיתה ב ויש לו הרבה קושי בלימודים וזה נובע בהכנת שיעורים להקשיב להעתיק מהלוח לארגן את ילקוטו בין להוצאת הציוד ולהכנסתו. הוא מרכיב משקפיים ויושב קרוב ללוח ובכול זאת לא רושם כלום במחברות יש לו קושי בהבנת הנקרא והוא מתעייף מהר לעשות איתו שיעורים יכול לקחת כמה שעות. בשנה שעברה היה לו קושי רגשי והיינו מטופלים עם הפסיכולגית בבית ספר. האם יש צורך לעות איבחון נירולוג?
אורטל שלום, התסמינים שאת מציינת עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, אך גם מלקויות למידה, בעיות גופניות (הפרעה בראיה, הפרעה בשמיעה וכו'), או הפרעות אחרות. בהחלט יכול להיות שבנך לוקה ביותר מהפרעה אחת (כמו הפרעת קשב ורכוז, ולקות למידה). אני ממליץ לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון כזה יכול להעשות ע"י פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז. כדי ל
בני סובל מבעיית קשב והיפראקטיביות קשה מאוד מינקות כיום מקבל רטלין sr 20 ובנוסף בערב חצי כדור של רונקסין 25 מ"ג.אני פוחדת מהכדור רונקסין.היות וידוע לי שהוא כדור הרגעתי.טענת בית הספר שבו הוא לומד שהוא חייב משהו הרגעתי.מה לעשות האם לתת בנוסף לרטלין את הכדור.או רצוי להפסיקו.בני אינו חולה נפש.הוא ילד רגיל.עם קצת בעיות רגשיות.מה לעשות אני חסרת אונים.תודה
מיכל שלום, במקרים רבים, ובעיקר במקרים בהם הפרעת הקשב והרכוז קשה, ובנוסף הילד לוקה בהפרעות נוספות, יש צורך להשתמש בשלוב של מספר תרופות. הרונקסין (Ronexine) משמש לטפול במצבים שונים, כולל לטפול בהיפראקטיביות קשה ובהפרעות התנהגות. השלוב של ה-Ronexine וה-Ritalin הינו שלוב מקובל. מה שצריך להדריך אותך הוא תפקודו של הילד והמצוקה שהוא חש. מטרתנו בטפול היא להביא את הילד לתפקוד מלא בכל שטחי החיים (בית, בי"ס, חוגים וכו') ולהפחית את המצוקה למינימום האפשרי. זה מה שיקבע את מצבו של הילד כיום, ואת עתידו. מספר התרופות שהוא נוטל או השם שלהן ממש אינו חשוב. אני ממליץ לחזור לרופא שרשם את ה-Ronexine ולבקש ממנו הסבר על התרופה, ומדוע ביקש להוסיפה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
אניבת 22סובלת מימחלת פיברומילגייה לוקחת 60 מג סימבלתא ו25 מג ליריקא האמ אני יכולה להשתמש בprovigil ,תודה
נורית שלום, לא ברורה לי השאלה. מדוע את רוצה להשתמש ב-Provigil (או Modafinil, בשמה הגנרי)? לטפול באיזו הפרעה? Provigil רשומה בארץ לטפול במחלת נרקולפסיה, ולמספר סוגים של הפרעות שינה. האם שאלתך קשורה להפרעת קשב ורכוז? בברכה, ד"ר ברנע ארז.
אני חושבת מאוד שכן. היא מתקשה לזכור את לוח הכפל[דבר שידוע שקשה לילדים בעלי קשה וריכוז ]. בנוסף , היא מאוד מאוד מאוד רגישה , כל אמירה שמופנית אליה מתקבלת מצידה בצורה קשה. היא דוחה מטלות. אני בעצמי בעלת הפרעת קשב וריכוז , ורואה בה את קשיי . כיצד אפשר לשכנע את אימי שכדי לעזור לה עכשיו , לפני שכמוני תתקשה בחייה .....
