פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
מנהל פורום הפרעות קשב וריכוז בקרב ילדים
<p>האם יש אפשרות לשלב בין סטרטרה ל- סרוקואל? תודה</p>
04-6598511 שלום, אפשרות יש תמיד. האם זו אפשרות נכונה? חכמה? מוצלחת? איני יודע, כיון שלא מסרת כל פרטים. במי מדובר? מה גילו? מה האבחנות שניתנו? מדוע הוא מקבל את התרופות הנ"ל? האם טפולים אחרים נוסו ונכשלו? ספק/י יותר פרטים, ואנסה לענות. שבוע טוב ומפורט, ד"ר ברנע ארז.
טוב לילד שלי... שנה שעברה - ילד בן 3 עם עיכוב שפתי, קושי בריכוז. אבחונים ע"י רופא התפתחותי, פסיכולוגית, קלינרית תקשורת - כולם ממליצים על גן מיוחד. ועדת השמה בעירייה - דוחים את הבקשה בטענה שהרמה בגנים נמוכה משל הילד שלי ולכן לא מומלץ להכניס אותו לגן מיוחד, מאחר והילדים שם יורידו אותו למטה במקום להעלות ולקדם אותו (יכול להיות דבר כזה?) ועדת ערער במשר החינוך - טוענים את אותו הדבר בפגישה עצמה, אך מרגישה כאילו "שכנעתי" אותם בצורך שלנו לגן מיוחד ולכן קיבלתי את האישור. לאחר קבלת אישור, שוכנעתי בעירייה שהדבר יוריד את הרבה של בני. וויתרתי על הזכות ושלחתי לגן רגיל. השנה חוששת שאעבור בדיוק את אותו התהליך בו אצטרך להחליט לבד מה באמת הדרך הנכונה? אנשי המקצוע שרואים את הילד טוענים שצריך גן מיוחד, עירייה שטוענת שהרמה בגנים נמוכה יותר. לא יודעת מה לעשות. אני יודעת שהילד שלי יקבל הרבה יותר בקבוצה של 8-10 ילדים ואנשי מקצוע המבינים בנושא. מאשר 35 ילדים על גננת שלא יודעת להתמודד עם קשיי קשב וריכוז וקושי שפתי. מצד שני המשפט הזה - הרמה נמוכה וזה יוריד את הילד שלי למטה, מלחיצה אותי. עזרו לי ותתנו לי נקודת אור שתעזור להחלטתי. מיואשת
מיואשת שלום, שאלתך אינה קשורה לגמרי לפורום, כיון שאת מתארת שלל בעיות אצל בנך, וכיון שהפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן, בהגדרה, רק מגיל שלוש שנים. כיון שבנך לוקה במספר בעיות, אני מניח שהוא נמצא בטפול של המרפאה להתפתחות הילד, שאמורה לרכז את הטפול בו. אם אינו מטופל במרפאה להתפתחות הילד, פני כבר מחר לטפול במרפאה כזו. איני מכיר את בנך, ואיני יכול לשפוט, אך אם אנשי המקצוע (רופא התפתחותי, קלינאית תקשורת, פסיכולוגית, מרפאה בעסוק וכו') מאוחדים כולם בדעה שהילד זקוק לגן של החנוך המיוחד, אז ההמלצה הברורה שלי היא להשמע להמלצתם. עוד נקודה, ואומר זאת בזהירות. לעיריה, ואיני יודע באיזו עיריה מדובר, יש שקולים נוספים, ולעתים זרים, כמו מספר מקומות מוגבל בגנים של החנוך המיוחד, עלות החנוך בגן וכו'. גם אם רמת הילדים בגני אלו נמוכה, ואין סיבה שכך יהיה, אני כולי תקוה שרמת הצוות גבוהה. אין לי אלא לסוך את ידי על המלצותיהם של אנשי המקצוע המטפלים בבנך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
ד"ר ברנע שלום.הבת שלי בת 6 וחצי אובחנה עם בעיית קשב וריכוז מזה שבועיים היא מטופלת בויואנס 30 מ"ג. כרגע מקבלת רק חצי קפסולה (15 מ"ג) מאחר והיתה תגובה מאד קשה לקפסולה שלמה (בחילות, הקאות,ממש לא הצליחה לתפקד). למרות הורדת המינון עדיין יש תופעות לוואי קשות- חוסר תאבון (והיא מלכתחילה מאד רזה), עצבנות, רגישות יתר (נוטה לבכות מכל דבר),לעיתים גם כאבי בטן וראש. האם אמור להיות שיפור במשך הזמן בתופעות הלוואי?? יש לציין שחל שיפור בתפקוד בבית הספר.אחרי איזה פרק זמן יש לשקול החלפת טיפול תרופתי? עלי לציין שלא קיבלה קודם שום טיפול תרופתי, התעקשתי לרכוש את הויואנס כי לפי מה שקראתי ושמעתי יחסית מעט תופעות לוואי.
שלי שלום, Vyvanse היא תרופה טובה לטפול בהפרעת הקשב והרכוז, כמו תרופות אחרות ממשפחת הסטימולנטים (Ritalin, Concerta, Adderall, Focalin). ל-Vyvanse תכונות יחודיות, שעשויות לעתים להוות יתרון, ולעתים חסרון. לדוגמא, השפעת ה-Vyvanse היא 12-13 שעות. במקרים רבים זהו יתרון גדול. אצל ילדה רזה, שהתרופה גורמת לחוסר תאבון, הדבר עלול להוות חסרון. כל התרופות ממשפחת הסטימולנטים עלולות לגדורם לחוסר תאבון, הפרעה בשינה, כאבי ראש וכאבי בטן, ושאר תופעות הלואי שתארת. יתכן והפחתה במנון תפחית את תופעות הלואי בצורה משמעותית, ועם זאת לא תפגע יותר מדי בשפור הרכוז. יש בהחלט מקום גם לשקול טפול בתרופה אחרת, עם טווח השפעה קצר יותר. אני מציע לחזור ולהוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
ד"ר ברנע האם אמור להיות שיפור בתופעות הלוואי? האם יש סיוכוי שיעלמו לגמרי? כפי שציינתי כרגע מקבלת חצי קפסולה (כ 15 מ"ג) האם יש טעם לתת מינון נמוך יותר?
קשה לי להתרכז בשיעורים בכיתה ז אני לוקחת רטלין וזה לפעמים עוזר אבל המורים לא תמיד סבלניים קלפיי זה לפעמים מעצבן ומציק אבל אני מתגברת על זה. אני מאוד אוהבת ספורט ואני ילדה היפראקטיבית אומרים לי זה קשור להפרעת קשב וריכוז מה עוד יכול לעזור לי?
אני לדה המאובחנת כילה עם הפרעות קשב וריכוז וקשה לי מאוד מאוד מאוד אני לוקחת רטלין אבל ש לזה תופעות לוויאי
רקפת שלום, טפול ב-Ritalin, או בתרופות אחרות, הוא רק חלק מהטפול. הטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא טפול כוללני. יתכן שאת סובלת מקשיים אחרים, כמו לקויות למידה שהיא הפרעה שכיחה אצל ילדים ובני נוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. אם את אכן סובלת מלקויות למידה, הקלות בלמודים והוראה מתקנת עשויים לעזור הרבה. יתכן ומנון ה-Ritalin שאת נוטלת אינו מספיק, ויתכן שהתרופה אינה מכסה מספיק שעות מהיום. בקשר לכך מומלץ להתייעץ עם הרופה המטפל. בחוסר הסבלנות של המורים אפשר לטפל דרך ההורים, שיפנו ליועצת ביה"ס ולמחנכת הכתה, ואלה יסבירו למורים על הקשיים שלך. פעילות גופנית היא טובה ומומלצת, ורצוי שתעסקי בפעילות גופנית מדי יום. פעילות גופנית גם עוזרת לרכוז. אני ממליץ שתפני להוריך, שיקראו גם הם את תשובתי לשאלתך. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
בוקר טוב, בני בן ה 8 הובחן עם בעיות קשב וריכוז, הוא מקבל רטלין אבל הוא מאוד לחוץ ויש לו אי שקט, קשה לא להשלים שיעוריו, יש לציין שאנו הורים גרושים כבר 5 שנים, האם טיפול רגשי יכול לעזור, מה עלינו לעשות? בתודה דן
דן שלום, מסרת מעט פרטים, אך אנסה לענות. כתבת שבנך בן שמונה שנים, לוקה בהפרעת קשב ורכוז, ומטופל ב-Ritalin. למרות הטפול הוא "לחוץ", סובל מאי-שקט ומתקשה לסיים את שעורי הבית. הקושי אצל בנך יכול לנבוע מסבות רבות, בינהן אפשר למנות: 1. הפרעות נוספות בהן לוקה הילד, כמו חרדה (ולכן הוא "לחוץ") או לקויות למידה (ולכן מתקשה להכין את שעורי הבית). 2. יתכן ומנון ה-Ritalin אינו מספיק. 3. יתכן והתרופה משפיעה זמן קצר, ואינה משפיעה אחה"צ, אז הילד מכין שעורי בית. 4. יתכן ויש קשיים אחרים - קשיים חברתיים, קשיים בין ההורים המשפיעים על הילד וכו'. לפני שרצים לטפול, יש לנסות ולהבין את מהות הבעיה. אני מציע בשלב הראשון להוועץ ברופא המטפל בהפרעת הקשב והרכוז, ברופא הילדים, ובצוות ביה"ס (מורה ויועצת). אפשר גם להעזר בהדרכת הורים. דוקא "טפול רגשי" נראה לי פחות מתאים עכשיו. שבוע טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, אני מעוניין להתחיל לקחת ZOOM לבעיית הקשב והריכוז שלי. אני בן 36. אני נוטל באופן קבוע ציפרלקס ופרולול 10מ"ג. השאלה שלי היא איך אוכל לדעת האם תיתכן בעיה בין הזום לתרופות שאני צורך. רופא המשפחה לא ידע לענות לי. תודה מראש.