ליהיא שלום, קושי לזכור את לוח הכפל על-פה ודחיה של מטלות הינם תסמינים שמתאימים להפרעת קשב ורכוז, אך בהחלט אינם מספיקים למתן האבחנה. היותה של האחות רגישה, אינו מוסבר ע"י הפרעת קשב ורכוז. העובדה שאת לוקה בהפרעת קשב ורכוז בהחלט מגבירה את הסכון של אחותך ללקות גם היא בהפרעה זו. אני ממליץ להפנות את הילדה לאבחון מתאים. כיצד אפשר לשכנע את האם? שאלה טובה. אולי תאור קשייך שלך יעזור לשכנע את האם. ואולי, אפשר לעשות זאת דרך האב. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
ילד בן 13 עם הפרעת קשב וריכוז ולקויות למידה מטופל בקונצרטה כבר מכיתה ד' אין שינוי מבחינה לימודית נמנע מלעשות מטלות לימודיות (הכנת שיעורי בית וכו') בכיתה משתף פעולה לפי דברי המורה בדר"כ מתנהג גם בסדר אין בעיות התנהגות אלא אם יש מטלה לימודית קשה (לדעתו)בנוסף לילד בעיות רגשיות שלא מאפשרות לו להתקדם, האם טיפול בביופידבק יכול לעזור במצבים אלו? תודה
שרית שלום, טפול בביופידבק אינו עוזר, לפי הידע המחקרי המצוי בידינו, לטפול בהפרעת קשב ורכוז. לעומת זאת, יש הפרעות אחרות בהן ביופידבק יכול לעזור, כגון חרדות. ציינת שהילד סובל מבעיות רגשיות. אולי לבעיות אלו טפול כזה יכול להועיל. אני מציע לבדוק עם הרופא המטפל האם הילד מקבל את מנון מתאים של Concerta. כמו כן, טפולים נוספים כמו עזרה למודית, טפול פסיכולוגי וכו' עשויים לעזור במצבים שונים. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, במהלך לימודי התיכון שלי אני עושה עבודת ביומד בנושא השוואת הפרמקוקנטיקה של מתיל פנידט בשיחרור מידי ובשיחרור מושהה (איטי) בשיטת (HPLC ?(High Prresser liquid chromatography אני טעיתי אוליי תוכל לעזור לי בנושא ההרכב הכימי של מטילפדאט ארוך טווח וקצר טווח... אופן הפעולה בגוף, למי מתאים כל סוג. תודה מראש על העזרה
נסטיה שלום, צר לי, אך לא נראה לי שזה המקום למתן הסברים על ההרכב הכימי של מתילפנידאט בצורות השחרור המושהה השונות. אני ממליץ להכנס לאתרי האינטרנט של החברות המייצרות את התרופות, או לחלופין לחפש בויקיפדיה. בהצלחה בעבודה, ד"ר ברנע ארז.
My boy have 5 years.After ceking the psihiater from Maccabi i recieve recept for RISPOND,0,25 ml for the first week and 0,5 ml for 2,5 monts.I see to your site nobody dont talk abaout this medicament..Is good option this tratament?
פאולה שלום, אם הבנתי נכון, בנך בן החמש מטופל ב-Rispond 0.5mg ליום. לא כתבת מהי האבחנה שניתנה או מדוע נלקח לפסיכיאטר. Rispond משמש בילדים בעיקר לטפול בהפרעות התנהגות ובאי-שקט. את שואלת האם זהו טפול טוב. השאלה היא טפול במה? מהי האבחנה שניתנה, ובמה אמורה התרופה לטפל אצל בנך. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, אני חושבת שלבני בן ה6 יש בעיית קשב וריכוז. ובבדיקה מול חברות עם ילדים עם בעיית קשב כל אחת פנתה למקור אחר לאבחון פסיכיאטר, נוירולוג, אבחון דידקטי, אבחון מוקסה (אם אני לא טועה זה השם), מבחן טובה. אני מבולבלת לגמרי,מה היא הכתובת הנכונה?
קרן שלום, שאלה מצויינת שאלת, ואכן הבלבול בצבור הרחב רב. אם את חושדת שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז יש לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון כזה יכול להתבצע ע"י פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים ורופא ילדים שהוסמך לכך. אבחון דידקטי מיועד לאבחן לקויות למידה. מבחן TOVA ומבחנים אחרים הינם מבחני עזר, ובד"כ אין בהם צורך. כאמור, אני ממליץ לפנות לאבחון ה]רעת קשב ורכוז אצל פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים ורופא ילדים שהוסמך לכך. הדבר יכול כמובן להעשות דרך קופת החולים או באופן פרטי. בהצלחה, ד|ר ברנע ארז.
שלום ד"ר ברנע, כמורה בבי"ס לחינוך מיוחד יש בכיתתי תלמיד מאובחן כבעל הפרעות קשב וריכוז, ואביו מתנגד נחרצות לתת לו ריטלין, בטענה שזה רעל. בנוסף, הוא טוען שהתרופה אסורה על פי חוק בארה"ב. כיצד עלינו להשיב לאב על טענותיו? כל אנשי הצוות בביה"ס שלנו חושבים שלילד יהיה טוב לפחות לנסות לתקופה מסוימת לקחת את התרופה. הילד, בן 13 בקרוב, כמעט ואינו לומד בפועל, אינו מתרכז ליותר מכמה דקות, לא מסיים מטלה לימודית, מפריע לעל שאר התלמידים בכיתה בקביעות, ומקבל תגובות שליליות מהסביבה- מכל המורים ומהחברים על התנהגותו (דיבור ללא הפסקה, שירה, התעסקות בפלאפון, צעקות וגם כשמנסה להשתתף בשיעור הוא מדבר בצורה מצחיקה במכוון). אשמח מאוד לתגובתך, אנו רוצים את טובת הילד. תודה, רעות.
רעות שלום, ראשית, טענותיו של האב מופרכות - Ritalin אינו רעל (וגם אינו סם), והוא משווק בארה"ב לילדים ומבוגרים, והשמוש בו שם רב. שנית, לפי החוק במדינת ישראל, ההורים הם המחליטים על הטפול הרפואי בילדיהם, למעט מצבים קיצוניים ומסכני חיים. שלישית, ביה"ס אינו יכול לחייב הורה לתת לבנו Ritalin או כל תרופה אחרת, אך ביה"ס יכול לפנות לרשויות ולבקש להעביר את הילד לכתה/בי"ס אחר כיון שהתנהגותו אינה הולמת (ואין זה משנה אם הילד מקבל תרופה או לא). המלצתי היא להפגש עם ההורים (גם עם האם), ולהסביר על מצבו הקשה של הילד. אפשר להפנותם לרופא המתמחה בתחום, שם יוכלו לקבל הסברים מלאים על ה-Ritalin, וכן לשקול טפול בתרופות אחרות להפרעת קשב ורכוז. אם האב יסרב, זו זכותו. בסופו של דבר זהו בנו. יש לזכור שאנו מחליטים החלטות רבות ושונות המשפיעות באופן משמעותי על עתידם של ילדנו. בהצלחה בהתמודדות עם הילד, ד"ר ברנע ארז.
אני כן חושבת שהאב צודק, הרטלין הוא סם ונמצא תחת פקודת הסמיים המסוכנים - לכל המעוניין!!! מעבר לכך, אני כן חושבת שיש דרכים אחרות לטפל בילדים מקסימים כאלה, וצריך לבדוק את כל האופציות, חבל רק שמערכת החינוך לא מסוגלת להתמודד עם ילדים ורוצה רובוטים.
שלום ד"ר ברנע, תודה רבה על תשובתך המועילה. אנחנו מיישמים את המלצותייך ובעזרת ה' נקדם את התלמיד היקר לנו. רעות
שלום רב רציתי שאול 2 שאלות 1 האם לאחר לקיחת קונצרטה יש בעיה באכילת דברים כגון סוכר קולה או שוקולד 2 האם יש קשר בין לקיחת הקוצרטה לבין דיכאון לאחר מכן ואם זה קשור כדי להפסיק בתוה יוני
יוני שלום, 1. אין קשר בין Concerta ואכילת סוכר או שוקולד או שתיית קולה. כמויות גדולות מדי של סוכר אינן בריאות וגורמות לחורים בשיניים. אם אוכלים שוקולד, רצוי שיהיה מריר ומשובח. קולה זה סתם לא טעים. בכל מקרה, אין שום בעיה בשלוב עם Concerta. כמו כן, אין שום הוכחה בין אכילת מאכלים מסויימים (כמו סוכר, שוקולד, קפה, קולה וכו') לבין הפרעת קשב ורכוז. 2. Concerta וגם Ritalin, עלולים לגרום לדכדוך. אם הדכדוך/דכאון הנו ברמה משמעותית, יש לחזור לרופא המטפל ולשקול את המשך הטפול. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
האם ניתן לאבחן הפרעת קשב וריכוז אצל ילד בן 5.7 שנים -ואם כן איפה ניתן לאבחן במסגרת של קופת חולים . תודה .