רועי שלום, כיון שמדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ובני נוער, אענה בקצרה. אין בעיה לטול Zoom עם התרופות שאתה נוטל. השאלה היא מדוע לא לטול תרופות יעילות יותר לטפול בהפרעת הקשב והרכוז. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום ! בתי בגיל שנתיים וחודשיים נולדה פגית בשבוע 35+5 . כיום נמצאת במשפחתון הכולל קרוב ל 20 ילדים. הגננת טוענת שלבתי יש בעיה ואמרה שאי אפשר להגדיר את זה כבעיות קשב וריכוז בשל גילה, אך לדבריה, בזמן קריאת סיפור במשפחתון או בזמן ארוחת צהריים או פעילות כלשהי בתי יושבת מס דקות ועוזבת הקבוצה ומעסיקה את עצמה במשהו אחר. אני עובדת סוציאלית במקצוע אך מתקשה להתמודד עם סוגיה זו. מעוניינת לעסות המקסימום לטפל בעניין מעכשיו לפני שהמצב יהפוך ליותר רציני. אודה להתייחסותך
ביבא שלום, בהגדרה, הפרעת קשב ורכוז ניתן לאבחן מגיל שלוש שנים ומעלה. הסיבה לכך היא שעד גיל זה קשה מאד להפריד בין טווח קשב ורכוז קצר והתנהגויות אחרות האופייניות לגיל צעיר, לבין בעיות אמיתיות. יש לזכור שני דברים: 1. כיון שבתך נולדה כפגית, למעשה הגיל המתוקן שלה צעיר יותר - כשנתיים. יתכן והגננת אינה מתייחסת לגיל המתוקן. 2. ילדים (וגם בני נוער ומבוגרים) שנולדו כפגים נתונים בסכון גדול יותר ללקות בהפרעת קשב ורכוז. מדובר בסכון סטטיסטי. איני יודע אם בתך תסבול מהפרעת קשב ורכוז בעתיד, אך בשלב זה נראה לי שצריך להתרכז בחנוך, ולחזור ולהסביר לה את המצופה ממנה במצבים שונים. איני רואה כל צורך בטפול בענין ספציפי זה, ואיני רואה כיצד התערבות בענין זה תשנה את מצבה בעתיד. לעומת זאת, אם בתך סובלת מלקות אחרת - כגון הפרעה בדבור, קושי מוטורי וכו' - רצוי לטפל בכך, וכעת. שבוע רגוע וחמים, ד"ר ברנע ארז.
קצת רקע הכרחי עליי: בן 24. * ביסודי הצטיינתי מאוד והייתי תלמיד "חנון" למופת. * בחטיבת ביניים די טוב. * בתיכון זכור לי שהייתי מבריז לא מעט מהשיעורים אבל לא זוכר בעיה חריפה. סיימתי עם בגרות סבירה בממוצע 100 שלא תואמת את יכולותיי (באמת). * בצבא לא זכורה לי בעיית קשב במהלך קורסים אינטנסיביים בחיל המודיעין של כ-9 שעות ביום, במשך חודשים ארוכים ברצף. * פסיכומטרי (גיל 22) - למדתי אליו לבד במשך 4 חודשים. אהבתי את זה מאוד ולמדתי בשיא גם 10-11 שעות ביום ללא קושי. קיבלתי ציון גבוה (725). * עברתי את מבחן TOVA בתיכון בהצלחה (2 סטיות תקן מעל הממוצע כמדומני). * בעבודה בהייטק (גיל 23) שנמשכה חודשיים לא הצלחתי להתרכז כמו שצריך בקריאת המצגות הרבות שהיו לי. אבל.. הקושי האמיתי עם בעיות הקשב והריכוז החל באוניברסיטה. התחלתי תואר בכלכלה - לא למדתי מספיק, הברזתי די הרבה והחלטתי לעבור תואר. השנה, בתואר המאוד קל (הומני) שאמור מאוד לעניין אותי (ותכננתי להמשיך בו לדוקטורט), הבעיות רק התעצמו: אני לא מסוגל להיות בשיעורים (אני מרגיש שאני משתגע כשמגבילים אותי לשבת במקום וזמן מסוימים). אני כמעט לא מצליח ללמוד בבית למרות תכנונים למכביר. אני ממש חושש שאפרוש גם מהתואר הזה. לסיכום: 1. בילדות שלי הבעיה לא הייתה קיימת. 2. הוכחתי שאני יכול ללמוד לאחרונה שעות ארוכות בלי בעיה. 3. מבחן Tova תקין. 4. התנסיתי בדרכים לא דרכים, בקונצרטה (36 ו54) וריטלין בכל טווחי המינונים אך הם לא שיפרו את הריכוז ורק הביאו איתם תופעות לוואי. ולמרות הכל, אני לא מצליח ללמוד וחושש שאפרוש גם מהתואר הנוכחי. אני מתנצל על האורך אבל הייתי חייב למסור את כל המידע. מה אתה חושב שעשויה להיות הבעיה שלי, ד"ר? תודה רבה על העזרה. אני באמת כבר נואש.
ירון שלום, כיון שמדובר בפורום להפרעות קשב ורכוז בילדים ובני נוער, אענה בקצרה. כיון שהמצב אכן אינו ברור, אני מציע לך לפנות לאבחון מסודר של הפרעת קשב ורכוז, ולנסות לאבחן את המצב לאשורו. אבקש להזכיר שבדיקת TOVA היא מבחן עזר, ולא אבחון. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום יש לי ילד בן 4 שנמצא בגן שפתי, הילד אף פעם לא עבר איבחון לנושא קשב וריכוז אבל אני חושדת שיש לו את הסימנים לכך : תזזתיות , מוסחות גבוהה, הפרקטיביות , לאחרונה המרפא בעיסוק בגן העבירה לי שאלון בשם שאלון סנסורי בעקבות כך שילדי נבהל מאוד מרעשים כמו מקדחה , שואב אבק וכו , מה תפקידו ? האם הוא נועד לאבחן הפרעות נוספות מעבר לעיבוד החושי ? כי קיימות בו שאלות כמו בסעיף "ןיסות של קלט ראייתי ,המשפיע על תגובות רגשיות ורמת פעילות" ששואלים בו על האם הוא נמנע מקשר עין או נועץ מבט בחפצים או אנשים בצורה אינטנסיבית , או שאלה בסעיף "תגובות רגשיות /חברתיות " : מתקשה ליצור חברים וכו " , האם השאלות הללו נועדו כדי לאבחן הפרעת תיקשורת כמו אוטיזם ? אודה על תשובה בנושא . הדרכת הורים : כפי שהזכרתי הילד שלי מוסח מאוד , תזזתי , לא מוכן לשבת ולשחק במשחקי שולחן ויצירה יותר מכמה דק ועובר ממשחק למשחק במהירות , כועס מאוד ולעיתים מרביץ כאשר לא מקבל את מה שהוא רוצה , הבעיות מתאפיינות במיוחד כאשר אנחנו מנסים להלביש אותו בערב לשינה , הוא לא מקשיב ביכלל הוא שר שירים או קופץ על המיטה ולא נרגע בכלל , זהו שלב שבו אנחנו יודעים שהוא מאוד עייף ובכלל אינו מרוכז או כאשר אנחנו רוצים לקלח אותו הוא מסרב בורח לחדרים אחרים ולא מוכן לשתף פעולה , ההתנהגות הזאת מאוד מקשה עלינו להתנהל איתו, אנחנו מרגישים שאנחנו מותשים נפשית בגלל ההתנהגות הזאת , האם בגיל הזה כדאי לי כבר לאבחן אותו להפרעת קשב ? היכן אנחנו יכולים לקבל הדרכה חינוכית/התנהגותית לבעיות הללו ? מהן העמותות או האגודות שמעבירות הדרכה לגבי קשב וריכוז מגיל 4 , לדוגמא ידוע לי שאגודת ניצן עובדת עם ילדים מגיל 6 ומעלה . תודה ואודה על תשובה גם לגבי הנושא הזה ,
h2u שלום, אתחיל מהסוף, התסמינים שאת מתארת מתאימים בהחלט להפרעת קשב ורכוז, ולכן מומלץ בהחלט לפנות לאבחון של הפרעת קשב ורכוז בהקדם. מומלץ לפנות לפסיכיאטר ילדים ונוער, נוירולוג ילדים או רופא קשב (רופא ילדים שהוכשר לאבחון הפרעת קשב ורכוז), לשם אבחון. חשוב להדגיש, הפרעת קשב ורכוז אפשר לאבחן מגיל שלוש שנים. לפי תאורך קיימת הפרעה משמעותית בתפקוד, ולכן יש התויה ברורה לטפול. פני לאבחון. איני מכיר את "השאלון הסנסורי" אותו העבירה המרפאה בעסוק. קיימים מספר שאלונים בתחום זה, וכשמם כן הם - הם באים לאבחן הפרעה בקלט החושי (מגע, קול, ריח, טעם). כיון שמרפאות בעסוק אינן מאבחנות הפרעות מרצף האוטיזם, אני מניח השאלון אינו מתיחחס לתחום זה, אך כאמור, איני מכיר את השאלון הספציפי. שבוע טוב ורגוע, ד"ר ברנע ארז.
שלום. שמעתי שיש תרופה נוספת לטיפול בקשב ושמה: AMPHET m. במה היא שונה מהריטלין? הבן שלי בן 7 לוקח ריטלין LA מזה כחודשיים, ומורגש שיפור מסויים (די קטן) בלמידה, אך בהחלט מורגשות תופעות הלוואי (חוסר תאבון, קושי להירדם). האם בתרופה החדשה לא אמורות להיות התופעות הנ"ל? תודה מראש!
נעמה שלום, התרופה הנקראת "Amphet M" היא גרסא גנרית של התרופה Adderall, המשווקת בארה"ב כבר שנים ארוכות, וכן אפשר להשיגה בארץ לא מספר שנים, בהליך שנקרא יבוא אישי. התרופה נמצאת, למיטב ידיעתי, בהליכי אשור בארץ, ואני תקוה שתאושר בחודשים הקרובים, שבר שיפחית את הבירוקרטיה וכנראה יביא גם לירידה במחירה. התרופה היא תרופה ממשפחת הסטימולנטים. תרופות אחרות מקבוצה זאת הן Ritalin, Concerta, Vyvanse, Focalin. התרופות Ritalin ו-Concerta, מאושרות לשמוש בארץ. התרופות Vyvanse ו-Focalin נמצאות גם הן, למיטב ידיעתי, בתהליכי אשור בארץ. לכל התרופות הללו תופעות לואי, וכולן עלולות לפגוע בתאבון ולהפריע להרדם. אם תופעות הלואי משמעותיות, אני ממליץ להוועץ ברופא המטפל. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני בן התשע סובל מהפרעת טיקים ומקבל קלונירית 50 מקרוגרם בהשפעה טובה מאוד. בני גם סובל כפי הנראה מבעיית קשב וריכוז,וקושי בכתיבה. עדיין לא מאובחן, אך לקראת אבחון. בבית ספר- עברנו דירה לכן עבר לבית ספר חדש. בבית ספר הקודם קיבל עזרה ותגבור ושנתיים עבר אכשהו. בבית ספר הנוכחי מסרב לעשות שיעורים. מסרב לשתף פעולה אף עם תגבור. אומר שרוצה "למות בלי כאב", כשמתעקשים איתו על מטלה. רוב הזמן במחשב. 2שאלות? לגבי מבחן שבודק הפרעת קשב, האם נותנים בהכרח ריטלין? אסור לו בגלל הטיקים. האם מבחן טובה הינו חלק מאבחון פסיכודידקטי אותו אנו נעשה?