שלי שלום, עפ"י ספר האבחנות הפסיכיאטרי (DSM), אפשר לאבחן הפרעות קשב ורכוז אצל ילדים, החל מגיל שלוש שנים. את האבחון אפשר לבצע במסגרת קופת החולים. בחלק מהקופות קיימות מרפאות יעודיות להפרעות קשב ורכוז. בקופות אחרות אפשר לבצע את האבחון אצל פסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שהוכשר לכך. מומלץ לפנות למוקד הטלפוני/אינטרנטי של הקופה שלך, ולקבל את כל המידע. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, לכמה זמן מספיקה קונצרטה ולכמה זמן ריטלין ?
ליאור שלום, Concerta משפיעה כ-12 שעות. Ritalin-LA משפיע כ-8 שעות. Ritalin-SR 20mg משפיע כ-6-7 שעות. Ritalin 10mg משפיע כ-4 שעות. מובן שיש גם הבדלים בין אנשים/ילדים שונים. לילה טוב, ד"ר ברנע.
שלום בני בן 6.5 בכיתה א, לוקח ריטלין רגיל, הכדור מאוד מר ובתקופה האחרונה גורם לו רפלקס הקאה והוא לא מוכן לשתות את הכדור. גם בריסוק הכדור והכנסה למיץ בסופו של דבר הוא מרגיש את האבקה ושוב רפלקס הקאה. אין לו בעיה בבליעת כדורים זה רק הכדור הזה בגלל שהוא מאוד מר. הריטלין הרגיל עוזר לו, האם יש פיתרון? האם אפשר לקבל את הריטלין הרגיל בדרך אחרת?
תנסו במעדן חלב. ויש גם מדבקות-אבל להבנתי הן יקרות. ובנוסף, לעיתים בקיץ עם הזיעה המדבקה עלולה לרדת רונית שני-מנתחת התנהגות מוסמכת (ABA)-מנחה ב"שבילים" M.A בחינוך מיוחד שבילים-לצעוד קדימה בשביל הילדים. חוגים טיפוליים לילדים עם קשיי התנהגות וחסרים במיומנויות חברתיות וכן הדרכות הורים. לפרטים- 0546598686
צחי שלום, תלונה על טעם הכדור אינה תלונה שכיחה כאשר מדבר ב-Ritalin. בד"כ, מאחורי תלונה כזו עומדת התנגדות לנטילת התרופה, שיכולה לנבוע מסיבות שונות. ראשית, הייתי ממליץ לשוחח עם הילד, ולנסות להבין מה מייצג עבורו הכדות, ומהי המשמעות של בליעתו (אני נוטל כדור זה סימן שאני חולה, וכו'). יש להסביר מדוע אתם ההורים החלטתם כן לטפל בו באמצעות תרופה, ואיך התרופה תעזור לו. אם יש חלוקי דעות בין ההורים, עליהם להיות מלובנים בין ההורים, ומול הילד יש להציג חזית אחידה וברורה. שנית, באופן מעשי, מומלץ שלא לרסק את התרופה, ולנסות לתת אותה עם מזון מתוק, כמו מעדן חלב, דבש, סילאן או שוקולד למריחה. חג שמח ובהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
האם ניתן להשתמש באומגה 3 צמחית להפרעות קשב וריכוז
בני בן 9 והוא נוטל ריטלין, אחת התופעות שהופיעו לאחר נטילת התרופה היא מצב רוח כעוס ומדוכא. האם זה נורמלי?
אמא פולניה שלום, נורמליות לא קשורה לעסק, אך שנוי במצב הרוח - כמו כעס או דכדוך - בהחלט עלול להיות תופעות לואי של Ritalin (ובכלל זה של Ritalin-LA). אם תופעות הלואי הללו משמעותיות, יש לפנות לרופא המטפל ולשקול חלופות. חג שמח, ד"ר ברנע.
לכמה זמן משפיעה התרופה קונצרטה ?
גבי שלום, התרופה קונצרטה (Concerta) משפיעה כ-12 שעות, בלא תלות במנון. התרופה מופיעה במנונים שונים, ושוב, כולם משפיעים כ-12 שעות. מובן שיש שוני אישי, ואצל חלק מהילדים התרופה עשויה להשפיע זמן ארוך או קצר יותר, וכן תועות הלואי עלולות להמשך זמן ארוך יותר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז
קיבלנו המלצה לתת פרימוניל (25מ"ג) לילדי בן ה-7 המאובחן כ-ADHD לטיפול בחרדות שלפי דעת הרופא מונעות שינה (הילד מתעורר 2-4 פעמים בלילה). האם השימוש בתרופה זו מוכרת לך לשימוש זה? אני רואה שהוא כדור הניתן לטיפול בדיכאון או בריחת שתן...
דבי שלום, השאלה לא ממש שייכת לפורום, כיון שהשאלה היא על טפול בחרדה, והפורום הינו פורום להפרעות קשב ורכוז, ולכן אענה בקצרה. פרימוניל (Primonil) הינה תרופה נוגדת דכאון וחרדה, אך אינה תרופת הבחירה לטפול בחרדה. שמה הגנרי הוא Imipramine, ובארץ היא מופיעה גם בשם טופרניל (Tofranil). התרופה משמשת גם לטפול בהרטבת לילה, וכן בהפרעות נוספות. כאמור, התרופה אינה נחשבת כיום כקו ראשון לטפול בהפרעות חרדה, לא אצל ילדים ולא אצל מבוגרים, עקב תופעות הלואי שלה. חרדה אכן יכולה לגרום לילד להתעורר בלילה (או לא לשוב ולהרדם לאחר שנעור משנתו), ולעתים יש צורך בטפול תרופתי. לעתים, מסיבות שונות, יש צורך להשתמש בתרופות שאינן קו ראשון, ולפעמים אף בתרופות שאינן מותוות להפרעה בה רוצים לטפל. המלצתי לך היא לחזור לרופא שהמליץ על התרופה, ולשאול אותו את כל שאלותיך. אוסיף עוד, בהקש של הפרעת קשב ורכוז, שילדים הלוקים בהפרעת קשב ורכוז נמצאים בסכון גדול יותר לסבול מחרדות, בהשוואה לילדים ללא הפרעת קשב ורכוז. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
תודה רבה על ההתיחסות. מה המלצתך ל"תרופה מקו ראשון" לטיפול בחרדות הקיימות בילדי ADHD?
שלום ד"ר ברנע , רציתי לדעת מה ההבדל בין ריטלין לבין קונצרטה ? תודה
נעמה שלום, ריטלין (Ritalin) וקונצרטה (Concerta) מכילות שתיהן את אותו החומר הפעיל, הנקרא מתילפנידט (methylphenidate), וההבדל הוא במנגנון השחרור של התרופה מהכדור/קפסולה. החומר כשלעצמו פעיל כארבע שעות. כדי להאריכו, יש צורך בשחרור מושהה. קיימות בארץ שלוש צורות של החומר באופן מושהה - Ritalin-SR, Ritalin-LA ו-Concerta. לכל אחת מהתרופות מנגנון שחרור מושהה אחר, ובעקבות זאת כל אחת פעילה זמן אחר. השמות Ritalin ו-Concerta הינם שמות שמות מסחריים של התרופות. ה-Ritalin לסוגיו וה-Concerta מיוצרות ע"י שתי חברות שונות. הבדלים נוספים הנם בעוצמת תופעות הלואי של התרופות, וכן במחירם בארץ. בברכה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, היכן ניתן לעבור אבחון של הפרעת קשב וריכוז אצל ילד בן 8?