ליאת שלום, לפני הכל, אם בנך אומר שהוא רוצה למות, יש לברר למה הוא מתכוון. צריך לשאול אותו בצורה ישירה. אם הוא באמת רוצה למות, יש לפנות בדחיפות לבדיקת פסיכיאטר ילדים. אם הוא מתכוון לומר שהשעורים קשים לו וכו', יש לבקש ממנו להפסיק להשתמש בשפה אובדנית. יש לבקש ממנו לומר מה שהוא מתכוון אליו! שנית, מעבר דירה ובי"ס, שטומן בחובו גם פרידה מחברים, יכול להשפיע בצורה משמעותית על ילד, ויש לברר אין קשיים הנובעים מהמעבר. לשאלותיך: 1. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס על בדיקת הילד ועל קבלת אינפורמציה מההורים ומביה"ס (בד"כ, מההורים בשיחה, ומביה"ס באמצעות שאלונים). לעתים, ורק בחלק קטן של המקרים, יש צורך בבדיקות עזר, כמו בדיקה ממוחשבת (TOVA, Moxo וכו'). כאשר מבצעים בדיקה ממוחשת, מבצעים אותה תחילה ללא תרופה, ובשנית לאחר מתן תרופה. הסטנדרט הוא לתת Ritain קצר טווח. טיקים אינם התויית נגד מוחלטת למתן Ritaln. בעברית - למרות שיש טיקים, אפשר לתת Ritalin, בודאי באופן חד פעמי לצורך בדיקה ממוחשבת. בכל מקרה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל של הילד. 2. בדיקת TOVA אינה חלק מאבחון פסיכודידקטי, אלא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון פסיכודידקטי מטרתו היא לזהות לקויות למידה, ולהעריך את מצבו הרגשי של הילד. אני חוזר ומבקש שתבדקי את האמירות של הילד על רצונו למות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני מקבל ריטלין באופן קבוע אך לא בחופשות וסוף שבוע בעוד מס ימים יש טורניר ג'ודו, האם מומלץ לתת לו כדור באותו יום או שלא?
דבי שלום, אין תשובה ברורה. יש ילדים ומבוגרים שמתארים ש-Ritalin עוזר להם בזמן פעילות גופנית, אחרים טוענים שהוא מפריע להם, ויש כאלו הטוענים שאינו מועיל ואינו מזיק. כדי לדעת האם התרופה תעזור לבנך, אין מנוס מלנסות. אני מציע לא לנסות בפעם הראשונה על טורניר חשוב, אלא בזמן אמון רגיל, ואח"כ לשוחח עם הילד ועם המדריך, ולנסות ולהבין אם היה שפור או היתה הרעה במצב. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום. בני בן 16, שוקל קרוב ל - 90 ק"ג. הוא נוטל מספר חודשים ויואנס 30 מ"ג, לאחר שיחה עם רופאה המטפלת, הומלץ להעלות את המינון ל - 50 מ"ג. ההמלצה באה בעקבות בעיות בבית הספר, ותלונת הילד שאין השפעה, ברצוני לציין כי הילד לוקח את התרופה לא קבוע. האם נכון להעלות את המינון למרות הנאמר לעיל? בנוסף לנאמר הוא צריך טיפול ריגשי, וקוצ'ינג. תודה סיגל.
ס"ג שלום, מנון התרופה הנדרש משתנה מאדם לאדם, אך בהחלט תלוי גם במשקל. על פניו, לאור משקלו הגבוה של הנער, ולאור העדר תגובה במנון הנוכחי (30mg), נראה בהחלט שיש צורך במנון גבוה יותר. לא הבנתי את הסיפא של דבריך, לגבי טפול רגשי וקואצ'ינג - האם זו שאלה? האם הוא מקבל טפולים אלו? אם כן, מדוע? שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
אני בן כ45 , וסטודנט לתואר שני , במועד המבחנים אני מנסה ללמוד בכול הרצינות ומשקיע ימים שלמים ללמידה למבחנים וגם בלימודים עצמם , אבל החומר לא נכנס לי בקלות כמו לשאר החברה שלי בכיתה ואני מרגיש שאני צועד אחורה במקום קדימה וכן גם מצביעים על כך תוצאות המבחנים שלי . לאחרונה פניתי לרופא המשפחה שהפנה אותי לנוירולוג כשביקשתי ריטילין , כי נראה לי שזה יכול לעזור לי , אך הוא שלל את זה מכיוון שיש לו חשד שאני לוקה באפילפסיה ,( נפלתי על הראש לפני כחצי שנה ), למרות שלא לקיתיי באפילפסיה . והוא המליץ לי על ZOOM, ניסיתי אותו כחודש , לא ראיתי שום שיפור משמעותי אם בכלל . אתה יכול אולי להמליץ לי לקחת משהו על מנת להחזיר לי את הריכוז שכול כך חסר לי ? תודה
DONY שלום, כיון שהפורום הוא פורום לילדים ונוער, וגיל 45 מעט חורג מטווח הגילאים, אענה בקצרה. אפילפסיה, ובודאי חשד לאפילפסיה, אינם התווית נגד מוחלטת לטפול ב-Ritalin או בתרופות סטימולנטיות אחרות (Vyvanse, Adderall, Focalin). כלומר, בהחלט יש מקום לשקול טפול תרופתי ב-Ritalin וחברותיה. אם אכן אתה סובל מאפילפסיה, יש צורך לטפל במחלה זו. אני ממליץ שתחזור ותוועץ בנוירולוג. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בנין כיום בן 9, מאובחן ADHD ן ODD, הה מטופל בריטלין 10מ"ג, שלוש פעמיים ביום. הוחלט לעבור לתרופה אחרת בשל תופעות הלוואי הרבות, וגם נראה כי הריטלין כבר הפסיק להשפיע בצורה מיטבית. ניתן מעל לשנתיים. עברנו לפני חודשיים לויואנס מינון של 30 מ"ג, נראה היה בחודש הראשון כי זיכינו בילד חדש "נורמלי" לחלוטין, הרבה פחות אימפולסיביות והתנגדויות,הברה יותר שמח ותופעות הלוואי פחתו.(התחיל לאכול, ולא רק בערב). אולם עכשיו אנו בחודש השני ונראה כי התרופה פחות משפיעה. האם המינון של 30 מ"ג הינו מינון הנכון? ושאלה נוספת האם התרופה הזו ממכרת? תודה
לבנה שלום, אם התרופה משפיעה פחות, יתכן שהמנון אינו מספיק, ויתכן שישנן סיבות אחרות. סיבות אחרות יכולות להיות עליה בדרישות, קשיים בבית, קשיים חברתיים וכו'. אם אין שנוי בסביבתו של הילד, בהחלט יתכן שהמנון אינו מספיק. במקרה זה, מומלץ להוועץ ברופא המטפל, ולשקול עליה במנון התרופה. התרופה, כמו תרופות אחרות ממשפחה זו (Ritalin, Concerta, Focalin, Vyvanse) אינה ממכרת. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
האם סטרטרה מגבירה תוקפנות יותר מריטלין? האם הגברת התוקפנות קוראת אצל רוב המטופלים בתרופה או אצל מיעוט קטן?
איזו מבין הבדיקות היא כלי יעיל יותר לאבחון קשב וריכוז בנער מתבגר בן 16? בעבר עשה בדיקת טובה שלא היתה חד משמעית אך הרופא בכל זרת נתן איטלקים כברירת מחדל, הילד לא מוכן ליטול את התרופה היות וגורמת לו לעצבות רבה. תודה
רונית שלום, הן בדיקת TOVA והן בדיקת Moxo הן בדיקות עזר, המשמשות לעתים כחלק מאבחון הפרעת קשב ורכוז. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס בראש ובראשונה על בדיקת הנער, ועל קבלת מידע מההורים ומביה"ס. ברוב המקרים אין צורך בבדיקת עזר. לעתים, כשעולה הצורך, משתמשים בבדיקה כזו, בינהן גם TOVA ו-Moxo. לגבי הבדיקות עצמן, בדיקת Moxo ככל הנראה טובה יותר, כיון שהיא כוללת, כחלק מהבדיקה, גם מסיחים ויזואליים וקוליים, וכך דומה יותר למציאות. כמו כן, היא מתוקפת יותר מחקרית. לגבי רופא הזרת שנתן איטלקים, ממש אין לי מושג. אני בד"כ לא רושם איטלקים למטופלים שלי :-)) בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
אני מעוניין לבדוק האם אני סובל מהפרעת קשב וריכוז. כל השנים כתלמיד סבלתי מכך אבל זה לא היה פופלרי לבצע בדיקות או אבחונים כאלו. הבנתי שהדבר הטוב ביותר הוא לעשות אבחון פסיכודידקטי http://www.xn--4dbcgaiammfccs4c2a8b3c.com/ כפי שקראתי בכל מיני אתרים. האם אבחון דידקטי מספיק לצורך כך ? תודה מראש
אלון שלום, אבחון דידקטי הוא אבחון הבא לאבחן לקויות למידה. אבחון פסיכודידקטי הוא אבחון שמטרתו לאבחן את מצבו הרגשי או הנפשי של האדם ("פסיכו") וכן לאבחן לקויות מידה ("דידקטי"). הן אבחון דידקטי והן אבחון פסיכודידקטי אינם מאבחנים הפרעת קשב ורכוז. לשם כך יש צורך באבחון להפרעת קשב ורכוז. עם זאת, לעתים קרובות, באבחונים דידקטיים או פסיכודידקטיים עולה חשד לקיומה של הפרעת קשב ורכוז, ואז מפנים לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
האם יש סימנים מקדימים להפרעת קשב וריכוז אצל פעוטות? למשל פעלתנות יתר, הליכה על קצות האצבעות, חוסר יכולת לשבת או לעמוד במקום אחד או דברים אחרים. תודה
שם שלום, פעלתנות יתר עשויה לנבא הפרעת קשב ורכוז, אך פעוטות פעלתנים מטבעם, ומתקשים להתרכז לאורך זמן. בשל כך גיל המינימום שנקבע לאבחנה של הפרעת קשב ורכוז הוא גיל שלוש שנים, ובהגדרה פעוטות אינם לוקים בהפרעת קשב ורכוז (מקובל שפעוט הוא עד גיל שלוש שנים, וילד מגיל שלוש שנים). אם אכן הפעוט יסבול בעתיד מהפרעת קשב ורכוז, היא תאובחן ותטופל מאוחר יותר. על כך אמרו חז"ל דיה צרה לשעתה. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום..ביתי בת 4 ילדה מאוד נבונה..יש לי איתה בעיה היא לא מקשיבה היא תמיד אוהבת לזוז ולגעת בהכל ממש בהכל בדברים שאסור לה אפילו ואני ואבא שלה והסובבים אותה תמיד מסבירים לה שאסור!!לציין שהיא ילדה 2 מבין 3 אחים אחד גדול ממנה והשני קטן ממנה..והם דווקא כן מקשיבים למה שאומרים להם.איך אני אמורה לדעת עם זו בעיית קשב וריכוז.(לא יושבת שנייה תמיד זזה.תמיד אבל תמיד בכל ארוחה כוס השתייה נשפכת ממנה..זה לא משהו שבכוונה היא עושה..זה פשוט נשפך איך אין י מושג)מבקשת את דעתך תודה רבה..לציין שבגן ילדה מאוד שקטה בלי שום בעיות..