א שלום, אבחון של הפרעת קשב ורכוז של ילד בן שמונה שנים יכול להעשות ע"י פסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוכשר לכך ("רופא קשב"). האבחון יכול להתבצע במסגרת קופת החולים או באופן פרטי. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
לראשונה ניסיתי לראות מהו החוק, התקנות, הכללים המחייבים, לצורך הוצאת אישור על הפרעת ריכוז ומרוב ים החומר והמאמרים לא מצאתי עדיין את החשוב מכל: נוסח הרגולציה הנוכחית המקורית שבו כתוב מה/ מי יחשב מאבחן/ אבחון לגיטימי. התוכלי להפנותני? מדובר כרגע על ילדה בכיתה ט' חט"ב ראיתי רק חוק שמתייחס לסטודנטים..על תיכוני. האם מבוקשי נמצא אולי בחוק זכויות תלמידים /חוזר מפכ"ל אחרון וכו'
אלן שלום, ראשית, תודה על הברכות וסליחה על העכוב בתשובה. ולשאלתך, המצב אכן מבלבל ויש כאלו המשתדלים לבלבל אותו עוד יותר. למיטב ידיעתי, אין חוק העוסק בנושא זה, אלא רק תקנות. לפי התקנות של משרד הבריאות, אבחון של הפרעת קשב ורכוז בילדים ונערים יכול להעשות ע"י פסיכיאטר של הילד והמתבגר (או, בשמו הנפוץ, פסיכיאטר ילדים), נוירולוג ילדים ורופא ילדים שהוכשר לאבחון של הפרעת קשב ורכוז (נקראים גם "רופא קשב"). אבחון הפרעות קשב ורכוז במבוגרים, יכול להעשות ע"י פסיכיאטר (פסיכיאטר מבוגרים), נוירולוג, ורופא משפחה שהוכשר לכך (שוב, "רופא קשב"). כדי לבלבל את את המצב המבולבל בלוא-הכי, הוצי מנכ"ל משרד הבריאות (זה שכועס על המתמחים), חוזר מנכ"ל ובו כתב שגם פסיכולוגים יכולים לאבחן, ואח"כ אמר שצריך גם אבחון של רופא. כמו כן לא הגדיר חוזר המנכ"ל הזה באיזה פסיכולוג מדובר(קליני? ארגוני? התפתחותי? ...). כדי לסבך עוד יותר, גופים שונים אינם מקבלים אבחנות של מאבחנים שונים. כל למשל, האוניברסיטאות דורשות אבחון של מרכז שלהם, ולא יקבלו כל המלצה. ועם בסבוכים עסקנן, אזי מאבחנים שונים, המבצעים אבחונים שונים - אבחון דידקטי או פסיכולוגי, למשל - כותבים לעתים בסכום האבחון כי קיימת הפרעת קשב ורכוז. לזכותם יאמר שרובם מפנים לבדיקת פסיכיאטר/נוירולוג בשאלה של הפרעת קשב ורכוז. וסבוך אחרון (לפחות כזה שאני זוכר כעת), אבחנה של הפרעת קשב ורכוז הינה אבחנה רפואית, ומופיעה בספר האבחנות הפסיכיאטריות. למעשה, כל רופא רשאי לאבחן כל אבחנה רפואית. זאת למרות שלא סביר שגינקולוג, למשל, יאבחן הפרעת קשב ורכוז. אז מה עושים? הייתי מתחיל מהסוף, וחושב לשם מה נעשה האבחון. אם המטרה היא טפול תרופתי, יש לפנות לפסיכיאטר או נוירולוג. אם המטרה היא קבלת הקלות בביה"ס, רצוי לברר אצל היועצת, או לפנות לאבחון דידקטי. וכן הלאה. מקוה שעזרתי מעט, ד"ר ברנע ארז. נ"ב, אני מניח שהתייחסת לחוזר מנכ"ל ולא לחוזר מפכ"ל. למיטב ידיעתי המשטרה עדיין לא מעורבת באבחונים של הפרעת קשב ורכוז :-)) ד"ר ברנע ארס.