ליאורה שלום, התאור בבית, כפי שמסרת, עשוי להתאים להפרעת קשב ורכוז. מנגד, העובדה שהילדה מתנהגת למופת בגן, אינה מתאימה. לפני שרצים לאבחונים כאלה או אחרים, אני מציע לשוחח עם הגננת (מומלץ לקבוע פגישה מסודרת, ולא לתפוס אותה בסוף היום), ולשמוע ממנה על התנהלותה של הילדה בגן. בהמשך, מומלץ לפנות לפסיכולוג/ית, לצורך הדרכת הורים. אם הקשיים נמשכים, יש לשקול פניה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. יום טוב, ארז ברנע.
יש קשר? אצל ילדה בת 5??
ירושלמית שלום, לא ממש ברור למה את מתכוונת ב-"הפרעת די.ס.די." האם הכוונה היא ל-DCD? אולי ל-DSD. יתכן והתכוונת ל-Developmental coordination disorder. בכל מקרה, גם הפרעה זו וגם דכאון, אינם נושא הפורום. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
לפני כמה ימים בני בן ה11 עבר מבחן טובה במבחן מדד הקשב שלו היה 2.865- ומדד התזמון היה 3.976- שאר המדדים היו בגבולות הנורמה אימפולסיביות נכתב כי מעל הנורמה והיפראקטיביות מעט מתחת לממוצע אבל עדיין בגבול. הפגישה עם הנוירולוג רק בעוד חודש וחצי והייתי רוצה כבר להתחיל לעזור לו רק לו בטוחה איך, וגם כמובן הצוות החינוכי שלו מתעקש על רטלין אבל אני ממש לא רוצה לתת לו כי כבר ניסיתי לתת לו רטלין וזה הביא לכך שלקראת שעות הערב הוא נהייה מאוד רגיש וכל דבר יכול היה לגרום לבכי הסטרי ועצבים
אירינה שלום, בדיקת TOVA היא בדיקת עזר באבחון של הפרעת קשב ורכוז. האבחון עצמו הוא בעיקרו אבחון קליני. לא ברור לי אם הילד כבר נבדק ע"י נוירולוג, או לא. בכל מקרה, אני ממליץ מאד, להמתין לפגישה עם הנוירולוג. בדקי אם ניתן להקדים את הפגישה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
הפסיכיאטרית רשמה לבני בן ה8.5 אריפליי 5 מ"ג במקום האטומין שקיבל עד כה 80 מ"ג שגרם לעליית משקל מופרזת (שוקל כעת 62 ק"ג)פשוט גרם לבולמוס אכילה לא נורמלי. תרופות אלו הן בתוספת לקונצרטה 54 מ"ג שניתנות להפרעת קשב קשה. אנו מבוטחים בכללית שבינתיים מסרבת לנפק תרופה זו בגלל ההתוויה שלה. שאלתי היא אלו תופעות לוואי יש לאריפליי משום שקראתי שגורמת לטרדיב דיסקינזיה בקיצור מהם הסיכונים כי אני מאוד חוששת . תודה רבה .
אמא מודאגת שלום, ה-Ariply היא תרופה אנטיפסיכוטית (כמו האטומין), שיש בה יותר ויותר שמוש כטפול בהפרעות התנהגות בשנים האחרונות. אני מניח בגלל העליה הרבה במשקל, הפסיכיאטרית החליפה את ה-Etumin ב-Ariply. רשימת תופעות הלואי של התרופה, כמו של כל תרופה, היא ארוכה. תופעות הלואי העיקריות הן הגברת התאבון (אך פחות מ-Etumin), אי-שקט, קושי בשינה, כאבי ראש, יובש בפה. דוקא tardive dyskinesia היא הפרעה נדירה ביותר בתרופה זו (ושכיחה יותר ב-Etumin). לא כתבת מהי ההפרעה בה סובל בנך, אך אני מניח שמדובר בהפרעת קשב ורכוז עם היפראקטיביות ובעיות התנהגות. בחירתה של הפסיכיאטרית המטפלת ב-Ariply, בהחלט נראית במקומה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
ביתי השמינה מאד וזו אחת הסיבות שהדיכאון ואינה נפגשת עם אנשים הרופא המליץ אריפליי כתוספת לכדור אנטי דיכאוני וזה גורם להזמנה האם יש תרופה אחרת שמגבילה לאריפליי שלא גורמת להשמנה? תודה
שלום, אני מאבחנת דידקטית ושמעתי רבות על אבחון moxo התענינתי בלימוד המבחן ומבירור עלה כי בעצם זה כלי שמבחין בין סוגי קשיי הקשב אך לא מהווה תחליף לבדיקה נוירולוגית או פסיכיאטרית. אם כן, מה התועלת במבחן זה? אולי עדיף לשלוח ישירות לבדיקת רופא מומחה? ושאלה אחרונה- האם כדאי ללמוד את הכלי, במיוחד שיש מקומות שמלמדים בקצרה ואפילו ללא קבלת תעודה על הקורס? תודה
מיכל שלום, בדיקת Moxo היא בדיקת עזר, שלעתים משתמשים בה כחלק מאבחון של הפרעת קשב ורכוז. אבחון של הפרעת קשב ורכוז הוא בראש ובראשונה אבחון קליני, ומתבסס בעיקר על בדיקת הילד, קבלת מידע מההורים וקבלת מידה מביה"ס/הגן. ברוב המקרים אין צורך בבדיקת Moxo, ויש להשתמש בה, כמו בכל בדיקה, בצורה מושכלת. (אם אינך יודע להסביר מדוע שלחת מטופל לבדיקה, כנראה שההפניה לבדיקה מיותרת). כמו כל בדיקה, גם במקרה של בדיקת Moxo, רצוי לדעת כיצד לפרש את תוצאותיה. בדיקת Moxo עשויה לעזור גם באבחנה בין סוגים שונים של הפרעת קשב ורכוז. בכל מקרה, כאשר רוצים לאבחן הפרעת קשב ורכוז, יש להפנות את המטופל לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים או רופא ילדים שהוסמך לכך, כדי לאבחן. הפניה לבדיקה ממוחשבת (Moxo או אחרת) לפני הבדיקה הקלינית היא לעתים קרובות מיותרת, גוררת הוצאות כספיות מיותרות, ולעתים נעשית מתוך שקולים זרים. בדיקת Moxo בפרט, ואבחון הפרעת קשב ורכוז, אינם חלק מאבחון דידקטי. אך אם את רוצה להרחיב את אופקייך, הדבר תמיד מומלץ. אני מציע לפנות לחברה המשווקת את הבדיקה, ולברר איתם היכן מומלץ ללמוד על הבדיקה והבנת תוצאותיה. מקוה שהשבתי על כל התהיות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום הרופא שלי חושד שיש לי הפרעת קשב וריכוז ושלח אותי לעשות בדיקת מוקסו פעם אחת ללא תרופה ופעם שניה עם ריטלין רגיל 10 מג, כדור אחד, ואחרי שעה לעשות שוב את הבדיקה. רציתי לשאול האם זה לא מינון נמוך מדי לבחור בן 26 ששוקל 102 קג? כי הבנתי שבדרך כלל נותנים את המינון המינימלי למשקל הנבדק, לא כך? בתודה
דניאל שלום, על פניו הצדק עמך, ונראה שהמנון נמוך. עם זאת, יתכן ולרופא היו שקולים אחרים מדוע בחר במנון נמוך. נראה שאין מנוס מלחזור לרופא ולשאול אותו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, שני בן ה-7.5 אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז ומקבל רטלין 20 מ"ג עם השהיה. בסוף שנה"ל הנקודמת, הכדור עשה לו פלאים. השנה, המחנך חסר ידע והכשרה, וגם הילד מגיב פחות לכדור= בלאגן בכיתה. אציין כי לא השתנה משקל הילד (אולי ירד, כי לא אוכל כלום) האם ישנם טיפולים תומכי רטלין, ע"מ לעזור לילד? (הוא רוכב בחווה טיפולית כשנתיים) לתשובתך אודה
שושי שלום, קשב ורכוז הם תוצאה של גורמים רבים, ולכן הטפול בהפרעת קשב ורכוז הוא כוללני, ולא תרופתי בלבד, למרות שלתרופות מקום חשוב בטפול בהפרעה. כאשר ילד שהגיב טוב לטפול התרופתי מפסיק להגיב, עלינו לחפש ולמצוא מה השתנה. לעתים, המנון כבר אינו מספיק, בעיקר כאשר הילד גדל, או כאשר הדרישות משתנות ועולות. לעתים מדובר במשהו בסביבתו של הילד, כמו למשל שנויים בכתה - שנוי בהרכב הכתה, החלפת מחנכת, הוספת מקצוע שקה לילד. לעתים מדובר בשנויים בבית - גרושי הורים, לידת אח/ות ועוד. לעתים, מדובר בקשיים חברתיים הבאים לידי בטוי בקושי ברכוז. אני מציע בראש ובראשונה להוועץ במחנכת ולברר האם מה השתנה ומדוע לילד קשה יותר. כמו כן, מומלץ לחזור לרופא המטפל ולהוועץ בו. טפולים נוספים שנמצאו יעילים בטפול בהפרעת קשב ורכוז הם הדרכת הורים, הדרכת המחנכת, וקבוצה למיומנויות חברתיות, אם יש קושי חברתי. גם חוגי פעילות גופנית עשויים לעזור. חשוב שהילד יחווה הצלחה, ורצוי למצוא תחומים בהם יוכל לעשות זאת. לצערי, אין כל הוכחה שרכיבה על סוסים יכולה להועיל להפרעת קשב ורכוז. אם זאת, אם הילד נהנה מכך, אני האחרון שאבקש שיפסיק את הרכיבה. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב,אני אמא לילד בן 8[הצעיר בכיתה]הלומד בכיתה ג,בכיתה א לא היו תלונות כלפיו כלל,ומכיתה ב +תחילת ג -אותה מחנכת צתלוננת שוב ושוב שבוחן גבולות בעיקר...עשינו אבחון פעמיים בשאלה של קשב וריכוז -2 היועצים קבעו שעם הפרעת קשב וריכוז קלה שלא מצדיקה טיפול תרופתי.חשוב לציין שלימודית,חברתית ודימוי עצמי ובטחון עצמי-הכל מעל הממוצע....בית הספר ובראשם המחנכת מזמינים אותנו לשיחות חוזרות....[הורים רבים מתלוננים על המורה ]מאוד מייאש....מה עושים?
צילי שלום, תחושת התסכול בהחלט מובנת. מצד אחד נאמר שאין צורך בטפול, ומצד שני יש קשיים. לא לגמרי ברור לי מי הם "היועצים". אם מדובר ברופאים שאבחנו את הילד, יש לחזור לאחד מהם, ולהציג את הקשיים המדווחים מביה"ס. אם מדובר באחרים - מאבחנת, יועצת ביה"ס או מישהו אחר, אזי יש צורך באבון של הפרעת קשב ורכוז. אבחנה של הפרעת קשב ורכוז טומנת בחובה הפרעה בתפקוד. כלומר אם ילד אובחן כלוקה בהפרעת קשב ורכוז זה אומר בהכרח שיש קושי בתפקוד. הקושי יכול להיות בביה"ס, בבית, עם חברים, או במספר מקומות. ילד שאובחן כלוקה בהפרעה קשב ורכוז זקוק לטפול. לעתים (במיעוט המקרים) אין צורך בטפול תרופתי, והתערבויות אחרות יספיקו. לאור התלונות החוזרות מביה"ס, אין מנוס מחזרה לרופא המטפל בהפרעת קשב ורכוז, והתחלת טפול בילד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בתי בת 9 מאובחנת עם קשב וריכוז וכן ODD. טופלה בריטלין 30 מ"ג LA. הומלץ להוסיף גם 1/2 כדור רספונד. אני מתנגדת לתת כדור זה. ושואלת האם יש אלטרנטיבה אחרת ?
סמדר שלום, תמיד יש ברירות אחרות, השאלה היא אם ברירות אלו טובות יותר. טפול בהפרעת קשב ורכוז ובהפרעת התנהגות הוא טפול כוללני, ולא רק תרופתי. אפשרות אחת היא לטפל לא תרופתית, כמו הדרכת הורים ומורים, טפול התנהגותי לילדה, העברתה למסגרת חנוכית התואמת את צרכיה (אם יש בעיות קשות בביה"ס). מבחינה תרופתית, יש תרופות נוספות, אך התרופות המומלצות הן מהמשפחה של Rispond. לכל תרופה יש יתרונות וחסרונות. על טפול ב-Rispond לבעיות התנהגות יש מידע רב, ונסיון רב, וזוהי בהחלט התרופה המומלצת כקו ראשון. אני מציע שתבררי עם עצמך מדוע את מתנגדת לטפול התרופתי. לאחר מכן, מומלץ לחזור ולהוועץ ברופא המטפל, ולשקול את האפשרויות האחרות. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
אשמח לדעת אילו טפולים הוכחו כיעילים בטיפול בהפרעות קשב וריכוז פרט לטיפול תרופתי?
לבני בן ה 6.5 יש ADHD וגם בעיות התנהגות, כמו למשל כשאני אומרת לו ללכת למקלחת הוא נוהם בכעס ולא מוכן ללכת (נשאר דבוק למחשב), או נעלב מאוד כשילד אחר מקניט אותו עד כדי הרמת יד. ביקשתי מהפסיכיאטרית לעבור מריטלין LA לסטרטרה (עקב חוסר תיאבון והרצון שההיפריות והאימפולסיביות יטופלו לאורך כל היום), אבל היא היתה נעולה על הוספת ריספרדל במקום מעבר לסטרטרה, בגלל התקפי הכעס האלה. אני יודעת שלסטרטרה יכולה להיות תופעת לוואי של הגברת תוקפנות אבל האם זה לא רק במקרים מעטים? או שאם לילד יש כבר נטיה לתוקפנות סביר שהיא תגדל בהשפעת הסטרטרה במקום לקטון?
ורד שלום, הבעיה העיקרית של Strattera היא שהתרופה יעילה פחות, באופן משמעותי, בהשוואה לתרופות הסטימולנטיות (Ritalin/Concerta, Adderall, Focalin, Vyvanse). "כיסוי" של כל היום יכול להתבצע גם באמצעות תרופות סטימולנטיות, כמו concerta למשל. בנוסף, יש צורך בהתערבויות לא טפוליות - בגיל הזה בעיקר התנהגותיות. לשם כך יש צורך בהדרכת הורים. אני מציע לחזור לפסיכיאטרית המטפלת, ולדון עמה ביתרונות ובחסרונות של כל אחד מהטפולים האפשריים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
האם מינון של פוקלין XR 10MG הוא זהה למינון של קונצרטה 36 (מבחינת השפעה על קשב וריכוז)? ואם לא - מי גבוה יותר?
טל שלום, השפעתו של Focalin XR 10mg שווה להשפעתה של Concerta 36mg. באופן כללי, מבחינת העוצמה: Focalin XR 10mg = Focalin 5mg = Ritalin 10mg = Concerta 36mg יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בוקר טוב ביתי בת 3ו9חודשיים..יש לי איתה קצת בעיה היא לא מקשיבה למה שאני אומרת ומסבירה לה בכללללל !!! עם היא משחקת ואני אומרת זהו מספיק..תסדרי תחדרי היא לא עונה אחרי נזיפה של ממש רצינית היא מקשיבה וכנ"ל כאשר היא רוחצת ידיים תיסגרי תמים.עם היא נוגעת במשהו,עם היא הולכת לאנשהו בלי רשות וכ'ו...היא עושה המון שטיות שאני בכלל לא אוהבת אותם אני מסבירה לה שאסור להתנהג ככה..אבל עדיין.מה עליי לעשות??תודה!
טלי שלום, נראה שבתך בודקת את הגבולות בבית, אך מהתאור שמסרת לא נראה שיש קשר בין התנהגותה לבין הפרעת קשב ורכוז, או כל הפרעה אחרת. לא תארת מה קורה בגן, וגם לא סיפרת היכן האב והאחים (אם יש) בתמונה. יש לזכור שמדובר בילדה בת שלוש שנים ותשעה חודשים, והתנהגותה המתוארת בהחלט נורמלית לגילה. יתכן והקושי נובע מהפער בין התנהגותה של הילדה לציפיותייך את. במקרה זה אני ממליץ שני דברים: 1. להוועץ בגננת, ולשמוע מה קורה בגן. אני ממליץ לקבוע פגישה מסודרת עם הגננת. 2. לפנות לפסיכולוג/ית ילדים, את ואביה של הילדה, ולקבל הדרכת הורים. שבוע טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני בן 7, ADHD + PDD בתפקוד גבוה. הפסיכיאטרית הציע שימוש בריספרדון (בנוסף לקונצרטה) בגלל האימפולסיביות שלו. אני מודאגת בעיקר בגלל תופעות לוואי של דיסטוניה ודיסקינזיה, בגלל שגם ככה יש לו תנועות קצת מוזרות, ויש לי אח שגם לו יש מעין טיקים בכל גוף. 1. האם יכול להיות שבעקבות הריספרדון (חצי מ"ג יום. הילד שוקל 20 ק"ג) יופיעו הפרעות תנועה שלא יעלמו גם לאחר הפסקת הריספרדון? 2. באינטרנט קראתי שהתרופה מיועדת לבני 5 ומעלה עם אינליגנציה נמוכה. למה דווקא לבעלי אינטליגנציה נמוכה (בני בעל אינטליגנציה גבוהה מהממוצע)?
שירה שלום, התרופה Risperidone (המופיעה בארץ בשמות המסחריים Risperdal ו-Rispond), משמשת כטפול במצבים שונים ורבים בפסיכיאטריה של ילדים ונוער. בילדים הלוקים בהפרעה מרצף האוטיזם (ASD), הפרעה שבעבר נקראה PDD, יש שמוש נרחב בתרופה זו. צודקת הפסיכיאטרית המטפלת בכך שהתרופה בהחלט עשויה להפחית את האימפולסיביות. ל-Risperidone, כמו לכל תרופה אחרת, יש תופעות לואי. דוקא תופעות לואי של דיסקנזיה (הפרעה בתנועה) ודיסטוניה (כווץ שרירים) נדירות מאד בתרופה זו. תופעות הלואי השכיחות הן הגברת התאבון ועייפות. התרופה אינה מגבירה טיקים, ואף עשויה לדכא אותם. לאור הסכון הנמוך מאד מאד להפרעת תנועה, לא הייתי מכניס זאת כלל בשקולים האם לטול את התרופה או לו. לגבי עניין האינטיליגנציה הנמוכה. איני יודע מהיכן המידע. אני איני יודע על כך. התרופה נתנת לילדים שונים, בלא קשר לאינטיליגנציה שלהם. הקשר היחיד שאני יכול לחשוב עליו הוא שהתרופה משמשת גם לטפול בהפרעות התנהגות, ובקרב ילדים הלוקים בפגור שכלי יש יותר בעיות התנהגות, ולכן אולי שעור גבוה יותר מקבל תרופה זו. אני חוזר ומדגיש שאין קשר בין מתן התרופה לאינטיליגנציה. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, חבר שלי בן 25, מאובחן כסובל "מהפרעת" קשב וריכוז נוטל ריטלין 30 מ"ג (שניתן לו באישור רופא משפחה כמובן) באופן לא קבוע לדוגמה: לפני מבחנים חשובים, באופן יום יומי לתקופה של 3 שבועות לפחות (בתקופות לימודים לחוצות), אחת לשבוע וכו'. חשוב להדגיש שאף פעם הוא לא נטל את התרופה באופן סדיר ואותי זה מדאיג. מספר שאלות: 1. האם המצב הנ"ל יכול לפגוע בו באיזשהו אופן בשלב מסוים? 2. מה הן האלטרנטיבות לטיפול? אולי לעבור למינון של 10 מ"ג ולחלק ע"פ הצורך (ביום שלוקחים)? אשמח לקבל את עזרתכם בנושא מפני שהנושא מטריד אותי מאוד. תודה מראש, בר.
בר שלום, החבר שלך אינו נער, ולכן אענה בקצרה, כיון שהפורום מיועד לילדים ונוער הלוקים בהפרעת קשב ורכוז. לא הבנתי האם הוא אובחן, ואם כן מדוע המרכאות בשאלה. לענין עצמו, אין כל בעיה לטול Ritalin באופן לא קבוע, בעת הצורך. הדבר אינו גורם לסכון כלשהו. ל-Ritalin, כמו לכל תרופה בעולם, יש תופעות לואי. אם יש תופעות לואי משמעותיות, עליו להוועץ ברופא המטפל. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.
שלום, קיבלתי מכם שיחת טלפון מוקלטת, רק מיידע אתכם שאתם עוברים על החוק ובמידת הצורך אגיש תלונה במשטרה. לא יתכן כי בחג בשעת מנוחת הצהריים 15:00,תחייגו לבייתי עם הודעה מטופשת ותפריעו את מנוחתי,אגב זה מוקלט אצלי.
מנשה שלום, לא ברור לי למי אתה מתכוון במונחים "מכם", "אתכם", "אתם". איני יודע מי הטריד אותך או למה. אישית, איני מתקשר לאיש מהפונים לפורום, וגם איני יודע כיצד להגיע אליהם (אין לי את מספרי הטלפון או כל זהוי אחר של הכותבים בפורום). אם מישהו מאתר הטריד אותך, אודה לך אם תפרט, ואנסה לפעול כדי שארוע כזה לא ישנה. חג שמח ושקט, ד"ר ברנע ארז.
הבן שלי בן 6 סובל מבעיות התנהגות קשות בעיקר בבית הספר שוקל 39 קילו מקבל כדור ריטלין 40 מג וכדור אריפליי 5 מג שלם שאלתי היא האם זה לא יותר מדי??ומה ההשפעה של כדורים אלו בעתיד??.
עדי שלום, לא פרטת, אך ממשה שכתבת אני מניח שבנך לוקה בהפרעת קשב ורכוז (קרוב לודאי עם היפראקטיביות), הפרעת התנהגות והשמנה. המנונים שנוטל בנך הם בתחום המנונים המותרים, ואפשר אף לתת מנונים גבוהים יותר. לכל התרופות בעולם יש תופעות לואי. עם זאת, ללא טפול תרופתי בבנך, הוא נתון בסכונים משמעותיים להדרדרות בתחומים שונים של החיים (חברתי, למודי, משפחתי וכו'). חשוב לזכור כמה דברים: 1. כל ילד מגיב אחרת לתרופות, ונמצא בסביבה אחרת, ולכן הרופא המטפל, המכיר היטב את הילד, קובע את המנונים. 2. טפול תרופתי הוא רק חלק מהטפול בילד. חלקים חשובים אחרים הם הדרכת הורים, והתאמת מסגרת החנוך לילד (כלומר, האם הילד לומד במסגרת חנוכית התואמת את צרכיו). אני ממליץ לחזור לרופא המטפל, ולהוועץ בו הן לגבי הטפול התרופתי, והן לגבי כלל הטפול. שבת שלום, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, בני בן 8 ילד בכיתה ג'. ביצענו אבחון מוקסו עקב תלונות בבית הספר שאינו מרוכז ולא מבצע את המוטל עליו.גם בבית אני רואה שהילד מתקשה בהתארגנות, הכנת שיעורי בית וכד' בקיצור, כול הדברים שמראים על קשב וריכוז. אז השאלה שלי היא בעצם מה עכשיו? איך ממשיכים מפה? העברתי לבית הספר את ההמצלות, האם צריך לפנות לניורולוג לקבלת מרשם לריטלין? האם יש המלצות אחרות בנושא? אשמח לקצת סדר בדברים... תודה דפנה.
בדיקת מוקסו היא חלק קטן מאבחון קשב וריכוז, עלייך לקבוע תור לניורולוג שאת סומכת עליו וששמעת המלצות. לפני כן יש למלא טפסים עם הרבה שאלות טופס להורים וגם טפסים למורה ועם כל הניירת כמובן בצירוף תוצאות המוקסו יש להגיע לניורולוג והוא לאחר שיחה איתכם ההורים ושיחה עם הילד, עיון בטפסים ובבדיקת המוקסו יחליט לגבי המשך טיפול. ממליצה לך לשאול בפורומים של הפרעת קשב אצל ילדים על המלצות לרופא ניורולוג טוב לפי אזור מגורייך, בהצלחה!
דפנה שלום, בדיקת Moxo, כמו כל בדיקה ממוחשבת אחרת, אינה אבחון. אבחון הפרעת קשב ורכוז מתבסס על בדיקת הילד, ועל קבלת מידע מההורים והמורים. לעתים, ובמיעוט המקרים, יש צורך בבדיקת עזר כמו Moxo. כמובן שלא נגרם כל נזק מכך שהילד בצע את הבדיקה (מעבר לנזק הכספי). הילד עדיין זקוק לאבחון. לצורך אבחון יש לפנות לפסיכיאטר ילדים, נוירולוג ילדים, או רופא ילדים שעבר הכשרה לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. מובן שכדאי להביא את תוצאות בדיקת ה-Moxo (וכן תוצאות כל אבחון אחר שעבר הילד) לרופא המאבחן. הרופא יבדוק את הילד, ישוחח אתכם, ישמע מביה"ס (דרככם, או באמצעות שאלונים),יקבע אם הילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז, וימליץ על טפול. חג שמח, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני בן 9 לוקח LA20 מ"ג,בחודשים האחרונים חלה החמרה בהתנהגות בבי"ס ובבית. בבי"ס היה מעורב במס' מקרי אלימות, הבעיה הקשה מתחילה אחה"צ כשהשפעת הכדור פגה, הילד לא מוכן להכין שיעורי בית ,מתפרץ ואגריסיבי. פנינו לנוירולוג שסרב(ובצדק) לעלות המינון ל-30מ"ג בגלל משקל(24 ק"ג)והפנה אותנו לפסיכיאטר, הלה הציע לעלות המינון ל-30 למרות המשקל הנמוך אך סירבתי. אני ממש אובדת עצות וחוששת מאוד לתופעות חמורות בהגדלת המינון, ובעלי מתעקש להעלות. המצב והמתיחות בבית בלתי נסבל. מה דעתך האם אפשר להעלות נוכח המשקל? מה הסיכונים הכרורכים בכך? שמעתי שטיקים דכאונות וכו'. לתשובתך אודה
מור שלום, לפני שאתייחס לפרטים הספציפיים, כמה דברים שכדאי לזכור קודם לכן. 1. רצוי שתבחרו רופא שאתם סומכים עליו. פורומים אינטרנטיים (זה ואחרים) אינם תחליף לרופא מטפל. 2. אם יש החרפה במצב, צריך לעשות שנוי בטפול. אין טעם להמשיך בטפול שאינו מועיל, ואין זה חשוב אם מדובר בטפול תרופתי, פסיכולוגי או כל טפול אחר (כן גם בטפול אלטרנטיבי אין טעם להמשיך, אם אינו מועיל). 3. הטפול בהפרעות קשב ורכוז הינו כוללני, והטפול התרופתי הוא רק חלק ממנו. להדרכת ההורים והמורים תפקיד חשוב מאד בטפול. וכעת לשאלתך הספציפית. ראשית, אני סבור שעליה במנון היא בהחלט אחת האפשרויות. עליה במנון יכולה להביא לשפור במצב, אך יכולה גם לגרום להחרפה של תופעות לואי, בינהן גם טיקים ודכדוך. שנית, יש אפשרות להוספת טפול תרופתי שמטרתו היא בעית ההתנהגות. טפול תרופתי כזה יכול "לכסות" גם את שעות אחה"צ. בכך בד"כ עוסקים פסיכיאטרים, ולא נוירולוגים. שלישית, יש צורך בהדרכת הורים, כדי לעזור לכם ההורים להתמודד עם הקשיים שבנכם מציב בפניכם. רביעית, יש לבדוק האם ביה"ס הוא המסגרת החנוכית התואמת את צרכיו של הילד. אני ממליץ לבחור רופא מטפל, ולהוועץ בו. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
הי, כבר מכיתה א בני אובחן כסובל מקשב. ניסינו ריטלין עם כול תופעות הלואי והריבאונדים הנוראיים, שינינו מינונים בהתאם למשקל, ניסינו אדרל שגרם לו לבכות כול היום ועכשיו המסכן מנסה קונצרטה ובקושי מצליח לבלוע ו..באלאגן שלם. אני יודעת שאם נפסיק הטיפול התרופתי הוא פשוט לא ילמד. אבל עצם זה שהוא בקושי אוכל ואף יש לו שינויים בהרגלי היציאה מלחיץ אותנושאנחנו פשוט פוגעים בבריאות שלו. הוא כ"כ קטן ודוחף לגוף זו השנה הרביעית כדורים בלי סוף שגורמים לו לחוסר תאבון ומצבי רוח וכול פעם משנים לו כדורים וההרגשה שהוא כמו שפן נסיונות בכיתה ד. מה הכדור עם באמת הכי פחות תופעות לואי או למשל קראתי באנטרנט על אימון המוח. מה האפשרויות בעצם שעומדות בפנינו היום? אם עצובה ומותשת. תודה רבה.
מאי שלום, התחושה העולה ממכתבך היא אכן תחושה של יאוש. כמו כן, אני חש שאינך שלמה עם הטפול התרופתי. שמוש במלים "דוחף" ו-"שפן נסיונות" מעידים על כך. כמו בכל טפול, גם בטפול תרופתי, יש צורך לשקול את היתרונות מול החסרונות. אם החסרונות עולים על היתרונות, הטפול אינו טוב, ומומלץ לשנותו או להפסיקו. התרופות היעילות ביותר לטפול בהפרעת קשב ורכוז הן התרופות הסטימולנטיות, כמו Ritalin/Concerta, Adderall ו-Vyvanse. לכל התרופות הללו יש תופעות לואי, שאצל ילדים מסויימים עלולות להיות משמעותיות. ילדים שונים מגבים אחרת לאותה התרופה, ואין מנוס מנסוי ובדיקה. רצוי שנסיונות הטפול והבדיקה יהיו מושכלים. תרופה אחרת, עם פחות תופעות לואי, אך גם יעילה פחות, היא ה-Strattera. לאור הדווח שלך על פגיעה במצב-הרוח, יש לבדוק אם בנך לא סובל מהפרעת מצב-רוח, ואם כן, אזי יש לטפל בכך. בנוסף לתרופות, יש לבדוק האם המסגרת החנוכית של בנך תואמת את צרכיו. יתכן ומסגרת השגית פחות תהיה טובה יותר עבורו. לגבי אמון מח - צר לי, אך אין כל הוכחות שטפולים אלו יעילים. אני מציע להתמקד בפתרונות שהוכחו כיעילים. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז
אני הייתי ממליץ לך לחפש על שיטת רביב, ולחפש מטפל בשיטת רביב באיזור מגורייך ...
מאחר ובעלי קצת מתקשה לשלוט בעצמו בתגובות והוא אגרסיבי קצת אז ביקשנו מרופאת משפחה ריספונד והוא התחיל בחצי ועכשיו 1מ'ג שלם עברו שבועיים מאז התחיל מתי רואים תוצאות ואם בכלל?
צצ שלום, שלאתך אינה קשורה לפורום, כיון שהפורום עוסק בהפרעות קשב ורכוז בילדים ונוער. בכל מקרה, אני ממליץ שבעלך יפנה לפסיכיאטר מבוגרים. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
1. קראתי באתר מסוים באינטרנט על סטרטרה שהיא גורמת להאטה זמנית של צמיחת הילד והגברת התנהגות תוקפנית. האם זה נכון? 2. האם סטרטרה בד"כ פחות יעילה להפרעת קשב ממשפחת הריטלין? או שברוב המקרים היא מטפלת טוב בהפרעת קשב וריכוז?
יעל שלום, 1. כנראה שהמידע אינו נכון. אשמח אם תוכלי לצרף את כתובת האתר, ואנסה להעריך את איכותו של המידע שבו. 2. Strattera אכן יעילה פחות בהשוואה לתרופות סטימולנטיות (Ritalin/Concerta, Adderall, Vyvanse) כטפול בהפרעת קשב ורכוז. עם זאת, יש מטופלים ש-Strattera מצויינת עבורם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
שלום רב, רציתי לדעת האם זה מחייב שאם ילד הוא היפראקטיבי, הוא בהכרח סובל מבעיות קשב וריכוז? ודבר נוסף, אני לא מוכנה לתת לו ריטלין, הילד סה"כ בן 6 ומקריאת המחקרים בגיל כזה ממש לא מומלץ להתחיל עם ריטלין, קראתי על תרופה בשם SYNAPTOL, האם מישהו מכיר, ניסה?
יש תוספי תזונה שעשויים להקל, דוגמאת פיקנוגנול או אומגה 3 950. רצוי ומומלץ להתייעץ עם נטורופתית לגבי זה.
אייל שלום, אשמח אם תוכל להפנות אותי למחקרים המאששים את הטענות ש-"פיקנוגנול או אומגה 3 950" יעילים כטפול בהיפראקטיביות. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
לובה שלום, ראשית, את אמו של בנך, את האפוטרופוס שלו, ואת ואביו הם היחידים המחליטים איזה טפול הוא יקבל. אם אינך מוכנה לתת לו Ritalin, בנך לא יקבל Ritalin. חד וחלק. שנית, אם קיימת הפרעת קשב ורכוז, מומלץ בהחלט גם טפול תרופתי, כמו Ritalin ותרופות אחרות. אשמח אם תפני אותי למחקרים האומרים אחרת. שלישית, כשאת אומרת "היפראקטיבי" לא ברור למה הכונה. יתכן, ובנך אינו לוקה בהפרעת קשב ורכוז. בדיוק לשם כך קיים האבחון, כדי להחליט האם הילד ממלא את הקריטריונים של האבחנה או לא. רביעית. ניסיתי למצוא מחקרים על התכשיר Synaptol. לא הצלחתי למצוא שום מחקר. מצאתי רק חומר שווקי באינטרנט. המלצתי היא להשתמש בטפולים שהוכחו כיעילים, ולא בטפולים שאין כל מידע לגבי יעילותם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
קודם כל תודה רבה על תגובתך. כמובן שאני אעשה לו אבחון, העניין שלעיתים קרובות מדביקים סטיגמות לילדים, וזה מה שעשו לילד שלי, בסה"כ הוא עלה לכיתה א' ומכוון שאנחנו גרים בדרום, הילד גם סובל מטראומות של מלחמה והוא מטופל בנפגע חרדה, בבי"ס שלו החליטו שהוא סובל גם מבעיות קשב וריכוז ולא משתפים איתי פעולה ולא עוזרים לי בעניין של חרדות, היה לו מאוד קשה להתקלם. זה שהוא היפראקטיבי לא קשה לראות, הילד כל הזמן זז, רץ במקום ללכת, קשה לו לדחות סיפוקים וכו', אני אישית לא חושבת שיש לו בעיות קשב וריכוז, אבל אני יודעת שכאשר עושים אבחון, אם רואים שילד היפראקטיבי ישר אומרים שזה גם בעיות קשב וריכוז, לכן שאלתי אם זה מחייב.
שלום, אני לא סובל משום דבר, אבל אני בן 16 ורוצה לפני מבחנים ולימוד חשובים כמו מתמטיקה לקחת משהו טבעי, דוגמת ריכוזי. באיזה מידה הוא יעיל? אם אני לוקח רק פעם אחת לפני שיעור זה יעיל לא ברצף האם אפשר לשלב גם רסקיו להרגעת? תודה....
מאור שלום, למרות שאינך סובל מדבר, אתה חופשי לטול תוספי מזון כמו 'ריכוזית' או 'רסקיו', אם כי אני מתקשה להבין מדוע. ככל הנראה תוספי מזון אלו אלו אינם מזיקים, אך גם אינם מועילים, בעיקר כשאין במה לטפל. עם זאת, רצונו של אדם כבודו, וכאמור אתה חופשי לטול אותם. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני בן ה8 כיתה ב מפריע בכיתה משמיע רעשים , מתווכח, מציק לילדים לא עובד בכיתה. המורה המליצה לבדוק קשב וריכוז אך לפעמים שמגיעה מורה עם הגישה הנכונה לילד ועם תשומת לב הילד משתנה יותר קשוב עובד כותב וממושמע ורגוע. 2. אחת הבעיות שלו זה שהוא נמנע מעבודות לדוגמא אם צריך לקרוא הוא רואה מעל 5 שורות ומתחיל להגיד שזה הרבה או שיעורי בית בחשבון אומר שקשה לו ושזה הרבה (אבל לאחר איומים מבצע את השיעורי ) ללא קשיים פותר את כתרגילים ללא בעיות, ועוד משהו לא מוכן לסבול לכתוב הרבה מתחיל להתווכח שלא רוצה להכין וגם בכיתה נמנע מלהעתיק הרבה טקס מהלוח או לפתור בחשבון אם יש מס עמודים. לפעמים נכנס למצב רוח טוב ומכין את השעורים בשנייה ללא קשיים אך רק לפעמים... שאלותי... האם הפרעה בסעיף 2 היא חלק מסימפטומים של קשב וריכוז? ההימנעות לעבוד ובהקשר לסעיף 2 , האם הילד זקוק לאבחון פסיכו דידקטי או אבחון דידקטי? או שאבחון הקשב והריכוז יסביר גם את התופעה הזאת שבסעיף 2 לאיזה אבחון ללכת? כשיש בעיות התנהגות וגם המנעות מעבודות כיתה ושעורי בית אם זה בעיות קשב וריכוז האם הרטלין אמור לפתור גם את בעיית ההנהגות וגם את העניין של החוסר רצון והלחץ שהוא משדר כשיש עבודה לכתוב אז מה עושים .. לאיזה אבחון ללכת ? תודה רבה ליבנת.
ליבנת שלום, התסמינים שאת מתארת אצל בנך בהחלט עלולים להיות חלק מהפרעת קשב ורכוז, ואני מצטרף לדעתה של המורה ולהמלצתה. תחילת כתה ב' היא שלב מוקדם מדי לאבחון דידקטי. פנו לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. חתימה טובה, ד"ר ברנע ארז.
שלום, יש לי בעיה מאוד ספציפית שריטלין אכן פותר אבל הייתי רוצה לשאול אם קיים פתרון חלופי שיפתור ככל שניתן רק את הבעיה הספציפית הזו: במונחים מקצועיים: יש לי קושי להתעלם מגירויים חיצוניים והדבר מגביר את הנטייה למוסחות ופוגע בתפקוד כאשר הם אינם רלוונטיים לפעולה שבה אני עוסק באותו הזמן. יש איזה תחליף בריאותי או כדור פחות מזיק מריטלין שיכול לפתור בעיה מהסוג הזה?
יצחק שלום, התופעה שאתה מתאר נקראת מוסחות, והיא חלק מהפרעת קשב ורכוז. הטפול בקושי זה נעשה במסגרת הטפול בהפרעת קשב ורכוז. אפשרות אחת היא טפול תרופתי. התרופות היעילות ביותר הן הסטימולנטים, שגם Ritalin נמנה עליהם. תרופות נוספות מקבוצה זו הן Adderall, Focalin, Vyvanse לדוגמא. תרופה אחרת, ממשפחה אחרת היא ה-Strattera. אפשרות שניה היא שנוי הסביבה - לדאוג שבסביבת העבודה/הלמודים שלך יהיו פחות גרויים. לעתים הדבר אפשרי, אך לעתים גם לא. דרך אגב, Ritalin אינו כדור מזיק, אלא דוקא מועיל מאד. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, לאחר אבחון דידקטי , המליצו לי לעשות אבחון נוסף שבודק האם קיימת הפרעת קשב וריכוז. כדור ריטלין אחד של 10 מ"ג שינה מבחן מקצה לקצה. לאחר האבחון , המאבחנת הפנתה אותה לנוירולוג. עוד לפני הפגישה עם הנוירולוג , היה לי מבחן נוסף ולאחר התייעצות עם רופא המשפחה , היה ניסיון נוסף עם הכדור, ואותה רמת ריכוז גבוהה חזרה. שאלות : 1. יש לי מבחן פסיכומטרי בעוד כשבועיים, הייתי רוצה לשאול האם עד כדי כך קריטי לחכות לייעוץ של הנוירולוג או שאוכל להשתמש בכדור במבחן הפסיכומטרי ? 2. אני בן 19 ושוקל 65 ק"ג, ולא מצאתי תשובה מפורשת כמה מ"ג אני צריך ? כל האינטרנט מדבר על מבוגר (לרוב בן 27+) ועל ילדים (מתחת לגיל 12) ולא על נערים בטווח בין 15-23. 3. האם הכדור יאפשר השפעה לאורך כל מבחן הפסיכומטרי ? בפעם הראשונה הכדור השפיע למשך 7 שעות , בפעם השנייה למשך 5 שעות ואני חושש שמספר שעות ההשפעה ימשיך לרדת כך שלא ישפיע לאורך כל מבחן הפסיכומטרי. (פסיכומטרי כ3 וחצי שעות) 4. האם יש להשתמש בכדור לפני אוכל או אחרי ? 5. עד כמה נדיר , ההשפעה של תופעות הלוואי ? אני רוצה לוודא שבמשך מבחן הפסיכומטרי לא תופיע שום תופעת לוואי , ומזון בריא יחד עם הכדור יכול להפחית את הסיכויים להתרחשות תופעות הלוואי? 6. במקרה של הפסיכומטרי שאני צריך ריכוז ככך הניתן למשך ה-3 וחצי שעות , מה עדיף ריטלין רגיל או SR?
יוסף שלום, לא ברור לי סדר האבחונים, ומי שלח אותך למבחן ממוחשב ונתן לך כדור Ritalin למבחן. עם זאת אני מבין שלמעשה לא בצעת אבחון של הפרעת קשב ורכוז. מומלץ בחום שתבצע אבחון כזה, אצל נוירולוג או פסיכיאטר מבוגרים. עם זאת, לאור המבחן הקרוב, אנסה לענות על שאלותיך. 1. אם Ritalin השפיע עליך לטובה כל-כך, ויש רופא המסכים לתת לך מרשם לכדורים, תוכל לגשת למבחן, ורק אח"כ להשלים את האבחון. 2. אין מנון נכון, וכאן חשוב נסיונו המקצועי של הרופא המאבחן. כיון שכדור של 10mg עזר לך מאד, אני סבור שנכון להתשמש במנון זה. דרך אגב, לפחות בארץ, נער הוא בן 13-18. מעל גיל 18 אתה מבוגר. 3. גם כאן הדבר משתנה. סביר שכדור של Ritalin 10mg יספיק לך למבחן. 4. מומלץ לאכול לפני נטילת Ritalin, כדי להפחית את תופעות הלואי. 5. תופעות הלואי של Ritalin אינן נדירות כלל. עם זאת, אם לא חשת בהן בשני הנסיונות הקודמים, רוב הסכיים שהם לא יופיעו פתאום. מומלץ לאכול לפני נטילת הכדור. אין קשר למזון בריא, למרות שמזון בריא תמיד מומלץ. 6. התגובה היא אישית, וחשוב להתייעץ עם מומחה בתחום. בכל מקרה, לא הייתי מנסה כדור חדש פעם ראשונה במבחן. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
אני אמא לילד בן 8.5 , חכם עם אינטליגנציה מעל הממוצע (כפי שאובחן לקראת עליה לכיתה א בזמנו באבחון עם פסיכולוג), עם ידע עולם נרחב ואף יכולת לימודית גבוהה (גם בשפה , גם חשבון וכו ) בנוסף חשוב לציין שאביו ואני גרושים ולצערי היחסים בינינו לא טובים וכן יש קשיים בין האב לילד (האב חושף את הילד למריבות וכן הילד מראה חששות מכעס של אביו עקב כך) הגענו לאבחון של קשב וריכוז מכיוון שבכיתה המורה אומרת (וגם הילד מעיד על עצמו) שקשה לו מאד לשבת , כל הזמן קם ונעמד , שמתפרץ הרבה , לא מאורגן , מפוזר ושהיא מרגישה (וגם הילד מעיד על זה ) שזה לא נעשה ממקום של אי הבנת חוקים, בעיה בקבלת סמכות או רצון להפריע אלא קושי אמיתי של הילד (הוא ילד טוב ותלמיד טוב שסיים את שנת הלימודים בכיתה א ובכיתה ב בהצטיינות וכיום בכיתה ג) ובכל מקרה הילד מאד מאד תנועתי הלכנו לאבחון מוקסי שאמור היה להעשות בלי ריטלין ועם ריטלין ובחלק ללא ריטלין הילד קיבל ציונים גבוהיים במבדר (מעל הממוצע לגילו) ונאמר לנו שאין טעם לעשות את החלק עם הריטלין כיוון שגם אם יהיה שיפור הוא לא יהיה מדיד בכלל כי הוציא תוצאות גבוהות מאד. איך ממשיכים מכאן? האם בפגישה עם נוירולוג או פסיכיאטר ? (האם יש אפשרות שהקשיים שהוא מבטא קשורים לקושי הריגשי שהוא חווה או שגם וגם ? האם יכול להיות שלילד יהיה קושי של היפראקטיביות או קשב וריכוז אבל שלא יבוא לידי ביטוי במבחן בגלל יכולות גבוהות אשמח לעצה (יצרתי קשר גם עם המרפאה שלך אבל כרגע אין שם מענה והשארתי פרטים לחזרה אליה) תודה אמא מודאגת
אמא של שלום, אתחיל מהסוף. חשוב להגיע לאבחון של הפרעת קשב ורכוז. במקרה זה עדיף פסיכיאטר על נוירולוג, כיון שהאבחנה המבדלת היא קשיים סביב גרושי ההורים. בהחלט קיים מצב בו בדיקת ה-Moxo תקינה, למרות שהילד לוקה בהפרעת קשב ורכוז. יש לזכור, מדובר בבדיקה, וכל בדיקה, כל תחום, יכולה להציג תוצאות שגויות. למען האמת, רצוי היה לפנות לאבחון, ולא לגשת למבחן Moxo, אך בודאי שלא נגרם מכך כל נזק. אני חוזר וממליץ שתפני לפסיכיאטר של הילד והמתבגר, לצורך אבחון מסודר. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני ,בן 11,לקח בעבר רטאלין la אך בעקבות החמרת טיקים עברנו לסטרטרה. באופן כללי למרות שאנו במינון גבוה יחסית(70 מ"ג ל55 ק"ג) נראה שהתוצאות לא משמעותיות והוא חוזר ואומר שלא מרגיש שינוי(לוקח כבר יותר משנה וחצי). במהלך החופש הפסקנו את הסטרטרה ועכשיו כשחזרנו(לפני 20 יום)יש תחושה שהוא עצבני ,כל מצב מתסכל מוביל לתגובות קיצוניות .אני מודעת למתח שיש עם החזרה לבת הספר ולכן קשה לדעת ממה התגובות נובעות. אך בכל זאת: האם יכול להיות מצב שאחרי הפסקה או בכלל תתפתח תופעת לוואי שלא היתה בעבר והאם תגובות כאלו(צעקות שהוא בכלל לא מודע אליהם)בעיטות בקיר, מכות בידיים על הקיר..שיש להן טריגר חיצוני אפשר לשייך לתרופה? ואם כן, מה אפשר לעשות כאשר האופציה של רטלין מגבירה טיקים?מה ניתן לקחת?
שחר שלום, לא סביר שהתופעות שתארת מקורן ב-Strattera, אלא דוקא, כפי שכתבת, בחזרה ללמודים. למען האמת, לא ברור לי מדוע הילד מטופל זמן ארוך כל-כך בתרופה אם אינה משפיעה. הערה אחת לגבי התאור - איני מסכים שהילד אינו מודע לתגובותיו. ילד שבועט בקיר, מכה בידיו בקיר וצועק, ואינו מודע לכך, סובל מהפרעה קשה הרבה יותר. אז מה עושים - כמה אפשרויות. ראשית חוזרים לרופא המטפל. שנית, אם טפול אינו עוזר, אין טעם להמשיך בו. שלישית, יש לשקול נסיון טפול חוזר ב-Ritalin, אולי במנון נמוך יותר. רביעית, יש לשקול טפול תרופתי בתרופה אחרת ממשפחת הסטימולנטים. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
שלום, בני הגדול (מתוך שניים)בן 13 נוהג תקופה ארוכה להשתמש בקללות ובתנועות מגונות כלפי וכלפי בעלי בכל פעם שמציבים לו גבול או שעושים דבר שאינו משביע את רצונו. לעיתים אף מאיים שיפגע בנו וצועק שלא יתן לנו לישון, אם לא נסדר את הסדין על מיטתו לדוגמא. תקופה ארוכה הלכנו להדרכת הורים אצל פסיכולוגית אשר הקלה עלינו את ההתמודדות עם התנהגותו אך לא פתר את הבעיה כיוון שהילד לא הפסיק לקלל, לצעוק ולאיים עלינו. בימים האחרונים אני מרגישה שאין לי כח כבר לספוג התנהגותו זו והתחלתי פשוט להתעלם ממנו. ביקשתי מבעלי שיסייע לו בבוקר בהתארגנות לבית הספר.כשבני פונה אלי אני עונה לו בשפה רפה של כן ולא ונמנעת מלעשות כל דבר שהוא מבקש. איני בטוחה שזו הדרך הנכונה אך לצערי כבר איני יכולה לשאת את התנהגותו. אציין שלילד ADHD ומטופל תרופתית ברספירדל (1/2 ביום) וקלוניריט (2 ביום) ולומד במסגרת של חינוך מיוחד לעיצוב התנהגות ובעל אינטליגנציה תקינה. אשמח לקבל עיצה כיצד לשפר את היחסים ביננו.
עדי שלום, את אכן מתארת מצב קשה ובלתי נסבל בבית. אין שום סיבה, שאתם או כל אדם אחר יסבול מצעקות ואיומים. במקרים אלו צריך טפול כוללני. כיון שבנכם נמצא בטפול במסגרת של עצוב התנהגות, אני ממליץ לשתפם, ולהרחיב את התכנית גם לבית. שנית, הנער אינו מטופל בתרופה להפרעת הקשב והרכוז. איני מכיר את ההסטוריה התרופתית שלו, אך יש לשקול בחום טפול בתרופה סטימולנטית (כמו Ritalin, לדוגמא). שלישית, יש בהחלט מקום לשקול העלאת מנון התרופה להפרעת ההתנהגות (Risperdal). רביעית, אם דבר אינו עוזר והמצב אנו משתפר, יש לשקול השמת הנער בפנימיה. בהצלחה, ד"ר ברנע ארז.
דר ברנע שלום, ראשית תודה על התייחסותך. בננו לא יכול לקבל תרופות שמכיל מתילפנידאט כיוון שרגיש אליהן וגם תרופה אחרת לקשב וריכוז סטרטרה החמירה את מצבו ואף הוסיפו לו תופעות נוספות כמו חרדות ואובססיות. העלאת מינון הרספרידל גם אינה מועדפת עלינו כיוון שגרמה לו להשמנה ויש לנו הרושם שגם מצמיחה לו שדיים- נמצא בבירור. לגבי השמה בפנימיה, חשבנו על כך בעבר כשהתנהגותו הפכה את חיינו לסיוט, אך אנו חוששים מאוד שיסבול שם בשל התנהגותו. עניין שלא ציינתי הוא היותו מאומץ בגיל שנתיים וחצי, ואנו חוששים שמבחינה רגשית הדבר יפגע בו. כל עוד הבעיות היו במסגרות החינוכיות היה לנו כח לסייע לו. כעת דוקא עיקר החיכוכים עברו אל ביתנו וזה ממש מתיש אותנו. אציין שמדי פעם יש הפוגות במצבו ואנו מאוד מעודדים אותו. לדוגמה אתמול כשהגעתי מהעבודה, הציע לי כוס שתיה, הודתי לו ושיבחתי אותו ואז הוא אמר- " את יודעת, הרבה יותר כיף להיות טוב" כך שיש עדיין תקווה... :) שנה טובה ומבורכת עדי
הי, בני בן 9 וחצי ואנו מאובחנים כבר מגן חובה ולקראת כיתה ב התחלנו טיםול בריטלין שגרם למצבי רוח לבני והכי מטריד כמובן זה אבדן התאבון. הוא לא נוכן לאכול בבוקר ואז יש לו הרבה שעות ללא אוכל עד הצהרים!! הוא מותש ועייף והריבאונד לא קל. במשך השנים החלפנו מינונים, ניסינו גם אדרל שגרם לו לדכאון והקונצטרטה במינון של 36 לא השפיע, כרגע מנסים קונצטרטה במינון 54. הילד עייף ומותש מכול התופעות לואי וקשה לנו לראות אותו ככה. חברה סיפרה שהמליצו לה לתת לילד אומגה 3 במינון גבוה, נוירולוג הציע. מה היא ההשפעה של האומגה? מאד מאד קשה לנו.
מאיה שלום, צר לי לשפוך מים צוננים על ההצעה, אך אומגה 3 אינה טפול יעיל בהפרעת קשב ורכוז. כך מלמדת אותנו הספרות הרפואית. נראה שהטפול צריך להיות כוללני - מצד אחד להמשיך וחפש תרופה שתעזור לו. מצד שני, לדאוג שיאכל ארוחת בוקר, גם אם לא ממש מתחשק לו. מומלץ שתחזרו לרופא המטפל, ותוועצו בו. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.
בני אמור להתחיל לקיחת אדרל מאחר וקונצרטה גרמה לטיקים,האם תרופה זו חפה מתופעות לוואי ? ואם לא אשמח לדעת מהם.תודה.
שלומית שלום, ל-Adderall, כמו לכל תרופה בעולם, יש תופעות לואי. סטטיסטית, תופעות הלואי של Adderall אינן שונות מאלו של Ritalin/Concerta. עם זאת, כל ילד מגיב אחרת, ובהחלט יתכן שתחת טפול ב-Adderall עוצמת תופעות הלואי תהיה נמוכה יותר. תופעות הלואי השכיחות הן הפרעה בתאבון, הפרעה בשינה, כאבי בטן, כאבי ראש, הגברת הטיקים, דכדוך. יש עוד כמובן. אין מנוס אלא מלנסות. יום טוב, ד"ר ברנע ארז.